فهرست مطالب

پیکره - پیاپی 18 (زمستان 1398)

نشریه پیکره
پیاپی 18 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا رفیعی راد*، سودا ابوالحسن مقدمی، رضا افهمی، شهریار شکر پور صفحات 1-17
    علیرغم گسترش همه جانبه مبانی هنرهای تجسمی مدرن، و انبوه سبک ها و تکنیک های مختلفی که به سرعت در دنیا منتشر می شوند، نگارگری ایرانی، چه به صورت بالفعل و چه به صورت بالقوه کارکردهای بصری و بیانی فراوانی یافته است. با حضور پر شمار زنان به عنوان نقاش در تاریخ هنر ایران در دوران معاصر، نقاشان زن ایرانی، علاوه بر کاربست روش ها و تکنیک های غربی، در به کارگیری برخی شگردهای تصویری این گنجینه بصری در نقاشی معاصر ایران، موفقیت هایی را کسب نموده اند. هدف این پژوهش، جمع آوری و معرفی این نقاشان معاصر و بررسی و تحلیل آثار آنان با در نظر گرفتن حضور نگارگری در آثارشان است. سوال این است که زنان نقاش ایرانی در زمینه احیای نگارگری در نقاشی معاصر ایرانی، چه نقشی را ایفا نموده اند و چگونه و از کدام ویژگی های نگارگری برای بیان شیوه های نو در نقاشی معاصر، بهره گرفته اند؟ این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، اینترنتی و آرشیوی، به نتایجی دست یافت که در آن مشخص گردید، نقاشان زن ایرانی با استفاده از تلفیق نقوش گیاهی و جانوری و حروف الفبای فارسی، همچنین با استفاده از نقش اسب در شیوه های متنوع، یا تغییر مصالح، ایجاد نمودهای بصری جدید از طریق تحلیل سطوح نگارگری، تحول در کارکرد سطوح معماری و همچنین با بهره گیری از مبانی تجسمی غربی، موفقیت هایی را در جهت غنای نقاشی معاصر با استفاده از عناصر سنت نگارگری به دست آورده اند.
    کلیدواژگان: نقاشی معاصر ایران، نگارگری، زنان نقاش ایرانی
  • محمد افروغ* صفحات 18-35

    فراهان، یکی از قطب های برجسته قالی ایران است که از نیمه دوم قرن نوزدهم میلادی با تولید قالی های نفیس به شهرت جهانی رسید. نمود این شهرت، قالی های ساروق است که یکی از مهم ترین کانون های بافندگی فراهان است. شاخص های کیفی زیباشناختی (طرح و نقش و رنگ) و فن شناختی (ریسندگی، رنگرزی، بافت و پرداخت) قالی فراهان به گونه ای بود که جامعه غربی برای دسترسی بیش تر به آن، بسیاری از تجار و شرکت های خارجی به قصد تولید و صادرات آن در سلطان آباد متمرکز شدند. امروزه بسیاری از قالی های فراهان در موزه ها و مجموعه های جهانی نگه داری می شوند. فراهان کارپت، مجموعه ای برجسته در تولید قالی فراهان با شش دهه سابقه است که به صورت ضابطه مند و ساختارمند محصولاتی با رویکردی جدید و آگاهانه و هدف مند را به مقصد بازارهای داخلی و خارجی تولید و عرضه می کند. از این رهگذر قالی های تولیدی فراهان کارپت با دو نگرش مدرن و امروزی و سنتی (البته با تغییرات بنیادین در ساختارهای زیباشناختی شامل طرح، نقشه و رنگ و فن شناختی شامل پشم دستریس، رنگرزی گیاهی، بافت کیفی)، بافته می شود. این مقاله بر آن است تا ضمن مطالعه، تحلیل و معرفی مکتب قالی بافی فراهان و نمونه هایی از قالی های قدیمی فراهان، به معرفی مجموعه فراهان کارپت (تولید قالی های فراهان)، بپردازد. مقاله حاضر از نوع بنیادین و روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و گردآوری داده ها توامان به صورت میدانی و کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: سلطان آباد، اراک، قالی، طرح و نقش، رنگ
  • عرفانه اسماعیلی* صفحات 36-47
    در این پژوهش که به شیوه توصیفی-تحلیلی و با هدف شناخت مولفه های زمان و مکان در آثار طراحان برجسته گرافیک و کاربرد آن در طراحی گرافیک انجام پذیرفته، تلاش شده تا با مطالعه و بررسی آثار گفته شده، به این پرسش پاسخ داده شود که؛ آشنایی زدایی، زمانی و مکانی در طراحی گرافیک چگونه  امکان پذیر است؟  در این پژوهش پس از بررسی مولفه های زمان و مکان در آثار طراحان به نام گرافیک و همچنین آثاری که در مسابقات مقام کسب کرده اند این نتیجه حاصل شد که آشنایی زدایی از مکان تنها محدود به نامتعارف بودن مکان ارایه اثر نیست و با اضافه کردن نقاط گریز متعدد و بررسی اثر از وجوه مختلف، همچنین ایجاد تغییر در مختصات مکان نیز امکان پذیر است. هنرمند با آشنایی زدایی از مولفه زمان معماهای هدف مند تولید می کند و با اشاره غیرمستقیم به هدف مورد نظر خود، تصاویری شگفت و متحیر کننده می آفریند این شیوه می تواند شیوه ای اصیل، موثر و موفق در طراحی گرافیک باشد.
    کلیدواژگان: آشنایی زدایی، طراحی گرافیک، مولفه های آشنایی زدایی، زمان، مکان
  • اصغر کفشچیان مقدم*، سارا اللهیاری صفحات 48-63

    هدف این پژوهش، بیان نشانه شناسانه عنصر آب در آثار آندری تارکوفسکی و ایجاد مفهومی جدید در ذهن مخاطب می باشد. به طور کلی نظریات تارکوفسکی، نوع سینما و فیلم سازی او دارای ویژگی های سمبلیک و شاعرانه می باشد. همچنین با بررسی آثار وی می توان دریافت که عناصر چهارگانه در فیلم های او از جایگاه ویژه ای برخوردار است. سوالی که در این پژوهش مطرح می شود، این است که نشانه شناسی آب به عنوان یکی از عناصر طبیعت چه مفهومی در آثار تارکوفسکی ایجاد می کند ؟ در این پژوهش، ابتدا مبانی فکری و نظری تارکوفسکی مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در ادامه با توجه به بحث نظام نشانه ها از افرادی همچون فردینان دو سوسور و در بحث اختصاصی سینما از کریستین متز بهره گرفته خواهد شد. نشانه شناسی مانند دریچه ای میان تفکر تارکوفسکی و تصویر ارایه شده از ذهن او از همین دریچه بر پرده سینما، یکی از موارد مهم این پژوهش می باشد. عنصر آب به طور مشخص از بین عناصر چهارگانه در فیلم های تارکوفسکی انتخاب شده تا بررسی موشکافانه از این عنصر در صحنه های آثار تارکوفسکی انجام گیرد. در نتیجه آمده که استفاده از عنصر آب چه معناها و مفهوم هایی در آثار تارکوفسکی دارد و او چگونه توانسته به طور کلی از عناصر طبیعت در آثارش بهره بگیرد.

    کلیدواژگان: تارکوفسکی، نشانه شناسی، عنصر آب، سینما، عناصر چهارگانه طبیعت
  • شادی طاهرخانی* صفحات 64-88

    در طول تاریخ، انسان پیوسته در پی یافتن دلایلی برای توضیح رویدادهای جهان پیرامون خود بوده و آسمان را یکی از اصلی ترین عوامل وقوع این رویدادها می انگاشت؛ ازاین رو کنجکاوی در افلاک و جستجو در راز کیهان، قدمتی به درازای حضور بشر بر روی کره خاکی دارد. ظهور دین مبین اسلام و  گرایش خلفای اسلامی به علم نجوم و نجوم احکامی سبب رشد و توسعه این شاخه از علوم طبیعی به ویژه در فاصله قرن 3 تا 9 هجری شد. در پژوهش حاضر مفاهیم و باورهای نجومی در دوران اسلامی شناسایی و استخراج گشته و جهت تطبیق با نقوش نجومی دو نسخه مصور «صور الکواکب الثابته» (820ه.ق) اثر عبدالحمن صوفی که نسخه اولیه آن متعلق به قرن 4 ه.ق بوده و «الموالید» (700ه.ق) اثرابومعشر بلخی بررسی شده است. پژوهش حاضر کیفی و به لحاظ هدف، نظری است. داد ه های این پژوهش بر پایه اطلاعات کتابخانه ای و پایگاه های اطلاعاتی علمی بوده و روش ارایه آن توصیفی و تحلیلی با رویکردی تطبیقی است. مهم ترین پرسش های پژوهش حاضر عبارتند از: 1. مولفه های احکام نجومی دوران اسلامی چیست و انواع صورت های فلکی با چه ویژگی هایی در دو نسخه مصور صورالکواکب و الموالید تجسم یافته اند؟ 2. تا چه میزان نقش صورفلکی بروج دوازده گانه در نسخ یاد شده به لحاظ تجسمی بر هم انطباق داشته است؟ بنا بر یافته های پژوهش، صورفلکی به دو دسته ی بروج دوازده گانه و سیارات هفت گانه تقسیم می شوند که این صورت ها در دو کتاب نام برده از تنوع برخوردار بوده و کاملا منطبق بر هم نیستند و بعضا به اقتضای سلیقه هنرمند تغییراتی در آن ها صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: صور فلکی، بروج دوازده گانه، مصور، الموالید، صورالکواکب
  • مژده درخشانی* صفحات 89-101

    آفرینش اثر هنری توسط هنرمند و والایی پیدایش یک اثر یگانه، سبب شده اندیشه، همواره در پی یافتن میزان اصالت و اعتبار هنر خلق شده باشد. در بازه زمانی پیدایش مدرنیسم این سنجه ها دستخوش تغییرات چشمگیری شدند و تغییر اندیشه و نگاه هنرمندان سبب شد تا هنرمند به عنوان یک مولف مفاهیمی چون هنر غیربازنمایانه، انتزاع ، هنر مفهومی را در آثار خود به نمایش بگذارد. با ظهور عصر پسامدرن و ارجاع دهی برون متنی، مبحث بینامتنیت، در نقد ادبی و هنری برای توضیح و تبیین آن مطرح شد و خوانش جدید از یک اثر هنری با عنوان «ازآن خودسازی1» مورد توجه هنر پست مدرن قرار گرفت. از زمان آغاز این دوره، تفاوت ازآن خودسازی در هنر و سرقت هنری و چگونگی ارزیابی اصالت یک اثر که به شیوه ازآن خودسازی خلق شده است، از جمله مباحث چالش برانگیز ارزش گذاری آثار هنری بوده است. این جستار در پی آن است تا با بررسی شاخص های ازآن خودسازی و میزان اصالت آثار هنری تجسمی خلق شده طی فرآیند پست مدرن به کارکرد و تاثیر آن بپردازد و برای پاسخ به این پرسش که ازآن خودسازی، تا چه اندازه با سنجه های اصالت در تقابل یا همسو است، بکوشد. این پژوهش از نوع نظری و بنیادین می باشد و اطلاعات مورد نیاز با روش کتابخانه ای گردآوری شده است. اصالت آثار هنری با تکیه بر روش ازآن خودسازی در دوران پسامدرن و بینامتنیت حاکم بر آن، شاخصه یگانگی در تعیین اصالت اثر کاربردی ندارد اما اصالت فکری و ارزش تامل هنرمند، برای سنجش اصالت اثر هنری با شیوه ازآن خودسازی مدنظر قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: اصالت، ازآن خودسازی، بینامتنیت، هنرهای تجسمی
|
  • Reza Rafiei Rad *, Sevda Abolhasan Moghaddami, Reza Afhami, Shahryar Shokrpour Pages 1-17
    Despite the pervasiveness of modern visual arts principles, as well as diverse styles and techniques that are rapidly spreading in the world, Iranian painting (miniature) carries out both actual and potential visual and expressive functions. With the presence of female painters in the history of contemporary Iranian art, Iranian female painters, apart from the use of Western methods and techniques, have gained great success in using some of the visual techniques of this treasure in the contemporary Iranian painting.The current study aimed to collect and introduce these contemporary painters and assess and analyze their artworks by considering the presence of miniature in their artworks. The question is about the role of Iranian female painters in the restoration of the miniature in ontemporary painting in Iran and the miniature features they used to express new methods in contemporary painting.Despite all the influences of female artists in this field, there is a paucity of studies to introduce these artists and their executive procedures. Among these studies, we can refer to the thesis of "Elaheh Farahani" conducted in 2014 entitled "The Analytical Study of the works of the ancient and contemporary female painters, a case study of ten Iranian painters”. This study sought to introduce five miniaturists within the decades 10-11 AH and five contemporary miniaturists, including "Clara Abkar", "Mahin afshan pour", "Zinat Sadat Emami", "Farideh Tathiri Moghadam" and "Farah Osooli”.The next research is "The position of female artists in the history of Iranian Art” performed by "Marjan Edraki" in 2014, which only investigated the social conditions and the emergence of female painters, especially after the Islamic Revolution Iran.
    Keywords: Iranian contemporary painting, miniature, Iranian female painters
  • Mohammad Afrough * Pages 18-35

    Markazi province is one of the long-standing centers of Iranian carpet weaving. Farahan is a large area of ​​Markazi province that includes more than 200 villages and weaving centers. Sarough, as a prominent Iranian carpet brand, is one of the most important centers of carpet weaving in Farahan. Farahan carpet, which has been the origination and the first carpet of Markazi province, began to grow, develop, and flourish in the middle of the Qajar period due to the presence of Tabriz merchants and then the establishment of foreign companies in Sultanabad. It was at this time that Farahan Carpet found its true identity with the help of a coherent and coordinated management and exemplary quality of production.Currently, Farahan and Sarough carpets are presented in the most prestigious museums, collections, and galleries around the world. The quality of weaving, brightness and sparkle of colors, and beautiful and varied patterns (which are the result of the attitude, taste, talent, and imagination of Iranian designer artists) have made them unique. As a result, during the ups and downs of economics and art caused by global challenges, they have always been interesting, as components of identity and quality, for the manufacturers in all eras, especially the recent decades.Farahan Carpet Company is one of the most prominent manufacturers of Farahan carpet, which has been working in this field for almost six decades. This company is based on indigenous, national, and transnational standards and consciously follows a purpose. It examines the needs of the market and the customers in order to offer coherent products with two traditional and modern approaches. The destination and target markets of most of these products include the United States, Europe, and the Far East. In Farahan Carpet, all the steps and production processes from the beginning to the end are performed under the supervision of the company's managers and experts. The lack of resources in the field of Farahan carpets highlights the need for this research.In sources which briefly refer the carpets of Markazi province and its subordinate cities and villages, such as "Persian carpet" (Edwards, 1989), "Persian carpets" (Hangeldin, 1996), "Ghalin” (Sabahi, 2014), “Study of Persian Carpet” (Jouleh, 2011), and “Golden Sunset of Sarough Carpet” (Sooresrafil, 1993), there have also been some brief and general references to Farahan carpet and its villages, such as Sarough. In addition, in recent years, studies have been conducted on the carpets of Markazi province (Arak, Farahan, Sarough and Jirya), namely "review, analysis, and introduction of native and original designs and patterns of Arak Carpet weaving school (Sultanabad)" (Afroogh, 2017) and "Study, analysis, and introduction of new and imported (adapted) designs and patterns in the contemporary carpets of Arak (Sultanabad)” (Afrough, 2018). The present study aimed to introduce the Farahan carpet-weaving school and the design and patterns of its carpets in order to study, investigate, and introduce the Farahan Carpet company and its products.

    Keywords: Arak, Carpet, color, design, pattern, sultanabad
  • Erfane Esmaeili * Pages 36-47
    Defamiliarization is one of the novel techniques for the presentation of new forms in an attempt to achieve a stronger effect in some fields, including visual arts. This concept is usually formed by presenting or creating new artwork and depends on such components as time and space, imitation and habits, rules, and traditions. The current study which was conducted with the aim of recognizing the components of time and space in the works of some prominent graphic designers and its application in graphic design. It was attempted to answer the following question: How can we defamiliarize graphic design works? Information and library databases constituted the source of the present descriptive-analytical study. In this regard, "Shafiei Kadkani" elaborates on the position of this approach in literature in an article entitled "Defamiliarization" in  2012. He is of the belief that all innovations in the field of literature and art are related to the concept of defamiliarization, except in very exceptional and rare cases. Moreover, in 2019, "Mohammad Khazaei" and "Erafaneh Ismaili" in an article entitled "Understanding the concept of defamiliarization in Michal Batory's posters" provided a detailed study of defamiliarization in works of this artist and also defamiliarization techniques in graphic design including visual arrays.
    Keywords: Defamiliarization, Graphic Design, Defamiliarization components, Time, Space
  • Asghar Kafshchian Moghadam *, Sara Allahyari Pages 48-63

    The aim of this study is to express the semiotics of the element of water in the works of Andrei Tarkovsky and to create a new concept in the mind of the audience. In general, Tarkovsky's views on cinema and filmmaking have symbolic and poetic features. Also, by examining his works, it can be seen that the four elements have a special place in his films. The question that arises in this study is what does the semiotics of water as one of the elements of nature create in Tarkovsky's works? In this study, Tarkovsky's intellectual and theoretical foundations will be examined first, and then, according to the discussion of the system of signs from people like Fardinan.Christine Metz will be featured in two exclusive and cinematic debates. Semiotics, such as the valve between Tarkovsky's thinking and the image of his mind from that lens on the cinema screen, is one of the important points of this research. The water element is clearly selected from the four elements in Tarkovsky's films to be scrutinized in the scenes of Tarkovsky's work. As a result, what are the meanings of the use of the element of water in Tarkovsky's works and how he was able to use the elements of nature in his works in general?

    Keywords: Tarkovsky, Semiotics, the element of water, cinema, the four elements of nature
  • Shadi Taherkhani * Pages 64-88

    Throughout history, man has been constantly looking for reasons to explain the events of the world around him and considered the sky to be one of the main factors in the occurrence of these events; Therefore, curiosity in the heavens and searching for the secret of the universe is as old as the human presence on earth. The emergence of Islam and the tendency of Islamic caliphs to astronomy and astronomy led to the growth and development of this branch of the natural sciences, especially between the 3rd and 9th centuries AH. In the present study, astronomical concepts and beliefs in the Islamic era have been identified and extracted, and in order to match the astronomical motifs, two illustrated copies of "Types of Al-Kawakab Al-Sabetah" (820 AH) by Abdul Haman Sufi The original version belongs to the 4th century AH and "Al-Mawlid" (700 AH) has been studied by Balkhi Publishing House. The present study is qualitative and theoretical in terms of purpose. The data of this study are based on library information and scientific databases and its presentation method is descriptive and analytical with an adaptive approach. The most important questions of the present study are: 1. What are the components of the astronomical rules of the Islamic era, and with what characteristics are the types of constellations embodied in the two illustrated versions of Surah Al-Kawakib and Al-Mualid? 2. How much Has the role of the Twelve Tornadoes in the above-mentioned versions been visually matched? According to the research findings, Surfelki is divided into two categories: the twelve Boroughs and the weekly planets. According to the artist's taste, changes have taken place in them.

    Keywords: The constellations, the twelve constellations, the illustrator, the almalid, the zodiac
  • Mojdeh Derakhshani * Pages 89-101

    The creation of a work of art by an artist and the supremacy of the creation of a unique work, has caused thought to always seek the originality and credibility of the art of creation. During the period of the emergence of modernism, these measures underwent significant changes, and the change in the minds and views of artists caused the artist, as an author, to display concepts such as non-representational art, abstraction, conceptual art, etc. in his works. With the advent of the postmodern era and the extra-textual reference, the issue of intertextuality was raised in literary and artistic critique to explain and explain it, and a new reading of a work of art entitled "From Self-Making 1" came to the attention of postmodern art. Since the beginning of this period, the difference between self-creation in art and art theft and how to evaluate the originality of a work that has been created in the way of self-creation,One of the most challenging issues has been the valuation of works of art. This paper seeks to examine and evaluate the characteristics of self-creation and the originality of visual works of art created during the postmodern process and to answer the question of how much of that self-creation is in conflict with the criteria of originality. . This research is theoretical and fundamental and the required information is collected by library method. The originality of works of art, relying on the method of self-creation in the postmodern era and its intertextuality, does not have the characteristic of unity in determining the originality of applied art, but the intellectual originality and value of the artist's reflection is considered to measure the originality of the work of art.