فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 41 (زمستان 1398)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 41 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا مایلی* صفحات 15-26

    از انقلاب فرانسه (1789) تاکنون مناسبات موجود میان دولت ها و ملت ها اهمیت و گسترش زیادی یافته که این روابط براساس چارچوب های سیاسی و حقوقی و همچنین مفاهیم ویژه قابل تفکیک و دسته بندی است. دو مفهوم و واژه کلیدی امپریالیسم و توسعه در بستر روابط میان دولت ها و جوامع از قرن 19 تاکنون  در این زمینه برجسته است. در این مقاله سعی بر این است که با تکیه بر این دو مفهوم به تحلیل رابطه و بیان موقعیت کشورها و جوامع در بستر تاریخ روابط بین الملل پرداخته شود. این تحلیل در مقابل بحث های یک سویه ای است که یکسره با دیدگاهی منفی و ستیزه جویانه و بر اساس ایدیولوژی با دیدی یکجانب نگر اعم از مارکسیسم و چپ گرایانه تا ناسیونالیسم اروپایی و سرمایه داری طرف مقابل را عامل شر و تباهی قلمداد کرده و در مقابل تحلیل ایدیولوژیک و نه علمی، به ارزیابی تاریخ و مناسبات موجود میان دولت ها و جوامع برمی آید. روش پژوهشی در این مقاله توصیفی-تحلیلی است و به شیوه اسنادی ‐ کتابخانه ای است. فرضیه ای که در این مقاله بررسی می شود این است که : یک سونگری ادبیات چاپگر درباره مقصر و متهم اصلی جلوه دادن کشورهای پیشرفته در توسعه نیافتگی و تحت سلطه بودن جوامع عقب مانده به دوراز واقعیات تاریخی است . ازاین روی در این مقاله سعی بر این است واکاوی بی طرفانه ای برپایه این دو مفهوم در بستر تاریخ روابط بین الملل صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: عرصه روابط بین الملل، استعمار، امپریالیسم، ناسیونالیسم، توسعه، مکاتب توسعه
  • بهنام سرخیل*، علی ولی صفحات 17-35
    مسئله عدم برنامه ریزی و بهره گیری مناسب از پارامترهای هویتی مختلف نظیر دین، زبان و قومیت یکی از عوامل دیرپای ناامنی و بروز اختلافات میان مردم افغانستان بوده است. این در حالی است که وقوع تحولات سیاسی همچون وجود طالبان باعث شده اقوام کوچک تر مانند هزاره ها که علاوه بر تفاوت های قومی دارای برخی اختلافات مذهبی هستند، با چالش های مضاعفی مواجه شوند. به گونه ای که در دوره امارت طالبان، بیشترین فشارها بر آن ها واردشده و باوجود برخی تحولات پسا طالبانی، به نظر می رسد همچنان هزاره ها در دوره گذار (پس از انتخابات اخیر ریاست جمهوری) و موضوع قدرت یابی مجدد طالبان وضعیت مبهمی داشته باشند. مقاله حاضر با روش توصیفی-تحلیلی به این مسئله پرداخته است که وضعیت هزاره ها در دوره جدید چگونه بوده و اصولا هزاره ها با چه فرصت ها و چالش هایی مواجه هستند؟ فرضیه اصلی آن است که هزاره ها باوجود فرصت هایی نظیر امکان اشتراک و سهم یابی رسمی در ساختار سیاسی قدرت و به رسمیت شناخته شدن مذهب شیعه، همچنان با معضلاتی مانند تهدیدات امنیتی و چالش های فرهنگی روبه رو هستند. یافته پژوهش آن است که شخصیت ها و جریان های تندرو در افغانستان به بهانه هایی مانند وجود اختلافات قومی‐ مذهبی خواستار باقی ماندن هزاره ها در ساختارهای سنتی و قومی خود و عدم پراکندگی آن ها در سطح جامعه افغانستان هستند.
    کلیدواژگان: قوم هزاره، قوم پشتون، افغانستان، طالبان، آمریکا
  • رضا همدانچی* صفحات 36-49
    پس از پایان حضور نظامیان در عرصه سیاست ورزی ترکیه، حزب عدالت و توسعه ترکیه این فرصت را به دست آورده با جلب اعتماد عمومی نزدیک به دو دهه ارکان قدرت در ترکیه را در اختیار گیرد. تاریخ روابط ایران و ترکیه به عنوان دو همسایه موثر در خاورمیانه نشان می دهد که روابط دو کشور همواره دارای فرازوفرودهایی بوده و هست. لذا این پرسش مطرح است که، موانع اصلی هم گرایی در روابط ایران و ترکیه در دوره حزب عدالت و توسعه چیست؟ این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی می‏کوشد به سوال مذکور این طور پاسخ دهد که روابط ترکیه با اسراییل، تفاوت نگرش ایران و ترکیه به بحران سوریه و رقابت منطقه ای دو کشور در خاورمیانه برای رهبری از موانع هم گرایی دو کشور است. برای تبیین این پژوهش چارچوب نظری عمل گرایی با تبعیت از نوواقع گرایی در سیاست خارجی ترکیه مدنظر گرفته شده است. عمل گرایی حزب عدالت و توسعه در سیاست خارجی نقش تعیین کننده ای در راهبردهای ترکیه و دستیابی به هدف های مدنظر داشته است.
    کلیدواژگان: ترکیه، موانع هم گرایی، حزب عدالت و توسعه، ایران، بحران سوریه، اسرائیل
  • سعید رضایی*، علیرضا گلشنی، محمدرضا قائدی صفحات 50-69

    امروزه سینما به غیر از سرگرم کردن مردم، نقش اساسی در فرهنگ سازی و آموزش دارد و گاها این کارکرد بر دیگر جنبه های کاربردی ‏سینما رجحان دارد. سینمای هالیوود به عنوان قطب سینمای دنیا شناخته می شود و در پیشبرد اهداف فرهنگی غرب و اقناع افکار ‏عمومی، در مسایل مختلف از جمله مسایل سیاسی و مذهبی و اقتصادی و... نقش مهمی دارد. یکی از استفاده های غرب از سینمای ‏هالیوود در پیشبرد اهداف اسلام هراسی بوده است. در این پژوهش فیلم ها با استفاده از روش کیفی تحلیل نشانه شناختی مورد تحلیل و ‏تجزیه قرار گرفته و تلاش شده با بررسی تولیدات هالیوود، برخی از ویژگی های بازنمایی شده برای مسلمانان مورد بررسی قرار بگیرد. ‏این پژوهش دنبال پاسخ به این سوال است که هالیوود چهره مسلمانان را چگونه توصیف می کند. هدف از این پژوهش شناخت ‏رویکرد سینمای هالیوود و به تبع آن ایالات متحده آمریکا نسبت به اسلام و مسلمانان است. در یافته های تحقیق به این می رسیم که از ‏جمله ویژگی های بازنمایی شده از مسلمانان در فیلم های هالیوود می توان به تروریست، وحشی و بی رحم، خشن، بی غیرت و ‏بی اخلاق، بی منطق، نامرد، بی قانون، شهوت ران، جانی، کینه توز و انتقام جو و... اشاره کرد. البته برخی از ویژگی های خوب از جمله ‏خانواده دوستی نیز در مورد مسلمانان به کار برده شده است.‏‎ ‎

    کلیدواژگان: بازنمایی، مسلمانان، اسلام هراسی، نشانه شناسی، سینمای هالیوود
  • بهنام وکیلی*، ارسلان قربانی شیخ نشین، سید سعید میرترابی صفحات 70-89
    طی دو دهه گذشته، دیپلماسی انرژی چین به سرعت در حال تغیر و گسترش است و تحولات ژیوپلیتیکی جدید و استقرار رژیم های بین المللی، دیپلماسی انرژی این کشور را تقویت کرده است. هدف اصلی این پژوهش بررسی و تحلیل نقش، محتوا و اهمیت تدارکات نهادی چین و شناسایی برخی پیامد های آن بر دیپلماسی انرژی این کشور در راستای تسهیل روند وابستگی متقابل اقتصادی و ارایه چشم اندازی از اهداف بلندپروازانه ی پکن در بخش انرژی است. پژوهش حاضر با اتکا به روش توصیفی-تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای درصدد پاسخ به این پرسش است که رژیم سازی بین المللی جدید چین در چارچوب ابتکار «یک کمربند یک راه» چگونه در راستای اهداف دیپلماسی انرژی این کشور قرار گرفته است؟ فرضیه مورد آزمون با اتکا به آموزه های نظریه نهادگرایی نولیبرال این گونه طراحی شده است که این ابتکار ضمن افزایش اعتبار بین المللی و مشروعیت سازمانی پکن در راستای تسهیل روند وابستگی متقابل اقتصادی، دیپلماسی انرژی این کشور را از طریق ایجاد فرصت های سرمایه گذاری جدید و ارتباطات فزاینده در زمینه انرژی و تجارت تقویت کرده است. نتایج حاصل نشان می دهد، پکن با اتکا به این ابتکار، ضمن تقویت دیپلماسی انرژی خود، معماری نوین حکمرانی جهانی انرژی و انتقال خود به نظام نظارتی بین المللی را در نظر دارد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی انرژی، چین، نهادگرایی نولیبرال، رژیم های بین المللی، حکمرانی جهانی
  • رضا شهنازی زاده، گارینه کشیشیان سیرکی*، حسن خداوردی، محمدرضا دهشیری صفحات 90-109

    دربستر دیپلماسی منطقه‌ای، حوزه‌ی انرژی از اهمیت ویژه‌ای برای جمهوری‌اسلامی برخورداراست، به‌این دلیل‌که اقتصاد سیاسی منطقه‌ای بر انرژی مبتنی است. دراین میان، کشورهای منطقه، خصوصا قدرت‌های دارای انرژی چون ایران، عربستان و امارات‌متحده‌ی‌عربی به‌انحای مختلف با اهمیت انرژی درحوزه‌ی دیپلماسی خود مواجه هستند، و گاها این نوع دیپلماسی به شکل پیشران عمل می‌نماید. در این میان سیوال اصلی مقاله این است که «راه‌کارهای پیش‌روی جمهوری اسلامی ایران در حوزه‌ی دیپلماسی انرژی در بستر اقتصاد سیاسی منطقه‌ای با تمرکز بر تهدیدها و فرصت‌های بارشده بر مناسبات آن با عربستان و امارات کدامند؟» که‌با این فرضیه پاسخ داده شده است که «پیامدهای نگاه امنیتی‌سازی ایران با عربستان و امارات به موضوع دیپلماسی‌انرژی، زمینه‌ساز ایجاد روندهایی نامتوازن از بارشدن حجمی از وضعیت‌های تقابلی و تهدیدهای گسترده برموقعیت‌های تعاملی و فرصت‌های محدود در حوزه‌ی‌دیپلماسی‌انرژی در بستر اقتصاد سیاسی منطقه‌ای بوده است». حاصل آنکه جمهوری اسلامی با لایه‌هایی از تهدید و فرصت در این بستر مواجه است، که نتیجه‌ی آن غلبه‌ی رویکرد تقابلی برمشی تعاملی آن‌در روابط با عربستان و امارات درسطح منطقه به‌علت پی‌گیری رفتار امنیتی‌سازی از سوی این‌دو کشور علیه ایران بوده است. دراین مقاله از روش پژوهش توصیفی مورد محور با مراجعه به آثار و منابع دسته اول کتابخانه‌ای بهره‌گیری شده است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی، انرژی، دیپلماسی انرژی، خاورمیانه، امنیتی سازی
|
  • Mohanadreza Maili * Pages 15-26

    Since the France Great Revolution (1789) until now, relation between states and nations has become increasingly important and expanding. These relations base on political and legal framework as well as specific concept are separable. If we want to highlight two concepts or key-terms in relations between states and societies from the 19th century until now; they are IMPERIALISM and DEVELOPMENT. The division of states in the arena of international relations in 19th century until now is based on concepts of indicators of imperialism & development. This article is trying to rely on these two concepts and hereby analyzes the relations and positions between states and societies in the history bed of international relations. This analysis is against to one-sided debates that are thoroughly with negative, contentious and based on unilateral view (including Marxists and leftist to European nationalism and capitalism) which considers the opposite side as the factor of evil and depravity and in return ideologically but not scientifically analyzes the history and the relations between states and societies.

    Keywords: arena of the international relations, colonialism, imperialism, nationalism, development, doctrine of development
  • Behnam Sarkail *, Ali Vali Pages 17-35
    Ethnic diversity in Afghanistan is one of the main distinctive aspects of the socio-political structure and the root of many of its equations. However, lack of planning and proper utilization of various identity parameters such as language, religion and ethnicity have caused disagreements, dispersal and hostility among different ethnic groups and people. Factors such as the presence of extremist currents such as the Taliban have made smaller ethnic groups such as Hazaras face serious challenges in addition to some ethnic differences, including religious differences. In this paper, the descriptive-analytical method is attempted to answer the question of what is the status of Hazaras in the new era and what are the opportunities and challenges facing Hazaras? The hypothesis is that the Hazaras nowadays have many opportunities, such as the possibility of formal participation and participation in the political structure of power, the recognition of the Shia religion, but still with challenges such as security threats, cultural challenges. . The result of the study is that radical figures and currents in Afghanistan demand that the Hazaras remain in their traditional and ethnic structures and that they are not dispersed throughout the Afghan society under pretexts such as ethnic and religious differences.
    Keywords: Hazara people, Pashtun people, Afghanistan, Taliban, USA
  • Reza Hamadanchi * Pages 36-49
    After the military presence in Turkish politics ended, the AKP gained the opportunity to gain public trust in Turkey for nearly two decades. The history of Iran-Turkey relations as two effective neighbors in the Middle East shows that the relations between the two countries have always been up and down. So the question is, what are the main obstacles to the integration of Iran and Turkey in the AKP era? This descriptive-analytical study seeks to answer this question by pointing out that Turkey's relations with Israel, the difference between the attitude of Iran and Turkey to the Syrian crisis, and the regional rivalry of the two countries in the Middle East are leading the way in the integration of the two countries. To explain this research, a theoretical framework of pragmatism with adherence to modernism in Turkish foreign policy is considered. The AKP's pragmatism in foreign policy has played a decisive role in Turkey's strategies and goals.
    Keywords: Turkey, Barriers to Convergence, AKP, Iran, Syria crisis, Israel
  • Saeid Rezaei *, Alireza Golshani, Mohammadreza Ghaedi Pages 50-69

    Cinema today plays an important role in cultural education and in addition to entertaining people, and sometimes this function has a preference over other practical aspects of cinema. Hollywood cinema is known as the hub of world cinema and plays an important role in advancing Western cultural goals and persuading public opinion on a variety of issues, including political, religious, economic, and so on. One of the western uses of Hollywood cinema has been to advance the goals of Islamophobia. In this research, the films have been analyzed and analyzed using the qualitative method of semiotic analysis and attempted to examine some of the features represented for Muslims by examining Hollywood productions. This study seeks to answer the question of how Hollywood describes Muslim faces. The purpose of this study is to understand the approach of Hollywood cinema and consequently the United States of America towards Islam and Muslims. Research findings suggest that among the features portrayed by Muslims in Hollywood films can be terrorist, savage, cruel, ruthless, ruthless, rational, cowardly, lawless, lustful, Johnny, vindictive and vengeful, etc. Cited. Of course, some of the good features, including family-friendliness, are also applied to Muslims.

    Keywords: Representation, Muslims, Islamophobia, semiotics, Hollywood Cinema
  • Behnam Vakili *, Arsalan Ghorbani Sheikhneshin, Saeed Mirtorabi Pages 70-89
    Over the past two decades, China's energy diplomacy is rapidly changing and expanding. The rise of China and the Economic Growth have led to that this country to made great efforts to conserve energy resources and its security. However, recent geopolitical developments, such as the establishment of China’s new international institutions, have reinvigorated the field of China’s energy diplomacy. The purpose of this paper is the analysis the role, content, scope and importance of China's institutional procurement and identify some of its consequences on China's energy diplomacy to facilitating economic interdependence and Beijing's goals in the energy sector. The main question is how does China’s new international regimes (One Belt One Road Initiative) complement China’s energy diplomacy? By using Neo-Liberal Institutionalism theory this essay will show that China’s new international institutions are successful complements to China’s energy diplomacy, hence they provide China with institutional legitimacy, which increases its energy trade and investment opportunities and the most important consequence is creating a New World Order for Global Energy Governance.
    Keywords: Energy diplomacy, China, Neoliberal Institutionalism, International Regimes, Global governance
  • Reza Shahnazi zadeh, Garineh Keshishyan Siraki *, Hassan Khodaverdi, Mohammadreza Dehshiri Pages 90-109

    Energy and its importance and role in diplomacy are invisible. According to the main issue of this article, Iran's relations with Saudi Arabia and the United Arab Emirates, as a case in point, look at the role of diplomacy in securing energy in the context of regional political economy. "What is energy diplomacy in the context of a regional political economy with a focus on threats and opportunities?" Accordingly, the paper hypothesizes that "the implications of Iran's security-building relationship with Saudi Arabia and the UAE on energy diplomacy in the Middle East set the stage for unbalanced trends in the volume of confrontation and widespread threats to interactive situations and limited opportunities."The field of energy diplomacy has been in the context of regional political economy, which in the face of sanctions and economic pressure has led the Islamic Republic of Iran to use strategies such as purity and swap to circumvent sanctions.The paper's findings also show that Iran's relations with the Middle East, as well as traces of interaction between 2003 and 2019, are often based on a confrontation between the two sides. In this paper, descriptive-analytical method has been used by referring to the first category of library resources.

    Keywords: Diplomacy, energy, Energy diplomacy, the Middle East, Security-building