فهرست مطالب

جغرافیای اجتماعی شهری - پیاپی 16 (بهار و تابستان 1399)

نشریه جغرافیای اجتماعی شهری
پیاپی 16 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حسین غضنفرپور*، صادق کریمی، فاطمه سعیدی صفحات 1-19
    تبیین موضوع

     مطالعه کیفیت زندگی در پایش سیاست های عمومی و نقش آن به عنوان ابزاری کارآمد در مدیریت و  برنامه ریزی شهری اهمیت اساسی دارد. در شهر کرمان تفاوت های آشکاری میان کیفیت زندگی در بافت های مختلف آن دیده می شود که ناشی از فضای کالبدی و شرایط اجتماعی حاکم بر بافت های قدیم و جدید شهری است. هدف از این تحقیق ،تحلیل وسنجش کیفیت زندگی در بافت های شهر کرمان است.

    روش

    روش انجام این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده که اطلاعات آن از طریق مطالعات کتابخانه ای و از طریق مشاهده وضع موجود در محدوده موردمطالعه و تکمیل پرسشنامه جمع آوری گردیده است و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون های آماری از نرم افزار آماری SPSS  و AHP  بهره گیری شده؛ همچنین از نرم افزار ArcGIS نیز در تهیه نقشه ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از روش AHP نشان می دهد محله شهرک باهنر در شاخص اقتصادی امتیاز 0.375 در شاخص اجتماعی 0.285 شاخص زیست محیطی 0.284 و شاخص کالبدی 0.515 ؛ همچنین محله هوشنگ مرادی کرمانی در شاخص اقتصادی 0.385، اجتماعی 0.544 زیست محیطی 0.547 و کالبدی 0.333 از وضعیت به مراتب خوبی برخوردارند. محله خواجه خضر از نظر اقتصادی 0.141، اجتماعی 0.087، زیست محیطی 0.110 و کالبدی 0.075 امتیاز را کسب نموده اند. در این شاخص ها محله مشتاقیه از نظر شاخص اقتصادی 0.086، اجتماعی 0.087، زیست محیطی، 0.057 و کالبدی 0.075 بوده است.

    نتایج

    جمع بندی این پژوهش نشان می دهد محلات جدید یعنی محلات شهرک باهنر و هوشنگ مرادی کرمانی در همه شاخص ها، نسبت به محلات مشتاقیه و خواجه خضر در بافت قدیم از کیفیت زندگی بهتری برخوردارند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بافت قدیم، بافت جدید، شهرکرمان، مدل AHP
  • سید حجت موسوی*، زهرا مومن بیک صفحات 21-45
    تبیین موضوع

    مکان یابی توسعه بهینه آتی شهری یکی از پیچیده ترین تصمیم های جغرافیایی است که در زمره تحلیل سازگاری زمین و در چهارچوب تعیین مکان مطلوب قرار می گیرد. این فرآیند قابلیت سنجی فیزیکی بستر و تناسب های اقتصادی و اجتماعی را ارزیابی می کند تا پویای شهری کمترین برخورد با طبیعت و حداقل تنش های محیطی را به همراه داشته باشد. بنابراین هدف از این پژوهش الگوسازی پویایی توسعه بهینه آتی شهرکرد بر پایه مقایسه روش های میانگین گیری وزنی و تحلیل سلسه مراتبی جهت تحلیل سازگاری زمین است.

    روش

    بدین منظور، ابتدا لایه های رقومی ارتفاع، شیب، جهت دامنه، سنگ شناسی، فاصله از گسل و کانون زلزله، تراکم و فاصله از آبراهه، دما، بارش، رطوبت نسبی، میانگین سرعت باد، حداکثر سرعت باد غالب، روزهای یخبندان، تراکم و فاصله از راه ها، فاصله از مراکز درمانی، بیمارستان، خدماتی و اداری، آموزش عالی، آموزش ابتدایی و متوسطه، فضای سبز شهری، فضای سبز حفاظت شده و کاربری اراضی تهیه شد. سپس برای تعیین وزن نسبی پارامترها، ازطریق مقایسه زوجی مبادرت به تحلیل کمی و ارجحیت بندی آن ها گردید. درنهایت با تلفیق لایه ها برمبنای وزنشان طبق روش های میانگین گیری وزنی و تحلیل سلسله مراتبی، اقدام به تهیه نقشه پهنه بندی منطقه به لحاظ مناطق دارای معیارهای بهینه جهت گسترش آتی شهرکرد شد.

    یافته‎ها

    نتایج نشان داد که به ترتیب وسعتی برابر 72/128 و 74/184 کیلومترمربع (6/31 و 22/55 درصد) از کل منطقه در روش های تحلیل سلسله مراتبی و میانگین گیری برای توسعه آتی شهرکرد تناسب زیاد تا خیلی زیاد دارند که گستردگی آنها عمدتا با بخش های مرکزی و شمالی محدوده مطابقت مکانی دارد.

    نتایج

    اگرچه رعایت ترتیب صعودی شاخص ارزیابی دقت از پهنه تناسبی خیلی کم به خیلی زیاد در تحلیل سلسله مراتبی موید نتایج قابل قبول آن است، اما به دلیل صحت بالای میانگین گیری در پیش بینی پهنه های زیاد و خیلی زیاد و همچنین یکنواختی و تمرکز آن ها در نقشه تناسب ارضی، نتایج به نسبت مطلوب تری دارد.

    کلیدواژگان: توسعه کالبدی مطلوب، تحلیل سازگاری، میانگین وزنی، تحلیل سلسله مراتبی، شهرکرد
  • اسماعیل دویران* صفحات 47-64
    تببین موضوع

    پایداری اجتماعی به طور کلی با ابعاد کیفی همراه بوده و توام با آن مفاهیم مشارکت، اعتماد، امنیت، انسجام و کیفیت زیستی را با خود عجین ساخته است. بررسی این مفهوم در محلات با ماهیت اسکان غیررسمی به دلیل رواج الگوی مداخله شهر مدار، شهروند گرا و پایدار بیش از پیش اهمیت یافته است. این مقاله باهدف بررسی زیست پذیری در ابعاد پایداری اجتماعی و سنجش ظرفیت پایداری اجتماعی بافت های اسکان غیررسمی در نمونه موردی شهر همدان نگارش یافته است.

    روش

     روش تحقیق در مقاله حاضر توصیفی- تحلیلی بوده که با استفاده از روش کتابخانه ای و میدانی داده های مورد نیاز گردآوری شده است. شاخص های پژوهش شامل سه مولفه مشارکت، امنیت و کیفیت زندگی می باشد. جامعه آماری پژوهش خانوارهای ساکن در محلات اسکان غیررسمی شهر همدان با حجم نمونه 360 مورد می باشد. روش تحلیل با استفاده از آماره های میانگین، واریانس و پیرسون، تی تک نمونه ای و تی زوجی انجام یافته است. روایی پژوهش حاصل مطالعات مبانی نظری و پایایی پژوهش با استفاده از آلفای کرونباخ برابر با 0.68 به دست آمده است.

    یافته‎ها

     نتایج نشان می دهد با وجود تفاوت های مکانی محلات، وضعیت پایداری اجتماعی در محلات مزبور مشابه هم است. اختلاف میانگین شاخص های مورد بررسی مشارکت و امنیت اجتماعی نسبت به هم اندک ولی اختلاف شاخص کیفیت زندگی با سایر شاخص ها نسبتا زیاد است. نتایج آزمون تی زوجی و پیرسون نشان می دهد شاخص های با یکدیگر در ارتباط بوده و بر همدیگر اثرگذار می باشند.

    نتایج

     شاخص های پایداری اجتماعی زیست پذیری در بعد عینی و ذهنی کیفیت زندگی با توجه به سطح دسترسی به خدمات و رضایت از خدمات ارایه شده شکاف پایین تری دارد که نشان از نارسایی خدمات رسانی و به تناسب سطح انتظار پایین از خدمات رسانی در محلات مزبور دارد.

    کلیدواژگان: پایداری اجتماعی، اسکان غیررسمی، زیست پذیری، کیفیت زندگی، شهر همدان
  • محسن شاطریان*، رسول حیدری سورشجانی، فرشاد فلاحتی صفحات 65-80
    تبیین موضوع

    بافت های فرسوده یکی از مسئله دارترین بخش های مهم شهری محسوب می شوند که بسترساز زندگی سالم برای ساکنان نبوده و توجه به اصول و استانداردهای جهانی تحت عنوان شهر سالم ضرورت دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی و ارزیابی شاخص های کیفیت زندگی شهری با رویکرد شهر سالم در بافت های فرسوده شهر کاشان می باشد

    روش

    روش پژوهش توصیفی تحلیلی با استفاده از پیمایش میدانی است. حجم نمونه با استفاده از نرم افزار Sample Power با سطح اطمینان 95 درصد و خطای احتمالی 5 درصد 200 نفر محاسبه شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون آماری T-Test در نرم افزار SPSS و جهت تبیین و مدل سازی اثرات نیز از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS استفاده گردید.

    یافته‎ ها 

    تحلیل یافته های منتج از مدل سازی معادلات ساختاری بیانگر این است که از بین شاخص های موردسنجش، شاخص زیست محیطی بیشترین بار عاملی را با وزن عاملی (0.93-) با استانداردهای شهر سالم به خود اختصاص داده است. پس ازآن شاخص امنیت و ایمنی در رتبه دوم با وزن عاملی (0.88) و شاخص های امکانات و زیرساخت های شهری (0.83)، اعتماد اجتماعی (0.63)، رضایت به امیدواری اجتماعی (0.57)، استحکام کافی مصالح (0.38)، دسترسی (0.37)، سلامتی و بهداشت (0.30)، اقتصادی (0.27)، کالبدی محله (0.26) و تفریح و اوقات فراغت (0.21-) در مرتبه های بعدی قرارگرفته اند.

    نتایج

    نتایج حاصل از آزمون تی و معادله معادلات ساختاری نشانگر معنی دار بودن عوامل موثر کیفیت زندگی شهری با رویکرد شهر سالم در بافت های فرسوده می باشد و با تایید فرضیه های پژوهش مشخص گردید که محلات شهر کاشان با استانداردهای شهر سالم فاصله دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی شهری، بافت های فرسوده، شهر سالم، مدل سازی معادلات ساختاری، شهر کاشان
  • محمدحسین سرایی، فریده فلاح حسینی* صفحات 81-95
    تبیین موضوع

     مفهوم انسجام اجتماعی از گذشته تا امروز دچار تحول گشته و تحت تاثیر عواملی قرار گرفته است. این پژوهش با رویکرد تطبیقی به بررسی تاثیر ویژگی های اجتماعی بر میزان انسجام اجتماعی در محلات قدیمی و جدید شهر یزد می پردازد.

    روش

    روش تحقیق پژوهش، توصیفی-تحلیلی و پیمایشی بوده و جمع آوری اطلاعات با ابزار پرسشنامه و مطالعات کتابخانه ای بوده است. جامعه آماری، ساکنین محلات پشت باغ و فاز یک آزادشهر به عنوان دو محله قدیم و جدید شهر یزد در سال 1395 می باشند. تعداد نمونه آماری براساس فرمول کوکران 384 خانوار بوده است. بمنظور تجزیه و تحلیل داده ها در بررسی میزان انسجام و تحصیلات، از آزمون Anova، با درآمد، همبستگی پیرسون و با حس تعلق از آزمون T  استفاده گردید.

    یافته‎ ها

    نتایج آزمون Anova با میزان و سطح معناداری آن در پشت باغ و آزادشهر به ترتیب 1.59 :F و 0.187، 3.675 :F و 0.043 برآورد گردید که نشان از اثر تحصیلات بر انسجام است. همبستگی پیرسون به میزان 0.187 و سطح معناداری 0.000 در پشت باغ و میزان 0.368 و سطح معناداری 0.002 در آزادشهر تبیین شد که نقش درآمد را بر انسجام تبیین می نماید و در آزمون T، میانگین حس تعلق در پشت باغ 4.38 و انسجام اجتماعی آن 3.89 و برای آزادشهر 4.13 و انسجام اجتماعی 3.53 در سطح معناداری 0.000 تایید شد؛ یعنی حس تعلق می تواند باعث ایجاد جامعه ای منجسم شود.

    نتایج

    درآمد و تحصیلات در آزادشهر آگاهی و مشارکت را افزایش و انسجام را بیشتر اما در پشت باغ حس تعلق انسجام را تقویت می کند و درآمد پایین، سالخوردگی و جمعیت غیربومی به کاهش آن منجر می گردد.

    کلیدواژگان: تحصیلات، حس تعلق، انسجام اجتماعی، محلات جدید و قدیمی، شهر یزد
  • سید جلال الدین فرجی*، مصطفی خبازی، شفیقه احمدی صفحات 97-124
    تبیین موضوع

     استفاده از قابلیت شهروندان در جوامع مختلف نقطه قوتی برای ارتقای جایگاه اجتماعی شهروندان و بالابردن امنیت در سطح جامعه می باشد. براین اساس هدف از انجام این تحقیق بررسی وضعیت مشارکت شهروندان در  شهر هرات و تاثیر آن بر بالابردن امنیت و توسعه اجتماعی شهروندان است. این تحقیق از نظر هدف نوعی تحقیق کاربردی و از دیدگاه ماهیت، محور این تحقیق نوعی تحقیق توصیفی -تحلیلی می باشد. گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و میدانی (پرسش نامه شهروندان) صورت گرفته است. به منظور رسیدن به این هدف بعد از جمع آوری داده های اولیه ای با بهره گیری از روش همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی، آزمون تی و مانند آن در نرم افزار SPSS رابطه بین متغیرها بررسی شده سپس با استفاده از روش Waspas و GIS تحلیلهای فضایی لازم پیرامون مناطق شهر هرات مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته‎ها

    یافته ها موید آن می باشد که از نظر وضعیت  و تمایل به مشارکت شهروندان دو ناحیه دهم و نهم به ترتیب بالاترین و کمترین سطح مشارکت و از نظر شاخص های مربوط به توسعه اجتماعی ناحیه هفتم شهر هرات بالاترین امتیاز و کمترین آن را ناحیه نهم و نهایتا با توجه به شاخص های مربوط به امنیت شهری بیشترین امتیاز را ناحیه چهاردهم و کمترین آن را ناحیه دهم شهر بدست آوده اند.

    نتایج

    نتایج تحقیق موید آن می باشد که تمایل شهروندان به مشارکت در امور شهری از میزان بالایی برخوردار می باشد و این در حالی است که مسئولین امر نسبت به این مساله کم توجه بوده و از قابلیت و طرفیت شهروندان در برقراری امنیت و به تبع آن بالابردن توسعه اجتماعی جامعه غافل بوده اند که امر نیازمند بازبینی و توجه بیشتری می باشد.

    کلیدواژگان: مشارکت، امنیت، توسعه اجتماعی، افغانستان، شهر هرات
  • مهدی امیر کافی* صفحات 125-150
    تبیین موضوع

    هدف اصلی این مقاله بررسی وضعیت سرمایه اجتماعی در دو بعد ساختاری(شبکه روابط) و شناختی(اعتماد) در محلات محروم شهر کرمان است. علاوه بر آن تلاش می کند به مقایسه این ابعاد در محلات محروم و غیر محروم و نمونه ملی بپردازد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه به دست آمده است. نمونه تحقیق برابر با 404 نفر است که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از سه محله محروم و حاشیه نشین  شهر کرمان انتخاب شده اند. علاوه بر این داده های طرح ملی سنجش سرمایه اجتماعی کشور و تحقیق تکمیلی در باره مناطق غیر محروم شهر کرمان به منظور مقایسه سرمایه اجتماعی مورداستفاده قرار گرفته است.

     یافته ها

    یافته های به دست آمده از T تک نمونه ای در سطح جمعی (محله) نشان داد، میزان سرمایه اجتماعی ساختاری ساکنان محلات محروم از مناطق غیر محروم به طور معناداری کمتر است. این یافته بیانگر آن است که پیوند ساکنین محلات محروم با افرادی که دارای پایگاه اقتصادی-اجتماعی بالاتری هستند، در مقایسه با ساکنان مناطق غیر محروم، ضعیف تر است. علاوه بر این یافته ها حاکی از آن است که میزان اعتماد عمومی و سازمانی (سرمایه اجتماعی پل زننده) ساکنان محلات محروم در مقایسه با نمونه ملی که همه گروه ها و طبقات اجتماعی را در بر می گیرد، به شکل معناداری کمتر است.

    نتایج

    نتایج حاکی از آن است همکاری افراد محروم را با سازمانهای و نهاد های عمومی جهت توانمندسازی و بهبود شرایط زندگی در محله دچار مشکل کند. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که اعتماد ساکنان محلات محروم به اعضای خانواده و بستگان (سرمایه اجتماعی پیوند زننده) بیشتر از میانگین جامعه است. سرانجام این که نتایج تحقیق در سطح فردی نشان داد که متغیر های سن، تحصیلات و درآمد با سرمایه اجتماعی ساختاری و متغیر ادراک از عدالت و برابری با سرمایه اجتماعی شناختی رابطه معناداری دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی ساختاری و شناختی، سرمایه اجتماعی پل زننده، سرمایه اجتماعی پیوندزننده، فقر شبکه، اعتماد سازمانی
  • حسن حکمت نیا* صفحات 151-165
    تبیین موضوع

    در حال حاضر یکی از مهمترین چالش های پیش روی مدیریت شهری، اسکان غیررسمی است. این پدیده از پیامدهای نامطلوب شهرنشینی در جهان معاصر است که به ویژه در نتیجه صنعتی شدن شتابان و نابرابری های منطقه ای شکل گرفته و به دلیل محرومیت و عدم برخورداری سکونتگاه های غیررسمی از تسهیلات زندگی شهری در قیاس با دیگر نواحی شهری، آنها را کانون مسایل و مشکلات حاد شهری و ضد توسعه پایدار انسانی نموده است. با توجه به اهمیت موضوع فوق؛ پژوهش حاضر با هدف کلی بررسی عوامل موثر بر ناپایداری اسکان غیررسمی در شهر یزد گردآوری گردیده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری پژوهش را کارشناسان و مدیران شهری و خانوارهای ساکن در محلات حسن آباد، اسکان و کشتارگاه تشکیل می دهند که برای جامعه اول به منظور شناسایی نماگرهای موثر بر ناپایداری اسکان غیررسمی به صورت گلوله برفی و هدفمند 31 نفر از کارشناسان و مدیران شهری و برای جامعه دوم به منظور بررسی میزان اثر هر نماگر 366 خانوار از طریق روش نمونه گیری تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران انتخاب گردیده است. در این پژوهش جهت تجزیه و تحلیل داده ها از یافته های کیفی (تحلیل محتوای مصاحبه ها در نرم افزار تحلیل کیفی مکس کیودا) و کمی (آزمون آماری T تک نمونه ای و تحلیل عاملی اکتشافی) استفاده گردیده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد 44 نماگر در قالب 5 عامل در منطقه مورد مطالعه موثر بر ناپایداری سکونتگاه های غیررسمی بوده است. که از میان عامل های بارگذاری شده، عامل اقتصادی با 9 نماگر و مقدار ویژه 11.757 و درصد واریانس 26.722 مهمترین عامل و عامل زیست محیطی- بهداشتی با 4 نماگر و مقدار ویژه 5.843 و درصد واریانس 13.280 کم اهمیت ترین عامل موثر بر ناپایداری سکونتگاه های غیررسمی بوده است.

    نتایج

    این پدیده اجتناب ناپذیر و رو به رشد است و باید آن را به عنوان واقعیتی انکارناپذیر پذیرفت، لذا بر دیدگاه ساماندهی و توانمندسازی که به مشارکت همه جانبه مردم در رفع مسایل و مشکلاتشان تکیه می کند و این امکان را برای آنان فراهم می سازد که با توجه به اولویت ها و نیازهایشان به بهبود شرایطشان بپردازند، تاکید می گردد.

    کلیدواژگان: اسکان غیر رسمی، حاشیه نشینی، ناپایداری، فقر شهری، شهر یزد
  • رسول افضلی، یاشار ذکی، مراد کاویانی راد، عماد محمدخانی* صفحات 167-189
    تبیین موضوع

    اثرات اقلیمی بر بحران آب و ایجاد چالش های متعدد به دلیل اینکه سطوح مختلف جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد و گستره آن شهرهای زیادی را دربرمیگیرد، نیاز به بررسی دقیق دارد. در صورت شناخت ابعاد مختلف و چگونگی وقوع آن می توان از بروز خسارت جلوگیری کرد.

    روش

    این تحقیق با روش پیمایشی و استفاده از ابزار پرسشنامه، مطالعه تطبیقی چالش های امنیتی بحران آب در شهرهای دو حوضه آبریز دریاچه ارومیه و مرکزی را از لحاظ ریشه ها و سبب ها، مقیاس جغرافیایی رخدادها، ماهیت چالش ها انجام داده است.

    یافته ها

    میانگین مجموع نظر پاسخگویان در بخش مقیاس جغرافیایی رخدادها به ترتیب برای حوضه آبریز مرکزی و دریاچه ارومیه 08/29 و 47/31 است که در شهرهای هر دو حوضه مقیاس رخداد چالش ها، محلی می باشد. در ارتباط با ماهیت چالش ها، میانگین مجموع نظر پاسخگویان به ترتیب برای حوضه آبریز مرکزی و دریاچه ارومیه 64/22 و  49/23 می باشد و ماهیت چالش ها در این شهرها مدیریتی، اجتماعی، زیست محیطی و سیاسی است. در ارتباط با سبب های چالش ها، مجموع نظر پاسخگویان به ترتیب برای حوضه آبریز مرکزی و دریاچه ارومیه 40.68 و 44.33  است که در شهرهای حوضه آبریز ارومیه عوامل انسانی- مدیریتی و در شهرهای حوضه آبریز مرکزی عوامل طبیعی سبب های چالش ها هستند.

    نتایج

    تغییرات اقلیمی و شکل گیری بحران آب، جوانب مختلف زندگی ساکنین شهرهای حوضه آبریز مرکزی و دریاچه ارومیه را تحت تاثیر قرار داده است. ظرفیت بحران زایی پیامدهای امنیتی ناشی از بحران های اقلیمی به دلیل تاثیرگذاری در حوزه های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، لزوما محدود به شهرهای حوضه آبریز مرکزی و ارومیه نبوده، بلکه فراتر از مرزهای جغرافیایی آنها و در مقیاس بزرگتر می تواند امنیت این شهرها را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: بحران آب، تغییر اقلیم، حوضه آبریز مرکزی، دریاچه ارومیه، خشکسالی
  • امیدعلی خوارزمی*، لیلا جوهری، امیرعلی خوارزمی صفحات 191-210
    تبیین موضوع

     شهرها و فضاهای شهری می توانند مکان هایی مثبت یا منفی برای زندگی کودکان باشند. به طور ایده آل، همسایگی ها و محله ها باید مکان هایی اجتماعی برای کودکان باشند، به طوری که بتوانند به راحتی اصول جوامع و فرهنگ ها و تبادلات آنها را برای کودکان بیان کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی وضع موجود و تاثیرگذاری هر یک از شاخص های شهر دوستدار کودک، تحلیل شکاف وضع موجود و مطلوب و همچنین تحلیل اختلاف در بین مناطق کلانشهر مشهد می باشد.

    روش

    روش تحقیق توصیفی- پیمایشی از نوع کاربردی است. جهت جمع آوری داده های کمی از پرسشنامه ی محقق ساخته بر اساس استانداردهای یونیسف استفاده شد و جهت تدقیق وضع موجود برداشت میدانی در مناطق مورد مطالعه انجام شده است. جامعه ی آماری، والدین کودکان 6-12 سال در مناطق 1، 6 و 8 شهرداری مشهد می باشند که بر اساس میانگین درآمدی مناطق شهرداری به عنوان نماینده ی مناطق کم برخوردار، نیمه برخوردار و برخوردار انتخاب شده است. جهت آزمون فرضیات با توجه به نرمال بودن داده ها از آزمونهای t، توکی و تحلیل آنوا در نرم افزار SPSS برای بررسی وضع موجود و میزان تاثیر شاخص ها و همچنین تحلیل شکاف استفاده شده است.

    یافته‎ها

     وضع موجود شاخص فضاهای بازی و سبز در شهر مشهد مطلوب نیست. وضع موجود دیگر شاخص ها بالاتر از استاندارد عدد 3 و در وضعیت نسبتا مطلوبی قرار دارد.

    نتایج

    نتایج حاصل از اثرگذاری شاخص های شهر دوستدار کودک در مشهد بیانگر تاثیر تمامی شاخص های بومی سازی شده در مشهد می باشد و نتایج تحلیل شکاف نشان داد بین وضع موجود و مطلوب شاخص های فضاهای بازی و سبز و دسترسی به خدمات اختلاف معناردار و شکاف بارزی وجود دارد.

    کلیدواژگان: شهر دوستدار کودک، یونیسف، تحلیل شکاف، کلانشهر مشهد
  • علی اصغر عبدالهی*، احسان صنمی صفحات 211-232
    تبیین موضوع

    فضاهای عمومی شهری بستر رشد و تکامل جامعه شهری می باشند. آرامش و احساس امنیت در این گونه فضاهای شهری ضرورتی انکارناپذیر است و عدم توجه به آن تهدیداتی را در عرصه شهر و پیرامون آن به وجود می آورد. ناامنی و اضطراب اجتماعی در این فضا مانع از رشد و توسعه می گردد. فضاهای عمومی از جمله پارکها به عنوان بستر و زمینه ساز ایجاد تعاملات و مراودات اجتماعی، بیش از هر محیط شهری نیازمند امنیت است. در فرایندهای برنامه ریزی شهری امروزه توجه به مولفه امنیت در فضاهای عمومی شهری و تدوین سیاستهای مناسب جهت ارتقاء آن به عنوان یک اصل اساسی مورد توجه قرار گرفته است. در این میان ساماندهی فضای شهری به موازات توجه به الگوهای رفتاری مردم و مصرف کنندگان در دستیابی به امنیت فضایی نواحی شهری بسیار مورد توجه می باشد.

    روش

    این تحقیق با هدف ارایه شاخص های تاثیرگذار بر ارتقای امنیت در فضاهای عمومی شهری به مطالعه بر روی امنیت از بعد کالبدی، کارکردی، رفتاری به طور عام و در فضای پارک بعثت به صورت خاص پرداخته است. پس از مطالعه بر روی فضای مورد نظر شاخص هایی را جهت سنجش میزان امنیت موجود در فضای پارک استخراج و در قالب پرسشنامه بین استفاده کنندگان از فضای پارک ارایه گردیده است.

    یافته‎ها

    تحلیل های آماری (رگرسیون تک متغیره و آزمون فریدمن) نشان می دهد که بین متغیرهای وابسته و مستقل با اطمینان 99 درصد رابطه معنی داری وجود دارد همچنین بین شاخص های مورد نظر با شاخص امنیت ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد..

    نتیجه‎گیری

    نتایج حاصله حاکی از آن است که افزایش، تنوع و بهبود کارکردهای موجود در پارک و محدوده اطراف آن می تواند بر میزان امنیت موجود تاثیر مستقیم گذارد.

    کلیدواژگان: امنیت شهری، فضاهای عمومی شهری، پارک های شهری، کالبد، پارک بعثت شیراز
  • مصطفی موحدی نیا، محمدرضا خدابخشی*، نسرین محمدی زاده صفحات 233-253
    تبیین موضوع

    حکمروایی خوب  شهری به عنوان رویکردی از نظام تصمیم گیری و اداره امور شهری تلقی می شودو  نهاد مدیریت شهری که در ایران از دو سازمان شهرداری و شورای شهر تشکیل شده است، می تواند یکی از بهترین ساز و کارها، برای تحقق حکمرانی خوب شهری باشد. بررسی برابری در توزیع فضایی خدمات و امکانات شهری از مهم ترین عناوین در مطالعات شهری به شمار می آید. هدف دراین پژوهش، سنجش توزیع فضایی خدمات عمومی شهرکرمان باتاکید برحکمروایی خوب شهری درراستای دست یابی به توسعه پایدار می باشد. مدل های جدید تحلیل فضایی از جمله تحلیل حریم و تکنیک های خود همبستگی فضایی توانسته اند، مساله ی دسترسی به خدمات شهری را نه تنها برای یک نوع خدمت خاص بلکه برای تعداد زیادی از خدمات تحلیل نمایند و چگونگی پراکنش فضایی خدمات (تمرکز و تفرق) و دسترسی شهروندان و در نهایت عدالت فضایی شهری را تبیین نمایند.

    روش

    روش تحقیق حاضر توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و بررسی های میدانی می باشد. با استفاده از نرم افزار Geoda به تجزیه و تحلیل اطلاعات پرداختهشد.

    یافته ها

    در سطح شهر کرمان، مناطق 2 و 3 با دارا بودن 29 کاربری اداری بیشترین سهم را دارا می باشند و این در حالی است که 95 کاربری سهمی کمتر از 25 درصد و 25 تا 50 درصد از اراضی اداری را به خود اختصاص داده اند همچنین این مناطق بیشترین تعداد کاربری اراضی آموزشی با 22 کاربری عمده را در بر گرفته اند در حالیکه که 149 کاربری آموزشی سهمی کمتر از 25 درصد را این خدمات به خود اختصاص داده اند.

    نتایج

    نتایج نشان می دهد که خدمات متناسب با جمعیت در مناطق شهریک رمان توزیع نشده اند و دسترسی شهروندان به خدمات عمومی شهری برابر نیست. نواحی مرکز شهر از دسترسی مطلوبی به خدمات برخوردارند و نواحی پیرامونی از دسترسی ضعیفی برخوردار هستند. تمرکز خدمات شهری در شهر کرمان از مدل مرکز -  پیرامون تبعیت می کند به این معنی که هر چه از مرکز شهر به سمت نواحی پیرامونی حرکت می کنیم از توزیع خدمات کاسته می شود. نواحی دارای تراکم جمعیتی بالا از تراکم بالای خدمات نیز برخوردار می باشند و در نواحی با تراکم کم جمعیتی نیز تراکم تسهیلات پایین مشاهده شده است.

    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، خدمات شهری، کیفیت زندگی، Geoda، شهرکرمان
  • حسین طهماسبی مقدم*، محسن احدنژاد روشتی، اصغر تیموری صفحات 255-271
    تبیین موضوع

     در جهانی که به سرعت در حال شهری شدن و تغییر است راهبرد مسکن پایدار با توجه به اثرات منفی رشد شهرها راهکارهایی برای به حداقل رساندن مسایل شهری و به ویژه در ارتباط با مسکن مطرح می شود. هدف مقاله حاضر تحلیل شاخص های کمی و کیفی مسکن در نواحی شهری با تاکید بر مسکن پایدار است.

    روش

    مقاله حاضر از لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت توصیفی-تحلیلی باشد. روش گردآوری اطلاعات اسنادی- کتابخانه ای از قبیل سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395 و طرح تفصیلی سال 1395 می باشد. برای تجزیه وتحلیل از نرم افزار Arc Catalog برای آماده سازی دادها و از مدل فرایند تحلیل شبکه برای وزن دهی معیارها و برای ارزیابی پایداری شاخص های کمی وکیفی مسکن از مدل تودیم و از مدل موران برای سنجش افتراق فضایی استفاده شد.

    یافته ‎ها

    یافته ها نشان می دهد ناحیه 3-5 (محلات نیک سازان، ولیعصر، زعفرانیه، منظریه، بهارستان، انصاریه) با رتبه اول دارای پایداری خیلی زیاد می باشد این در حالی است، ناحیه 6- 4 (محلات گلشهرکاظمیه) و نواحی منطبق با محلات فرودست از قبیل ناحیه 1-3 (محله اسلام آباد). ناحیه 2-5 (محلات بیسیم، بنیاد). ناحیه 1-2 (محلات فاطمیه، شهدا، گلیجک آباد) از پایداری خیلی کم برخوردار است. از کل مساکن محدوده موردمطالعه 27.5 درصد پایداری خیلی کم، 16.1 درصد پایداری کم، 21.3 درصد پایداری متوسط، 11.6 درصد از پایداری زیاد،23.5 درصد از پایداری خیلی زیاد برخوردارند که بیانگر ناپایداری در بین نواحی 25 گانه شهر می باشد؛ براساس نتایج مدل موران، توزیع فضایی پایداری شاخص های کمی و کیفی مسکن در نواحی شهر زنجان از الگوی خوشه ای تبعیت می کند که نشان دهنده نابرابری فضایی در نواحی 25 گانه شهر زنجان می باشد.

    نتایج

    بنابراین جهت اقدامات لازم به منظور کاهش نابرابری های فضایی کیفیت و کمیت مسکن در نواحی شهر زنجان، تدوین برنامه مدون بر اساس عدالت فضایی برای کاهش نابرابری های آن امری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: شاخص های مسکن، تحلیل فضایی، مسکن پایدار، شهر زنجان
  • جعفر جعفری فرد، حمید صابری*، مهری اذانی، احمد خادم الحسینی صفحات 273-291

    بیین موضوع: 

    نظریه حکمروایی خوب شهری نظریه جدیدی است که پیاده شدن آن زمینه توسعه پایدار را در جامعه محقق می سازد. هدف این پژوهش، واکاوی شاخص های حکمروایی خوب شهری شهر کهنوج و تلاش برای شناخت تفاوت ها و تشابه ها در نوع نگاه و ادراک ذی نفعان اصلی در موضوع حکمروایی خوب (یعنی شهروندان و مدیران و کارشناسان) از شاخص های حکمروایی در شهر کهنوج می باشد.

    روش

    روش پژوهش از نظر ماهیت کمی و از لحاظ هدف توصیفی تحلیلی می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بر مبنای شاخص های حکمروایی شهر کهنوج می باشد. روایی سوالات پرسشنامه بصورت روایی صوری توسط متخصصان و پایایی سوالات بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 0.935 محاسبه شده که نمایانگر ضریب اعتماد بالای آن است. جامعه آماری شامل شهروندان بالای 20 سال شهر کهنوج است که از 380 نفر از افراد جامعه آماری و 30 نفر از مدیران و کارشناسان شهر کهنوج به صورت تصادفی ساده نمونه برداری گردید. یافته‎ها: یافته های تحقیق گویای آن است که امتیاز کلی شاخص حکمروایی از نظر شهروندان با میانگین (2.73) و از نظر کارشناسان برابر با میانگین (2.86) زیر متوسط می باشد، که گویای وضعیت پایین حکمروایی شهری از نظر هر دو گروه می باشد.همچنین بررسی ها نشان دادند که از مجموع هفت شاخص اصلی حکمروایی شهری مورد بررسی در این پژوهش در 70 درصد آنها، میانگین امتیازهای شهروندان پایین تر از کارشناسان می باشد وتنها در دو شاخص مشارکت و کارایی وضعیت برعکس است.یافته ها نشان می دهد که بیشترین اختلاف نظر میان شهروندان با مدیران و کارشناسان در شاخص های شفافیت ، اجماع گرایی و مسئولیت و پاسخگویی و بیشترین وجه اشتراک میان آنها در شاخص های قانونمداری واثربخشی و کارایی می باشد.

    نتایج

    بنابراین اصلاحات در ساختارهای اداری و اجرایی و سیاسی، کارآمد و به روز کردن قوانین و به ویژه افزایش شناخت و آگاهی شهروندان نسبت به قوانین را باید از آن جمله دانست که نتیجه نهایی این پیشنهادها می تواند به افزایش اعتماد مردم نسبت به قانون و چند و چون اجرای آن در نهادها و سازمان های مدیریت شهری منجر گردد.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب شهری، شهروندان، مدیران و کارشناسان، شهرکهنوج
|
  • Hossein Ghazanfarpour *, Sadegh Karimi, Fatemeh Saeidi Pages 1-19
    Objective

    The quality of life studies in Supervision Public policy and Its role is as an efficient tool in urban management and planning. In kerman city  there are clear differences between the quality of life in its tissues Due to the physical and social conditions governing these two tissues. the purpose of this research analysis of the quality of life evaluation tissues of Kerman city.

    Method

    The method of this research was descriptive-analytic that done information cumulation is through library studies and through the observation of the position extant Within the scope of the study and completion the questionnaire and to analyze the data has been used from SPSS statistical software and the AHP model. has been used ArcGIS software to produce maps also.

    Results

    The results are from the AHP model it shows that the relative weight of quality of life indexes  n the new and old tissue it has been describedThe Bahonar district in economic index 0.375, In social index 0.285, in environmental index 0.284 and physical index 0.515, has earned. Houshang Moradi Kermani district in economic index 0.385, social index 0.544, environmental 0.547, and physical index 0.333 The situation isvery nice. Khajeh Khezr to earn 0.141 ineconomic index, social 0.087, enivrontal 0.110 and physical index 0.075 earned ponts. Moshtaghiyeh district in the economic index 0.086, social index 0.087, environment 0.057 and physical index 0.075 has earned.

    Conclusion

    The Result in Research showed in the all index new districtst (Bahonar and Houshangh Moradi Kermani) are better off than old district. (Khajeh Khezr andMoshtaghieh).

    Keywords: Quality of Life, old tissue, new tissue, Kerman City
  • Seyyed Hojjat Mousavi *, Zahra Momenbeik Pages 21-45
    Objective

    Site selection of future urban development is one of the most complex geographic decisions that is considered as optimal location determination in the field of land adaptation analysis. This process assesses the physical fitness and socioeconomic and social equilibrium so that urban dynamic has the least impact on nature and minimum environmental tensions. Purpose of this research is to model the future development of Shahr-e-Kord based on comparison of Analytical Hierarchy Process (AHP) and Weighted Mean (WM) methods for analyzing land adaptation.

    Method

    For this purpose, first, digital layers of elevation, slope, aspect, lithology, distance from fault and earthquake focus, density and distance from stream, temperature, precipitation, humidity, wind speed mean, maximum speed of dominant wind and frosty days, density and distance from routes, distance from health centers, hospitals, services and offices, higher education, elementary and secondary education, protected area, urban green space, and land use type were prepared. Then, to determine the relative weight of the parameters, they were analyzed using quantitative analysis and prioritized by pairwise comparison. Finally, by combining the layers based on their weights, using AHP and WM methods, they prepared a zoning map of the region.

    Results

    Results showed that area of 128.72 and 184.74 km2 (31.6 and 55.22%) of the total study area, respectively, in AHP and WM methods has high to very high suitable for future development of Shahr-e-Kord. These zones are extending substantially to the central and northern parts of study area.

    Conclusion

    Although observance of ascending order of accuracy assessment index from very low to very high suitability zones in AHP confirms its results, but the results are reasonably due to the high accuracy of WM in prediction of high and very high suitability zones, as well as uniformity and their concentration in land suitability map.

    Keywords: Optimum Physical development, Compatibility analysis, Weighted Mean, Analytical Hierarchy Process, Shahr-e-Kord
  • Smaeil Daviran * Pages 47-64
    Objective

    Social sustainability in general has been associated with qualitative dimensions, comprising participation, trust, security, cohesion, and quality of life. Investigating this issue in the informal settlements has become increasingly important due to the prevalence of a citizen-centered and sustainable intervention model. This paper aims to investigate the viability of social sustainability dimensions and to assess the social sustainability capacity of informal housing textures in the Hamadan as a case study

    Method

    The research method in this paper is descriptive-analytical ine. The data are using library and field method. Research indicators include three components of participation, security and quality of life. The population of the study is 360 households living in informal settlements in Hamadan. The analysis was performed using mean, variance, and Pearson statistics, one-sample t-test and paired t-test. The validity of the research was determined by theoretical foundations and Cronbach's alpha was 0.68.

    Results

    The results show that despite the spatial differences of neighborhoods, social stability status in these neighborhoods is similar. The average difference between the indicators of participation and social security is relatively small, but the difference between the quality of life index and other indicators is relatively high. Paired t-test and Pearson test results show that the indices are correlated and affect each other.

    Conclusion

    there is a lowe gap between social sustainability indices in objective and subjective dimension and quality of life with respect to the level of access to services and satisfaction with services provided indicating service failure and regarding expectation of service delivery in these neighborhoods, the mentioned  value is proportaional low.

    Keywords: Social Sustainability, Informal Settlement, Viability, Quality of Life, Hamadan City
  • Mohsen Shaterian *, Rasol Heidary Sorshjani, Farshad Falahat Pages 65-80
    Objective

    The worn out tissues are one of the most problematic parts of the city, which is not a prerequisite for healthy living for the residents, and it is necessary to pay attention to the principles and standards of the world as a healthy city. The purpose of the present study was to evaluate and evaluate the quality of life of the city with the healthy city approach in the corrosive tissues of Kashan city.

    Method

    The method of this research is descriptive-analytic using field survey. The sample size was calculated using Sample Power software with a 95% confidence level and a potential error of  5% of 200 people.

    Results

    Structural equation modeling in AMOS software was used to explain and model the effects. The results of t-test indicated that the effective factors of urban quality of life in the healthy city in the worn out tissues are significant. The analysis of the results from structural equation modeling show s that among the indexed indicators, the environmental index has the highest factor load with the factor weight (-0.93) with the standards of the healthy city. After that, the safety and security index were ranked second with factor weight (0.88), urban infrastructure and facilities (0.83), social trust (0.63), social hope (0.57), material strength ( 0.38), accessibility (0.37), health and health (0.30), economic (0.27), physical area (0.26) and recreation and leisure (-0.21) are in the next stages.

    Conclusion

    The results of the t-test and structural equation show that the effective factors of urban quality of life in urban contexts are significantly affected by a healthy city approach and by confirming the research hypotheses, it is clear that Kashan neighborhoods are far from healthy city standards.

    Keywords: Urban quality of life, weary tissues, urban modeling, Structural Equation Modeling, Kashan City
  • MohammadHossein Saraei, Farideh Fallah Hoseini * Pages 81-95
    Objective

    The concept of social cohesion has been transformed from the past to the present and has been affected by some factors.This research has a comparative approach to investigate the effect of social characteristics on social cohesion in the old and new neighborhoods of Yazd.

    Methods

    The method of study was to collect documents using a questionnaire and library studies. The statistical population is residents of the Poshte Bagh and the first phase of Azadshahr as two old and new neighborhoods in Yazd in 1395 and the sample size was 384 households, which is estimated according to Cochran's formula.In order to analyze the dataforevaluating of social cohesion and education, used Anova test, income used Pearson correlation and sense of belonging, T-test was used.

    Results

    The results of Anova test with its level and significance were F: 1.59 and 0.187, F: 3.675 and 0.043, respectively in Poshte Bagh and first phase of Azadshahr that shows the effect of education on social cohesion. Pearson correlation with 0.187 and 0.000 in significant level in Poshte Bagh, and with 0.368 and 0.002 in significant level in Azadshahr were explained which shows the role of income on cohesion. And T-test

    result

    sense of belonging in Poshte Bagh was 4.38 and 3.98 for its social cohesion and 4.13 for Azadshahr and 3.53 for its social cohesion at the significant level of 0.000; this means that a sense of belonging can effect community.

    Conclusion

    education and income, increased participation in Azadshahr, but in Poshte Bagh a sense of belonging enhances cohesion.

    Keywords: education, sense of belonging, Social Cohesion, new, old neighborhoods, Yazd City
  • Seyad Jalalodin Faraji *, Mostafa Khabazi Chaloshtri, Shafeghe Ahmadi Pages 97-124
    Objective

    The use of citizen capability in different societies is a strong point in promoting the social status of citizens and enhancing security at the community level. The purpose of this study is to investigate the status of citizen participation in Herat city and its impact on enhancing citizens' security and social development.

    Method

    In order to achieve this goal after collecting the initial data using Pearson correlation, linear regression, t-test and the like in SPSS software, the relationship between the variables was investigated and then analyzed using Waspas and GIS analyzes. Necessary space has been surveyed around Herat.

    Results

    The findings confirm that the highest and lowest levels of participation were observed in the tenth and ninth districts respectively, in terms of status and tendency for citizen participation, and the highest and lowest in terms of social development indicators in the 7th district of Herat, respectively. The ninth district and finally according to the indices of urban security got the highest score in the 14th district and the lowest in the tenth district.

    Conclusion

    The results of the study confirm that the citizens' willingness to participate in urban affairs is high, while the authorities are negligent about this issue and the ability and bias of citizens to establish security and consequently Increasing social development of the community has been neglected, which requires further scrutiny.

    Keywords: Partnership, security, Social development, Afghanistan, Herat City
  • Mahdi Amirkafi * Pages 125-150
    Objective

    This article aims to study the present status of two dimensions of social capital in the disadvantaged neighborhoods of Kerman: Structural (network of relationships) and cognitive (trust). Moreover, it tries to compare these two dimensions in disadvantaged and non disadvantaged neighborhoods and also to compare the disadvantaged one with national sample.

    Method

    The present study is a descriptive – analytic research. Questionnaire has been used for gathering information. The sample is 404 individuals selected through multi-stage cluster sampling in three deprived and marginal neighborhoods in Kerman. Also the national survey of measuring the country’s social capital and the complementary research on the non- deprived neighborhoods in Kerman are used to compare the social capitals in the samples.

    Results

    The results of T-test show that, in collective level, the amount of structural social capital in deprived neighborhoods is significantly lower than the non-deprived ones. These findings indicate that the relationship of the residents of deprived neighborhoods with the individuals who belong to the higher social-economic status, in comparison to the residents of the non-deprived neighborhoods, is significantly lower.

    Conclusion

    Moreover, the findings show that the amount of public and organizational trust (bridging social capital) of the deprived neighborhoods in comparison to the national sample which include all of the social classes and groups is significantly lower. This fact might make trouble in the cooperation of the deprived individuals with the public organizations and institutions for empowerment and improvement in their life. Also the findings indicate that the trust of the residents of the deprived neighborhoods in their relatives is more than the average level of the society.  At last, the findings, in personal level, show that the variables such as age, education and income, have significant association to the structural social capital and the perception of justice and equality have significant relationship to cognitive social capital.

    Keywords: Structural, Cognitive Social Capital, Bridging-Bonding Social Capital, Network Poverty, Organizational Trust
  • Hasan Hekmatnia * Pages 151-165
    Objective

    Today one of the most important challenges facing urban management is informal settlement. This phenomenon is one of the undesirable consequences of urbanization in the contemporary world, especially as a result of rapid industrialization and regional inequalities, and as a result of the deprivation and lack of informal settlements of urban lifestyle facilities in comparison with other urban areas, they are the focal point of acute problems Urban and antisustainable human development. Considering the importance of the above issue, the aim of this study was to investigate the factors affecting the unsustainability of informal settlements in Yazd city.

    Method

    The present study is descriptive-analytic in the research method and in terms of applied purpose. The statistical population of the study consists of experts and urban managers and households living in Hassanabad neighborhoods, housing and slaughterhouses. For the first society, in order to identify the effective indicators on unsustainable informal settlement as snowball and purposeful, 31 experts and managers of the city and for the second community 366 households were selected through random sampling method using Cochran formula to determine the effect of each indicator. In this research, qualitative findings (content analysis of interviews in MAXQUDA qualitative analysis software) and quantitative (T-test of single sample and exploratory factor analysis) were used to analyze the data.

    Results

    The results of this study showed that 44 indicators in the form of 5 factors in the study area affecting the instability of informal settlements. Among the loaded factors, the economic factor with 9 indicators and the special value of 11.757 and the 26.722 variance were the most important factors and the environmental health factor with 4 indicators and the special value of 5.843 and the variance of 13.280 was the least important factor affecting the instability of informal settlements.

    Conclusion

    This phenomenon is inevitable and growing and should be accepted as an undeniable fact, so from the point of view of organizing and empowering, which relies on the comprehensive participation of people in solving their problems and provides them with the possibility that according to priorities and Their needs to improve their situation are emphasized.

    Keywords: Informal Settlement, Marginalization, Instability, Urban Poverty, Yazd City
  • Rasoul Afzali, Yashar Zaki, Morad Kaviani Rad, Emad Mohammadkhani * Pages 167-189
    Objective

    The effects of climate on the water crisis and the creation of multiple challenges need to be scrutinized to raise the level of society at large. Damage can be avoided if the various dimensions are identified and how they occur.

    Methodology

    Using a questionnaire survey method, this study has conducted a comparative study of the security challenges of a water crisis in two cities of Urmia and Central Lake watersheds in terms of roots and causes, the geographical scale of events, nature of challenges.

    Results

    The mean score of respondents' perceptions in the geographical scale of events is 29.08.08 and 31.47 for the Central Urmia catchment and Lake Urmia respectively, which is local in both catchments. Regarding the nature of the challenges, the average of respondents' views for the Central catchment and Lake Urmia are 22.64 and 23.49, respectively, and the nature of the challenges is managerial, social, environmental and political. Regarding the causes of the challenges, the respondents' viewpoints for the central catchment and Lake Urmia are 40.68 and 44.33, respectively, which are human-managerial factors in the Urmia catchment and the natural causes of the challenges in the central catchment, respectively.

    Conclusion

    Crisis Capacity The security implications of climate crises, and especially water scarcity due to impacts on economic, social and political spheres, are not necessarily limited to the boundaries of a village or city, but beyond their geographical boundaries and on a larger scale it can be effective.

    Keywords: Water Crisis, Climate Change, Central Iran Basin, Urmia Lake Basin, Drought
  • OmidAli Kharazmi *, Leila Johari, AmirAli Kharazmi Pages 191-210
    Objective

    Cities and urban spaces can be either positive or negative locations for children. Neighborhoods must ideally be social places for children so that they can easily state the principles of communities and cultures and exchange them with children. This research aimed to study the status quo and the effectiveness of each of CFC indicators in order to evaluate the life satisfaction in Mashhad, Iran. In this regard, we reviewed the CFC literature.

    Methods

    This is an applied, descriptive survey researh. CFC's theoretical principles and literature were reviewed using the documentary studies. Then, the indicators were extracted and localized using the dimensions stated in the last UNICEF Report (2007) and valid sources in this regard. In the first stage, the status was reviewed by a field visit. Data were collected using a researcher-made questionnaire in order to assess the status quo and the effectiveness of indicators from the perspective of parents with 6-12 year-old children and children in some child-based questions. The statistical population consisted of 13 Municipal Districts of Mashhad, Iran. Districts 1, 6, and 8 were selected as the sample using clustering based on the municipal income in 2014. District 1 represents rich class; District 8 shows semi-rich class; and District 6 represents poor class. Data were analyzed by SPSS. To assess the hypothesis, firstly Kolmogorov-Smirnov Test was used in order to test the normality of the data and then T. test, Tukey test and ANOVA were employed to review the current situation and the impact indicators as well as the gap analysis.

    Results

    The results indicated that the effects of the following indicators were not significant in the formation of CFC in Mashhad: Participation in decision-making, health, education, and culture. According to the UNICEF standards, the results of the status quo also showed that all indicators were ranked medium or medium-to-low regardless of quantitative scale using field observations. The measures were among those for developing and developed countries. In quantitative assessment, all indicators were greater than the statistical standard (number 3) except for Playground and Green Spaces

    Conclusion

    Promoting welfare and healthy city indicators in CFCs requires the participation of all agencies. Municipality as the coordinator between authorities and training and educational bodies can play a key role in this regard. Urban management has come to the conclusion that children are prioritized and municipality is an important part of this element. Without participation, the ultimate goal, which is the healthy society, is not fulfilled.

    Keywords: Child-Friendly City, UNICEF, Gap Analysis, Mashhad Metropolis
  • AliAsghar Abdollahi *, Ehsan Sanami Pages 211-232
    Objective

    The city public places are the bedrock of urban society development. Sureness and security in such urban spheres are indispensable .public spaces, including parks, as a platform for creating social interactions, require more security than any urban environment, in this research, with emphasis on the area of the Besat park in shiraz and the identification of factors that affect the security level in the city public spaces, will be sought to provide planned solutions for improvement and promoting effective social security environments.

    Method

    This study aimed to provide effective indicators on improving the security of urban public spaces to study security in generally and in the Besat park area particularly questionnaire among park users ..In this study ,one variable regression analysis and multivariate questionnaire among park users .In this study ,one variable regression analysis and multivariate regression analysis as well as the data scale (sequential and nominal) were used ,and in some assumption freedman ,khido tests , Fikramer and Kendal correlation coefficient were used to analyze.

    Results

    The result of our study, which evaluated the assumption of relationship between the independent variable of security showed that impact of population variability was confirmed with 99 percent by the correlation coefficient (R) of 0.26. There was a significant linear relationship between these 2 variable, in other words, this relationship means that security is reduced by increasing in the park.

    Conclusion

    The results indicate that the increase, diversification and improvement of the existing functions in the park and its surroundings can directly affect the level of security.

    Keywords: Urban Security, City Public Places, Urban Parks, Besat Shiraz Park
  • Mostafa Movahedi Nia, MohammadReza Khodabakhshi *, Nasrin Mohammadizadeh Pages 233-253
    Objective

    Good urban governance is considered as an approach of decision-making system and urban affairs management and urban management institution, which in Iran consists of two municipal organizations and city council, can be one of the best mechanisms for realizing governance. It's good to be urban. Equality in the spatial distribution of urban services and facilities is one of the most important topics in urban studies. The purpose of this study is to measure the spatial distribution of public services in the city of Kerman, emphasizing good urban governance in order to achieve sustainable development. New models of spatial analysis, including privacy analysis and self-correlation techniques, have been able to analyze the issue of access to urban services not only for a particular type of service but also for a large number of services, and how space services are distributed (focus and segregation). And explain the access of citizens and ultimately urban spatial justice.

    Method

    The present research method is descriptive-analytical and based on library studies, documents and field studies. Data analysis was performed using Geoda software.

    Results

    In Kerman city, regions 2 and 3 with 29 administrative uses have the largest share, while 95 users share less than 25 percent and 25 to 50 percent of administrative lands. These areas also accounted for the largest number of educational land uses with 22 major uses, while 149 educational land uses accounted for less than 25 percent of these services.

    Conclusion

    Population-friendly services are not distributed in the novel's metropolitan areas and citizens' access to public services is not equal. The downtown areas have good access to services and the surrounding areas have poor access. The concentration of urban services in Kerman follows the center-periphery model, which means that as we move from the city center to the surrounding areas, the distribution of services is reduced. Areas with high population density also have high service density, and in areas with low population density, low facility density has been observed.

    Keywords: Social Justice, Municipal Services, Life Quality, Geoda, Kerman City
  • Hossein Tahmasebi Moghaddam *, Mohsen Ahadnejad R, Asghar Teymouri Pages 255-271
    Objective

    In a world that is rapidly urbanizing and changing, Sustainable Housing Strategy Considering the negative impacts of urban growth is proposed solutions to minimize urban challenges, especially in relation to housing.This research has investigated the sustainability of housing indicators through quantitative and qualitative method in urban areas by sustainable housing approach

    Methods

    The present article is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. The method of collecting documentary-library information is such as the general census of population and housing in 2016 and the detailed plan for 2016. To analyze and analyze the Arc Catalog software for data preparation, the network analysis process model was used to weigh the criteria, and the Todim model and the Moran model were used to measure the stability of quantitative and qualitative housing indicators.

    Results

    Research findings show, district 5 in region 3 (Niksazan, Valiasr, Zafaranieh, Shahryar, Mirdamad, Manzarieh, Laleh, Baharestan, Ansarieh) in terms of housing indicators is very stable. But the district 4in region6(Golshahr Kazemieh) and other low and middle-income regions areas such as district3 in region1(Islam Abad), district 5 in region 2(Bisim), district 2in region1 (Fatemieh, Shohada, Golgek Abad) are low stable. Totally, 27.5% of houses are very stable, 16.1% have low stability, 21.3% have a moderate stability, 11.6% have a high stability, and23.5% are very stable, which shows the instability of housing in all25 districts of Zanjan City. Also, the findings of the Moran Index shows that the spatial distribution of sustainability of quantitative and qualitative indicators of housing in25 districts of Zanjan City has a cluster pattern, Indicates a clear gap in terms of the sustainability of quantitative and qualitative indicators of housing in Zanjan25 districts

    Conclusion

    Therefore, in order to take the necessary measures to reduce spatial inequalities in the quality and quantity of housing in Zanjan city areas, it seems necessary to develop a codified program based on spatial justice to reduce its inequalities.

    Keywords: Housing Indicators, Spatial Analysis, Sustainable Housing, Zanjan City
  • Jafar Jafari Fard, Hamid Saberi *, Mehri Azani, Ahmad Khademolhoseiny Pages 273-291
    Objective

    The theory of good urban governance is a new theory that makes it possible to implement sustainable development in society. The purpose of this study is to investigate the indicators of good governance in Kahnuj city and to try to identify the differences and similarities in the type of view and perception of key stakeholders in the subject of good governance (ie citizens, managers and experts) of governance indicators in Kahnuj.

    Methods

    The research method is quantitative in nature and in terms of descriptive-analytic purpose. The data gathering tool is a researcher-made questionnaire based on Kahnuj city governance indices. Kahnuj is the year that 380 members of the statistical population and 30 managers and experts of Kahnuj city were randomly sampled.

    Results

    The findings of the study indicate that the overall score of the governance index is lower than the average for citizens (2.73) and for experts it is below average (2.86), indicating a low status of urban governance in both groups. Also, surveys showed that out of the seven main indicators of urban governance examined in this study, 70% of them had lower average citizen ratings than experts, and the only two indicators of participation and performance status were the opposite. Findings show that the most disagreement among citizens with managers and experts is in the indicators of transparency, consensus and accountability and the most common among them in the indicators of effectiveness and efficiency.

    Conclusion

    Therefore, reforms in the administrative, administrative and political structures, efficient and up-to-date laws, and in particular increased awareness of citizens about the laws, should include the end result of these proposals that can increase public confidence in the law and the Because its implementation will result in institutions and organizations of urban management.

    Keywords: Good Urban Governance, Index, Citizens, Managers, Experts, Kahnuj City