فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب حماسی - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار و تابستان 1399)

پژوهشنامه ادب حماسی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/09
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حمیدرضا اردستانی رستمی* صفحات 13-40

     درباره ترکیب «دین خرم» در مصراعی از دیباچه داستان سیاوخش شاهنامه، سخن بسیار گفته اند. نگارنده نیز در جستار پیش رو، تعبیر و تاویل خویش را از این سخن بازگفته است. به باور نویسنده این جستار، با توجه به این که فردوسی از اسماعیلیان بوده است و بیش تر این گروه باطنی در ایران، پیش از مسلمان شدن، بر باور خرم دینی بودند و خرم دینان در پی استقلال ایران از تازیان برآمدند، فردوسی نیز در بیت مورد نظر، خود را شیفته عمل کرد سیاسی و فرهنگی این گروه و پی روی کننده راه آنان می داند که در پی متابعت از ایشان در ایران دوستی، شاهنامه را سروده است تا این درخت برومند، بار خود را بر همه ایرانیان بپراکند و آنان را بهره مند سازد. گذشته از این، در دیباچه داستان سیاوخش، فردوسی از موبدی سخن می گوید که این موبد، همه را به سخن گویی، خردمندی، نکوخویی، نرم گویی، توجه به دست آورد کردار و جهان دیگر سفارش می کند. با توجه به متنی که از شخصی اسماعیلی مذهب (که پیش از آن خرم دین بوده) به جا مانده است و تطبیق آن با کلام موبد در شعر فردوسی، این موبد نیز باید شخصیتی خرم دینی بوده باشد. برخی اندیشه های مانوی نیز در سخن موبد هست که آن نیز پیوند او را با اندیشه های خرم دینی نشان می دهد؛ زیرا ریشه اندیشه های خرم دینی در کیش مزدکیان بوده است و آنان نیز در باورهای مذهبی، با مانویان پیوند داشته اند؛ پس با توجه به مذهب اسماعیلی فردوسی و پیوند اسماعیلیه با خرم دینان و همین طور وجود سخنان موبد با درون مایه های خرم دینی، می توان بر آن شد که ماندن بر دین خرم در سخن فردوسی، احتمالا تایید برخی باورهای دینی خرم دینان (آن چه متناسب با عقاید اسماعیلیه بوده است) و به ویژه پی روی از روی کرد فرهنگی آنان است که به سراییدن شاهنامه انجامیده است.

    کلیدواژگان: فردوسی، اسماعیلیه، دین خرم، موبد، مانویت
  • جمیله اعظمیان*، امیرحسین ماحوزی، محمود طاووسی صفحات 41-73

    در این پژوهش کیفی- کمی، نخست، ژرف ساخت عنصر قدیم اسطوره جمشید، یعنی «جم و خورشید» و پیشینه عنصر جدید آن موسوم به «جام جم»، توصیف و تحلیل و سپس میزان و چگونگی بهره‏ مندی خواجو و حافظ از دو عنصر مذکور بررسی شده است: الف. خواجو افزون بر عنصر قدیم «جم و خورشید» در «گوهرنامه و گل و نوروز»، عنصر جدید «جام جم» را در «روضه ‏الانوار، کمال نامه و همای و همایون» به فراخور اهداف برگزیده، حال آن که حافظ در دیوان، «جام جم» را با بسامد چیره اختیار ‏کرده است. ب. خواجو گرچه هر دو عنصر قدیم و جدید اسطوره جم را در منظومه‏ های خویش آورده است، میانگین بسامدی آثار خواجو مبین چیرگی «جام جم» است. ج. معادل ‏سازی ‏های «جم و خورشید» در «گل و نوروز و گوهرنامه»، نشان دهنده ارتباط و یگانگی «جم و خورشید» در این منظومه‏ هاست. د. اگر «ایزد خورشید: مهر»؛ در این معادله‏ ها، جای گزین واژه «خورشید» گردد، معادله تازه «جم و مهر» پدید می‏آید و این موضوع، به احتمال، موید بهره ‏برداری مهرپرستانه نیاکان ما از عناصر قدیم اسطوره جم به فراخور موضوع و ویژگی انعطاف ‏پذیرانه و انطباق ‏پذیرانه ذاتی اساطیر است.

    کلیدواژگان: جم و خورشید، جام جم، خورشید و ایزد مهر، شعر خواجو و شعر حافظ
  • سینا فروزش، مریم برزگر* صفحات 75-100

     شاهنامه فردوسی با گزارش ویلیام جونز و ترجمه بخش هایی از آن به شعر لاتین و نثر فرانسوی تا حدی در غرب شناخته شد و پس از آن شخصیت هایی چون لویی لانگلس، ارنست رنان، ژان ژاک آمپر، نولدکه اعلام کردند که حماسه ملی ایرانیان برترین حماسه جهان است. چگونگی نفوذ شاهنامه فردوسی در فرانسه و میزان تاثیرپذیری فرانسویان از داستان های شاهنامه مساله اصلی پژوهش است که به روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است. از قرن هجدهم و پس از انقلاب کبیر فرانسه، در ادبیات فرانسه نهضت بی مرزی در ادبیات شکل گرفت که توجه آنان را به آثار ادبی دیگر ملل معطوف ساخت. با گسترش شرق شناسی در اروپا روند نهضت ترجمه سرعت گرفت. اولین ترجمه ها از بخش هایی از شاهنامه توسط لویی لانگلس، دو والنبورگ و بیانکی انجام گرفت، اما ترجمه و تصحیح انتقادی ژول مول از شاهنامه فردوسی که چهل سال به طول انجامید و در سال 1877.م در هفت جلد منتشر گردید. پس از این ترجمه نویسندگان فرانسوی چون آلفرد دلوو، موریس مترلینگ، نولدکه نقدها و تحقیقاتی پیرامون شاهنامه انجام دادند که باعث تاثیرپذیری شاعران فرانسوی چون آبل بونار، ویکتور هوگو، فرانسوا کوپه، پل فور، آندره ژید از شاهنامه گردید.

    کلیدواژگان: شاهنامه، فردوسی، فرانسه، حماسه، شرق شناسی، ترجمه
  • صبا پژمان فر*، احمد ذاکری، سید حسین نبوی صفحات 101-124

     در این پژوهش نظریه ساختارگرای تکوینی بوردیو به کار گرفته شد تا هم میزان تاثیر میدان تولید ادبی قرن چهارم به عنوان ابژکتیو و هم میزان تاثیر منش فردوسی به عنوان سوبژکتیو در سروده شدن مهم ترین حماسه ملی ایران سنجیده شود. پس از بررسی میدان مذکور و سنجش سرمایه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و نمادین موثر در عادت واره فردوسی، این نتیجه به دست آمد که رابطه دیالکتیکی میدان تولید ادبی قرن چهارم که در رابطه با میدان سیاست حکومت سامانی قرار دارد و عادت واره کنش گر، فردوسی را به سمت دفاع از آموزه های مبتذل نکشانده، بل که وی به منظوم ساختن روایت های ملی ایران اقدام کرده است. در این گفتار که به روش توصیفی تحلیلی فراهم آمد، استراتژی فردوسی تحت تاثیر عادت واره جمعی موجود در زمان خود است که از ساختار سیاسی سامانیان برآمده و عادت واره فردی او، تحت تاثیر سرمایه نمادین  و سرمایه فرهنگی او و طبقه دهقان است و وی را واداشته است که به حفظ زبان فارسی و هویت ملی ایرانی گرایش یابد. هم چنین به اثبات رسید که پشتوانه سیاسی و اقتصادی تولید اثر ادبی، شاهنامه فردوسی، ابومنصور عبدالرزاق توسی و هم راهان او بوده اند.

    کلیدواژگان: بوردیو، فردوسی، شاهنامه، میدان تولید ادبی، عادت واره
  • سوسن سهامی*، بابک حیدری صفحات 125-141

    شخصیت ملی، از ارزشی بسیار بالا برخوردار است؛ به گونه ای که برای بسیاری، دست یابی به الگوهای ملی، هدف اصلی زندگی شان شده و بسیار ارزش مند است. اما به  راستی چه الگو یا تیپ شخصیتی مناسب جامعه ما است؟ آیا در فرهنگ کهن ایرانی، الگوها یا تیپ های شخصیتی مناسب برای ارایه به نسل امروز وجود دارد یا باید دست به دامان فرهنگ های دیگر شد؟  شاهنامه فردوسی به عنوان شناس نامه ملی جامعه ایرانی، قرن ها است که از طریق اسطوره هایش، انتقال دهنده بخشی عمده از میراث کهن فرهنگی، هویتی، دینی و ملی ایرانیان تا به امروز بوده است. در نوشتار حاضر کوشش شده است تا از منظر جامعه شناسی و روان شناسی شخصیت، ویژگی های شخصیتی خوش نامان شاهنامه، مورد مطالعه و واکاوی قرار گیرد. پژوهنده در ابتدا با استفاده از روش تحلیل روایت، ویژگی های شخصیتی شش شخصیت اصلی داستان زال و رودابه را از شاهنامه فردوسی تعیین کرده و با به کارگیری از سه مرحله رمزگذاری باز، محوری و انتخابی، 158 مفهوم، 28 مقوله فرعی و 7 مقوله اصلی و بر اساس 4 محور، 8 شخصیت را آشکار ساخته است. هم چنین یک مفهوم اصلی (دو نوع شخصیت به نام نوع خردمندانه و ضد خرد) را پیش کشیده است.

    کلیدواژگان: شخصیت ملی، ادبیات حماسی، داستان زال و رودابه، تیپ شخصیتی، نظریه زمینه ای
  • حمیدرضا خوارزمی* صفحات 143-156

     داستان های حماسی که سرچشمه ای از داستان های اسطوره ای هر کشوری است، مبناهایی در آن وجود دارد که تنها با بازشکافی شکل اسطوره ای و شکافتن بن مایه های آن می توان به راز و رمز  آن پی برد. در این پژوهش، در پی پاسخ به این پرسش هستیم که هنگام لشکرکشی ایرانیان به توران زمین برای کین خواهی سیاوش و مواجهه با فرود، فرزند سیاوش، با وجود حمله چند پهلوان ایرانی به فرود، چرا بیژن از بین آنان موفق به غلبه و سیطره بر فرود شد؟ آیا می توان کشته شدن قهرمان به دست خانواده خود را  با این فرضیه اثبات کرد؟ نگارنده در پی آن است تا با استفاده از الگوهای اسطوره ای و مراجعه به اسطوره ها و قصه های عامه گوناگون، با روش توصیفی تحلیلی، به پرسش های یادشده پاسخ دهد. مطابق فرضیه مد نظر، تنها سلاح کارگر بر افراد در برخی داستان ها، ابزارهای خانوادگی آنان است.

    کلیدواژگان: لباس سیاوش، بیژن، فرود، اسطوره، حماسه
  • نفیسه زمانی*، فرزانه فرخ فر صفحات 157-179

    رستم یکی از اسطوره های نام دار شاهنامه فردوسی است که به لقب پلنگینه پوش نیز شهرت دارد. فردوسی در شاهنامه، خفتانی به نام ببر بیان بر تن رستم می کند و در کنار آن در روایات حماسی غرب ایران نیز کلاهی از پوست سر دیو سفید (کلاه کله پلنگی) بر سر رستم می نهند. بدین سان ببر بیان و کلاه کله پلنگی نماد تصویری رستم می شود که در اکثر نگاره های نسخ مصور از شاهنامه، شناس نامه تصویری وی است. در میان نسخ مصور، نسخه شاهنامه دست نویس953ه.ق پاریس متعلق به مکتب دوم تبریز و قزوین عصر صفوی به جهت داشتن تصاویری واضح از پوشاک، منبعی مناسب برای پژوهش در این حوزه است. از آن جا که نمادهای فرهنگی اسطوره ها در آثار هنری بازنمود پیدا می کنند، این پژوهش گامی در جهت شناسایی و ریشه یابی نمادهای یاد شده است و از این رو میزان پای بندی به نمادهای اسطوره ای در نگاره های تاریخی را می توان سنجید. پرسش پژوهش این است: نگارگر نسخه 953 ه.ق پاریس از پوشاک تا چه میزان در نمایش رستم به عنوان یک اسطوره حماسه استفاده کرده است؟ با توجه به مطالعات و بررسی های صورت گرفته، نگارگر نسخه 953 ه.ق پاریس، با آگاهی از متن شاهنامه و تحت تاثیر نگارگری روایی، در ترسیم رستم به هنگام نبرد، از پوشاک در جهت القای اسطوره وار بودن این شخصیت بهره برده و هم چنین به الگوی مرسوم زمان خود (صفوی) نیز وفادار بوده است. نویسنده در پژوهش انجام شده بر این نکته اذعان دارد که هنرمند قرن دهم هجری، به جهت وجود بسترهای مناسب علمی و هنری و دست رسی به نسخ مصور قرون ماقبل خود، چنان پرورانده شده که در هنرنمایی، با درایت و به طور آگاهانه از پوشاک در جهت نمایش بهتر قدرت و نیروی خارق العاده رستم در شاهنامه953 ه .ق بهره برده است.

    کلیدواژگان: نگارگری صفوی، شاهنامه953 ه، ق پاریس، رستم، ببربیان، کلاه کله پلنگ
  • سیده زهرا صابری نیکو*، میرجلال الدین کزازی، موسی پرنیان صفحات 181-209

     یکی از مشترکات بین ادبیات و روان شناسی بحث «رویا و خواب گزاری» است که مهم ترین یک سانی این دو در زبان نمادین شان است. در آثار متعدد ادبی و تاریخی ملل و اقوام مختلف، روایت رویاهایی را می بینیم که توسط خواب گزارانی تفسیر و تعبیر شده و به وقوع پیوسته اند. شاهنامه نیز به عنوان یک اثر ادبی، خالی از این مقوله نیست و امر خواب گزاری، یکی از موارد تکرار شونده در این کتاب است. تا جایی که می توان از آن به عنوان یک بن مایه یاد کرد. این رویاها گاهی عینا به وقوع می پیوندد، گاهی نیمی نمادین و نیمی حقیقی و گاه تماما نمادین است. در این جستار، تعبیر رویای سیاوش در شاهنامه،  از دو منظر خواب گزاری سنتی و مباحث ناخوداگاه فردی و جمعی یونگ مورد بررسی قرار گرفته و با تعبیر مد نظر روایت داستانی مقایسه شده است. روش تحقیق در این مقاله، تحلیل و مقایسه است یعنی در بخش خواب گزاری سنتی، تعبیر تک تک نمادهای آمده در رویا براساس کتاب های تعبیر خواب ایرانی و اسلامی گزارش می شود، اما در بخش تحلیل روان شناسی رویا، ابتدا با در نظر گرفتن زندگی، شخصیت و روحیات سیاوش و با نگاهی به روش تداعی آزاد یونگ، نمادهای رویای او تحلیل و در بخش پایانی نیز شباهت های ساختاری این رویا با اسطوره ای کهن بررسی شده است. نتیجه این که نمادها در این رویا به گونه ای کامل و بسامان پرداخته شده و کنار هم قرار گرفته اند که در هر دو روی کرد تعبیر سنتی و کاوش روان شناختی، به پاسخی منطبق با روند طبیعی این داستان در شاهنامه می رسیم.

    کلیدواژگان: شاهنامه، خواب گزاری، داستان سیاوش، یونگ، ناخودآگاه
  • سارا عجلی*، احمد خاتمی، ابوالقاسم اسماعیل پور صفحات 211-230

    سهراب یکی از شخصیت های اسطوره ای حماسه ملی ایرانیان، شاهنامه، از وجوه متعدد، شباهت های فراوان با «ببهروواهن»، شخصیت حماسه مهابهارات دارد. مشترکات و مشابهات این دو در زمینه های گوناگونی قابل بررسی است. ریشه مشترک نام هر دو شخصیت، نسب نامه خانوادگی، سرگذشت مشابه، داستان ازدواج پدر و مادر این دو با نکات و جزییات مشابه، اقامت هردو نزد خانواده مادری و به دور از پدر، نقش یک اسب ویژه در پیش برد داستان، رویارویی با پدر در میدان نبرد پس از سالیان بسیار، نقش نیروهای فراطبیعی در داستان، کشته شدن یکی از طرفین جنگ در آوردگاه و کوشش برای به دست آوردن نوش دارو، از شاخص ترین اشتراکات این دو شخصیت حماسی ایران و هندوستان به شمار می آیند. با این حال با بررسی ژرف و دقیق سرگذشت سهراب و داستان ببهروواهن، به وجوه افتراق قابل توجهی نیز بین دو شخصیت دست می یابیم که حتا گاه مسیر دو داستان را به طور کلی از یک دیگر متمایز می کند و سرنوشت های کاملا متفاوتی را برای این دو شخصیت رقم می زند. نویسندگان در این پژوهش درصدد هستند تا با بهره گیری از شیوه تطبیقی، وجوه اشتراک و افتراق میان این دو شخصیت را بررسی کنند و به این پرسش پاسخ دهند که مبانی اشتراک و اختلاف مهابهارات و شاهنامه در داستان های مربوط به این دو شخصیت کدام است؟

    کلیدواژگان: حماسه، شاهنامه، مهابهارات، سهراب، ببهروواهن
  • فاطمه قایینی کریم آبادی، حسن بساک* صفحات 231-255

      شاهنامه فردوسی، یکی از آثار بزرگ ادب پارسی است که با اجتماع، حکومت و سیاست زمان خود ارتباطی تنگاتنگ دارد. نوع حکومت در شاهنامه پادشاهی و بنیاد و اصول آن بر گرفته از اندیشه ایران شهری است. پایه و اساس حاکمیت درشاهنامه، پادشاه است و تزلزل او، ویرانی کل حکومت و قلمرو آن محسوب می شود. ایران شهر آرمانی فردوسی نیز نمود حکومتی با پادشاهی دادگر، خردمند و فره مند است. فردوسی در شاهنامه علاوه بر داشتن نگاه جهانی و آرمانی، با نگاهی آسیب شناسانه، آفت های قدرت و ناخویش کاری شاهان را همانند فروگذاشتن خردورزی، دادگری و شکیبایی که در نهایت به خروج از قانون اشه می انجامد، تبیین کرده است. نویسندگان در این مقاله که به شیوهتوصیفی و تحلیل محتوا و با بهره گیری ازمتن شاهنامه فردوسی به انجام رسیده است، علاوه بر خویش کاری شاهان و حکومت در شاهنامه، با نگاه آسیب شناسی قدرت، به نقد و تحلیل داستان جمشید- به عنوان نخستین الگوی یک پادشاه خویش کار و ناخویش کار- پرداخته اند و به نتایجی چند دست یافته اند، از جمله این که هسته اصلی خویش کاری را فره مندی تشکیل می دهد و شاه فره مند شاهی خردمند و دادگراست. خویش کاری شاهان باید برگرفته از پادشاه و نظام  آفرینش باشد و ناخویش کاری شاه نه تنها موجب آسیب رساندن به اساس شاهی و حاکمیت و ملت؛ بل که نوعی بی احترامی به آفرینش و در نهایت موجب آشفتگی و ویرانی کشور می گردد.

    کلیدواژگان: شاهنامه، فردوسی، اندیشه سیاسی، آسیب شناسی قدرت، خویش کاری، جمشید
  • مهدی رضا کمالی بانیانی، مهرداد اکبری گندمانی* صفحات 257-278

    تعلیق، کیفیتی است که نویسنده برای واقعیتی که در شرف تکوین است، در داستان خود می آفریند و خواننده را مشتاق و کنجکاو به ادامه داستان می کند؛ ازین رو، هر حالتی، اعم از کشمکش های داستانی، پیچیدگی، ابهام و... که خواننده را به داستان، اشخاص داستان، سرنوشت آنان و روند ماجرا، حساس کند، در حوزه تعلیق قرار می گیرد. این امر، نه تنها از کسل شدن و بی حوصلگی خواننده می کاهد؛ بلکه، سبب پویایی و تحرک بیشتر روایت نیز می گردد. یکی از داستان هایی که عنصر تعلیق، نقش موثری در سیر خطی و طولی آن داشته است، نبرد رستم و اسفندیار در شاهنامه است. در این داستان طولانی، عوامل متعددی، سبب ساز تعلیق شده اند که هر کدام به نحوی، به پویایی داستان، کمک کرده اند. در بررسی صورت گرفته، براعت استهلال، پیش بینی های رخ داده، کشمکش های درونی شخصیت ها، بازگشت های روایی، جزیی نگری در توصیفات، طولانی شدن گفتگوها و انواع آن (تک گویی درونی و حدیث نفس گویی و...)، انواع تداعی های لفظی و معنوی (شیوه داستان در داستان، و...)، همگی، از جمله ترفندهای تعلیق، در این داستان بوده اند که از سویی، سبب تداوم داستان و به تعویق انداختن پایان داستان شده اند و از سوی دیگر، اشتیاق خواننده را، برای درک چگونگی این روند، افزایش داده اند. در پژوهش پیش رو، پس از آشنایی با مفهوم تعلیق و ویژگی های آن، به عناصر و شیوه هایی که نقش موثری در ایجاد تعلیق در داستان رستم و اسفندیار داشته اند، پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: تعلیق، کشمکش، رستم و اسفندیار
  • فهیمه گردگیران*، مریم محمودی، احمدرضا یلمه ها صفحات 279-298

    هفت لشکر در قالب مثنوی، داستانی است حماسی که در سده های 12 و 13 (ه .ق) سروده شده است. چون صفحه آغاز و انجام آن افتاده است، اطلاعی درباره شاعر آن در دست نیست؛ گویا سراینده از مردم شبه قاره هند بوده است. با توجه به مشخصه های سبکی و نسخه شناسی، این اثر دارای ویژگی های سبک دوره صفوی است. این مثنوی، روایت منظومی از داستانی است که در طومارهای نقالی با نام «هفت لشکر» آمده است. بخش اعظم و قابل ملاحظه ای از این مثنوی، به داستان برزو و فرزندش تمور یا تیمور که قصد بر تخت نشاندن برزو را بجای کیخسرو دارد، اختصاص یافته است. چنین می نماید که شاعر در سرودن این مثنوی، به شاهنامه فردوسی بسیار نظر داشته، اما اشعار، سست و نااستوار است و گاه وزن مختل می شود. سراینده، بزم و حماسه را در صحنه پردازی های بزمی و رزمی بکار می گیرد. مقاله حاضر به روش اسنادی و کتابخانه ای بر روی تنها نسخه برجا مانده از مثنوی هفت لشکر انجام شده و آن را از نظر سبک شناسی مورد بررسی قرار داده و به حیطه های سبکی اثر از جهت زبانی، محتوایی و ادبی پرداخته است.

    کلیدواژگان: هفت لشکر، حماسه، سبک، صفوی، مثنوی
  • حامد مهراد* صفحات 299-321

     بدن به صورت اجتماعی ساخته می شود، یعنی حاصل یک تبیین اجتماعی و فرهنگی به شمار می رود. بنابراین، فنون بدنی انسان واقعیت هایی مرتبط با جامعه و فرهنگ هستند، نه طبیعتی زایشی یا زیستی که خود را به کنش گران تحمیل کنند. افزون بر این که در پیرامون مفهوم بدن، ترکیبی گسترده از وقایع اجتماعی و فرهنگی وجود دارد، ادراک نیز، پدیداری بدنی است نه رویدادی ذهنی و انسان در مقام فاعلی بدن مند در جهان ادراک می کند. بنابراین، ساختار ادراک، درست همان ساختار بدن است و خود جهان نیز در مقام میدانی برای آگاهی و عمل برای ما گشوده است. از این دیدگاه، خوانش متون حماسی که تن آدمی را مرکز توجه قرار می دهند و ریشه در آرمان های جمعی و ملی و منطق های فرهنگی دارند اهمیت پیدا می کند و در این میان، بررسی منظومه حماسی کوش نامه با محوریت ضد قهرمانی آشوب گر و زشت روی که دارای ویژگی ها و کنش های بدنی متفاوت از قهرمانان حماسی فارسی است، حایز اهمیت است؛ به این منظور، نگارنده به تبیین و تحلیل کنش های بدنی در منظومه حماسی کوش نامه پرداخته و نتایج حاصل از آن را با داده های نمادشناسی تطبیق داده است.

    کلیدواژگان: کنش بدنی، ادراک بدنی، جامعه شناسی بدن، کوش نامه، ضدقهرمان
|
  • HamidReza Ardestani Rostami * Pages 13-40

    There are many argument about “Khorram’s religion” in a mesra from the prologue of the tale of Siavsh in Shahnameh.  The writer of this article presents his own interpretation of this subject.  Since Ferdowsi had been a member of Ismailits and long before becoming moslem, the majority of this group were members of Khorram-dinan who aspired for an independence of Iran from the Arabs dominance it seems that Ferdowsi in that mesra shows his devotion to the political and cultural movements of this group and regards himself as a follower of their path, hence sharing their patriotic feelings for Iran he had composed Shahnameh so that this tall tree could disperse its fruits to all Iranians.  Moreover in the prologue of the tale of Siavash, Ferdowsi speaks of a mobad or a priest who invites all to speak softly, to behave well, to be graceful, to act according to wisdom, and draws attention to God given gifts and the other world.  In view of a text remained from a Ismaili person who was earlier an adherent of Khorram religion and the correspondence of that text with the priest’s words in Ferdowsi’s poem, it is assumed that this priest must have had inclination towards this sect.  The existence of certain Manavi thoughts in the priest’s speech which is also indicative of his connection with the Khorramdini beliefs, since the root of Khorramdini beliefs lies in Mazdai sect who in turn are closely related to Manavi’s religious belief.  Therefore it is concluded that devotion to Khorram religion in Ferdowsi’s words probably confirms certain religious beliefs of Khorramdinan, those compatible with the Ismaili beliefs and in particular shows that he favors and adopt their political and cultural deeds. .

    Keywords: Ferdowsi, Ismailis, Khorram religion, priest, Manichaean religion
  • Jamileh Azamian *, AmirHossein Mahoozi, Mahmoud Tavoosi Pages 41-73

    In this qualitative-quantitative research first the deep structure of the old motif of Jamshid’s myth that is Jam and sun and the account of the new motif namely cup of Jam is described and analyzed.  Then, the extent and the manner of employing these motifs by Khwaju and Hafex is studied.  Apart from using the old motif of Jam and sun in Gowharnameh and Gol o Nowruz Khwaju had selected the new motif of cup of Jam in Rowzat-al-anwar, Kamal-Nameh, and Homay o Homayun depending on his intensions whereas Hafez had far more utilized cup of Jam in his Divan.  Although Khwaju uses both old and new motifs of Jamshid’s myth in his poems, yet in average the recurrence of cup of Jam in his works are more frequent.  The equivalence of Jam and sun in Gol o Nowruz and Gowharnameh indicates the relationship and the unity of the two in his poetry.  If the God of Sun, Mehr in these equations substitutes the word sun, a new equation of Jam and Mehr is produced and this concept probably demonstrates how our ancestors worshiping Mehr had employed the old motifs of Jam’s myth according to the subject matter and the feasibility of this new equation attest to the flexibility and accordance inherent in myths.

    Keywords: Jam, Sun, Cup of Jam, God of Mehr, Khwaju’s poetry, Hafe’z poertry
  • Sina Forouzesh, Maryam Barzegar * Pages 75-100

    Shahnameh translated by William Jones, and excerpts of which translated into English verse and French prose are recognized to an extent in the west.  From then on characters like Louis Langles, Ernest Renan, Jean-Jacques Ampere, Noldeke announced that the Persian national epic outshines any other epic in the world.  The purpose of this article is to determine how Shahnameh’s reputation diffused in France and to what extent the French were inspired by its tales.  Since the 18th century and after the great French revolution, in French literature a movement took form which turned the attention of this nation towards literary works of other nations.  With the spread of Orientalism in Europe the worldwide process of translation movement took speed.  The first translations made from excerpts of Shahnameh were carried out by Louis Langles, De Wallenbourg, and Biyanki, however translation and critical edition of Shahnameh of Ferdowsi undertaken by Jules Mohl took forty years to complete and finally in 1877 it was published in seven volumes.  Since then, French authors such as Alfred Delvau, Maurice Maeterlich, Noldeke conducted researches and produced criticism regarding Shahnameh that influenced French poets like Abel Bonnard, Victor Hugo, Francois Coppee, Paul Furt, and Andre Gide.

    Keywords: Shahnameh, Ferdowsi, France, epic, Orientalism, translation
  • Saba Pezhmanfar *, Ahmad Zakeri, Hosein Nabavi Pages 101-124

    This research is an attempt to apply Bourdieu’s integrated structuralist theory in order to examine the extent of influence of literary production field in the 4th century taken as object, and also study the impact of Ferdowsi’s disposition regarded as a subject in the composition of the most important Persian national epic.  After examining the aforementioned field and studying the impact ofsocial, economic, cultural, and symbolic capitals on Ferdowsi’s habitus, this result is reached that there exists a dialectic relationship between the literary production field in the 4th century closely connected with the political field under the Samanids rule with the active habitus which did not lead him towards the vulgar teachings, instead had led him to use Persian national narratives in order to undertake the composition of Shahnameh.  Employing descriptive analytic approach in this article it was found out that, Ferdowsi’s strategy was under the influence of collective habitus in his time which in turn emanated from the political structure of Samanids and his individual habitus was affected by the symbolic and cultural capital and also his Dehghan class.  All these factors had persuaded him to incline towards preservation of the Persian language and Persian national identity.  It was further proved that Abu Mansur Abd al-Razzaq and his companions had a great role in providing the milieu in which a project such as the writing of the Shahnameh could be realized.

    Keywords: Bourdieu, Ferdowsi, Shahnameh, Literary production field, habitus
  • Sousan Sahami *, Babak Heidarie Pages 125-141

     A national character has such profound merit that for many access to these national models, had become the main sacred objective of their lives.  However in real life what personality type or role model is appropriate for our society?  Are there any such examples in the ancient Persian culture to introduce to the present generation?  Or should one resort to other cultures?  It is centuries that through its myths, Shahnameh of Ferdowsi as a national identity of Persian society, transmitted major part of ancient Persian cultural, religious, and national heritage to this day.  Attempt is made in this article to study the characteristic features of Shahnameh’s prominent heroes from the perspective of sociological and psychological aspect of personality.    Employing narrative analysis method, first the characteristic features of six main characters in the Tale of Zal and Roudabeh are determined. Secondly, using three stages of open, axial, and selective coding in grounded theory method 158 concepts, 28 sub themes, and 7 major themes were identified and according to four precepts eight characters were revealed, and finally the chief concept of two personality types rational and irrational are referred to.

    Keywords: National character, Epic literature, the tale of Zal, Roudabeh, personality type, Grounded Theory
  • Pages 143-156

    Mythic reason for defeating Forod by Bijan Man has always tried to dominate nature and to rule or to accept nature in the form of beliefs of domination. The pattern of human design in beliefs is based on their own mental criteria, and therefore, we see human ideals in these attitudes With the difference that some people have used their imagination. The epic stories that originate from the mythical stories of any country can be understood by discovering the originality of the mythical story and putting together several other stories. In this research, we are looking for the answer to the question of why the Bijan conquer Forod and what is the mystery and mystery of killing the epic characters at the hands of his family? The author seeks to answer the above questions using descriptive and analytical mythical patterns. According to the hypothesis, the only weapon of labor on individuals in some stories is their own family tools. Key word: Sayyash Armor, Bijan, Myth, Epic

    Keywords: Sayyash Armor, Bijan, myth, epic
  • Nafiseh Zamani *, Farzane Farrokhfar Pages 157-179

    Rostam, reputed as one who wears a talismanic tiger skin is a preeminent legendary hero in the Shahnameh of Ferdowsi. Ferdowsi dresses him with an armor called Babre Bayan, and a hat made from the skin of the white demon according to the epic narratives in the west.  Therefore this array becomes Rostam’s pictorial identity seen in most illustrated editions of Shahnmeh.  Among the illustrated copies, Paris manuscript 953 belonging to the second school in Tabriz and Gazvin in the Safavid period is regarded a suitable source for the purpose of this article since it displays clear pictures of Rostam’s garments.   Since cultural symbols in myths are represented in the art works this research is a step taken to identify and find the origin of the symbols and in this way one can also determine to what extent historical pictures correspond with the mythic symbols.  This article raises the question that to what extent the illustrator of the Paris edition used clothing to portray Rostam as a legendary epic figure?  According to the studies conducted it was verified that the illustrator of the Paris 953 edition had been well informed of the Shahnameh text, and under the influence of narrative imagery in portraying Rostam in battle, had profited from the clothing in order to induce the mythic character of Rostam while remaining loyal to the customary example of this time that is the Safavid era.  This point must be emphasized that the artist of the tenth century due to the existence of appropriate artistic and scientific opportunities and the ability to access the illustrated editions of preceding centuries was cultivated in a milieu where he could express his artistic talents by using clothing with utmost care in such a way to portray Rostam’s massive extraordinary strength in Shahnameh 953.

    Keywords: Safavid painting, Shahnameh Paris manuscript 953, Rostam, Babre Bayan armor, Kaleh Palangi hat
  • Seyedeh Zahra Saberi Nikoo *, MirJalaladin Kazazi, Mousa Parnian Pages 181-209

    One of common grounds between literature and psychology is the concept of dreaming and its interpretation.  The most significant resemblance lies in their symbolic language.  In numerous literary and historical works of nations one comes across account of dreams that are realized and interpreted by dream interpreters.  Shahnameh as a singular literary work is no exception in this regard to an extent that this recurring feature can be considered as a motif.  Sometimes these dreams are fully realized, at times half come true and other times are totally symbolic.   Jung’s individual and collective unconscious arguments and traditional dream interpretation approach are applied to Siavash’s dream in Shahnameh in order to arrive at an interpretation so that it can be compared with the interpretation provided in the narrative tale.  The method of research in this article is analysis and comparison.  In traditional dream interpretation, every single symbol in the dream is interpreted according to the Persian and Islamic dream interpretation books, but in the Psychological dream analysis section first in view of Siavash’s life, personality and his temperaments and also in view of Jung’s free association method, the symbols in his dream are analyzed, then in the final part the structural similarities of this dream are compared with a certain ancient myth.   The result shows that irrespective of the approaches applied, the perfect juxtaposition of symbols in the dream are well in accordance with the natural trend of the tale in Shahnameh.

    Keywords: Shahnameh, interpretation, the tale of Siavash, Jung, Unconscious
  • Sara Ajalli *, Ahmad Khatami, Abolghasem Esmaeelpour Pages 211-230

    Sohrab, one of the mythological characters in Persian national epic, Shahnameh is similar in many respects to Babhruvahana, the epic character in Indian epic, Mahabharata.  Their similarities and differences lend themselves to examination in many respects.  The common origin of their names, their lineage, identical destiny, the parents’ marriage story with the exact details, residence of both at their mothers side, and far from the father, the role of the spectacular horse in the progression of the tale, confrontation with the father in battle field after many years, the impact of supernatural forces in the tale, one of the opponents getting killed in the battle ground and the attempt made for acquiring the elixir are among the most remarkable common grounds between these two characters.  Nevertheless accurate examination of their life histories make us understand also significant differences between the two characters that inevitably  lead to entirely different fates and hence the course of the tales take diverse turns.   Using comparative analysis approach, the purpose of this article is to study the significant similarities and differences between the two characters.

    Keywords: Epic, Shahnameh, Mahabharata, Sohrab, Babhruvahana
  • Fatemeh Ghaeini Karimabadi, Hassan Bassak * Pages 231-255

    Ferdowsi’s Shahnameh is one of the greatest masterpieces in the Persian literature which is in close connection with the society, sovereignty, and politics of its time.  The kind of sovereignty in Shahnameh is monarchy whose foundation and principals are originated from the Iranshahri thinking.  The pillar of sovereignty is the monarch whose incompetence brings destruction to the country and its realms.  Ferdowsi’s ideal Iranshahr is the manifestation of a sovereignty with a just, wise king who has Farr or God given glory.  Apart from having an ideal worldwide view, Ferdowsi explains how power drawbacks and the flaws committed by the kings such as not acting according to wisdom, justice and engaging in extravagance lead to the final breaking of the rule of Asha.  This article made use of descriptive analytic approach in order to criticize and analyze Kings’ and sovereign’s vocation in Shahnameh with specific emphasis on the tale of Jamshid  since he is the first example of a monarch who acted according to his vocation but later disregarded his calling. The following results were obtained first that the major source in recognizing one’s vocation lies in having a Farr, God given glory and a king with a Farr is a wise and just king.  Kings’ vocation should come from the Lord of wisdom and creator of the world otherwise violation of the vocation not only harms the basis of monarchy, government, and nation, but also is regarded as a sign of disrespect to creation in general and it brings forth chaos and devastation to the country.

    Keywords: Shahnameh, Ferdowsi, Political thought, Pathology of power, vocation, Jamshid
  • Mehdi Reza Kamali Baniani, Mehrdad Akbari Gandomani * Pages 257-278

    Suspense is a quality created by the writer to induce anticipation and curiosity to the reader as to the outcome of a story.  Therefore, any state be it conflicts in the story, complexity, ambiguity, and etc which sensitizes the reader towards the story, its characters and their destinies, and the chain of events place itself in the domain of suspense.  Not only this method diminishes reader’s weariness and ennui but also creates dynamism in the progression of the story.  One of the tales in which the technique of suspense plays an effective role in the linear course of the story is the combat of Rostam and Esfandyar in Shahnameh.  In this long tale, numerous factors create suspense, and each in a way contribute to the dynamism in the story.  Predictions made, internal conflicts of the characters, narrative flashbacks, detailed descriptions, long dialogues and their kinds (internal monologues, soliloquy) variety of implicit and explicit allusions (story within story method) are all parts of suspense device in the tale which on one hand cause continuity in the story and postpones the outcome of the tale and on the other hand, enhances readers appeal to understand the line of the story.  After getting familiarized with the concept of suspense and its characteristics this research deals with the effective methods and techniques in creating suspense in the tale of Rostam and Esfandyar.

    Keywords: Suspense, Conflict, Rostam, Esfandyar
  • Fahimeh Gordgiran *, Maryam Mahmoodi, Ahmadreza Yalameha Pages 279-298

    Haft Lashkar in the form of Masnavi is an epic tale which was composed in the twelveth and thirteenth centuries.  Since its first and last pages had been omitted, there is no information available about its author, yet it is assumed that its composer could have come from the Indian subcontinent.  In view of its’ stylistics features and according to manuscripts studies criteria this work enjoys the characteristics of the style common in the Safavid era.  This Masnavi is a verse narrative of a tale which appeared in the naqqali scrolls under the name of Haft Lashkar.  The most considerable part of this Masnavi is devoted to the tale of Borzu and his son Tamur or Taymur who intends to place Borzu on the throne instead of Kaykhosrow.  It appears that in composing this Masnavi, its composer had looked up to Shahnameh to a great extent but the poems are weak and unstable and at times meter is not respected. The composer employs feast and epic in feast and combat scenes. Applying documentary and library approach to the only copy left from the Haft Lashkar Masnavi, this research aims to assess it in terms of stylistics which involves examination of the every aspect of the language, its content and usage of literary devices.

    Keywords: Haft Lashkar, epic, style, Safavid era, Masnavi
  • Hamed Mehrad * Pages 299-321

     The body is a social construction that is it is an outcome of social and cultural interplay.  Therefore, human gestures are realities related to society and culture, and not merely biological, naturally born entity imposing itself to the individuals.  Moreover regarding the notion of body there are multitude of elements such as social and cultural considerations to account for.  Perception is also a bodily phenomenon not emanating from the mind since human beings as embodied agents influence our perception of the world.  Therefore, structure of perception is the same as the structure of body and the world acts as a field for our awareness and actions.  From this perspective reading of epic texts which focuses on the human body and has roots in the collective, and national ideals, and cultural reflections gain importance.  The purpose of this article is to examine and analyze bodily actions in Kushnameh whose protagonist is a hideous despotic antihero. The final results are corresponded with the symbological data.

    Keywords: Gestures, bodily perception, body sociology, kushnameh, antihero