فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمود ارونتن، حسن دیناروند*، جهانبخش رحمانی صفحات 1-32

    آموزش و پرورش در جوامع امروزی به عنوان کلیدی ترین نهاد آموزشی در جهت توسعه همه جانبه به شمار می رود . چرا که در پرتو نظام آموزشی و تربیتی است که انسان ها متحول می شوند. آموزش انسان ها، مهم ترین مسئله است و کسانی که در نظام آموزشی کار می کنند باید افراد بسیار محترم و با پرستیژ اجتماعی والایی باشند. که در واقع، توسعه و زمینه های آن را (از طریق تربیت شهروندانی آگاه و مسئول) فراهم می آورند و ارزشمندترین سرمایه های انسان های با فرهنگ، آموزش دیده و با شخصیت آن جامعه (شهروندان مدنی) را فراهم می سازد. بنابراین آموزش و پرورش زمانی در رسیدن به اهدافش موفق خواهد بود که بتواند شهروندانی آگاه، مسیول و خلاق بپرورد و این میسر نیست مگر از طریق آموزش بهینه شهروندی و نیز ارتقا فرهنگ شهروندی. هدف این پژوهش بررسی مبانی ارزش شناسی تربیت شهروندی در آموزش و پرورش ایران است. روش پژوهش بر اساس هدف بنیادین و براساس ماهیت توصیفی است. ابزار پژوهش نیز فیش برداری است. در پژوهش حاضر تربیت شهروندی از دیدگاه اسلام، تربیت شهروندی در نظام آموزش و پرورش ایران، جایگاه ارزش ها در تربیت شهروندی، مبانی تربیت شهروندی مبتنی بر ارزش های اسلامی، اهداف تربیت شهروندی مبتنی بر ارزش های اسلامی و مولفه های و ویژگی های تربیت شهروندی مبتنی بر ارزش های اسلامی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: شهروند، تربیت شهروندی، ارزش شناسی، ارزش های اسلامی، آموزش و پرورش
  • نرگس برزآبادی فراهانی، سوزان امامی پور*، مژگان سپاه منصور صفحات 33-56

    هدف پژوهش تعیین تاثیر آموزش یادگیری اجتماعی - هیجانی (SEL) بر اهمال کاری تحصیلی و مهارت های ارتباطی دانش آموزان دختر است . جامعه آماری دانش آموزان دختر پایه هشتم یکی از دبیرستان های منطقه 14 تهران در سال تحصیلی 98 - 1397 به تعداد 180 نفر و تعداد نمونه 30 نفر بود که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند . گروه آزمایش 12 جلسه تحت آموزش SEL قرار گرفتند . روش پژوهش نیمه آزمایشی به شیوه پیش آزمون - پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل با دوره پیگیری و ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه اهمال کاری سولمون و راثبلوم (1984) و مهارتهای ارتباطی کویین دام (2004) بود . یافته های پژوهش با استفاده از آزمون های تحلیل کواریانس یک متغیری و چند متغیری و t وابسته باکمک نرم افزارSPSS 25 موردتجزیه وتحلیل قرارگرفت . نتایج تحلیل کواریانس نشان داد تفاوت معنی داری بین میانگین دو گروه آزمایش و کنترل در نمره های اهمال کاری تحصیلی وجود داشت. نتایج آزمون tوابسته نشان داد تفاوت معنی داری بین نمرات پس آزمون و پیگیری اهمال کاری تحصیلی وجود ندارد . به عبارت دیگر آموزش SEL بر اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان دختر تاثیرمعنادار و پایداری دارد . نتایج همچنین نشان داد تفاوت معنی داری بین میانگین دو گروه آزمایش و کنترل در نمره های مهارت های ارتباطی وجود نداشت . به عبارت دیگر آموزش SEL بر مهارت های ارتباطی دانش آموزان دختر اثر معناداری ندارد .

    کلیدواژگان: یادگیری اجتماعی - هیجانی، اهمال کاری تحصیلی، مهارت های ارتباطی، دانش آموزان، دختر
  • مراد خوشدل مفیدی، محمد رضا باقرزاده *، اسدالله مهرارا صفحات 57-82

    در این پژوهش، هدف ارایه مدلی جامع مدیریت استعداد برای سازمان گمرک می‌باشد. برای انجام پژوهش با توجه نیاز به استخراج شاخصه‌های بومی و تخصصی سازمان گمرک، پس از دسته بندی مبانی نظری و پیشینه تجربی موجود از یک تحقیق کیفی داده بنیاد نیز استفاده شد. لذا پس از انجام مصاحبه به روش نمونه‌گیری هدفمند 139 مولفه یافت شد که جهت غربالگری با استفاده از نظر خبرگان با توجه به مزیت‌های روش دلفی-فازی آن انتخاب نمودیم. با روش هدفمند 20 نفر از خبرگان انتخاب شدند. پس از 4 مرحله فازی زدایی تعداد 54 شاخصه باقی ماند. جهت ارایه مدل از الگوی سه‌شاخه‌ای میرزایی اهرنجانی اقتباس گردید که با اضافه نمودن یک بعد دیگر به شکل چهار لایه‌ای ارایه شد. مدل در سازمان گمرک از طریق نمونه‌گیری تصادفی ساده بین کارکنان توزیع شد که 367 نمونه برگشتی مورد ارزیابی قرار گرفت. از طریق تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و نرم‌افزار اکسپرت چویس: 1. شناختی/ادراکی (467/0) 2. ساختاری/ نهادی (277/0) 3. محیطی/ موقعیتی (16/0) 4. رفتاری/ کارکردی (095/0) رتبه‌بندی شدند.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، مزیت رقابتی، گمرک
  • زهرا رعنایی*، احمد منصوری، علی غنایی چمن آباد، سیدعلی کیمیایی صفحات 83-98

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی عقلانی هیجانی رفتاری بر کنش های اجرایی و باورهای غیرمنطقی مادران کودکان مبتلابه نقص توجه-بیش فعالی انجام شد. از این رو، در یک پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل و مداخله نما، تعداد 30 مادر کودک مبتلابه نارسایی توجه- بیش فعالی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر بجنورد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به تصادف در سه گروه آزمایش، کنترل و مداخله نما قرار گرفتند. مادران گروه آزمایش در معرض مداخله 8 جلسه ای گروه درمانی عقلانی هیجانی رفتاری قرار گرفتند، اما گروه کنترل و مداخله نما در معرض چنین مداخله ای قرار نگرفتند. باوجوداین، گروه مداخله نما به مدت 8 جلسه نرم افزار ورد-ویندوز را آموزش دیدند. شرکت کنندگان پرسشنامه باورهای غیرمنطقی جونز (1969) و آزمون برج لندن (1982) را تکمیل کردند. داده های پژوهش با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که گروه درمانی عقلانی هیجانی رفتاری باعث کاهش باورهای غیرمنطقی و بهبود کنش های اجرایی گروه آزمایش نسبت به گروه های کنترل و مداخله نما می شود. در مجموع، گروه درمانی عقلانی هیجانی رفتاری نقش مهمی در کاهش باورهای غیرمنطقی و بهبود کنش های اجرایی مادران کودکان مبتلابه نارسایی توجه-بیش فعالی دارد. از این رو، می توان از این روش درمانی برای کاهش باورهای غیرمنطقی و بهبود کنش های اجرایی مادران کودکان مبتلابه این اختلال استفاده کرد.

    کلیدواژگان: گروه درمانی، باورهای غیرمنطقی، کنش های اجرایی، اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی
  • جواد رکنی لموکی، رضا پاشا*، فریبا حافظی، جمال شمس صفحات 99-114

    این پژوهش با هدف تعیین اثر شرکت در کارگاه قبل از ازدواج آموزش مهارت های زندگی بر کیفیت زندگی در زوجین دانشجو انجام شد. مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زوجین دانشجوی مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی احمدی وابسته به دانشگاه شهید بهشتی تهران در نیمه اول سال 1394 بودند. نمونه پژوهش شامل 30 زوج (60 نفر) بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه (هر گروه 15 زوج) جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 120 دقیقه ای (دو جلسه در هفته) در کارگاه قبل از ازدواج آموزش مهارت های زندگی شرکت و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. داده ها با پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی جمع آوری و با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-22 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که بین گروه های آزمایش و کنترل از نظر کیفیت زندگی و مولفه های سلامت جسمانی، سلامت روانی، سلامت روابط اجتماعی و سلامت محیطی تفاوت معناداری داشتند (05/0<p). به این معنی که شرکت در کارگاه قبل از ازدواج آموزش مهارت های زندگی باعث افزایش معنادار کیفیت زندگی و همه مولفه های آن در زوجین دانشجو شد. با توجه به نتایج، به متخصصان، برنامه ریزان و مسیولان تدارک زمینه و شرایط برای استفاده از کارگاه قبل از ازدواج آموزش مهارت های زندگی جهت بهبود کیفیت زندگی در زوجین دانشجو توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: ازدواج، مهارت های زندگی، کیفیت زندگی، زوجین، دانشجو
  • ابراهیم صحرانشین، سید احمد هاشمی*، عباس قلتاش، مختار رنجبر صفحات 115-138

    هدف از انجام پژوهش حاضر تبیین مبانی تربیت سیاسی و اجتماعی اندیشه های جان دیویی و مطهری در تربیت شهروندی است. روش مورد استفاده در این پژوهش استنتاجی و توصیفی- تحلیلی بوده است که در مرحله نخست مبانی اندیشه جان دیویی و مطهری توصیف شده و بعد دیدگاه آنان نسبت به تربیت شهروندی و مولفه های آن تحلیل و تبیین شده است. بر این اساس نتیجه به دست آمده حاکی از آن شد که تربیت شهروندی رکنی مهم در جامعه و در کلیه سطوح ملی و فراملی با توجه به توسعه تعاملات بشری خارج از مرز های جغرافیایی است که این خود نیازمند پایبندی به حقوق شهروندی، قانون مداری و تعهد نسبت به دیگران می باشد. آنان تربیت سیاسی و اجتماعی افراد را فرصتی ممتاز در پیدایی و تقویت تربیت شهروندی و نمایان سازی هویت فردی در جامعه دانسته اند که می تواند در مسیر رشد و تعالی شهروندی قرار بگیرد. به همین منظور نظام آموزشی جامعه به عنوان محور یادگیری افراد، با طراحی و برنامه ریزی های دقیق آموزشی می تواند فرصت رشد شهروندی دانش آموزان را به عنوان سرمایه های انسانی جامعه و با عنایت به نظریات ارزنده اندیشمندانی چون دیویی و مطهری فراهم آورند و تربیت شهروندی را از اصول یادگیری دانش آموزان قرار دهند. ضمن آن که تدابیر صحیح و توجه های علمی و میدانی در این حوزه از سوی متولیان آموزشی بسیار مهم می باشد.

    کلیدواژگان: تربیت سیاسی، تربیت اجتماعی، اندیشه های دیویی، اندیشه های مطهری، تربیت شهروندی
  • نرگس کشتی ارای*، فاطمه طاهری، مریم سادات رنجبر، سید هاشم گلستانی صفحات 139-150

    این تحقیق به منظور تعیین الگوی طراحی برنامه درسی شهودی مبتنی بر بررسی زیبا شناسانه دیوان حافظ ، صورت گرفته است و واکاوی ابیات به روش کیفی هرمنوتیک انجام یافته از کلیه منابع چاپی و الکترونیکی در دسترس ، برای جمع آوری اطلاعات ، استفاده شده است . تجزیه وتحلیل داده ها ، با به کارگیری نظام مقوله بندی قیاسی انجام شده و نتایج درزمینه اهداف ، منابع ، و راهبردهای یاددهی -یادگیری در قالب مقوله های محوری ، تقسیم بندی گردیده است . الگوی برنامه درسی شهودی ، برای تمام برنامه ریزان و دست اندرکاران تعلیم و تربیت کشور این امکان را فراهم می کند که با یک زاویه دید جدید ، اقدام به بازنگری جدی در عناصر برنامه های درسی کشور در تمام دوره ها و از همه مهمتر دوره های تربیت معلم و نیز دوره های ارشد ، دکترا و پسادکترا داشته باشند و از منابع غنی ادبی ،هنری و عرفانی بعنوان منابع درسی و راهگشا در امر تعلیم و تربیت استفاده کنند . تعلیم و تربیت ، با این فهم و ادراک به سمت کشف معانی فراعقلی در سایه دانش درونی بی مرز و انتها به عنوان سرچشمه خطاناپذیر حقیقت خواهد رسید . این پژوهش تلاشی است در جهت ایجاد روزنه ای به جهان شگفت انگیز تعلیم و تربیت شهودی .

    کلیدواژگان: برنامه درسی شهودی، زیباشناسی، رموز و اصطلاحات عرفانی، دیوان حافظ
  • سینا عصاره نژاد دفولی*، احمدعلی قانع، هادی غیاثی صفحات 151-178

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل برنامه ها و موانع تربیت تشکیلاتی در شجره صالحین کودکان شهرستان دزفول در سال 1396 است. روش گردآوری در این پژوهش در سنت کیفی، با استفاده از مصاحبه ی نیمه ساختمند است. نمونه ها عبارت است از سرگروه ها و مربیان سه مسجد نمونه ی شهرستان دزفول در امر صالحین: مسجد شهید مسعود توتونچی، رسول اعظم (ص) و ثارالله (ع). نمونه گیری به صورت هدفمند انتخاب شد. همچنین با بهره گیری از روش تحلیل مضمون برای تحلیل داده های به دست آمده در مصاحبه ها، به استخراج برنامه ها و موانع تربیت تشکیلاتی در حلقات صالحین کودکان شهرستان دزفول، پرداخته شد. بر اساس یافته های پژوهش، نمونه ای از برنامه های این حلقات برای تربیت تشکیلاتی کودکان عبارت است از: برگزاری جلسات اخلاق نظری تشکیلاتی در حلقات شهرستان دزفول، بازی های سازنده اخلاق تشکیلاتی، تذکرهای تشکیلاتی در روابط روزانه متربیان با دیگران و مسئولیت پذیر کردن متربیان در حلقات شهرستان از طریق نقشدهی به آن ها. لکن نتایج حاکی از آن است که موانعی نیز در این مسیر وجود دارد که برخی از آن ها عبارت اند از: وجود الگوهای نامناسب برای متربیان در شهرستان دزفول، تربیت خانوادگی، تصورات غیر صحیح خانواده ها و کمبود بودجه و امکانات.

    کلیدواژگان: تربیت، تربیت تشکیلاتی، شجره صالحین، شهرستان دزفول
  • غفار کریمیان پور*، سید محمدجابر باقری، مهدی معینی کیا صفحات 179-194

    این پژوهش با هدف بررسی نقش خودکارآمدی تدریس و اشتیاق شغلی معلمان در پیش بینی مقاومت در برابر تغییر انجام گرفت. پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمام معلمان ابتدایی شهر ثلاث باباجانی (240 نفر) بود که در سال تحصیلی 95-94 مشغول به تدریس بودند. که با توجه به جدول مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای130 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اشتیاق شغلی سالوناوا و شوفلی (2001،) خودکارآمدی معلمان اسچانن، موران و وولفولک (2001) ، و مقاومت در برابر تغییر تقوایی (1379) استفاده شد برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه) استفاده شده است. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین خودکارآمدی معلمان و اشتیاق شغلی با مقاومت در برابر تغییر رابطه معنی داری در جهت منفی وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که اشتیاق شغلی و مولفه های آن و همچنین خودکارآمدی تدریس و ابعاد آن قدرت پیش بینی تغییرات مقاومت معلمان در برابر تغییر را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی تدریس، اشتیاق شغلی، مقاومت در برابر تغییر، معلمان
  • فاطمه موسی زاده، فریده هاشمیان نژاد* صفحات 197-212

    هدف این مطالعه تعیین تاثیر آموزش گروهی والدگری راه حل- محور به مادران بر پرخاشگری و حل مساله کودکان پیش دبستانی بود. این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه های آزمایش و کنترل بود. جامعه پژوهش مادران کودکان پیش دبستانی شهر مشهد در سال تحصیلی 99-1398 بودند که از میان آنها 40 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه مساوی (20 نفر در هر گروه) جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش گروهی والدگری راه حل- محور دریافت کرد و گروه کنترل آموزشی ندید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های پرخاشگری (باس و پری، 1992) و حل مساله (هپنر، 1988) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های فیشر، تی مستقل و تحلیل کوواریانس چندمتغیری با استفاده از نرم افزار SPSS-19 استفاده شد. یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل در مرحله پیش آزمون از نظر پرخاشگری و حل مساله تفاوت معناداری نداشتند (05/0>p)، اما در مرحله پس آزمون از نظر هر دو متغیر تفاوت معناداری داشتند (05/0<p). به این ترتیب که آموزش گروهی والدگری راه حل- محور به مادران باعث کاهش پرخاشگری و افزایش حل مساله کودکان پیش دبستانی شد. بنابراین، توصیه می شود که از روش آموزش گروهی والدگری راه حل- محور برای بهبود ویژگی های روانشناختی به ویژه کاهش پرخاشگری و افزایش حل مساله استفاده شود.

    کلیدواژگان: آموزش گروهی، والدگری راه حل- محور، پرخاشگری، حل مساله، کودکان پیش دبستانی
|
  • Mahmod Arvantan, Hasan Dinarwand *, Jahanbakhsh Rahmani Pages 1-32

    Education in today's societies is considered as the most important educational institution for comprehensive development. Because it is in the light of the education system that human beings evolve. Human education is the most important issue, and those who work in the educational system should be highly respected and with a high social prestige. In fact, it provides development and its fields (through the training of well-informed and responsible citizens) and provides the most valuable human capital with the educated culture and the personality of that society (civilians). To make Therefore, education will succeed in attaining its goals by developing informed, responsible and creative citizens, and this is not possible except through the education of citizenship and the promotion of citizenship culture. The purpose of this study is to study the foundations of citizenship education value assessment in Iranian education. The research method is based on the fundamental purpose and based on the descriptive nature. The research tool is also a hyphen. In this research, the education of citizenship from the point of view of Islam, the education of citizenship in the education system of Iran, the place of values in the education of citizenship, the basis of citizenship education based on Islamic values, the goals of education of citizenship based on Islamic values and components and Characteristics of citizenship education based on Islamic values have been studied and analyzed

    Keywords: citizen, Citizenship education, value, Islamic values, education
  • Narges Borzabadi Farahani, Susan Emamipur *, Mozhgan Sepahmansour Pages 33-56

    The purpose of this study was to determine the effect of social-emotional learning (SEL) training on academic procrastination and communication skills in female students.The statistical population consisted of eighth grade female students in one of the high schools of district 14 of Tehran in the school year of 2018-2019 with 180 students and 30 students who were selected by Simple Random Samplingand were randomly divided into experimental and control groups.The experimental group received SEL training for 12 sessions.The research method was quasi-experimental with pretest-posttest with experimental and control group with follow-up period and data gathering tool was Solomon & Rothblum (1984) procrastination questionnaire and Queendom (2004) communication skills.The findings were analyzed by one-way and multivariate analysis of covariance tests and dependent t-test using SPSS25 software. The results of analysis of covariance showed that there was a significant difference between the mean of experimental and control groups in academic procrastination scores. Results of dependent t-test showed that there was no significant difference between post-test and follow-up scores. In other words, SEL training has a significant and lasting effect on academic procrastination of female students. The results also showed that there was no significant difference between the mean of experimental and control groups in communication skills scores. In other words, SEL training had no significant effect on the communication skills of female students.

    Keywords: social-emotional learning, academic procrastination, communication skills, students, female
  • morad khoshdel mofidi, mohamadreza bagherzade *, asadolah mehrara Pages 57-82

    Today, talent management development is one of the most important business elements and one of the key components of maintaining a sustainable competitive advantage in organizations. Therefore, in this leading research, the purpose of this research is to present a comprehensive model of talent management for Customs Organization. In order to carry out this research, due to the need to extract custom and specialized characteristics of the Customs Organization, a qualitative research data base was also used after categorizing the existing theoretical bases and empirical background. We obtained 139 components by using snowball sampling method and analyzing them, using the Delphi-Fuzzy method for screening by experts. Targeted Approach 20 Experts Selected After 4 Fuzzy Steps, 54 Indicators Remain Adapted to Present Model and Classification of Dr. Mirzaei Ahrangani's Trilogy Pattern, which we presented in four layers by adding another dimension for better understanding. . The model was distributed to more than 400 customs staff at the Customs Administration through simple random sampling, with 367 returned samples evaluated and approved. Through Hierarchical Analysis (AHP) and Expert Chase software as follows: 1. Cognitive / Perceptual (0.467) 2. Structural / Institutional (0.227) 3. Environmental / Situational (0.16) 4. Behavioral / Functional (0.095) rated.

    Keywords: Talent Management Indicators, Competitive Advantage, Customs, Fuzzy Delphi, Qualitative Study
  • Zahra Ranaee *, Ahmad Mansouri, Ali Ghanaei Chamanabad, Seyed Ali Kimiaee Pages 83-98

    The aim of present study was to investigate the effectiveness of rational emotive behavior group therapy on the executive functions and the irrational beliefs in mothers of children with attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD). In a quasi-experimental study, 30 mothers of children with ADHD referred to counseling centers in the city Bojnurd were selected by available sampling method and then randomly designed into three experimental, placebo and control groups. The experimental group participated in 8 sessions of rational emotive behavior group therapy, while placebo and control groups were not in any treatment. The participants completed Irrational Beliefs Test (IBT, 1969) and Tower of London Test (TOL, 1982). Data were analyzed by SPSS22 software, using analysis of covariance. The results showed that REBG leading to improving the executive functions and decreases irrational beliefs in experimental group than placebo and control groups (P<0.05). The result showed that REBG might be an efficient way to improving executive the functions and decreases the irrational beliefs in mothers of children with ADHD. Also, therapists can use this therapeutic approach for decreases irrational beliefs and improving executive functions.

    Keywords: Group therapy, Irrational beliefs, executive functions, attention-deficit, hyperactivity disorder
  • Javad Rokni Lemouki, Reza Pasha *, Fariba Hafezi, Jamal Shams Pages 99-114

    This research aimed to determine the effect of pre-marriage workshop of life skills training on quality of life in student couples. Present study was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. Research population was student couples referred to Ahmadi health center affiliated to Shahid Beheshti university of Tehran in the first half of 2015 year. Sample research was consisted of 30 couples (60 persons) who were selected by available sampling method and assigned into two groups (each group 15 couples). The experimental group participated in 10 sessions of 120 minutes (two sessions a week) in the pre-marriage workshop of life skills training and the control group was on the waiting list for training. Data collected with World Health Organization quality of life questionnaire and analyzed by multivariate analysis of covariance method in SPSS-22 software. The findings showed that there was significant difference between the experimental and control groups in terms of quality of life and components of physical health, mental health, social relationship health and environmental health (P<0/05). This means that participation in pre-marriage workshop of life skills training led to significant increase quality of life and it’s all components in student couples, but had no significant effect on increasing their mental health. According to the results, to experts, planners and officials recommended to prepare the context and condition for using the pre-marriage workshop of life skills training to improve the quality of life in student couples.

    Keywords: marriage, Life skills, quality of life, Couples, student
  • Ebrahim Sahraneshin, Seyed ahmad Hashemi *, Abas Gholtash, Mokhtar Ranjbar Pages 115-138

     the aim of this study is to explain the principles of political and social education of the thoughts of Dewye and Motahhari in the education of citizenship. the method used in this research has been deductive and descriptive - analytic which has been described in the first stage of the concept of Dewye and Motahhari, and then their view of the education of citizenship and its elements has been explained and explained. therefore, the results indicate that the process of citizenship is an important process in society and in all national and national levels, considering the development of human interactions outside the geographical frontier, which requires adherence to citizenship rights, rule of law and commitment to others. They consider the political and social training of individuals as a privileged opportunity in the development and strengthening of civil education and detection of individual identity in society, which can be on the path of growth and transcendence of citizenship. therefore, the educational system of the community as the learning axis of individuals, with design and precise training planning, can provide opportunity for students to grow their citizenship as human capital and to favor the valuable ideas of thinkers such as Dewye and Motahhari. Educational and field personnel in this field are very important from the board of trustees, as well as the proper measures of scientific and field work.

    Keywords: political education, Social education, Dewey's ideas, intellectual ideas, civil education
  • Narges Keshtiara *, Fatemeh Taheri, Maryam Sadat Ranjbar, Seyed Hashem Golestani Pages 139-150

    This study was conducted to determine the pattern of intuitive curriculum design based on the aesthetic review of Divan Hafez and the qualitative hermeneutical analysis of all available print and electronic resources used to collect the information. Data analysis was performed using deductive categorization system and results were divided into goals, resources, and teaching-learning strategies in the form of axial categories. The intuitive curriculum model enables all planners and practitioners of the country's education to take a fresh look at the elements of the country's curriculum at all levels, and most importantly the postgraduate courses as well, Have doctoral and postdoctoral degrees and use rich literary, artistic, and mystical resources as teaching and guidance resources in education. Education, with this understanding, will come to the discovery of transcendental meanings in the shadow of boundless and endless inner knowledge as the infallible source of truth. This research is an attempt to open the door to the amazing world of intuitive education.

    Keywords: Intuitive curriculum, aesthetics, Mysticism, mystical terms, Hafez Divan
  • Sina Asareh *, AhmadAli Ghane, Hadi Ghiasi Pages 151-178

    The purpose of this study was to analyze the plans and barriers of organizational education in the pedigree of the children of Dezful city in 1396. The method of collecting this research in a qualitative tradition is based on a semi-structured interview. Examples include the heads and coaches of three mosques in the city of Dezful, in the authority of the righteous: the martyr Mas'ud Totouchuni, the Prophet of'Azam (PBUH) and Sarallah (AS). Sampling was selected purposefully. Also using the method of analysis for analyzing the data obtained in the interviews, we extracted the plans and barriers of organizational education in the righteous circles of children of Dezful city. According to the findings of the research, an example of these programs for the organization of children's education is the organization of organizational theoretical ethics in the cities of Dezful, the organizational games ethical games, organizational reminders in the daily relations of the handlers with others and the responsibility of the handlers in the city circles through Schedule them. However, the results indicate that there are some obstacles in this direction, some of which are: the existence of inappropriate patterns for teachers in Dezful, family education, incorrect family imagery and lack of funding and facilities.

    Keywords: teaching, Organizational Training, Pedigree Salehin, Dezful City
  • Ghaffar Karimianpour *, Seid mohamadjaber Bagheri, Mahdi Moeinikia Pages 179-194

    The purpose of this study is to the role of teachers' self-efficacy and work engagement to predict resistance to change. The method of this study is correlational. it was applied and in of method is descriptive and correlation. Statistical population of this study comprised of all elementary school teachers in Salas Babajani city (240) in 2015-2016 academic year. From among this population, according to the Morgan table and using stratified random sampling 130 sample were selected. For data collection Salanova and Schanfeli work engagement questionnaire, schannen-Moran and Woolfolk teachers self-efficacy questionnaire and taghvaei resistance to change questionnaire was used. Descriptive statistics (frequency, mean, standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation and multiple regression) were used to analyze the data. The findings proved that there is a negative significant correlation between teachers' self-efficacy and work engagement with resistance to changeand. to change. The results of regression analysis showed that work engagement and its component are 54% and teaching self-efficacy and its component predict 21% of changes in teacher's resistance to change.

    Keywords: teach self-efficacy, work engagement, resistance to change, teachers
  • Fatemeh Mousazadeh, Farideh Hashemiannejad * Pages 197-212

    The aim of this study was determine the effect of group training solution-focused parenting to mothers on aggression and problem solving of preschool children. This research was quasi-experimental with pre-test and post-test design with experimental and control groups. The research population was mothers of preschool children of Mashhad in the 2019-20 academic years, which from them 40 people were selected by purposeful sampling method and randomly replaced into two equal groups (20 people in each group). The experimental group received 8 sessions of 90 minutes group training solution-focused parenting and the control group received no training. To collected data used from the questionnaires of aggression (Buss & Perry, 1992) and problem solving (Heppner, 1988). To analyzed data used from tests of Fisher, independent t and multivariate analysis of covariance with SPSS-19 software. The findings showed that in the pre-test there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of aggression and problem solving (P>0/05), but in the post-test there was significant difference in terms of both variables (P<0/05). This means that group training solution-focused parenting to mothers led to decrease aggression and increase problem solving of preschool children. Therefore, it is recommended to use from group training solution-focused parenting method to improve psychological characteristics especially decreasing aggression and increasing problem solving.

    Keywords: group training, solution-focused parenting, aggression, problem solving, Preschool Children