فهرست مطالب

مدیریت سازمان های دولتی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، بهار 1399)

فصلنامه مدیریت سازمان های دولتی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن فرهادی نژاد*، محسن عین علی، هوشمند باقری قره بلاغ صفحات 11-24
    خاموشی هوشیارانه وضعیتی است که فرد تصمیم می گیرد اطلاعات مهم را به دلایل خاصی بپوشاند. هویت اصلی خاموشی هوشیارانه، اکراه بیشتر فرد برای دادن خبر بد نسبت به تمایلش برای ارایه خبر خوب و درنتیجه خاموش بودن است. در این راستا، هدف اساسی پژوهش حاضر تاثیر ابعاد فرهنگ هافستد بر عملکرد کارکنان و ارتباطات سازمانی با توجه به نقش میانجی خاموشی هوشیارانه است. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه کارکنان سازمان های دولتی شهر سمنان است. برای این منظور با توجه به جدول کرجسی و مورگان نمونه ای به تعداد 285 نفر انتخاب شد. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد (هافستد، 1994؛ رامینگونگ و اسنانسینگ، 2013؛ یلدریم، 2014 و کوپمانس و همکاران، 2012) است و برای تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پلاس استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که شاخص فاصله قدرت، فردگرایی، مردانگی، اجتناب از عدم اطمینان و جهت گیری بلندمدت بر خاموشی هوشیارانه تاثیر مثبت و معنی داری دارد. از دیگر یافته های پژوهش می توان به تاثیر منفی خاموشی هوشیارانه بر عملکرد کارکنان با ضریب مسیر 488/0- و ارتباطات سازمانی با ضریب مسیر 514/0 - اشاره کرد. وجه تمایز این پژوهش با مطالعات انجام شده درزمینه ابعاد فرهنگ هافستد در این است که در مطالعه حاضر بر نقش متغیر خاموشی هوشیارانه تاکید شده که در تحقیقات گذشته مغفول مانده بود.
    کلیدواژگان: خاموشی هوشیارانه، فرهنگ، ارتباطات سازمانی، عملکرد کارکنان
  • سیاوش رضایی، مسعود پورکیانی*، مژگان درخشان، فرزانه بیگ زاده عباسی صفحات 25-38
    این پژوهش با هدف طراحی مدل عوامل مرتبط با سبک پردازش دانش در دانشگاه ها انجام شده است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، تحقیق توسعه ای و از لحاظ روش گردآوری داده ها، تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش دو گروه، خبرگان آشنا به سبک پردازش دانش، مدیران و کارکنان دانشگاه های دولتی شهر تهران است. نمونه 30 نفری از خبرگان و نمونه 301 نفری از مدیران و کارکنان دانشگاه های دولتی تهران انتخاب و جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن تایید شده بود، استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل عاملی و تحلیل واریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که وظیفه، فرهنگ سازمانی، فناوری اطلاعات، ساختار سازمانی، اندازه سازمان، استراتژی یادگیری و ویژگی های فردی تعیین کننده های اصلی سبک پردازش دانش در دانشگاه های دولتی شهر تهران هستند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سبک پردازش دانش، وظیفه، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمان، فناوری اطلاعات، اندازه سازمان
  • محسن رضایی*، علی رضا علی احمدی، میرزا حسن حسینی، محمدتقی امینی صفحات 39-54

    هدف از این پژوهش تعیین عوامل موثر بر بازاریابی الکترونیکی سازمان های بازرگانی جهت ارتقای سطح کیفی فعالیت های آن ها در فضای مجازی از طریق ارایه یک مدل علمی است که هم راستای استراتژی های کلان (سطح بنگاه) سازمان باشد. این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال است که چگونه می توان برنامه های بازاریابی الکترونیکی مورد استفاده در سازمان های بازرگانی برخط را با استراتژی های سطح بنگاه سازمان هم راستا نمود که به افزایش موفقیت سازمان منجر شود. روش های پژوهش به کار گرفته شده در این پژوهش شامل روش مرور سیستماتیک جهت مطالعه و دسته بندی مطالعات، فراتحلیل جهت کدگذاری مدل ها و پارامترهای استخراج شده، رویش نظریه ها جهت تعیین پارامترهای موثر و موردنیاز برای ساختن مدل با استفاده از نرم افزار SPSS و روش فراتلفیق برای یافتن رابطه بین 11 پارامتر منتخب نهایی در جهت ساخت مدل و نظریه پردازی با استفاده از نرم افزار میک مک است. نتیجه پژوهش نشان داد که همسویی بازاریابی الکترونیکی و استراتژی های کلان سازمان ضروری است و مدلی برای منظور ارایه شد.

    کلیدواژگان: بازاریابی، بازاریابی الکترونیکی، استراتژی، مدل، همسویی استراتژیک
  • نورا سالاریه، حسن دانایی فرد*، فرج الله رهنورد، علی رجب زاده صفحات 55-66

    مدیریت منابع انسانی جزء جدایی ناپذیر سازمان بوده است و در تمامی مراحل زندگی سازمانی کارکنان؛ از تحلیل شغل گرفته تا دوران بازنشستگی آنان، دارای مسئولیت است. کیفیت مدیریت واحد منابع انسانی، به دلیل ماهیت کارکردی اش تاثیرات گسترده ای بر روی رفتارها و نگرش های کارکنان و به تبع آن عملکرد سازمانی دارد. بر این اساس، اهمیت کیفیت مدیریت منابع انسانی به عنوان سنگ بنای رفتاری و عملکردی کارکنان، امروزه بیش از پیش مدنظر قرار گرفته است. هدف غایی این پژوهش طراحی شاخص اندازه گیری کیفیت مدیریت منابع انسانی براساس رویکرد حکمرانی خوب در بخش دولتی ایران است. جهت طراحی این سنجه، در بخش پژوهش کیفی، یافته های حاصل از پیشینه و مصاحبه در چارچوب اصول حکمرانی خوب و ابعاد نظام اداری جمهوری اسلامی ایران دسته بندی و روایی محتوای آن توسط خبرگان تایید شد. جهت اعتبارسنجی و بررسی روایی سازه در بخش کمی، روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده و روایی آن تایید شد. نتیجه حاصل، ابزاری روا؛ برای اندازه گیری کیفیت مدیریت منابع انسانی در سازمان های دولتی ایران است.

    کلیدواژگان: کیفیت مدیریت منابع انسانی، اندازه گیری کیفیت مدیریت منابع انسانی، اعتبارسنجی ابزار، پژوهش ترکیبی، پژوهش اکتشافی
  • مصطفی باغدارنیا*، حمید رحیمیان، عباس عباس پور صفحات 67-82
    رهبری تحول آفرین فرایندی است که در پی بهبود سطح رفتارها و عملکردهای کارکنان از طریق ایجاد تغییر در ذهن و قلب؛ بسط و توسعه بینش، آگاهی و درک؛ روشن سازی اهداف؛ همخوان کردن رفتارها با باورها و اصول اخلاقی یا ارزش ها است. بر این اساس هدف از انجام این پژوهش بررسی و تحلیل وضعیت موجود رهبری تحول آفرین در دانشگاه های دولتی بوده است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه اعضای هییت علمی و کارکنان دانشگاه های دولتی تشکیل داده اند که با توجه به حجم جامعه آماری، حجم نمونه 358 نفر به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شد. برای سنجش وضعیت رهبری تحول آفرین از پرسشنامه استاندارد چندعاملی رهبری تحول آفرین بس و آولیو form 5X) MLQ) با ابعاد نفوذ آرمانی، ترغیب ذهنی، انگیزش الهام بخش و ملاحظات فردی استفاده شد. برای تعیین روایی و پایایی نیز از روایی سازه، روش تحلیل عاملی تاییدی و ضریب آلفای کرونباخ بهره گرفته شد، همچنین تجزیه و تحلیل داده  از طریق نرم افزار SPSS24 و آزمون t تک متغیره، آزمون t گروهی مستقل و تحلیل واریانس ANOVA انجام شد. نتایج آزمون ها نشان داد که بین میانگین وضعیت موجود رهبری تحول آفرین و میانگین وضعیت مورد انتظار رهبری تحول آفرین، در سطح خطای کمتر از یک درصد و با اطمینان 99 درصد تفاوت معنی داری وجود دارد؛ بنابراین وضعیت موجود رهبری تحول آفرین در دانشگاه های دولتی پایین تر از حد متوسط ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، رهبری، دانشگاه دولتی
  • محمد احمدزاده، نادر بهلولی* صفحات 83-96
    امروزه در اقتصاد کلیه کشورها، چه توسعه یافته و چه توسعه نیافته، توجه به افزایش بهره وری امری ضروری تلقی می شود، زیرا کشورها می توانند با استفاده بهینه از منابع کمیاب، کالاهایی باکیفیت بالا و قدرت رقابتی بیشتر تولید کنند و این خود باعث رفاه و آسایش افراد جامعه می شود. در همین راستا هدف این پژوهش شناسایی نقش عوامل ورودی، پردازش و خروجی بر بهره وری نیروی انسانی شهرداری استان آذربایجان بود. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر شیوه جمع آوری داده ها توصیفی پیمایشی است. همچنین پژوهش حاضر با استفاده از روش شناسی پژوهش آمیخته (کیفی- کمی) مورد تحلیل قرار گرفته است. در مرحله اول جهت شناسایی عوامل ورودی، پردازش و خروجی، مصاحبه با تعداد 10 نفر از اساتید، اعضای هییت علمی و خبرگان در حوزه رفتار کارکنان صورت گرفت و با استفاده از روش تحلیل تم، تجزیه و تحلیل و پرسشنامه ای طراحی شد که مبنای پژوهش کمی قرار گرفته است. جامعه آماری در بخش کمی، شامل کارکنان شهرداری های آذربایجان شرقی بود که حجم نمونه موردنیاز با فرمول کوکران،350 نفر تعیین شد که با روش خوشه ای تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن موردبررسی قرار گرفت. یافته های بخش کیفی نشان داد که عوامل موثر بر بهره وری منابع انسانی در 3 مقوله اصلی (عوامل ورودی، پردازش و خروجی) و 51 مقوله فرعی قرار می گیرد. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که عوامل ورودی، پردازش و خروجی بر بهره وری نیروی انسانی بر بهره وری کارکنان شهرداری تاثیر دارد و نتیجه رتبه بندی عوامل موثر بر بهره وری بدین ترتیب به دست آمد: 1- فاکتورهای خروجی 2- فاکتورهای پردازش 3- فاکتورهای ورودی.
    کلیدواژگان: توانمندسازی نیروی انسانی، عوامل ورودی سازمانی، مدریت منابع انسانی، شهرداری های استان آذربایجان شرقی
  • سمیه حسنی، سید علی اکبر احمدی*، بهرام سرمست، حسن الوداری صفحات 97-112

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل جامع سکوت سازمانی بر مبنای ارکان پنج گانه سازمان انجام شد. روش مطالعه از نوع توصیفی و کیفی است که در دو مرحله کتابخانه ای و دلفی انجام شده است. در مرحله اول با استفاده از ادبیات پژوهش، مولفه های سکوت سازمانی شناسایی شدند سپس بر مبنای ارکان پنج گانه سازمانی (محیط، افراد، ساختار، اهداف و فن آوری)، چارچوب مفهومی پیشنهادی سکوت سازمانی به دست آمد. جامعه آماری شامل استادان دانشگاه های پیام نور، علامه طباطبایی، تهران، شهید بهشتی و مدیران تجربی در شهر تهران است و از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شده است. از تک تک سوالات در تمامی دورهای دلفی آزمون t تک نمونه ای و همچنین میانگین و انحراف معیار به عمل آمد و ضریب همبستگی کندال برای تمامی ابعاد محاسبه شد. نتایج نشان داد تمامی گویه ها معنی دار هستند و عوامل مربوط به اهداف دارای بیشترین توافق، بعد از آن عوامل فناوری، محیط درونی (اجتماعی-فرهنگی)، فردی مدیران، ساختاری، محیط بیرونی و عوامل فردی کارکنان قرار دارند. در پایان مدل نهایی سکوت سازمانی  براساس پنج رکن سازمان طراحی شد. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد هر پنج بعد سازمان و ابعاد آن می توانند در بروز سکوت سازمانی موثر باشند و لازم است مدیران برای ایجاد پویایی سازمانی به هر پنج بعد سازمان توجه کافی کنند.

    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، ارکان پنج گانه سازمان، دانشگاه های دولتی
  • حسن فراتی*، علی اکبر جوکار، لیلا هراتی صفحات 113-128

    هدف پژوهش ارزیابی عملکرد مراکز نگداری نوجوانان بالای 13 سال در استان های سمنان، گلستان و خراسان شمالی می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش مدیران و کارشناسان مجرب مراکز نگهداری نوجوانان در استان های سمنان، گلستان و خراسان شمالی برای اولویت بندی شاخص های ارزیابی عملکرد می باشد و نمونه ای به حجم 20 نفر انتخاب شدند. همچنین مراکز نگهداری نوجوانان بالای 13 سال این استان ها به عنوان نمونه های ارزیابی عملکرد انتخاب گردیدند. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه استفاده گردید. جهت اولویت بندی شاخص های ارزیابی عملکرد مراکز نگهداری نوجوانان از تکنیک AHP و برای بررسی تطبیقی مراکز منتخب در پژوهش حاضر، از تکنیک ARAS استفاده شد. نتایج مقایسه های زوجی انجام شده نشان داد که شاخص وجود نیروی متخصص با وزن 234/0 در رتبه نخست، توانمندسازی و تامین آتیه فرزندان با وزن 221/0 در رتبه دوم، جو و محیط مرکز نگهداری فرزندان با وزن 188/0 در رتبه سوم قرار گرفته است. به همین ترتیب وزن هریک از زیر شاخص ها با تکنیک فرایند تحلیل سلسه مراتبی مشخص گردید که زیر شاخص تجربه بالای کارکنان با وزن 071/0 در رتبه نخست، مهارت کار با نوجوانان با وزن 065/0 در رتبه دوم و قراردادهای تامین آتیه بیمه در رتبه سوم قرار گرفته است. بر اساس نتایج تکنیک ARAS ، مرکز شماره چهار بالاترین عملکرد را به خود اختصاص داد.

    کلیدواژگان: عملکرد سازمانی، خدمات بهداشتی مناسب، آموزش فرزندان، جلب مشارکت مردمی، توانمندسازی و تامین آتیه فرزندان
  • امیر بهبودی گل خطمی، هوشنگ تقی زاده*، علیرضا بافنده زنده صفحات 129-142

    امروزه استعفای کارکنان به ویژه پرسنل کارآمد و ماهر یکی از معضلات سازمان ها بوده که قسمت عمده ای از تدابیر و توجه مدیریت منابع انسانی را به خود معطوف داشته است.هدف این پژوهش شناسایی و رتبه بندی عوامل استعفای پرسنل است. روش پژوهش ترکیبی از کیفی وکمی است که در بخش کیفی عوامل موثر بر استعفاء از طریق مصاحبه با ده تن ازخبرگان بانکی و دانشگاهی شناسایی شد و در بخش کمی عوامل استعفاء از طریق پرسشنامه از کارکنان نظرخواهی شد؛ سپس عوامل به وسیله AHP فازی رتبه بندی گردید. جامعه آماری شامل 6000 نفر از کارکنان بانک مهراقتصاد است. حجم نمونه آماری به روش نمونه گیری دو مرحله ای و شیوه های نمونه گیری طبقه ای وخوشه ای متناسب با حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 384 نفر تعیین شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t تک نمونه ای ، تحلیل عاملی اکتشافی و AHP فازی استفاده شده است. نتایج حاصل نشان می دهد الزامات مالی، عوامل فردی، عوامل شغلی و عوامل سازمانی به ترتیب در اولویت های اول تا چهارم عوامل موثر بر استعفاء پرسنل هستند. همچنین ازدیدگاه کارکنان منابع درآمدی حاصل از شغل نسبت به سایر شاخص ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: استعفاء پرسنل، الزامات مالی، عوامل فردی، عوامل شغلی، عوامل سازمانی
  • ثریا قوره جیلی*، محمدحسین رحمتی، جواد پورکریمی صفحات 143-168

    ارایه الگوی رهبری دوسو توان دانشگاه ها مبتنی بر رویکرد داده بنیاد (مطالعه موردی: دانشگاه های دولتی شهر تهران) چکیده در عصر حاضر دانشگاه های ما نیاز به رهبرانی دارند که در شرایط پیچیده بتوانند هم در زمینه مدیریت امور روتین و هم در زمینه انجام فعالیت های جدید تعادل برقرار کرده و این رهبران نوظهور همان رهبران دوسو توان می باشند. هدف اصلی پژوهش، طراحی الگوی رهبری دوسو توان در دانشگاه های دولتی می باشد که با روش داده بنیاد گلیزری انجام شده است. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختار یافته با 11 نفر از خبرگان حوزه ی آموزش عالی است که با روش نمونه گیری نظری انتخاب شدند. مفهوم ها و مولفه های رهبری دوسوتوان (106 مفهوم کلیدی، 25 مقوله اولیه و 7 مقوله ثانویه) از مصاحبه ها مشخص و در قالب الگوی مفهومی داده بنیاد تدوین شد. بر اساس یافته-های پژوهش، مقوله محوری رهبری دوسو توان است. نتایج نشان داد که مولفه های توانمندی های فردی شامل (توانایی های فردی، مهارت-های فردی، نگرش، رفتار و انگیزش)، برنامه ریزی استراتژیک (هدف گذاری، آینده نگاری)، اخلاق مداری و خدمتگزاری شامل (پایبندی به مهارت های اخلاقی، خدمت رسانی و پاسخگویی، نظارت مستمر)؛ مدیریت کلان دانشگاه شامل (مدیریت دانش، توسعه و بهبود مستمر دانش، مدیریت مشارکتی، استفاده از قابلیت های سرمایه انسانی، مدیریت مالی، توسعه حرفه ای اعضای هییت علمی)؛ توسعه همکاری های علمی (ارتباط با صنعت، تجاری سازی و بین المللی کردن دانشگاه ها)؛ بهره گیری از فرصت ها شامل (توانمندی جذب، مدیریت تسهیلات، شناسایی توانمندی ها)؛ هماهنگی و انعطاف پذیری شامل (مهارت های ارتباطی، مدیریت تعادل، مدیریت طراحی) می باشد. این نتایج در قالب الگوی داده بنیاد برای استفاده روسای دانشگاه ها و اعضای هییت علمی دانشگاه ها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: رهبری دوسو توان، رویکرد گلیزری، نظریه داده بنیاد
|
  • Mohsen Farhadinejad *, Mohsen Eynali, Hooshmand Bagheri Garbollagh Pages 11-24
    Mum effect is the situation when a person decides to withhold important information for certain reasons. The main identity of the Mum Effect is the greater reluctance of the individual to give bad news about his desire to give good news and thus to be silent. The main purpose of the present research is to influence Hofstede culture dimensions on the employee performance and organizational communication given the impact of Mum Effect. The statistical population of this study is employees of governmental organizations in Semnan. According to Morgan table, a sample of 285 people was selected. Data gathering tool was a standard questionnaire (Hofstede, 1994; Ramingwong & Snansieng, 2013; Yildirim, 2014 and Koopmans et al., 2012). Structural equations’ modeling was used to analyze research data with Smart-PLS software. The results showed that power distance index, individualism, masculinity, uncertainty avoidance and long-term orientation have a positive and significant effect on the Mum Effect. Other findings of the research have a negative effect on the Mum Effect on employee performance with β (-0/488) and organizational communication with β (-0/514). What distinguishes this study from the studies of the dimensions of Hofstede''''s culture is that the present study emphasizes the role of the variable of Mum Effect that was neglected in previous research.
    Keywords: Mum Effect, culture, Organizational Communication, employee performance
  • Siavash Rezaei, Masoud Pourkiani *, Mojgan Derakhshan, Farzaneh Bigzadeh Pages 25-38
    This research is conducted Aim of thefactors related knowledge processing model design in Universities. The present research is a fundamental research in terms of purpose, and in terms of data collection method, a descriptive survey study. The statistical population of this research is two groups: experts familiar with the knowledge processing style, directors and staff of Tehran public Universities.A sample of 30 experts, a sample of 311 directors and staff of Tehran's public universities, were selected, and a questionnaire with validity and reliability was approved for collecting data, distribution Became The collected data were analyzed using factor analysis and variance analysis. The results show that the task, organizational culture, information technology,organizational structure organization size, learning strategy, and individual characteristics are The main determinants of the knowledge processing style in public universities of Tehran.
    Keywords: knowledge management, knowledge processing style, Organizational culture, organization structure, Information technology
  • Mohsen Rezaei *, AliReza Ali Ahmadi, Mirzahasan Hoseini, Mohamadtaghi Amini Pages 39-54

    The aim of this research is to determine the influential factors on electronic marketing of commercial organizations for improving the quality of their activity in the cyberspace through presenting a scientific model which is aligned with the corporate strategies of the organizations. This research is going to answer this question that being aligned the E-marketing plans with corporate strategies in online commercial organizations how much can culminate they to the success. In the research we use quality research methods including the systematic review for study and classification of the studies, meta-analysis for coding models and extracted parameters and the grounded theories for determining influential and required parameters for making a model using SPSS software. We use meta-synthesis method for finding the relations among elected parameters in creating a model and theorization in which we use the MICMAC software. The results of this research showed that the alignment between electronic marketing and corporate strategies of the organization is necessary. To achieve this goal we presented a model.

    Keywords: Marketing, Electronic Marketing, Strategy, Model, Strategic Alignment
  • Nora Salarieh, Hasan Danaeefard *, Farajollah Rahnavard, Ali Rajabzadeh Pages 55-66

    Human resource management quality has an extensive impact on employee attitude and their behaviors and the end in organizational performance. So, human resource management quality has an important role on employee behavior and performance. The aim of this research is to designing a tool for measuring human resource management quality in good governance base and validating it in Iran’s public sector. To explore this state, in qualitative part, we surveyed the literature and then interviewed 28 employees of the different organization. By analyzing literature and qualitative data from interviewed, and use roadmap of Iran administration system correction and good governance in the public sector model , prepare a conceptual and operational framework. Roadmap of Iran administration system correction showed that human resource of Iran has a five sector(planning, recruitment, training, motivation, performance management, retirement). For determining content validity, it was sent to 30 management consultants and experts. Management consultants and experts confirmed the content validity of conceptual and operational framework. At the second stage, for determining construct validity of our measure, we use factor analysis. The results confirm the construct of our measure. The result of this research, is a validate tool for measuring human resource management quality in Iran’s public sector.

    Keywords: Human Resource Management Quality, measuring human resource management quality, validating tools, mixed method
  • Mostafa Baghdarnia *, Hamid Rahimian, Abbas Abbaspour Pages 67-82
    Transformational leadership is a process that seeks to improve employee behaviors and behaviors by changing the mind and heart; developing insights, awareness and understanding; clarifying goals; aligning behaviors with beliefs, ethics, or values. The purpose of this study was to investigate and analyze the current state of transformational leadership in public universities. The statistical population of this study consisted of all faculty members and staff of public universities. Due to the size of the statistical population, a sample size of 358 was selected by stratified random sampling. Transformational Leadership Status Questionnaire was developed using the standard Multivariate Transformational Leadership Questionnaire (form 5X MLQ) with the dimensions of ideal influence, subjective motivation, inspirational motivation, and individual considerations. Structural validity, confirmatory factor analysis and Cronbach's alpha coefficient were used to determine the validity and reliability. Data analysis was performed by SPSS software and univariate t-test, independent t-test and ANOVA. The results of the tests showed that there is a significant difference between the average status of transformational leadership and the expected status of transformational leadership at the error level of less than one percent and with 99% confidence. Therefore, the status of transformational leadership in public universities is significant. It is rated below average.
    Keywords: transformationalleadership, stateuniversity, Leadership
  • Mohammad Ahmadzadeh, Nader Bohloli * Pages 83-96
    Today's successful organizations have recognized the importance of strong leadership that boosts and maintains the long-term productivity of employees and managers. The lack of managerial readiness for higher business because of lack of required skills and knowledge has also led organizations to think about designing a system of planning and Manage your successor. The purpose of this research is to present a comprehensive succession model in the headquarters with a committed strategy approach to the Imam Khomeini Assistance Committee. The research method is descriptive and exploratory. The data was collected by interview and questionnaire. Validity of the questionnaire was confirmed by the opinions of the professors and Cronbach's alpha for all questions was higher than 0.7. The statistical population of this research is the headquarters of the Committee of Rescue of Iran, which is 600 people. By the Cochran formula, 234 people were identified as the statistical sample. In analyzing data, exploratory factor analysis was used through SPSS software. This study examined 8 indicators and measures and the results of these indicators showed that the dimensions of technology, individual competencies, supportive leadership, human resource planning, financial strategy, staff identification and training, organizational structure and policy, and greater transparency of the system had an impact on A comprehensive map of successors was among the Chief Executive Officers of the Imam Khomeini Relief Committee.
    Keywords: Productivity, Human resource management, Municipalities of East Azerbaijan Province
  • Somayeh Hassani, Seyed AliAkbar Ahmadi *, Bahram Sarmast, Hassan Alvedari Pages 97-112

    In today's turbulent world, organizations are struggling to gain competitive advantage. Staff silence has led to stagnation and inactivity in their physical and social networks, pushing the organization to the brink of collapse. The purpose of this study was to design a comprehensive organizational silence model based on the organization's five pillars. The study method is descriptive and qualitative which has been implemented in two stages of Delphi and Library. In the first stage, components of organizational silence were identified by research literature. Then based on the five pillars of the organization (Environment, Persons, Structure, goals ,Technology), the proposed conceptual framework of organizational silence is achieved.statistical population includes university Professors of Payame Noor, Allameh Tabataba'i, Tehran, Beheshti and experimental managers in Tehran, using snowball sampling method.From all questions in all Delphi periods, the sample t-test and the mean and standard deviation were used. Kendall's correlation coefficient for all dimensions was calculated.The results showed that all the terms in all Delphi periods are meaningful and the factors related to the goals have the highest agreement, after which the technological factors, the inner environment, individual managers, structural, external environment and individual factors of employees. At the end of the final model, organizational silence was designed based on the five organizational roles. Therefore, it can be concluded that all five aspects of the organization and its dimensions can be effective in maintaining organizational silence and it is necessary that managers pay enough attention to organizational dynamics in all five dimensions of the organization.

    Keywords: organizational silence, The five pillars of the organization, state universities
  • Aliakbar Jowkar, Leila Harati Pages 113-128

    The aim of this study was to evaluate the performance of child and adolescent health centers over 13 years old in Semnan, Golestan and North Khorasan provinces. The present study is applied in terms of purpose, and is descriptive-survey in terms of data collection. The statistical population of the study is the managers and experts of the child centers in the provinces of Semnan, Golestan and North Khorasan to prioritize the performance evaluation indicators. A sample of 20 individuals was selected. Adolescent care centers over 13 years of age were also selected as performance evaluation samples. A questionnaire was used to collect data. AHP technique was used to prioritize the performance evaluation indicators of adolescent care centers and ARAS technique was used for comparative evaluation of selected centers in this study. The results of paired comparisons showed that the index of specialist force with the weight of 234/0 was in the first rank, the empowerment and future supply of children with a weight of 221/0 in the second rank, the atmosphere and environment of the maintenance center of children with a weight of 0/188 Third place. Similarly, the weight of each of the sub-indicators was characterized by a hierarchical process analysis technique, which was ranked below the high experience of employees with a weight of 0.071, the skill of working with adolescents weighing 0.65 and the future insurance contracts Third is located. Based on the results of the ARAS technique, center number four has the highest performance.

    Keywords: Organizational Performance, proper health services, children's education, attracting popular participation, empowerment, future of children
  • Amir Behboudi Gol Khatmi, Houshang Taghizadeh *, Alireza Bafandeh Zendeh Pages 129-142

    Today, the resignation of employees, especially skilled and skilled personnel, is one of the problems of organizations that has focused on a large part of the measures and attention of human resources management. The purpose of this research is to identify and rank employee resignation factors. The method of research is a combination of qualitative and quantitative factors that were identified in the qualitative section of the factors affecting resignation through interviewing ten of the bankers and academics, and in the small part of the resignation factors, the questionnaires were interviewed by the staff, then the factors were ranked by Fuzzy AHP. The statistical population consists of 6000 employees of Mehr Eghtesad bank. The sample size was determined by using two-stage sampling method and cluster sampling methods proportional to the sample size using 384 people and Krejcie and Morgan tables. In order to analyze the data, one-sample t-test, exploratory factor analysis and Fuzzy AHP were used. The results show that financial requirements, individual factors, job factors and organizational factors are the first to fourth factors of factors affecting employee resignation, respectively. It is also important from the perspective of employees that earnings from employment are more important than other indicators.

    Keywords: employee resignation, financial requirements, individual factors, job factors, Organizational factors
  • Soraya Ghorehjili *, Mohammadhossein Rahmati, Javad Pourkarimi Pages 143-168

    At the present age, our universities need leaders who can balance both routine management and new activities in complex sittuations, and these emerging leaders are ambidextrous leaders. Presentation of the ambidextrous leadership Model of Universities Based on grounded theory (Case Study: Tehran State University) The main purpose of this research is to design an ambidextrous leadership model in public universities conducted using the Glazier grounded theory method. Data gathering tool was semi-structured interviews with 11 experts in the field of higher education who were selected by theoretical sampling. The ambidextrous leadership concepts and components (106 key concepts, 25 primary and 7 secondary) of the interviews were identified and formulated in the context of the grounded theory conceptual model. According to the research findings, the central category is ambidextrous leadership. The results showed that the components of individual abilities include (individual abilities, individual skills, attitude, behavior and motivation), strategic planning (targeting, foresight), ethics-oriented and service-oriented. (Adherence to ethical skills, service and accountability, continuous supervision); university macro management including (knowledge management, continuous development and improvement of knowledge, participatory management, utilization of human capital capabilities, financial management, professional development Faculty members; Developing scientific collaborations (connecting with industry, commercializing and internationalizing universities); Taking advantage of opportunities including (recruitment capability, management Facilities, identifying capabilities); Coordination and flexibility include (communication skills, balance management, design management). These results are presented in the form of a data base model for the use of university presidents and faculty members. Keywords: ambidextrous Leadership, groundedTheory, Glazery approach

    Keywords: ambidextrous Leadership, glazery approach, groundedTheory