فهرست مطالب

فصلنامه توسعه کارآفرینی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 47، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نگار خسروی*، کامبیز طالبی، نرگس ایمانی پور، سید مجتبی سجادی صفحات 21-40

    خروج کارآفرینانه بخش مهمی از فرآیند کارآفرینی است که تاثیر بسزایی بر کارآفرین، بنگاه، صنایع مختلف و اقتصاد کلان هر کشور دارد. با این حال تحقیقات کمی در این حوزه انجام شده وپژوهشگران به طور خاص به نقش شبکه های اجتماعی کارآفرینان بر خروج، کمتر توجه کرده اند. منظور از شبکه اجتماعی کارآفرینان، تمامی افرادی است که با کارآفرین در ارتباطند. این افراد می تواند شامل شرکا، عرضه کنندگان، مشتریان، سرمایه گذاران، توزیع کنندگان، انجمن های تجاری، اعضای خانواده، دوستان و مشاورین باشد. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی نقش شبکه های اجتماعی و عوامل مرتبط با آن بر خروج کارآفرینانه است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش کیفی- روایتی است. جامعه آماری تحقیق کارآفرینان شهر تهران هستند که حداقل یک بار تجربه خروج از کسب و کار در شرایطی که بنگاه از عملکرد اقتصادی مطلوبی برخوردار بوده، داشته اند. نمونه های پژوهش با استفاده از روش گلوله برفی انتخاب شدند. در این پژوهش برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شده است که پس از مصاحبه با 12 نفر، اشباع نظری حاصل شد. تحلیل و کدگذاری داده ها به شناسایی هفت مولفه مرتبط با شبکه اجتماعی انجامید که در فرآیند خروج نقش دارند. این مولفه ها عبارتند از: تفاوت ها و تضادهای بین شرکا، عدم تعهد شرکا به کسب و کار، کمبود تجربه و مهارت شرکا، حمایت عاطفی خانواده در زمان خروج، تعارض نقش شغلی- خانوادگی شرکا، دریافت بازخورد از مشتریان و حمایت حرفه ای و عاطفی دوستان در زمان خروج.

    کلیدواژگان: خروج کارآفرینانه، شبکه اجتماعی، شبکه خانوادگی، شرکای کسب و کار
  • محمدهادی باقری، محمدعلی عبدالوند*، سید جمال الدین طبیبی، بهناز خدایاری صفحات 41-60

    بسیاری مدیران و پژوهشگران بر این باورند که مسئولیت اجتماعی یکی از اجزای اصلی ارتباط بین شرکت و محیط می باشند و می تواند به عنوان مزیت رقابتی برای شرکت ها در آید و برای آنها بسیار با اهمیت می باشد. مسئولیت پذیری در کارآفرینی اهمیت ویژه ای دارد. دلیل آن منافع زیادی است که برای کارآفرینان وجود دارد. لذا هدف این پژوهش، شناسایی و ترکیب مقوله ها، مفاهیم و شاخص های مسئولیت اجتماعی در کارآفرینی می باشد. پژوهش حاضر از حیث هدف بنیادی گردآوری و تحلیل داده ها فراترکیب می باشد. جامعه پژوهش، 331 مقاله علمی معتبر انتشار یافته بین سالهای 2005 تا 2019 است که پس از پالایش و کنترل کیفیت متون، 35 مقاله باقی ماند که برای کد گذاری وتحلیل استفاده شد. سپس کد ها ترکیب و مفاهیم به دست آمد. با استفاده از شاخص کاپای کوهن، مفاهیم سنجش پایایی شد. همچنین با آنتروپی شانون تحلیل محتوا انجام شده و مفاهیم رتبه بندی شدند. در نهایت 17 مفهوم باقی مانده در سه سطح خرد، میانه و کلان در قالب الگویی به عنوان یافته های پژوهش ارایه گشت. نتایج نشان داد کارآفرینی و مسئولیت اجتماعی می تواند به توسعه پایدار منجر شود.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، فراترکیب، کارآفرینی، مسئولیت اجتماعی
  • تورج کریمی*، آصف کریمی، علی اصغر سعدآبادی، سعید رمضانی صفحات 61-79

    نوآوری های اجتماعی راه حل های جدیدی هستند که به طور همزمان نیاز اجتماعی را برآورده می کنند و منجر به روابط جدید یا بهبود آن و استفاده بهتر از دارایی ها و منابع می شوند. استفاده از شاخص ها برای جذب نوآوری های اجتماعی و ارزیابی اثرات مورد انتظار طرح های نوآوری اجتماعی، ابزارهای مهمی را برای ایجاد پیشرفت و بهبود فراهم می کنند. روش پژوهش از منظر هدف، کاربردی و برحسب گردآوری اطلاعات اسنادی-فراترکیب می باشد. با استفاده از روش فراترکیب، 1215 مقاله و پژوهش مرتبط در سال های 2000 تا 2019 از پایگاه های علمی وب آف ساینس و اسکوپوس و جستجوگر گوگل فراخوانی شده اند که با به کارگیری این روش، 35 مقاله نهایی مبنای استخراج یافته ها قرار گرفت. خروجی روش فراترکیب سه بعد (محیطی، اجتماعی و اقتصادی) بر اساس خط پایین سه گانه، 16 مفهوم و 56 کد در ارزیابی نوآوری اجتماعی شناسایی شد. نتایج بر اساس نظر متخصصان با شاخص کاپای 664/0 مورد تایید قرار گرفت. نتایج این پژوهش می تواند مبنایی برای ارزش گذاری نوآوریهای اجتماعی در سطح کلان باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی نوآوری اجتماعی، رویکرد خط پایین سه گانه، فراترکیب، نوآوری اجتماعی
  • بهاره مافی، قنبر محمدی الیاسی*، مرتضی رضایی زاده صفحات 81-100

    تغییر رفتار، توانایی افراد در دستیابی به اهدافشان را تسهیل می کند. مداخله برای تغییر رفتار افراد عموما از طریق آموزش های مختلف حاصل می شود. با رشد استفاده از نظام مربی گری در مراکز شتاب دهی، این سوال مطرح می شود که آیا روش های مورد استفاده مربیان می تواند بر روی تغییر رفتار کارآفرینان نوپا اثرگذار باشد و رفتار آن ها را در جهت کارآفرینانه تر شدن تغییر دهد؟ در این مقاله، تلاش شده تا به این پرسش با استفاده از روش شبه آزمایشی جهت بررسی تغییر رفتار کارآفرینان نوپا پاسخ داده شود. به این منظور، 18 مرکز شتاب دهی در استان تهران انتخاب شدکه به ترتیب 188 و 114 کارآفرین نوپا در ابتدا و انتهای دوره شتاب دهی این مراکز به عنوان نمونه آماری مشارکت داشته اند. نتایج به دست آمده از داده های پرسشنامه بسته-پاسخ و برگرفته از ادبیات پژوهش و همچنین آزمون تی-زوجی نشانگر آن است که رفتارکارآفرینانه کارآفرینان نوپا در طی دوره شتاب دهی کارآفرینانه تر می شود. بعلاوه بر اساس نتایج آزمون رگرسیون مشخص شد، این تغییر رفتار در نتیجه روش های آموزش محور، رابطه محور و تجربه محور مورد استفاده مربیان حاضر در این مراکز بوده و میزان اثرگذاری روش های مذکور به ترتیب 278/0، 55/0 و 211/0 است. بنابراین روش های مربی گری بر تغییر رفتار کارآفرینان نوپا اثرگذار است و در این میان، روش های رابطه محور مربیان می توانند شدت اثرگذاری بیشتری را نسبت به روش های آموزش محور و تجربه محور بر روی کارآفرینان نوپا داشته باشند.

    کلیدواژگان: تغییر رفتار، رفتار کارآفرینانه، کارآفرینان نوپا، مربی گری کسب و کار، مراکز شتاب دهی
  • شیوا مرادی*، نادر نادری، سهراب دل انگیزان صفحات 121-140

    امروزه در عصرتحولات دیجیتال، استفاده از فناور ی های مالی(فین تک ها) به بخش جدایی ناپذیری از صنعت بانکداری تبدیل شده اند و همکاری بانک ها با استارت آپ های فین تک برای گذار به بانکداری دیجیتال، دیگر نه یک انتخاب، بلکه یک ضرورت تلقی می شود. براین اساس، در این مطالعه به بررسی فرآیند توسعه استارت‏آپ های فین تک در ایران که در مرحله آغازین از رشد و بلوغ خود هستند، پرداخته می شود و سوال اساسی این است که استارت آپ ها در فرآیند شکل گیری و توسعه خود با چه چالش ها و موانعی مواجه هستند؟ این پژوهش از منظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها کیفی است و برای نیل به هدف پژوهش از رویکرد نظریه داده بنیاد بهره گرفته شد. گردآوری داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 13 نفر از مدیران خبره بانکی در حوزه فین تک ها، کارآفرینان و هم بنیانگذاران استارت‏آپ‏های فین تک و به‏روش نمونه‏گیری هدفمند انجام گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا تحلیل شدند. نتایج نشان دادندکه مهم ترین موانع توسعه استارت‏آپ های فین تک در ایران عبارت است  از: چالش های قانون گذاری، عدم وجود استراتژی شفاف در بانک‏ها برای همکاری و شرایط کلان سیاسی و اقتصادی کشور به ویژه تحریم ها بوده و راهبردهایی از جمله تدوین استانداردها و قوانین جدید متناسب با نیاز استارت آپ ها و به ویژه تسهیل فرآیندهای بانکداری باز و ترسیم نقشه راه تحول دیجیتال صنعت بانکداری با همکاری ذی‏نفعان کلیدی، می تواند به توسعه استارت آپ ها منجر شود.

    کلیدواژگان: استارت آپ، عوامل و موانع، فرآیند توسعه، فناوری مالی(فین تک)
  • اسماعیل مزروعی نصرابادی*، حمیدرضا فتاحی، پیمان دولتشاه صفحات 141-160

    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر آمیخته بازاریابی کارآفرینانه بر موفقیت کارآفرینانه بنگاه های دانش بنیان با توجه به نقش تعدیل گر بازارگرایی است. تحقیق حاضر ازمنظر هدف، کاربردی و برحسب گردآوری اطلاعات، آمیخته (در فاز اول روش دلفی و در فاز دوم روش توصیفی-همبستگی) است. جامعه نمونه این پژوهش در روش دلفی، 30 نفر از خبرگان آگاه به موضوع (در قالب دو پانل 15 نفره) شامل اساتید، کارآفرینان و کارشناسان فعال با روش نمونه گیری گلوله برفی برای جامعه نمونه این پژوهش در روش دلفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه ای که محقق تنظیم کرده است و برای آزمون مدل نیز از روش توصیفی-همبستگی با جامعه ی نمونه ای شامل 180 کسب وکار دانش بنیان مستقر در مرکز تحقیقاتی اصفهان که با روش نمونه گیری غیر احتمالی(در دسترس) انتخاب شده بودند، استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها در این فاز نیز پرسشنامه استاندارد(برای ابعاد آمیخته بازاریابی کارآفرینانه و بازارگرایی) و محقق ساخته شده (برای موفقیت کارآفرینانه) بوده است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها با نرم افزار Smart PLS2 نشان می دهد که آمیخته بازاریابی کارآفرینانه بر موفقیت کارآفرینانه شرکت های دانش بنیان تاثیر مثبت و معناداری داشته است. علاوه بر این، بازارگرایی نقش تعدیل گر بین دو متغیر آمیخته بازاریابی کارآفرینانه و موفقیت کارآفرینانه در این کسب وکارها دارد.

    کلیدواژگان: بازاریابی کارآفرینانه، آمیخته بازاریابی کارآفرینانه، بازارگرایی، موفقیت کارآفرینانه
|
  • Negar Khosravi *, Kambiz Talebi, Narges Imanipour, S. Mojtaba Sajjadi Pages 21-40

    Entrepreneurial exit is an important part of the entrepreneurial process that has a remarkable impact on the entrepreneur, enterprise, various industries and macroeconomics of each country. However, little research has been done in this area; In particular, researchers have paid less attention to the role of the entrepreneurs' social networks on exit. Entrepreneur’s social network is defined as the totality of all persons connected to entrepreneur and include partners, suppliers, customers, venture capitals, distributors, business associations, family members, friends& Advisors. The purpose of this study is to identify the role of social networks and its related factors on entrepreneurial exit. This research in terms of purpose is applied and in terms of method is qualitative-narrative. The statistical population of the study consisted of entrepreneurs in Tehran who had at least one experience of leaving the business in conditions of good economic performance. Research samples were selected using the snowball technique. Semi-structured interviews were also used to collect the data. After interviewing with 12 person theoretical saturation was achieved. Data analysis and coding led to the identification of seven components related to the social network that are involved in the exit process. These seven components are: differences and conflicts between partners, partners' lack of commitment to their business, partners' lack of experience and skills, family emotional support at the time of exit, family role conflict of business partners, customer’s feedback, and professional and emotional support from friends at the time of exit.

    Keywords: Entrepreneurial exit, Social network, family network, business partners
  • Mohamadhadi Bagheri, Mohamadali Abdolvand *, Seyed Jamaledin Tabibi, Behnaz Khodayari Pages 41-60

    Many managers and researchers believe that the Social Responsibility is a key component of the relationship between the company and the environment and it can serve as a competitive advantage for frimes. So it is very important. Responsibility is particularly important in Entrepreneurship, because there are so many benefits for entrepreneurs. The purpose of this research is to identify and combine the categories, concepts and indicators of social responsibility in entrepreneurship and this is a basic research. The method of study is Meta-synthesis. To do so, 331 articles published between 2005 and 2019 in the best scientific journals are collected. Then articles were manually screened. 35 articles remained which were used for coding and analysis. Then codes were combined and the concepts obtained. The reliability of the concepts was assessed using the Gohan's kappa index. Content analysis was also performed with Shannon entropy and the concepts were ranked. Eventually 17 concepts remained witch in three levels of micro, middle and macro were presented on a pattern as research findings. The results showed that entrepreneurship and social responsibility can lead to sustainable development.

    Keywords: Sustainable Development, Meta-synthesis, Entrepreneurship, Social Responsibility
  • Touraj Karimi *, Asef Karimi, Ali Asghar Sadabadi, Saeed Ramezani Pages 61-79

    Social innovations are considered as the new solutions which meet social needs simultaneously, which results in establishing the new or improved relationships and better use of facilities and resources. Using indicators to capture social innovation and evaluate the expected effects of social innovation plans provide important tools for development. This research is applied in terms of purpose in which Meta-Synthesis approach is used.In this study, 1215 related articles and researches conducted between 2000 and 2019 were selected from the Web of Science and Scopus scientific databases and Google search engine. Finally, 35 articles were evaluated for the purpose of the study using the meta-synthesis method and selection criteria. This research is qualitative and is conducted with the aim of exploring the dimensions and components of a framework for evaluating social innovations at macro-level. The results of the research showed 3 categories (Social, Economic, and environmental) based on TBL approach, 16 concepts and 56 codes. Experts endorsed the kappa index of 0.664. The findings of this study can be used to estimate the value of social innovations at macro-level.

    Keywords: Social innovation, social innovation evaluation, Meta-synthesis, TBL approach
  • Bahareh Mafi, Ghanbar Mohammadi Elyasi *, Mortaza Rezaezadeh Pages 81-100

    People’s behavior change facilitates their goals achievement. Interventions targeting people’s behavior change are generally implemented through diverse types of education. With increasing use of coaching systems in accelerator centers, the question then arises as to whether the methods used by educators can affect the behavior of nascent entrepreneurs and change their behavior in a more entrepreneurial way. In this paper, we have attempted to answer this question using a quasi-experimental approach to investigate the behavior change of nascent entrepreneurs. For this purpose, 18 accelerator centers were selected in Tehran province, in which 188 nascent entrepreneurs were selected as statistical sample at the beginning of the acceleration period. 114 nascent entrepreneurs of all selected ones contributed also at the end of the period. Investigation of the questionnaires and Paired T-Test indicate that entrepreneurial behavior of nascent entrepreneurs during the acceleration period turn out to be more entrepreneurial. In addition, the regression test showed that this change in behavior is the result of educational, relational and experiential approaches used by the centers’ instructors and the effectiveness of the mentioned methods is 0.28, 0.55 and 0.21 respectively. Therefore, coaching methods affect behavior change of the nascent entrepreneurs. Relational methods are more effective compared to educational and experiential approaches for coaching nascent entrepreneurs.

    Keywords: Accelerator Centers, Behavioral Change, Business Coaching, Entrepreneurial behavior, nascent entrepreneurs
  • Shiva Moradi *, Nader Naderi, Sohrab Delangizan Pages 121-140

    Nowadays, in the age of digital transformation, the use of financial technologies (fintechs) has become an integral part of the banking industry and partnership with Fintech start-ups is not either a choice it is a necessary. In this study, we want to analysis the development process of Fintech startups in Iran, which are in the early stages of their life cycle. So the main question is; what are the challenges and obstacles facing Fintech start-ups in Iran? This research is applied by its purpose and qualitative by its data gathering method. To achieve this goal, systematic grounded theory approach applied. Data collected using semi-structured interviews with 13 bank experts in Fintech, Entrepreneurs, and Co-founders of Fintech start-ups, by using purposeful sampling method. Data were analyzed using MAXQDA software. The results showed that the most important barriers to the development of Fintech startups in Iran are regulatory challenges, lack of a clear bank strategy for partnership, and macroeconomic conditions of the country, especially sanctions. Therefore, providing strategies such as formulating new standards and rules especially for open banking and complete the digital transformation roadmap of the banking industry with the help of key stakeholders can lead to the development of fintech startups.

    Keywords: Enablers, barriers, development process, Financial technology (Fintech), Start-ups
  • Esmaeil Mazroui Nasrabadi *, Hamidreza Fatahi, Peyman Dolatshah Pages 141-160

    Knowledge-Based Enterprises has a key role in developing a knowledge-based economy. The importance of maintaining these companies in competitive environments has made marketing as a vital component for them, and the success of a marketing system requires selecting the right combination of marketing mix variables, therefore this fact marks in the entrepreneurial marketing mix for knowledge-based companies. On the other hand, need for market advice and use for marketing decisions and activities, the concept of market orientation for these businesses is important. Therefore, the main objective of this research is to investigate the effect of the entrepreneurial marketing mix on the entrepreneurial success of knowledge-based firms in viewpoint of the moderating role of market orientation. This research is descriptive survey. The population of this research is Delphi method is knowledgeable experts, which 30 experts have been selected with using a judgment-snowball sampling method. To test the model, the sample population consisted of 180 knowledge-based businesses located in Isfahan Research Center, that selected by available sampling method. Questionnaire was used for data collection. Its validity was evaluated by experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha and composite reliability. The results of data analysis with Smart Pls 2 indicate that the entrepreneurial marketing mix has a positive and significant effect on the entrepreneurial success of knowledge-based companies. In addition, the results showed that market orientation has a moderating role between the two variables of entrepreneurial marketing mix and entrepreneurial success in these businesses.

    Keywords: Entrepreneurial Marketing, Entrepreneurial Marketing Mix, market orientation, Entrepreneurial success