فهرست مطالب

نشریه روایت شناسی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صبوره رنگرز*، اصغر فهیمی فر، ابراهیم خدایار صفحات 1-28

    پژوهش‫ های گوناگونی که درباره قصه ‫های عامه ایرانی صورت گرفته، بیشتر متمرکز بر تحلیل ساختار روایت و بررسی کیفیت عمل «قهرمانان» قصه بوده است. در این پژوهش، با استناد به مجموعه قصه‫ های گردآوری شده توسط فضل الله مهتدی (صبحی) که با عنوان افسانه‫ های کهن انتشار یافته است، چهار قصه به عنوان مطالعه موردی برگزیده شد تا براساس نظریه ‫های روایت ‫شناسان معاصر بررسی شود. پژوهش حاضر مشخصا بر «کنش ضدقهرمان» در این قصه ‫ها تمرکز یافته و هدفش این است که آشکار کند به رغم نمونه ‫وار بودن شخصیت‫ ها در این قصه ‫ها، زنجیره‏ای از کنش‫های خصومت‏ آمیز چگونه و با چه کیفیاتی، توسط کنشگرانی فعال و اراده ‏مند با روش‏های گوناگون خلق شده ‏اند. پرسش‫ های اصلی مقاله به این شرح اند: زنجیره شرارت بر شالوده کدام رشته از کنش‏های مشترک ضدقهرمانان در قصه ‏های عامه شکل می‏گیرد؟ بسامد کنش‏های هم نهاد چگونه میان کنش و شخصیت رابطه استلزام پدید می‏ آورد؟ روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و روش تحقیق هم توصیفی تحلیلی است. دستاورد تحقیق حاضر این است که به صورت ابداعی براساس زنجیره کنش‏های مشترک ضدقهرمانان، بسامد الگوهای کنش آنان را طبقه ‫بندی و جدول‏ بندی کرده و تشابهات کنش آنان را با روشی مقایسه ‫ای بازنمایانده است. نیز به این نتیجه رسیده است که باوجود کنش‫های مشابه و مشترک و تولید انواع «شرارت‫های یکسان» توسط ضدقهرمان در قصه‫ های عامه، برمبنای نظریه ساخت گرایان، محتوای کنش آنان، از رفتار نهادین شخصیت‫ های ضدقهرمان در این قصه ‫ها پیروی می‫کند.

    کلیدواژگان: شخصیت، کنش ضدقهرمان، روایت‫ شناسی ساخت گرا، قصه‫ های عامه
  • هیوا حسن پور*، محمدحسن حسن زاده، آزاده اسلامی صفحات 29-53

    درون مایه هر داستان مانند رشته ای است که سایر اجزای آن اثر را به هم می پیوندد. هرچه این ارتباط تنگ تر باشد، آن اثر قوی تر و هنری تر است. رمان وقتی چراغ های زندگی روشن می شوند دومین اثر از سردار ازکان، نویسنده موفق ترک است که به بیش از بیست زبان زنده دنیا ترجمه شده است. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی درپی آن است که ارتباط درون مایه و فرم داستانی را بررسی کند. نتایج نشان می دهد که درون مایه «وقتی چون کودکان به معصومیت و پاکی رسیدی، به کتاب و اسرار آفرینش که در درون خود توست، خواهی رسید» به گونه ای هنرمندانه و هماهنگ در عناصر «راوی»، «شخصیت»، «فضا»، «لحن» و «گفت وگو» منعکس شده است. درواقع ازکان توانسته است فرم رمان را در خدمت محتوا و مضمون آن قرار دهد. در این اثر، استفاده بجا از بن مایه هایی که جنبه نمادین دارند، مانند کتاب، سفر، کودک، نور، مرگ و دریا، به القای بهتر درون مایه در ذهن مخاطب کمک کرده و استفاده هوشمندانه از عناصر داستانی در این اثر ادبی باعث اتحاد بین راوی ها و شخصیت ها و درنهایت معنا و مضمون عرفانی رمان شده است.

    کلیدواژگان: سردار ازکان، وقتی چراغ های زندگی روشن می شوند، درون مایه، راوی
  • احمد حسین پور سرکاریزی، مهیار علوی مقدم*، محمود فیروزی مقدم صفحات 55-81

    نظریه نشانه معناشناسی روایی مکتب پاریس جایگاهی درخور توجه در مباحث روایت شناسی دارد که موضوع آن «معنا» و چگونگی ظاهر شدن معناست و با رویکرد روایی گری گریماس پیوندی عمیق و تنگاتنگ دارد. از مهم ترین مفاهیم نشانه معناشناسی روایی گریماس، الگوی زایشی معناست که با هدف شناخت معنا و ساختار روایی آن، گریماس کوشید به دستور جهانی زبان روایت دست یابد. در تحلیل متن های روایی، الگوی کنشگر گریماس، نسبت به دیگر الگو های روایی، قابلیت انطباق بهتری برای تحلیل روایی گری متن های روایی دارد و درپی دست یافتن به کنش گفتمان است. در این مقاله، به تحلیل روایی گری رمان سمفونی مردگان در دو سطح روساخت که جایگاه داده های عینی است و ژرف ساخت که جایگاه داده های انتزاعی است، برمبنای نشانه معناشناسی روایی گریماس و الگوی کنشگر او از منظر چگونگی شکل گیری سازه های تشکیل دهنده رخدادها پرداخته شده تا افزون بر تحلیل این رمان تاکید شود که می توان در سایه پی رنگ غنی این رمان روایی، فرایند هم پیوندی عناصر آن را در آفرینش روایت به بهترین وجه ممکن آشکار کرد. جریان سیال ذهن مهم ترین ویژگی این رمان است که راوی با کاربرد آن، زمان و مکان را درهم شکسته و با دیدگاهی فراواقع نگارانه به شخصیت های آن جان تازه ای بخشیده است. در این مقاله، برپایه روش تحلیلی توصیفی این پرسش اساسی مطرح می شود که رمانی که در یک فضای فراواقع گرایانه نگاشته شده، چگونه و تا چه میزان با نظریه نشانه معناشناسی روایی گریماس در سطح ساختار روایی (پی رنگ) قابل تحلیل است و براساس الگوی کنشگر گریماس، عوامل گفتمان در تولید معنا در آن کدام اند.

    کلیدواژگان: روایی گری، سمفونی مردگان، نشانه معناشناسی روایی، کنش گفتمان، الگوی کنشگر گریماس
  • یکتا پناه پور، پاکزاد یوسفیان*، سید علی اصغر سلطانی صفحات 83-106

    این پژوهش با هدف بررسی روایت شناسی سکانسی از فیلم «اعتراض» کیمیایی با رویکرد پیکره ای به تحلیل انتقادی استعاره، به دنبال دستیابی به شیوه مفهوم سازی ذهن از موضوعات مهم بین رشته ای در حوزه زبان شناسی و روایت شناسی شناختی است. در این راستا، استعاره ها اهمیت بسیاری در انتقال مفاهیم دارند. از طرفی سینما، به عنوان یکی از ابزارهای مهم ارتباطی، با بهره جستن از استعاره به معناسازی می پردازد. مقاله حاضر با درنظر گرفتن روابط این مفاهیم و با اتکا به فیلم «اعتراض»، مفهوم سازی از طریق استعاره ها را تبیین می کند. این مقاله با رویکردی که در زبان شناسی شناختی به تحلیل استعاره در متون حوزه هایی مانند سیاست، دین، اقتصاد و مطبوعات می پردازد، چگونگی فرایند مفهوم سازی در روایت سینمایی را که تلفیقی از عناصر زبانی و غیرزبانی مانند صدا، موسیقی، حرکت و نور است، نقد و بررسی کرده و با استفاده از روش تحلیلانتقادیاستعاره، ترکیبی از زبان شناسی پیکره ای با تحلیل گفتمان  انتقادی و زبان شناسی شناختی، به آشکارسازی ایدیولوژی های مخفی و کارکردهای رتوریکی «اقناع» و «ارزیابی» استعاره در روایت فیلم پرداخته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که روایت فیلم و سکانس منتخب براساس استعاره غالب «امیرعلی باغبان است» شکل گرفته است. همچنین مشخص شد که این روش به خوبی می تواند برای تحلیل، تفسیر و تبیین استعاره زبانی در روایت فیلم به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: زبان شناسی شناختی، تحلیل انتقادی استعاره، مفهوم سازی، فیلم اعتراض، روایت شناسی
  • علی نظری، پروین خلیلی، مسعود باوان پوری* صفحات 107-129

    ناتورالیسم را به دلیل شباهت زیاد آن به ریالیسم، شکل افراطی ریالیسم دانسته اند که همه حوادث و اتفاقات موجود در طبیعت را در چارچوب علوم طبیعی تفسیر می کند. این مکتب بر ویژگی های توارث محیط و بازتاب زندگی واقعی به دور از آرمان گرایی تاکید دارد و به ترسیم جزییات زشت، ضداخلاقی و فساد در پیرامون محیط می پردازد. رادوبیس اثر نجیب محفوظ، نویسنده نامدار معاصر مصری، رمانی تاریخی اجتماعی است که می توان رگه هایی از ریالیسم و ناتورالیسم را در آن مشاهده کرد. سهم سگان شکاری از امیل زولا، مشهورترین نویسنده ناتورالیسم فرانسوی، نیز رمانی تاریخی اجتماعی است که حوادث تاریخی واقعی محیط جامعه را با سبکی ناتورالیستی بازتاب داده است. به دلیل وجود درون مایه مشترک در دو رمان مورد مطالعه، این آثار از نظر برخی رگه های ناتورالیسم در چارچوب ادبیات تطبیقی به روش توصیفی تحلیلی بررسی شده است. یافته ها حاکی از آن است که اشخاص رمان رادوبیس، حاکم و سیاست مداران مصر و نیز اشخاص رمان سهم سگان شکاری اشراف زادگان تازه به دوران رسیده زمان امپراتوری دوم فرانسه هستند. قهرمانان داستان ها نیز دارای برجستگی خاصی هستند که نویسندگان اصراری بر تیپ سازی آن ها ندارند. نجیب از حوادث واقعی محیط جامعه همچون تاریخ مصر معاصر و مسایل آن، فساد اخلاقی در قصرهای پادشاهی، روسپی گری و... سخن می گوید و حاکمان خودکامه را به باد انتقاد می گیرد. زولا نیز زشتی و غیراخلاقی بودن زندگی خانواده های اشرافی در دوران امپراتوری دوم فرانسه، بی بندوباری، انحرافات جنسی، فقر اقتصادی و... را در چارچوب مکتب ناتورالیسم به نمایش می گذارد. هر دو رمان جلوه های مشترک زیادی همچون وراثت، علم فیزیولوژیک، عشق به عنوان نیرویی جسمانی، اخلاق ستیزی و زشت نگاری و... را بازتاب داده اند.

    کلیدواژگان: ناتورالیسم، نجیب محفوظ، رادوبیس، امیل زولا، سهم سگان شکاری
  • احمدرضا یلمه ها، هاله اژدرنژاد* صفحات 131-158

    آلژیرداس ژولین گریماس یکی از نظریه پردازان در زمینه روایت شناسی و کارکرد روایی است. او به منظور بررسی انواع مختلف روایت، بسیار کوشید تا الگوهای معین و ثابتی را ارایه دهد. سرانجام گریماس موفق شد الگوی کنشی، زنجیره های روایی و مربع معناشناسی خود را معرفی کند. در این پژوهش، ساختار منظومه فیروز و شهناز اثر محمدصادق ناظم معروف به صادقا، شاعر و تذکره نویس ایرانی سده یازدهم هجری در شبه قاره هند، براساس نظریات گریماس بررسی شده تا از طریق نظام کنشی، تقابل کنش‎ها و زنجیره های روایی، به طرح کلی داستان و درنهایت معنای آن دست یافته شود. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است.وآوری  نتیجه پژوهش گویای آن است که الگوی ساده و درعین حال نظام مند گریماس در داستان فیروز و شهناز، لایه های زیرین و ژرف ساخت روایت را آشکار می کند. همچنین تقابل کنشگران داستان نشان می دهد چگونه نظام‎مندی یک نظریه سبب برجسته‎سازی نظم و ترتیب حاکم بر سطوح مختلف روایت می‎شود.

    کلیدواژگان: روایت شناسی، مثنوی فیروز و شهناز، گریماس، الگوی کنشی، مربع معناشناسی
  • کلثوم قربانی جویباری* صفحات 159-184

    منظوم گردانی روایت های داستانی منثور همواره یکی از علایق شاعران فارسی زبان بوده است. یکی از مهم ترین جریان های منظوم گردانی روایات داستانی دینی در ایران که تاکنون هیچ توجهی به آن نشده، جریان منظوم گردانی روایت های داستانی عهد عتیق است. در این فرایند، افزوده هایی به روایت های منثور اصلی اضافه می شود. هدف اصلی در مقاله حاضر بررسی کارکرد این افزوده ها در بازروایت منظوم است. برای رسیدن به این هدف، الگوهای اضافه شدن این افزوده ها در سه نمونه از مهم ترین منظومه های برگرفته از عهد عتیق (موسی نامه و یوسف و زلیخا از شاهین شیرازی و عقیدت یصحق از ملا امینا) بررسی شده است. بدین منظور منظومه روایی با اصل آن در کتاب مقدس تطبیق داده شده است. نتیجه بررسی حاکی از آن است که این افزوده ها براساس یکی از الگوهای تبیینی، توسعه ای  و متداعی به متن اضافه شده اند. در الگوی تبیینی، علت یک رویداد مبهم در حدود رویدادهای واقعی و گاهی فراواقعی بیان می شود. در الگوی توسعه ای، افزوده هایی نظیر تقدیر و همراهی خداوند با انبیا، خصوصیات جسمانی، ویژگی های روحانی و تیره بختی به متن افزوده می گردد. در الگوی متداعی، اغلب از تداعی میان یک جزء و کل مشابه آن استفاده می شود. با توجه به اینکه هر سه الگو در ضمایم تورات نیز به همین صورت کاربرد داشته است، بنابراین به احتمال قریب به یقین شاعران متاخر الگوهای مذکور را از این ضمایم اقتباس کرده اند. درنهایت باید گفت سویه اصلی همه این افزوده ها تفسیر روایت منثور با هدف اقناع و جهت دهی ذهنی مخاطب بوده است، نه فقط روایت خلاقانه و ادیبانه آن.

    کلیدواژگان: روایت منثور، منظوم گردانی، الگوی روایی، عهد عتیق
  • مسعود مجاوری آگاه*، مجتبی اللهیاری، حمیدرضا شعیری صفحات 185-213

    گفتمان پسامدرن در کتاب های تصویری در محاوره بین مسایل جهانی و محلی عموما با واقعیت های اجتماعی و اخلاقی و چندفرهنگی بیان شده است. درمجموع گفتمان پسامدرن در مسیر تمرکززدایی قرار دارد و این مولفه در فرایند متون دیداری زمینه ساز پرسش های فلسفی است؛ پرسش هایی که حضور مخاطب را به عنوان عاملی دیگر در چندفاعلیتی شدن کتاب های تصویری رقم می زند. درنتیجه در این کتاب ها که براساس دیدگاه تقابلی شکل گرفته اند، هیچ فردیت متمرکزی دیده نمی شود و تعامل اساسی ترین هدف در این کتاب هاست. هدف این پژوهش یافتن شیوه هایی است که تصویرگرمولف از آن ها به عنوان تمهیداتی در تمرکززدایی متن دیداری بهره می برد. این شیوه ها شامل کادربندی و فضاسازی، سازه های روایی و پویای تخیلی، شکست و انسداد زمانی و مکانی و منطق سورریالیستی است که منجر به ایجاد تعامل در گفتمان پسامدرنیستی موجود شده و زمینه های پرسش ها و پژوهش های فلسفی را فراهم آورده است. بر همین اساس، کتاب صداهایی در پارک اثر آنتونی براون، به عنوان متغیر پژوهش، بررسی و در این میان، مثال هایی از آثار مشابه نیز برای درک بهتر موضوع ارایه شده است. سوال این است که مولفه های تمرکززدا به وسیله تصویرگر چگونه در تصویرسازی نمایان می شوند.

    کلیدواژگان: گفتمان پسامدرن، تصویرگری تالیفی، تمرکززدایی، تعامل، آنتونی براون، صداهایی در پارک
  • آذر اکبرزاده ابراهیمی*، فاطمه کوپا، نرگس محمدی، پدرام میرزایی صفحات 215-239

    نشانه معناشناسی گفتمانی یکی از نقدهای جدید بوده که با بررسی فرایندهای عاطفی در متن به  نقد روان کاوانه یاری می رساند. درخت انجیر معابد آخرین رمان احمد محمود است که نویسنده ضمن نقل داستان، درونیات شخصیت ها را بیان کرده است. برخی شخصیت های رمان تحت تاثیر محیط خانوادگی و نابرابری های اجتماع، برآمده از جدال سنت و مدرنیته، دچار عقده حقارت و اضطراب می شوند که اعمال، گفتار و سبک زندگی آنان را تحت تاثیر قرار می دهد؛ از این رو می توان جنبه های مختلف آن را طبق نشانه معناشناسی گفتمانی و نظریه روان کاوانه آدلر و هورنای که بر نقش موثر فرهنگ و اجتماع در ایجاد عقده حقارت تاکید داشتند، بررسی کرد. در این پژوهش، نگارندگان با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به واکاوی رفتار و گفتار سه شخصیت اصلی رمان یعنی تاج الملوک، فرامرز و فرزانه پرداخته اند که طبق گفتمان عاطفی و نظریه کارن هورنای در مرحله بیداری هیجانی با نقص پوستی و اضطراب هایی همچون تنهایی، ناامیدی و تاثیر محیط (تبعیض اجتماع) مواجه می شوند و برای جبران، از پرخاشگری، کینه و انتقام بهره می گیرند و هویت عاطفی خود را بروز می دهند. گفتمان عاطفی در این رمان نمود بیشتری دارد و باعث به وجود آمدن گفتمان های کنشی از نوع القایی و مرام مدار در شخصیت های داستان می شود.

    کلیدواژگان: روایت، نشانه معناشناسی گفتمانی، اضطراب درونی، کارن هورنای، گفتمان عاطفی، درخت انجیر معابد
  • علی کریمی فیروزجایی*، علی حشمتی صفحات 241-260

    از دیدگاه نشانه معناشناسی گفتمانی، تولیدات زبانی تابع فرایندی پیچیده هستند که عوامل نشانه معنایی بسیاری در آن دخیل اند. در این رویکرد، برخلاف روش های مطالعه ساخت گرایی که تولیدات زبانی را ابژه هایی بیرونی می دانستند، آنچه اهمیت دارد، نوعی حضور گفتمانی است که پویا بودن آن همواره جهت گیری گفتمانی، بسط روابط و تعامل بین نیروهای هم گرا و واگرا را درپی دارد. این پژوهش «تشخیص» را که دادن مولفه انسانی به غیرانسان است، به عنوان فرایند گفتمانی مطالعه می کند و ضمن تحلیل روایت عامیانه «شاه بزن» و شناسایی فرایندهای معناساز آن، ساختار روایی و عوامل دخیل در ایجاد فرایند تشخیص را مورد بررسی قرار می دهد. در این داستان علاوه بر گفته پردازی کنشگر غیرانسانی، شوش هایی همانند حس مهربانی شاه بزن به بچه هایش، تصمیم به ساختن خانه ای محکم و ایمن، حس همدردی نجار و سلو به شاه بزن و حس انتقام شاه بزن از گرگ مشاهده می شود که در قالب فرایند تشخیص، احساس و امیال انسانی را برای غیرانسان به کار برده است. یافته های تحقیق نشان می دهد فرایند تشخیص با تاثیر بر چرخه معنا، دوسویه بیشینه ای و کمینه ای به وجود می آورد و در ایجاد این فرایند عناصری همانند کارکرد رخدادی، تنشی، نظام فشاره ای و گستره ای، و گسست از عوامل مهم هستند.

    کلیدواژگان: نشانه معناشناسی، گفتمان، روایت عامیانه، شاه بزن
  • محمودرضا سلیمانی*، صدرالدین طاهری، زینب صابر صفحات 261-292

    نام و تصویر اسکندر از پرتکرارترین درون مایه های مطرح شده در ادبیات فارسی و هنر ایرانی از دوران ساسانیان به بعد است. در برگ های بازمانده از شاهنامه بزرگ ایلخانی موسوم به «دموت» نیز روایت هایی از زندگی اسکندر در دوازده نگاره دیده می شود. در این پژوهش، با پرداختن به تحلیل نگاره «بر تخت نشستن اسکندر» کوشش می شود دگرسانی میان متن تصویری نگاره با متن ادبی شاهنامه پی جویی و نشانه های درون متنی و معانی پنهان آن ها آشکار شود. با یافتن مرزهای این دگرسانی می توان دریافت که نگارگر تا کجا به متن شاهنامه وفادار مانده و تا چه اندازه درپی دستیابی به دلالت های معنایی و احیای گفتمان دیداری خاص خود و یا دوران تاریخی خویش بوده است. مقاله حاضر پژوهشی روایت شناختی برپایه نگرش نشانه معناشناسی روایی است که با هدف خوانش سویه های اجتماعی نشانه های تصویری، از الگوی نشانه شناسی اجتماعی کرس و ون لیوون استفاده شده است. در الگوی نشانه شناسی اجتماعی، نه تنها بررسی خطوط، رنگ ها و حرکت نور و آفرینش حجم ها درجهت بالندگی و تفسیر دلالت های معنایی به کار گرفته می شوند، بلکه به اثرات و جریان های خارج از تصویر مانند بافت فرهنگی، مذهبی، سیاسی و اجتماعی دوران آفرینش اثر نیز پرداخته می شود. بر این اساس، پژوهش حاضر وجود دگرسانی میان متن تصویری با متن ادبی را در نگاره «بر تخت نشستن اسکندر»، به مثابه تلاش هنرمند برای استقلال در خلق نگاره و تبدیل اثر هنری به بازنمودی از افکار زمانه خویشتن می داند.

    کلیدواژگان: روایت شناسی، نگاره، اسکندر، نشانه شناسی اجتماعی، شاهنامه بزرگ ایلخانی، دگرسانی
  • امیرحسین زنجانبر* صفحات 293-325

    ژرار ژنت با نگاهی زبان شناختی هرگونه ارتباط آشکار یا پنهان بین متون را «ترامتنیت» نامید. برایان مک هیل با نگاهی فلسفی متن را به مثابه جهان نگریست و رابطه بین این جهان متن ها را «تراجهانی» خواند. مک هیل اصطلاح «همانی تراجهانی» را از امبرتو اکو وام گرفت و آن را در معنای «تناسخ سوژه ها از یک جهان متن به جهان متن دیگر» به کار بست. هدف او از این رهیافت تبیین «عامل هستی شناختی غالب» در متون پسامدرن بود. پژوهش حاضر در این پیش فرض با مک هیل هم قول است که: نه تنها در داستان های پسامدرن، بلکه در داستان های تخیلی کودک و علمی تخیلی نوجوان نیز عنصر غالب از مقوله هستی شناختی است، نه معرفت شناختی. از همین رو رویکرد «هستی شناختی» برای بررسی شگرد «همانی تراجهانی» اختیار شده است. «همانی تراجهانی» یکی از مهم ترین شیوه های فانتزی ساز در داستان های تخیلی کودک و علمی تخیلی نوجوان به شمار می آید. هدف تحقیق پیش رو این است که با روش تحلیلی توصیفی داستان های قایم بر این شگرد هستی شناختی را وفق روابط ساختاری بیناجهانی شان مطالعه و رده بندی کند. مسئله پژوهش چگونگی تاثیر جهان متن ها بر ایجاد شرایط همانی تراجهانی در داستان های کودک و نوجوان است. در گستره ادبیات داستانی، پژوهش حاضر برای نخستین بار به همانی تراجهانی و ارتباط جهان متن های زمینه ای آن می پردازد. پژوهش پیش رو از منظر کاربردی، می تواند برای آفرینش های ادبی فانتزی ایده بخش و برای کارگاه های «نویسندگی خلاق» کارآمد باشد. از آنجا که هر رده بندی ساختاری متون می تواند تمهیدی باشد برای مقایسه و نقد تطبیقی، لذا از منظر نظری نیز لزوم پژوهش انکارناپذیر می نماید.

    کلیدواژگان: همانی تراجهانی، اتصال کوتاه، بینامتنیت، روایت شناسی، حلقه های عجیب، هستی شناسی، نقد داستان کودک و نوجوان
|
  • Saboureh Rangraz *, Asqar Fahimifar, Ebrahim Khodayar Pages 1-28

    The coincidence antagonists action in a selection of Iranian folk-tales (with a special attitude towards structural narratology) Saboureh Rangraz1 Dr. Asqar Fahimi Far2 Dr. Ebrahim Khodayar3 In this research, four Iranian tales have been selected as a case study deposit to be checked according to theories of contemporary narratives, actions, with a special attitude to “similarities between the action of antagonists characters in folk-tales. The present research focuses specially on “antagonists actions” in these folk-tales and aims to reveal that similar action in these stories how and with what qualities of the stories have been created by storytellers in a variety of ways despite the characters of these stories. The main question of this article is that what are the fundamental similarities between the actions of antagonists characters in Iranian folk-tales? In what basis do these antagonists actions form? This research intends to classify the frequency of action patterns in antagonists characters and reveal the similarities in their actions in a comparative way. The present research using the collected library information during the analytical and descriptive research stages, concludes that in spite of the existence of similar and common actions and the production of all kinds of “identical evils” by antagonists in folk-tales, the content of their actions follows the inhuman behavior of antagonists characters in these stories. 1. Graduated Master from the Research of Art, Tarbiat Modares University. (Corresponding Author) 2. Associate Professor of Research of Art. Tarbiat Modares University. 3. Associate Professor of Persian Literature. Tarbiat Modares University.

    Keywords: Character, Antagonists Action, Structural Narratology, Folk-tales
  • Azadeh Eslami Pages 29-53

    The theme of each story is like a string that links other parts of the work together. Whatever the connection is narrower, the effect is stronger and more artistic. The novel "When the lights of life are lit", the second is Sardar ozkan, the successful writer of Turks that translated into more than twenty languages of the world. This descriptive-analytic study seeks to examine the relationship between the subject and the story's form. The results show that the theme "When you receive the innocence and purity of children, you will come to the book and the mysteries of creation within you," as artistically and harmoniously in the elements of "narrator", "personality", " Space "," tune "and" conversation "are reflected. In fact, ozkan has been able to put the novel form in the service of its content. In this work, the use of symmetrical material, such as book, travel, child, light, death, and sea, helped to inspire better the meaning of the subject's minds. And the clever use of narrative elements in this literary work has created a unity between narratives and characters and ultimately the mystical meaning of the novel. Keywords: Sardar ozkan, When the lights of life are lit, the theme is a narrator.

    Keywords: Sardar ozkan_When the lights of life are lit_the theme is a narrator
  • Ahmad Hosseinpoor Sarkarizi, Mehyar Alavi Moghaddam *, Mahmoud Firoozi Moghaddam Pages 55-81

    Theory of Narrative Semiotics of Paris School has a prominent place in narrative discussions that refers to "meaning" and the manner of appearing meaning, which is closely related to Greimas’ narrative approach. Reproductive pattern of Meaning is the most important concept of Greimas’Theory of Narrative Semiotics, aiming of knowing meaning and its structure, Greimas tried to achieve the global grammer of narrative language. In the analysis of narrative texts, Greimas’ actional pattern is better than other narrative pattern and tries to Discourse Action. In this paper, the narrative analysis of the novels of The Symphony of the Deads in two levels surface strcture which is the position of the objective and deep structure which is the position of abstract data, is based on Greimas’Theory of Narrative Semiotics and the his action pattern from the perspective of how to formulate structures . Stream of consciousness’ is the most important feature of this novel that the narrator, with its application, has broken the time and place with a realistic view in creation of characters. In this paper which its method is analysis and descriptive, the fundamental question is whether the novel written in surrealistic space, how much Greimas’Theory of Narrative Semiotics can analyze at the narrative structure (plot), and which is the factors of discourse in the production of meaning based on Greimas’ actional pattern?

    Keywords: narrative, Symphony of the Deads, Narrative Semiotics, discourse action, Greimas’ actional pattern
  • Yekta Panahpour, Pakzad Yusefian *, Seyyed Aliasghar Soltani Pages 83-106

    Explaining how mind manages to objectify and conceptualize different subjects is an important issue in cognitive linguistics and narratology. In this connection, metaphors play a remarkable role in conveying concepts. Thus, based on M. Kimiaei’s “Protest”, this paper tries to find out how conceptualization realizes in the narration of this film and what concepts play a key role. As a restult, the paper tries to answer the question that whether the approaches used in cognitive linguistics for analyzing metaphor in political, religious, econimic, and journalistic texts, can also be used to study the process of conceptualization in films. To do so, the paper uses Critical Metaphor Analysis as a research method. The results show that the sequence studied in this paper is based on the metaphor “Amiralie Is a Gardener.” It was also shown that this method can easily be applied to analyze, interpret, and explain usage of linguistic metaphor in films' narration.

    Keywords: cognitive-linguistics, Critical Metaphor Analysis, conceptualization, Protest, Narratology
  • Ali Nazari, Parvin Khalili, Masoud Pavanpouri* Pages 107-129

    Because of its high resemblance to realism, naturalism has been regarded as an extreme form of realism that interprets all events in nature within the framework of the natural sciences. This school focuses on the inherited characteristics of the environment and reflections of the real life far from idealism; it also draws ugly, immoral, and corrupted details about the environment. Radubis, a work of Naguib Mahfouz, the famous contemporary Egyptian author, is a historical-social novel in which traces of realism, naturalism can be traced. La Curée (The share of hunting dogs) by Emil Zola, the most famous author of French naturalism, is also a historicalsocial novel that demonstrates the real historical events of the communist environment in a naturalistic style. Due to the common theme in these two books, this study aims to investigate them in terms of some traces of naturalism in the context of comparative literature through a descriptiveanalytical method. The findings suggest that the characters of the novel in ‘Radubis”, are the rulers and politicians in Egypt, and the characters in “La curée” are parvenu/ nouveau riche of the Second French Empire. The heroes of the stories have particular prominence that the authors do not insist on writing about them. Naguib speaks of the real events of the social environment such as the history of contemporary Egypt and its issues, moral corruption in the royal palaces, prostitution, etc., and criticizes the authoritarian rulers. On the other hand, Zola demonstrates the ugliness and immorality of aristocratic families during the Second French Empire, in line with the school of naturalism. Both novels represent many commonalities such as inheritance, physiological science, love as a physical force, morality and ugliness, among others.

    Keywords: Naturalism, Naguib Mahfouz, Radubis, Emile Zola, La Curée
  • Ahmadreza Yalameha, Haleh Ajdarnejad * Pages 131-158

    Alger Das Julien Gremas Successful theorist in the field of narration And functionality is a narrative In order to examine different types of By providing definite patterns,He has done a lot of work These efforts have caused that He introduces the action model, the chains of narrative and the semantics of his semantics.In this study, we try to The structure of the story of "Firouz and Shahnaz"The work of Mohammad Sadegh Nazem, famous for Sadegha, Persian poet and singer of the 11th century AH in the Indian subcontinent,Based on the theory of Gremas. In addition to identifying the actors and the model of the system of validity,The narrative chain and the semantics of this story, and its degree of conformance to the model, are also analyzed.The result of this research The result of this research is descriptive and based on library studies.This is the story of "Firouz and Shahnaz", despite the apparent simplicity It has a structural and full validity And in the form of the theory of action, the verb chains and the semantic square of Gremas can be evaluated.

    Keywords: Firooz, Shahnaz Story, Greimas, Action Pattern, Semantic Square
  • Kolsoom Ghorbanijoibari * Pages 159-184

    Making verse of prose narrative story has been always one of the favorites of Persian language poets.One of the most important course of making verse of religious narrative story in Iran ,which has had no attention yet, is the course of making verse of old testament narratives story. In this process , some adjuncts are added to prose narratives. In this essay some of narrative poems have been adopted with their religious in Holy Writ to study the causality pattern of this adjunct. The survey result implies that the causality pattern of these adjunct imply the interpretive, expansive and associative patterns. In interpretation pattern the cause of one vague event is expressed around real and sometimes superfine events.In developmental pattern , some adjuncts like destiny and companionship of God with prophets , physical features , spiritual features and misery are added to context. In associative pattern the associate has used among a component and similar full one. All of these patterns eventually are used with the goal of interpretation of prose text and innovative and literate description. Given that all these three patterns have applied in appendices of Torah in the same way , so most likely for sure recent poets have adopted mentioned patterns from these appendices.

    Keywords: Prose Narrative, Making Verse, Narrative Pattern, Old Testament
  • Masoud Mojaveri Agah *, Mojtaba Alyari, Hamid Shairi Pages 185-213

    Abstract The discourse of postmodern in illustrative books in conversation between global and local issues generally includes social, moral and some cultural facts. On the whole, the discourse of postmodernism is on the way to decentralization and this component sets the stage for philosophical questions in the visual texts process. As a result, in these books which are based on contrastive views, there is no centralized individuality and interaction is the most primary goal in them. The article is aimed at finding methods which an illustrative-narrator utilizes as strategies to decentralize visual texts. These decision makings include double orientation and multiple orientations, narrative structures, dynamic imagination and temporal and spatial extension etcetera which lead to interaction in current postmodern discourse and pave the way for philosophical questions and research. In doing so, Voices IN THE PARK written by Antony Browne is studied as a variant and examples from other similar works are provided to clarify understanding. The question is: how decentralizing components are shown in illustration by the illustrator?

    Keywords: postmodern discourse, illustrative narrative, Decentralization, Interaction
  • Azar Akbarzade *, FATEME KOUPPA, Narges Mohammadi, Pedram Mirzaei Pages 215-239

    Discourse-semantic sign is one of the new critiques that help psychoanalytic critique by examining emotional processes in the text. "The fig tree of temples" is the last novel by Ahmad Madameh, the author, while narrating the story, deals with the personality's internalization. Some characters in this novel, influenced by the family environment and social inequalities, stemming from the struggle of tradition and modernity, are subject to humiliation and anxiety that affects their actions, speeches, and lifestyles, Thus, various aspects of it can be examined according to the discourse-semantics and the theory of Adler and Horney, which emphasized the effective role of culture and society in creating the complex of humiliation. In this research, the author uses the descriptive-analytical method to characterize the behavior and speech of the three main characters of "Taj al-Muluk", "Faramarz" and "Farzaneh", which, according to discourse-semantics, in the emotional awakening due to skin defects and Anxieties such as loneliness and frustration and the impact of the environment (community discrimination), according to Adler's theory, use aggression, grudness, and revenge and show their emotional identity. The emotional discourse in this novel is more intense and leads to the emergence of inductive and discursive discourses in the characters of the story.on.

    Keywords: Narration, sign-discourse semantics, inner anxiety, karenhornay, emotional discourse
  • Ali Karimi Firozjaei *, Ali Heshmati Pages 241-260

    From the View Point of Semiotics of Discourse, language productions are related to a complicated process in which some semiotic elements interfere. Contrary to structuralism methods that language productions are regarded as outside objects, some kind of discourse presence is important in this approach. Dynamicity of this presence leads to discourse orientation, relations expansion and interaction between convergent and divergent forces. This research studies personification which is giving human characteristic to non-human being, as a discourse process and analyzes the narrative structure of the folktales, “ShahBezen” and processes of meaning creation and personification elements. In this story besides enunciation of non-human actor, there are some states such as ShahBezen,s kindness to her kids, her decision to build a firm and safe home, sympathy of carpenter and Salow towards ShahBezen and her vengeance to wolf; these are human feelings and emotions attributed to non-human being in personification process. Findings of this research show that personification process makes a maximal and minimal bipolarity at the impression of meaning cycle and in making this process, some elements such as occurrence, incarnation, pressing and expanding systems and interruption are important.

    Keywords: Semiotics, Discourse, folktales, ShahBezen
  • Mahmoudreza Solaymani *, Sadreddin Tahery, Zainab Saber Pages 261-292

    The name and the portrait of Alexander is oneof the most repetitive themes presented in Persian literature and Iranian art from the Sassanian era.In the remaining papers of Demot,Great Ilkhanid Shahnama,there are also narrations of Alexander's life in 12pictures.This research, by the analysis of Alexander's ascension,tries to find out the heterology between the text of the image and the literary text of Shahnameh and reveals the intrinsic signs and textual clues and their hidden meanings.Finding the boundaries of this heterology it can be obtained that how much did the painter remain loyal to the text of Shahnameh?And to what extent did he seek to achieve the semantic implications and revive his particular discourse or his own historical period?This is a narrative research based on narrative semiotics approach and with purpose of reading social direction of visual sign has used Kress and VanLeeuwen’s social semiology pattern to visualize the social strains of the visual symbols. In the pattern of social semiology,not only the lines, colors, the movement of light and the creation of volumes are analyzed to enhance the interpretation of the semantic implications, but also the effects and the theoretical currents outside of the image, such as cultural, religious, political and social contexts are examined.The present study considers the existence of a difference between the text of the image and the literary text in Alexander's ascension,as an artist's effort to independently create the image and transform the work of art into a representation of the thoughts of his own time.

    Keywords: Narratology, the image Alexander, social semiology, Great Ilkhanid Shahnama, Heterology
  • AmirHossein Zanjanbar * Pages 293-325

    Brian McHale, with a philosophical look, looked at the text as the world, and called the relationship of the worlds as transworld. McHale borrowed the term “Transworld identity” from Umberto Eco, and used it in the sense of “the transmigration of characters from one fictional universe to another". The McHale's purpose of raising such a paradigm was to explain the dominant ontological element in postmodern stories. Since it is common the ontological infrastructure of science fiction and imaginative stories with the infrastructure of postmodern stories, and on the other hand, the use of the "Transworld identity" as a knitting or relieving method, in addition to postmodern stories, has a high frequency in the child's fantasy stories and adolescent science fiction, the present study, using a descriptive analytical method, and with the aim of case study examining of this widely used storytelling style, is looking for the answer of three fundamental questions: how many types of ontological structural relationships do the worlds may have together, which are used as a platform for Transworld identity? What are the most popular themes for classifying the Transworld identity in child and adolescent stories? What is the relationship between the ontological mixing of the above mentioned universes and their complexity, with regard to the child's audience? In the context of Iranian fictional literature and in particular, the story of the children and adolescents, the present study, for the first time, deals with the Transworld identity and the relationship between its underlying worlds.

    Keywords: Transworld identity, short junction, intertextuality, McHale narratology, Categorization of child, adolescent story