فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 55 (زمستان 1398)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 55 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا کرمی*، علی مودتی صفحات 1-22

    تصادفات ترافیکی به صورت یک معضل اجتماعی در کشورمطرح است که همه ساله جان تعداد زیادی ازمردم راگرفته و هزینه های اقتصادی بزرگی را به جامعه وارد می کند. در سال های اخیر در بحث مدیریت ترافیک به وسیله روش های پیش بینی تصادفات توجه زیادی شده است. پیش بینی حادثه اثر زیادی در کاهش تلفات، جراحات و خسارات مالی ناشی از بروز تصادفات دارد. هدف این مطالعه، تعیین سهم هر یک از عوامل موثر در وقوع تصادفات با به معرفی مدلی برای پیش بینی وقوع تصادفات در بزرگراه های شهر تهران مناطق مختلف شهر تهران است. این تحقیق از نوع کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر آمار و داده های مربوط به تصادفات در بزرگراه های شهر تهران سال 1397 بوده که در بانک اطلاعاتی پلیس راهور ناجا ثبت شده است. با توجه به این که کلیه گزارش های مربوط به تصادفات شهر تهران مورد بررسی قرار گرفته است. لذا از نمونه گیری محدود خودداری و کلیه داده های در دسترس تحلیل می شود. دراین پژوهش ربرای پیش بینی علل وقوع تصادفات ازمدل انتخاب گسسته (لوجیت) استفاده شده است. یافته های این مطالعه نشان می دهد که مهم ترین علت های تامه تصادفات در بزرگراه های تهران مربوط به بی توجهی به جلو، عدم رعایت فاصله طولی،تغییرمسیرناگهانی،رعایت نکردن حق تقدم بوده است. خارج شدن وسایل نقلیه از محل پارک، سرعت بالا،عرض سواره رو در معبر باعث افزایش این گونه تصادفات شده است. نتایج نشان داد حوادث ترافیکی در بزرگراه های شهر تهران را می توان توسط مدل لوجیت در سال های آینده پیش بینی و عوامل موثر بر آنها را تعیین و کنترل کرد.

    کلیدواژگان: حوادث ترافیکی، پیش بینی تصادفات، مدل انتخاب گسسته، علت تامه تصادفات، بزرگراه
  • آیت الله فتحی*، فریبا محمدی، شمسی محمدنژاد، حسین رستمی صفحات 23-60

    هدف اصلی تحقیق حاضر، تبیین رابطه سلامت روان با رفتارهای پرخطر رانندگی و نگرش به رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی در رانندگان درون شهری شهرستان مرند است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی است که به صورت توصیفی- هم بستگی اجرا شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر متشکل از کلیه رانندگان درون شهری شهرستان مرند به تعداد 2400 نفر بود و حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تعداد 250 نفر تعیین شد. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه پنج سلامت روان کیزز (2002)، مقیاس رفتار رانندگی منچستر و از پرسش نامه زرآبادی (1390) استفاده شد. بین بهزیستی هیجانی و رفتارهای پرخطر، تخلفات عمدی و تخلفات غیرعمدی رابطه منفی و معنا داری وجود دارد. بین بهزیستی روانی و رفتارهای پرخطر، تخلفات عمدی و تخلفات غیرعمدی رابطه معنا داری وجود ندارد، اما بین بهزیستی روانی از مولفه های سلامت روان و تخلفات عمدی و غیرعمدی از مولفه های رفتارهای پرخطر رانندگی رابطه منفی و معنا داری وجود دارد. بین بهزیستی اجتماعی و رفتارهای پرخطر، تخلفات عمدی و تخلفات غیرعمدی رابطه منفی و معنا داری وجود دارد، اما بین بهزیستی اجتماعی از مولفه های سلامت روان و اشتباهات رانندگی از مولفه های رفتارهای پرخطر رانندگی رابطه معنا داری وجود ندارد. بین بهزیستی هیجانی و متغیرهای نگرش، کنترل رفتاری ادراک شده و قصد رعایت قوانین رابطه معنا داری وجود ندارد، اما بین بهزیستی هیجانی از مولفه های سلامت روان و هنجار ذهنی از مولفه های نگرش به قوانین راهنمایی و رانندگی رابطه معنا داری وجود دارد. بین بهزیستی روانی و متغیرهای نگرش، کنترل رفتاری ادراک شده و قصد رعایت قوانین رابطه معنا داری وجود ندارد، اما بین بهزیستی روانی از مولفه های سلامت روان و هنجار ذهنی از مولفه های نگرش به قوانین راهنمایی و رانندگی رابطه معنا داری وجود دارد. بین بهزیستی اجتماعی و متغیرهای نگرش، کنترل رفتاری ادراک شده و قصد رعایت قوانین رابطه معنا داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، رفتارهای پرخطر رانندگی، نگرش به قوانین راهنمایی و رانندگی
  • ایمان فرزین، محمدحسین عباسی، امیررضا ممدوحی* صفحات 61-90
    امروزه اتومبیل های خودران به عنوان انقلابی در تحرک افراد شناخته می شوند. باوجود مزایای بی شمار این فناوری، اصلی ترین مانع پذیرش از نظر افراد، عدم اعتماد است. هدف این مقاله، شناسایی عوامل جمعیت شناختی موثر بر تمایل افراد برای خرید، استفاده در شرایط رانندگی کسل کننده و به اشتراک گذاری اتومبیل های خودران در مناطق 22گانه شهر تهران از طریق پرسش گری با اندازه نمونه 338 نفر است. پرسش نامه ای با رویکرد رجحان بیان شده به همین منظور و برای اولین مرتبه در ایران به عنوان کشوری در حال توسعه طراحی و پس از تحلیل توصیفی متغیرهای موردپرسش، وجود رابطه و شدت آن از طریق آزمون کای دو و ضریب هم بستگی وی کرامر و اسپیرمن بررسی شد. تحلیل نتایج حاکی از تمایل 59 درصدی و مخالفت 37درصدی افراد در خرید این فناوری و هم چنین تمایل 70 درصدی در استفاده به هنگام رانندگی کسل کننده و 60 درصدی افراد در استفاده اشتراکی دارد. از میان گروه های سنی مختلف، افراد 44-25 سال بیشترین تمایل در خرید، استفاده در شرایط کسل کننده و اشتراکی دارند. افراد بدون گواهی نامه رانندگی و خودروی شخصی تمایل بیشتری برای خرید اتومبیل های خودران در ازای قیمت مناسب دارند. در مورد تمایل به خرید، اختلاف معناداری میان مردان و زنان یافت نشد؛ ولی در مورد تمایل به استفاده اشتراکی، مردان (33 درصد) سهم بیشتری نسبت به زنان (27 درصد) دارند که نشان گر اهمیت حریم خصوصی در زنان است. به منظور بررسی استقلال متغیرهای وابسته، از آزمون کای دو استفاده شده است که نشا ن گر وجود رابطه مستقیم و معنادار بین هر سه متغیر در سطح معناداری 01/0 است. نتایج این مقاله به منظور تسهیل تصمیم گیری سیاست گذاران و استفاده در برنامه ریزی در سیستم های حمل ونقل آینده کاربردی خواهد بود.
    کلیدواژگان: اتومبیل خودران، تمایل به خرید، پذیرش فناوری، به اشتراک گذاری خودرو، ضریب همبستگی
  • مسعود قهرمانی، ابراهیم قربانی*، فایق حمزه زاده سردشت صفحات 91-118

    قدرت رسانه ها در ساماندهی و تاثیرگذاری بر سیاست، اجتماع، اقتصاد، فرهنگ و افکار عمومی، اهمیت قابل توجه ای یافته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش رسانه مجازی در کاهش تصادف های رانندگی از دید کارکنان پلیس راهور و پلیس راه فرماندهی انتظامی استان آذربایجان غربیانجام شد. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی؛ از حیث روش، توصیفی- پیمایشی و از لحاظ گرد آوری داده ها به صورت میدانی و با بهره گیری از پرسش نامه روا و پایای محقق ساخته انجام شد. جامعه آماری شامل 75 نفر افسران ارشد و کارشناسان تصادفات پلیس راهور و پلیس راه استان آذربایجان غربی بوده که کلیه کارکنان با استفاده از روش نمونه گیری تمام شمار به عنوان اعضای نمونه آماری انتخاب شدند. به جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS22 و آزمون آماری تی تک نمونه ای استفاده شد. یافته ها نشان داد هر چهار مولفه تحقیق: 1- آگاه سازی؛ 2- ارایه تولیدهای خاص؛ 3- مشارکت اجتماعی و 4- مسیول سازی از طریق رسانه مجازی با اطمینان 99 درصد در کاهش تصادف های رانندگی نقش دارند. نتایج تحقیق بیان گر این بود که آگاه سازی از طریق رسانه مجازی با میانگین 01/17 دارای بیشترین نقش (بسیار زیاد) و مسیول سازی از طریق رسانه مجازی با میانگین 56/14 دارای کمترین نقش در کاهش تصادف های رانندگی هستند.

    کلیدواژگان: رسانه مجازی، تصادف های رانندگی، پلیس راهور، پلیس راه
  • اشکان کیهانی* صفحات 119-150
    با توجه به آثار معضل ترافیک شهری بر ابعاد مختلف زندگی شهروندان، سیاست گذاری برای کنترل ترافیک اهمیت فراوانی دارد.سامانه اتوبوس های تندرو یک سیستم حمل ونقل سریع با عملکرد بالا و انعطاف پذیراست.ازآن جاکه اجرای سیاست های ترافیکی نیازمند به صرف هزینه و زمان زیادی است، حصول اطمینان از کارکرد صحیح این سیاست ها قبل از اجرا بسیار ضروری است و شبیه سازی رایانه ای یکی از رایج ترین و محبوب ترین راه ها جهت حصول اطمینان از کارکرد این سیاست ها است. این تحقیق با ایجاد یک مدل شبیه سازی میکروسکوپی ترافیک از خط 1 سامانه اتوبوس های تندروی تهران و اعتبارسنجی آن به پیاده سازی این طرح ها و ایده ها در قالب دو سناریوی مختلف بر روی این مدل پرداخته است. نتایج پژوهش نشان داد که از نظر قابلیت اطمینان، استفاده از زمان بندی چراغ های راهنمایی و رانندگی باعث ایجاد بهبود نسبی در سیستماولویت دهی در تقاطع ها بر عملکرد خط 1 سامانه اتوبوس های تندرو تهران در طول خیابان های دماوند، انقلاب و آزادی می شود.
    کلیدواژگان: اتوبوس های تندرو، شبیه سازی ترافیک، اولویت دهی در تقاطع ها، نرم افزار AIMSUN، سرفاصله زمانی
  • مجتبی صالحی*، مهدی سلاطین، وحید محمدیان، محمد کشاورزیان صفحات 151-175

    حمل ونقل همگانی با تسهیل جا به جایی و افزایش امکان دسترسی به خدمات، نقش اساسی در توسعه اجتماعی و اقتصادی هر کشور ایفا می کند. لذا شناسایی عوامل تاثیرگذار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بر تقاضای حمل ونقل عمومی کمک شایانی به برنامه ریزان و سیاست گذاران این حوزه می کند. در این تحقیق با استفاده از داده های حمل ونقل همگانی و نظر خبرگان، نمودار علی حلقوی حمل ونقل همگانی شهر مشهد طراحی و با استفاده از نرم افزار ونسیم شبیه سازی شد. درنهایت با نظر خبرگان، 4 سناریو ارایه شد که نتایج هر یک را بر میزان تقاضای سیستم حمل ونقل همگانی شهر مشهد بررسی کرد. نتایج سناریو ها نشان می دهد با دو برابر شدن بودجه، 70 درصد و با سه برابر شدن بودجه، 91 درصد به میزان تقاضای حمل ونقل عمومی اضافه می شود. کاهش قیمت اتوبوس تا 50 درصد (50درصد تخفیف) باعث خواهد شد 10 درصد به تعداد مسافران استفاده کننده از اتوبوس اضافه شود در حالی که کاهش بیشتر تا 70 درصد منجر به افزایش بیشتری نخواهد شد. در ابتدا با افزایش قیمت سوخت به سه برابر در وضعیت فعلی، باعث افزایش تقاضای 20 درصدی در حمل ونقل عمومی خواهد شد که با گذشت زمان این افزایش کاهش یافته و به حدود 7 درصد می رسد. با دو برابر کردن میزان فعالیت های فرهنگی، درصد افزایش در میزان استفاده از حمل ونقل عمومی حدود 17 درصد است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، حمل و نقل عمومی، رویکرد سیستم پویا، شهر مشهد
|
  • Hamidreza Karami *, Ali Mavadati Pages 1-22

    Traffic accidents are a social problem in the country that kills a large number of people every year and imposes huge economic costs on society. In recent years, much attention has been paid to traffic management through accident prediction methods. Predicting an accident has a great effect on reducing casualties, injuries and financial losses caused by accidents. The purpose of this study is to determine the share of each of the effective factors in the occurrence of accidents by introducing a model to predict the occurrence of accidents on highways in Tehran, different areas of Tehran. This research is a applied type and in terms of data collection method, it is a descriptive survey. The statistical population of the present study was the statistics and data related to accidents on the highways of Tehran in 2018, which have been registered in the I.R.I. Police's Traffic Police Database. Due to the fact that all the reports related to the accidents in Tehran have been investigated. Therefore, limited sampling is avoided and all available data are analyzed. In this study, discrete selection model (logit) has been used to predict the causes of accidents. The findings of this study show that the most important causes of accidents on Tehran's highways have been due to inattention to the front, non-observance of longitudinal distance, sudden change of direction, non-observance of the right of way. Vehicles leaving the parking lot, speeding, and riding on the road have increased the number of such accidents. The results showed that traffic accidents on the highways of Tehran can be predicted by the Logit model in the coming years and the factors affecting them can be determined and controlled.

    Keywords: traffic accidents, Accident Forecasting, Discrete Selection Model, cause of accident, Highway
  • Ayatollah Fathi *, Fariba Mohammadi, Shamsi Mohammadnejad, Hosein Rostami Pages 23-60

    The main purpose of this study is to explain the relationship between mental health and high-risk driving behaviors and attitudes towards traffic rules in the inner city drivers of Marand city. In terms of purpose, the present study is an application that has been performed in a descriptive-correlational manner. The statistical population of the present study consisted of all intra-city drivers of Marand city with 2400 people and the sample size was determined using Morgan table and sampling method of 250 people. To collect the data, the Kiesz Five Mental Health Questionnaire (2002), the Manchester Driving Behavior Scale and the Zarabadi Questionnaire (2011) were used. There is a negative and significant relationship between emotional well-being and high-risk behaviors, intentional violations and unintentional violations. There is no significant relationship between mental well-being and high-risk behaviors, intentional violations and unintentional violations, but there is a negative and significant relationship between mental well-being of mental health components and intentional and unintentional violations of high-risk driving behaviors. There is a negative and significant relationship between social well-being and high-risk behaviors, intentional violations and unintentional violations, but there is no significant relationship between social well-being from mental health components and driving errors from high-risk driving behaviors. There is no significant relationship between emotional well-being and attitude variables, perceived behavioral control and intention to comply with the rules, but there is a significant relationship between emotional well-being of mental health components and mental norm of attitudes toward traffic rules. has it. There is no significant relationship between mental well-being and attitude variables, perceived behavioral control and intention to follow the rules, but there is a significant relationship between mental well-being from the components of mental health and mental norm from the components of attitude towards traffic rules. has it. There is no significant relationship between social well-being and attitude variables, perceived behavioral control, and intention to follow the rules.

    Keywords: Personality Traits, risky driving behaviors, Attitude to Traffic Law
  • Iman Farzin, Mohammadhossein Abbasi, A. Mamdoohi * Pages 61-90
    Today, autonomous vehicles are recognized as revolution in people mobility. Despite of many benefits of AVs, distrust is the main barrier to people acceptance. This paper aims to survey the willingness to buy, use in stop-go driving condition and shared use in 22 districts of Tehran through a sample size of 338 individuals. A stated preference questionnaire was designed for this purpose and distributed for the first time in Iran as a developing country. Regarding descriptive analysis, the relationship existence and correlation coefficient were assessed using chi-square test, Cramer's V and Spearman correlation coefficient. Results show 59% willingness and 37% unwillingness to buy of people in this technology, as well as 70% willingness to use in stop-go driving and 60% willingness to shared use. Among the various age groups, people aged 25-44 years are most likely to buy, use in stop go driving and shared use situations. People without a driver's license and a no car ownership are more likely to buy AVs at a reasonable price, there was no significant difference between men and women regarding the willingness to buy, but men (33%) are more likely than women (27%) to use AVs in shared which illustrates the importance of privacy in women. Chi-square test was used to investigate the independence of the dependent variables, indicating that there was a significant and direct correlation between all three variables at the significant level of 0.01. The results could be useful for policymakers' decision making and planning use in future transportation systems.
    Keywords: Autonomous Vehicle, Willingness to buy, Technology acceptance, Shared use, correlation coefficient
  • Masoud Ghahremani, Ebrahim Ghorbani *, Fayegh Hamzezade Pages 91-118

    The power of the media to organize and influence politics, society, the economy, culture, and public opinion has become significant. The aim of this study was to investigate the role of virtual media in reducing traffic accidents from the perspective of Rahvar police (Traffic) officers and the traffic police of West Azerbaijan Province Disciplinary Command. The present research is applied in terms of purpose; In terms of method, descriptive-survey and in terms of data collection were performed in the field and using the validity and reliability of the researcher-made questionnaire. The statistical population included 75 senior officers and accident experts of Rahvar and West Azarbaijan traffic police, all of whom were selected as the members of the statistical sample using the all-inclusion sampling method. For data analysis, SPSS22 software and T-sample statistical test were used. The findings showed that all four components of research: 1- Awareness; 2- Providing special products; 3. Social participation and 4- Responsibility through virtual media with 99% confidence play a role in reducing traffic accidents. The results showed that virtual media awareness with an average of 17.01 has the most (very high) role and virtual media responsibility with an average of 14.66 has the least role in reducing traffic accidents.

    Keywords: Virtual media, traffic accidents, urban, road, Traffic Police, road police
  • Ashkan Keihani * Pages 119-150
    Given the effects of urban traffic problems on various aspects of citizens' lives, policymaking is very important for traffic control. The high-speed bus system is a fast, high-performance, flexible transport system. Since the implementation of traffic policies requires a lot of time and money, it is essential to ensure the proper functioning of these policies before implementation, and computer simulation is one of the most common and popular ways to ensure the operation of these policies. This study has created a traffic microscopic simulation model of line 1 of Tehran's high-speed bus system and validated it to implement these plans and ideas in the form of two different scenarios on this model. The results showed that in terms of reliability, the use of traffic lights causes a relative improvement in the priority system at intersections on the performance of Line 1 of Tehran's high-speed bus system along Damavand, Enghelab and Azadi streets.
    Keywords: High-Speed Buses, Traffic Simulation, Intersection Prioritization, Aimsun Software, Time Interval
  • Mojtaba Salehi *, Mahdi Salatin, Vahid Mohammadiyan, Mohammad Keshavarziyan Pages 151-175

    Public transport plays an essential role in the social and economic development of any country by facilitating relocation and increasing access to services. Therefore, identifying the economic, social and cultural factors influencing the demand for public transportation will greatly help planners and policymakers in this area. In this study, using public transportation data and the opinion of experts, the causal diagram of public transportation in Mashhad was designed and simulated using Vansim software. Finally, with the opinion of experts, 4 scenarios were presented, the results of each of which were examined based on the demand of the public transportation system in Mashhad. The results of the scenarios show that with the doubling of the budget by 70% and the tripling of the budget by 91%, the demand for public transport will increase. Reducing the price of the bus to 50 percent (50 percent discount) will add 10 percent to the number of passengers using the bus, while a further reduction of up to 70 percent will not lead to a further increase. Initially, by increasing fuel prices threefold in the current situation, it will increase demand by 20% in public transport, which will decrease over time to about 7%. By doubling the rate of cultural activity, the percentage increase in public transport use is about 17 percent.

    Keywords: Sustainable Development, Public Transportation, dynamic system approach, Mashhad City