فهرست مطالب

دو ماهنامه میکروب شناسی پزشکی ایران
سال چهاردهم شماره 2 (فروردین و اردیبهشت 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی مصطفایی، سکینه حاجی ابراهیمی، فاطمه صادقی، هادی مصطفایی، نسرین عبدالحسن پور، امیرضا ناصری، زهرا شیخعلی پور، هانیه صالحی* صفحات 101-107
    زمینه و هدف

    در شیوع بیماری های عفونی، مداخله غیر دارویی ممکن است تنها عامل محافظتی در دسترس باشد. هدف از این مرور نظام مند بررسی این امر می باشد که آیا استفاده از ماسک در زمان شیوع ویروس کرونای جدید (COVID-19) ضروری است یا خیر؟

    مواد و روش‌کار

     در 28 فوریه سال 2020، پایگاه داده های مرتبط با کلمات کلیدی زیر جستجو شد: "COVID-19"; "COVID 19"; 2019-nCoV; 2019-CoV; coronavirus; mask* and facemask. جستجوی منابع در 13 مارس 2020 به روز رسانی شد. پس از حذف مطالعات تکراری، در کل 982 مطالعه مرتبط شناسایی شد. از این تعداد، 71 منبع بر اساس عنوان و چکیده مورد بررسی قرار گرفت. بعد از حذف مطالعات غیر مرتبط، متن کامل 36 مطالعه مورد بررسی قرار گرفته و از نظر واجد شرایط بودن ارزیابی شدند. سرانجام، 3 مقاله که دارای معیارهای ورود بودند انتخاب شدند.

    یافته‌ها

     در سه بخش مجزای بیمارستان که بیشتر در معرض بیماران آلوده بودند، استفاده منظم از رسپیریتور N95، ضد عفونی کننده ها و رعایت بهداشت دست، در مقایسه با افرادی که از ماسک استفاده نمی کردند، بهترین راه برای جلوگیری از انتقال COVID-19 از بیماران به پرستاران و پزشکان بود. مطالعه دیگری در مورد اعضای خانواده ای که سابقه سفر به ووهان داشتند، مشاهده شد که کسانی که فقط در هنگام مراجعه به بیمارستان از ماسک جراحی استفاده کرده بودند، آلوده شده بودند. با این حال، کودک 7 ساله این خانواده که از ماسک جراحی استفاده کرده بود، به COVID-19 آلوده نشده بود. سرانجام، هیچ یک از یازده مراقبت کننده بهداشتی که بصورت محافظت نشده در معرض بیماران آلوده تایید شده قرار گرفته بودند، آلوده نشدند.

    نتیجه گیری

    ا با توجه به جدید بودن ویروس COVID-19، هیچ آزمایش بالینی در مورد استفاده از ماسک در پیشگیری از این بیماری یافت نشد، و سطح شواهد پایین بود

    کلیدواژگان: COVID-19، Mask، Respirator، Systematic Review
  • شادی پارسا، سامان سلیمان پور*، محمد درخشان، لیلا بابایی نیک، رها میر، نفیسه ایزدی صفحات 108-124

    بیماری سل یکی از خطرناک ترین بیماری های عفونی در جهان بوده و سالانه منجر به مرگ نزدیک به دو میلیون نفر، به ویژه در کشورهای در حال توسعه می شود. در این میان، سل مقاوم به درمان]Multidrug resistance tuberculosis (MDR-TB)[به علت مقاومت سویه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس به دو داروی موثر خط اول درمان سل یعنی ایزونیازید و ریفامپین است که در سطح جهان رو به افزایش است. سویه های MDR-TB عمدتا در نتیجه درمان نامناسب و ناکافی بیماران مبتلا به سل پدید آمده اند. ظهور و گسترش این سویه ها مانعی برای کنترل و مدیریت بیماری سل و همچنین تهدیدی برای هدف سازمان بهداشت جهانی مبنی بر حذف این بیماری تا سال 2050 است. مدیریت صحیح MDR-TB بر شناخت زودهنگام این بیماری متکی است. اخیرا روش های تشخیصی فنوتیپی و ژنوتیپی برای شناسایی سریع این سویه ها در بیماران مشکوک به سل ایجاد شده است که برخی از آنها از نظر اقتصادی برای استفاده در کشورهای در حال توسعه نیز مناسب هستند. درمان صحیح بیماران مبتلا به سل مقاوم به دارو در نتیجه شناسایی و تشخیص سریع سویه های مقاوم به درمان و تجویز داروی مناسب است. نظارت منظم بر وضعیت بیماران نسبت به عوارض جانبی داروها و همچنین افزایش کیفیت روش های باکتریایی برای شناسایی سویه های مقاوم امری ضروری است. بنابراین در این مطالعه، مکانیسم های عملکرد و همچنین مزایا و محدودیت های ابزارها و روش های تشخیص حساسیت دارویی سل به منظور شناسایی سریع و دقیق مقاومت های دارویی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس  بررسی شد.

    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، مقاومت دارویی، MDR-TB، روش حساسیت دارویی
  • بانیک آویجیت، تمنا زرین*، سلطانا راجیا صفحات 125-132
    زمینه و هدف

    برگ‌های پیپر بیل اغلب در جنوب و جنوب شرقی آسیا برای درمان سنتی و به عنوان یک خوشبو کننده دهان استفاده می‌شوند. هدف ما مقایسه خواص فیتوشیمیایی و ضد میکروبی برگ‌های بتلی از Barguna و محشکالی در برابر باسیلوس سریوس، استافیلوکوکوس اوریوس و اشریشیا کولی بود.

    مواد و روش‌ها

     ما برگ‌های بتنی را با استون و اتانول طبق روال استاندارد استخراج کردیم. عصاره ها برای بررسی خصوصیات فیتوشیمیایی با یک روش استاندارد بررسی شدند. حساسیت آنتی باکتریایی با استفاده از روش انتشار در چاهک بررسی شدند. حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) با استفاده از روش میکروبراس دیلوشن و گروه های عملکردی با استفاده از آنالیز طیف سنجی FT-IR بدست آمد.

    یافته ها

    ما در عصاره های بارگونا و محشکاله شاهد وجود تعداد زیادی از مواد فیتوشیمیایی بودیم. در اکثر موارد، عصاره برگ‌های محشکلی قطر مهار بیشتری نسبت به عصاره های بارگونا نشان دادند. عصاره استون و اتانولی بارگونا حداقل غلظت مهاری (MIC) را از 12.12 تا 4.25 میلی گرم در میلی لیتر نشان داد. همچنین عصاره های ماهشخالی MIC بین 8/2 8/2 میلی گرم در میلی لیتر نشان دادند. گروه‌های عملکردی به دست آمده با تجزیه و تحلیل طیف FT-IR برای عصاره ها مقایسه شدند.

    نتیجه گیری

    از برگهای Betel می توان به منظور تحقق ماندگاری مواد غذایی، تیمارها و تقویت مصونیت بعد از مطالعات جامع استفاده کرد.

    کلیدواژگان: Properties of P. betle leave extracts
  • سعید قربانی، داود جوانمرد، سید جلال کیانی، احمد توکل، سمیه موچان، سیدحمید رضا منوری* صفحات 133-137
    زمینه و هدف

    بیماری بهجت یکی از بیماریهای التهابی مزمن است که علت آن ناشناخته است. رابطه بین عوامل عفونی و BD هنوز به روشنی مشخص نشده است. سیتومگالوویروس انسانی (HCMV) در سال‌های اول زندگی باعث عفونت اولیه میشود و در بافتها و سلولهای مختلف نهفته میماند. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی HCMV در بیماران مبتلا به BD انجام شد.
    مواد و روش‌کار: در این مطالعه مقطعی، نمونه‌های سرمی از 103 بیمار مبتلا به BD برای تست HCMV با آزمون‌های مولکولی و سرولوژی بررسی شد. نتایج توسط IBM SPSS نسخه 20 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران مبتلا به BD 8/82 ± 7/73 53 38/38 و 53٪ (54/53٪) مرد بودند. میانگین مدت زمان BD 12.12 ± 6.42 سال بود. آنتی بادی HCMV IgG به ترتیب در 96٪ و 94٪ در مردان و زنان یافت شد و آنتی بادی IgM فقط در یک بیمار مرد مثبت بود. DNA HCMV در نمونه ها مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    یافته های ما نشان داد که هیچ گونه شواهدی از عفونت سیتومگالوویروس در بیماران بهجت وجود ندارد. مانند سایر مطالعات، آنتی بادی های IgG علیه CMV در بین جمعیت عمومی و بیماران بهجت برجسته است. در حالی که، IgM در برابر HCMV فقط در یک بیمار مثبت بود. اما هیچ CMV-DNA در بین 103 بیمار بهشت ​​تشخیص داده نشده است. با این وجود، عدم وجود ژنوم ویروس در یک فرد IgM مثبت می تواند ناشی از DNAemia کوتاه مدت یا به دلیل تداخل فاکتور روماتویید باشد. علاوه بر این، یک فاصله زمانی بین عفونت اولیه و تولید آنتی بادی IgM وجود دارد (سطح IgM می تواند به دلیل تاخیر در تغییر محافظه کارانه ناشی از عوامل سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن غیر قابل کشف باقی بماند). آنتی بادی های IgM همچنین می تواند برای مدت طولانی پس از عفونت در برخی از افراد سالم باقی بماند.

  • زهره حسین پورمحمد آبادی*، اعظم مختاری، عزیزالله ابراهیمی کهریزسنگی صفحات 138-153
    زمینه و اهداف

    ضدعفونی کننده ها کاربردهای بالینی مهمی دارند. مقاومت آنتی بیوتیکی برخی پاتوژن های بیمارستانی نظیر سودوموناس آیروجینوزا منجر به استفاده از ضدعفونی کننده ها شده است. در پژوهش حاضر تاثیر چهار ضدعفونی کننده؛ اینتراهیدروکر، بنزالکونیوم کلراید، ستریمید-سی و وایکوسیانس بر روی تعدادی جدایه سودوموناس آیروجینوزا بررسی شد.

    مواد و روش کار

    رقت های توصیه شده توسط هکارخانه سازنده از چهار ضدعفونی کنندهکننده مورد بررسی تهیه شده و تاثیر آنها علیه 12 جدایه سودوموناس آیروجینوزا در زمان های 5، 10، 15 دقیقه بعد از اضافه کردن باکتری بررسی شد.

    یافته ها و بحث

    اینتراهیدروکر و بنزالکونیوم کلراید رشد تمام سوش ها را در هر سه زمان مورد بررسی مهار کردند درحالی که ستریمید- سی در هیچ زمانی موجب عدم رشد سوش های باکتری نشد. وایکوسیانس در زمان های 10 و 15 دقیقه به طور کامل رشد سوش های باکتری را مهار کرد.  با توجه به اینکه در پژوهش حاضر رقت های توصیه شده توسط کارخانه سازنده تهیه شده و مورد ارزیابی قرار گرفتند، عدم کارایی کامل تعدادی از ضدعفونی کننده ها نشان داد که ارزیابی و رقت سنجی ضدعفونی کننده پیش از هاستفاده معمول در آزمایشگاه ها و یا مراکز بهداشتی ضروری است.

    کلیدواژگان: ضدعفونی کننده، اینتراهیدروکر، بنزالکونیوم کلراید، ستریمید-سی، وایکوسیانس، سودوموناس آئروجینوزا
  • فرزانه محمدزاده رستمی، بهرام نصر نصر اصفهانی، علی محمد احدی، سامان شالی بیک* صفحات 154-161

    در تاریخ 31 دسامبر 2019 ، ذات الریه به علت سندرم حاد تنفسی حاد (Coronavirus 2 (SARS-CoV-2 ، که قبلا با نام 2019-nCoV شناخته می شد در ووهان چین ظاهر شد. COVID-19 یک بیماری عفونی است که توسط SARS ایجاد می شود. CoV-2. SARS-CoV-2 نوعی جدید از coronavirus است که قبلا در انسان مشخص نشده است. تا 18 آوریل 2020 ، 2275783 مورد تایید قرار گرفت و 156104 مرگ و میر در سراسر جهان گزارش شده است. این مقاله مروری بر یافته های دانشمندان تا امروز متمرکز شده است. در این مطالعه از مقالات نمایه شده در Embase ، Elsevier ، PubMed ، Google Scholar و با استفاده از کلمات کلیدی SARS-CoV-2 ، COVID-19 ، Coronavirus 2019 و nCoV-2019 استفاده شد. سازمان بهداشت جهانی و مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها از معتبرترین وب سایتهای جهان برای به دست آوردن آخرین آمار بیماری COVID-19 استفاده شدند. در جستجوی اولیه، 500 مقاله استخراج و 55 مقاله پس از تکثیر و ارزیابی عنوان و چکیده انتخاب شدند. نتایج نشان می دهد که میزان مرگ و میر ویروس در افراد مسن و افراد مبتلا به بیماری‌های زمینهای به طور قابل توجهی بالاتر از افراد سالم است. گروه های پرخطر این بیماری به ترتیب شامل بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، بیماری مزمن تنفسی و فشار خون بالا هستند. همه گیری کروناویروس در انسان در مقایسه با coronaviruses قبلی بیشتر است، که نشان دهنده شیوع بسیار بالای ویروس است. تاکنون واکسن یا درمانی برای این ویروس پیدا نشده است، اما درمان های حمایتی و تشخیص زود هنگام در روند درمانی موثر هستند و بسیاری از درمان ها در سراسر جهان برای درمان COVID-19 وجود دارد.

  • محمد درویشی، مژگان فروتن، محمدرضا ناظر، ابراهیم کریمی، مجید نوری* صفحات 162-181

    عفونت های بیمارستانی یا عفونت های مرتبط با مراقبت های بهداشتی در بیمارانی که تحت مراقبت های پزشکی هستند، اتفاق می افتد. این عفونت ها از زمان تاسیس اولین بیمارستان ها وجود داشته و حتی در دوره مدرن آنتی بیوتیک ها نیز یک مشکل مهم بهداشتی به حساب می آید. عفونت های بیمارستانی منجر به مرگ و میر بالا، افزایش دوره بستری، اتلاف هزینه و استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک ها شده است. استفاده نامناسب و بیش از اندازه از آنتی بیوتیک ها باعث ظهور سریع پاتوژن های مقاوم به چند دارو شده (MDR) است. مقابله با MDRهای مسیول عفونت های بیمارستانی که از لحاظ بیولوژیکی سازگار و قادر به ایجاد عفونت های خطرناک و کشنده هستند، به دلیل محدود بودن گزینه های درمانی مشکل است. ظهور جهانی MDRها در میان باکتری های گرم مثبت و گرم منفی منجر به تهدید جدی مقابله با پاتوژن های باکتریایی شده است و واضح است که اگر پاسخ موثر و به موقع وجود نداشته باشد، چالش مقاومت در برابر آنتی بیوتیک ها، خطرناک و در سال های پیش رو تهدید بزرگی خواهد بود. در این مطالعه مروری درباره مهم ترین MDRهای عامل عفونت های بیمارستانی از جمله Staphylococcus Aureus، Enterococcus faecium، Klebsiella pneumoniae، Acinetobacter baumannii و Pseudomonas aeruginosa به عنوان یک تهدید بزرگ در سراسر جهان، بحث خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: عفونت های بیمارستانی، آنتی بیوتیک، مقاوم به چند دارو، مراقبت های بهداشتی، پاتوژن
  • وسنا جاشوا، ساتیش سیواپراکاسام* صفحات 182-184

    (Coronavirus (COVID-19 جدید، که از شهر ووهان چین پدید آمده است، برای اولین بار در تاریخ 31 دسامبر 2019 به سازمان بهداشت جهانی گزارش شد. این ویروس، اکنون 205 کشور و سرزمین را تحت تاثیر قرار داده و بیش از 1414.425 نفر را در سرتاسر جهان آلوده کرده است و جان بیش از 61205 نفر را گرفته است (1). در میان شیوع همه گیری، کشته شدن شخصی از استان یوننان توسط هانتاویروس نیز باعث ایجاد وحشت برای بشر شد. سرانجام با استفاده از سه پایگاه داده: (Scopus ، Web of Science (WoS و PubMed، مقالات را برای انتشار جهانی عفونت Hantavirus جستجو شد. در سال 1978، در کره جنوبی، در نزدیکی رودخانه Hantan، شیوع تب خونریزی دهنده گزارش شد. عامل ایجاد کننده از یکی از جوندگان کوچک مزرعه جدا شد. این ویروس از زادگاه خود به عنوان "Hanta anvirus" نامگذاری شده است. بعدا در سال 1993 این بیماری که در چهار گوشه جنوب غربی ایالات متحده پیدا شده بود، موجب سندروم تنفسی حاد در بیماران آلوده شد و به عنوان سندرم ریوی هانتاویروس (HPS) نامیده شد. تحقیقات سرانجام منجر به کشف جنس hantavirus در بین بیش از بیست و یک گونه و بیش از 30 ژنوتیپ شد (2).ما سه پایگاه داده اصلی زیست پزشکی را در سطح جهان یعنی (Scopus ، Web of Science (WoS و PubMed را بررسی  کردیم. استفاده از استراتژی ما جستجو به عنوان "Hantavirus" در عنوان مقالات بود. نتایج تحقیق به تاریخ 27 مارس 2020 منتشر شد و مقالات را نشان می‌داد که از 1 ژانویه 1999 تا 27 مارس 2020 (22 سال) منتشر شدند.

|
  • Ali Mostafaei, Sakineh Hajebrahimi, Fatemeh Sadeghi-Ghyassi, Hadi Mostafaei, Nasrin Abolhasanpour, Amirreza Nasseri, Zahra Sheikhalipour, Hanieh Salehi-Pourmehr* Pages 101-107
    Background

    In the outbreak of infectious diseases, non-pharmacological intervention might be the only available protection tools. The aim of this systematic review is to investigate whether it is or is not necessary to wear masks in new corona virus (COVID-19) outbreaks in the community.

    Material and Methods

    On February, 28, 2020, related databases were searched with the following keywords: "COVID-19"; "COVID 19"; 2019-nCoV; 2019-CoV; coronavirus; mask* and facemask. We updated the search in March 13, 2020. A total of 982 relevant reports were identified after removing duplicates. Of these, 71 references were screened based on titles and abstracts. After excluding unrelated studies, 36 studies were included in the full-text review and were assessed for eligibility. Finally, 3 articles met our inclusion criteria.

    Results

    In three wards of hospital with more exposure to infected patients, wearing the N95 respirator while using regular disinfectants and hand hygiene, was a better way to prevent COVID-19 transmission from patients to nurses and physicians when compared to non-users of masks. Another study on family members with a history of travelling to Wuhan, showed that those who had worn a surgical mask only during the hospital visit, were infected. However, the 7 years old child of the family who wore a surgical mask, was not found to be infected by COVID-19. Finally, none of eleven healthcare workers who had unprotected exposure with confirmed cases were infected.

    Conclusion

    Due to the newness of the COVID-19 virus, no clinical trials have been found regarding the use of the masks in the prevention of the disease, and the level of evidence were low.

    Keywords: COVID-19, Mask, Respirator, Systematic Review
  • Shadi Parsa, Saman Soleimanpour*, Mohammad Derakhshan, Leila Babaei Nik, Raha Mir, Nafiseh Izadi Pages 108-124

    Tuberculosis is one of the most dangerous infectious diseases in the world and causes nearly two million deaths each year, especially in developing countries. Meanwhile, multidrug resistance tuberculosis (MDR-TB) is due to the resistance of Mycobacterium tuberculosis (Mtb) strains to two effective first-line drugs, isoniazid and rifampin, which is increasing worldwide. MDR-TB strains are mainly caused by inadequate treatment of TB patients. The emergence and spread of these strains is an obstacle to the control and management of tuberculosis as well as a threat to the World Health Organization's goal of eliminating the disease by 2050. Proper management of MDR-TB relies on early recognition of the disease. Recently, phenotypic and genotypic diagnostic methods have been developed to rapidly identify MDR strains in tuberculosis patients. Some of them are also economically suitable to use in developing countries. Proper treatment of patients with drug-resistant TB requires the rapid detection of resistant strains and appropriate drug administration. Regular monitoring of patients' side effects of medications as well as enhancing the quality of bacterial tests is essential to identify resistant strains. Therefore, in this review, we will describe the available phenotypic and genotypic tests for drug-resistant tuberculosis detection and discuss their advantages and limitations.

    Keywords: Mycobacterium tuberculosis, Drug resistance, MDR-TB, Drug susceptibility test
  • Banik Avijit, Tamanna Zerin*, Sultana Rajia Pages 125-132
    Objectives

    Leaves of Piper betle are frequently used in South and Southeast Asia for traditional treatment and as a mouth freshener. Our purpose is to compare the phytochemical and antimicrobial properties of betel leaves from Barguna and Moheshkhali against Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, and Escherichia coli.

    Methods

    We extracted the betel leaves with acetone and ethanol according to the standard procedure. The extracts were analyzed for the presence of phytochemical properties by a standard procedure, antibacterial susceptibility by agar well diffusion method, minimum inhibitory concentration (MIC) by broth dilution assay and functional groups were obtained by FT-IR spectroscopic analysis.

    Results

    We found the presence of a good number of phytochemicals in both Barguna and Moheshkhali extracts. Most of the cases, extracts of Moheshkhali leaves showed a greater zone of inhibition than Barguna extracts. Acetonic and ethanolic extracts of Barguna showed the minimum inhibitory concentration (MIC) from 2.12 to 4.25 mg/ml, where Moheshkhali extracts showed between 2.12-8.5 mg/ml. The functional groups obtained by FT-IR spectra analysis were compared for the extracts.

    Conclusions

    Betel leaves can be utilized to augment the shelf life of foods, treatments and boost up immunity following comprehensive studies.

    Keywords: Properties of P. betle leave extracts
  • Saied Ghorbani, Davod Javanmard, Seyed Jalal Kiani, Ahmad Tavakoli, Somayeh Sadat Moochani, Seyed Hamid Reza Monavari* Pages 133-137
    Background

     Behcet's Disease (BD) is one of the chronic inflammatory diseases with unknown etiology. The relationship between infectious agents and BD has not been clearly identified yet. Human cytomegalovirus (HCMV) causes a primary infection in the first years of life and remains latent in various tissues and cells. This study aimed to find out the frequency of HCMV among BD patients.

    Methods

     In this cross-sectional study, serum samples from 103 BD patients were analyzed for HCMV by molecular and serological tests. The results were analyzed by IBM SPSS version 20.

    Results

     The mean age of BD patients was 38.67±8.82, and 53% (54/103) were male. The mean duration of BD was 18.42±6.12 years. HCMV IgG antibody was found in 96% and 94% of males and females, respectively, and the IgM antibody was positive only in one male patient. HCMV DNA was not detected in the samples.

    Conclusion

     Our result showed, there is no evidence of Cytomegalovirus infection among Behcet's patients. Like other studies IgG antibodies against CMV are prominent among the general population.and Behcet patients. While, IgM against HCMV was positive only in one patients. But, no CMV-DNA detected among 103 Behcet patients. However, the absence of the virus genome in a positive IgM person can be due to the Short-term DNAemia or due to rheumatoid factor interference. In addition, there is a time lag between primary infection and IgM antibody production (IgM level can remain undetectable because of delayed seroconversion owing to immunosuppressive agents). IgM antibodies can also persist for a long time after infection in some healthy individuals.

    Keywords: Behcet's Syndrome, Cytomegalovirus, Virus Latency
  • Zohre Hoseinpoor Mohammad Abadi*, Azam Mokhtari, Azizolah Ebrahimi Kahrizsangi Pages 138-153
    Background

     Disinfectants have important clinical applications. Antibiotic resistance of some hospital pathogens such as Pseudomonas aeruginosa has led to the use of disinfectants. In the present study, the effects of four commercial disinfectants; Hydrocare, Benzalkonium Chloride, Cetrimide-C, and Vico sience on Pseudomonas aeruginosa isolates were investigated.

    Materials & Methods

     The dilutions of four tested disinfectants recommended by the manufacturer were prepared and their effects on twelve Pseudomonas aeruginosa isolates were evaluated at five, ten, fifteen minutes after the bacterial inoculation.

    Results & Discussion

     Hydrocare and Benzalkonium Chloride inhibited the growth of all strains while Cetrimide-C disinfectant did not inhibit the growth of bacterial strains at any time. The Vico sience completely inhibited the growth of bacterial strains at ten and fifteen minutes after the addition of disinfectant. Since the recommended dilutions by the manufacturer were prepared and evaluated in the present study, the inefficiency of some of the disinfectants indicated that the evaluation and dilution assay of the disinfectant is necessary prior to routine use in laboratories or health centers.

    Keywords: Disinfectant, Hydrocare, Benzalkonium Chloride, Vico sience, Cetrimide- C, Pseudomonas aeruginosa
  • Farzaneh Mohammadzadeh Rostami, Bahram Nasr Nasr Esfahani, Ali Mohammad Ahadi, Saman Shalibeik* Pages 154-161

    On December 31, 2019, pneumonia due to the severe acute respiratory syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2, formerly known as 2019-nCoV) appeared to Wuhan, China, and COVID-19 is an infectious disease caused by SARS. CoV-2. SARS-CoV-2 is a new strain of coronavirus that has not been previously identified in humans. Until April 18, 2020, 2275783 were confirmed and 156104 deaths worldwide reported. This paper presents an overview of the findings that scientists have realized so far. In this study articles indexed in Embase, Elsevier, PubMed, Google Scholar and using keywords SARS-CoV-2, COVID-19, Coronavirus 2019 and nCoV-2019 were used. The World Health Organization and the Centers for Disease Control and Prevention used the world's most reputable websites to obtain the latest COVID-19 disease statistics. In the initial search, 500 articles were extracted and 55 articles were selected after duplication and evaluation of title and abstract. The results show that the mortality rate of the virus in the elderly and people with underlying diseases is significantly higher than in the healthy ones. High-risk groups for the disease include cardiovascular disease, diabetes, chronic respiratory disease, and hypertension, respectively. The novel coronavirus pandemic is more widespread in humans compared to previous coronaviruses, which indicates the extremely high prevalence of the virus. No vaccine or cure has been found for the virus so far, but supportive treatments and early diagnosis are effective in the treatment process, and there are many treatments around the world for the treatment of COVID-19.

    Keywords: COVID19, SARS-CoV-2, 2019 novel coronavirus disease, COVID-19 pandemic
  • Mohammad Darvishi, Mojgan Forootan, Mohammad Reza Nazer, Ebrahim Karimi, Majid Noori* Pages 162-181

    Nosocomial infections or healthcare associated infections occur in patients under medical care. Infections acquired in hospitals have existed since the very inception of hospitals themselves, and continue to be an important health problem even in the modern era of antibiotics. Today, they result in high morbidity and mortality, extended hospitalization, greater use of antibiotics, and increased costs. The overuse and inappropriate consumption and application of antibiotics have driven the rapid emergence of multidrug-resistant drugs (MDR) pathogens. Combating MDRs which cause serious life threatening nosocomial infections and appear to be biologically compatible with their environment, are difficult to manage due to the limited treatment options. The worldwide emergence of multidrug resistance (MDR) among Gram negative and Gram-positive bacteria has caused a great threat to fight the bacterial pathogens. It is clear that in the lack of a timely, efficient solution   the challenge of antibiotic resistance becomes alarming and will cause a great challenge in the forthcoming years. In this review article we will discuss the most important MDR nosocomial infection agents, including Staphylococcus aureus, Enterococcus faecium, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii and Pseudomonas aeruginosa as major threats throughout the world.

    Keywords: Nosocomial infections, Antibiotics, Multidrug-resistant drugs, Healthcare, Pathogens
  • Vasna Joshua, Satish S* Pages 182-184

    The novel Coronavirus (COVID-19), which emerged from the Wuhan City of China was first reported to the World Health Organization on 31December 2019. It has affected 205 countries and territories and infected more than 1,141,425 people worldwide, and claimed over 61,205 lives (1). Amidst this pandemic outbreak, the death of a person from Yunnan province by Hantavirus also became a source of panic for the humankind. Eventually it made us to search literature for global publication of Hantavirus infection using the three databases: Scopus, Web of science (WoS) and PubMed.

    In 1978, in South Korea, near the Hantan river, an outbreak of Hemerologic fever occurred. The causative agent was isolated from a small infected field rodent. The virus was named by its birth place as ‘Hanta anvirus’.  Later in 1993 the outbreak in the four corner region of Southwestern United States that caused serious respiratory distress in infected patients was called as hantavirus pulmonary syndrome (HPS). Eventually it led to the discovery of hantavirus genus of more than twenty one species and more than 30 genotypes (2). 

    We explored three main biomedical databases globally namely Scopus, Web of Science (WoS) and PubMed. using the search strategy as “Hantavirus” in the title. All the research outputs were downloaded on 27th March 2020 published from 1 Jan 1999 to 27th March 2020 (22 years).   

    Globally number of research articles retrieved by the three databases were 1519 (WoS), 1566 (PubMed) and 1348(Scopus). On an average the number of research articles identified by WoS, PubMed and Scopus were 69, 71 and 61 respectively per year. PubMed identified the maximum number of articles. Examining all three databases, the growth pattern of the Hantavirus articles was neither increasing nor decreasing over years (Fig I). The growth was on the increase during the years 2007, 2014 and 2019.

    The major five productive countries were from USA, Finland, Germany, China and Sweden (Fig II). Considering WoS, 31.8% from USA, Finland 12.7%, Germany 12.2%, China 4.9% and Sweden 9.5%; followed by PubMed, 18.2% from USA, Finland 9.1%, Germany 8.1%, China 7.9 % and Sweden 5.1; and Scopus, 26.7% from USA, 11.6% Finland, 11% Germany, 9.6%China and 8.8% Sweden.

    The reported number of cases of Hantavirus Infection in the United States (1999-2018) through the Nationally Notifiable Disease Surveillance System (NNDSS) (3) is shown in Fig I. Also the European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) surveillance report 2015 (4) shows the number of Hantavirus infection cases for the period 2011-2015 for European countries. The second productive country Finland showed an increased number (2089 cases) during the year 2014.  It can be justified that, whenever more number of cases occur as an outbreak, there appears a growth in the number of research articles.

    To conclude based on the three databases, the growth pattern of the Hantavirus research articles

    was not steady. The pattern showed some fluctuations, the magnitude of the output got raised followed by an outbreak where in the scientific community became active and it was on lower side until a further outbreak.  The country USA has contributed more publications may be due to the reason of the first outbreak of unknown origin happened and moreover it is a predominant country for scientific research as shown various bibliometric analysis (5-10)

    Since from the first outbreak of Hanta pulmonary syndrome (HPS) in May 1993, several Cases of HPS outbreak from related hantaviruses have been documented in various countries like Argentina, Brazil, Canada, Chile etc. (1). Consequently it would have led to more research and as a result many scientific outputs are published. Any scientific research output disseminates one or more of the following: epidemiology of the disease, severity of the disease and its impact, the emergency response required, remedial measures, probable research collaborations, development of medicines and vaccines. Hence Hantavirus research outputs indicates the scientific community is dynamic and active.

    Acknowledgment

    The authors thank all those who helped them writing this paper.

    Conflict of Interest

    Authors declared no conflict of interests.

    Keywords: Hantavirus, Bibliometric, Scientific Production, Scopus, Web of Science, PubMed