فهرست مطالب

مجله روانشناسی ورزش
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسام رمضان زاده*، بیتا عرب نرمی صفحات 1-18
    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین باورهای غیرمنطقی و شدت رفتار ورزشی و نیز پیش بینی مرحله رفتار تمرینی افراد بر اساس سازه های باورهای غیرمنطقی بود.

    روش ها

    190 دانشجوی دختر دانشگاه دامغان به روش خوشه ای تصادفی انتخاب و پرسشنامه های مراحل تغییر رفتار تمرینی کاردینال (1997)، باورهای غیرمنطقی اهواز (2005) و مقیاس رفتار ورزشی گودین و شفارد (1985) را تکمیل کردند. برای پیش بینی شدت رفتار ورزشی بر اساس سازه های باورهای غیرمنطقی از تحلیل رگرسیون خطی چندگانه و به منظور پیش بینی مرحله رفتار تمرینی افراد از تحلیل رگرسیون تشخیصی استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد بین باورهای غیرمنطقی و اشتغال به رفتار ورزشی، ارتباط منفی معنی داری وجود دارد و مدل پیش بین سازه های باورهای غیرمنطقی بر میزان رفتار ورزشی معنی دار بود. با توجه به نتایج، دو متغیر "درماندگی در برابر تغییر" و "اجتناب از مشکل" توانستند تغییرات مربوط به میزان رفتار ورزشی را پیش بینی کنند. تابع تشخیصی به درستی 3/45 درصد از 190 شرکت کننده را به درستی در مراحل تغییر رفتار، طبقه بندی نمود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش به وضوح نشان داد که باورهای غیرمنطقی با عدم اشتغال به رفتار ورزشی مرتبط است و سازه های مهم آن (درماندگی در برابر تغییر و اجتناب از مشکل) نقش اصلی در طبقه بندی افراد در مراحل مختلف تغییر رفتار دارد.

    کلیدواژگان: باورهای غیرمنطقی، مدل فرانظری، رفتار ورزشی
  • منیژه عربی، علیرضا صابری کاخکی*، مهدی سهرابی، سکینه سلطانی، مهدی جباری صفحات 19-33
    هدف پژوهش

     با توجه به اینکه رفتارهای تکراری و کلیشه ای در فرایندهای یادگیری و ارتباط اجتماعی کودکان اوتیسم تداخل ایجاد می کنند؛ هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر مداخله حسی – حرکتی بر فراوانی رفتارهای تکراری و کلیشه ای 46 کودکان 6-12 سال اوتیسم بود. روش پژوهش: نمونه ها به وسیله نمونه گیری در دسترس و هدفمند، به صورت تصادفی در 4 گروه بینایی – حرکتی، حرکتی، بینایی و کنترل قرار گرفتند. به منظور ارزیابی رفتارهای تکراری و کلیشه ای از روش مشاهده عینی و ویدیویی استفاده شد. از آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بنفرونی در سطح خطای 5 درصد برای بررسی داده های حاصل از مطالعه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گروه تمرین بینایی – حرکتی در پس آزمون و پیگیری کاهش معنی داری را در فراوانی رفتارهای تکراری و محدود نسبت به گروه های دیگر نشان داد؛ اما در گروه های دیگری تفاوتی با زمان پیش آزمون مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که مداخله بینایی – حرکتی توانسته است بر یکی از ویژگی های اصلی اوتیسم یعنی رفتارهای تکراری و کلیشه ای تاثیرگزار باشد.

    کلیدواژگان: اوتیسم، رفتار کلیشه ای و تکراری، مداخله حسی، حرکتی
  • فروزان سوری*، ملیحه حدادنژاد، سید صدرالدین شجاع الدین صفحات 35-45
    زمینه و هدف

    نقش تحرک بیش از حد مفصلی در بروز آسیب های عضلانی اسکلتی مورد تایید قرار گرفته است. در مطالعات اخیر نقایص حس عمقی و تعادل در افراد دارای هایپرموبیلیتی عمومی گزارش شده است. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تمرین تعادلی بر حس عمقی مفصل زانو و تعادل افراد دارای هایپرموبیلیتی عمومی طراحی گردیده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بر روی 30 نفر از دختران 15-10 سال دارای هایپرموبیلیتی انجام گرفت. نمونه ها به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند و میزان خطا در بازسازی زاویه زانو به صورت فعال در حالت نشسته به کمک تصاویر دیجیتال توسط نرم افزار اتوکد، تعادل ایستا و پویا از طریق آزمون های Bass stick و Y اندازه گیری شد. گروه مداخله تمرینات تعادلی را به مدت 8 هفته، هر هفته 3 بار انجام دادند. بعد از 8 هفته ارزیابی مجددا تکرار گردید. جهت تجزیه تحلیل داده ها از آزمون کلموگروف- اسمیرنوف (K-S) و آزمون تی مستقل و تی زوجی استفاده شد.

    یافته ها

    اختلاف معنی داری در میانگین زمان تعادل بعد از تمرینات در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل و در بعد از تمرینات، نسبت به قبل از تمرینات وجود داشت (05/0 >P). میانگین میزان خطا در بازسازی زاویه مفصلی قبل و بعد از تمرینات نیز تفاوت معنی داری داشت (05/0 >P).

    نتیجه گیری

    تمرینات تعادلی می تواند سبب بهبود تعادل و حس عمقی مفصل زانو در دختران دارای هایپرموبیلیتی عمومی گردند.

    کلیدواژگان: تمرین تعادلی، حس عمقی، تعادل ایستا و پویا، مفصل زانو، هایپرموبیلیتی عمومی
  • زهرا فتحی رضایی*، الهه یوسفی، مهتا اسکندرنژاد صفحات 47-59
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر فعالیت بدنی در محیط سازمان یافته و سازمان نیافته بر یادداری بینایی و توجه انتخابی کودکان می باشد.

    روش ها

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش و پس آزمون بصورت میدانی و جامعه ی آماری آن کودکان 10-7 ساله شهرستان تبریز بودند که30 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به دو گروه شرکت کننده در مدرسه طبیعت (محیط سازمان نیافته) و شرکت کننده در کلاس بدمینتون (محیط سازمان یافته) تقسیم شدند. در ابتدا به عنوان پیش آزمون، آزمون یادداری بینایی بنتون و بوناردل را بمنظور سنجش ویژگی های ادراکی و شناختی اجرا کرده سپس به مدت 48 ساعت فعالیت خود را آغاز نمودند. در پایان از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس دو طرفه مرکب و نرم افزار SPSS 22 در سطح معناداری 05/0 مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    بین عاملی اصلی گروه (01/0=p،  14/6= (   28و 1) F)، زمان (002/0=p،  67/11= (28 و 1) F) و تعامل آنها (04/0=p، 42/4= (28 و 1) F) در ویژگی ادراکی تفاوت معناداری مشاهده شد. همچنین در ویژگی شناختی، عاملی اصلی زمان (0001/0=p،  62/58= (28 و 1) F) و تعامل بین گروه و زمان (03/0=p،  77/4= (28 و 1) F) معنادار بود، بطوری که براساس تعامل در هر دو ویژگی، گروه محیط سازمان نیافته بهبود بیشتری را نشان دادند.

    نتیجه گیری

     براساس نظریه بوم شناختی شاخه ادراک و عمل گیبسون و شناختی پیاژه تاثیرات متفاوت دو محیط بر ویژگی های ادراکی و شناختی را می توان به شرایط فراهم سازی محیط نسبت داد؛ بطوریکه محیط سازمان نیافته تاثیرات بیشتری در راستای بهبود نشان دادند.

    کلیدواژگان: یادداری بینایی، توجه انتخابی، کودکان، محیط سازمان یافته، محیط سازمان نیافته
  • حدیث کاویانی پور*، علیرضا فارسی، نصور احمدی صفحات 61-75
    زمینه و هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین تاثیر سطوح مختلف دشواری تکلیف تعادلی و بازخورد بینایی بر فعالیت الکتریکی عضلات منتخب زنان سالمند بود.

    روش شناسی

    در این پژوهش نیمه تجربی 14 زن سالمند سالم با میانگین سنی 57/65 سال به صورت داوطلبانه و دردسترس انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. تکلیف شامل حفظ تعادل بر روی دستگاه تعادل سنج بایودکس بود. از هر کدام از آزمودنی ها خواسته شد در 2 شرایط (با بازخورد بینایی و بدون بازخورد بینایی) روی 3 سطح صفحه تعادل با ناپایداری متفاوت (سطوح 10، 8 و 6) بایستند. از دستگاه الکترومایوگرافی مگاوین برای ثبت فعالیت الکتریکی عضلانی در عضلات دوقلوی خارجی، نازک نیی بلند، راست رانی و دو سر رانی استفاده شد و شاخص جذر میانگین مربعات از سیگنال ثبت شده عضلات استخراج شد. مدت زمان هر آزمون 20 ثانیه و زمان استراحت بین آزمون ها 20 ثانیه بود.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که با افزایش دشواری تکلیف تعادلی فعالیت الکتریکی عضلات دوقلو (01/0 =P)، راست رانی (001/0>P)، دوسر ران (028/0=P) و نازک نیی بلند (001/0=P) افزایش معنی دار داشت و در شرایط با بازخورد بینایی در مقایسه با شرایط بدون بازخورد بینایی، فعالیت الکتریکی عضلات راست رانی (001/0>P)، نازک نیی بلند (01/0 =P) و دو سر ران (001/0 >P) افزایش معنی دار داشت.

    نتیجه گیری

    به طورکلی نتایج این پژوهش نشان داد که افزایش دشواری تکلیف تعادلی و ارایه بازخورد بینایی فعالیت الکتریکی عضلات را افزایش داد.

    کلیدواژگان: فعالیت الکتریکی، بازخورد بینایی، سالمندان، دشواری تکلیف، استراتژی تعادل
  • مریم توتک، رسول عابدان زاده*، اسماعیل صائمی صفحات 77-91
    هدف

    با افزایش سن، سالمندان دچار اختلالات شناختی نظیر کاهش حافظه به عنوان یک فرایند طبیعی می شوند. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی یک دوره تمرینات ورزش مغزی بر حافظه کاری مردان سالمند بود.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بود. شرکت کنندگان شامل 30 مرد سالمند بوده که به صورت دردسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفری تجربی (میانگین سنی: 41/4±85/76 سال) و کنترل (میانگین سنی: 24/3±/08/77 سال) قرار گرفتند. شرکت کنندگان آزمون پاسخ دهی رقمی را برای ارزیابی حافظه کاری در مراحل پیش آزمون و پس آزمون انجام دادند. گروه تجربی طی هشت هفته، هفته ای دو مرتبه و هر جلسه 30 دقیقه به اجرای تمرینات ورزش مغزی پرداختند. داده ها به وسیله آزمون تحلیل واریانس مرکب در سطح معناداری 05/0≥P در نرم افزار SPSS22 تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج آزمون تحلیل واریانس مرکب نشان داد که تعامل دوگانه معنادار است (0001/0=P). در ادامه، نتایج آزمون های تی مستقل و وابسته نشان دادند که گروه تجربی نسبت به گروه کنترل دارای عملکرد معنادار (0001/0=P) بهتری در مرحله پس آزمون بوده و از پیش آزمون تا پس آزمون پیشرفت معناداری (0001/0=P) داشته اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های حاضر، به مربیان و شاغلین در امر سالمندان پیشنهاد می شود برای بهبود حافظه کاری از این روش جدید تمرینی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: ورزش مغزی، سالمندان، حافظه کاری، کارکرد شناختی
  • بهناز ارباب، سید محمدکاظم واعظ موسوی*، صادق نصری، اسماعیل نصیری صفحات 93-110
    هدف

    هدف از پژوهش حاضرتعیین روایی و پایایی پرسش نامه رفتار کنترلی مربی در جامعه ایران بود.

    روش‎ ها

    روش پژوهش زمینه یابی و نمونه پژوهش284 ورزشکار رشته های مختلف ورزشی بودند که به شیوه در دسترس انتخاب شدند و پرسش نامه را که به روش ترجمه-بازترجمه  توسط متخصصان روان شناسی ورزشی آماده شده بود تکمیل کردند. جهت تعیین ویژگی های روان سنجی ابزار از نرم افزارهای  SPSS  و  Amos نسخه 24 استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل عاملی نشان داد ساختار چهار عامل، از جهت تفکیک سوالها و انطباق با مبانی مناسب است. همچنین نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد الگوی چهار عاملی سازه رفتار کنترلی مربی شامل پاداش، تهدید، کنترل شخصی بیش از اندازه و ملاحظات مشروط منفی دارای برازندگی مناسبی است. (96/0= CFI، 91/0 =NFI، 94/0 = RMSEA،  053/0= IFI،  96/0 = ,NNFI 072/1=CMIN/DF). ضریب همسانی درونی (آلفای کرونباخ) برای کل پرسشنامه 918/0 و برای مولفه ها بین731/0 تا  897/0 بدست آمد و در مجموع از پایایی قابل قبولی برخوردار است.

    نتیجه گیری

     نسخه فارسی پرسش نامه رفتار کنترلی مربی می تواند به عنوان ابزاری پایا و روا برای مطالعه و ارزیابی رفتار کنترلی مربیان در حوزه ورزش به کار برده شود.

    کلیدواژگان: هم سانی درونی، روایی سازه، پاداش، تهدید، ملاحظات مشروط منفی، کنترل شخصی بیش از اندازه
|
  • Hesam Ramezanzade*, Bita Arabnarmi Pages 1-18
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the relationship between irrational beliefs and sport behavior and also prediction of the stage of behavior of individuals based on constructs of irrational belief.

    Methods

    Number of 190 students of Damghan University were selected with random clustering method. Research instruments include the Ahvaz Irrational Beliefs )2005) questionnaire, Stages of Exercise Behavior Change Scale )Cardinal, 1997) and Shephard´s method )for assess sport behavior). Multiple linear regression and diagnostic regression analysis were used to predict the sport behavior and behavioral stage of the individuals based on the constructs of irrational belief, respectively.

    Results

    The results showed significant negative correlation between irrational beliefs and sport behavior )r= -0.398, p= 0.001). The predictive model of constructs of irrational belief based on sport behavior was significant )F= 3.97, p= 0.004). Helplessness against change and avoidance of the problem could predict changes of the sport behavior. The diagnostic function categorized 45.3% of participants in the stages of behavior change correctly.

    Conclusion

    The results of this research clearly showed that irrational beliefs are related to inactivity; and its structures )helplessness against change and avoidance of the problem) play a major role in classifying people in different stages of behavior change.

    Keywords: irrational beliefs, transtheoretical model, sport behavior
  • Manizheh Arabi, Alireza Saberi Kakhki*, Mehdi Sohrabi, sakine soltani Kouhbanani, Mehdi Jabbari Nooghabi Pages 19-33
    Purpose

    As repetitive behaviors are barriers in learning and social interaction of individuals with Autism Spectrum disorder (ASD), the main purpose of this study was comparison the efficacy of a 30 session, sensory-motor training program for 46 children (ages 6-12) on repetitive behaviors of children who had autism spectrum disorder.

    Methods

    samples was selected purposefully and randomly assigned to visuomotor, motor, visual and control group. Repetitive behaviors in this study were determined objectively by observation and video analysis. Analysis of covariance and Benfrobi post hoc tests was used for analysis data in this study.

    Results

    the results showed that Children in the visuomotor group showed reduced repetitive behaviors significantly in posttest and follow up, while the other groups did not significantly differ from pretest.

    Conclusion

    our study adds to the emerging body of evidence indicating that visuomotor training for children with ASD almost is an effective approach for one of the core features of ASD.

    Keywords: Autism Spectrum disorder, repetitive behaviors, sensory, motor training
  • Forozan souri*, Malehe hadadnezhad, Seaid sadredin shojaedin Pages 35-45
    Introduction

    The role of joint hypermobility in musculoskeletal injuries has been emphasized. In recent studies, proprioception and balance defects have been reported in subject with generalized joint hypermobility and suggestions for resolution of these problems to come. So, this study was done to investigate the effects of balance training on proprioception of knee joint and balance in subject with generalized joint hypermobility.

    Material and Methods

    This semi-experimental study with a pretest-posttest design with control group. For this purpose, 30 subjects with generalized joint hypermobility Nahavand city that they were included in the study according to inclusion criteria (aged 10-15 years and BMI 20-25) selected by purposive sampling randomly divided into control and experimental groups. The position sense of the reconstruction error was measured at angle of knee 30 in sitting position via Imaged-based goniometry using AutoCAD software and static and dynamic balance measured with using of Bass stick and Y tests. Then, experimental group performed the training protocol. The protocol was eight weeks of 30-35 minute exercise and three sessions per weeks. After training, evaluation tests were repeated with similar condition pretest. Data was analyzed using Paired and Independent-Samples T test with Spps software version 21.

    Results

    Research findings showed that balance training protocol on proprioception of knee joint, static and dynamic balance Girls with generalized joint hypermobility experimental group compared to the control group had significant effect in the post-test (p=0/000).

    Conclusion

    According to the research findings can be concluded that likely the balance training (training on soft mattresses and wobble board stimulate more) lead to improvement proprioception and at a result of improvement proprioception and neuromuscular performance can lead to improvements in static and dynamic balance in experimental hypermobile subject.

    Keywords: Balance training, Proprioception, Balance, Knee joint, Generalized joint hypermobility
  • Zahra Fathirezaie*, Elaheh Yousefi, Mahta Eskandarnejad Pages 47-59
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the effect of physical activity in organized and unorganized space on characterizes of Perception and cognition among children.

    Methods

    The present study was a semi-experimental design with pre-post and post-test design in a field study. The statistical population of this study was children aged 7 to 10 years old in Tabriz. Thirty subjects were selected by purposeful method and divided into two groups of nature school )unorganized environment) and participant in Badminton class constructive environment). Initially, as a pre-test, the Benton and Boyardee Test was performed and then started for 48 hours. In the end, both groups did post-test. Data were analyzed using two way mixed ANOVA and SPSS 22 software at a significance level of 0.05.

    Results

    Among the main factors of the group )F)1,28)=6.14, P=0.01), time )F)1,28)=11.67, P=0.002) and their interaction )F)1,28)=4.42, P=0.04), there was a significant difference in perceptual characteristics. Also, in the cognitive characteristics, the main factor of time was significant )F)1,28)=58.62, P=0.0001), and interaction between group and time )F)1,28)=4.47, P=0.03). Based on interaction in both features, the unorganized environment group showed better improvement.

    Conclusion

    Based on the ecological theory of the branch of Gibson’s perception-action and Piaget’s cognition, the different effects of the two environments on perceptual and cognitive qualities can be attributed to the conditions of the environment, in which the unorganized environment showed further effects in the direction of improvement.

    Keywords: Visual Retention, Selective Attention, Children, Organized space, Unorganized space
  • Alireza Farsi, Nassour Ahmadi, Hadis Kavianipoor* Pages 61-75
    Purpose

    The purpose of present study was to determine the effect of different levels of balance task difficulty and visual feedback on EMG activity of selected muscles in elderly women.

    Methods

    Fourteen healthy elderly women )mean age 57/65 yr( were voluntarily selected. The task consisted of performing balance task on Biodex Balance System. Participants were asked to stand still on a stability platform under two conditions (with and without visual feedback) in three levels of difficulty (6, 8 &10). Megawin EMG system was used for recording electromyography of rectus femoris, gastrocnemius, preroneus longus and biceps femoris muscles and RMS of EMG signals was obtained. Duration of each test was 20 seconds and rest times were 20 seconds.

    Results

    Results showed that with increasing task difficulty, preroneus longus (p= 0/01), biceps femoris (p= 0/028), rectus femoris (p< 0/001) and gastrocnemius (p= 0/01) EMG activity increased significantly. In addition, there was a significant increase in preroneus longus (p= 0/01), biceps femoris (p< 0/001) and rectus femoris (p< 0/001) EMG activity in visual feedback condition compared with without feedback condition.

    Conclusion

    As task difficulty increased and with visual feedback, the elderly did not choose between two postural strategies but tend to combine movements in continuous behavior and they use the body stiffness strategy to improve balance.

    Keywords: EMG, elderly, visual feedback, task difficulty, postural strategy
  • MaryamTootak, Rasool Abedanzadeh*, Esmaeel Saemi Pages 77-91
    Purpose

    As the age increases, the elderly suffers from cognitive disorders such as memory decline as a natural process. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of a period of brain gym exercises on working memory of male older adults.

    Methods

    In present semi-experimental study with pre-post-test with control group design, 30 elderly male were selected based on availability and randomly divided into two equal groups of 15 experimental (mean age:76.85±4.41 yr) and control (mean age:77.8±3.24 yr). Participants of both groups performed the digit Span Response test to evaluate the working memory in pretest and following 16 training sessions (only experimental group) in post-test. The experimental group performed eight weeks, twice a week and each session within 30 minutes and the control group performed nothing during this period. The data were analyzed using the Mix-MANOVA test and independent and dependent T-tests on the significance level of 0.05 using IBM SPSS22.

    Results

    The results of Mix-ANOVA showed a significant tow-way interaction (P=0.0001) and independent and paired T-test revealed significant difference between the experimental and control groups in post-test (P=0.0001). Also the progress from pre to post-test was significant for experimental group (P=0.0001).

    Conclusion

    Based on present findings, it suggests to educators and practitioners in the sports to apply this new method of practice to improve work memory to perform tasks and activities.

    Keywords: brain gym, elderly, working memory, cognitive function
  • Behnaz Arbab, MohammadKazem VaezMousavi*, Sadegh Nasri, Esmail Nasiri Pages 93-110
    Purpose

    The purpose of this study was to determine validity and reliability of the Persian version of controlling coach behavior scale )CCBS( in Iranian society.

    Methods

    The research method was survey and the sample consisted of 284 athletes from different fields of sport who had selected by available method, they completed the questionnaire, which had prepared by translation-back translation method by sports psychologist experts. SPSS and Amos24 software were used to determine the psychometric properties of the instrument.

    Results

    The results of factor analysis showed that the four-factor structure is suitable for separating the questions and adapting them to the bases. Confirmatory factor analysis results also showed that the four-factor model of instructor control behavior included reward, threat, Excessive Personal Control and negative conditional Regard had a good. The internal consistency coefficient (Cronbach’s alpha) for the whole questionnaire was 0.918 and for the components ranged from 0.731 to 0.897 and overall acceptable reliability.

    Conclusion

    The Persian version of the Controlling Coach Behaviors Scale can be used as a reliable and valid tool for studying and evaluating the Coaching Behavior in coaches.

    Keywords: Internal Consistency, Construct validity, Controlling Use of Rewards, Intimidation, Negative Conditional Regard, Excessive Personal Control