فهرست مطالب

Iranian Journal of Genetics and Plant Breeding - Volume:8 Issue: 2, Oct 2019

Iranian Journal of Genetics and Plant Breeding
Volume:8 Issue: 2, Oct 2019

  • تاریخ انتشار: 1398/02/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم جمالی، علیرضا قنبری *، اصغر استاجی، موسی ترابی گیگلو، مهدی صیدی صفحات 1-8

    گل نسترن وحشی یکی از مهم ترین گونه های خانواده رزاسه در ایران است که می تواند به عنوان گیاه دارویی و همچنین پایه برای دیگر گونه های رز استفاده شود. این گیاه بومی سرزمین ایران است، لذا شناسایی ژنوتیپ های بومی برای حفظ ذخایر ژنتیکی و اهداف اصلاحی مهم و حیاتی هستند. تخمین تنوع ژنتیکی مواد گیاهی یکی از فعالیت های مهم در پیش اصلاح محصولات است. در پژوهش تنوع ژنتیکی، 23 ژنوتیپ نسترن وحشی با 15 نشانگر ISSR بررسی شد. ژنوتیپ ها از سه ناحیه مختلف استان اردبیل (نمین، نیر و خلخال) جمع آوری شدند. نتایج گواهی می دهد که همه پرایمرها، الگوی باندی واضح و چند شکل (77% چند شکلی) را نشان می دهند؛ اما آغازگر 15 تعداد باند چند شکل بیشتری را آشکار کرد که از این لحاظ از بقیه آغازگرها برتر بود. همچنین آغازگر 15 دارای بیشترین تعداد باند چند شکل با تعداد 7 باند و آغازگرهای UBC823 و UBC825 با سه باند کمترین باند چند شکل را تولید کردند. الگوی تجزیه کلاستر ژنوتیپ ها منطبق با نواحی جغرافیایی نمونه ها بود، بطوری که ژنوتیپ های خلخال از ژنوتیپ های نواحی نیر و نمین جدا شدند. همچنین نتایج حاکی از آن بود که نشانگر ISSR توانسته است ژنوتیپ ها را براساس مناطق جغرافیایی از یکدیگر جدا کند. با تعیین فاصله ژنتیکی بین ژنوتیپ ها، بهترین والدین، ژنوتیپ هایی با فاصله ژنتیکی زیاد است. براساس نتایج، نشانگر ISSR یک سیستم نشانگری مفید است که می تواند اطلاعات عالی از ژنوتیپ های نسترن وحشی فراهم کند. در نهایت نتایج بدست آمده نشان داد ژنوتیپ های نسترن وحشی در این تحقیق دارای تنوع ژنتیکی مطلوبی هستند.

    کلیدواژگان: فاصله ژنتیکی، ISSR، نشانگر مولکولی، نسترن وحشی
  • اسماعیل قلی نژاد *، رضا درویش زاده صفحات 9-20

    در این مطالعه، روابط بین تنش آبی و قارچ میکوریزا در کنجد با شاخص وابستگی میکوریزایی و پایداری کلروفیل با استفاده از طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی (ایستگاه ساعتلو) در فصل زراعی 1395-1394 مورد بررسی قرار گرفت. فاکتور اصلی شامل آبیاری مطلوب، تنش ملایم و تنش شدید، فاکتور فرعی شامل دو گونه قارچ میکوریزا به نام های Funneliformis mosseae and Rhizophagus intraradices بود که به صورت جداگانه مصرف شدند و گیاهان بدون تلقیح به عنوان شاهد مورد استفاده قرار گرفتند. مقایسه میانگین بر اساس داده های دو ساله نشان داد با افزایش شدت تنش خشکی، کارآیی بیولوژیکی مصرف آب، شاخص برداشت روغن و پروتئین کاهش یافت. استفاده از دو گونه قارچ میکوریزا F. mosseae and R. intraradicesدر مقایسه با عدم تلقیح، کارآیی بیولوژیکی مصرف آب و شاخص برداشت پروتئین را به ترتیب (28 و 20 درصد) و (6 و 2 درصد) افزایش داد. همچنین در هر سه شرایط مختلف آبیاری، تاثیر دو گونه قارچ روی شاخص پایداری کلروفیل b مشابه بود. بنابراین تلقیح با قارچ میکوریزا (بوسیله دو شاخص وابستگی میکوریزایی بر اساس عملکرد دانه و بیولوژیک اندازه گیری شد) تحت شرایط تنش خشکی، سبب بهبود کلروفیل کل شد (با شاخص پایداری کلروفیل سنجیده شد). افزایش کلروفیل سبب افزایش فتوسنتز گردید و کارآیی اقتصادی و بیولوژیکی مصرف آب را افزایش داد و سبب افزایش روغن و پروتئین گردید (بر اساس شاخص برداشت روغن و پروتئین اندازه گیری شدند). در تنش ملایم و شدید خشکی در مقایسه با شرایط آبیاری مطلوب، شاخص وابستگی میکوریزایی بر اساس عملکرد دانه و بیولوژیک افزایش یافت. بنابراین می توان نتیجه گرفت که برای دست یابی به کارآیی اقتصادی و بیولوژیکی مصرف آب بالا، می توان شاخص پایداری کلروفیل را افزایش داد و آن را به تحمل بالا به تنش آبی مربوط دانست.

    کلیدواژگان: شاخص برداشت روغن، میکوریزا، کنجد، کلروفیل کل، تنش آبی، کارآیی بیولوژیکی مصرف آب
  • امیر نیکروز قراملکی، مهدی محب الدینی *، کریم فرمان پور کلالق صفحات 21-32

    به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی در توده های مرزه ی ایرانی، ارقام مختلف با آنالیزهای چند متغیره و تک متغیره تجزیه وتحلیل شدند که وجود تفاوت های معنی دار در برخی از صفات اثبات گردید. نتایج مقایسه میانگین با آزمون LSD تفاوت ها را در بین توده ها از لحاظ صفات معنی دار شده نمایان ساخت. در این رابطه، بیش ترین میانگین های معنی دار شده برای صفات، در ارتباط با توده های مشهد، تبریز1، تبریز2 و کرمانشاه بود. نتایج تجزیه همبستگی، همبستگی مثبت (بین وزن تر کل و وزن تر ساقه) و منفی (بین تعداد برگچه ها نسبت به ساقه ی اصلی و فاصله ی میان گره ها) بالایی را در بین صفات نشان داد که می-تواند در مطالعه ی روابط بین صفات موثر باشد. بر پایه ی نتایج تحلیل عاملی، صفات معنی دار شده در عامل اول که شامل وزن تر کل، وزن تر ساقه، وزن تر ریشه، وزن خشک کل، وزن خشک ساقه و وزن خشک ریشه بودند، همبستگی بالایی با یک دیگر داشته و مستقل از بقیه ی عامل ها بودند. بنابراین عامل اول به دلیل دارا بودن میزان بالای اشتراک پذیری، به عنوان عامل وزن نام گذاری گردید. طبق تجزیه خوشه ای، 29 توده در چهار گروه با خصوصیات فنوتیپی مشابه در هر گروه قرار گرفتند و تجزیه تابع تشخیص نیز صحت گروه بندی را با میزان 2/97 درصد تایید نمود. با توجه به گروه بندی، هیچ ارتباطی بین تنوع ژنتیکی و فاصله ی ژنتیکی توده ها مشاهده نشد. با این حال، توده های گروه های مختلف می توانند در برنامه های به-نژادی گزینش گردند. نتایج این تحقیق می تواند در شناسایی و مدیریت ژرم پلاسم مرزه ی ایرانی مفید و موثر باشد.

    کلیدواژگان: تجزیه همبستگی، تجزیه خوشه ای، تجزیه تابع تشخیص، تحلیل عاملی
  • جعفر احمدی*، کیوان آگاهی، صدیقه فابریکی اورنگ صفحات 33-45

    خانواده ژنی  WRKY رمز کننده گروه بزرگی از فاکتورهای رونویسی هستند که فعالیت ژن های مربوط به پاسخ گیاهان به تنش های زنده و غیرزنده را تنظیم می کنند. سورگوم (Sorghum bicolor) به دلیل تحمل منحصربفرد در برابر محیط های گرم و خشک، یک گیاه دانه ای و علوفه ای قابل توجه در مناطق نیمه خشک است. مجموعه ای متشکل از 85 ژن WRKY در ژنوم S. bicolor شناسایی و در سه گروه (I-III) طبقه بندی شدند. در بین اعضای گروه I ،SbWRKY13 نسبت به سایر اعضای این گروه، از یک موتیف انگشت روی متفاوت و جدید برخوردار بود. نتایج نشان داد که جهش در جایگاه های R ،K ،Y وQ در توالی حفظ شدهWRKYGQK رخداده است. بررسی تعداد کپی ژن ها نشان داد که هیچ تکثیر ژن کاملی پیدا نشد که نشان می دهد گسترش ژن SbWRKY لزوما بر اساس وقایع تکثیر ژن اتفاق نیفتاده است و یا اینکه تکثیر ژن های SbWRKY احتمالا در زمان های گذشته بوقوع پیوسته است. تجزیه و تحلیل خوشه ای نشان داد که تعداد ژن های روی کروموزوم ها با تعداد خوشه های ژنی ارتباط معنی دار دارد. بررسی ترکیب اسیدآمینه نشان داد که در کلیه گروه ها، آلانین و پرولین فراوانترین اسیدهای آمینه بودند در حالی که سیستیین کمترین فراوانی را داشت. بررسی ساختار اینترون ها نشان داد که اکثر ژن های SbWRKY در حوزه WRKY خود دو نوع اینترون فاز 0 و فاز 2 را داشتند. همچنین بررسی موتیف های حفاظت شده نشان داد که در گروه های IIa،IIb وIIc، شش موتیف شناخته شده در خارج از منطقه حوزه SbWRKY وجود داشت. نتایج تحقیق حاضر روند تکامل و تمایز عملکردی عوامل رونویسی WRKY را در سورگوم توصیف می کند.

    کلیدواژگان: پروتئین های متصل شونده به DNA، سورگوم، موتیف انگشت روی، WRKY
  • برزو کازرانی، سعید نواب پور *، حسین صبوری، سیده ساناز رمضانپور، خلیل زینلی نژاد، علی اسکندری صفحات 46-56

    تنش خشکی یکی از عوامل مهم محدودکننده تولید محصولات زراعی در جهان است. این جستار با هدف بررسی بیان ژن های دفاعی در پاسخ به تنش خشکی و همچنین ارزیابی میزان تحمل به خشکی و سازکار آن در ارقام برنج بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در دو محیط جداگانه (تنش و بدون تنش خشکی) انجام شد. ارقام برنج استفاده شده شامل دو رقم تجاری اهلیمی-طارم، سپیدرود و سه لاین امیدبخش نسل چهارم موتانت به نام های 4، 94 و 95 بودند که در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبد کاووس در سال 2018 آزمایش شدند. در آزمایش مربوط به تنش خشکی، آبیاری مزرعه از 40 روز پس از نشاکاری (مرحله با حداکثر پنجه زنی) تا انتهای دوره رشد به طور کامل قطع شد. در مرحله زایشی از برگ هر گیاه در هر بلوک به صورت جداگانه نمونه گیری به عمل آمد (تحت شرایط تنش و بدون تنش). میزان TBARM، سوپر اکسید و پراکسید هیدروژن و بیان ژن های مرتبط با تنش اکسیداتیو شامل سوپر اکسید دیسموتاز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و گلوتاتیون پراکسیداز اندازه گیری شد. نتایج نشان داد لاین های موتانت متحمل به تنش خشکی، میزان TBARM، سوپر اکسید و پراکسید هیدروژن کمتری نسبت به ارقام مورد مطالعه داشتند. لاین های موتانت 94، 4 و 95 و ارقام اهلمی-طارم و سپیدرود به ترتیب بیشترین تا کمترین میزان بیان ژن و مقدار عملکرد را نشان دادند. مطابق نتایج، بین کاهش میزان TBARM، سوپر اکسید و پراکسید هیدروژن و افزایش بیان ژن مسیر تنش اکسیداتیو همبستگی بیشتری مشاهده شد. موتانت 94 بیشترین عملکرد و پتانسیل ژنتیکی را در تحمل به تنش خشکی داشته است. در نتیجه موتانت مورد اشاره برای مطالعات آینده پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز، تنش غیر زنده، گلوتاتیون پراکسیداز، برنج، سوپراکسید دیسموتاز
  • رحیم حداد *، عصمت عالم زاده، علیرضا احمدی، محمدصدیق مرتضوی، مریم معزی، عفت عالم زاده، سعید تمدنی جهرمی صفحات 57-65

    تنوع بالای نرم تنان باعث مشکلات عدیده ی تاکسونومی میگردد و جدای از اهمیت آن ها در زیست بوم دریایی، روابط عمیق فیلوژنتیک آن ها بندرت مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از این مطالعه تعیین تنوع ژنتیکی و تفاوت های گونه های نرم تنان خلیج فارس در ایران می باشد. کتابخانه ی کلونی ژن RNA زیر واحد کوچک ریبوزومی (18S rDNA) در ژنوم هسته ای با استفاده از PCR ساخته شد و پس از بررسی و آزمایش، کلون های منتخب توالی یابی شدند. توالی های کلون تعیین شده بوسیله ی جستجوی مشابهت در پایگاه داده ی NCBI GenBank با استفاده از BLAST مورد آنالیز قرار گرفتند. همچنین از فاکتور FST برای اندازه گیری و درک اختلافات ژنتیکی مابین جمعیت های مورد مطالعه استفاده شد. در این مطالعه هفده توالی شناسایی گردید که به دو کلاس Bivalvia و Gastropoda تعلق داشتند و برای آنالیز فیلوژنتیکی مورد استفاده قرار گرفتند. براساس فراوانی های آللی در هر لوکوس، مقدار FST در نمونه های خلیج فارس در مقایسه با نمونه های NCBI معنی دار بود. این بدین معنی است که نرخ مهاجرت در دو منطقه ی مورد مطالعه در پایین ترین حد خود بود. براساس تست های ANOVA مقدار فاصله ی ژنتیکی بین دو ناحیه 60/0 بود که مقدار قابل ملاحظه ای است. این یافته ها نقش مهمی در مطالعات روابط بین جمعیت ها و ذخایر آبی داشته و بیانگر کاربرد مطالعات مولکولی بعنوان ابزاری موثر در شناسایی و تاکسونومی گونه های موجود در منابع طبیعی جهت دستیابی به داده های قابل اعتماد می باشد.

    کلیدواژگان: 18S rDNA، کتابخانه ی کلونی، تنوع ژنتیکی، نرم تنان، خلیج فارس
|
  • Maryam Jamali, Alireza Ghanbari *, Asghar Estaji, Mousa Torabi Giglou, Mahdi Saidi Pages 1-8

    Dog Rose is one of the most important species in Rosaceae family used as a medicinal plant and a rootstock for ornamental roses. This species is native to Iran, therefore, identification of indigenous genotypes of this species is important for genetic preservation or breeding purposes. Genetic diversity estimation of plant materials is one of the important pre-breeding activities in breeding crops. In this study, genetic variation of 23 genotypes of R. canina was investigated using fifteen ISSR markers. The genotypes were collected from three regions of Ardabil province (Namin, Nir and Khalkhal). The results showed that all primers generated clear and consistent polymorphic bands (77% polymorphism) but, ISSR-15 revealed a high numbers of polymorphic bands and was superior to other markers. Also, the ISSR-15 produced the highest number of polymorphic bands with seven scorable bands, while the UBC-823 and UBC-825 markers had the least number of bands (3 bands). The clustering pattern of genotypes was related to geographic regions. The genotypes from Khalkhal region were separated from other genotypes (Nir and Namin genotypes) in cluster analysis. The results of the current study indicated that the ISSR markers separated genotypes based on geographic region. The best way to select parents is to use genotypes with high genetic distances. Therefore, we determined the genetic distance among genotypes. According to the results, ISSR is an efficient marker system that can provide excellent information among R. canina genotypes. Finally, the obtained results indicated that the R. canina genotypes investigated in this research have a wide genetic diversity.

    Keywords: Genetic distance, ISSR, Molecular markers, Rosa canina
  • Esmaeil Gholinezhad *, Reza Darvishzadeh Pages 9-20

    Drought stress is one of the most important environmental stresses affecting plant growth, yield and crop production around the world. It is believed that arbuscular mycorrhizal fungi are used for protecting plants against drought damage.Vesicular-arbuscular mycorrhizal fungi have been used in recent years to cope with water stress in many plants. In this study, the relationship between water deficit stress and mycorrhizal fungi were analyzed with mycorrhizal dependence index and chlorophyll stability in sesame (Sesamum indicum L.). The experiment was conducted in a split-plot design based on randomized complete blocks with three replications in the research field of Agricultural Research Center, West-Azerbaijan during years 2015 and 2016. The main factors consisted of normal irrigation, moderate and severe water stress and subplots included two different species of mycorrhizal fungi namely, Funneliformis mosseae and Rhizophagus intraradices. A non-inoculated plant served as the control. Mean comparison based on 2-years data showed that with increasing severity of water stress, biological water use efficiency (WUBE), oil harvest index (OHI) and protein harvest index (PHI) decreased. Using two kinds of mycorrhizal fungi F. mosseae, R. intraradices compared to non-inoculated, caused an increase in WUBE and PHI about 28 and 20% and 6 and 2%, respectively. Also in three different irrigation conditions, the effect of F. mosseae and R. intraradices was similar on chlorophyll b stability index (CSIb). The maximum and minimum WUBE (0.96 and 0.43 kg/m3), OHI (17.61 and 10.03%) and PHI (9.36 and 5.80%) were obtained under optimal irrigation and severe drought stress conditions, respectively. The maximum (34.69%) and minimum (20.26%) of mycorrhizal dependence index based on biological yield (MDIBY) were observed under severe drought stress and optimal irrigation conditions, respectively. Therefore, inoculation with mycorrhizal fungi (measured by MDIGY and MDIBY) under drought stress caused an increase in the chlorophyll (measured by TCSI). Increasing the chlorophyll led to an enhancement in the photosynthesis and promoted WUEE and WUBE. Improvement of the WUEE and WUBE caused an increase in oil and protein (measured by OHI and PHI). In severe and moderate water stresses mycorrhizal dependence index based on grain yield (MDIGY) and MDIBY increased compared to optimal irrigation. It can be concluded that for achieving high WUEE, WUBE, OHI and PHI, TCSI and as a result tolerance to the water stress can be increased.

    Keywords: Biological water use efficiency, Oil harvest index, Mycorrhiza, Sesame, Total chlorophyll, water stress
  • Amir Nikrouz Gharamaleki, Mehdi Mohebodini *, Karim Farmanpour Kalalagh Pages 21-32

    In order to evaluate the genetic variation in Iranian summer savory accessions, different accessions were analyzed using multivariate and univariate analysis. Results indicated that there were significant differences in some traits. The mean comparison analysis using least significant difference (LSD) test revealed significant differences among the accessions understudy. In this regard, the highest significant means for traits were related to Mashhad, Tabriz 1, Tabriz 2, and Kermanshah accessions. Results of correlation analysis showed high positive correlation between total fresh weight and stem fresh weight and negative correlations between the number of leaflet per main stem and distance of internodes. This can be effective for investigating the interactions between traits. Based on the results of factor analysis, significant traits in the first factor, including total fresh weight, stem fresh weight, root fresh weight as well as total dry weight, stem dry weight, and root dry weight, were highly correlated with each other and were independent of the other factors. Therefore, the first factor was considered as the weight factor due to its high value of “communality” in the traits related to the weight. According to the cluster analysis, 29 accessions clustered into four groups, with those having similar phenotypes clustering into the same group. The discriminant analysis confirmed the accuracy of the grouping to be 97.2%. Considering the grouping, no relationship was found between the genetic variation and geographical distance of the accessions. However, the accessions in separate groups can be selected for breeding programs. The results of the present study can be considered useful for identifying and managing the germplasm of the Iranian summer savory.

    Keywords: Correlation analysis, Cluster analysis, Discriminant analysis, Factor analysis
  • Jafar Ahmadi *, Kayvan Agahi, Sedigheh Fabriki Ourang Pages 33-45

    The WRKY gene family encodes a large group of transcription factors that regulate genes involved in plant response to biotic and abiotic stresses. Sorghum is a notable grain and forage crop in semi-arid regions because of its unusual tolerance against hot and dry environments. In this study, we performed a genome-wide analysis of WRKYs using a genome assembly of sorghum bicolor. First, all possible WRKY gene sequences as well as all possible WRKY protein sequences in the Sorghum bicolor genome database were identified using the NCBI website. A set of 85 WRKY genes was identified in the S. bicolor genome and classified into three groups (I–III). Among the members of the group I, the SbWRKY13 had a different and novel zinc finger motif as compared to other members of this group. It was also found that mutations occurred at R, K, Y and Q in the conserved WRKYGQK sequence. No complete gene duplication was found in gene copy number investigation, suggesting that the expansion of SbWRKY genes was not necessarily based on the gene duplication events or duplication of SbWRKY genes had probably happened in the past times. Gene cluster analysis showed that the number of genes on chromosomes were positively correlated with the number of clusters. The study of amino acid composition revealed that totally in all groups, Alanine and Proline were the most frequent residues while Cysteine had the lowest frequency. The study of introns in the SbWRKY domain showed that the majority of SbWRKY genes had two types of introns in their WRKY domains (phase 0 and phase 2). Also, investigation of conserved known motifs revealed that there were six, two and one known motifs outside of the region of the SbWRKY domain for groups IIa, IIb and IIc, respectively. The results describe evolution and functional differentiations of WRKY transcription factors in Sorghum bicolor.

    Keywords: DNA-binding protein, Sorghum bicolor, Zing finger motif, WRKY
  • Borzo Kazerani, Saeid Navabpour *, Hossein Sabouri, Seyedeh Sanaz Ramezanpour, Khalil Zaynali Nezhad, Ali Eskandari Pages 46-56

    Drought stress is one of the important factors that restrict crop production in the world. This studywas conducted to investigate defense gene expression in response to drought stress, and also to evaluate the drought tolerance and its mechanism in rice cultivars based on randomized complete block design in two separate environments (drought stress and non-stress). The rice cultivars used included two commercial cultivars, i.e., Ahlemi-Tarom, Sepidrood, and three promising lines of fourth mutant generation called 4, 94 and 95 tested on the research farm at Gonbad Kavous University in 2018. For carrying out the drought stress-related experiment, irrigation was completely cut off 40 days after the transplantation (a stage with maximum tillering) until the end of the growth period. In seeding stage, each plant leaf was separately sampled in each block (under the stress and non-stress conditions). TBARM, superoxide andhydrogen peroxide contents and oxidative-stress related gene expression including superoxide dismutase, catalase, ascorbate peroxidase and glutathione peroxidase were measured. Results indicated that the drought-tolerant mutant lines had lower TBARM, superoxide andhydrogen peroxide contents compared to the studied cultivars. The mutant lines 94, 4 and 95 and Ahlemi-Tarom and Sepidrood had the highest to lowest levels of gene expression and yield in drought stress condition, sequentially. Accordingly, there was a complete correlation between the decreases in TBARM, superoxide andhydrogen peroxide and an increase in the level of gene expression. Mutant 94 had the highest yield and probably a suitable genetic potential in relation to drought tolerance. Therefore, the mentioned mutant is recommended for carrying out further studies.

    Keywords: Ascorbate peroxidase, Catalase, Abiotic stress, Glutathione peroxidase, Rice, Superoxide dismutase
  • Raheem Haddad *, Esmat Alemzadeh, Alireza Ahmadi, MohammadSediq Mortazavi, Maryam Moezzi, Effat Alemzadeh, Saeid Tamadoni Jahromi Pages 57-65

    Mollusca are one of the most diverse animal phyla whose phylogeny is considered as a controversial subject. Although some groups were traditionally classified as mollusca, they need to be identified again. High diversity of mollusca has created considerable taxonomic problems and despite their importance in marine biota, deep phylogenetic relationships of mollusca have scarcely been investigated. The aim of this study was to determine genetic diversity and differences between mollusca species in waters of Bandar Lengeh (Persian Gulf) of Iran. A clone library of the ribosomal small subunit RNA gene (18S rDNA) in the nuclear genome was constructed by PCR, and then, after examining the clones, selected clones were sequenced. The determined clone sequences were analyzed by a similarity search of the NCBI GenBank database using BLAST. Also, the fixation index (FST) factor was used in order to measure and understand the genetic differences between studied populations. In this study, seventeen sequences were identified belonging to two classes of Bivalvia and Gastropoda and they were used for phylogenetic analysis. According to the allele frequencies at each locus, FST value was significant in samples of Bandar Lengeh meaning that migration is in the lowest rate in the studied region. The present research project exhibited that clone library of 18S rDNA might be accounted as a beneficial tool to identify marine specimens and estimate the actual species diversity in marine environments. Moreover, these findings confirmed the effective role of molecular studies for the identification and taxonomy of speciesfrom the natural resources to obtain reliable data.

    Keywords: 18S rDNA, Clone library, Genetic diversity, Mollusca, Persian Gulf