فهرست مطالب

Iranian Journal of Health Psychology
Volume:2 Issue: 1, Winter and Spring 2019

  • تاریخ انتشار: 1398/03/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید پورعبدل، ناصر صبحی قراملکی*، نادر حاجلو، سید حامد سجادپور صفحات 19-30

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش نارسایی هیجانی و بهزیستی اجتماعی در پیش بینی خشونت علیه زنان بود. این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری این پژوهش کلیه ی زنان متقاضی طلاق شهر اردبیل در سال 1396 بود که 106 نفر از آنها به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده های پژوهش از مقیاس خشونت علیه زنان، پرسشنامه ی نارسایی هیجانی و پرسشنامه ی بهزیستی اجتماعی استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد که بین نارسایی هیجانی و خشونت علیه زنان رابطه مثبت معنادار وجود دارد (05/0<p). همچنین بین بهزیستی اجتماعی و خشونت علیه زنان ارتباط منفی معناداری به دست آمد (05/0<p). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که حدود 64 درصد واریانس خشونت علیه زنان از طریق متغیرهای نارسایی هیجانی و بهزیستی اجتماعی تبیین می شود. با توجه به این نتایج می توان گفت که شناخت هیجانات در سطح فردی و همچنین شناسایی و توصیف هیجانات و آگاهی از هیجانات می تواند در بهبود روابط زوجین و کاهش خشونت خانوادگی موثر باشد. همچنین سهیم دانستن خود در خانواده و جامعه و پذیرش جامعه و اعضای آن با نقاط ضعف و قوت های آن و داشتن روابط موثر با افراد نزدیک و همچنین حمایت از سوی افراد منجر به کاهش خشونت علیه زنان می شود.

    کلیدواژگان: نارسایی هیجانی، بهزیستی اجتماعی، خشونت زنان، سلامت روان
  • احمد علی پور، حسین زارع، غلامحسین جوانمرد، رقیه محمدی* صفحات 31-46
    هدف

    پژوهش حاضر، با هدف تعیین تاثیر خالص و ترکیبی دو تکنیک تن آرامی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBR) و تحریک الکتریکی فرامغزی (CES) در کاهش نارسایی کارکردهای اجرایی و خطاهای حافظه آینده نگر و گذشته نگر در بیماران دیابت نوع 2 انجام گرفته است.

    روش

    این پژوهش، یک کار آزمایی بالینی تصادفی سه گروهی دو سر کور و از نوع طرح اندازه های تکراری است. نمونه شامل 30 بیمار بود که به روش مبتنی بر هدف و براساس نمونه گیری در دسترس از انجمن دیابت شهرستان بناب انتخاب شدند و به طور تصادفی در سه گروه 10 نفره MBR، CES، و گروه MBR+CES انتصاب شدند و در 10 جلسه انفرادی، مداخلات مربوط به گروه خود را اخذ کردند. کل بیماران، قبل از مداخلات، پس از اتمام مداخلات، و یک ماه بعد از اتمام مداخلات، به وسیله پرسشنامه نقص کارکردهای اجرایی بارکلی (BDEFS)، و پرسشنامه حافظه گذشته نگر و آینده نگر (PRMQ)، مورد سنجش قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس بین- درون گروهی (SPANOVA)، حاکی از تغییر میانگین حافظه گذشته نگر و آینده نگر در طول زمان، و تغییر حافظه آینده نگر در طول زمان در گروه های مختلف بود. نتایج تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد که در مرحله پیگیری، خطاهای حافظه آینده نگر در گروه MBR+CES هم نسبت به گروه MBR و هم نسبت به گروه CES بطور معناداری کمتر شده بود (P<0/05).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش، تلویحات نظری و کاربردی بسیاری در زمینه بهبود عملکرد شناختی بیماران دیابت نوع 2 به دنبال تکنیک های درمانی MBR و CES بهمراه دارد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، حافظه، MBR، CES، دیابت نوع 2
  • پریسا مرادی کلارده*، وحید صادقی فیروز آبادی، محمود حیدری، محسن دهقانی صفحات 47-54
    مقدمه

    درد مزمن یکی از مهمترین معضلات پزشکی بوده که همه ساله افراد زیادی به آن مبتلا می شوند. بالاترین میزان شیوع درد مزمن در سنین بزرگسالی و میانسالی است. از جمله نشانگان همبود با درد مزمن، مشکلات خواب است. هدف پژوهش حاضر مقایسه کیفیت خواب در مادران مبتلابه درد مزمن و مادران فاقد درد مزمن بود.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقایسه ای بوده و شرکت کنندگان در پژوهش تمامی زنان مراجعه کننده به کلینیک درد بیمارستان امام حسین (ع) تهران بوده که از میان آنها تعداد 159 نفر با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ (بویس،1989)، مقیاس شدت درد ون کورف (ون کورف، 1990) و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز با استفاده از آزمون آماریt استودنت و تحلیل واریانس یک راهه انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین مادران مبتلا به درد مزمن و مادران فاقد درد مزمن در زمینه کیفیت خواب تفاوت معنادار وجود دارد. به این معنی که مادران بیمار از کیفیت خواب پایین تری برخوردار بودند. همچنین در مادران مبتلا به درد مزمن نیز افرادی که شدت درد بالاتری داشتند، کیفیت خواب پایین تر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر تلویحاتی در زمینه لزوم توجه به کیفیت خواب مادران مبتلا به درد مزمن و تاثیر آن بر عملکرد روزمره و انجام وظایف آنان به عنوان یک والد، دارد.

    کلیدواژگان: درد مزمن، مادران، کیفیت خواب، شدت درد، مشکلات پزشکی
  • صفحات 65-78

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رگرسیون برای پیش بینی خودکارآمدی زنان مبتلا به سرطان سینه بر اساس کیفیت زندگی، جهت گیری مذهبی، تاب آوری، اضطراب مرگ، سرسختی روانشناختی و حمایت اجتماعی ادراک شده است. روش پژوهش توصیفی و از نوع رگرسیون بود. جامعه ی آماری در این پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به انستیتو کانسر بیمارستان های امام خمینی و میلاد تهران در سال 1397 بودند. برای انتخاب نمونه مورد پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد، به این صورت که از بین بیماران مبتلا به سرطان پستان 300 نفر براساس ملاک های ورود و خروج پژوهش به عنوان گروه نمونه انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر و همکاران (1982)، پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده چند بعدی زیمت و همکاران (1989)، پرسشنامه جهت گیری مذهبی آلپورت (1967)، پرسشنامه سرسختی روانشناختی کوباسا (1979)، مقیاس اضطراب مرگ تمپلر (1970)، پرسشنامه تاب آوری کونور-دیویدسون (2003) و مقیاس کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1996) بودند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد عوامل کیفیت زندگی، جهت گیری مذهبی، تاب آوری، اضطراب مرگ، سرسختی روانشناختی و حمایت اجتماعی ادراک شده 21 درصد توانایی پیش بینی خودکارآمدی را دارند. عوامل کیفیت زندگی، تاب آوری، سرسختی روانشناختی و حمایت اجتماعی با خودکارآمدی در سطح 5 درصد رابطه ی مثبت معنادار دارند و مثبت بودن این ضرایب در واقع نشان دهنده این است که با افزایش این عوامل، میزان خودکارآمدی افزایش می یابد (p<0.05). همچنین اضطراب مرگ با خودکارآمدی رابطه منفی معنادار دارد (p<0.05).

    کلیدواژگان: بیماران مبتلا به سرطان پستان، خودکارآمدی، سرسختی روانشناختی، جهت گیری مذهبی، حمایت اجتماعی ادراک شده، تاب آوری، اضطراب مرگ
  • سعاده بهره بر*، حسن احدی، علیرضا آقایوسفی صفحات 79-94
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف اثربخشی آموزش تنظیم هیجان و مقابله درمانگری بر کیفیت زندگی نوجوانان در معرض خطر سوء مصرف مواد انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های شبه آزمایشی با دو گروه آزمایش ویک گروه کنترل است. جامعه آماری در این پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم در جزیره کیش که 577 نفر در سال تحصیلی 97-96 تشکیل می دادند که در این بین 45 نفر از دانش آموزان بر اساس ملاک ورود انتخاب، به صورت انتساب تصادفی به 3 گروه (گروه آموزش تنظیم هیجان، گروه مقابله درمانگری و یک گروه کنترل) تقسیم شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه کیفیت زندگی who و پرسشنامه عوامل خطر ساز و حفاظت کننده مصرف الکل، سیگار وسایر مواد می شد. داده های پژوهش با استفاده ازروش تحلیل کواریانس تک متغیری با اندازه گیری مکرر انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برنامه های آموزش تنظیم هیجان و مقابله درمانگری بر کیفیت زندگی تاثیر مثبت داشته است و این تغییرات تا مرحله پیگیری پایدار بوده است.

    نتیجه گیری

    جهت بهبود کیفیت زندگی در نوجوانان می توان از برنامه های آموزش تنظیم هیجان و مقابله درمانگری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، مقابله درمانگری، کیفیت زندگی، سوءمصرف مواد
  • ناصر محمدی احمد آبادی، سمیه شاکر اردکانی، اکبر ذوالفقاری* صفحات 95-102
    هدف

    سواد سلامت ظرفیت کسب، پردازش و درک اطلاعات اساسی و خدمات ضروری برای تصمیم گیری های مناسب در زمینه سلامت است. این مفهوم عنصری مهم در توانایی یک فرد برای شرکت در فعالیت های ارتقای سلامت محسوب می شود. در حقیقت بهبود دسترسی افراد به اطلاعات بهداشتی و بهبود ظرفیت آنها برای استفاده از این ها به شیوه ای موثر و یک ابزار مهم برای توانمندسازی جامعه محسوب می شود. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین سواد سلامت و متغیرهای دموگرافیکی در شهروندان شهر یزد انجام شد.

    روش

    مطالعه حاضر توصیفی (مقطعی) و جامعه مورد مطالعه 385 نفر از افراد ساکن در شهر یزد می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته ای بوده که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. پس از تکمیل پرسشنامه ها، داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون آماری ضریب همبستگی پیرسون و کای اسکویر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    براساس نتایج، بین سواد سلامت با سن، جنسیت و تاهل ارتباط معناداری وجود دارد. بالاترین ضریب همبستگی در رابطه بین سواد سلامت با سن بدست آمد.

    نتیجه گیری

     با توجه به متغیرهای دموگرافیکی تاثیرگذار، به نظر می رسد که به منظور بهبود وضعیت سواد سلامت شهروندان لازم است مداخلاتی مبتنی بر ویژگی های دموگرافیک طراحی و اجرا گردد.

    کلیدواژگان: سلامت، سواد، جنسیت، سن، متغیرهای جمعیت شناختی
  • لیلا ذوقی*، بهناز ترابیان، بیتا آجیل چی صفحات 115-124
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه تمایز یافتگی خود با اضطراب اجتماعی با نقش میانجی گری ذهن آگاهی در زنان چاق شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه مراجعه کنندگان زن مرکز بهداشت آیت تهران که شاخص توده بدنی آن ها (30B≥ MI) بودند و تحت نظر متخصص مرکز پرونده فعال داشتند،تشکیل دادند. نمونه پژوهش متشکل از 103 نفر از مراجعان بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه اضطراب اجتماعی، پرسشنامه تمایزیافتگی خود و پرسشنامه ذهن آگاهی بودند. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و با استفاده از نرم افزارهای SPSS، ویراست 18 و لیزرل انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که ذهن آگاهی در رابطه تمایزیافتگی خود با اضطراب اجتماعی میانجی گر کامل می باشد. همچنین مدل پیشنهادی پژوهش از برازش خوبی با داده ها برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش مهم ذهن آگاهی در کاهش اضطراب اجتماعی، به نظر میرسد که آموزش ذهن آگاهی در دوره های آموزشی خانه های سلامت و مراکز بهداشت مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تمایزیافتگی خود، اضطراب اجتماعی
  • صفحات 125-134

    بیشتر افرادی که به سرطان مبتلا می شوند کیفیت زندگی پایینی دارند. به نظر می رسد که شناخت درمانی گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند موجب بهبود کیفیت زندگی آنان شود. ازاین رو این پژوهش باهدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی بیماران مبتلابه سرطان انجام شد. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کاربردی نیمه تجربی بود که با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل اجرا گردید. نمونه پژوهش حاضر را تعداد 30 بیمار سرطانی تشکیل می داد که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین گردیدند (هر گروه 15 نفر). اعضای هردو گروه پرسشنامه کیفیت زندگی (QOL) را در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل نمودند. یافته های پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین گروه کنترل و آزمایش تفاوت معناداری وجود دارد و شناخت درمانی گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی اثر معناداری را در بهبود ابعاد کیفیت زندگی در گروه آزمایش نشان داد .

    کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن آگاهی، کیفیت زندگی، سرطان
  • صفحات 135-140
    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه اثربخشی آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری و مثبت درمانی بر خودتنظیمی رفتاری زنان مبتلا به فشارخون اساسی صورت گرفت.

    روش

    در این مطالعه نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل تعداد 84 زن مبتلا به فشار خون در سه گروه کنترل ، مدیریت استرس و مثبت درمانی هر گروه 16 نفر جایگزین شدند. هر دو گروه پرسشنامه استاندارد خودتنظیمی رفتاری را قبل و بعد از مداخله تکمیل کردند . گروه مداخله به مدت هشت جلسه آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی-رفتاری و مثبت درمانی دریافت کرد و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. داده های به دست آمده با نرم افزار spss و روش آماری توصیفی و استنباطی(کوواریانس یک راهه و چند راهه) تجزیه تحلیل شدند.

    یافته ها

    نشان داد در هر دو گروه مداخله خودتنظیمی شرکت کنندگان نسبت به گروه کنترل افزایش یافته است (p>0.05). گروه مدیریت استرس شناختی-رفتاری اثربخشی بیشتری نسبت به گروه مثبت درمانی نشان داد

    بحث

    بنابراین میتوان نتیجه گرفت آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری و مثبت درمانی بر خودتنظیمی رفتاری زنان مبتلا به فشارخون اساسی اثربخش است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، استرس، مثبت درمانی، خودتنظیمی، فشار خون
|
  • Mohammad Oraki * Pages 9-18

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of schema therapy on depression and relapse in heroin-dependent men.

    Method

    This research was a semi-experimental study with pretest-posttest design with control group. To perform this research among people who referedto Tehran addiction treatment clinic in October to February 2017, 40 referees were selected and randomly assigned to experimental (20) and control groups (20). In this study, the experimental group received the Yang Scheme Program for 10 sessions of 90 minutes, while the control group was on the waiting list for the treatment. Participants completed a Beck Depression Inventory and a urine test to measure the substance in the pre-test and post-test phases. Analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that in the post-test stage, schema therapy could significantly reduce depression and relapse rate in heroin- dependent men compared to control group.

    Conclusion

    Schema therapy as a leading method in the field of cognitive-behavioral therapy has therapeutic benefits for heroin addicts and is effective in reducing the relaps problem.

    Keywords: Schema Therapy, Depression, Addiction Relaps
  • Saeed Pourabdol, Nasser Sobhi Gharamaleki *, Nader Hajloo, Seyed Hamed Sajjadpour Pages 19-30
    Background

    The aim of this research was to study the role of emotion failures and social well-being in predicting violence against women.

    Materials and Methods

    This research was descriptive and correlational. The population under study was all women applicants for divorce in Ardabil city in 2016 from among whom 106 were selected by available sampling method. Tools of data collection were the scale of violence against women, and questionnaires of alexithymia and social well-being. Data analysis was done through Pearson correlation and Multiple Linear regression.

    Results

    The results indicated that there was a significant positive correlation between alexithymia and violence against women (P<0/05). Moreover, there was a significant negative relationship between social well-being and violence against women (P<0/05). The results of regression analysis showed that 64 percent of the variance of violence against women was significantly explained by emotion failures and social well-being variables.

    Conclusions

    According to the findings it can be concluded that the recognition of emotions at the individual level as well as the identification and description of emotions and awareness of emotions can be effective in improving couples' relationships and reducing family violence. Besides, contributing ourselves in the family and society and accepting the community and its members with its weaknesses and strengths and having effective relations with close people and supporting people leads to a reduction in violence against women.

    Keywords: emotion failures, social well-being, violence, Women, Mental Health
  • Ahmad Alipor, Hossein Zare, GholamHossein Javanmard, Rogayeh Mohammadi Garegozlo * Pages 31-46
    Objective

    The present research aimed to determine the pure and combined effect of both techniques of mindfulness based-relaxation (MBR) and Transcranial Electrical Simulation (tCES) on decreasing prospective and retrospective memory errors and failure of executive functions of patients with type 2 diabetes.

    Method

    The study is a randomized three-group double-blind clinical trial with repeated measures designs. The sample of the study consisted of 30 patients selected with convenience and purposive sampling method from Diabetes Association of Bonab city, and they were randomly assigned to the three groups of 10 subjects: MBR, CES, MBR+CES groups; and they received interventions related to their group in 10 individual sessions. All patients were assessed by the Barkley Deficits in Executive Functioning Scale (BDEFS) and Prospective and Retrospective Memory Questionnaire (PRMQ), before and after the intervention, and one month after the intervention.

    Result

    The results of split-plot analysis of variance (SPANOVA) indicated the change of the mean of retrospective and prospective memory over time, and the change of prospective memory over time in different groups. The results of covariance analysis and the post hoc test of Ben Foruni indicated that in the follow-up phase, the prospective memory errors in the MBR+CES group were significantly lower than both the MBR and CES group (P <0.05).

    Conclusion

    The results of the study provide many theoretical and practical implications for improving the cognitive function of type 2 diabetic patients following MBR and CES therapeutic techniques.

    Keywords: Executive Functions_memory_MBR_CES_type 2 diabetes
  • Parisa Moradikelardeh *, Vahid Sadeghi Firoozabadi, Mahmood Heidari, Mohsen Dehghani Pages 47-54
    Objective

    Chronic pain is one of the most important medical problems that affect many people every year. The highest prevalence of chronic pain is in adulthood. Sleep problems are one of common symptoms of chronic pain. The aim of this study was to compare sleep quality in mothers with chronic pain and healthy mothers.

    Methods

    This study was comparative and its statistical population was included all women referred to the Pain Clinic of Imam Hossein Hospital, Tehran, Iran. Among them, 159 persons were selected using convenience sampling method. Pittsburgh Sleep Quality Index, Von korff Pain Intensity Scale and demographic information Form were used to collect data. Data analysis was done using t-test and one way analysis of variance.

    Results

    The results showed that sleep quality in mothers with chronic pain was significantly different from healthy mothers, and with increase in pain intensity, sleep quality decreased.

    Conclusions

    Results of this study have implications on need pay attention to quality of sleep in mothers with chronic pain and its impact on daily routine and their duties as a parent.

    Keywords: chronic pain, mothers, Sleep quality, Pain Intensity, medical problems
  • Majid Saffarinia, Hossein Zare, Ahmad Alipour, Mina Moghtaderi * Pages 55-64
    Background and purpose

    The emergence of chronic diseases, such as Parkinson, seriously damages the patients’ psychological health besides their physical health. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of the package of hope therapy based on positivist approach on life quality and psychological wellbeing of patients with Parkinson.

    Method

    The present study was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and two-month follow-up period. The statistical population of the present study included the people with Parkinson in the city of Isfahan in the winter of 2018-19. The participants of study were 40 patients with Parkinson who were selected through non-random available sampling. The selected samples were randomly assigned into experimental and control groups (20 patients in the experimental group and 20 in the control group). The experimental group received training intervention of hope therapy based on positivist approach in ten ninety-minute sessions for three months. The applied questionnaires in this study included the questionnaires of life quality (WHO, 1994) and psychological wellbeing (Ryff, 1980). The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA.

    Results

    The results showed that the training package of hope therapy based on positivist approach has significant effect on life quality and psychological wellbeing of Parkinson patients (f= 83.83, f= 117.68, p<0.001). The score of the effect of training hope therapy based on positivist approach on life quality and psychological wellbeing of Parkinson patients were 77 and 83 respectively.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that training package of hope therapy based on positivist approach can lead to the improvement of life quality and psychological wellbeing of Parkinson patients due to enjoying the methods of hope therapy and positivist psychotherapy.

    Keywords: Training hope therapy based on positivist approach, Life Quality, psychological wellbeing, Parkinson
  • Sara Farahbakhshbeh, Seyyed Abolqasem Mehri Nejad *, Ameneh Moazedian Pages 65-78

    The purpose of the present study was to predict self-efficacy of women with breast cancer based on quality of life, religious orientation, resilience, death anxiety, psychological hardiness and perceived social support. The research method was descriptive and regression type. The statistical population in this study included all patients with breast cancer referring to Cancer Institute of Imam Khomeini and Milad hospitals in Tehran in 2018. Purposeful sampling method was used to select the sample. In this way, 300 patients with breast cancer patients were selected based on the criteria for entering and leaving the research. The research tool was a general self-efficacy questionnaire of Sherer et al. (1982), multi-dimensional perceived social support questionnaire (Zimt et al., 1989), Allport Religious Orientation (1967), Kobasa Psychological Hardiness Questionnaire (1979), Templar's Death Anxiety Scale (1970) ), The Conor-Davidson Resilience Questionnaire (2003) and the World Health Organization Quality of Life Scale (1996). Regression analysis was used to analyze the data. The results of data analysis showed that factors of quality of life, religious orientation, resilience, death anxiety, psychological hardiness and perceived social support have 21% ability to predict self-efficacy. The factors of quality of life, resilience, psychological hardiness and social support with self-efficacy are positive at 5% confidence level, and the positivity of these coefficients actually indicates that increasing these factors increases self-efficacy (p <0.05). Death anxiety also has a significant negative correlation with self-efficacy (p <0.05).

    Keywords: Patients with breast cancer, Self-efficacy, Psychological Hardiness, Religious Orientation, Perceived Social Support, resiliency, death anxiety
  • Saadeh Bahrebar *, Hasan Ahadi, Alireza Aghayousefi Pages 79-94
    Objectives

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of emotional regulation and coping therapy training on life style in adolescent at risk of drug abuse.

    Method

    The present study was a quasi-experimental research with two experimental and one control groups. The statistical population of this study consisted of all 577 boy students in secondary high schools(the second period) in Kish Island, in 2017-18, and finally 45 students were selected based on entry criteria and randomly divided to 3 groups (emotional regulation training group, coping therapy training group and one control group). The research tools consisted of who quality of life questionnaire. Data were analyzed using covariance analysis.

    Results

    The results showed that emotional regulation and coping therapy training programs had a positive effect on life style and these changes have been steady to the stage of follow-up.

    Conclusion

    It is recommended to use emotion regulation and coping therapy programs to increase life style in adolescents

    Keywords: Emotional Regulation, Coping therapy, Life Style, Drug abuse
  • Akbar Zolfaghari *, Naser Mohammadi Ahmad Abadi Pages 95-102
    Objective

    Health literacy is the capacity to get, process and realize basic information and services necessary to make proper decisions in the field of health. This study was conducted aimed at determining the relationship between health literacy and demographic variables of Yazd city citizens.

    Method

    This study was a descriptive (cross-sectional) one the population included 385 people living in Yazd city. Data were collected using a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed. After completing the questionnaires, the data analysis was performed using SPSS statistical software, Pearson correlation coefficient and Chi-square test.

    Results

    the results indicate that there is a significant relationship between health literacy and age, gender and marital status. The highest correlation coefficient was observed in the relationship between health literacy and age.

    Conclusion

    Due to the effective demographic variables, it seems that demographic characteristics-based interventions should be designed and implemented in order to improve the health literacy of citizens.

    Keywords: Health, Literacy, Gender, Age, Demographic Variables
  • Atousa Mehdizadeh, MohammadAli Nilforoushzadeh *, Mahnaz Aliakbari, Parvin Mansouri, Ahmad Alipour, Nahid Nikkhah Pages 103-114
    Objective

    The objective of this study was to compare the effectiveness of Emotion-Focused Cognitive-Behavioral Therapy (ECBT) and Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) on the C-reactive protein (CRP) level in patients with psoriasis.

    Method

    This research is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design, a follow-up period, and control and intervention groups. The statistical population included all patients with psoriasis visiting Skin and Stem Cell Research Center (SSRC), Tehran University of Medical Sciences (TUMS). In this study, 30 patients were selected as the sample and were randomly assigned to the control group (5 males and 5 females), the first intervention group (5 males and 5 females), and the second intervention group (5 males and 5 females). Patients in the first and second intervention groups participated in 8 sessions of ECBT and MBCT, respectively, and subjects in the control group received no intervention and were placed on the waiting list. The pretest, posttest, and follow-up CRP level were measured using laboratory kits. The data were analyzed using the repeated measures ANOVA through SPSS v22.

    Results

    The results showed that both ECBT and MBCT reduced the CRP level equally. The same results were also obtained during the follow-up period.

    Conclusion

    The study findings suggested that both ECBT and MBCT can be effective treatments for physical, psychological, and biological problems caused by psoriasis.

    Keywords: Emotion-Focused cognitive-behavioral therapy, Mindfulness-based cognitive therapy, C-reactive protein, Severity of psoriasis, psoriasis
  • Leila Zoghi *, Behnaz Torabian, Bita Ajilchi Pages 115-124
    Aim

    The purpose of this study is to investigate the relation between differentiations of self with social anxiety with the mediating role of mindfulness in obese women of Tehran city. Statistical analysis: The statistical population of this study was all women clients to Ayat Health Center in Tehran with BMI>_ 30 had active file by Clinic expert. The sample consisted of 103 clients, selected by simple random sampling method. The tools used in this study were social phobia, differentiation of self and mindfulness Questionnaires. Fitness of the proposed model was examined through structural equation modeling (SEM), using SPSS-18 version and Lisrel software.

    Findings

    Mindfulness has mediating role in relation between differentiations of self with social anxiety. The proposed model also fitted well with the data.

    Conclusion

    Considering the important role of mindfulness in reducing social anxiety, it seems that mindfulness education should be considered in the educational programs of health houses and health centers.

    Keywords: Mindfulness, Differentiation of Self, Social Anxiety
  • Fateme Mehdipour, Amin Rafiepoor *, Kobra Hajializade Pages 125-134
    Background & Objective

    The majority of cancer patients have a poor quality of life. It seems mindfulness-based cognitive group therapy can improve quality of life in these patients. Therefore this study was conducted with the purpose of evaluating the effectiveness of mindfulness-based cognitive group therapy in improving quality of life among patients with cancer.

    Materials & Methods

    This study was a quasi-experimental research conducted by pre- and post-testing. The sample population consisted of 30 cancer patients selected by purposive sampling and randomly placed in two groups of experimental and control (15 individuals per group). All subjects completed the quality of life questionnaire in the two stages of pre-test and post-test. The findings were analyzed by the SPSS software and multivariate analysis of covariance tests.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between the control and the experimental group and that mindfulness-based cognitive group therapy had a significant effect in improving quality of life in the members of the experimental group (p< 0/01).

    Conclusion

    According to the results, it can be proposed that it is necessary for therapeutic centers and support forums related to refractory patients to use mindfulness-based cognitive group therapy in their plans to improve patients’ quality of life.

    Keywords: cognitive therapy, Mindfulness, Quality of Life, cancer
  • Roya Balazadeh, Abbas Abolghasemi, Bahman Akbari * Pages 135-140
    Objective

    this study aimed to compare the effectiveness of cognitive behavioral based stress management training and positive therapy on self-regulation behaviors of females with primary hypertension.

    Method

    In this semi-experimental study with pretest-posttest and control group, 48 women with primary hypertension were randomized in control (n = 16), positive therapy (n = 16) and stress management (n = 16) groups. All participants completed standard self-regulation behaviors questionnaire before and after interventions. The intervention groups received cognitive-behavioral based stress management training program for eight sessions. The control group did not receive any intervention during research. Data were analyzed using SPSS software and descriptive and inferential statistical methods (ANCOVA).

    Results

    The findings indicated level of self-regulatory behaviors significantly increased in the intervention groups in compare to control group (P> 0.05). Comparison of intervention group revealed superior effectiveness of cognitive-behavioral based stress management program versus positive therapy (Mean difference=28.13, P>0.05)

    Conclusion

    cognitive-behavioral stress management training and positive therapy are effective on the self-regulation behaviors of women with primary hypertension. Improvement of self-regulation behaviors through psychological programs such as cognitive-behavioral stress management training and positive therapy reduce the burden of disease and enhance treatment adherence.

    Keywords: CBT, stress, positive, Self-Regulation, hypertension