فهرست مطالب

زن و جامعه - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1399)

فصلنامه زن و جامعه
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/16
  • تعداد عناوین: 14
|
  • کریم افشاری نیا*، فاطمه هوشیار صفحات 1-18
    هدف از  این پژوهش، بررسی تاثیر زوج درمانی رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت روابط زناشویی زوجین ناسازگار مراجعه کننده به دادگاه خانواده شهر شیراز بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه زوجین ناسازگار شهر شیراز  که به دادگاه خانواده  در سال 1397مراجعه کرده اند بود. تعداد 45زوج (90 نفر) به روش تصادفی بعنوان نمونه انتخاب که در دو گروه  آزمایش و یک گروه کنترل (30نفری، 15زوج) به صورت برابر و تصادفی جایگزین شدند. ابزار این پژوهش شامل، جلسات درمانی زوج درمانی رفتاری  ارتباطی و درمان ACT و پرسشنامه کیفیت روابط زناشویی باسبی ،کران لارسن و کریستین (1995) بود. داده ها با استفاده از (تحلیل کواریانس و آزمون لوین) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد، بین این دو درمان از لحاظ تاثیر بر کیفیت روابط زناشویی زوجین ناسازگار تفاوت معنادار وجود دارد، زوج درمانی رفتاری اثر بیشتری در افزایش کیفیت روابط زناشویی داشت. بنابراین می توان نتیجه گرفت، زوج درمانی رفتاری در افزایش کیفیت روابط زناشویی زوجین ناسازگار موثر است. لذا می توان برای کاهش مشکلات ارتباطی زوجین ناسازگار و بهبود روابط زناشویی آن ها در مراکز زوج درمانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: زوج درمانی رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کیفیت روابط زناشویی، زوجین ناسازگار
  • ستاره دینلی، رخساره بادامی*، زهره مشکاتی، سحر فائقی صفحات 19-38

    هدف از این مطالعه، روایت پژوهی کسب سکوی قهرمانی توسط خواهران افسانه ای ووشوی ایران است. رویکرد تحقیق، کیفی و از روش روایت پژوهی استفاده شد. تحلیل روایت مبتنی بر مصاحبه های رسانه ای با خواهران منصوریان در برنامه ی ماه عسل است که عنوان نمونه ی هدفمند در نظر گرفته شد. بر اساس یافته های به دست آمده از مصاحبه های روایتی در مواجهه با رخدادها و کنش های صورت گرفته در زندگی خواهران منصوریان، کدهای توصیفی استخراج شد. ویژگی های استخراج شده از مصاحبه ی خواهران، به سه سطح ویژگی های شخصیتی درون فردی (استحکام ذهنی، خود کار آمدی و خود مختاری)، ویژگی های شخصیتی بین فردی (فضایل اخلاقی ارتباطی ظرفیت پذیرش تفاوت های فرهنگی و مالی) و استراتژی های بهبود عملکرد (هدفمندی، تلقین پذیری مثبت انگیزش های درونی و بیرونی) دسته بندی شد. نتایج نشان می دهد که ضربه های روانی، سختی ها و مشقت ها به عنوان کاتالیزوری برای رشد و پیشرفت خواهران منصوریان عمل نموده است.

    کلیدواژگان: ورزشکاران سطح جهانی، رشد، مشقت، اراده
  • محمد باغبان* صفحات 39-64

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش های بهزیستی زناشویی در جهت رسیدن به نظریه ای درباره عوامل موثر بر بهزیستی زناشویی، با روش کیفی از نوع روش نظریه زمینه ای (گراندد تیوری) انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی زوجین شهر شیراز در سال 1397 بود که افراد نمونه به تعداد 22 نفر، به روش نمونه گیری هدفمند (تا رسیدن به اشباع نظری در مصاحبه) انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع آوری و به روش کدبندی هفت مرحله ای کلایزی تحلیل شد.‏ پس از تحلیل داده ها نه مقوله اصلی شامل خلاء مهارت های ارتباطی، خلاء مهارت های بین فردی و همدلی، خلاء مهارت های تفکر انتقادی و تفکر خلاق، خلاء مهارت های مقابله ای و بهزیستی عمومی، خلاء مهارت های تصمیم گیری و حل مسیله، خلاء مهارت های خودآگاهی، مشکلات مرتبط با الگوهای عملکردی و کیفیت روابط، مشکلات سلامت جسمی، روانی و  خلاء بهزیستی ذهنی و معنوی زوجین و مشکلات مالی و شغلی زوجین و دو مقوله هسته شامل خلاء مهارت های زندگی فردی و زوجی و خلاء کیفیت زندگی فردی، زوجی و خانواده ها در شناسایی چالش های بهزیستی زناشویی استخراج شد.مطابق نتایج به دست آمده، خلا مهارت های زندگی فردی و زوجی و خلاء کیفیت زندگی فردی و زوجی که  نشان دهنده عدم مهارت های ارتباطی، بی تفاوتی ها، عدم شناخت و عدم وجود همدلی در بین زوجین است منجر به نوعی ناکارآمدی، نارضایتی و بی کیفیتی زندگی زوجین شده است. بنابراین، خلا مهارتهای زندگی و خلاء کیفیت زندگی فردی و زوجی از چالش های مهم بهزیستی زناشویی شناسایی شد.

    کلیدواژگان: بهزیستی زناشویی، مهارت های زناشویی، مهارت های زندگی، کیفیت زناشویی و زندگی
  • محمدعلی خلیجی* صفحات 65-80

    امروزه، به دلیل توجه ناکافی به نقش مشارکت شهروندان در فرایند برنامه ریزی، مدیریت و تصمیم سازی بسیاری از کلان شهر ها به شهروندان چنین تلقین شده است که در امر تاثیرگذاری بر جامعه و سرنوشت آینده شهر، به نوعی ناتوان هستند. از این رو نقش زنان در پیشبرد فعالیت های اجتماعی و اقتصادی بسیار حساس و حیاتی می باشد. استعداد و توانایی زنان در مشارکت های مدنی موجب پیشبرد و تعالی جامعه در عصر دانایی محور می گردد. کارآفرینی و مشارکت زنان از شاخص های مهم در توسعه یافتگی محسوب می شود. بررسی های اجتماعی و اقتصادی که در زمینه مشارکت زنان در امور جامعه انجام گرفته نیز حاکی از آن است که عوامل اجتماعی و فرهنگی و انتظارات متفاوت جامعه از زن و مرد، از جمله موانع مهم بر سر راه مشارکت زنان به حساب می آیند. بر این اساس، هدف پژوهش، بررسی مشارکت عملکردی زنان، در فضاهای شهری می باشد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف در زمره تحقیقات کاربردی و از نوع توصیفی - تحلیلی می باشد. مولفه ها در 4 بخش اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی مورد ارزیابی قرار گرفته اند. در سنجش میزان تاثیرگذاری مشارکت زنان از آزمون پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که بالاترین میزان مشارکت در منطقه 20 شهرداری تهران، مشارکت اجتماعی با 2.52 و کمترین آن مشارکت سیاسی با میانگین 1.65 می باشد. همچنین بین مولفه های اقتصادی و فرهنگی با نمره 0.688 بیشتری رابطه وجود دارد. همچنین میانگین مقدار بحرانی در مولفه اجتماعی 3.89، دارای بیشترین مقدار می باشد.

    کلیدواژگان: مشارکت پذیری، زنان، تهران، تحلیل مسیر
  • سوده نوروزی، سیمین دخت رضاخانی*، پریوش وکیلی صفحات 81-104
    این پژوهش با هدف تبیین رابطه علی بین سبک های حل تعارض و ثبات ازدواج با میانجی گری بهزیستی روان شناختی انجام شد. پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل افراد (زن و مرد) متاهلی بود که حداقل 3 سال از ازدواج آنان گذشته باشد و در ماه های اردیبهشت تا شهریور 1397 به مراکز مشاوره منطقه 2 تهران مراجعه کرده باشند. 308 نفر نمونه به صورت در دسترس و داوطلبانه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های بی ثباتی ازدواج ادواردز و همکاران (1980)، سبک های حل تعارض نسخه Bرحیم (1983) و بهزیستی روان شناختی فرم کوتاه ریف (1980) بود. یافته های پژوهش از طریق تحلیل مسیر نشان داد سبک سلطه گرانه به صورت مثبت؛ و سبک های یکپارچه، اجتنابی و بهزیستی روان شناختی به صورت منفی بی ثباتی ازدواج را پیش بینی می کنند. ضرایب مسیر غیرمستقیم نشان داد بین سبک سلطه گرانه و بی ثباتی ازدواج رابطه مثبت، بین سبک یکپارچه و مصالحه ای و بی ثباتی ازدواج رابطه منفی وجود دارد و بهزیستی روان شناختی رابطه بین سبک یکپارچه، مصالحه ای؛ و سلطه گرانه با بی ثباتی ازدواج را میانجی گری می کند. بنابراین، سبک های حل تعارض افراد و بهزیستی روان شناختی آنان می تواند متغیرهای موثری برای سنجش و پیش بینی ثبات ازدواج باشد.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، ثبات ازدواج، سبک های حل تعارض
  • بهار درفشی، مریم زرنقاش* صفحات 105-122

    امروزه یکی از مشکلات جوامع موضوع طلاق می باشد ، که باعث از هم پاشیدگی خانواده ها و ایجاد مشکلات متعدد روانی در مادران ، پدران و کودکان این خانواده ها هستیم. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افزایش بهزیستی روانشناختی، کاهش احساس تنهایی مادران مطلقه می باشد. طرح این پژوهش، طرح آزمایشی کامل با پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. بدین منظور28 نفر از مادران مطلقه که حضانت فرزندانشان را پس از طلاق بر عهده داشتند به طور تصادفی از بین تعداد زیادی از مادران مطلقه ی شهر شیراز انتخاب شدند. پس از اریه ی توضیحات لازم و کسب رضایت از آنان جهت شرکت در پژوهش، 14نفر در گروه آزمایش و 14 نفر در گروه کنترل قرار داده شدند و پرسشنامه های احساس تنهایی UCLA و بهزیستی روانشناختی ریف پیش از شروع درمان توسط شرکت کنندگان تکمیل و سپس 8 جلسه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی روی گروه آزمایش اجرا گردید. گروه کنترل مداخله ای دریافت ننمود. پس از جمع آوری اطلاعات داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتایج حاصل از تحلیل واریانس نمرات افتراقی پیش آزمون و پس آزمون نشان داد که بین گروه آزمایش و گروه کنترل در دو متغیر بهزیستی روانشناختی و احساس تنهایی تفاوت معنی داری وجود داشت. در نتیجه ، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به طور معنی داری منجر به کاهش احساس تنهایی و افزایش بهزیستی روانشناختی مادران مطلقه شد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، بهزیستی روانشناختی، احساس تنهایی
  • بیتا شلانی* صفحات 123-134
    تصمیم گیری نقش گسترده ای در زندگی افراد دارد و شناخت مهارت های حل مسئله و تصمیم گیری برای رویارویی با مسایل مختلف در جهان امروز لازم است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش راهبردهای نظم جویی شناختی در پیش بینی سبک تصمیم گیری دانشجویان دختر بود. پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه رازی در سال 1395 بود که 150 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان و پرسشنامه تصمیم گیری گردآوری و با استفاده از روش های آماری همبستگی و رگرسیون همزمان به وسیله نرم افزار 24spss  بررسی شدند. نتایج نشان داد سبک تصمیم گیری عقلانی با راهبرد ملامت و ملامت دیگران رابطه منفی، سبک تصمیم گیری شهودی با راهبرد ملامت و با راهبرد دیدگاه دیگری رابطه منفی، سبک تصمیم گیری اجتنابی با راهبرد تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد و دیدگاه گیری، با راهبرد ارزیابی رابطه منفی و با راهبرد نشخوارگری و ملامت دیگران و فاجعه سازی رابطه مثبت دارد. سبک تصمیم گیری وابسته با راهبرد ملامت و فاجعه سازی رابطه مثبت و با راهبرد دیدگاه گیری رابطه منفی دارد. سبک تصمیم گیری آنی با راهبرد ملامت دیگران و راهبرد فاجعه سازی رابطه مثبت و با راهبرد دیدگاه گیری رابطه منفی دارد. با توجه به نقش راهبردهای نظم جویی شناختی در پیش بینی سبک تصمیم گیری، از این رو می توان با آموزش مناسب به افراد در شناسایی و کاربرد صحیح راهبردهای نظم جویی، از اتخاذ تصمیماتی که ممکن است عواقب بدی در پی داشته باشد جلوگیری کرد. بنابراین با آموزش راهبردهای مناسب تنظیم هیجانی به افراد، می توان سبک تصمیم گیری آن ها را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: راهبردهای نظم جویی شناختی، هیجان، سبک تصمیم گیری، دانشجویان دختر
  • مرجان صفاری* صفحات 135-154
    معمولا الگوی های رفتارهای اوقات فراغتی مبتنی بر اماکن و فضاها هستند. هدف از این مطالعه بررسی روابط علی میان اوقات فراغت جدی، هویت و وابستگی مکانی زنان بود و از منظر هدف، کاربردی و از دیدگاه ماهیت و موضوع، از نوع توصیفی- همبستگی بوده و مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری انجام شده است. حجم نمونه براساس پیش فرض های لحاظ شده مبنی بر سطح آلفای 05/0 و توان 90/0 از طریق نرم افزار (PASS) برابر با 156 نفر تعیین شد. ابزار جمع آوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه های اوقات فراغت جدی گولد و همکاران (2008)، هویت و وابستگی مکانی کایل و همکاران (2005) بود. روایی پرسشنامه ها پس از ترجمه سه مرحله ای تایید شد و پایایی ابزار مطلوب بود (0.92، 0.84 و 0.90). نتایج حاکی از آن است که باشگاه انقلاب تهران در ایجاد هویت مکانی درخصوص آنچه زنان در ذهن خود درباره این مکان خاص ساخته اند و میزان وابستگی به آن موفق عمل کرده است. با وجود چنین اماکنی شانس و فرصت مشارکت زنان در فعالیت های اوقات فراغتی از جمله ورزش بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت جدی، جنسیت، هویت مکانی، وابستگی مکانی، تهران
  • منا صمدزاده*، خدابخش احمدی، علیرضا کیامنش صفحات 155-176

    مطالعه حاضر با هدف شناخت علل خشونت در روابط عاشقانه با بهره گیری از روش مرور سیستماتیک انجام شد. این موضوع از آن جایی اهمیت پیدا می کند که خشونت در روابط زناشویی اگرچه تاثیرات مخرب و بلند مدتی دارد، معمولا از سوی زوجین نادیده گرفته می شود. این مطالعه از نوع مطالعات ثانویه است و با توجه به روش اجرا مرور سیستماتیک تلقی می شود. جامعه آماری پایگاه های اطلاعاتی و مطالعاتی است که از جوانب مختلف به موضوع پرخاشگری زوجین در بازه ی زمانی 1978 تا 2018 میلادی پرداخته اند. بر اساس معیار جداد، مطالعاتی که نمره 3 و یا بیشتر گرفتند وارد مطالعه شدند. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت کیفی انجام شد .در نهایت64 کارآزمایی شامل 25 مقاله ایرانی و 39 مقاله خارجی که دارای معیار ورود به مطالعه بودند، بررسی شدند. نتایج چهار گروه عامل اصلی را نشان داد، که عبارتند از: عوامل «فردی» که افراد با  خود به رابطه می آورند (مانند، مشاهده ی پرخاشگری در دوران کودکی)، عوامل مربوط به «بافت تعاملی زوجین» و یا «عوامل بین فردی» (مانند، اختلاف در قدرت، جنسیت گرایی، الگوهای ارتباطی ، دلبستگی و سلطهطلبی)، سوم، عوامل « غیرفردی» هستند (مانند سطح تحصیلات، سن و مشکلات مالی و اقتصادی، روابط فرا زناشویی، چندهمسری)، که بیشتر مورد توجه پژوهشگران ایرانی بوده است. مطابق با نتایح، مطالعه حاضر با روش مرور سیستماتیک به سه دسته از عوامل «فردی»، «بین فردی»، و « غیرفردی» اشاره کرد که مقالات مختلف در تبیین پرخاشگری به آن پرداخته اند، در نتیجه می توان گفت نقش عوامل ساختاری و کارکردی در تبیین پرخاشگری زوجین در مطالعات خالی است و نیاز به تلاش آتی دارد.

    کلیدواژگان: «پرخاشگری»، «خشونت عاشقانه»، «زوجین»، «مرور سیستماتیک»
  • میمنت عابدینی بلترک* صفحات 177-206

    شادی، گمشده انسان معاصر و هدف نهایی و مشترک همه انسان هاست و در دنیای امروز، به یکی از چالش های فراروی انسان تبدیل شده است که عوامل مختلفی بر آن اثرگذار است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر شناسایی مضامین شادکامی بانوان هیات علمی می باشد. طرح پژوهش حاضر کیفی و روش مورد استفاده پدیدار شناسی است. جامعه آماری شامل بانوان هیات علمی دانشگاه مازندران که روی هم 71 عضو هستند. داده های کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته از 24 نفر جمع آوری گردید. اعتبار و روایی پژوهش بر اساس اعتبار، انتقال پذیری، قابلیت اطمینان و قابلیت تایید بررسی و تایید گردید. روش تجزیه و تحلیل داده ها در پژوهش حاضر، تحلیل مضمون (فراگیر، سازمان دهنده و فراگیر) بود. نتایج نشان داد مضمون های مختلفی شادکامی بانوان هیات علمی را به دنبال دارد که مضمون های سازمان دهنده ی برابری جنسیتی، ارجحیت نگاه حرفه گرایانه، توجه به بسترهای رفاهی و معیشتی، وجود روابط صمیمانه، پرداخت های مالی به موقع و استقلال آکادمیک استخراج گردید.

    کلیدواژگان: شادکامی، برابری جنسیتی، نگاه حرفه گرایانه، بسترهای رفاهی و معیشتی، استقلال آکادمیک
  • علی اصغر عباسی اسفجیر*، هدیi رضایی روشن صفحات 207-226

    زنان به عنوان یکی از گروه های مهم اجتماعی، ارتباط موثری با گروه های اجتماعی جامعه دارند. آن ها علاوه بر وظایف شخصی و خانوادگی، نقش فعالی را در پیشرفت های اجتماعی و توسعه پایدار آن ایفا می کنند.زنان در بخش های مختلف اقتصادی نیز، چرخ های اقتصاد کشور را به حرکت درآورده و در توسعه و رشد اقتصاد نقش عمده ای داشته اند.از این رو با توجه به اهمیت نقش زنان در رشد و توسعه ی اقتصادی کشورها، مقاله حاضر به دنبال بررسیتاثیراشتغالزنانبررشداقتصادی است.آمارهای مربوط به اشتغال زنان که شامل فعالیت زنان در بخش کشاورزی، صنعت و خدمات و همچنین رشداقتصادی (تولید ناخالص داخلی سرانه)برگرفتهازبانک جهانیبا استفاده از رهیافت پنل دیتا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. بدین ترتیب، یافته های تحقیق که براساس الگوی اقتصاد سنجی داده های تابلویی سیزده کشور خاورمیانه (اردن،ایران،عربستان سعودی،مصر،ترکیه،اسراییل،امارات متحده عربی،لبنان،کویت،عمان،عراق،بحرین،یمن) در 2010-2015 است، نشان می دهد که متغیرهای اشتغال زنان در تمام بخش های کشاورزی، صنعت و خدمات اثر مثبتو معنی داریبر رویتولید ناخالص داخلی سرانهداشتهاست.در واقع، فعالیت زنان در بخش های اقتصادی مذکور قادر به تبیین تغییرات تولید ناخالص داخلی سرانه می باشند. بدین معنی که افزایش فعالیت و اشتغال زنان احتمال افزایش تولید ناخالص داخلی سرانه را بالا می برد. بنابراین توجه به وضعیت اشتغال زنان و هدایت آنان به بازار کار می تواند زمینه رشد و توسعه را در عرصه های اقتصادی و اجتماعی کشور فراهم آورد.

    کلیدواژگان: اشتغال زنان، رشد اقتصادی، تولید ناخالص داخلی
  • سلمان کونانی*، محمدعلی مهدوی ثابت، علی صفاری، محمدعلی اردبیلی صفحات 227-255
    قابلیت اصلاح و بازپروری زندانیان اعم از زن و مرد پیش فرض غالب جرم شناسی اصلاح زندانیان و لزوم پی ریزی یک برنامه روشمند برای بازگرداندن هنجارمند آنها به اجتماع پیشنهاد اصلی آن است. هدف مقاله حاضر بررسی و تحلیلی جامعه مدارانه و مبتنی بر بینش جامعه شناسانه-جرم شناسانه از برنامه و سیاست اصلاح و درمان و قلمرو روش های قابل اجرای آن می باشد. این پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و مراجعه به جدیدترین آموزه ها در حوزه جرم شناسی اصلاح و درمان انجام شده است. یافته های این تحقیق نشان داد که برنامه اصلاح و درمان زندانیان بالذات متاثر از واقعیات و انتظارات جامعه آزاد بوده و متناسب با تفاوت های فردی و اجتماعی میان زنان و مردان علاوه بر یکسری طرح ها و روش های اجرایی مشترک، تدابیری مستقل و منحصر به فرد نیز دارد. نتایج تحقیق نشان داد که اجرای یک روش خاص و محدود و نیز اجرای روش های سنتی اصلاحی-درمانی نمی تواند موجبات تغییر رفتار زندانیان را اعم از زن و مرد فراهم آورد. لذا قواعد و مقررات ناظر بر گفتمان اصلاح و درمان در محیط کیفری بایستی متناسب با شرایط و ویژگی های خاص دسته های مختلف زندانیان زن و مرد دچار تحول و دگردیسی گردد. باید ضمن بهره گیری از آموزه های اصلاحی عام و مشترک، رویکردها و الگوهایی افتراقی و ویژه نیز در قبال زنان و مردان محکوم مدنظر قرار گیرد تا بتوان بر قابلیت های اصلاحی محیط کیفری و نظام زندانبانی و نیز احتمال بازگشت موفقیت آمیز و هنجارمندانه محکومان به اجتماع آزاد افزود.
    کلیدواژگان: تفکر و برنامه اصلاح و درمان، زندانی، بازپروری، زن، مرد
  • زهرا محمدی* صفحات 256-278
    این پژوهش به مطالعه مشکلات زنان سرپرست خانوار بدون همسر پرداخته و رابطه آن را با نگرش این دسته از زنان به ازدواج مجدد مورد بررسی قرار می دهد. روش پژوهش از نوع آمیخته است؛ در روش کیفی ابتدا با 18 نفر از این افراد مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام و مسایل فرهنگی- اجتماعی مرتبط با ازدواج مجدد از دید زنان سرپرست خانوار بدون همسر استخراج و شاخص سازی شد. در روش کمی پرسشنامه ای تنظیم و توسط 510 زن سرپرست خانوار استان تهران(با نمونه گیری گلوله برفی و از طریق نهادهای حمایتی) تکمیل گردید. یافته های کیفی نشان داد زنان مورد مطالعه گرایش بالایی به ازدواج دارند و مهمترین مشکلاتشان، نیازهای عاطفی، امنیتی، اقتصادی، جنسی و فرهنگی- اجتماعی است که شاخص سازی شد و همبستگی آنها با نگرش به ازدواج مورد آزمون قرار گرفت؛ نیاز جنسی، عاطفی، عوامل فرهنگی اجتماعی و نیاز امنیتی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر نگرش به ازدواج داشت و نیاز اقتصادی نگرش به ازدواج را تبیین نکرد. نتیجه اینکه اهمیت مسایل اقتصادی در ازدواج کمرنگ تر از بقیه عوامل بود زیرا ازدواج احساس و نیاز درونی است. بنابراین در بازنگری سیاست توانمندسازی زنان سرپرست خانوار علاوه بر توجه به مسایل اقتصادی و اشتغال، شرایط تسهیل برای ازدواج مجدد آنها ضرورت می یابد.
    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانوار، ازدواج مجدد، مسائل فرهنگی- اجتماعی
  • مجید موحدمجد*، زهرا معاون، نجمه شهبازی صفحات 279-306

    هدف از انجام پژوهش حاضر کشف و بازسازی معنایی مفهوم تن فروشی است. روش شناسی مورد استفاده برای نیل به هدف فوق روش کیفی بود. تعداد 24 نفر از زنان مراجعه کننده .D.I.C خانه خورشید تهران در پژوهش مشارکت نمودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از روش مصاحبه عمیق، جمع آوری و با روش نظریه زمینه ای و با توجه به مراحل سه گانه کدگذاری تجزیه و تحلیل گردیدند. به طور کلی در فرایند تجزیه و تحلیل داده ها 5 مفهوم، خلق شد. مقوله هسته که پس از ترکیب و تلفیق مقولات، بدست آمد، عبارت است از: نظام حمایت اجتماعی مردسالار. براساس نتایج بدست آمده، با حاکمیت نظام حمایت اجتماعی مردسالارانه، تردیدی نیست که جایگاه زنان در خانواده ها متزلزل و شکننده است. همچنین تردیدی نیست که با ترویج تفکر زنان متکی به مردان، کفه ی امتیازات اجتماعی به نفع مردان سنگین شود. مجموعه ی حاکم بر فضای حمایت اجتماعی، که امتیازها و فرصت ها را مردسالارانه توزیع می کند، زمینه های روان شناختی ای را برای زنان فراهم می سازد که از تلاش برای ترمیم آسیب های وارد شده بر آنان، و همچنین دست یابی به موقعیت های رهایی بخش، ناامید شوند و احساس ناکامی و انتقام جویی در آنها رخنه کند.

    کلیدواژگان: تن فروشی، تجربه زیسته، زنان، خانه خورشید، روش کیفی
|
  • Karim Afshariniya *, Fatemeh Hooshyar Pages 1-18
    The purpose of this study was to investigate the effect of behavioral couple therapy and acceptance and commitment based treatment on the quality of marital relationships in maladaptive couples referred to Shiraz Family Court. The research method was quasi-experimental with pretest and post-test with control group. The statistical population was all maladapted couples who referred to family court in Shiraz. 45 couples (90 persons) were randomly selected in two groups of experimental and one control group (30 persons, 15 couples). The instrument of this study consisted of communicative behavioral couple therapy sessions and ACT questionnaire. The marital relationships were Busby, Crane Larsen, and Christine (1995). Data were analyzed using (covariance analysis and Levin test). The results showed that there was a significant difference between the two treatments in terms of the effect on the quality of the marital relationship of the maladaptive couples. Therefore, it can be concluded that behavioral couple therapy can be effective in enhancing the quality of marital relationships in maladapted couples. Therefore, it can be used to reduce communication problems of maladapted couples and improve their marital relationship in couples treatment centers.
    Keywords: Behavioral couple therapy, acceptance, commitment treatment, quality of marital relationship, incompatible couples
  • Setareh Dineli, Rokhsareh Badami *, Zohre Meshkati, Sahar Faeghi Pages 19-38

    The aim of this study was to conduct narrative research on the acquisition of the championship platform by the legendary sisters of Iran’s Wushu. The research approach was qualitative, and a narrative research method was used. The narrative analysis was based on media interviews with Mansoorian sisters in the TV program “Honeymoon” which were considered as a purposeful sample. Descriptive codes were extracted based on findings obtained from narrative interviews with Mansoorian sisters in the face of events and actions occurring in their life. The characteristics extracted from interviewing with the sisters, were classified into three levels: intrapersonal personality characteristics (mental strength, self-efficacy), interpersonal personality characteristics (communicative moral virtues, cultural and financial differences acceptance capacity), and performance improvement strategies, (goal setting, positive suggestibility, and intrinsic and extrinsic motivations). According to the results, it can be admitted that psychological trauma, difficulties, and adversity acted as a catalyst for development of Mansoorian sisters.

    Keywords: &quot, world-class athletes&quot, Development&quot, adversity&quot, Grit&quot
  • Mohammad Baghban * Pages 39-64
    Introduction

    Marital wellbeing is includes marital skills ,that Their vacuum creates marital well-being challenges for couples, And couples need to know the challenges and problems of this area in order to have a better life, and seek to resolve and improve it.

    Methods

    This research was carried out qualitatively by phenomenological method and based on the results of semi-structured interviews. The target community was all married in Shiraz in the year 2018.The samples were selected through targeted sampling from target samples to reach theoretical saturation Interviews and demographics of the interviewees were used to collect the data.To analyze the data, all interviews were handwritten and then encoded and by the seven-step method, the key issues and core categories were identified.

    Results

    The findings revealed that 22 semi-structured interviews were conducted in which nine main categories and two categories of the core, vacuum Individual and Couples Life Skills quality of individual, Couples and Families life, were extracted.

    Conclusion

    The results show that there are several factors as marital well-being challenges, of which vacuum Individual and Couples Life Skills and quality of individual, Couples and Families life ,indicate insecurity, deficiencies, shortcomings, indifference, lack of recognition and lack of empathy among couples. This leads to a kind of inefficiency and dissatisfaction in the lives of couples, and the foundation of the family loses its strength, And creates a vacuum of Marital quality and life as one of the major challenges of marital well-being.

    Keywords: marital wellbeing, marital skills, life skills, Marital quality, life
  • Mohammadali Khaliji * Pages 65-80

    Today, due to insufficient attention to the role of citizen participation in the planning, management and decision-making process, many metropolitan areas have been instilled in citizens that they are somewhat incapable of influencing society and the future of the city. therefore the role of women in promoting social and economic activities is crucial. The talent and ability of women in civic engagement promotes and elevates society in the knowledge-based age. Women's entrepreneurship and participation are important indicators of development. Socio-economic studies of women's participation in community affairs also indicate that social and cultural factors and society's different expectations of men and women are important barriers to women's participation. Accordingly, the purpose of the study is to investigate the functional participation of women in urban spaces. The method of this study is descriptive-analytical and applied research. The components have been evaluated in four economic, cultural, political and social sectors. To measure the impact of women's participation, Pearson test and path analysis were used. The results show that the highest participation rate in district 20 of Tehran municipality is social participation with 2.52 and the lowest political participation with average 1.65. There is also a relationship between economic and cultural components with a score of 0.688. Also, the average critical value in the social component 3.89 has the highest value.

    Keywords: Participation, Women, Tehran, Path Analysis
  • Soudeh Noroozi, Simindokht Rezakhani *, Parivash Vakili Pages 81-104
    The aim of this research was to determine the causal relationship between conflict resolution styles and marital stability, by considering the mediation role of psychological well-being. The research method is correlational.The statistical population includes married individuals (men and women) who have been married at least for three years and have referred to counseling centers located in District 2 of Tehran between May and September 2018. 308 volunteers and in reach people were selected. Data collection was done by means of Edwards and colleagues (1980), Conflict Resolution Styles-Rahim (1983), and Psychological Well-being- Ryff (1980). Using path analysis, the results showed that marital instability is anticipated positively by dominating style and negatively by integrating, avoiding styles and psychological well-being. Indirect path coefficients showed a positive correlation between dominating style and marital instability while a negative correlation between integrating style and compromising marital instability and also demonstrated that psychological well-being mediates the correltion of integrating, compromising and dominating styles with marital instability. Therefore, the individuals' conflict resolution styles and their psychological well-being can be effective variables for assessing and predicting the marital stability.
    Keywords: conflict resolution styles, marital stability, Psychological well-being
  • Bahar Derafshi, Maryam Zarnaghash * Pages 105-122

    Today, one of the problems of societies is the issue of divorce, which leads to the disintegration of families and the creation of multiple psychological problems in mothers, fathers and children of these families. The present study is about the effectiveness of mindfulness based cognitive therapy in increasing psychological well-being, reducing loneliness of divorced mothers. The design of this research was a complete experimental design with pretest-posttest with control group. It was conducted on 28 divorced mothers who were randomly selected among mothers of school children in shiraz. Then they divided in to two experimental and control groups. After 8 sessions of therapy for 2 hours on the experimental group, the post test was taken from them.and data analysis with SPSS software.The results of variance analysis of differential pre- test and post- test scores showed that there was a significant difference between the experimental group and the control group in the two variables of psychological well-being and loneliness .According to the findings of this study, mindfulness based cognitive therapy significantly reduced loneliness and increased psychological well-being of divorced mothers.

    Keywords: Mindfulness based cognitive therapy, Psychological well-being, loneliness, Divorced mothers
  • Bita Shalani * Pages 123-134
    Decision-making has wide role in the lives of individuals and recognition of problem solving and decision-making skills is necessary to deal with various issues in the today world. The goal of this research is investigate the role of cognitive emotion regulation strategies in predicting students' decision-making style. The study population included undergraduate students of Razi University in Kermanshah. Among students in 1395, 150 people were randomly selected using multi-stage cluster sampling method. Research data by using of cognitive emotion regulation strategies, questionnaires were collected and decision-making through spss software version 23 and statistical methods of correlation and regression were studied. The results showed that there is a negative relationship between self-blame and others blame strategy with the rational decision making style, there is a negative relationship between self-blame strategy strategy with intuitive decision making style. There is a negative relationship between Positive refocusing, Refocus on planning, Reappraisal, and Putting into perspective strategy with avoidant decision-making style, and there is a positive relationship between Rumination, Catastrophizing, and Other-blame strategy with this style. There is a positive relationship between Self-blame and Catastrophizing strategy with dependent decision making style and Putting into perspective strategy had negative relationship with this style. There is a positive relationship between Catastrophizing and Other-blame strategy with spontaneous decision making style, and there is a negative relationship between Putting into perspective strategy with this style.
    Keywords: Cognitive regulation strategies, emotion, Decision-making style, Female students
  • Marjan Saffari * Pages 135-154
    Leisure behavior patterns are usually based on places and spaces. The purpose of this study was to analysis the relationships between serious leisure, identity and Place dependence in women. It was applied from the aspect of purpose and of the descriptive-correlational type in terms of nature and theme, and was conducted based on structural equation modeling. Sample size was specified as 156 according to the presumptions made on the basis of a 0.05 alpha level and a 0.90 power using the PASS software. The instruments used in this research for data collection included questionnaires by Gould et al (2008) on serious leisure and by Kyle et al (2005) on identity and Place dependence. The validity of the questionnaires was approved after three-step translation, and the reliability was at the desired level (0.92, 0.84 & 0.90). The results suggested that Tehran's Enghelab Sports Complex has been successful in establishment of a place identity regarding what women have made on their minds about this specific place and their attachment to it. Availability of such places provides women with higher chances of and greater opportunities for participation in leisure activities including sports.
    Keywords: Serious Leisure, Gender, Place Identity, Place Dependence, Tehran
  • Mona Samadzadeh *, Khodabakhsh Ahmady, Alireza Kiamanesh Pages 155-176

    The present study was designed to address the causes of intimacy violence partner by applying systematic review. If we understand, anticipate, and illustrate the romantic relationships, we could figure out how it would be improved. As intimacy violence partner was usually neglected by couples as a serious problem, it considered as a significant issue. The statistical population consists of databases and studies that deal with the issue of couple aggression from 1978 to 2018. Based on the criterion of separation, studies with a score of 3 or higher were included in the study. Data analysis was performed qualitatively. Finally, 64 trials including 25 Iranian and 39 foreign articles with inclusion criteria were evaluated. Results showed there main factor groups, namely: "individual" factors that individuals relate to (eg, observation of childhood aggression), factors related to "couple's interactive context" or " Interpersonal factors "(eg, differences in power, sexism, communication patterns, attachment, and domination), third, are" non-individual "factors (such as education level, age and financial and economic problems, extramarital relationships, polygamy ), Which has been the focus of most Iranian researchers. The present study systematically reviews three categories of "individual", "interpersonal", and "non-individual" factors. Therefore, it can be concluded that the role of structural and functional factors in explaining couples' aggression in empirical studies is unnecessary. There is a future effort.

    Keywords: Aggression, Couples, Systematic Review, Intimacy Violence
  • Meimanat Abedini Baltork * Pages 177-206

    Happiness is a lost contemporary human being and the ultimate goal of all human beings and in today's world, it has become one of the challenges facing mankind that is influenced by various factors. The purpose of this study was to identify the themes of happiness among female faculty members. The present research is a qualitative research methodology and phenomenological method. The statistical population includes faculty members of Mazandaran University, which has 71 members. Qualitative data was collected from semi-structured interviews from 24 people. The validity and reliability of the study were verified on the basis of validity, transferability, reliability, and verifiability. The method of data analysis in this study was thematic analysis (comprehensive, organizing, and inclusive). The results showed that themes of faculty happiness were followed by gender equality organizing themes, professionalism, Paying attention to facilities and subsistence, Intimate relationships, timely financial payments and academic independence. 

    Keywords: Happiness, Gender equality, Professionalism, Facilities, subsistence, Academic independence
  • Hoda Rezaee Pages 207-226

    Achieving high economic growth rates can be considered as one of the major goals of any economic system that is independent of social, economic and cultural development.Considering the fact that women's employment in different sectors of the economy has driven the wheels of the country's economy and played a major role in the development and growth of the economy, it is very important to examine the role and position of women's employment in increasing the country's economic growth.In this study, women's employment statistics, including women's activities in the agricultural sector, industry and services, as well as economic growth (GDP per capita), were collected from the World Bank and analyzed using Eviews software.The findings of the researchbased on the econometric model of the panel data of the thirteen Middle Eastern countries (Jordan, Iran, Saudi Arabia, Egypt, Turkey, Israel, United Arab Emirates, Lebanon, Kuwait, Oman, Iraq, Bahrain, Yemen) in 2010-2015, Shows that the variables of women's activity in all sectors of agriculture, industry and services have had a positive and significant effect on GDP per capita.The activity of women in the economic sectors is capable of explaining changes in GDP.This means that increasing the employment of women will increase the probability of GDP per capita.Therefore, consideration of women's employment status and their directing to the labor market can provide the basis for growth and development in the economic and social spheres of the country.

    Keywords: Women's Employment, Economic Growth, Gross Domestic Product, Panel Data
  • Salman Konani *, Mojammadali, Ahdavi Sabet, Ali Safariy, Mohammad Ali Ardebili Pages 227-255
    The Prisoners(Men or Womens) capability for rehabilitation is a Major hypothesis of Correctional criminology, and the Necessity of Creating a methodical program for prisoner re-entry to the Society is a main purpose of it. The purpose of this article is to Criminological and Sociological examine the Treatment policy and its Methods. This research has a descriptive and analytical methods, and Referring with a new Criminological approaches in regard Correctional Criminology. The findings of this study showed that the prison treatment program is inherently rooted in societies facts and expectations, and this program is tailored to the individual and social differences between men and women, in addition to joint plans, it also has independent measures. The results of this study showed that Implementation of a specific and restrictive approach, as well as the implementation of traditional methods, cannot change the behavior of prisoners. Therefore, the rules and regulations governing the idea of reforming prisoners in prison should be adapted to the conditions and characteristics of different categories of male and female prisoners. While using common and reforming ideas, specific models should also be taken into account for women and men in prison, to add to the prisons remedial capability and prison system and the possibility of a successful and normative return of convicts to the society.
    Keywords: Correction, Treatment program, Prisoner, Rehabilitation, Men, Women
  • Zahra Mohammadi * Pages 256-278
    This study investigates the problems of non-spouse-headed households and examines its relationship with the attitude of these women to remarriage. The research method is mixed; in the qualitative method, 18 semi-structured interviews were conducted with these individuals and the socio-cultural issues related to remarriage were extracted and indexed from the point of view of non-spouses. In a quantitative method, questionnaire was adjusted and completed by 510 female headed households in Tehran province (through snowball sampling and through supportive institutions). Qualitative findings showed that women surveyed tended to marry and their most important problems were emotional, security, economic, sexual and cultural-social needs that were indexed and their correlation with marital attitude was tested; Sexual and emotional needs, cultural factors and social security had the most impact on the attitude toward marriage and did not explain the economic need for marriage. The result is that the importance of economic issues in marriage is less than the other factors, because marriage is a feeling and an inner need. Therefore, in reviewing the empowerment policy of female head of households, in addition to addressing economic and employment issues, the conditions for facilitating their re-marriage are necessary.
    Keywords: «Female head of household», «remarriage», «cultural- social issues»
  • Majid Movahed *, Zahra Moaven, Najmeh Shahbazi Pages 279-306

    The purpose of this research is to discover the meaning of the concept of prostitution. The methodology used to achieve this goal was qualitative. Twenty-two women who referred to the .D.I.C. House of Tehran Sun. participated in this research. They were selected using purposeful and theoretical sampling. The data were collected using deep interviewing method and with the method of field theory and according to the triple coding steps. Generally, in the process of data analysis, five concepts were created. The core category, which was obtained after combining and categorizing the categories, is the patriarchal social support system. Based on the results, with the rule of the patriarchal social support system, there is no doubt that the status of women in families is shaky and fragile. There is no doubt that by promoting the thinking of women based on men, the social benefits scene will benefit the heavy men. The governing body of the social support environment, which distributes points and opportunities patriarchally, provides psychological fields for women who seek to repair the injuries inflicted on them, As well as the attainment of relief, disappointment, and a sense of failure and revenge.

    Keywords: Prostitution, Life experience, Women, Qualitative method