فهرست مطالب

پژوهشنامه آموزش زبان و ادبیات عرب - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1398)

پژوهشنامه آموزش زبان و ادبیات عرب
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کیفیه اهوازیان صفحه 0
  • رویا ایزددوست* صفحات 13-34
    داستان برشی از رخدادهای زندگی واقعی یا خیالی در قفس خیال انگیز فکر نویسنده و شاعر است، فضای متمرکز ذهن ادیب ، این حوادث را از سرگردانی رهایی بخشیده تا روایت آنها با خواننده به اشتراک گزارده شود. داستان نویسی در دوران معاصر مخصوصا در شعرمورد اقبال بسیاری قرار گرفت. داستان نویسی مدرن در شعر به واکاوی داستان و ارتباط آن با درون مایه اثر یعنی احساسات، افکار، تخیلات و رویاهای شاعر می پردازد. ابوشادی از پیشگامان شعر رومانتیک در کشور های عربی به خصوص مصر است که با تاسیس انجمن ادبی آپولو سهم بسزایی در تحول و پیشرفت شعر معاصر عرب داشته است. در داستان پردازی زکی ابوشادی در دیوانش، نقش شاعر به خوبی قابل لمس است؛ چرا که او اندیشه ها و شخصیت ها و واقعیت های اجتماعی و سیاسی را با توصیف های زیبایش می آراید.در این پژوهش سعی شده با روش تحلیلی- توصیفی به بررسی این مطلب پرداخته شود که عناصر داستان چگونه باعث نظم، تداوم و چینش قسمت های مختلف اشعار رومانتیک زکی ابوشادی شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که شاعر با قرار دادن کانون روایت در شخصیت های حساس زندگی اش و کنار رفتن از صحنه، روایت داستان را واسطه ای قرار دهد تا خوانندگان از طریق تفسیر شعر در آن راه جویند. در داستان پردازی زکی ابوشادی، متمرکز بودن بر مضمون اجتماعی، سیاسی با نگاه وصفی و رومانتیک و دقیق به وضعیت جامعه، باعث نقاط قوت داستان او گردیده است.
    کلیدواژگان: زکی ابوشادی، داستان پردازی، شخصیت پردازی، گفتگو
  • عاطی عبیات*، جعفر عموری صفحات 35-57

    پیچیدگی های نحو و آراء متفاوت نحویان، از نخستین قرنهای انتشار زبان عربی، آموزش نحو را با مشکلاتی مواجه ساخته است، به همین جهت بسیاری از صاحب نظران با طراحی مدلهای نو سعی کرده اند مشکلات آن را برطرف کنند. یکی از مهمترین اهداف این مقاله نشان دادن سبکی نو در آموزش نحو عربی و رهایی از مشکلات و پیچیدگی های نحو سنتی و مسایلی از قبیل رابطه عامل و معمول و نظایر آن است. قضایایی همچون توجیه و تاویل در زبان شناسی امروزی اثربخشی چندانی ندارند، از این رو نحو توصیفی جای نحو تجویزی را گرفته است. ابراهیم مصطفی، مهدی مخزومی و تمام حسن نحوی دانان معاصری هستند که با نحو تجویزی مخالفت نموده و نحو توصیفی را رواج بخشیدند. این پژوهش که به شیوه توصیفی- تحلیلی به رشته تحریر درآمده است، به بررسی آرای این نحوی دانان در باب ارایه دیدگاه های ساده کردن نحو سنتی می پردازد، از مهم ترین دستاوردهای این جستار آن است که" ابراهیم مصطفی" مدعی است حرکت های اعرابی ساخته متکلم است، تا با این کار، بر معنایی خاص در تالیف جمله و ساختار کلام دلالت کند."آراء مخزومی" و "تمام حسان "در باره ی کنار گذاشتن عامل استحکام بیشتری نسبت به آراء ابراهیم مصطفی دارند." تمام حسان" نیز تغییر نظریه عامل به نظام نشانه شناسی را مطرح می کند زیرا نظام نشانه شناسی همبستگی قرینه ها در فهم معنا موثر هستند و ما را از نظریه عامل بی نیاز می گردانند.

    کلیدواژگان: رویکرد توصیفی، آسان سازی نحو، تمام حسان، ابراهیم مصطفی، مهدی مخزومی
  • نعیم عموری*، سید حسین نجاتی فلاح صفحات 59-77

    غسان کنفانی یکی از مشهورترین نویسندگان معاصر فلسطین و جهان عرب است که علی رغم عمر کوتاه خویش (36سال) آثار فراوان و ماندگاری از خود بر جای گذاشت که این آثار شامل رمان، داستان های کوتاه، نمایشنامه و کتاب می باشند. «رجال فی الشمس» اولین رمان کنفانی که دارای شهرت جهانی و به چندین زبان زنده دنیا نیز ترجمه شده است. در «رجال فی الشمس» کنفانی با درک صحیح از زمان خود و همچنین وضعیت مردم فلسطین در آن دوره از زمان و احساس سرخوردگی و یاس ناشی از اشغال فلسطین، به نقد و بررسی دقیق جامعه خود می پردازد و به اصطلاح به نقد درونی جامعه خود پرداخته است. کنفانی عامل اصلی مشکلات فلسطین را اسراییل می داند، ولی با این وجود مردم فلسطین را بی تقصیر نمی داند و معتقد است جامعه ای که تمامی رنج ها و محنت ها از آوارگی و فقر تا مردن در غربت را متحمل می شود اما هیچ گونه اعتراضی نمی کند و فریاد نمی زند، این جامعه هیچ وقت نخواهد توانست بر دشمن خود پیروز شود لذا سعی دارد با دست گذاشتن بر درد و سختی مردم جامعه خود علاوه بر رساندن فریاد بر حق مردم خود، جامعه فلسطینی را به تفکر و تحرک وادارد و در نهایت نیز با طرح پرسشی در پایان رمان غم انگیز خود مردم فلسطین را دعوت به مبارزه و مقاومت می کند و بر ضرورت خروج از حالت سکوت و تسلیم و یاس و حرکت در مسیر مبارزه و مقاومت تاکید می نماید.

    کلیدواژگان: غسان کنفانی، مقاومت، فلسطین، مبارزه، ادبییات
  • مالک کعب عمیر* صفحات 79-97
    تدریس زبان عربی در ایران همیشه با تکیه بر روش های سنتی همچون روش دستور - ترجمه ، روش مستقیم، روش خاموش و غیره صورت می پذیرد، از این رو هیچگاه عناصری که امروزه در روش های نوین وجود دارند از قبیل: واکنش های ذهن مدرس و زبان آموز به هنگام آموزش زبان عربی، عناصر مختلف یادگیری، ویژگی های طرفین، سخن و موقعیت گفتگو، روند پیشرفت درسی و کسب اطلاعات توسط زبان آموز و... مورد توجه صاحب نظران این حوزه قرار نگرفته است. در این مقاله درصددیم با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی روش های سنتی و روش های نوین تدریس عربی را بررسی کنیم، و با تاکید بر فرآیند یادگیری زبان عربی بر پایه ی روش های نوینی همچون رویکرد کارکردگرا، یادگیری خودجوش، شیوه ی بحث گروهی .. اصولی بنیادین را برای تدریس زبان عربی ارایه دهیم ، بطوریکه با استفاده از راهکارهای پیشنهادی، زبان آموز بصورت کارآمد دانش زبانی را کسب کرده و با ایجاد انگیزه، خلاقیت، اعتماد به نفس و در نهایت با کوشش مداوم و فعال در فضای علمی مناسب، توانش و کنش ارتباطی وی به بهترین سطح ممکن برسد.
    کلیدواژگان: آموزش زبان عربی، روش های نوین، کارکردگرا، یادگیری خودجوش، یادگیری از طریق همیاری
  • یدالله اقدامی* صفحات 99-118

    این پژوهش به دنبال خوانشی تطبیقی است در دو اثرمهم؛ یکی کتاب " حی ابن یقظان" که رساله ای است کم حجم و مهم در زبان و ادبیات عرب و شامل اندیشه های عمیق فلسفی و تربیتی ابن طفیل اندلسی در قرن 12 میلادی و دیگری اثر " امیل" از ژان ژاک روسوی فرانسوی که در قرن 18 میلادی تدوین شده است. این تحقیق مقایسه ای است مختصر میان این دو رساله (یکی از جهان اسلام و دیگری ازجهان غرب) که در قالب داستان و شخصیت های تخیلی به تبیین اهداف ، اصول و روش های تربیت پرداخته اند. استخراج دلالت های تربیتی ، مشابهت ها واختلافات دیدگاهی آنان ؛ در راستای بررسی نگرش طبیعت گرایانه به تربیت از اهداف پژوهش حاضر است؛ جایگاه معلم و مربی، تربیت عقلانی، اجتماعی، اخلاقی و دینی در اندیشه ی ابن طفیل و روسو از دیگر اهداف تحقیق نیز خواهد بود.

    کلیدواژگان: حی ابن یقظان، امیل، طبیعت، طبیعت گرایی
  • مسعود صالحی شبلیزی* صفحات 119-144

    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر و مقایسه آموزش هوش هیجانی و انگیزش تحصیلی بر التزام تحصیلی دانشجویان رشته عربی است. این پژوهش به شیوه آزمایشی و با دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه و طرح پیش آزمون-پس آزمون اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان پسر رشته عربی دانشگاه فرهنگیان استان خوزستان می باشد. نمونه این پژوهش شامل 78 نفر (16 نفر گروه آزمایشی اول، 16 نفر گروه آزمایش دوم و 16 نفر گروه گواه) می باشد. در مرحله اول از دو گروه آزمایش و گروه گواه پیش آزمون اجرا گردید، و سپس مداخله برای گروه آزمایشی اول شامل 10 جلسه آموزش هوش هیجانی و برای گروه آزمایشی دوم که شامل 14 جلسه آموزش انگیزش تحصیلی بود ارایه گردید. پس از مداخله اطلاعات توسط مقیاس های التزام تحصیلی مورد بررسی قرار گرفت. داده های پژوهشی به کمک آزمون مانکوواریانس چند متغیری تحلیل شدند. نتایج تحلیل مانکووا چند متغیری و کوواریانس نشان داد که مقایسه آموزش هوش هیجانی و آموزش انگیزش تحصیلی در التزام تحصیلی و خرده مقیاس های آن (در نمره کلی التزام تحصیلی و خرده مقیاس شناختی آن) تاثیر معناداری نشد، ولی در خرده مقیاس رفتاری و عاطفی معنی دار شد، همچنین می توان نتیجه گرفت که مقایسه آموزش هوش هیجانی و آموزش انگیزش تحصیلی (هر کدام به تنهایی با گروه گواه) بر روی متغیرهای وابسته، تاثیر معنی دار را نشان دادند.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، انگیزش تحصیلی، التزام تحصیلی، خودگردانی هیجانی، عملکرد تحصیلی
|
  • Roya Eizad Doust * Pages 13-34
    Fiction is an extract of real or fictitious life events processed within the imaginative mind of the author or the poet. The author or the poet’s concentrated mind organizes these events and shares them with the reader through the narrative. In the contemporary period, fiction writing has become very popular, especially in poetry. Modern fiction writing in poetry deals with explaining the story and its relationship with the theme of the work i.e. feelings, thoughts, imaginations and dreams of the poet. Abu Shadi is one of the pioneers of romantic poetry in the Arab countries, especially in Egypt. He has played a great role in development and progress of contemporary Arabic poetry by establishment of Apollo’s Society. In the fiction of his Diwan, the role of the poet is clearly observed, because he mingles ideas, characters, and social as well as political facts with his beautiful descriptions. This survey, by the use of descriptive-analytical method, tries to explore how the elements of fiction have created order, continuation and arrangement of different parts in Zaki Abu Shadi’s romantic poetry. Research findings show that by placing the focus of narration on the important characters of his life and leaving the scene, Zaki uses narrative as a mediator so that by interpreting the poem, the readers can find out about it. In his writing, the strong points of his fiction are the focus on social and political subject matter with a descriptive, romantic and precise perspective about the status of the society.
    Keywords: Zaki Abu Shadi, fiction, characterization, dialogue
  • Naeem Amouri *, Sayad Hosin Nejati Fallah Pages 59-77

    GhassanKanafani is one of the most famous contemporary writers in Palestine and the Arab world who despite his short life (36 years), has survived many works including novels, short stories, some plays and books.His first novel which is one of the most famous novels named “Rijal Fi Ash Shams” has a worldwide reputation and has been translated into several world languages. With a proper understanding of his time, as well as Palestinian people situation in that period of time and the feeling of frustration and disappointment resulting from the occupation of Palestine; Kanafani criticizes and examines his community carefully in Rijal FiAash Shams and has reviewed his community internal critique. He knows the Israel as themain factor of Palestinian problems, howeverdoes’nt know the Palestinians faultless and believes that a society who suffers from all kinds of pains and distresses, such as poverty, displacement and die, but not express any protest and never cry out ; this community will never be able to resist its enemies. Therefore, he tries to put Palestinian society into thinking and mobility by pointing to the pain and hardship of his people, in addition to shouting the right scream of his people. And ultimately, he invites the Palestinians to fight and resistanceby asking a question at the end of his tragic noveland emphasizes the necessity to move away from silence,submission and disappointment and moving on the path of struggle and resistance.

    Keywords: GhassanKanafani, resistance, Palestine, struggle, Literature
  • Malek Kaab Omeir * Pages 79-97
    the teaching of arabic language in iran is always done by relying on traditional methods such as grammar - translation method, direct method, silent method and so on, so it has never been considered the elements of the language of learning, the characteristics of the parties, the characteristics of the parties, the conversation process, and the acquisition of information by and. using analytical descriptive method, traditional methods and modern teaching methods. the teaching of arabic language in iran is always done by relying on traditional methods such as grammar - translation method, direct method, silent method and so on, so it has never been considered the elements of the language of learning, the characteristics of the parties, the characteristics of the parties, the conversation process, and the acquisition of information by and. using analytical descriptive method, traditional methods and modern teaching methods Arabic language training; new approaches; spontaneous learning; learning by assistance
    Keywords: Arabic language training, new approaches, spontaneous learning, learning by assistance
  • YADOLAH EGHDAMI * Pages 99-118

    This research is based on a comparative reading of two letters, one of which is book "Hay ibn Yaqzan", a small and important treatise in Arabic language and literature, containing the deep philosophical and educational ideas of Ibn Tufil Andalus in the 12th century AD and the other, Emile letter From Jean-Jacques Rousseau of France, written in the 18th century. This research is a brief comparison between these two treatises (one from the Islamic world and the other from the West world) that, in the form of story and imaginative characters, have explained the goals, principles and methods of education. Extracting educational implications, similarities and their views differences; in order to study of naturalistic attitude toward education, are the goals of this research; the position of teacher and mentor, rational, social, moral, and religious education in Ibn Tahif and Rousseau's thoughts will be the other goals of the research.

    Keywords: Hay ibn Yoghazan, Amil, nature, naturalism
  • Masoud Salehi Shablizi * Pages 119-144

    The purpose of this study was to determine the effect and comparison of emotional intelligence education and academic motivation on Academic Engagement of students. This experimental study was carried out with two experimental and one control group and a pre-test and post-test design. The statistical population of this research includes all male students of Farhangian University of Khuzestan province. The sample consisted of 78 subjects ( 16in the first experimental group, 16in the second experimental group and 16 in the control group). In the first stage, two groups of experimental and control group were tested. Then, the intervention for the first experimental group included 10 sessions of emotional intelligence training and for the second experimental group, which included 14 sessions of educational motivation training. After the intervention, information was assessed by Academic Engagement. The research data were analyzed by multivariate statistical analysis (mannquarency) test. The results showed that the different effects of emotional intelligence training and academic motivation training on the two subscales of academic engagement (behavioral engagement and emotional engagement) were significant, but the effects were not significantly different in academic engagement and its subscale of cognitive engagement. It also can be concluded that each of the interventions (comparing to control group), can increase academic engagement (and its subscales) of students.

    Keywords: Emotional Intelligence, Educational Motivation, Academic Engagement, Emotional Self-regulation, Academic performance