فهرست مطالب

نشریه روایت شناسی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا احسانی*، حمیدرضا شعیری، مرتضی بابک معین صفحات 1-32

    در این پژوهش، به بررسی و تحلیل نظام گفتمانی محافظه کاری و خطر پذیری در درون گفتمان پرداخته شده است. محافظه کاری مرتبط با فضای هم آیی، همسویی، هم گرایی و هم ترازی، و خطر پذیری مرتبط با فضای چالشی، عدم همسویی و واگرایی است. هدف اصلی پژوهش، ضمن تحلیل رمان همنوایی شبانه ارکستر چوب ها از رضا قاسمی با اتکا بر رویکرد نشانه معناشناسی گفتمانی، تبیین عوامل و ابزارهایی است که دلالت های معنایی را در این دو نظام تحت تاثیر قرار می دهند. در این پژوهش، علاوه بر تحلیل روایت های گفتمانی که از نوع کنشی، تعاملی یا تطبیق با هستی هستند، به چگونگی شکل گیری دو نظام محافظه کاری و خطرپذیری در رمان مذکور پرداخته شده است. فرض مقاله این است که نظام گفتمانی محافظه کاری که براساس تطبیق است، با توجه به وجه انتقالی گفتمان مبتنی بر هم ترازی و هارمونی بین کنشگر و دنیا شکل می گیرد و کارکردهای مماشاتی از عوامل دخیل در آن هستند. اما در خطر پذیری، کارکرد مقاومتی گفتمان دخالت دارد و با ایجاد برش و گسست، نفی شرایط ایجابی و ایجاد شرایط سلبی، با معناهایی با ویژگی رخدادی و نامنتظر مواجه می شویم. نظام حایلی، نظام فشاره ای، گستره ای و فرایند تنشی از دیگر ابزارها و عوامل مهم در شکل گیری این دو نظام هستند که واکاوی شده اند. هدف اصلی این مقاله بررسی و تحلیل شرایط شکل گیری دو نظام گفتمانی محافظه کار و خطر پذیر از دیدگاه نشانه معناشناسی گفتمانی، جهت تبیین نظریه گفتمانی خیزابی است که ما را از وضعیت های محدود و تطبیق پذیر به وضعیت های باز، رخدادی و در تکاپو سوق می دهند.

    کلیدواژگان: نشانه معناشناسی گفتمانی، روایت، تطبیق و خطر پذیری، گفتمان خیزابی
  • سعید اسدی*، علیرضا انوشیروانی صفحات 33-51

    بارزترین ویژگی رمان پاملا، اثر سامویل ریچاردسون، سبک نامه نگارانه است. شخصیت اصلی داستان که همان پاملا است، در طی رمان با نوشتن نامه های متعدد به اشخاص زیادی، هر بار روایت را یک تنه بر دوش می کشد. این ویژگی را می توان طبق نظریه پل ریکور درباب درون گستری و برون گستری زمان روایی به خوبی تشریح کرد. تبیین این رمان براساس نظریه مذکور، رابطه اگزیستانسیالیسم، فمنیسم و ادبیات را در قالب برون گستری زمان در روایت نشان می دهد و از سوی دیگر از طریق شخصیت پاملا، در قالب نامه نگاری و اشعار عاشقانه، به جنبه درون گسترانه زمان می پردازد. درعین حال، ریکور یکی از روایت شناسانی است که اخلاق را نشیت گرفته از مفهوم انسجام روایی زندگی و مفهوم هویت روایی می داند. هدف این پژوهش تبیین نقش درون گستری و برون گستری زمان در روایت و نمود آن در انسجام هویت اخلاقی پاملا در حیث اگزیستانسیال فمنیستی است.

    کلیدواژگان: روایت شناسی، پل ریکور، درون گستری و برون گستری، اگزیستانسیالیسم فمنیستی، هویت اخلاقی
  • حلوه صالح، سعید بزرگ بیگدلی*، حسینعلی قبادی، قدرت الله طاهری صفحات 53-79

    بازتاب اسطوره در داستان‎های معاصر فارسی الهام بخش و موجد انسجام ساختاری حس نوستالژیک و انتقال بن مایه و تصاویر اسطوره ای زمینه ساز پیوند رمان با میراث ارزشمند گذشته است؛ بدین ترتیب ظهور اساطیر در داستان‎های معاصر فارسی و نقش آن در غنای این آثار اهمیتی ویژه دارد. درون مایه داستان های فارسی از دوره مشروطه به بعد، عمدتا مباحث تاریخی و اجتماعی همراه با نگاهی پررنگ به جنبه های اسطوره ای بوده است؛ اما کودتای 28 مرداد و سرکوب نهضت مردمی ملی شدن صنعت نفت در فضای یاس آلود و منفعل ناشی از آن، و روی آوری به اسطوره و بازتاب آن در ادبیات داستانی فارسی نقطه عطفی در خلق رمان های اسطوره ای فارسی گردید. در این مقاله، سیر انعکاس روایت اسطوره ای در برخی داستان های معاصر فارسی در دهه چهل و پنجاه با تاکید بر رمان سووشون بررسی و تحلیل شده است. روایت اسطوره ای در دوره مورد بررسی بیشتر منعطف به رمان های تاریخی بوده است؛ زیرا غلبه احساس شکست و سرخوردگی ناشی از سقوط دولت مصدق و ایجاد فضای خفقان‎آور، رمان نویسان را به انعکاس گسترده اساطیر و استفاده از زبان نمادین آن ها در داستان کشاند. روایت‎های اسطوره ای ملی در دوره مورد بررسی بیشتر معطوف به روایت های شاهنامه است.

    کلیدواژگان: اسطوره، روایت اسطوره‎ای، ادبیات داستانی معاصر فارسی، سووشون
  • سمیرا شفیعی* صفحات 81-115

    رساله الطیرها متونی روایی هستند با محتوای عرفانی و زبان تمثیلی رمزی. مسلم است که این دسته از متون با اندکی افزایش، کاهش، تغییر یا جابه جایی، تحت تاثیر یکدیگر تالیف شده اند. این مقاله درپی پاسخ به این پرسش است که از میان رساله الطیرهای فارسی و عربی، کدام وام دار دیگری است و از منظر روایت شناسی که علم بررسی کمینه روایت است، چگونه می توان به بررسی تاثیر و تاثر این آثار پرداخت. این مقاله با تکیه بر رویکرد روایت شناسی از منظر نظریه کنش گفتار سرل و بیش متنیت ژنت، با روش تحلیلی توصیفی و ابزار کتابخانه ای به دنبال بررسی ارتباط میان متنی رساله الطیرهای فارسی و عربی است. فرض بر آن است که رابطه این متون بیش متنی است و راویان متاخر از راویان متقدم به طور آگاهانه تاثیر پذیرفته اند. برای بررسی این فرضیه ها، ابتدا این آثار به پی رفت و گزاره تجزیه و پس از آن، پی رفت های مشابه مشخص شد؛ سپس هر گزاره با علایم اختصاری به نمایش درآمد؛ درنهایت با مقایسه ساختار و محتوای گزاره های این پی رفت ها، شباهت ها و تفاوت های این رساله ها آشکار شد. نتایج حاکی است کاربرد بیش از حد گزاره های تصریحی و ترغیبی در این آثار در راستای تصریح و اظهار مطالب ارشادی یا ترغیب روایت شنو به مباحث تعلیمی است. با بررسی هفده پی رفت مشابه در این آثار به این نتیجه رسیدیم که جز قصیده عینیه که پی رفت های مشابه بسیار اندکی با سایر رساله ها دارد، رساله الطیرهای ابن سینا و محمد غزالی با دو ساختار متفاوت، پیش متن فرض شده اند. رساله احمد غزالی در مقایسه با رساله محمد غزالی به طرح جزییات بیشتری پرداخته است. رساله های چاچی، عین القضات، منطق الطیر و کشف الاسرار طرح کلی اثر را از رساله محمد غزالی دریافت کرده اند؛ اما با ایجاد تغییراتی در پی رفت ها، اثر خویش را از تقلید کلی نجات داده و صاحب بدعت هایی در ساختار روایی آثارشان شده اند. رساله سهروردی در قسمت های آغازین، بسیار شبیه رساله ابن سیناست؛ اما سهروردی نیز با کاربرد پی رفت هایی متفاوت توانسته اثری خلق کند که در نوع خود بدیع است.

    کلیدواژگان: اقتباس، روایت، رساله الطیرها، کنش گفتار، بیش متنیت، سرل، ژنت
  • اکرم شکاریان بهزادی، ارسلان گلفام*، حیات عامری صفحات 117-144

    هدف از این پژوهش بررسی طرح ‏واره ‏های تصوری پایه در متون علمی و ادبی و مقایسه آن ها در چارچوب زبان‏شناسی شناختی است. به زعم زبان‏ شناسان شناختی، اهمیت طرح واره‏ های تصوری به عنوان بخشی از سازوکار زبان و تفکر این است که آن ها به ‏عنوان مفاهیم جسمیت یافته اولیه می‏توانند به شکلی نظام ‏مند ساختار مفاهیم پیچیده ‏تر را فراهم آورند. این مهم باعث اجتناب‏ ناپذیر شدن واکاوی آن ها در بسیاری از زمینه‏ ها می‏شود. ضرورت این مسئله موجب شد تا این پژوهش به بررسی طرح واره ‏های تصوری حجمی، حرکتی و قدرتی جانسون، به ‏عنوان طرح واره ‏های پایه در متون علمی و ادبی به عنوان دو گفتمان کاملا متفاوت، بپردازد. جامعه آماری شامل متون علمی با موضوع زیست شناسی سلولی و مولکولی و داستان‏های کوتاه معاصر فارسی زبان است. حجم نمونه شامل بیست مقاله علمی و بیست داستان کوتاه است. روش این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از نوع کیفی، توصیفی و استنباطی است. نتایج بررسی‏ ها نشان می‏دهد که هر سه طرح واره در هر دو نوع گفتمان علمی و ادبی کاربرد دارند که بیشترین میزان در متون ادبی به طرح واره حرکتی (52 درصد) و در متون علمی به طرح واره حجمی (56 درصد) اختصاص دارد و این تفاوت بین فراوانی انواع طرح واره‏ ها معنادار است. همچنین میزان جملات بدون طرح واره (91 درصد) در کل پیکره مورد مطالعه بیشتر از جملات حاوی طرح واره (9 درصد) است و این تفاوت بین فراوانی این ‏دو معنادار است. نتایج پژوهش گویای آن است که استفاده از طرح واره در متون علمی بیشتر از متون ادبی است و این میزان با توجه به معنادار بودن این تفاوت می‏تواند به‏ دلیل ساخت انتزاعی مفاهیم علمی باشد که نیاز به طرح واره برای بیان آن مفاهیم را درجهت درک فیزیکی آن تسهیل می‏بخشد.

    کلیدواژگان: زبان‏شناسی شناختی، معناشناسی شناختی، طرح واره تصوری جانسون، متون علمی، متون ادبی، ساخت روایی
  • مریم شهامت قربانی*، مصطفی موسوی، تیمور مالمیر صفحات 145-166

    در این مقاله، داستان کوتاه «طاووس های زرد» نوشته منیرو روانی پور از مجموعه داستانکنیزو براساس الگوی دیدگاه وجهی روایی سیمپسون (1993) بررسی شده است. مسئله اساسی پژوهش این است که اولا زاویه دید گزینشی چه احساسی را در مخاطبان به وجود می آورد و ثانیا چگونه می توان احساس القاشده در متن را بدون تفسیرهای ذوقی اثبات کرد؛ بنابراین نوع راوی و نوع وجهیت غالب بر داستان و کارکرد آن واکاوی شده است. در این تحقیق، داده ها برمبنای مقوله ها و ابزارهای تحلیلی معرفی شده در نظریه سیمپسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی است. بر این اساس، هدف پژوهش آن است که با به کارگیری الگوی زبان شناختی سیمپسون و کشف قواعدی، به روش علمی، تاثیرهای خاص بر مخاطب اثبات شود. راوی داستان مورد بررسی از نوع سوم شخص روایی منفی است که با استفاده از «کلمات بیگانگی»، دوری از ورود به احساسات و افکار شخصیت ها، تاکید بر ویژگی های فیزیکی خاص، بیان حدس های خودنمایانه و تکنیک بیگانه سازی شخصیت، داستانی وهمناک خلق کرده است.

    کلیدواژگان: زاویه دید، سوم شخص روایی، وجهیت منفی، سیمپسون، ژانر وهمناک
  • رامتین شهبازی قارلقی* صفحات 167-189

    بررسی «روایت» یکی از شیوه های تحلیل اقتباس به شمار می آید. یکی از جزییاتی که در تحلیل روایت موجب گسترش متن مقصد نسبت به متن مبدا می شود، پژوهش زاویه دید در روایت است. مانفرد یان در نظریه پنجره های کانونی شدگی به این مسئله پرداخته و آن را به مثابه سازوکاری در نظریه تحلیل روایت سامان داده است. پیر پایولو پازولینی در فیلم «ادیپ شاه» (1967)، از همین منظر اقتباس خود را از نمایش نامه «ادیپ شهریار» اثر سوفوکل شکل داده است. «ادیپ» سوفوکل در فیلم پازولینی به مثابه یک پیش داستان رخ می دهد تا فیلم ساز از منظر شخصیت افسر فیلم خود، تفسیری تازه از اثر کلاسیک یونانی را شمایل بخشد. در این پژوهش تطبیقی که به روش کتابخانه ای انجام شده، بنابر نظریات پنجره های کانونی شدگی مانفرد یان، به این سوال پاسخ داده شده که پازولینی چگونه در سازوکار روایی خود از یک نمایش نامه کلاسیک، چونان عاملی تداعیگر، برای مواجهه شخصیت امروز خود با جهان سود برده است. همچنین این فرضیه پژوهش به اثبات رسیده است: به نظر می رسد آثار کلاسیک، به مثابه عناصر تداعیگر، امکان پدید آوردن سازوکار روایی را موجب می شود که فرایند درک را در جهان امروز میسر می کند.

    کلیدواژگان: اقتباس، ادیپ شهریار، پنجره های کانونی شدگی، مانفرد یان، پازولینی، سوفوکل
  • زهرا شوریابی*، مهدی نوروز، بتول فخر اسلام، جواد عباسی صفحات 191-223

    شخصیت محوری ترین عنصر داستانی است و بررسی آن وجوه جدیدی از داستان را هویدا می کند. درباره شخصیت شناسی تاکنون نظریه های گوناگونی بیان شده است؛ اما هیچ کدام جامعیت دیدگاه فیلیپ هامون را ندارد. در نظریه او، شخصیت ها در سه دسته «مرجعی (تاریخی، اسطوره ای مجازی و اجتماعی)»، «اشاره گر به نویسنده و خواننده» و «به یادآورنده» جای می گیرند. سطوح وصف شخصیت در ابعاد ظاهری، روحی و اجتماعی نمود می یابد و دال و مدلول در شناسایی شخصیت ها کارکرد مهمی دارند. در پژوهش کیفی حاضر، با تکیه بر منابع کتابخانه ای و روش تحلیل محتوا، شخصیت های داستان عقرب روی پله های راه آهن اندیمشک از حسین مرتضاییان آبکنار، به عنوان یکی از برجسته ترین داستان های دفاع مقدس، براساس آرای فیلیپ هامون بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد شخصیت های داستان عمدتا اجتماعی (سرباز) و مجازی (یاس، ترس و مرگ) هستند که با محتوای کلی اثر، یعنی جنگ تحمیلی ایران و عراق، سازگاری دارند. اشاره گرهای داستان عمدتا بیانگر حضور نویسنده هستند. این بدان معناست که آبکنار با برجسته کردن نقش راوی دانای کل، به خواننده محوری و خوانش های متعدد از داستان اعتقادی نداشته است. سطوح وصف داستان اغلب در لایه های ظاهری و روانی نمود یافته اند. بررسی مدلول ها اثبات می کند که بیشتر اطلاعات درباره شخصیت ها از جانب اطرافیان آن ها دراختیار مخاطب قرار گرفته؛ اما تحلیل دال ها بیانگر تناقض آشکار میان نام شخصیت ها و عملکردشان در داستان است که این موضوع با توجه به اختیاری بودن ارتباط دال و مدلول، قابل توجیه است. مرتضی، شخصیت اصلی داستان، به لحاظ زمانی در حال و گذشته حضور دارد تا با یادآوری خاطرات خوشایند پیشین، تنش های درونی خود را برای لحظاتی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: حسین مرتضاییان آبکنار، شخصیت، عقرب روی پله های راه آهن اندیمشک، فیلیپ هامون، مرتضی
  • بهناز علیپور گسکری*، آنیتا الداغی صفحات 225-254

    چشم اندازهای روایی چندگانه پدیده ای جدید در روایت شناسی و شیوه روایی متداول در داستان نویسی مدرن است. در این شیوه روایتگری به علت تکثر دیدگاه ها، تعدد راویان و تغییر زاویه دید، پی رنگ داستان ها پیچیده تر از فرم های روایی دیگر است و درک اثر به تعامل خواننده و متن بستگی مستقیم دارد. این پدیده عموما با توجه به دو مفهوم زاویه دید و دیدگاه مورد تحلیل قرار می گیرد. زاویه دید به مثابه مفهومی وابسته به جهان پیرامونی راوی و دیدگاه به عنوان امری وابسته به جهان درونی و نوع نگرش راویان به موضوع، اساسا خوانش این دسته از آثار را از آثار پیشامدرن متمایز می نماید و سطح انتظار نویسنده و خواننده را دگرگون می کند. هدف اصلی مطالعه این شیوه روایی، رواج این تکنیک ادبی در داستان نویسی امروز است که لزوم معرفی و آشنایی بیشتر با این پدیده را ضرورت بخشیده است. با شناخت روابط موجود در این دسته آثار و با توجه به اهمیت روایت شناسی در تحلیل رمان، به ابزارهای مطمینی برای تحلیل و بررسی این دسته از رمان ها دست یافته می شود. پژوهش حاضر جستاری است در تبیین و معرفی این شگرد روایی به منظور بررسی های غنی تر و جامع تر. نتایج پژوهش نشان می دهد ساختار متون چندروایتی را باید به عنوان یک مقوله شناختی تاثیر مربوط به خواننده از موضوع مورد مشاهده درک کرد. ویژگی اساسی در این تکنیک روایی واداشتن خواننده به مشاهده نزدیک و دقیق متن است تا به مدد این تعامل، طرح پیچیده رمان های چندروایتی گشوده شود.

    کلیدواژگان: روایت شناسی، دیدگاه های روایی چندگانه، زاویه دید، دیدگاه، رمان
  • شایا قاسم پوری*، مرتضی بابک معین صفحات 255-276

    اساسا می توان دو نگاه به جهان را ازهم تمیز داد: یکی نگاهی که در نشانه شناسی کلاسیک روایی شاهد آن هستیم که جهان را به مثابه «متن» یا «گفتمان روایی» درنظر می گیرد و از این رو به رمزگشایی از آن می پردازد و دیگر نگاهی که جهان را نه به منزله «متن»، بلکه به مثابه «تجربه زیسته» می پندارد. درخصوص نگاه اول باید گفت ما جهان را همچون برگی از کتابی تلقی می کنیم که در آن نشانه هایی که باید مورد خوانش قرار دهیم، ثبت شده اند. لذا فهم جهان برابر است با رمزگشایی از آن اشکال آشکار شده ای که، چه کلامی و چه غیرکلامی، همچون متن هایی تلقی می شوند که گویی «می خواهند چیزی بگویند». اما برعکس براساس نظام دوم، جهان را نه «خوانش»، بلکه «حس» می کنیم. در این مقاله، ضمن تجزیه و تحلیل این دو نگاه هستی در جهان و تاکید بر تمایز آن ها در تعامل شخصیت ها با جهان پیرامون، برآنیم به این پرسش بنیادین جواب دهیم که چگونه می توان بین این دو نگاه و نظام های معنایی تعاملی لاندوفسکی ارتباط برقرار کرد.

    کلیدواژگان: متن، روایت، خوانش جهان، تجربه زیسته، معنا، لاندوفسکی
  • امیرحسن ندایی*، هادی ولی پور قره قیه، نرجس ابراهیمی غانمی صفحات 277-309

    داستان های بسیاری براساس کهن الگوی ازلی جاودانگی به وجود آمده که یا به صورت سینه به سینه یا به شکل ادبیات مکتوب به دست ما رسیده اند. نمایش نامه «آلسست»اثر اوریپید و افسانه «دومرول دیوانه سر»به روایت دده قورقود، نمونه ای از این آثار هستند که به رغم تفاوت های فرهنگی و زمان و مکان خلق اثر، از نظر روایت و مضمون مشابهت دارند. سوال پژوهش آن است که این شباهت و تفاوت در چه سطوحی از روایت آشکار می شود و دو داستان چگونه و در چه جنبه هایی قابل تطبیق اند. پژوهش حاضر مبتنی بر روش توصیفی تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد به رغم شباهت موضوعی در دو داستان و شباهت پایان ها، روند روایت در آن ها متفاوت است. در داستان «آلسست»، رویدادها مبتنی بر پیش داستان اند و وحدت های ارسطویی در آن رعایت شده است. نمایش نامه با وصیت آلسست آغاز می شود و با تلاش هراکلس در بازگرداندن او به پایان می رسد. اما در «دومرول دیونه سر» کل ماجراها در روندی خطی روایت شده و پیش داستانی که به وقایع ارتباط داشته باشد، وجود ندارد. دومرول در ابتدای داستان پس از ماجرایی کوتاه، با مرگ روبه رو می شود و در ادامه تلاش می کند از آن برهد. سپس همسرش حاضر به فداکاری می شود (اتفاقی که شبیه به آن در «آلسست» در پیش داستان رخ داده) و در پایان نیز با التماس خود دومرول هر دو از مرگ می رهند. این تطابق نشان می دهد که موضوعی واحد در دو داستان با عناصر مشابه، در دو فرهنگ متفاوت، اجزا و عملکردهای متفاوت می یابند.

    کلیدواژگان: روایت، کهن الگو، جاودانگی، آلسست، دومرول دیوانه سر
  • امید وحدانی فر*، ابراهیم کنعانی صفحات 311-339

    سعدی در طرح کتاب بوستان برای بیان اندیشه های خود از حکایت پردازی استفاده کرده است؛ از این رو این کتاب در میان آثار او، از منظر داستان نویسی در جایگاه ویژه ای قرار دارد. در این اثر، حکایاتی با ساختار و محتوایی نظام مند و پویا وجود دارد که با نظریه های ساختارگرایی و حتی پساساختارگرایی روایی معاصر قابل انطباق هستند. یکی از آن ها حکایت «در تدبیر و تاخیر در سیاست» از باب اول است. این حکایت از منظر شخصیت ها، کنشگرها، کنش ها، خویشکاری ها، ارزش ها، تنش ها، انگیزش ها و حرکت ها حایز اهمیت است. این ویژگی ها ساختار حکایت را در ارتباط با گفتمان های کنشی و تنشی قرار می دهد که از دیدگاه نشانه معناشناختی قابل تبیین است. در نشانه معناشناسی، تعامل میان حوزه بیان و محتوا، بازی آزاد میان دال و مدلول و تعامل میان راوی و مخاطب از طریق واسطه هایی همچون گفتمان های عاطفی، زیبایی شناختی و ادراکی حسی مورد بررسی قرار می گیرد. در پژوهش حاضر، به شیوه توصیفی تحلیلی، ضمن تبیین و بازشناسی روایت حکایت مذکور، نظام کنشی و تنشی این حکایت با رویکرد نشانه معناشناختی بررسی می شود تا به این پرسش پاسخ داده شود که چگونه از درون نظام صرف تقابلی، نظامی تنشی و درهم تنیده زاییده می شود که بر روابطی طیفی و درجه ای مبتنی است و ویژگی پدیداری و هستی شناختی دارد. درواقع هدف اصلی مقاله حاضر تبیین چگونگی شکل گیری نظامی تنشی و ارزشی در درون نظام تقابلی و کنشی و در سایه فرایندهای ادراکی حسی، عاطفی، تعاملی و هستی شناختی برپایه حکایت مزبور است.

    کلیدواژگان: بوستان سعدی، نشانه معناشناسی، حکایت، کنشی، تنشی
|
  • Zahra Ehsani *, HamidReza Shairi, Morteza Babak Moin Pages 1-32

    This article aims to study and analyze the discourse regimes of conservatism and risk-taking. Conservatism is related to companionship, convergence, and alignment; while risk- taking is related to the challenging space, nonconformity and divergence. The main purpose of this article is to analyze the novel Nocturnal Harmony from the Wood Orchestra by Reza Ghasemi based on the semio-semantic approach to explain the factors and tools that influence the semiotic and sign process in these two regimes. The study not only analyzes the discourse narratives that are agentive, interactive or adjusted with existence, it also discusses how the two regimes of conservatism and risk- taking emerge in this novel. It is assumed that the conservative discourse regime is formed with respect to (considering the transitional aspect of the discourse) the alignment and harmony between the agent and the world, and the appeasement functions are the contributing factors in this regard. But in the risk –taking discourse regime, the resistance function of discourse is involved putting forth discontinuity, rejection of assertion conditions and the creation of negative conditions, that make meanings of eventful and unexpected feature. The intermediate regime, the intensity system, the extensity and the tension process are other important tools and factors in forming these two regimes. The main purpose of this article is to analyze the two conservative and risk-taking discourse regimes, from the perspective of semio-semantics, to explain the discourse challenges that move us from the limited and adjustable situations to open and eventual situations.

    Keywords: Semiotics of Discourse Regime, Narrative, Adjustment, Risktaking, Divergence, Convergence
  • Saeed Asadi *, Alireza Anushiravani Pages 33-51

    The most brilliant aspect of Samuel Richardson’s Pamela is its epistolary aspect. The protagonist of the novel, Pamela, is the sole narrator of the novel through her letter writing and composing poetry to various addressees, and it can be best explained by Paul Ricoeur’s intensio anime and distensio anime in narration. Such explanation clarifies the relationship between existentialism, feminism and literature through distensio anime from one hand, and, it represents intensio anime through Pamela’s letter writing and love poems, on the other. In the meantime, Ricoeur is among those contemporary narratologists who believe ethics to be originated from narrative cohesion and narrative identity and he puts emphasis on the role of ethics and morality in narration. The aim of the present study is to explain intensio anime and distensio anime in narration and their effect on Pamela’s ethical narrative identity cohesion in existential feminist scope. The methodology in this study is descriptive-analytical.

    Keywords: Narratology, Intensio anime, Distensio anime, Existential feminism, Ethical Identity
  • Helwa Saleh, Saied Bozorg Bigdeli *, Hosinali Ghobadi, Ghotrat Taheri Pages 53-79

    Myth is one of the issues that has caught the attention of scholars in the field of literature since the beginning of the literary genre. The reflection of myth in contemporary Persian stories can, on the one hand, inspire the creation of meaning and instill underlie the novel's link to a precious legacy. The emergence and emergence of myths in contemporary Persian stories and the role they play in its richness are of particular importance. In this article, the course of reflection of national and religious mythical narrative in some contemporary Persian stories of the forties and fifties has been studied and analyzed. One of the main reasons for the rise of this trend has been the failure of the popular movement to nationalize the oil industry and the other approach of writers to historical fiction. The themes of Persian stories from the constitutional period onwards were mainly historical and social, but not without mythical references. But after the August 28th coup and the suppression of the national oil movement, the emergence and reflection of myth spread in contemporary Persian fiction and continued with a passive tendency because of the overwhelming sense of failure and frustration caused by the collapse of Mossadegh's government and the creation of an oppressive atmosphere. Draws on the widespread reflection of myths and the use of their symbolic language in the story. The national mythical narratives of our period are more focused on the narratives made from the Shahname

    Keywords: myth, narrative, Mythical Narrative, Contemporary Persian Fiction, Sawvashoon
  • Samira Shafiee * Pages 81-115

    Risalat Al-Teyrs are narrative texts with the mystical content and the mystic allegory language. It is obvious that Risalat Al-Teyrs, with little addition and removal, change and transposition, are affected by each other. Among the Persian and Arabic Risalat Al-Tayrs, the present study aims to see which one is borrowed from the other, and in terms of narratology, how is it possible to investigate the effect and influence of these works relying on Searle's speech act theory and Genette's Hypertextuality borrowing an analytical -descriptive research method. The study seeks to investigate the intertexuality link of Persian and Arabic Risalat Al-Tayrs. It is hypothesized that these texts are Hypertextual and the newer narrators were consciously affected from the previous ones. In order to investigate the hypothesis, these works are analyzed at the level of sequence and predicate and then similar sequences are determined. Next, each predicate is shown with abbreviation, and at the end, these Risalats are described in terms of structure and content of these sequences, similarities, and differences. Results indicate that excessive use of affirmative and encouraging sentences is in line with the affirmation and expression of guidance or encouraging the reader towards the educational issues. Considering 17 similar sequences in these works, it is found that except the Ghasideh Eyniyeh that has few similar sequence compared to other Risalats, IbneSina and Mohammad Ghazzali's Risalat Al-Teyrs and Mohammad Ghazzali, with two different structure, are considered as pretext. Ahmad Ghazzali's Risalat Al-Teyrs describes more details compared to Mohammad Ghazzali's Risalats. Risalats of Chachi, Eynol-Ghozat, Mantegho-Tayr, and Kashfol-Asrar have followed the Risalat of Mohammad Ghazzali, but through embedding the changes in the sequence, have saved their works from general imitation, thus creating innovation in their works. The Risalat of Sohrevardi is so similar to the Ibn-Sina's in the first part, but Sohrevardi has used different sequences to create new work

    Keywords: Borrwoing, Narrative, Risalat Al-Teyrs, Speech Act, Hypertextuality, Searle, Genette
  • Akram Shekarian Behzadi, Arsalan Golfam *, Hayat Ameri Pages 117-144

    The aim of this study is to examine and compare the image schemas in scientific and literary texts within the framework of cognitive linguistics. According to cognitive linguists, the importance of image schemas, as a part of language and thought, is that they, in terms of rudimentary embodied concepts, systematically provide the fundamental building blocks for more complex concepts. That makes their study inevitable in many fields. In this study, we examined Johnson’s basic image schemas (i.e. force, path, and containment) in scientific and literary texts, as two extremely different genres. We used qualitative, descriptive, and inferential methods in our examination. The results show that, despite their significant difference (p<.05), all three schemas are used in both scientific and literary genres. The most frequent schemas in scientific and literary texts were containment schemas (56%) and path schemas (52%), respectively. There also was a significant difference between schematic (9%) and non-schematic (91%) sentences (p<.05). We suggested that the observed difference between the two genres may be due to the fact that scientific concepts are more abstract, and the use of schemas facilitates their understanding.

    Keywords: Cognitive Semantics, Image schema of Johnson, Scientific texts, Literary texts, narrative structure
  • Maryam Shahamat Ghorbani *, Mostafa Mousavi, Teymour Malmir Pages 145-166

    In this essay, the short story of Moniro Ravanipour,s "yellow peacock" from the Kenizo Story Collection is based on Simpson's (1993) Narrative Viewpoint Model. The basic question of the research is first how the viewer feels about the selective angle and secondly how the emotion induced in the text can be proved without humorous interpretations.And based on the scientific method associated with reasoning.In this research the data are analyzed based on the categories and analytical tools introduced in the theory.The research method is therefore descriptive-analytical. Accordingly, our aim is to apply specific effects on the audience by applying Simpson's linguistic model and discovering rulesProvide specific impacts on the audience in a scientific wayExamination of this story shows that the narrator is a type B (negative third person narrative) using "estrangement words", avoiding the characters' emotions and thoughts, emphasizing specific physical features, expressing guessing and character alienation techniques, storytelling. Has created horror fiction.

    Keywords: Point of View, Narrator, s third person, negative modality, Fantastic story
  • Ramtin Shahbazi Gharloghi * Pages 167-189

    Studying the "narrative” is a way of analyzing the adaptation. In the analyzing of the narration, examining the point of view is among the particularities that may expand the target text further than the source. This is Manfred Jahn's core concern in his theory of Windows of Focalization, which is organized as a mechanism in the narrative analysis theory. In Pasolini's movie, Sophocles' Oedipus takes place as a pre-narrative so that the director can create a novel depiction of the Greek classic. There are chapters in the play that are inevitably cut out of the stage renderings of the play due to the lack of theatrical feasibility, and the readers learn about them merely through dialogs along the play. Owing to the aforesaid approach, the filmmaker adds a mimesis of those chapters to the motion picture to reveal the underlying determinism of Oedipus furthermore, and to probe into the notion of destiny in the modern world. Using the desk research methodology to conduct a comparative research, the present study would ask the following question: How has Pasolini made use of a classical play in his narrative mechanism as an associative agent for his modern-day movie character's confrontation with the world? Also, the research hypothesis is concerned with the idea that the classical works seem to function as associative elements, making it possible to provide a narrative mechanism which in turn facilitates the process of perception in today's world.

    Keywords: narrative, Oedipus, Windows of Focalization, Manfred Jahn
  • Zahra Shooryabi *, MAHDI Nowrooz, Batoul Fakhr Islam, Javad Abbasi Pages 191-223

    The character is the central element of the story, and its review reveals new features of a story. In relation to personality, so far, various theories have been presented, but none of them have the fullness of Philip Humon's vision. In his theory, characters are placed in three categories: "reference (historical, mythical, virtual)", "pointers to the writer or singer," and "to the reminder." Levels of personality characterization are expressed in apparent, emotional and social dimensions, and the signifier and signifier are important in identifying characters. In this article, based on the library resources and descriptive-analytical method, the characters of the "Aghrab Rooye Pellehaye Rahahan -e- Andimeshk" by Hussein Mortazayian, Abkenar, have been investigated as one of the most prominent stories of the sacred defense based on Philip Hamon's views. . The results of the research show that the characters of the story are mainly social (soldier) and virtual (despair, fear and death) that are consistent with the general content of the story, the imposed war between Iran and Iraq. The story pointers mainly indicate the presence of the author. This means that Aquinas did not believe in the central reader and numerous readings of the story, highlighting the role of the whole wise narrator.

    Keywords: Hussein Mortazayian Abkenar, Aghrab Rooye Pellehaye Rahahan -e- Andimeshk, character, Morteza, Philip Hamon
  • Behnaz Alipurgaskari *, Anita Aldaghi Pages 225-254

    Multiple narrative perspectives are a new phenomenon in narratology and a common narrative methode in modern fiction. In this narrative technique due to some charastrictics like plurality of viewpoints, multiplicity of narrators and change the point of views understanding of its plot is more complicated than other narrative forms , and readers understanding of this form depends on the interaction and cooperation between reader and text directly. This phenomenon is generally analyzed due to element of point of view. According to popularity of this narration way in today`s fiction, my first purpose is necessity of introducing and learn more about this phenomenon. Despite being the most frequent of this method in the modern novels writing, very rare researches have been devoted to it. Present research is seeking comprehensive study and more explanation due to do further research in this case. Despite being the most frequent of this method in the modern novels writing, very rare researches have been devoted to it. Present research is seeking comprehensive study and more explanation due to do further research in this case.

    Keywords: : narratology, multiple narrative perspectives, Point of View, perspective
  • Shaya Ghassempouri *, Morteza Babak Moin Pages 255-276

    We can consider two sets of views on the world: first the one from the the classical structural semiotics which considers the world as a “text” or as a “narrative discourse” and second the view which is based on the lived experience. These two sets of views on the world have each a specific design regime. In the first case we can say that we consider the world as page of a book on which we can find the hidden meanings, therefor to understand the world means to discover these hidden signs. On the contrary, based on the second regime we do not read the world anymore, but we feel it. In this article besides explaining about these two processes of meaning production and their relationship with the regimes of meanings suggested by Eric Landowski, we analyze the behavior of some main characters of the novels and in their interactions with their surrounding and the world.

    Keywords: text, narrative, lived experience, Meaning, Landowski
  • AmirHassan Nedaei *, Hadi Valipour Gharehghiyeh, Narjes Ebrahimi Ghanemi Pages 277-309

    There are many stories which have been created on archetype of immortality and transmitted to us mouth to mouth or in literal forms. Alcestis by Euripides and legend of Crazy Demerol are two examples which despite of cultural differences, have many similarities. The main question is in what context do the two worlds share and differentiate? What are the similarity and different aspects of these two works? This research is based on a descriptive-analytical method and data collection is done through library method. Findings show that despite of similarity in subject and endings, narrative process of two story are different. Alcestis narration is based on back-story and Aristotle unity. Play begins with Alcestis’ testament and ends with returning her by Heracles. But in Demerol the whole story is told in a linear way from the beginning, and there is no back-story related to the events. Demerol encounters with death-angel and beg him to let him alive and his wife sacrifices herself for him. Their titles show that, Demerol comes from a patriarchal culture because the name of the man entitled the story despite of woman’s devotion. But in Alcestis the woman's name is on title of the play. This point also attributed to author's (Euripides) point of view and also indicates to Iranian and Greek cultural differences. Finally by his begging to god, he forgive them. This comparative study shows that one single subject in two different story in two different cultures may have different components and functions as well.

    Keywords: Narration, archetype, immortality, Alcestis, Crazy Demerol
  • Omid Vahdanifar *, Ebrahim Kanani Pages 311-339

    Sa'di has used the story of Bostan to express his thoughts and put it in place for education of wisdom and wisdom, so that Bostan is in a special position among his works in terms of story writing. This work has anecdotes that are structured and dynamic in content and content that are compatible with contemporary structuralism and even post-structuralism theories of narrative validity that one of these anecdotes is the story of "in deception and politics" of the first chapter. It is important from the point of view of personalities, actors, actions, Function, values, tensions, motivations and movements. These features establish the structure of the narrative in relation to action and tension discourses that can be explained from a semiotics perspective. In semiotics, the interaction between the domain of expression and content, the free play between the signifiant and the signified, and the interaction between the narrator and the audience are examined through mediators such as emotional discourse, aesthetic, and perceptual-sensory. Accordingly, in this descriptive-analytical study, while explaining and recognizing the narrative of the aforementioned narrative, the active and tension system of this narrative is studied with a semiotics approach to explain how it is born out of a mere system of confrontation, a tense, intertwined system based on spectral and degree relationships, with phenomenological and ontological characteristics. In fact, the main purpose of the present article is to explain how the military forms of tension and value within an interactive and action system, and on the basis

    Keywords: Sa'di's Boostan, Semiotics, anecdote, action, Tension