فهرست مطالب

راهبرد اجتماعی فرهنگی - پیاپی 33 (زمستان 1398)

فصلنامه راهبرد اجتماعی فرهنگی
پیاپی 33 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مینا جلالی*، زهرا ناجی اصفهانی، مهدی ژیانپور صفحات 5-30

    زندگی شهری امروز، نیازهای شهروندان را متنوع ، متکثر و پیچیده تر کرده است. انجام نیازسنجی ها در شهر، تمهیدی جهت شناسایی نیازهای مهم شهروندان، فراهم آوردن زمینه های تحقق آن ها و شناخت تغییرات مداوم زیست شهری است. بازخوانی و تحلیل نیازسنجی های انجام شده در شهر می تواند ابزاری جهت معرفی بهترین شیوه های اجرای نیازسنجی باشد. به منظور دستیابی به این هدف، در مقاله ی حاضر با استفاده از روش اسنادی و مرور نظام مند مطالعات نیازسنجی که در شهرها انجام یافته پیشنهاد هایی جهت انجام سنجش نیازهای شهری ارایه شده است. یافته ها حاکی از آن است که در مطالعات نیازسنجی های شهری انجام یافته، نقایص روش شناسی چون عدم تناسب گستره ی جامعه ی موردمطالعه و اهداف نیازسنجی با روش اتخاذشده، محدود بودن پیمایش ها به پرسش های بسته، فقدان توجیه بهره گیری از شیوه های نمونه گیری در جمع آوری داده ها، عدم اتخاذ رویکرد نمونه گیری صحیح و همچنین نقایصی در رابطه با نحوه ی استخراج مفهوم نیازها وجود دارد. اتخاذ رویکرد ترکیبی در صورت بندی مفهوم نیازهای شهری به دلیل اینکه علاوه بر اخذ ذهنیت شهروندان، از قابلیت های مدل های هدف محور و عینی نیز استفاده می کند؛ همچنین انتخاب روش پژوهش بر اساس مقتضیات مدل های نیازسنجی و قلمرو پژوهش ازجمله مواردی است که جهت انجام نیازسنجی های شهری آتی پیشنهادشده است.

    کلیدواژگان: شهر، نیازهای شهری، نیازسنجی
  • مریم جمالی، علیرضا صادق زاده قمصری*، محسن فرمهینی فراهانی، سید رضا صالحی امیری صفحات 31-52

    در جهان کنونی، محتوا و صورت زندگی در ابعاد مختلف، شکلی فرهنگی به خود گرفته و ازهمین رو، اهمیت مدیریت فرهنگی بیش از پیش نمایان شده است. در این مقاله، به منظور تبیین وضعیت موجود، پس از پژوهش و مطالعه اسناد، کتاب ها، و مصاحبه با استادان و متخصصان مدیریت فرهنگی و آموزش و پرورش، 33 مورد شناسایی شده و نتیجه در قالب پرسش نامه (پس از تایید اعتبار و روایی و همچنین، تایید استادان فن) بین 30 نفر از مدیران حوزه های مختلف ستادی، اجرایی، و میانی آموزش و پرورش توزیع شده است. سپس، داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار Minitab16 و آزمون T مستقل، تحلیل، و درنهایت، نقاط قوت، ضعف، فرصت ها، و تهدیدها براساس دیدگاه مخاطبان تعیین شده اند. پس از بررسی نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها، «تاثیرپذیری برنامه های درسی و آموزشی از جریان های سیاسی» به عنوان نقطه ضعف و «وجود پیوست فرهنگی و مهندسی فرهنگی در تهیه برنامه های آموزشی و درسی»، «سند برنامه درسی ملی»، «سند ملی آموزش و پرورش (سند تحول بنیادین)»، و «فراوان بودن چهره های فرهنگی در میان نخبگان سیاسی» به عنوان نقاط قوت، در تعیین وضعیت موجود مدیریت ارتقای سواد فرهنگی در آموزش و پرورش، مواردی هستند که توسط مخاطبان تایید نشده اند. همچنین، مخاطبان، موارد «برنامه ریزی برای جلوگیری از فرار مغزها» و «قابلیت های بازتولید هویت فرهنگی، تعصب خانوادگی در کشور» را از بین فرصت ها و موارد «قدرت هدایت افکار عمومی از طریق رسانه ها و فرهنگ سازی در شرایط بحرانی» و «ناتوانی هنجارها و ابزارهای فرهنگی در مقابله با هجوم فرهنگ بیگانه» را از بین تهدیدها، تایید نکرده اند. موارد دیگر مطرح شده در پرسش نامه، موردتایید پاسخ دهندگان قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: وضعیت موجود، سواد فرهنگی، ارتقاء، مدیریت، مدیریت فرهنگی
  • مرتضی گودرزی، علی اصغر پورعزت*، احمد توکلی صفحات 53-82

    در نظام های حقوقی گوناگون دنیا، معمولا مسئولیت مدنی دولت ها را برمبنای نظریه تقصیر بنا می کنند؛ به این معنا که تا زمانی که دولت، مرتکب نقض قانون نشود، محکوم کردن آن به پرداخت غرامت امکان پذیر نیست، اما سیر تحول نظریه های حقوقی به این سو پیش رفته است که در برخی کشورها، با درنظر گرفتن شرایطی، مسئولیت دولت را حتی بدون ارتکاب تقصیر نیز شناسایی می کنند. بااین حال، جبران زیان واردشده در موارد عدم تقصیر دولت، بیشتر در وقایع خاص و عینی انجام می شود و معمولا زیان واردشده به مردم درنتیجه اقدامات کلان دولت در سطح خط مشی عمومی، جبران نمی شود. یکی از دلایل این امر، این است که حتی اگر خط مشی های عمومی با کاستی های فراوانی اجرا شوند، چون این خط مشی ها در قالب اقدامات حاکمیتی یا تصدی گری دولت و با پوشش عمل قانونی انجام می شوند، درعمل، دست زیان دیدگان و نظام قضایی در حساب کشی از سازمان های دولتی بسته است؛ بنابراین، ممکن است در خط مشی های عمومی، برخی از بزرگ ترین ظلم ها به صورت آشکار و پنهان رخ دهد، درحالی که در چارچوب مسئولیت مدنی دولت، تعریف و رسیدگی نشوند. به نظر می رسد، در امتداد سیر تحولات نظریه های حقوقی و مدیریتی، می توان دامنه مسئولیت دولت را در اقدامات و خط مشی گذاری های عمومی نیز ردیابی، و امکان پاسخ گو کردن خط مشی گذاران را با قدرت بیشتری فراهم کرد.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، ارزشیابی خط مشی، ظلم، نظام قضایی
  • امیر گروسی*، محمدرحیم عیوضی صفحات 83-108

    دانشگاه، به عنوان یکی از مهمترین نهادهای آموزشی کشور، مولد فرهنگ در جامعه است. فهم درست از فرهنگ و بازتولید آن به عناصر قابل قبول جامعه، دانشجو را به عنوان یکی از کنشگران اصلی مواجهه فرهنگ غنی اسلامی ایرانی در مقابل فرهنگ غرب قرار داده است و در این رویارویی، می بایست نسبت به حل تعارض های موجود در دو فرهنگ انتخاب درستی داشته باشد. بنابراین این پژوهش با هدف شناخت علل تعارض های فرهنگی ایجاد شده در دانشجویان با روش کیفی در دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) انجام شده است. روش به کار رفته در این مقاله، روش تحلیل مفهومی و قیاسی بوده و دراین راستا، با 15 نفر از دانشجویان این دانشگاه، مصاحبه عمیق تا حد اشباع اطلاعات انجام شده است. افزون براین، به منظور کامل کردن داده ها و رسیدن به اهداف پژوهش، با 7 نفر از نخبگان و استادان دانشگاه نیز مصاحبه شده است. نتیجه این مصاحبه ها پس از قیاس با داده های پژوهش های گوناگون دیگر در این زمینه، در قالب 8 علت اصلی تعارض فرهنگی در دانشجویان و 6 راه حل رویارویی با این تعارض ها (پیشنهاد) ارایه شده است.

    کلیدواژگان: دانشگاه، فرهنگ، تعارض فرهنگی، فرهنگ دانشجویی
  • احمد شفازاده صفحات 109-134

    این مقاله درصدد بررسی نظریه هیرشی در کنترل اجتماعی از دیدگاه قرآن است. برای بررسی شباهت ها و تفاوت های دیدگاه قرآن با نظریه های هیرشی از روش تطبیقی استفاده شده است. تراویس هیرشی که از نظریه پردازان کنترل اجتماعی به شمار می آید، علت اصلی عدم کج روی و بزهکاری فرد را پیوندهای اجتماعی او دانسته و به نظر او، هم نوایی فرد با جامعه عامل اصلی کنترل اجتماعی و پرهیز از کج روی است. از منظر قرآن کریم نیز، شیوه های مقابله با کج روی، به سه دسته تقسیم می شوند که عبارتند از: کنترل فردی، کنترل اجتماعی، و کنترل قانونی. در این پژوهش، مقوله کنترل قانونی یا نظام مجازاتی اسلام، با موضوعاتی ازقبیل اهداف، ویژگی های مجازات اسلامی، کارآمدی قضات، و عوامل انتظامی بررسی شده است، همچنین، قرآن برای بازگرداندن کج رو از کج روی، استفاده از راهکارهای «جامعه پذیری دوباره»، «کنترل ارزشی»، و «کنترل عاطفی» را پیشنهاد کرده است. سرانجام، نکته مشترک دیدگاه قرآن و هیرشی این است که میزان دلبستگی و تعهدات خانوادگی، دین داری، تشکیل خانواده و نظارت والدین، و میزان حمایت عاطفی، اطلاعاتی و مادی که فرد از دیگران دریافت می کند، به تقویت پیوند فرد با جامعه کمک خواهند کرد. دریافت حمایت و احساس وجود منابع حمایتی یا حمایت ادراک شده در تقویت دلبستگی ، تعهد، و باور در مورد هنجارهای جامعه و مواظبت از همنشین در کاهش انحراف موثر خواهند بود.

    کلیدواژگان: کجروی، قرآن کریم، کنترل اجتماعی، وابستگی، مواظبت از همنشین، تعهد، باورها، هیرشی و جامعه شناسی
  • احسان مولانوری شمسی*، خلیل نوروزی، حامد مولانوری شمسی صفحات 135-166

    این مقاله با هدف شناسایی الگوهای ذهنی توسعه فرهنگی شهروندان استان های غرب گشور با استفاده از روش شناسی کیو انجام شده است. روش پژوهش، آمیخته بوده و روش گردآوری داده ها کیفی، از نوع کیو است. تالار گفتمان پژوهش، دربردارنده مدیران سازمان های دولتی و استادان دانشگاهی مرتبط با حوزه فرهنگ بوده اند که در این پیشیمه مطالعاتی یا زمینه های اجرایی ای در سطح استان داشته اند. جامعه آماری پژوهش، دربردارنده شهروندان سه استان کرمانشاه، کردستان و ایلام است که به صورت هدفمند انتخاب شده اند. بر اساس مصاحبه های انجام شده، تعداد  49 گزاره کیو استخراج شد. در گام بعد، بر اساس نتایج آزمون کیو، 6گونه ذهنیت دینی و مذهبی، سنت گرا، مشارکتی و مسئولیت پذیر (تعهدگرا)، خلاقیت گرا و علم گرا و عدالت گرا و فردگرا شناسایی شدند. نتایج بدست آمده نشان داد که ذهنیت مشارکت کنندگان در الگوهای ذهنی اول و دوم براساس دیدگاه نریه پردازان نوسازی، با ویژگی های جوامع سنتی، همسو است و الگوهای ذهنی مشارکت کنندگان قرارگرفته در دسته های سوم و چهارم، کمتر معتقد به زیست بوم منطقه و متمایل به جریان های توسعه غربی هستند. در نهایت، یافته مهم پژوهش حاضر این است که پیگیری جریان توسعه بر اساس الگوهای شهرهای بزرگ کشور، نتیجه معکوسی در آن استان در بر خواهد داشت.

    کلیدواژگان: توسعه، توسعه فرهنگی، الگوی ذهنی، غرب کشور، مناطق کرد نشین، سنت و مدرنیته
  • علیمحمد صفانیا*، زهرا کیوانی هفشجانی، محمد پورکیانی، محسن باقریان فرح آبادی صفحات 167-191

    لزوم توجه به افزایش درآمدزایی در کشور و اهمیت و جایگاه گردشگری ورزشی در این زمینه، توجه به این مهم را بیش از پیش ضرورت می بخشد.‏ هدف پژوهش حاضر، شناسایی و اولویت بندی موانع و آشنایی با الگوی ‎ساختاری تفسیری‎‎ موانع فراروی توسعه گردشگری ورزشی ‏ایران است. این پژوهش که با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) انجام شده است، در بخش کیفی از نوع اکتشافی و در بخش کمی به صورت پیمایشی است. جامعه آماری کیفی، که دربردارنده 15 نفر از خبرگان گردشگری، گردشگری ورزشی، و مدیریت ورزشی بوده است، براساس نمونه گیری هدفمند، و جامعه ‎آماری در سطح کمی که 379 نفر از مربیان و داوران، دست اندرکاران و مدیران ارشد برگزاری مسابقات، بازیکنان، و تماشاچیان را دربر می گیرد، به صورت تصادفی گزینش شده اند. در این پژوهش، با مرور اسناد و مدارک و مصاحبه با خبرگان، موانع گردشگری ورزشی ایران، شناسایی و براساس پرسش نامه محقق ساخته رتبه بندی شد و سپس، روابط بین موانع با استفاده از روش الگوسازی ساختاری تفسیری، تعیین شد. با توجه به نتایج به دست آمده، 8 مانع به عنوان مهم ترین موانع، شناسایی شدند. پس از تعیین این موانع هشت گانه، میزان اثرپذیری و اثرگذاری آن ها با استفاده از روش تحلیل میک مک بررسی شد که براساس نتایج به دست آمده، موانع دولتی و قانونی با قدرت نفوذ 8، بالاترین تاثیر را بر موانع دیگر عدم توسعه گردشگری ورزشی داشته اند. نتایج این پژوهش به سیاست گذاران کمک می کند تا خط مشی ها و راهبردهای هوشمندانه تری ‎اتخاذ‎ کنند.

    کلیدواژگان: موانع فراروی توسعه ی‎ ‎گردشگری، گردشگری ورزشی، مدل سازی ساختاری‎، تفسیری
|
  • mina jalali*, zahra naji esfahani, mahdi zhianpour Pages 5-30

    The intricacy and diversity of citizens’needs are increasingly heightened as a result of today’s urban life. Doing needs assessment in cities is a measure to identify the important needs, pave the way for the realization of the needs, and recognize the constant changes made in the urban life. The review and analysis of the needs assessment in cities that have so far been done can be a means of introducing the best ways of doing needs assessment.To achieve the given purpose, this study made an attempt to identify the methodological and conceptual weaknesses of the needs assessment done so far and offer practical suggestions so as to improve the future needs assessment.This study is based on document analysis and Systematic Review of Previous Studies. The methodological weaknesses found in the studied needs assessment in cities were as follows: the scope of the samples under investigation and aims of analyses did not match with the adopted methodologies; the surveys were limited to closed questions; the methods adopted for data collection were not justified and explained; the sampling techniques used for the studies were not appropriate; the ways of extracting the concept of the needs were not faultless.Using mixed method to classify the concept of the need is the best way of doing needs assessment both the citizens’ mentality and the goal-oriented models can be used in this method. Using appropriate methods and fields based on Needassessment models is the another Conclusion of this paper.

    Keywords: City, Urban needs, Needs assessment
  • Maryam Jamali, Alireza Sadeghzadeh Ghamsari*, Sayed Reza Salehi Amiri, Mohsen Farahmani Farahani Pages 31-52

    The conditions of today’s urban life have made the citizens’ needs dramatically intricate and diverse. Conducting need assessments in cities is a measure to identify the citizens' important needs, pave the way for the meeting these needs, and identify the constant changes made in the urban life. The review and analysis of the needs assessments in cities having been conducted so far can be used as a means of introducing the best methods of carrying out needs assessment. To achieve the given purpose, this study has made an attempt to identify the methodological and conceptual weaknesses of the needs assessments carried out so far and offers some practical suggestions for improving the future needs assessments. This study is based on document analysis and systematic review of the previous studies. The methodological weaknesses found in the studied needs assessments in cities were as follows: the scope of the samples under the investigation and the aims of the analyses did not exactly match the methodologies; the surveys were limited to some closed questions; the data collection methods were not adequately justified and explained; the sampling techniques used for the studies were not appropriate; and the ways of extracting the concept of the needs were not faultless. A comprehensive approach for the classification of the urban needs based on the prevailing needs assessment models is conclusively suggested because both the citizens’ mentalities and objective goal-oriented models are to a great extent, if not fully, included in this approach.

    Keywords: Urban Life, Urban needs, Needs Assessment, Document Analysis
  • morteza Goodarzi, Aliasghar Pourezzat *, Ahmad tavakoli Pages 53-82

    In the various legal systems of the world, governments often base the civil liability on the theory of fault; i.e. governments cannot be adjudged to pay indemnity unless they commit a violation. But the changes and evolution of the legal theories in some countries, under some circumstances, have been trending toward recognizing the liability of the governments even without committing any fault. However, compensation for damages in the absence of government fault is generally adjudged in specific objective cases, and usually damages to the public as a result of public policy are not compensated. One reason is that even if public policies are enforced with many shortcomings and deficiencies, the losers cannot claim damages because either these policies are sovereign or they include some governmental measures and legal actions. Accordingly, some of the greatest oppressions in public policy may occur, while these oppressions are not defined and dealt with in the context of civil liability of the governments. As the legal and managerial theories evolve, it seems that the scope of government responsibility for public policy can also be traced and made possible for policymakers to be held accountable. In this article, after a brief review of the theoretical literature of the research subject, using an analogy-based reasoning approach, an innovative model for recognition of oppression has been proposed and the necessity of combating oppression in the judicial system of the country has been emphasized.

    Keywords: government liability, Public Policy, Oppression, Judicial System
  • mohammadrahim eivazi Pages 83-108

    Universities, as the most important educational institutions in any country, are the culture builders and developers in each society. Correct understanding of culture and the ability to reproduce it into acceptable elements of the society have made the students as the main actors of the confrontation between the rich Islamic-Iranian culture and Western culture and in this conflict students are expected to choose the right path to resolve the conflict between these two cultures. The present study was conducted with a qualitative method in Imam Khomeini International University so as to identify the causes of the cultural conflicts created in the university students. The method used in this paper was conceptual and deductive analysis in which 15 students of this university were interviewed in full details so that they might respond the questions with enough information. In addition, seven university elites and professors were interviewed to complete the data and achieve the research objectives. After comparison of the results of these interviews with data from some other studies in this field, the outcomes were presented in the form of 8 main causes of cultural conflict in students and 6 (suggested) solutions to settle these conflicts.

    Keywords: Islamic- Iranian Culture, Western Culture, Cultural Conflict
  • AHMAD SHAFAZADEH Pages 109-134

    This study aims at examining Hirschi’s theory of social control from the Quranic standpoint. The comparative research method has been followed to compare and contrast Hirschi’s standpoint and that of the Holy Quran. Travis Hirschi’s, a well-known theorist of social control, maintains that the major cause of man’s lack of deviance and delinquency is his/her social bonds and individuals’ conformity with the society is the main factor in social control and preventing them from deviance. The Holy Quran suggests the following three control measures against the deviance: individual control, social control, and legal control. In this research, legal control or Islamic punishment system with its related subjects such as its goals and law enforcement agents and the judges’ skillfulness and efficiency have been studied. Moreover, the Holy Quran has also suggested resocialization, value control, and emotional control to restore the individuals from deviance. Finally, Hirschi is in consensus with the Holy Quran on the point that the level of family attachment and commitment, religiosity, family formation, parent supervision, and the amount of emotional, informational, and material support received from others are all the factors which strengthen the bond of the individual with the society in which s/he lives. Receiving any support or even feeling the presence of supportive resources or perceived support strengthens the attachment and commitment to and belief in the norms of the society and enough care about the companion helps reduce the deviance.

    Keywords: The Holy Quran, Social Control, Hirschi’s Theory of Social Control
  • Khalil Nooruz, Ehsan Mollanouri shamsi*, Hamed Mollanouri shamsi Pages 135-166

    This study aims at identifying the mental patterns of cultural development of the citizens of three western provinces of Iran using Kyu methodology. The study method is mixed and the qualitative data collection method is Q. The research discourse hall consisted of managers of governmental organizations and lecturers of different universities who were in close relation with the field of culture and had a good background in studies or executive fields in these provinces. The statistical population of the research included some specifically selected citizens of the provinces of Kermanshah, Kurdistan, and Ilam. According to the interviews, 49 Q statements were extracted. In the next step, based on the results of Q test, 6 mentality types were identified namely : religious, traditionalist, participatory and responsible (committed), creative and scientific, legalistic and nationalist, and justice-oriented and individualistic. The results showed that the mentality of the participants in the mental models 1 and 2 was in line with the characteristics of the traditional societies according to the modernization theorists’ standpoint, and the mental patterns of the participants in the third and fourth categories were less inclined toward their regional ecology and more inclined toward Western development. The important finding of this study was that the implementing a development plan on the basis of those of large cities in the country would have the opposite effect in these provinces.

    Keywords: Mental Pattern, Cultural Development, Mental Model, Development Pla
  • zahra keivani hafshejani, mohammad pourkiani, mohsen baqerian Pages 167-191

    Paying more attention to the promotion of income generation rate in the country and the importance and status of sport tourism in this regard is now more necessary than ever. This study aims at identifying and prioritizing the barriers to the development of sport tourism in Iran and finding a structural-interpretive model for theses barriers. The study is an applied research in terms of purpose and is a combined one in terms of approach that is the statistical population of the study was both qualitative and quantitative. The qualitative population (N=15) consisted of experts in tourism, sport tourism, and sport management and the statistical population at the quantitative level included coaches and referees, competition officials and organizers, senior tournament managers, players, and spectators who were selected randomly from a stratified sample of 379 people. First, a comprehensive review of research literature and some interviews with experts in the filed were carefully carried out and then the barriers to sport tourism in Iran were determined on the basis of the structural- interpretive modeling method. Data collecting tools were interviews and two questionnaires. According to the results, 8 barriers were identified as the most important ones. Governmental and legal barriers as well as infrastructural weaknesses were identified as the most important barriers to the development of Iranian sport tourism. Then on the basis of the structural-interpretive model, the relationships between these barriers were identified and analyzed, and by means of Mic-Mac analysis the effects of the barriers were determined. It was proved that the government and legal barriers have the influence of 8 that is the highest level of impact on other barriers of the development of sport tourism. The results of the current study can help the policy makers make better and smarter decisions in order to find the best ways to develop this industry.

    Keywords: Barriers to the Development of Tourism_Sport Tourism_Structural – Interpretive Modeling