فهرست مطالب

جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای - پیاپی 35 (تابستان 1399)

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 35 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد (نگهبان) مروی، ناصر اقبالی*، حسین حاتمی نژاد صفحات 1-26

    شهر جدید پدیده و مفهوم مجردی نیست و اولین موضوعی که پیش از هر چیز باید بدان پرداخته شود، این است که نمی توان یک شهر را بدون در نظر گرفتن سیستمی که شهر در مسیر جریانات آن قرار دارد، مورد مطالعه قرار داد. مجموعه شرایط حاکم شامل نظام ارتباطات، مسیر مبادلات ارزش افزوده، اندیشه سیاسی حاکم، ارزش های فرهنگی موجود، ایدیولوژی، شرایط و ویژگی های طبیعی، منطقه ای، جایگاه کشور در نظام جهانی و... همچون سیستمی عمل می کند که موفقیت، کارایی و کفایت شهر جدید در ایران را شکل می دهد. واقعیت شهر جدید در کشور ایران در چنین مجموعه ای رقم می خورد. هم اکنون از 17 شهر جدید نسل نخست ایران، 12 شهر در زمره شهرهای رسمی کشور و دارای شهرداری هستند که از میان این 12 شهر جدید، فقط شهر جدید پردیس مرکز شهرستان شده است. هدف اصلی این پژوهش، تبیین مدیریت نسل نخست شهرهای جدید ایران از منظر تقسیمات کشوری است. پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش بررسی، توصیفی و تحلیلی است. این پژوهش در دو بخش انجام شده است؛ در بخش نخست، پس از مرور مبانی و تعریف و تدقیق شاخص های مطالعاتی و با استفاده از نرم افزار Eviews و استفاده از تکنیک های آمار فضایی، شاخص های پژوهش مورد آزمون و تحلیل کمی قرار گرفتند که نتایج این بخش موید رابطه معنادار فاصله از مادرشهر، درجه تمرکز و تفرق جمعیت و همچنین اثر برازشی جایگاه شهر (موقعیت سیاسی- اداری) در سیستم شهری- منطقه ای در ارتباط با جذب و دافعه جمعیت است. در بخش دوم پژوهش، ابتدا شاخص های حکمروایی خوب شهری به عنوان تیوری هدایتگر در منابع مختلف بررسی شد و شاخص های 9 گانه راکودی مبنای مطالعه قرار گرفت و سپس مطابق اظهارنظرها و پیشنهادهای 7 نفر از خبرگان براساس تکنیک دلفی، شاخص های پژوهش در 20 گویه تنظیم و به روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. با استفاده از ابزار پرسشنامه و نظرسنجی، اطلاعات گردآوری و برای اثبات نرمال بودن متغیرها و تحلیل داده ها نیز از آزمون برازش k-s1 استفاده شد. بر مبنای نتایج با اهمیت ترین براساس طیف لیکرت در بین 20 گویه مبتنی بر 9 شاخص، گویه استفاده از پتانسیل های شهر و منطقه از شاخص اثربخشی و کارایی با میانگین وزنی 20/4 معین شد؛ بنابراین مشخص می شود این گویه اهمیت زیادی در تبیین مدیریت شهرهای جدید ایران از منظر تقسیمات کشوری و ارایه الگوی پیشنهادی دارد. رتبه این گویه با معیار اصلی ارزیابی مدل مدیریتی حکمروایی خوب شهری یعنی اثربخشی نیز منطبق است. در الگوی پیشنهادی به منظور استفاده از پتانسیل های شهر و منطقه، مدیران شهرهای جدید مستعد (12 شهر جدید) بهتر است بر اهمیت شهر خود در ابعاد مختلف جمعیتی و... بیفزایند تا همچون شهر جدید پردیس، اولویت نخست باز تقسیمات کشوری در محدوده سیاسی- اداریشان شوند.

    کلیدواژگان: نسل نخست شهرهای جدید، مدیریت شهرهای جدید، حکمروایی خوب شهری، تقسیمات کشوری، ایران
  • محمود محمودی نژادی، بختیار عزت پناه*، کریم حسین زاده دلیر صفحات 27-48

    شهرها بزرگ ترین مظاهر تمدن بشر بوده که در طول تاریخ همواره از عوامل متعددی چون دین و مذهب متاثر شده اند. در این میان دین اسلام از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده ؛ چرا که اساسا در شهر نمود یافته و توسعه آن نیز از طریق توسعه و ساخت شهرها بوده است. گسترش اسلام به سوی ایران و ادغام فرهنگ و معماری ایرانی با اصول اسلامی منجر به شکل گیری نوع خاصی از شهرسازی و معماری با عنوان «شهرسازی و معماری ایرانی-اسلامی» شد که بر پایه های مستحکمی بنا شده بود. امروزه شاهد کمرنگ شدن این سنت ها بوده و شهرها با فاصله گیری از معیارهای مثبت پیشین، شکل، فرم و عملکرد اصلی شان را از دست می دهند. این پژوهش با هدف ارزیابی روند تحولات کالبدی و کیفیت طراحی عناصر ساخت اصلی شهر ایرانی-اسلامی و رتبه بندی آن ها در شهر تبریز صورت گرفته است. پژوهش حاضر برحسب هدف، کاربردی و ازلحاظ ماهیت، توصیفی-تحلیلی است. روش جمع آوری داده ها نیز مبتنی بر روش های اسنادی و پیمایشی است. بدین ترتیب، داده های تحقیق از دو گروه جامعه آماری (28 نفر از مدیران و کارشناسان و نخبگان امور شهری) جمع آوری شد. برای شناسایی و تحلیل شاخص های کیفی طراحی شهرسازی ایرانی-اسلامی از مدل فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) و نرم افزار Super Decision استفاده شده است. بر پایه نتایج به دست آمده، زیرمعیارهای زیبایی بصری، هویت و حس تعلق، کارآیی، ارزش های معمارانه و خوانایی به ترتیب با وزن نهایی 0.649، 0.489، 0.357، 0.278 و 0.263 دارای بیشترین وزن نهایی هستند. همچنین با مقایسه میزان ارجحیت معیارهای اصلی به این نتیجه رسیدیم که معیار عملکرد با وزن 0.730 بیشترین وزن و سپس معیار فرم با 0.188 در رده دوم و معیار معنا با ضریب 0.080 در رتبه آخر قرار دارد. نتایج محاسبات حاکی از آن است که سطح شاخص های کیفیت محیط همانند زیبایی بصری در بعد فرم، کارایی، خلوت، دسترسی، فضای سبز و تنوع در بعد عملکرد و امنیت، آسایش و خوانایی در بعد معنا ارتقا یافته، اما شاخص های دیگری همانند ارزش های معمارانه و مقیاس انسانی در بعد فرم و تعاملات اجتماعی، مشارکت و سرزندگی در بعد عملکرد و هویت و حس تعلق و خودنمایی و دنجی بودن محیط در بعد معنا تضعیف شده اند. درنهایت و پس از وزن دهی چک لیست های دودویی طراحی شهری، وزن نهایی عناصر اصلی شهرسازی ایرانی-اسلامی تبریز به لحاظ کیفیت محیط براساس مدل تحلیل شبکه ای ارایه شد که براساس نتایج آن، عناصر باغ ها، مدارس دینی، بازار و ارگ به ترتیب با وزن های 0.065، 0.046، 0.043 و 0.037 در رتبه های اول تا چهارم قرار دارند.

    کلیدواژگان: شهر ایرانی-اسلامی، شاخص های کیفیت محیط، مدل فرایند تحلیل شبکه ای (ANP)، شهر تبریز
  • ابوالفضل حیدری*، جمشید داوطلب صفحات 49-64

    یکی از نقاط بادخیز ایران، منطقه سیستان است و وزش باد در این منطقه تاثیر فراوانی بر روی ساخت وسازهای روستایی گذاشته و الگوهای منحصربه فردی را ایجاد کرده است. خارخانه های ساخته شده توسط معماران بومی سیستان یکی از الگوهایی هستند که درجهت تعدیل اوضاع جوی به خصوص سرعت جریان باد در معماری بومی این منطقه شکل گرفته اند. تاکنون تحقیقاتی در مورد شناخت اثر خارخانه بر میزان سرعت باد و شرایط بهینه آن در مسکن بومی سیستان انجام نگرفته است؛ ازاین رو این مقاله میزان سرعت باد را در داخل فضای مسکن بومی دارای خارخانه اندازه گیری و شرایط آسایش انسانی را با فضای مشابهی که بدون خارخانه است، مقایسه کرده و به نوعی دنبال بهینه ترین سرعت باد درجهت دستیابی به آسایش حرارتی ساکنان مسکن بومی سیستان بوده است. در مقاله حاضر از روش پژوهش اندازه گیری میدانی بر روی دو گونه اتاق کاملا مشابه دارای خارخانه و بدون خارخانه و همچنین نقطه ای به عنوان مبنا در بیرون بنا، طی گرم ترین روزهای سال در تیر 1398 و با فواصل زمانی 3 ساعته استفاده شده است و برای تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی توسط نرم افزار اکسل استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داده است که با توجه به برهم کنش سرعت جریان باد و دمای هوا برای رسیدن به آسایش حرارتی، در دمای کمتر از 5/32 درجه، جریان هوا تاثیر مثبت و در دمای بیش تر از آن اثر منفی بر آسایش حرارتی دارد؛ حال آنکه مطابق با تحلیل داده های میدانی، میانگین دمای هوا در فضای بیرون و اتاق بومی بدون خارخانه در تابستان بیش از 5/32 درجه سانتی گراد است و جریان باد در این دو مکان اثر منفی دارد؛ در حالی که در اتاق دارای خارخانه، دما در تمام ساعات شبانه روز زیر 30 درجه سانتی گراد است و جریان هوای حدود 1 متر بر ثانیه در این فضا اثر بسیار مثبتی بر آسایش افراد داشته است.

    کلیدواژگان: خارخانه، باد، دمای هوا، مسکن بومی، سیستان
  • فاطمه اسمعیل پور، محمدحسین سرائی*، نجما اسمعیل پور صفحات 65-84

    یکی از موضوعات اساسی در ارتباط با توسعه شهری، فرم یا شکل شهر است. شکل شهر به دو نوع اصلی، فشرده و گسترده و انواع اشکال فرعی تقسیم می شود. از آنجا که بین شکل شهر و پایداری آن رابطه تنگاتنگی وجود دارد، مدیران شهری بایستی از شکل و الگوی توسعه شهر خود آگاهی داشته باشند تا بتوانند آن را در جهت پایداری بیشتر سوق دهند. بر این اساس، در چارچوب نظریه توسعه پایدار و رشد هوشمند شهری، الگوی رشد فضایی شهر اراک در قالب سه فرضیه پژوهشی طرح و ارزیابی شد. داده های موردنیاز از سرشماری نفوس و مسکن و داده های واحد GIS شهرداری اراک جمع آوری شد. برای آزمون فرضیات، از تکنیک های تحلیلی استفاده شد. همچنین برای آزمون گرایش الگوی رشد شهر از روش هلدرن و شاخص های متریک (تراکم، تمرکز و پیوستگی)، برای آزمون نحوه توزیع فضایی جمعیت از ضرایب آنتروپی و جینی و برای تشخیص الگوی رشد کالبدی- فضایی شهر اراک ازنظر میزان تجمع و پراکندگی جمعیت از ضرایب موران، میانگین نزدیک ترین همسایگی ، خوشه بندی کم/زیاد، خوشه بندی فضایی چند فاصله و تحلیل خوشه /ناخوشه همگی الگوی خوشه ای و ضریب G عمومی استفاده شد. نتایج آزمون نشان داد که علی رغم رشد اسپیرال شهر طی سال های 1385-1365، شهر الگوی رشد فشرده را از سال 1390 به بعد آغاز کرده است. از نظر نحوه توزیع فضایی جمعیت، تعادل نسبی در توزیع جمعیت در مناطق پنج گانه شهر تایید شد و همچنین شهر اراک الگوی رشد خوشه ای با شکل گیری یک نقطه داغ در بخش مرکزی و بافت ارگانیک و یک نقطه سرد در بخش شرق- شمال شرقی دارد. در این راستا لازم است مدیران شهری با تدوین سیاست های مناسب از محاسن شهر فشرده بهره برده و از بروز معایب شهر فشرده پیشگیری کنند.

    کلیدواژگان: شهر اراک، الگوی رشد فضایی، رشد پراکنده، رشد فشرده
  • اسماعیل علی اکبری*، نفیسه مرصوصی، مجید اکبری صفحات 85-106

    امروزه زیست پذیری کلان شهرها به عنوان یکی از چالش های بزرگ جهانی در قرن بیست ویکم تبدیل شده است؛ از این رو ضرورت و لزوم توجه به زیست پذیری کلان شهرها در دهه های اخیر جای خود را در ادبیات علمی کشور باز کرده است و در این زمینه تلاش های بسیاری در عرصه های پژوهشی در قالب رساله، پایان نامه، مقالات پژوهشی و همایشی صورت گرفته است. این مقاله، با هدف آسیب شناسی فرا روش پژوهش های زیست پذیری در مقیاس کلان شهرهای ایران صورت گرفته است. این پژوهش از لحاظ هدف، توسعه ای و از نوع تحلیل محتواست و بر مبنای روش، جزو تحقیقات کیفی است. از منظر روش جمع آوری اطلاعات در زمره پژوهش های اسنادی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه پژوهش های داخلی صورت گرفته در زمینه زیست پذیری کلان شهرهای کشور است که گزارش آن ها در بانک اطلاعات نشریات کشور (Magiran) یا پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) نمایه شده است. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 30 پژوهش مرتبط انتخاب شدند و مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته های حاصل از فرا روش پژوهش های انجام یافته، نشان داد بیش از 30 درصد از مقاله های انجام گرفته در زمینه زیست پذیری کلان شهرهای کشور از دیدگاه روش شناسی دچار اشکال بودند. از جمله نتایج تحقیق عبارت اند از: کمبود و تنوع فعالیت های پژوهشی در حوزه زیست پذیری کلان شهرها و کاستی ها و اشکالات عمده در روش شناسی تحقیق ازنظر مواردی همچون اتکای صرف به سوالات، خلا فرضیه و پژوهش های کیفی، مشخص نبودن راهبرد پژوهش، عدم تنوع در روش شناسی، تکراری بودن موضوع ها، روش ها، آماره ها، عدم دسته بندی شاخص ها، روایی و پایایی، عدم استفاده از فنون کمی بروز و منابع مورد استفاده.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، زیست پذیری کلان شهرها، فرا روش، کلان شهرهای ایران
  • افشین متقی*، ابراهیم احمدی صفحات 107-126

    قلمرو یک بیان سرزمینی و حقوقی با مرزهای محدود، ثابت و با داشتن حق حاکمیت ملی به شکل یک ساختار معین است که این مفهوم گاهی در تضاد و برخورد با منافع کارگزاران (قدرت ها، حکومت ها، دولت ها، تصمیم گیران سیاسی، ژیوپلیسین ها و سایر بازیگران قلمروخواه و قلمروگستر) تبدیل به عرصه قلمروسازی/ گستری آن ها (در هر دو عرصه خشکی و دریا) می شود؛ از این حیث قلمروسازی- گستری دریایی تلاشی است برای تسخیر، کنترل و سلطه بر پهنه های آبی (در ورای قلمرو و مرزهای حقوقی)، با هدف دستیابی به منافع و منابع جغرافیایی قدرت، سلطه و کسب وجهه و منزلت، به طور عام و به طور اخص در دریا. در این راستا، سوال اصلی مقاله مزبور چنین است: مهم ترین عواملی که بازیگران را به سمت قلمروسازی/ گستری در عرصه دریا سوق می دهد، چه هستند؟ فرضیه های مطرح شده در پاسخ به سوال تحقیق چنین است: نخست، ذاتی بودن قلمروخواهی-گستری انسان ها است. دوم، عدم بازدارندگی کامل کنوانسیون حقوقی دریاها (1982) به واسطه تفسیر و سوء استفاده منفعتی برخی از کشورها (عمدتا قدرت ها) و نسبی بودن حاکمیت دولت های ساحلی در مناطق و قلمروهای دریایی که راه را برای قلمروسازی-گستری سایرین باز می کند. سوم، نقش ساختار طبیعی (موقعیتی و مورفولوژیکی) دریا و چهارم، ظرفیت های کارکردی (ژیوپلیتیکی، ژیواکونومیکی، گذرگاهی، امنیتی- نظامی و...) دریا است، که در مجموع برداشت سوداگرایانه از این موارد به مثابه منابع جغرافیایی قدرت آفرین، توجیه گر قلمروسازی/ گستری کشورهای مدعی در قلمروهای ثابت حقوقی و ورای آن در مکان و فضاهای دور دست آبی است. پژوهش حاضر از حیث روش، ترکیبی از توصیف، تحلیل و تبیین است. اطلاعات مورد نیاز براساس روش کتابخانه ای گرد آوری شده است.

    کلیدواژگان: قلمرو، قلمرو سازی، قلمرو گستری، قلمروهای دریایی، ساختار-کارگزار
  • محمدتقی حیدری، شهرام محمدی*، حسین طهماسبی مقدم صفحات 127-141

    افزایش تقاضا برای خدمات ارتباطی تلفن همراه، فزونی تعداد دکل های مخابراتی را به ویژه در نقاط شهری در طی سالیان اخیر به دنبال داشته است. از مسایل مهمی که به موازات افزایش تعداد دکل های مخابراتی گریبان گیر جوامع بوده، نگرانی های مرتبط با خطرات احتمالی ناشی از تشعشعات دکل های مذکور بر سلامتی شهروندان است. در این بین مناطق مسکونی و مراکز حساس جمعیتی بخش هایی از شهر به شمار می روند که شهروندان مدت زمان طولانی تری را در معرض تشعشات دکل های مخابراتی تلفن همراه قرار می گیرند و به تبع آن نگرانی های مربوط به سلامت شهروندان ابعاد جدی تری را در مناطق مذکور به خود می گیرد؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر پایش سلامت شهروندان با رویکرد مکان یابی بهینه دکل های مخابراتی تلفن همراه در منطقه 1 شهرداری شهر زنجان است. روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی بوده و به لحاظ کاربست نتایج، کاربردی است. گردآوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز نیز از طریق مطالعات کتابخانه ای و بازدیدهای میدانی انجام شده و برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده، سیستم اطلاعات جغرافیایی مورد استفاده قرارگرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد در حال حاضر، به دلیل وجود عدم قطعیت در پاسخ گویی به خطرزا بودن تاثیرات بلندمدت تشعشعات دکل های مخابراتی تلفن همراه بر سلامت شهروندان، راه حل موجود اجتناب از قرارگیری در معرض تشعشات دکل ها است. براساس پژوهش حاضر از مجموعه 29 دکل موجود در محدوده مورد مطالعه، 5 دکل به دلیل عدم رعایت فاصله استاندارد با مناطق مسکونی و مراکز جمعیتی حساس بایستی جابه جا شوند.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی، دکل های مخابراتی، مکان یابی، شهر زنجان
  • رستم صابری فر * صفحات 143-161

    شواهد تجربی نشانگر آن است که نابرابری به وجود آمده در کلان شهرهای ایران، ناشی از توسعه مبتنی بر نابرابری است. این روند باعث شده است که شکاف طبقاتی در شهرها عمق بیشتری یابد و هر یک از گروه های برنده و بازنده، نگاه ویژه ای به اداره شهر داشته باشند. به این منظور و برای آنکه مشخص شود، آیا احساس نابرابری بر مشارکت مردم موثر است یا خیر؟ تحقیق کنونی به شیوه توصیفی- تحلیلی در شهر مشهد به انجام رسید. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و از نمونه ای به حجم 382 نفر گردآوری شد. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های آماری کولموگراف اسمیرنوف، رگرسیون چند متغیره و الگوی معادلات ساختاری در نرم افزار SPSS و PLS تحلیل شد. نتایج نشان داد که شدت احساس نابرابری در ارتباط با نابرابری اقتصادی، شغلی و سیاسی در بالاترین حد و نابرابری فرصت ها در پایین ترین حد خود قرار دارد. علاوه بر آن، متغیر احساس نابرابری، توانایی پیش بینی مشارکت شهروندان در اداره امور شهر را داشته و به ازای یک واحد تغییر در انحراف معیار احساس نابرابری، میزان مشارکت 44/0 تغییر خواهد کرد. مطابق با یافته های فوق، پیشنهاد راهبردی پژوهش، تغییر روندهای کنونی توسعه مبتنی بر نابرابری ازطریق تحول مناسبات اجتماعی در سطح کلان است.

    کلیدواژگان: احساس نابرابری، مشارکت الگوی، توسعه، مشهد
  • حسن محمودزاده*، زهرا پیشه ور، مهدی هریسچیان صفحات 163-189

    بهینه سازی تخصیص کاربری اراضی به عنوان یکی از بهترین مدل ها برای حفاظت زیست محیطی و هماهنگ کننده اهداف متضاد و مختلف اقتصادی، اجتماعی و غیره کاربری اراضی است. منطقه 10 کلان شهر تبریز د ر زمینه تناسب و توزیع بهینه کاربری ها د ارای نارسایی بود ه است؛ ازاین رو این تحقیق با هدف بهینه سازی تخصیص کاربری اراضی منطقه 10 کلان شهر تبریز انجام گرفته است. پژوهش حاضر با ماهیت توسعه ای- کاربردی و روش توصیفی- تحلیلی در زمینه تخصیص کاربری اراضی با هشت کاربری اصلی: مسکونی به تفکیک سه نوع طبقاتی، تجاری، آموزشی، درمانی، فرهنگی، فضای سبز، ورزشی، تجاری-مسکونی به تفکیک سه نوع طبقاتی به وسیله الگوریتم ژنتیک از نوع مرتب سازی نامغلوب نسخه دوم (NSGA-II) انجام گرفته است. بدین منظور از چهار تابع هدف حداکثر غیر خطی: بیشینه سازی FAR، بیشینه سازی سود اقتصادی، بیشینه سازی سازگاری، بیشینه سازی فشردگی استفاده شده است. هشت نوع کاربری اراضی اصلی و هشت محدودیت تعریف شد و برای ترکیب مقدار عددی تابع هدف بعد از نرمال سازی، روش مجموع وزن دار به کار گرفته شد. عملگرهای NSGA-II اصلاح شد و مدل پیشنهادی در زبان برنامه نویسی MATLAB توسعه داده شد. مدل با توجه به محدودیت های مدل سازی اجرا شده و برای به تصویر کشیدن خروجی مدل، روش کدگذاری ویژه راه حل ها که خروجی را با نرم افزار GIS مرتبط می کرد، تعریف شد. نتایج، نشان دهنده کارآیی و اثربخشی مدل پیشنهادی و پتانسیل آن در پشتیبانی از فرایند برنامه ریزی شهری و تصمیم سازی است. این پتانسیل از طریق تولید آلترناتیوهای گوناگون کاربری و نمایش راه حل های بهینه به دست آمده است. درنهایت نتایج نشان داد که در صورت بهینه سازی کاربری اراضی درمنطقه 10 کلان شهر تبریز، مقدار FAR به اندازه 13.04 درصد و سود اقتصادی به اندازه 21.06 درصد و سازگاری- فشردگی بین کاربری ها به ترتیب 2.3 و 4.6 درصد افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی چند هدفه، تخصیص کاربری اراضی، الگوریتم NSGA-II GIS، کلان شهر تبریز، منطقه 10
  • ناصر رسال ور، علی پناهی*، رضا ولی زاده صفحات 191-208

    امروزه گردشگری به عنوان یکی از گسترده ترین صنایع خدماتی دنیا، جایگاه ویژه ای در عرصه های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی دارد. با توجه به نقش تاثیرگذار گردشگری در جامعه، به ویژه بخش اقتصادی، بهره گیری از شیوه های مطلوب مدیریتی در راستای توسعه پایدار این صنعت ضرورتی اجتناب ناپذیر است؛ از این رو هدف از تحقیق حاضر، ارزیابی پیشران های تاثیرگذار بر مدیریت سیستمی گردشگری و آینده پژوهی آن ها در کلان شهر تبریز با تاکید بر رویکرد حکمروایی شایسته است. روش تحقیق در مطالعه حاضر ترکیبی از رویکردهای کمی-کیفی با ماهیت آینده پژوهی بوده که در راستای گردآوری اطلاعات از تکنیک دلفی نخبگان و مدیران شهری (15 نفر متخصص حوزه گردشگری) و به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از تکنیک تحلیل اثرات متقاطع در نرم افزار MICMAC استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بیشترین تاثیرگذاری در توسعه مدیریت سیستمی گردشگری بر مبنای رویکرد حکمروایی شایسته در کلان شهر تبریز مربوط به پیشران های وجود رهبری واحد و پاسخگو؛ جذب افراد بر اساس صلاحیت دانشی در سازمان های گردشگری؛ بهره گیری از روش ها و اقدامات براساس علم نوین؛ توسعه دانش در منابع انسانی و شکل گیری تعامل و اعتماد بین نهادی در نهادهای درگیر با امور گردشگری است. همچنین نتایج تحقیق حاکی از آن است که با توجه به وضعیت موجود، مدیریت سیستمی گردشگری تبریز با تاکید بر رویکرد حکمروایی شایسته در آینده به سمت ناپایداری سوق پیدا خواهد کرد.

    کلیدواژگان: گردشگری، مدیریت سیستمی، حکمروایی شایسته، آینده پژوهی
|
  • mohammad negahban marvi, naser eghbali *, hosein hataminejad* Pages 1-26

    The new Town is not an abstract concept, and the first thing to address is that we cannot study a city without considering the system in which the city is flowing. The set of governing conditions, including the communication system, the path of value added exchanges, the governing political thought, the existing cultural values, ideology, natural conditions, regional, country position in the world system, etc. act as a system that makes the success, efficiency and adequacy of the new city shapes Iran. The reality of the new town in Iran is such a complex. Currently, out of the first 5 new cities of Iran, 5 are among the official cities of the country and have a municipality, out of which 5 are the only new campus city center campus. The main purpose of this study is to explain the management of the first generation of new cities in Iran from the perspective of national divisions. The present study is applied in terms of purpose and descriptive and analytical in terms of method. This research is conducted in two parts. In the first section, after reviewing the basics and defining the study indices and using Eviews software and using spatial statistics techniques, the research indices were tested and quantified. Population dispersal as well as the effect of fitting the city's position (political and administrative position) on the urban-regional system are associated with population recruitment and repulsion. In the second part of the research, the indicators of good urban governance as a guiding theory in different sources were firstly studied and the 9-stack indices were studied. Then, according to the opinions and suggestions of 7 experts based on Delphi technique, the research indices were adjusted to 20 items using purposive sampling. Data were collected using questionnaire and survey, and k-s1 test was used for proving the normality of the variables and data analysis. Based on the most significant results based on the Likert spectrum among the 2 indices based on the 5 indices, the utilization of the potentials of the city and region was determined from the effectiveness and efficiency index with a mean weight of 4.20. Therefore, it is clear that this statement is of great importance in explaining the management of Iran's new towns from the perspective of national divisions and presenting a proposed model. This rating is consistent with the main criterion for evaluating the good governance model of a city that is effective. In the proposed model, in order to exploit the potential of the city and region, the new town managers (12 new towns) should better emphasize the importance of their city from different demographic dimensions and so that as a new campus city, the first priority is to divide the state into their own.

    Keywords: First generation of new towns, management of new towns, good urban governance, national divisions, Iran
  • mahmoud mahmoudi nejadi, bakhtiyar ezat panah*, karim hosein zadeh dalir Pages 27-48

    Cities are the greatest manifestations of human civilization that has been influenced by many factors such as religion and religion over the course of history. In this regard, Islam has become an important issue because it was essentially found in the city and its development through the development and construction of cities Was. The spread of Islam towards Iran and the integration of Iranian culture and architecture with Islamic principles led to the formation of a specific type of urbanization and architecture, titled "Urbanization and Iranian-Islamic architecture", based on solid foundations. Today, however, these traditions are diminished. Bypassing from previous positive criteria, cities lose their shape, form and function. This research aims to assess the evolution of the physical and design aspects of the main elements of the Iranian-Islamic city and their ranking in the city of Tabriz. has taken. The present research is applied in terms of purpose and is descriptive-analytical in terms of its nature. The data collection method is also based on documentary and survey methods. So, the research data were collected from two groups of statistical population (28 managers and experts and civilian elites). The model of network analysis process (ANP) and Super Decision software have been used to identify and analyze the quality indices of Iranian-Islamic urban design. Based on the results, the sub-criteria of visual beauty, identity and sense of belonging, efficiency, architectural values, and legibility are respectively 0.649, 0.489, 0.357, 0.278, and 0.263, respectively, with the highest final weight. Also, by comparing the priority of the main criteria, we conclude that the performance criterion with the weight of 0.730 is the highest and then the criterion of the form with the 0.188 second rank and the criterion of meaning with the coefficient of 0.080 is the last rank. The results of the calculations indicate that the level of environmental quality indicators, such as visual beauty, has been enhanced in terms of form, efficiency, privacy, accessibility, and green diversity, in terms of performance, security, comfort, and legibility in terms of meaning, but other indicators such as value Architectural and human scale in the dimension of form and social interactions, participation and vitality in the dimension of performance, identity and sense of belonging, and the appearance and coherence of the environment in terms of meaning have been weakened. Finally, after weighting binary checklists for urban design, the final weight of the main elements of Iranian-Islamic city of Tabriz in terms of environmental quality was presented based on the network analysis model. According to the results, the elements of gardens, religious schools, bazaar and citadel were respectively The weights 0.065, 0.046, 0.043 and 0.037 are in first to fourth positions.

    Keywords: Iranian-Islamic city, environmental quality indices, network analysis process model, Tabriz city
  • abolfazl heydari *, jamshid davtalab Pages 49-64

    Sistan Region is one of the windy areas of Iran and wind gusts have significantly affected the manner of building construction in the region, leading to formation of unique architectural elements and models. Kharkhona is one of these unique constructs built by the Vernacular architects to moderate climatic conditions especially wind speed. There was a lack of research about the impact of Kharkhona on wind speed and its optimized rate in the Vernacular Housing of Sistan Region; therefore, this study was conducted with the aim of measuring wind speed in abodes equipped with Kharkhona and comparing the resultant human comfort with that of structurally similar houses which are not equipped with Kharkhona in order to determine the most optimized wind speed for achieving indoor thermal comfort in Sistan Region. The methodology consisted of field measurements in two structurally identical rooms, one equipped with and one without Kharkhona, and an outdoor station as reference point. Measurements were performed during the hottest days of June-July 2019 in three-hour intervals and Microsoft Excel’s descriptive statistics was used for analysis of the collected data. The results indicated that, considering the interaction between wind and air temperature in creating thermal comfort, wind speed has a positive impact on thermal comfort in any temperature lower than 32.5°C and a negative impact in any temperature higher than that. Since according to the field measurements of this study the mean temperature of the outdoor station and the room not equipped with Kharkhona was above 32.5°C, wind had a negative impact on thermal comfort. However, since air temperature in the room equipped with Kharkhona was lower than 30°C during the entire day cycle, the 1m/s wind speed had a positive impact on the residents’ thermal comfort.

    Keywords: Kharkhona, Wind, Air Temperature, Vernacular Housing, Sistan
  • fatemeh esmaeil poor, mohammad hosein saraei *, najmeh esmaeil poor Pages 65-84

    The main themes in relation to urban development are the form or shape of the city. The city is divided into two main types, compact and spiral, and a variety of subcategory forms. Because of a close relationship between the city''s form and its sustainability, urban managers must recognize City growth pattern that can lead to more sustainability. Based on this, in the framework of the theory of sustainable development, the spatial growth pattern of Arak was evaluated with three research hypotheses. Data were collected from the census and Gis municipal unit data. The nature of the research is descriptive, although analytical techniques have been used. To recognize the tendency of growth pattern, the Heldern method and metric indices (density, concentration and continuity) were used to test the spatial distribution of the population from entropy and Gini coefficients, and to test of aggregation and population distribution of Moran coefficients, mean The closest neighborhood, low / high clustering, multi-spatial clustering, cluster / cluster analysis, cluster pattern and G coefficient were used. The results of the test showed that in spite of the widespread urbanization of 1965-85, the city''s tendency to intensive growth started from 2011. There is a relative balance in population distribution. Arak has a cluster growth pattern with the formation of hot spots in the center and around the center and a cold point in the East-Northeast. Therefore, it is imperative that city administrators Benefit advantage of a compact city and prevent the disadvantages of a compact city.--

    Keywords: spatial growth pattern, Spiral growth, infill growth, arak
  • esmaeil aliakbari *, nafiseh marsoosi, majid akbari Pages 85-106

    --Today, the livability of metropolises has become one of the major global challenges of the 21st century. Therefore, the need to pay attention to the livability of metropolises in recent decades has found its place in the country's scientific literature, and in this regard, many efforts have been made in the field of research in the form of dissertations, dissertations, research papers and conferences. This paper has been conducted with the aim of metacognitive pathology of livability research scales in the metropolitan area of Iran. This research is for developmental and content analysis purposes. And based on the method, it is one of the qualitative researches. From the perspective of the method of data collection, it is in the category of documentary research. The statistical population of the study is all internal surveys conducted on the livability of metropolitan areas of the country whose reports are indexed in the Magiran Database or the Scientific Jihad Database (SID). Thirty related studies were selected 30 studied using purposeful sampling. The results obtained from the meta-study showed that more than 30% of the articles in the field of metropolitan livability were problematic from the methodological point of view. The results of the research can be attributed to the scarcity and variety of research activities in the field of metropolitan livability and shortcomings and major drawbacks in research methodology in terms of issues such as mere reliance on questions, hypothesis vacancies and research. Qualitative pointed out the uncertainty of the research strategy, the lack of methodology, the repetition of topics, methods, statistics, non-classification of indicators, livability & reliability, the lack of quantitative expression techniques, and the sources used.

    Keywords: Livability, Livability of metropolises, metropolitan areas, metropolises of Iran
  • afshin motaghi*, ebrahim ahmadi Pages 107-126

    Territory is a territorial and legal expression with limited, fixed boundaries and with the right to national sovereignty in the form of a certain structure, which sometimes contradicts the interests of brokers (powers, governments, states, political decision makers, geopoliticians, and other territorialization and territory expansion actors), becoming territorialization- expansion (both in land and Sea). In this sense, territorialization -maritime expansion is an attempt to conquer, control and dominate water areas (beyond territory and legal boundaries), with the aim of achieving the geographical interests and resources of power, domination and gaining prestige in general and especially at sea. In this regard, the main question of this article is as follows: What are the most important factors that lead the actors territorialization- expansion in the field of the sea? The hypotheses raised in answer to the research question are as follows: First, it is inherent of human territorialization- expansion. Second,the lack of complete deterrence with the convention on the law of the sea (1982) due to the misinterpretation and misuse of some countries (mainly powers) andthe relative dominance of coastal states in regions and maritime territories that paves the way for the territorialization- expansion of others.Third, the role of the natural structure (positional and morphological) of the seaand the fourth is the functional capacity (geopolitical, geoeconomic, transit, security-military, etc.) of the sea,In general, the utilitarian perception of these cases as a powerful geographical resource,Justifying the territorialization- expansion of the claimant countriesIn the fixed realms of lawand beyond it is in places and spaces away from maritime.The present study is a combination of description, analysis and explanation in terms of method. The required information is collected according to the library method.--

    Keywords: Territory, Territorialization, ExpansionTerritory, Maritime territories, Structure -Agency
  • mohamad taghi heydari, shahram mohamadi *, hosein tahmasbi moghadam Pages 127-141

    The growing demand for mobile communications services has led to an increase in the number of telecommunication towers, especially in urban areas in recent years. One of the important issues that have plagued societies in parallel with the increase in the number of telecommunication towers is the concerns related to the possible dangers, posed by the radiations of the mentioned towers on the health of the citizens. In the meantime, residential areas and sensitive population centers are parts of the city where citizens are exposed to radiations from mobile phone towers for a longer period of time. As a result, citizens' health concerns are becoming more serious in these areas. The purpose of this study is to monitor the health of the citizens with the optimal site selection of mobile telecommunication towers approach in district 1 of Zanjan municipality. The research method is descriptive-analytical and it is applicable in terms of applied results. The required data and information were collected through library studies and field visits and gis were used to analyze the data. The results show that currently, due to the uncertainty in responding to the risk of  long-term effects of radiations of mobile telecommunication towers on the health of citizens, the current solution is to avoid exposure to towers radiations. Out of the 29 towers in the study area, 5 towers must be relocated due to non-compliance with standard distances with residential areas and sensitive population centers.--

    Keywords: Public health, Telecommunication towers, Site selection, Zanjan city
  • *rostam saberi far Pages 143-161

    Experimental evidence indicates that inequality in Iranian metropolis is due to inequality-based development. This makes the class gap deeper in the cities, with each winning and losing group taking a special look at urban management. Accordingly, the main purpose of this study is to show whether people in the metropolitan experience inequality or not, and in general, what effect does this have on people's participation and cooperation? This research is descriptive – correlational in the frame of survey studies, while it is practical regarding its objective.  Using Cochran formula, a sample size of 382 individuals was determined and selected by cluster sampling method based on the population size of each municipality of Mashhad. Descriptive statistics, Kolmogorov-Smirnov test, multivariate regression, and structural equation modeling in SPSS and PLS software were used to analyze the data. The results showed that the intensity of feeling of inequality in relation to economic, occupational and political inequality was at the highest level and opportunity inequality was at its lowest level. According to the coefficient of determination, the co-variance of two variables of economic and social conditions with a sense of inequality is 59%. In addition, the results of data analysis showed that there is a significant relationship between economic and social conditions with the sense of inequality (economic-opportunities). Therefore, the strategic proposition of the research is to change the current trends of development based on inequality through the transformation of social relations at the macro level.--

    Keywords: feeling of inequality, participation, development model, Mashhad
  • hassan mahmood zadeh *, zahra pishevar, mehdi harischian Pages 163-189

    Optimization of land use allocation as one of the best models for environmental protection and coordinating different economic, social and other land use goals. The 10th Region of Tabriz has been inadequate in terms of fitting and optimal distribution of applications. Therefore, this study aimed to optimize land use allocation in 10th Region of Tabriz metropolitan. The present research deals with the nature of developmental-applied and descriptive-analytical method in the allocating land use field using eight main uses: housing divided into three classes, commercial, educational, therapeutic, cultural, green spaces, sports Commercial-residential, categorized by three types of classes, is based on the multi-objective genetic optimization algorithm, the second-class non-occupational sorting (NSGA-II). To this end, four maximum nonlinear objective functions are used: maximizing FAR, maximizing economic profit, maximizing adaptability, compression maximization. Eight types of land use and eight limitations were defined, and the combined weight method was used to combine the numerical value of the objective function after normalization. The NSGA-II operators were modified and the proposed model was developed in the MATLAB programming language. The model was implemented according to the modeling constraints. To illustrate the output of the model, the special coding method for solutions that defined the output was defined by the GIS software. The results indicate the effectiveness and effectiveness of the proposed model and its potential in supporting the urban planning and decision-making process. This potential is achieved through the production of alternative alternatives and the display of optimal solutions. The results of this study showed that in the case of optimization of land use in the 10th district of Tabriz, the FAR value is 13.04% and economic profit is 21.06% and compatibility-compression between applications is 2.3 and 4.6%, respectively.--

    Keywords: Multi-Objective Optimization, Land use allocation, NSGA-II algorithm, GIS, Tabriz metropolis, Region10
  • naser resalvar, ali panahi *, reza valizadeh Pages 191-208

    Today, tourism, as one of the world's largest service industries, has a special place in the economic, cultural, social and political spheres. Given the influential role of tourism in society, especially in the economic sector, taking advantage of optimal management practices for sustainable development of this industry is an inevitable necessity. Therefore, the purpose of the present study is to evaluate the Influential factors of tourism systematic management and their future studies in Tabriz metropolis with emphasis on good governance approach. The research method in the present study is a combination of quantitative and qualitative approaches with the nature of a future study, which has been used in order to collect information, the Delphi technique of elites and city managers (15 experts in the field of tourism) and for the purpose of data analysis, cross-effects analysis technique in MICMAC software. The research findings show that the most influential factors in the development of tourism management system based on good governance approach in Tabriz metropolis related to the existence of a single and responsive leadership; recruitment of people based on knowledge competency in tourism organizations; Knowledge is in human resources and the formation of inter-institutional interaction and trust in the institutions involved with tourism. The results also indicate that, given the current situation, the management of Tabriz's tourism system with an emphasis on good governance in the future has shifted to instability.

    Keywords: Tourism, Systematic management, Good governance, Futures studies