فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 44 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید احمدرضا خضری*، سید محمد مهدی موسوی صفحات 11-32

    حلب در سال 333 ق، توسط سیف الدوله، مرکز حکومت شیعی حمدانی شد. فعالیت این حکومت در ابعاد مختلف باعث رواج و تثبیت تشیع در این شهر شد. بعد از حمدانیان نیز سلسله شیعی مرداسی در این شهر حکومت کردند. یکی از ابعاد فعالیت حکومت و جمعیت شیعه در این شهر، فعالیت های تمدنی بود. آثار تمدنی ایجاد شده توسط دو حکومت شیعی حمدانی و مرداسی و جمعیت شیعه حلب، آثار قابل توجهی از جمله: توسعه فعالیت های اقتصادی و ضرب سکه، فعالیت ها و توسعه معماری و شهرسازی، نگهداری و مقاوم سازی قلعه شهر، ساخت و توسعه مکان ها و نمادهای شیعی بودند. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی به دنبال کشف و بررسی کارکرد تمدنی و آثار تمدنی باقی مانده از شیعه در شهر حلب، در قرن های چهارم و پنجم، با استفاده از داده های تاریخی موجود در منابع مربوط به این دوره می باشد.

    کلیدواژگان: شیعه، آثار تمدنی، فعالیت اقتصادی، ضرب سکه، معماری و شهر سازی، کتابخانه، قلعه، مشاهد شیعی
  • علیرضا خلیفه زاده*، علیرضا علیصوفی صفحات 33-64

    در این تحقیق دلایل شکل گیری بوشهر، بندر دیلم و بندر ریگ در دوره صفوی از منابع تاریخی و جغرافیایی استخراج و تحلیل گردیده است. بررسی زمینه های پیدایش هم زمان این سه بندر و اثر گذاری شان در تحولات خلیج فارس از دوره صفویه تا قاجار علت انجام این پژوهش بود. این تحقیق به روش تحلیلی و کتابخانه ای همراه با بررسی های پیمایشی میدانی به رشته تحریر درآمد. نویافته های این پژوهش نشان می دهد برآمدن این بنادر از موارد ذیل نشات می گیرد: افول بنادر مجاور این سه بندر، حضور استعمار در دهانه خلیج فارس، جاذبه های اقلیمی این سواحل، مهاجرت های درون فلاتی، مسیر دریایی کشتی ها و پناه گاه ها و بازارها، ضرورت مبارزه با استعمارگران.
    لذا پیدایش این سه بندر دخیل در ترمیم و احیای اقتدار دریایی ایران در خلیج فارس بوده است و اهمیت این بنادر در زمینه توسعه تجارت دریایی، توسعه توان نظامی کشور و مقابله با استعمارگران و توسعه اداری _ سیاسی و اجتماعی شهرهای ساحلی آشکار می گردد.

    کلیدواژگان: بوشهر، بندر دیلم، بندر ریگ، دوره صفوی، خلیج فارس
  • توحید شریفی*، ابوالفضل رضوی، صالح پرگاری صفحات 65-82

    شناخت ساختار سیاسی-اداری که در قرن سیزدهم میلادی از دل استپهای مغولستان برآمد و بر نیمی از جهان متمدن زمان خود حکومت یافت، همواره ذهن مورخان را به خود مشغول داشته است. مغولان از آغاز، برنامه خود را بر استقرار حکومت و تداوم آن قرار دادند و به همین منظور نظام اداری خاص خود را، البته با اقتباس از تجربیات حکومتی سایر ملل متمدنتر، پدید آوردند. یکی از نظامهای کاربردی که مغولان برای حفظ و گسترش سیطره خود بر سرزمینهای مفتوحه به کار بردند، نظام تما بود که نشانه هایی از آن را در دوره نخستین حکومت مغولان در ایران، روسیه و اردوی زرین میتوان یافت. این مقاله تلاش دارد با رویکردی توصیفی- تحلیلی، با تکیه بر منابع فارسی و دیدی انتقادی نسبت به پژوهشهای پیشین، به بررسی ماهیت و کارکرد تما در ایران بپردازد. یافته های پژوهش نشان میدهد که با وجود انطباق این ساختار با سنتهای دیوانسالاری ایرانی که کار دیوانیان ایرانی و مغول را تا حد زیادی آسان میکرد، پیشینه متفاوت دیوانسالاری و وضعیت خاص ایران باعث

    کلیدواژگان: تما، مغول، ایران، ایلخانی، قراوناس
  • محبوبه شفایی پور سرمور*، هاشم آقاجری، فاطمه جان احمدی صفحات 85-106

    سلسله مملوکی توسط گروهی از بردگان ترک پدید آمد. آنها به عنوان رهبران نظام سیاسی فاقد مشروعیت، برای کسب اعتبار از نهاد دین و نخبگان مذهبی بهره بردند. این مقاله با رویکرد تاریخی-تحلیلی در پی پاسخ به پرسش چگونگی و چرایی ارتباط سلاطین مملوکی و فقیهان برآمده، تا نشان دهد که حاکمیت و فقها در راستای مقاصدی که داشتند، ارتباطی دو سویه برقرار کردند. با مطالعه منابع این دوره چنین برداشت می گردد که، سلاطین مملوکی جهت کسب مشروعیت سیاسی و دینی از ارتباط با فقها بهره بردند. در این راستا، آنها خلافت عباسی را احیا کردند و به عنوان حامیان خلافت و مسلمین، از اصل جهاد کمک گرفتند. حمایت از ایدیولوژی اهل سنت و جلب نظر نخبگان دینی عامل دیگری بود که ممالیک از آن استفاده کردند و این سبب پایداری قدرت آنها در برابر توطیه های داخلی و خارجی شد و علاوه بر کسب موقعیت ممتاز اقتصادی، اجتماعی و سیاسی برای علما به مرور سبب گسترش فساد در نهاد دین گشت.

    کلیدواژگان: سلاطین مملوکی، مناسبات، نهاد دین، فقها، مشروعیت
  • حجت عباسی ترکی، منیره کاظمی راشد*، محمدتقی امامی خوئی، منیژه صدری صفحات 107-120

    پژوهش حاضر با پذیرش تنوع و کثرت قومی جامعه ی ایرانی به بررسی این موضوع می پردازد که چگونه ایجاد دولت مدرن پهلوی اول و سیاست های مبتنی بر مدرنیزاسیون موجب تشدید قوم گرایی در ایران شد. منش تحقیرآمیز و گرایش های خشن همگن سازی قومی نه تنها منجر به ساخت جامعه ی مدنی و انسجام ملی در ایران نگردید بلکه موجبات نارضایتی اقوام ایرانی را فراهم آورد. دولت پهلوی اول، نخستین دولتی بود که بر اساس اندیشه های ناسیونالیستی به دنبال ایجاد هویت ملی واحد برآمد و نه تنها نتوانست هویت ملی منسجمی ایجاد کند، بلکه با تلقی ناصحیح از ناسیونالیسم و مدرنیزاسیون روندی معکوس را پیمود و بذر تنش های قومی را در ادوار و بغرنج های سیاسی فراهم ساخت.

    کلیدواژگان: ناسیونالیسم، قوم گرایی، دولت مدرن، مدرنیزاسیون، ملیت، پهلوی
  • علی اکبر عنایتی*، عطاالله حسنی صفحات 121-164

    در پی تحولات سیاسی و اجتماعی سالهای پایانی عصر قاجار، مسایل مربوط به زنان و دختران از جمله وضعیت آموزش، نوع پوشش، سن کم ازدواج و تعدد زوجات مورد توجه نخبگان و فعالان عرصه های اجتماعی قرار گرفت. آموزش دختران که به صورت مکتب خانه ای جریان داشت سهم اندکی در تعلیم و تربیت دختران عهده دار بود، همین امر موجب شد تا برخی زنان فعال اجتماعی در پی تاسیس مدارس نوین دخترانه برآیند. این پژوهش با استفاده از اسناد و منابع اصلی به ویژه بهره مندی از اسناد آرشیوی سعی در بازآفرینی سیر تاریخی تاسیس مدارس دخترانه مازندران از انقلاب مشروطه تا پایان حکومت قاجار را دارد. در مازندران عصر قاجار زنانی چون ملوک کیا در بارفروش (بابل امروزی) و فاطمه وکیلی در ساری در زمینه تاسیس مدارس دخترانه مازندران پیشرو شده و پیدایش اینگونه مدارس مرهون تلاشهای ایشان است. این مدارس در بیشتر شدن نقش زنان و دختران در فعالیت های علمی و اجتماعی سهم بسزایی داشته است.

    کلیدواژگان: ایران، مازندران، آموزش نوین، مدارس دخترانه، بارفروش، ساری
  • سید علیرضا واسعی* صفحات 165-182

    نقش آفرینی امام حسن(ع)به عنوان یکی از خلفای اسلامی و نیز امام بلامنازع شیعی،از منظرهای گوناگونی قابل تبیین است، بویژه پرچالش ترین اقدام ایشان،یعنی صلح با معاویه که برابر آن، امام خلافت مشروع و قانونی خویش را بناگزیر طی پیمانی به رقیب خود وانهاد. ریشه یابی و ارزیابی این اقدام، از زاویه های علت جویانه،از سوی نویسندگان و محققان زیادی دنبال شد، اما تاکنون با نگاه تمدن اندیشانه به آن نظر نشده است. بی گمان امامان(ع)که در دوره های مختلف به انجام ماموریت می پرداختند، هدف و مقصد یگانه ای داشتند، اما تحقق آن، سازکارهای متناسب با زمان، مکان، مخاطبان و اقتضایات سخت افزاری و نرم افزاری خود را طلب می کرد، از این رو کنش گری های به ظاهر ناهمگنی از خود نشان می دادند. در این میان،امام حسن(ع)گویی زندگی متمایزی داشته اند.ایشان با کناره گیری از خلافت،عملا حاکمیت رقیب را پذیرا شد.این که به راستی چه مساله ای موجب اتخاذ چنین تصمیمی گردیدوعلت غایی نرمش وی چه بود، پرسش کانونی این پژوهش است. مقاله با روش تحلیل محتوا و رویکرد تاریخی، بااین فرضیه پیش می رود که در تصمیم امام، دو اصل تمدنی امنیت وهمگرایی اجتماعی نقش بنیادی داشته است.

    کلیدواژگان: امام حسن، راهبرد امنیت، راهبردهمگرایی، تمدن اندیشی، واگذاری خلافت
|
  • Seysd Ahmad Reza Khezri*, Seysd Mohammad Mahdi Mousavi Pages 11-32

    In 333, Aleppo became the center of Shiite Hamdani rule by Saif al-Dawlah. The activity of this government in various dimensions has led to the proliferation of Shiites in this city. After the Hamdanids, the Mardasid Shiite dynasty ruled in this city. One of the dimensions of Shiite government and population in this city was civilization activities. The works of civilization created by the two Shiite governments Hamdanid and Mardasid and Shiite population of Aleppo, were such as: the development of economic activities and coinage, activities and development of architecture and urbanization, the maintenance and rehabilitation of the castle of the city, the construction and development of the site Shiite symbols. The present study uses a descriptive-analytical method to explore the civilization and the effects of the remaining Shiite civilization in the city of Aleppo in the fourth and fifth centuries, using the sources of this period.

    Keywords: Shiite, civilization, economic activity, coinage, architecture, urbanization, library, castle, Shiite shrines
  • Alireza Khalifehzadeh*, Ali Reza Alisoufi Pages 33-64

    In this research,the reasons for the formation of Bushehr, Deylam and Rig ports during the Safavid period have been extracted from historical and geographical sources. The study of the fields of the emergence of these ports and their impact on the developments of the Persian Gulf from Safavid to Qajar periods was the reason for this research. This research was conducted in an analytical and library method along with surveying-field studies. The new and recent geographic and historical findings show that the emergence of these ports comes from following factors:The decline of ports adjacent to these ports, the presence of colonialism in the Persian Gulf, the climatic attractions of these ports, the inland plateau migration,
     the maritime route of ships and shelters and markets, the need to fight the colonialists.
    Therefore, the historical sources examined in this study indicate that the emergence of these three ports was involved in the restoration and revitalization of Iranian naval authority in the Persian Gulf, and the significance of these ports is apparent in the development of maritime commerce, the development of military power of the country and the confrontation with the colonialists and the administrative, political, and social development of coastal cities.

    Keywords: Bushehr, Bandar Deylam, Bandar Rig, Safavid Period, Persian Gulf
  • Tohid Sharifi*, Abolfazl Razavi, Saleh Pargari Pages 65-82

    Understanding the political-administrative structure that came out of the steppes of Mongolia in the thirteenth century and ruled over half the civilized world of its time has always occupied the minds of historians. From the beginning, the Mongols put their plans on the establishment of the government and its continuation, and for this purpose they created their own administrative system, albeit adapted from the government experiences of other more civilized nations. One of the practical systems used by the Mongols to maintain and expand their control over the conquered lands was the Tamma, which can be found in the early Mongol period, in Iran, Russia, and in the Golden Herd. This paper attempts to study the nature and function of the Tamma in Iran with a descriptive-analytical approach, relying on Persian sources and a critical view of previous researches. The findings of the study suggests that, despite the conformity of this structure with Iranian bureaucratic traditions that greatly facilitated the work of the Iranian and the Mongol bureaucrats, the different background of bureaucracy and the particular situation of Iran led to major difference in the functioning, overall life and fate of the Tamma in Iran, compared to other parts of

    Keywords: Tamma, Mongol, Iran, Ilkhanid, Gharaunas
  • Mahboube Shafaeipour*, Hashem Aghajari, Fatemeh Janahmadi Pages 85-106

    A turning point in Mamluk history, the third reign of Al- Nasir ibnn Qalawun, 1995, Amalia Levanoni, Leiden, New York, Koln, Instigators in doing good: power, piety, patriarchy, and royal women’s charitable endowments in Bahri Mamluk Cairo, 2013, Alexis Anne Lefort, The university of Texas at San Antonio, department of Anthropology Manners and Customs at the Mamluk Court, 1984, Karl Stowasser, Muqarnas, Vol. 2, the art of the Mamluks ,Brill Popular responses to Mamluk fiscal reforms in Stria, 2008-2009, Bethany J. Walker, Bulletin d'études orientales, institut Francais du Proche-Orient Slaves, Wealth and Fear: An Episode from Late Mamluk-Era Egypt, 2009, Nur Sobers Khan, Oriens

    Keywords: Mamluk Sultans, relationships, religion, Faqihs, legitimacy
  • Hojjat Abbasi Tarki, Monire Kazemi Rashed*, Mohammad Taghi Emami Khoyi, Manijeh Sadri Pages 107-120

    The nature of political nationalism as a doctrine has a close relationship with the whole nation-state.
    The beginning of king reza s shah monarchy meant atransition from theoretiocal modern king reza s kingdom a set of beliefs were proposed by thinkers and politicians of the time.
    Later on these beliefs became the basis of the policies of ethnic nationalism and stablishing nation of reza khan s era. Ethnic nationalism can exist in government – nations that its nation has been constituted from an ethnic group.
    In this process the policies of reza khan s modern state placed an effectine influence on Iranian national identity.
    This article with analytical description method is specifying the role of nes government on ethnic groups.
    Analyzing the documents show that the situathin of iran at the beginning of king reza s reigh helped to from a kind of extreme nationalism.
    The altimate aim was to create a united country with one nation and language which wad in line with the national identity

    Keywords: Nationalism, ethnicity, modern state, nationality
  • Ali Akbar Enayati*, Ataollah Hassani Pages 121-164

    Following late Qadjar era political and social changes, problems related to women and girls, especially those related to education, dress code, teenage marriage, and polygamy, were noticed by the elite and activists who were involved in social issues. Educating girls which was mainly on the basis of basic religious subjects, hardly contributed to the girls education in Iran then. Because of this, some women active in social affairs, tried to establish modern girls’ schools in Iran. In this study the researcher tries to represent the historical girls’ school establishment process in Mazandaran by examining primary sources from “constitutional revolution” to the end of Qadjar dynasty. In Mazandaran of Qadjar era, some women such as Molouk Kia in Barforoosh (today called Babol) and Fatemeh Vakili in Sari pioneered to establish the first girls’ school in Mazandaran. These schools have greatly contributed to the women and girls increasing role in scientific and social activities.

    Keywords: Iran, Mazandaran, Modern education, Schools for girls, Barforoosh, Sari
  • Seyyed Ali Reza Vasei* Pages 165-182

    Imam Hassan (AS), as one of the Islamic caliphs and the Shiite imams, seems to have taken action in the field of political thought. Due to an inevitable process, he abandoned his legitimate and legal caliphate by concluding a peace treaty with his rival, Mu'awiyah. Many scholars have been studied and evaluated this action from the perspective of critique and causal analysis, however, it has not been considered from a civilization perspective so far. The present paper answers the focal question using a historical method and content analysis of the status of Imam's peace in civilization, in other words raises the question that “What is the status of such a peace treaty in civilization?” The hypothesis of the paper is that for the Imam's action, two fundamental civilization elements, namely public security and social convergence, played a central role as two strategic goals and that all costs were borne by him for this purpose

    Keywords: Imam Hassan's Peace, Security Strategy, Civilization Approach, Mu'awiyah