فهرست مطالب

لسان مبین (پژوهش ادب عرب) - پیاپی 39 (بهار 1399)

فصلنامه لسان مبین (پژوهش ادب عرب)
پیاپی 39 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهرام دلشاد، فاطمه فیض*، زهرا حسینی صفحات 1-19
    افسانه ها و حکایت های قدیمی، روایتگر سرشت فطری و بداهت بشری، با کمترین آغشتگی و دست خوردگی، تصویر واضح و روشنی از روحیات و دغدغه های انسانی ارایه می دهد. روانکاوان با تعمق فراوان و با ارایه نظریات جامع و عمیق، زمینه را برای شناخت ماورای رفتارهای انسانی فراهم کرده اند و در آثارادبی، افسانه ها و حکایت های فولکلور، بررسی روانکاوی آنها ما را به شناخت دقیق و قابل تعمیم از ماهیت انسان می رساند. از جمله این حکایت ها که با کاوش در آن، می توان به ذات و اعتقادات اولیه و نحوه شکل گیری سوژه بشری دست یافت، قصه «حی بن یقظان »است که به طور کامل و فنی توسط ابن طفیل، فیلسوف بزرگ قرن پنجم در اندلس اسلامی پردازش شده است. در این پژوهش سعی شده با توجه به آراء «لاکان» در حوزه روانکاوی، این حکایت مورد بررسی قرار گیرد. این پژوهش به هدف رمزگشایی از افکار و اندیشه های اولیه و دست نخورده انسانی و کشف معنای پنهان و غیرمکشوف آثار ادبی صورت گرفته است. نتیجه نشان می دهد که حکایت «حی بن یقظان» مبتنی بر اندیشه های مهم روانکاوی انسانی می باشد؛ چون «ضدیت با عنصر زن»، «دیگری بزرگ» و «اتکاء به او» برای رشد جسمانی و تعالی فرهنگی، تلاش برای «همانندی با محیط»، حس «فقدان و غربت»، «مقابله با دیگری بزرگ »و «گفتمان غالب»، «رسوخ به ساخت امر واقعی» و تلاش برای «بازسازی نظم اجتماعی نمادین». روش به کار رفته در این پژوهش، روشی توصیفی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: لاکان، امر واقعی، ابن طفیل، فقدان، دیگری بزرگ
  • حسین شمس آبادی*، الهه ستاری صفحات 21-39
    مساله محیط زیست، علاوه بر آنکه یکی از مهم ترین مسایل و قضایای محافل اجتماعی و سیاسی جهان امروز تبدیل شده، به یکی از اصلی ترین مسایل در محافل ادبی نیز راه پیدا کرد. شاعران و ادیبان در دوره معاصر بی توجه به این مقوله نبوده و هر کدام از زاویه و نگاه خاص خود بدان نگریسته و دیدگاه و دغدغه های خود را در ارتباط با محیط زیست بیان کرده اند. در شعر معاصر عربی، ودیع سعاده، شاعر حال حاضر لبنانی، از جمله شاعرانی است که شعر و ادبیات او در پیوند تنگاتنگ با محیط زیست قرار دارد. وی چه در خیالات شعری و چه در واحدهای اندیشگانی ادبی از طبیعت و عناصر اصلی آن بهره گرفته است. این مقاله با رویکرد میان رشته ای، با توجه به اهمیتی که محیط زیست در زندگی امروزی بشر دارد، به چگونگی تجلی و بازتاب آن در یکی از دفترهای اخیر شعری ودیع سعاده می پردازد. نتیجه نشان می دهد ودیع که شاعری است همگام با تحولات و دغدغه های بشری و انسانی عصر، به طبیعت توجه زیادی نموده و در شعر او طبیعت با عناصر اصلی خود، و در ارتباط با تخیلات و اندیشه های شاعر شکل گرفته است، همچنان که میان طبیعت و انسان در شعر او ارتباطی محکم و اساسی برقرار است. شایان ذکر است که روش به کار رفته در این پژوهش توصیفی موردی/تحلیلی است.
    کلیدواژگان: طبیعت، شعر، ودیع سعاده
  • هادی علی پور لیافویی، علی رضا نظری* صفحات 41-64
    نظریه کنش گفتار از مقوله های بنیادین در حوزه کاربردشناسی زبان است که زبان را در نقشمندی کاربران و تحلیل معانی ثانوی کلام بر مبنای اطلاعات بافتی مورد بررسی قرار می دهد؛ در این شاخه علمی، نظریه کنش گفتار به عنوان مقوله ای در ارتباط زبان و عمل، به کشف زوایای پنهان کلام و اعمالی که بر پایه کارکرد زبان می توان انجام داد می پردازد. بدین منظور جستار حاضر درصدد است تا با روش توصیفی تحلیلی، قصیده ای از شاعر مقاومت، محمود درویش را در مقام یک کنش کلامی مورد تحلیل قرار دهد تا از این رهگذر با توجه به تعیین معانی متن براساس بافت در نظریه مذکور بتواند به خوانشی کاربردشناختی از یک اثر زبانی، به عنوان کنشی در راستای دیگر کنش های مقاومت دست یابد. براساس الگوی کنش جان سرل، یافته های تحقیق بیانگر آن است که کنشگری قصیده در کارکرد اظهاری و عاطفی بیشترین بسامد را برخوردار است. کنش اظهاری شاعر در راستای اثبات هویت سرزمینی و جغرافیایی، بازگویی حقایق و حقوق غصب شده مردم فلسطین و با تاکید بر اطلاعات پیشین به عنوان گواهی برای عینیت بخشیدن به مدعای خویش، با هدف انگیزش عواطف و القای روحیه امید و مقاومت بیان می شود و در کنش عاطفی شاعر درصدد است درونه های عاطفی خود ناشی از حزن و اندوه، تاسف خود را نسبت به حوادث و وقایع پیش آمده نشان دهد. پاره گفت های شاعر غالبا در شکل ضمنی به عنوان یک کنش گفتار عرضه شده اند که از لازمه زیبایی و ادبیت یک متن شعری است.
    کلیدواژگان: کاربردشناسی زبان، کنش گفتار، شعر مقاومت، محمود درویش، قصیده الارض
  • نجمه محیایی*، سید محمود میرزایی الحسینی، علی اکبر مرادیان قبادی، کبری خسروی صفحات 65-85

    وسایل ارتباطی یکی از مهم ترین ابزارهای داد ‎و ستد اطلاعات بشر در عصر جدید به شمار می آیند. در این میان از دیرباز روزنامه ها و مطبوعات از جایگاه ویژه ای در زمینه اطلاع رسانی و فرهنگ سازی برخوردار بوده است. چگونگی چارچوب بندی (framing)، برجسته سازی و یا سانسور اطلاعات در روزنامه های مختلف، رویکرد سیاسی، اجتماعی واقتصادی آن ها را به خوبی بازنمایی می کند. چنانچه روزنامه ای وابسته به دستگاه حاکمه کشور باشد، این مسئله از اهمیت ویژه ای برخوردار است، بطوریکه با تحلیل و واکاوی ساختار اطلاعاتی (information structure) سازه های متن در یک بازه زمانی می توان تحلیلی واقع بینانه از جهت گیری های آن حکومت در قبال مسایل مختلف ارایه نمود. این پژوهش در صدد است تا با روشی آمیخته بخش مقالات سر دبیر روزنامه "الاهرام" مصر، که شامل 44 سر مقاله در طی سال 2018 را مورد واکاوی قرار دهد. در این راستا از مفاهیمی نظری چون: چارچوب بندی، ساخت اطلاعاتی، نشانداری، مبتداسازی و برجسته سازی استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که سردبیر با استفاده از نشاندارکردن ساخت های زبان ونیز چارچوب بندی ذهنیت مخاطبان همسو با دستگاه حاکمه مصر و بویژه دولت «عبد الفتاح السیسی» خوانشی منسجم، سوء دار و هدفمند از مسایل داخلی، منطقه ای و بین المللی ارایه می نماید.

    کلیدواژگان: چارچوب بندی، ساخت اطلاعی، نشانداری، برجسته سازی، روزنامه الاهرام
  • حسین مهتدی* صفحات 87-105

    لارنس کلبرگ از نظریه پردازان و پیشگامان روانشناسی رشد و ادامه دهنده نظریه پیاژه در زمینه رشد اخلاقی است که مراحل جدیدی را به آن افزود. کلبرگ تحول رشد اخلاقی افراد را در 3 سطح پیش قراردادی و قراردادی و فرا قراردادی و هر سطح را در 2 مرحله طبقه بندی کرد. او برای دست یافتن به این طبقه بندی معماهایی را مطرح کرد و بر اساس چگونگی استدلال پاسخ دهندگان سطح رشد اخلاقی آنان را تعیین می کرد. مراحل پیشنهادی کلبرگ بیانگر یک نوع جهان بینی وسیع بود که از تمرکز بر نتیجه مادی عمل شروع می شود و از خلال توجه به فرد، توجه به گروه، به روابط اجتماعی و به قانون و بالاخره به نسبیت قانون ها و اصول ارزش های جهانی می رسد. هدف پژوهش حاضر بررسی روان شناختی مراحل تحول رشد اخلاقی دانش آموزان مقطع متوسطه اول و دوم در داستان «صراخ القبور» اثر جبران خلیل جبران بر اساس نظریه کلبرگ است. بر این اساس با توجه به چگونگی استدلال افراد در پاسخ دهی، مراحل رشد اخلاقی آنان تعیین می گردد. مهم ترین نتایج پژوهش نشان می دهد که، تمام شش مرحله رشد اخلاقی کلبرگ در داستان «صراخ القبور» باتوجه به استدلال های افراد قابل اجرا است؛ همچنین جبران باتوجه جملاتی که در پایان داستان می آورد و نگاه فراقراردادی به مسایل، به اصول جهانی و ادبیاتی انسان گرا باور دارد؛ بر این اساس او در مرحله 6 و در اوج رشدیافتگی اخلاقی قرار می گیرد. نگارنده با استفاده از نظریه های روانشناسی رشد و به شیوه استقرایی و تقسیم پرسشنامه در میان دانش آموزان مقطع متوسطه اول و دوم به واکاوی این مهم می پردازد.

    کلیدواژگان: روانشناسی رشد، لارنس کلبرگ، جبران خلیل جبران، صراخ القبور
  • آذر قضاوی، مریم جلائی*، عباس زارعی تجره صفحات 107-126

    این پژوهش به منظور درک میزان ارتباط درک شنیداری در زبان دوم و توانش نحوی انجام شد. با توجه به ضرورت کمیت بخشی متغیرهای مورد پژوهش، آزمون محقق ساخته قضاوت نحوی (با تکیه بر درک معرفه و نکره در درون متن) به منظور سنجش دانش نحوی و آزمون محقق ساخته تبدیل متن به نوشتار برای سنجش مهارت شنیداری استفاده شد. نمونه آماری این پژوهش 36 دانشجوی رشته زبان عربی نیمسال هفتم دانشگاه کاشان در دو سال تحصیلی متوالی 1396 و 1397 بود که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. با توجه به ماهیت مساله پژوهشی مورد مطالعه، روش تحقیق کمی توصیفی- تحلیلی انتخاب شد. داده های گردآوری شده با روش های آماری توصیفی و استنباطی تحلیل شد. یافته ها نشان داد که همبستگی مثبت و ضعیفی بین دو متغیر دانش نحوی از یک سو و توانش شنیداری از سوی دیگر وجود دارد. از آن جایی که این دو متغیر از درجه همبستگی بسیار ضعیفی برخوردار بودند، می توان گفت که متغیرهای پیش بینی کننده مهارت شنیدار شامل همه توانش های ذکر شده در مدل ارتباطی می باشند و مهارت شنیدن در زبان خارجی متاثر از عوامل بسیاری مانند دانش لغوی، آشنایی و دانش محتوایی، عوامل فردی، میزان توجه، حافظه شنیداری و شرایط زمانی و مکانی حاکم بر فعالیت شنیداری است.

    کلیدواژگان: توانش زبانی، دانش نحوی، شنیداری
|
  • Shahram Delshad, Fatemeh Feyz *, Zahra Hosseini Pages 1-19
    Legends and old anecdotes (showing an improvised and innate nature with the least being tempered feature)present clear pictures of human innate senses and anxieties. Psychologists have provided a basis for knowing about what is beyond the human behavior by thinking deeply and presenting general and deep theories and in literal traditions, legends and folklore anecdotes help us know about the human nature in a deep way which is also able to be generalized. One of these anecdotes through which we can gain information about the nature and the preliminary beliefs and how the human subjects have been formed is the story of ‘Hayyebn-e-Yaqzan’ which has been processed completely and technically by Ebne Tofail(the great philosopher of the 5th decade in the Islamic Andulusia). In his study, it’s been tried to analyze this anecdote according to Jacques Lacan’s votes in the philosophical domain. This study has been done with the purpose of decoding thoughts and preliminary human reflections which have been tempered and discovering the meaning of hidden and undiscovered literary traditions. The result of the study shows that the anecdote ‘Hayyebn-e-Yaqzan consists of important human philosophical thoughts, such as opposition to feminism, focusing on the otherness for physical and cultural growth trying for similarity with the environment, the sense of lack and exile and confronting with the great otherness and the dominate conversation, rooting to construct the order of the real and trying to reconstruct the symbolic social order. The method being used in the study is a descriptive-analytical one.
    Keywords: the order of the real, Ebne Tofail, the subject of the sense of lack
  • Hosein Shamsabadi *, Elaheh Sattari Pages 21-39
    In addition to being one of the most important topics in the social and political circles of the world today, the environment has also become one of the major topics in literary circles. Contemporary poets have not been heedless of this topic, as seen through their points of view and concerns about the environment. In contemporary Arabic poetry, Wadih Sa'adeh, a Lebanese poet is one whose works are closely linked to the environment. He has used the theme of nature and its main elements at the levels of imagination, content and style. Considering the importance of the environment in today's human life, this article adopts an interdisciplinary approach to investigate how nature has been represented in one of Sa'adeh’s recent poetry books. The result shows that in keeping with human developments and concerns of the age, Wadih has paid a lot of attention to nature. Nature with its main elements has been portrayed in his poetry through poetic imagination and thoughts. In addition, there is a strong and fundamental relation between nature and man in his poetry. The poet has also presented his own literary attitude in the form of de-familiarization in connction with nature. It is worth noting that this study uses the descriptive-analytical methodology
    Keywords: Nature, Poetry, Wadih Sa'adeh
  • Hadi Alioour Pages 41-64
    Speech act theory is known as the fundamental aspects of language pragmatism which considers the role of language in its applications and the contextual use. In such a scientific area of language study, speech act theory focuses on discovering the unobservable relationship between the language and an act known as pragmatics. To this purpose, the present study is an effort to analyze one of the odes of the resistance poet, Mahmoud Darvish, with a descriptive-analytic methodology. It aims to discover the resistance speech acts according to the semantics, context, and pragmatics which are accompanied by the poet in his ode “Qasidat-al-Arz”. As together with John Searl's speech act theory, results show that the assertive and expressive speech acts have the highest frequency among others in the so-called ode. The assertive speech act of the poet was in concordance with proving the geo-political identity, mentioning the truths and the usurped rights of Palestinians. It is with an emphasis on the past to testify his claim in order to promote emotional motivation and esprit. In the expressive speech act, the poet attempts to demonstrate a grim picture of his feelings because of the happenings of his contemporary. His speech acts are stated implicitly which are prerequisites of a poetic text.
    Keywords: speech act, resistance poem, Mahmoud Darvish, Qasidat-Al-Arz
  • Seyyed Mahmoud Mirzaei Alhosseini, AliAkbar Moradian Ghobadi, Kobra Khosravi Pages 65-85

    Communication equipments is one of the most significant tools for information exchange in the modern era. Traditionally, newspapers and printed matters have had a special place in informing and culture-developing. How to framing, highlighting and censoring information in different newspapers represents their political, social and economic approaches properly. If a newspaper is dependent on the governing system of a country, this can be considerably important, so that a realistic analysis of that governing system alongside of various issues can be represented by analyzing and investigating the information structure of text during a certain time. The present study seeks to examine editors-in-chief's articles (including 44 cases) of Egyptian Newspaper "Alahram" by mixed method published during 2018. In this regard, theoretical concepts such as framing, information structure, marking, topicalization and highlighting were used. The findings show that the editor-in-chief presents a cohesive، targeted and oriented about internal reading , regional and international issues by marking language structures and framing audiences' mind in the direction of Egypt governing system specially "Abdol Fattah Al-Sisi" government.

    Keywords: framing, information structure, marking, Highlighting, Alahram Newspaper
  • HOSSEIN MOHTADI * Pages 87-105

    Lawrence Kohlberg is a theorist and pioneer of developmental psychology. he continued Piaget's theory in the field of moral development and he could add some new stages to Piaget's stages. He categorized people’s evolution of moral development in to three stages which include: pre-conventional, conventional and post-conventional then he grouped every levels into two levels. To achieve this classification, he proposed some puzzles then on the bases of the reasoning, he determined responder’s level of moral development. Kohlberg’s suggested levels showed a kind of vast worldview which begin from the focuses on the material result of the action then according to people and group’s behavior, detects the existence of social relations and legality one and finally, the principles of global values.The purpose of the present study is to investigate the stages of moral development in “Sorakh-o-Al-Qhobur” (The scream of sepulcher), the Kahlil Gibran’s story, based on Lawrence Kohlberg's theory. The most important question of this study is that according to Kohlberg’s theory, how can calcified and categorized the reasons of people in this story? And based on this analyses, at what stage is Gibran’s perspective? The most result of this study show that all six Kohlberg’s levels of moral development in this story are adaptable according to People's arguments. Gibran based on his post-conventional perspective believes in principles and universal of humanistic literature. Accordingly, He is in the sixth stage or at the height of moral growth. The author will study this issue using the theories of developmental psychology.

    Keywords: Developmental psychology, Sorakh-o-Al-Qhobur, Gibran Kahlil Gibran, Lawrence Kohlberg
  • Azar Ghazavi, Maryam Jalaei *, Abbas Zare Ee Tajareh Pages 107-126

    This study was conducted to better understand the extent of the relationship between auditory comprehension and second language syntactic ability. To operationalize the variables under study, a researcher-made grammaticality judgment test (focusing on definite/indefinite articles) was used to measure syntactic knowledge and a speech-to-text researcher-made conversion task to assess auditory comprehension. The sample, selected through purposeful sampling, consisted of 36 fourth-year students studying Arabic at the University of Kashan in 2018. To much the purposes of the research, a descriptive quantitative design was selected. Descriptive and inferential statistics (linear regression analysis) were used to analyze the data. The findings revealed that there was that there was a weak positive association between the main variable (syntactic awareness) and the outcome (auditory perception). The weak correlation observed between the two variables suggests that auditory perception may be predictable by all the competencies in the communicative model. As second language listening is also influenced by factors such as lexical knowledge, familiarity with content, individual factors, attention, auditory memory, temporal and spatial limitations, the finding suggests that, in line with the communicative model, listening instruction should be targeted at the development of pragmatic, intercultural and strategic competencies through more strategy-based teaching techniques

    Keywords: Linguistic ability, Syntactic Competence, listening comprehension