فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت توسعه فناوری
سال هفتم شماره 4 (زمستان1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدحسین غفوری*، مهدی الیاسی، مقصود امیری، میرعلی سیدنقوی صفحات 9-27

    شرکت های دانش بنیان، از اصلی ترین پیشران های اقتصاد دانش بنیان هستند؛ بنابراین، بررسی دلایل موفقیت آن ها اهمیت ویژه ای دارد. در میان عوامل موثر بر موفقیت این شرکت ها در دوره نوپایی، رهبری سازمانی و رهبری نوآوری یکی از مهم ترین جایگاه ها را در اختیاردارند. در این پژوهش تلاش شد در شرکت های نوپای دانش بنیان ایرانی،سبک رهبری منجر به موفقیت از زاویه تطبیق با سبک های رهبری رایج در ادبیات، بررسی شود. این پژوهش ازنظر هدف، توسعه ای است و گردآوری و تحلیل داده ها با روش کیفی موردکاوی چندگانه انجام شده است. باانتخاب نمونه هایی با ویژگی های حداکثری از میان 186 شرکت دانش بنیان سودآور که تیم راه انداز شرکت در آن ها پابرجا بود،نهایتادر موردکاوی های نهم و دهم، اشباع نظری صورت گرفت. استخراج داده ها از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 21 نفر از رهبران و نیروهای کلیدی این شرکت ها صورت گرفت و تحلیل محتوای مصاحبه ها و استخراج کدها و مقوله ها و شناسایی ارتباط آن ها انجام شد. نهایتا، مشخص شد با وجود مشاهده بعد بنیادین «انگیزش الهام بخش» از سبک رهبری«تحول گرا» در این شرکت ها، سایر ابعاد این سبک کم رنگ هستند، همچنین با وجود مشاهده رفتارهای مهمی از رهبری «ساختارساز» و«خدمت گزار»نمی توان این دو سبک را غالب دانست و درواقع ترکیبی از اجزای این سبک هاست که سبب موفقیت بوده است.

    کلیدواژگان: موفقیت شرکت دانش بنیان، رهبری سازمانی، رهبری نوآوری
  • ام البنین یوسفی*، مهدی قاسمیان، ندا حاج حیدری صفحات 29-61
    فرایند تعیین و اندازه گیری سطح بلوغ فناوری و برآورد هزینه توسعه آن برای سازمان های پیشرو در تحقیق و توسعه امری مهم تلقی می شود. در این رابطه نیاز است تا رویکرد های بومی متناسب با شرایط حاکم بر فضای کشور، ایجاد شده و توسعه داده شوند. این پژوهش،به دنبال ایجاد و توسعه چنین رویکردی برای دستیابی به فناوری های دومنظوره در یک زیردریایی کلاس سبک انجام شد. فناوری مذکور نتیجه تحقیق و توسعه داخلی در بازه سال های 97- 96 در یکی از صنایع نظامی بوده است. بدین منظور، ابتدا با استفاده از دو ماتریس خانه کیفیت، خواسته های اصلی مشتریان و الزامات کارکردی-عملکردی تشریح و سطح فناوری مشخص شد. سپس، به تعیین و تجزیه وتحلیل شکاف موجود در سطح فناوری فعلی پرداخته شد و با استفاده از مشخصه های فنی فناوری، آمادگی آن به صورت کمی مورد ارزیابی قرار گرفت. درنهایت، با تعیین سطح آمادگی فناوری، هزینه های موجود فناوری حاضر، توسط تکنیک هزینه بر مبنای فعالیت محاسبه شد. نتایج نشان داد که فناوری مذکور سطح 4 را به پایان رسانده و اکنون در سطح 5 قرار دارد. رویکرد ارایه شده را می توان به عنوان راهنمایی برای بخش تحقیق و توسعه سازمان ها مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: توسعه فناوری، بلوغ فناوری، ارزیابی آمادگی فناوری، سطوح آمادگی فناوری
  • علیا دانشور، فاطمه ثقفی*، محمدموسی خانی، نسرین دسترنج صفحات 63-95

    دانشکاران، موتور محرکه در اقتصاد دانش بنیان هستند و تحولات فناورانه و نوآورانه رابطه مستقیمی با عملکرد و انگیزه آن ها دارد. این پژوهش، با استفاده از روش کیو، نوع تفکر دانشکاران مجرب و الگوهای ذهنی آنان درباره عوامل انگیزه بخش را موردبررسی قرار داد. به منظور گردآوری فضای گفتمان، مرور نظام مند ادبیات انجام شد و بیش از هزار مقاله از پایگاه های معتبر علمی مرور و درنهایت از 90 مقاله منتخب، لیست کامل عوامل انگیزه بخش دانشکاران استخراج شد. نمونه معرفی از فضای گفتمان با مراجعه به متخصصان، انتخاب و در قالب گزینه های کیو بازنویسی شد. سپس،13 دانشکار مجرب که به طور هدفمند از مرکز تحقیقات مخابرات ایران انتخاب شده بودند، طبق جدول مرتب سازی کیو در مرتب سازی گزینه ها مشارکت نمودند. الگوهای ذهنی دانشکاران مجرب با انجام تحلیل عاملی و تفسیر آن ها استخراج شد که بر آن اساس، پنج گونه ذهنی شامل ریاست طلبان، محافظه کاران، احساساتی ها، بلندپروازان و کمال گرایان، شناسایی و ویژگی آن هاموردبحث قرار گرفت. با استفاده از نتایج، راه های انگیزه بخشی و درک دانشکاران مجرب قابل استحصال است. با در نظر گرفتن عوامل انگیزاننده مستخرج و مشخصات هر یک ازاین گونه ها، علاوه بر ارتقای عملکرد دانشکاران مجرب، سازمان نیز می تواند به اهداف مدنظر خود از نوآوری توسط دانشکاران دست یابد.

    کلیدواژگان: دانشکاران مجرب، انگیزش، الگوی ذهنی، روش کیو
  • مریم خدایاری، هادی نیلفروشان*، نسترن حاجی حیدری صفحات 97-126
    امروزه، کسب وکارهای هوشمندی فناوری در ایران در فروش خدمات خود ناکام مانده و به تبع آن در کسب سود که هدف نهایی هر کسب وکاری است، شکست خورده اند.از همین رو، پژوهش حاضر به دنبال شناسایی دلایل ناکامی این کسب وکارها در فروش خدماتشان است. این پژوهش، کیفی بوده و در آن، از روش تحلیل محتوای قیاسی استفاده شده است. بدین منظور، مدل کسب وکار استروالدر به عنوان مدل مفهومی انتخاب شد و3 جزء اصلی آن به منظور فراهم نمودن سوالات مصاحبه، مورداستفاده قرارگرفت. پس ازآن، بامالکان کسب وکارها به منظور بررسی دیدگاه هایشان در خصوص دلایل ناکامی مدل های کسب وکار هوشمندی فناوی در کشور مصاحبه انجام شد. سپس، تحلیل هر مصاحبه از طریق بررسی خطبهخط و بابهره گیری از نرم افزار کیفی ماکس کیودی ای انجام شد. براساس تحلیل محتوای کیفی یافته ها، مدل کسب وکار هریک از کسب وکارهای موردمطالعه استخراج و به منظور ارزیابی مدل های کسب وکار با کاربرد معیارهای استروالدر، از طیف لیکرت استفاده شد. در هرکدام از کسب وکارها، معیارهای«اثربخشی کانال»، «یافتن مشتریان جدید به طور پیوسته»و «مشارکت مشتری درفرایند خلق ارزش»ضعیف ترین معیارها شناخته شدند. دلایل ضعف کسب وکارها در این معیارها، در دو محور عرضه (ضعف در بازاریابی، تخصص و مهارت، هزینه، رقبا، محتوا، فرهنگ سازمان) و تقاضا (ضعف در سطح کلان و خرد) شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: مدل های کسب وکار، مدل کسب وکار استروالدر، هوشمندی فناوری، هوشمندی فناوری در ایران
  • اکبر خدابخشی، محمد جعفری، علی شریعت نژاد*، سیده نسیم موسوی صفحات 127-150

    شرکت های نوپدید از آنجا که از نقدینگی و سرمایه بالا برخوردار نیستند، برای بقا و موفقیت در بازارهای رقابتی باید از روش هایی استفاده کنند که ضمن دستیابی به هزینه های پایین، بالاترین اثربخشی را در جذب و جلب مشتریان داشته باشند. این روش ها در ادبیات بازاریابی، تحتعنوان بازاریابی رخنه در رشد شناخته می شوند. پژوهش حاضر باهدف شناسایی و تبیین عوامل کلیدی موفقیت در پیاده سازی استراتژی رخنه در رشد انجام پذیرفت. در این پژوهش، برای جمع آوری اطلاعات در بخش کیفی از مصاحبه و در بخش کمی از پرسشنامه استفاده شد که داده های کیفی با نرم افزار اتلس تی و روش کدگذاری و داده های کمی با روش دلفی فازی تحلیل گردید.یافته های پژوهش در بخش کیفی، مبین شناسایی بیست عامل به عنوان عوامل موفقیت در پیاده سازی استراتژی رخنه در رشد و یافته های کمی، شامل اولویت بندی این عوامل بود. بدین ترتیب، نتایج پژوهش نشان داد که مهم ترین عوامل موفقیت در پیاده سازی استراتژی رخنه در رشد در شرکت های نوپدید، مهارت های شناختی شالوده شکن، تسلط هم زمان بر بازاریابی و برنامه نویسی، تسلط بر بازاریابی الکترونیکی و بازاریابی محتوا و بازاریابی از طریق افراد مشهور و اثرگذار است.

    کلیدواژگان: استراتژی رخنه در رشد، شرکت های نوپدید، بازاریابی الکترونیکی، روش دلفی فازی
  • یاسر مقصودی گنجه، ناصر خانی*، اکبر عالم تبریز صفحات 151-180

    یکی از مهم ترین چالش های شرکت های دانش بنیان در ایران، بهبود فرآیند تجاری سازی است واکثر این شرکت ها در دستیابی به عملکرد مطلوب تجاری سازی با مشکل مواجه هستند. در ادبیات تجاری سازی، بر اهمیت شبکه های کسب وکار و اتحادهای راهبردی تاکید شده است ولی نقش توانمندی شبکه سازی برای شکل گیری و مدیریت موثر ارتباطات شبکه ای در جهت بهبود عملکرد تجاری سازی بررسی نشده است. به ویژه، در مورد شرایطی که شرکت ها بهتر می توانند توانمندی شبکه سازی خود را با در نظر گرفتن ساختار شبکه ها در راستای تجاری سازی موفق هدایت کنند، بینش اندکی وجود دارد. با در نظر گرفتن دیدگاه منبع محور و دیدگاه شبکه های کسب وکار به عنوان لنز نظری، پژوهش حاضر سعی دارد با رویکردی ترکیبی (کیفی و کمی)، ابتدا نسبت به شناسایی ابعاد بومی توانمندی شبکه سازی اقدام نموده و در گام بعد، با ارایه مدل، تاثیر مستقیم و غیرمستقیم این توانمندی را بر عملکرد تجاری سازی در شرکت های دانش بنیان مشخص نماید. با توجه به نتایج به دست آمده، برازش مدل پیشنهادی پژوهش در سه بخش برازش مدل های اندازه گیری، ساختاری و کلی مورد تایید قرار گرفت. همچنین، نتایج نشان داد که توانمندی شبکه سازی و ابعاد آن بر عملکرد تجاری سازی شرکت های دانش بنیان تاثیر مثبت و معنادار دارد. علاوه بر این، نقش میانجی ساختار شبکه های کسب وکار در رابطه بین توانمندی شبکه سازی و عملکرد تجاری سازی مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، عملکرد تجاری سازی، شبکه های کسب و کار، توانمندی شبکه سازی، ساختار شبکه
|
  • Seyyed Mohammad Hossein Ghafouri *, Mehdi Elyasi, Maghsoud Amiri, Mir Ali Seyednaghavi Pages 9-27

    The knowledge-based companies are among the main drivers of the knowledge-based economies. Therefore, it is important to study the reasons for their success. Among the affecting factors, organizational leadership and innovation leadership are very important. In this research, attempts have been made to investigate the successful leadership styles in accordance with the popular leadership styles, which were previously introduced in the literature. Regarding the purpose, this research is considered as developmental research and the data collection and analysis have been done via multiple qualitative case study methods. By selecting samples with maximum characteristics from among 186 profitable knowledge-based companies that still work with the original team, the theoretical saturation was finally achieved in the ninth and tenth case studies. The data extracted from the semi-structured interviews with 21 of the leaders and key employees of these companies and the content of the interviews were analyzed and the codes and categories were extracted and their relationship was identified. Finally, it has been shown that the inspirational motivation as one of the fundamental aspects of transformational leadership method is obvious in these companies, but charisma, individual considerations and intellectual stimulation are rare. In addition, despite observing some important aspects of “initiating structure style” and "servant leadership style", these two styles are not dominant in the organizations, and in fact, a combination of components of these three styles ensures success in these companies.

    Keywords: Success of Knowledge-Based Companies, Organisational Leadership, Innovation Leadership
  • Ommolbanin Yousefi *, Mahdi Ghasemian, Neda Haj Heidari Pages 29-61
    The process of determining and measuring technology maturity level and estimating the cost of technology development is very important for pioneering organizations in research and development. In this regard, we need to establish and develop domestic approaches according to conditions of the country.This research seeks to establish and develop such an approach to achieve double –use technologies for a light class submarine. This technology is the result of domestic research and development in one of the military industries (between 2017 and 2018). In this research, first, using two quality house matrices, main demands of the customer and functional- requirements are described and the level of technology is determined. Then, the current technology level gap is determined and analyzed and its readiness is assessed quantitatively using the technical specifications of technology. Finally, by determining technology readiness level, current technology costs are calculated on the base of activity based cost method. The results show that the technology has completed level 4 and it is at level 5, now. The presented approach is considered as a guide for the research and development department of organizations.
    Keywords: Technology development, Technology Maturity, Technology Readiness Assessment, Technology Readiness Levels
  • Oliya Daneshvar, Fatemeh Saghafi *, Mohammad Mosa Khani, Nasrin Dastranj Pages 63-95

    Knowledge Workers (KWs) are the driving force in knowledge-based economy and their performance and motivation have a direct impact on technological evolution and innovation. This research, using Q Methodology, focuses on the experienced Knowledge Workers’ attitude and their mental patterns of motivation. To this end, a systematic review was carried out to form the concourse of communication and more than 1000 papers which were published in the authentic scientific databases were reviewed and 90 most-relevant papers were selected to extract the KWs’ motivating factors. Having consulted with experts, the concourse of communication was finalized and Q set was formed. Thirteen experienced KWs from ITRC were selected to participate in Q sorting. Finally, using factor analysis, the mental patterns of the experienced knowledge workers were extracted and five mental patterns were identified as “boss”, “conservative”, “sentimentalist”, “ambitious” and “perfectionist”. The results of this study provide us with useful information to better understand the experienced knowledge workers and find ways to motivate them. The research center can achieve its goals, enhance KWs’ performance and innovativeness using the motivating factors identified for each pattern.

    Keywords: Experienced Knowledge Workers, Motivation, Mental Pattern, Q Methodology
  • Maryam Khodayari, Hadi Nilforoushan *, Nastaran Haji Heydari Pages 97-126
    Technology Intelligence Businesses in Iran have failed to sell their services and have been unsuccessful to make a profit which is the ultimate goal of any business. Therefore, the present study seeks to identify the reasons for the failure of these businesses in selling their services.This study is qualitative and deals with the pathology of technology intelligence business models by deductive content analysis. The Osterwalder Business Model was chosen as the conceptual model and its main three components were used to preparethe interview questions. The focus of the interview questions was on examining the attitudes of the respondents about the reasons for the failure of the technology intelligence business models. The analysis of each interview was done by using Maxqda qualitative software. Based on the qualitative content analysis of the findings, the business model of each sample was extracted and Likert scale was used to evaluate the business models using the Osterwalder’s criteria including "channel effectiveness", "finding new customers consistently" and “customer participation in the value creation process" which were identified as the weakest. Then, the reasons for poor performance in the indicated criteria in two areas of supply (marketing, expertise, skill, cost, competitors, content, organizational culture) and demand (weakness at the macro and micro levels) were described.
    Keywords: Business Models, Osterwalder Business Model, Technology Intelligence
  • Akbar Khodabakhshi, Mohammad Jafari, Ali Shariat Nejad *, Sayedhnasim Mousavi Pages 127-150

    Since the startup companies do not enjoy high liquidity and capital, they should use effective methods to maximize efficiency for attracting customers at the lowest costs. These methods are known in the marketing literature as Growth Hacking Marketing. The present study was conducted to identify and explain the key factors of implementing the Growth Hacking Strategy in startup companies. In this study, interviews were used to collect data in the qualitative section and questionnaire was used in the quantitative section; the qualitative data were analyzed by ATLAS.ti Software and Coding Method and the quantitative data were analyzed by Fuzzy Delphi Method. The qualitative research findings identified twenty success factors in implementing growth hacking strategy and quantitative findings covered the prioritization of the success factors. The results of this study indicate that the most important success factors in implementing Growth Hacking in startups are groundbreaking cognitive skills, concurrent mastery of marketing and programming, proficiency at digital marketing and content marketing, and Influencer Marketing.

    Keywords: Growth Hacking, Startup Companies, Growth Hacker, Fuzzy Delphi Method
  • Yasser Maghsoudi Ganjeh, Naser Khani *, Akbar Alem Tabriz Pages 151-180

    One of the most important challenges for knowledge-based companies in Iran is to improve the commercialization process and most of these companies have difficulty to achieve the desired commercialization performance. While the importance of business networks is emphasized in the literature on commercialization, the role of networking capabilities for the effective management of network communications to improve commercialization performance has not been investigated. There is little insight, in particular, into the fact that companies can better manage their networking capabilities by considering the networks structure for successful commercialization. Based on Resource-Based View (RBV) and the business networks approach as a theoretical lens, the present study tries to identify the indigenous dimensions of networking capability through a mixed-methods approach. And in the next step, by presenting the model, the direct and indirect effect of this capability on the commercialization performance will be determined. According to the results, the fit of the proposed model was confirmed in terms of measurement, structural and  general models. The results also showed that networking capability and its dimensions have a positive and significant effect on commercialization performance. In addition, the mediating role of business networks structure in the relationship between networking capability and commercialization performance was confirmed.

    Keywords: Networking Capability, Commercialisation, Commercialisation Performance, Business Networks, Networks Structure