فهرست مطالب

مجله پویش در آموزش علوم انسانی
پیاپی 18 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • امید مجد* صفحات 1-14

    اکنون چندین دهه از حضور دانشجویان خارجی که برای تحصیل به ایران می آیند میگذرد.نخستین نیاز این دانشجویان "آموزش زبان فارسی است که در مراکز مختلف دانشگاهی مانند مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه تهران ،دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) ،بنیاد سعدی و دیگر موسسات مرتبط تدریس میشوند.یکی از مهمترین و شاید بنیادیترین نیازهای آموزش زبان فارسی ،دستور زبان است که جایگاه ویژه ای در مهارتهای چهارگانه دارد.نویسنده این مقاله با تجربه سالها تدریس دستور زبان فارسی در سطوح مختلف دانشگاهی به ایرانیان وخارجیان ،آن حجم از مطلبی را که بعنوان سطح اول آموزش دستور،لازم و مفید میداند در اینجا گرد آورده است.بعبارت دیگر حداقل مطلبی از دستور زبان فارسی که یک دانشجوی خارجی نوآموز باید بداند بشرح این مقاله است. بدیهی است اینها فقط سرفصل دروسند و برای آموزش کامل باید تمرینات لازم و کافی را نیز در کلاس درس بدانها افزود.

    کلیدواژگان: آموزش زبان فارسی، دستور زبان فارسی، دانشجویان خارجی
  • پردیس آذررخش*، حاتم احمدی، محمد عظیمی صفحات 17-22

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی مزایا و معایب ضمن خدمت برگزار شده ، در در آموزش و پرورش از دیدگاه معلمان مقطع ابتدایی شهر بناب میباشد. روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی بود جامعه آماری این پژوهش معلمان مقطع ابتدایی با سابقه ی تدریس بالای 20 سال در شهر بناب بود. به منظور بررسی متغیرها پرسشنامه ای محقق ساخته در بین دو گروه مطالعه از معلمان شهرستان بناب، استان آذربایجان شرقی برای دوره های عمومی و تخصصی ضمن خدمت توزیع شد. پایایی نتایج حاصل، ضمن تامین اعتبار محتوایی چک لیست، از طریق ضریب آلفای کرانباخ به میزان 91/0 برآورد و با استفاده از شاخص های میانگین و آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های حاصل از این مطالعه نشان داد که دوره های آموزش ضمن خدمت در مولفه های افزایش توان و غنای علمی و فکری معلم، مهارتهای برقراری ارتباط با دانش آموزان و تاثیر دوره در افزایش مهارتها و استفاده از فناوری های آموزشی تفاوت معناداری دارد. همچنین اثر این دوره ها بر مولفه های مهارتهای برقراری ارتباط با والدین، حل مشکلات درسی دانش آموزان و مهارتهای حرفه ای معلم تفاوت معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: دوره ضمن خدمت، آموزش و پرورش، معلمان، مقطع ابتدایی
  • هدایت الله تقی زاده*، محدثه برقی صفحات 23-39

    با کمک خواندن و فهمیدن به معنای علمی و جامع آن می توان به ذخایر بی انتهای تجربه بشری دست یافت. خواندن درست و یادگیری آن، مستلزم تمرین و تسلط بر ریزمهارت های خواندن است و لازمه تسلط بر ریزمهارت های خواندن، داشتن آگاهی و استفاده از راهکارها و استراتژی های کارآمد خواندن است. این پژوهش، به بررسی آسیب های موثر بر مهارت خوانداری زبان عربی در بین دانش آموزان دوره اول متوسطه مدرسه دخترانه سیزده آبان شهر شاهرود استان سمنان در سال تحصیلی 1398-1397 می پردازد. روش تحقیق، پیمایشی است و برای گردآوری داده ها از ابزار پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 250 نفر از دانش آموزان می باشد. نمونه آماری این تحقیق 100 نفرند که به روش نمونه گیری خوشه ای و چند مرحله ای انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی با توزیع فراوانی و در سطح آمار استنباطی با آزمون T، تحلیل واریانس و تحلیل مسیر انجام گرفته است. نتایج پژوهش با تایید نتایج پژوهش های قبلی، نشان می دهد که بیشتر متغیرهای بررسی شده، بر میزان مهارت خوانداری زبان عربی دانش آموزان تاثیر داشته اند. بطور کلی 9/90 درصد تغییرات میزان مهارت خوانداری زبان عربی (متغیر وابسته) به وسیله متغیرهای مستقل تبیین می شود.

    کلیدواژگان: کتاب عربی، مهارت خوانداری زبان عربی، متغیرهای اصلی، آسیب شناسی
  • سمانه جعفری*، محمد عالی زاده مرشت صفحات 41-56
    آشنایی با ادبیات جهان بدون توجه به مکتب های ادبی ممکن نیست و آشنایی جسته و گریخته با متون برخی از شاعران و نویسندگان غیر فارسی زبان نمی تواند منجر به شناخت ادبیات جهان شود. از آنجا که نخستین مواجهه رسمی دانش-آموزان با ادب جهان در کتاب فارسی دوره متوسطه اتفاق می افتد، جا دارد این آشنایی به شکلی نظام مند و مبتنی بر سیر جریان های ادبی جهان صورت پذیرد. در برنامه درسی دوره دوم متوسطه سه کتاب فارسی تدریس می شود که هریک از کتاب ها شامل هشت فصل است و فصل آخر با عنوان «ادبیات جهان» چهار متن ترجمه ای را درخود دارد. پژوهش حاضر به روش توصیفی - تحلیلی به تحلیل محتوای این دوازده اثر از منظر پراکندگی جغرافیایی، قالب، نوع ادبی و مکتب های ادبی پرداخته تا کلیت ترسیم شده از ادبیات جهان در ذهن دانش آموزان را به تصویر کشد. یافته های پژوهش نشان می-دهد که در همه موارد مذکور نقدهایی بر انتخاب های کتاب های مورد بررسی وارد است. همچنین شاعران و نویسندگان منتخب از هر مکتب و نیز آثار برگزیده از آنان در بسیاری از موارد انتخاب های شایسته ای نیست و نمی تواند نشانگر ویژگی های اصلی آثار مکاتب برجسته ادبیات جهان باشد. به طور کلی در انتخاب متن برای کتاب های یاد شده بیش از آن که توجه مولفان معطوف به فرم، مکتب ادبی و جریان های مهم ادبی جهان باشد، محتوا محور است و به تعبیری در فصل ادبیات جهان، تنها به جای متن های فارسی، متن هایی غیر فارسی آورده شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات جهان، مکتب های ادبی، کتاب فارسی، دوره دوم متوسطه
  • ناصر قره قول* صفحات 57-70
    امروزه صنعت گردشگری به عنوان یکی از گسترده ترین صنعت های دنیا به شمار می رود و برای میزبان و گردشگر فوایدی دارد بعنوان مثال میزبان می تواند از فواید اقتصادی و فرهنگی-اجتماعی و... بهره ببرد.رشد این صنعت پرسود به طرز قابل توجهی رو به رشد است و سرمایه زیادی در این صنعت در گردش است همچنین امروزه به عنوان اقتصاد اول یا بخش قابل توجهی از منبع درآمد برخی کشورها گردشگری است.کشور عزیزمان ایران نیز ظرفیت های گردشگری زیادی را داراست که نیازمند مدیریت شایسته است یکی از این شهرها،شهر بندرترکمن است که موضوع ما نیز تاثیر گردشگری بر این شهر می باشد و علاوه بر جنبه توریستی بودن و اقتصادی اش بر بخش کشاورزی نیز تاثیر دارد همچنین از جهت بندری بودن آن میتوان به بخش تجارت هم در حد توان بندر توجه کرد.روش نیز کتابخانه ای است یافته های تحقیق نشان می دهد که عامل اقتصادی بیشتر از سایر عوامل تاثیر پذیری دارد و در درجات بعد عوامل فرهنگی-اجتماعی ،فیزیکی-زیست محیطی،فیزیکی زیرساخت قرار دارند.
    کلیدواژگان: گردشگری، بندرترکمن، آشوراده، خلیج گرگان
  • محمدتقی مبشری*، زهرا منظوریان، هادی گیاهپور صفحات 71-87

    از آن جا که انسان موجودی پیچیده است، تعلیم و تربیت او نیز پیچیده و مستلزم مقدمات فراوان و بهره گیری از علوم و معارف گوناگون می باشد. فرهنگ غنی اسلامی با داشتن ذخیره علمی متعدد در قالب کتاب های مذهبی به این مهم به صورت کامل پرداخته است. یکی از این کتابها، کتاب ارزشمند "صحیفه سجادیه" است که حاوی والاترین اصول تربیتی است. صحیفه سجادیه تنها کتاب نیایش و بیان حاجت به درگاه خدا نیست؛ بلکه ذخیره بزرگ علمی و تربیتی است و دستورالعمل های گرانبهایی برای آموزش اصول اخلاقی و تهذیب به شمار می آید. یکی از روش های تربیتی این کتاب، "رفق و مدارا" می باشد. انسان تربیت یافته در مکتب اهل بیت (ع)، در پرتو خودسازی بر مبنای آموزه های اسلامی، از مراقبت بر افکار و رفتارهای خود گرفته تا تعامل با دیگران، بر پایه رفق و مدارا عمل می کند و همواره مراقب است تا تجسم کاملی از تخلق به اخلاق الهی و ائمه معصومین (ع) باشد. این نوشتار که به روش تحلیلی، اسنادی انجام شده است، بدنبال تبیین نگاه حضرت سجاد (ع) به مولفه رفق و مدارا است. نتیجه این پژوهش راهنمای معلمین و مربیان تربیتی در انجام رسالت خطیر خود است.

    کلیدواژگان: _ صحیفه سجادیه، تربیت، رفق و مدارا
  • علی اکبر کمالی نهاد* صفحات 89-100
    با پیروزی انقلاب اسلامی ایران و تاثیرات سیاسی و اجتماعی آن بر جامعه، در زمینه ی شعر و ادب نیز تغییرات و تحولاتی شکل گرفت و جریان انقلاب و حادثه بزرگ بعد از آن یعنی دفاع مقدس، حال و هوای تازه ای را در شعر به وجود آوردند. شاعران انقلابی متناسب با فضاهای جامعه و مضامین، موضوعات و حوادثی که پیش آمده اند، شعر خود را در فضایی خاص و متناسب با این حال و هوا می سرایند. هدف این مقاله بررسی فضاسازی در شعر موسوی گرمارودی، از شاعران شاخص انقلاب است که برای این مقصود مجموعه های او بر اساس سیر فضاهای شعری و مولفه هایی که باعث شکل گیری فضا در شعر او شده، مورد بررسی واقع شده و نشان داده از مهم ترین دلایل طراوت و پویایی و اثرگذاری اشعار او فضاهای متنوع آن است؛ به گونه ای که گرمارودی در برخی دفترهای خود که به یک موضوع مانند اشعار آیینی پرداخته، تنوع فضا مانع یکنواختی اشعار وی شده است. او برای خلق فضای شعر خود از عناصری مانند توصیف، تناسب معنایی و لفظی واژگان، تلمیحات و نماد بهره برده و توانسته است به خصوص در اشعار آزاد از تلفیق این عناصر فضاهای منسجمی بر شعر خویش بگستراند که در نهایت این فضاسازی موجب تجسم عینی تجربه و افزایش نیرو در القای عاطفه و معنا در مخاطب شده است.
    کلیدواژگان: شعر انقلاب، فضاسازی، موسوی گرمارودی، پرداخت معانی، دفاع مقدس
  • میلاد سعیدی*، ابراهیم نعیمی، سمیه کاظمیان صفحات 101-114
    امروزه بهبود کیفیت زندگی مفهوم جدیدتری از سلامتی مطرح شده است که به جنبه های علمی همچنین از بعد روانشناختی،اجتماعی،عملکردی،جسمی و سلامتی مربوط می،شود. بر خلاف گذشته فقط از جنبه های کمی مورد ارزیابی قرار نمی گیرد یکی از وقایع خانوادگی تصمیم گیری در مورد تعداد فرزندان است. چرا که این تصمیم بر سبک زندگی و از آن مهم تر کیفیت زندگی خانوار موثر است. با توجه به موضوع پژوهش، از روش همبستگی استفاده می شود. جامعه مورد پژوهش زوجین تک فرزند و نیز با بیش از دو فرزند منطقه هفت شهر تهران بود. در این پژوهش نمونه گیری به صورت هدفمند و در دسترس با حداکثر تنوع انجام شد؛ به طوری که زوجین تک فرزند و زوجین با بیش از دو فرزند سنین، سطوح تحصیلی و طبقات اقتصادی و اجتماعی مختلف انتخاب خواهند شد. روش نمونه گیری روش تصادفی ساده می باشد. در پژوهش ما نیز 300 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. پرسشنامه کیفیت زندگی 36 سوالی (SF-36) مشهورترین و پراستفاده ترین ابزار برای سنجش کیفیت زندگی است.که ما نیز در این پژوهش از آن استفاده می کنیم. نتایج آزمون نشان داد که بین کارکرد جسمی، بهزیستی هیجانی، سلامت عمومی وکارکرد اجتماعی با تعداد فرزندان برای هر دو گروه رابطه برقرار است. نتایج پژوهش ما نشان داد که بین کارکرد جسمی و تعداد فرزندان رابطه وجود دارد و البته این رابطه هم در بین زوجین تک فرزند و هم زوجین با بیش از چند فرزند برقرار بوده است.
    کلیدواژگان: ابعاد جسمانی، ابعاد روانشناختی، زوجین
  • علی صادقی*، زهرا هادیان صفحات 115-125

    افراد، گروه ها و جوامع مختلف به دلیل وجود شرایط و پیچیدگی هایی در تعاملات سازنده و کارآمد، همواره در مسیر نیل به اهداف آرمانی و متعالی با آسیب هایی مواجه هستند. آسیب شناسی اجتماعی، مطالعه انحرافات و کجروی های اجتماعی است که شامل مطالعه و شناخت ریشه بی نظمی های اجتماعی می باشد. یافته های تحقیق که به روش کتابخانه های و با رویکرد توصیفی- تحلیلی بدست آمده، نشان می دهند: یکی از گروه-های حساس، مهم و اثرگذار در جامعه که در معرض آسیب های اجتماعی نیز قرار دارند؛ دانشجو- معلمان هستند. دوری از خانواده و سکونت در خوابگاه، ورود فناوری های نوین و فضای مجازی به زندگی شخصی آنها، تهدیدات نرم دشمنان، اوقات فراغت دانشجویان، برنامه ریزی ضعیف علمی و فرهنگی دانشگاه، با توجه حساسیت سنی و اهمیت قشری که وظیفه خطیر تربیت دانش آموزان و آینده سازان جامعه را به دست خواهند گرفت، از مهمترین عواملی هستند که ضرورت توجه به دانشجو- معلمان و بررسی آسییب های اجتماعی در این قشر از جامعه را خاطر نشان می سازد.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، جنگ نرم، خوابگاه، دانشگاه فرهنگیان، دانشجو- معلم
|
  • Omid Majd * Pages 1-14

    First level needs of the foreign students in terms of Persian grammar Written by: Omid Majd- An associate professor at Tehran University It has passed several decades since the first Iranian students studying abroad returned back home. The first needs of these students is " teaching Persian language as according with the courses presented across many academic Persian teaching centers like Tehran university, Imam Khomeini International university, Sa'adi Foundation and other respective institutes. One of the most vital and probably the most fundamental education needs of Persian language is its grammar which managed to gain a special position among its four skills. Regarding my experiences related with teaching Persian grammar to the Iranian and foreign students across various university levels, I intend to present the required first level grammar materials here. In other words, the current article involves the minimum materials a typical foreign freshman university student needs when using Persian grammar. Clearly, these are only the headings and sufficiently required practices need to be added for teaching perfectly in the classroom.

    Keywords: Teaching Persian language, Persian language grammar, Foreign students
  • Pardis Azarrakhsh *, Hatam Ahmadi, Mohammad Azimi Pages 17-22

    The purpose of the present study was to investigate the advantages and disadvantages of in-service education in the perspective of primary school teachers in Bonab. The method used in this study was a descriptive survey The target population of this study was primary school teachers with over 20 years teaching experience in Bonab. In order to investigate the variables, a researcher-made questionnaire was distributed between two study groups of teachers in Bonab city, East Azarbaijan province for general and specialized in-service courses. The reliability of the results, while ensuring the content validity of the checklist, was estimated by Cronbach's alpha coefficient of 0.91 and analyzed by means of means and t-test. The findings of this study showed that in-service training courses are focused on enhancing the teacher's scientific and intellectual ability, enriching communication skills with students, and the impact of the course on enhancing skills and using educational technologies. There is a significant difference. Also, the effect of these courses on the components of parenting skills, student problem solving, and teacher professional skills was not significantly different.

    Keywords: In-Service courses, Education, Elementary School Teachers
  • Hedayatollah Taghizadeh *, Mohadeceh Barghi Pages 23-39

    Do can attain to the adinfinitum resources of human’s experiment assisted reading and comprehend to the semantics that scientific and executive. Accurate reading and learning that is pensionable exercise and dominace on the microvirtuosity of reading and prerequisite dominace on the microvirtuosity of reading is get information and utilization from methods and strategies of reading’s efficient. This investigation is oxamine the effective harms on arabic language reading skill between first sendary course students in 13 ABAN female school in semnan provice, shahrood city the 1397 – 1398 academic year. Disquisition’s method is geodesic and for collective data, used from researchist’s questionnaire. Research’s statistical social including 250 students. This research’s statistical sample including 100 person witch they return in racemose samplery method and multistage. Analization of dataes in descriptive census level with abundance distribution and done in illative census level with “T” examination, variance analysis and path analysis. Results of research show witch more checking conversionals had influence on student’s Arabic language reading skill measure. Generally 90.9% of Arabic language reading skill measure changes is clarified (pertinent conversional) by independent conversional.

    Keywords: Arabic book, Arabic language reading skill, basic conversional, pathology
  • Samaneh Jafari *, Mohammad Aalizadeh Meresht Pages 41-56
    It is impossible to get acquainted with world literature without regard to literary schools, and to get acquainted with the texts of some non-Persian-speaking poets and writers cannot lead to an understanding of world literature. Since the students' first formal encounter with world literature in secondary school Farsi books, it is now possible to make this acquaintance systematically based on the course of the world's literary currents. In the second-grade curriculum teaches three Persian books, each containing eight chapters, and the last chapter, "World Literature," has four translation texts. This descriptive-analytical study analyzes the content of these twelve works from the point of view of geographical distribution, format, genre, and literary schools to illustrate the generality of world literature depicted in students' minds. The findings of the research show that in all of these cases there is some criticism of the selected books. The poets and writers selected from each school and Their Selected Works, are in many cases not appropriate choices and cannot represent the main features of the works of the world's leading literary schools. In general, the choice of text for these books is more than the authors' attention to form, literary school, and important literary currents in the world, and non-Persian texts have been introduced in the literary chapter of the world only instead of Persian texts.
    Keywords: World Literature, Literary Schools, Farsi Book, Secondry high School
  • Naser Ghareghol * Pages 57-70
    Today, the tourism industry is considered to be one of the world's most widespread industry and has advantages for the host and tourist. For example, the host can benefit from economic, cultural, and social benefits. The growth of this lucrative industry is remarkably significant. Is growing and there is a lot of capital in this industry. Today, as the first economy or a significant part of the income source of some countries is tourism. Our beloved Iran also has many tourism capacities that require decent management. One of these cities , The city of Bandar-Torkman, which is also the theme of the tourist's impact on this city and in addition to your aspect Residentially and economically, it also affects the agricultural sector. Also, due to porting it, the business sector can be considered as port capacity. The method is also a library. Research findings show that the economic factor is more than other factors. And at a later stage, there are cultural-social, physical-environmental, and physical infrastructure factors.
    Keywords: Tourism, Bandar-Torkman, Ashuradeh, Gorgan Gulf
  • MohammadTahgi Mobasheri *, Zahra Manzorian, Hadi Ghiahpor Pages 71-87

    Since man is a complex creature, training him is complex and requires a great preparation and use of various sciences and knowledges. The rich Islamic culture, that has numerous scientific resources in the form of religious books, has fully addressed this issue. One of these books is the valuable book "Sahifah Sajadiyyah" which contains the highest educational principles. Sajadiyah Sahifiyyah is not only a book of the prayer and the obedience to God; it is a great scientific and educational resource and is a valuable guide for teaching the ethic and the virtue. One of the educational methods of this book is “the companion and the tolerance". A man trained in the Ahlul-Bayt school, in the light of self-improvement based on Islamic teachings, from caring for his thoughts and behaviors to interacting with others, acts on the basis of the companion and the tolerance and always strives for a complete embodiment of the morality of Divine and Imams. This paper, which has accomplished analytically, seeks to explain Imam Sajjad's view of the companion and tolerance components. The result of this study is to guide teachers and educators in fulfilling their critical mission.

    Keywords: &quot, Sahifeh Sajadiyeh&quot, education, Companion, tolerance&quot
  • Aliakbar Kamalinahad * Pages 89-100
    With the victory of the Islamic Revolution of Iran and its political and social effects on society, changes were also made in the field of poetry and literature, and the course of the revolution and its subsequent great event, the sacred defense, created a new mood in poetry. Revolutionary poets Making their poetry to a specific space appropriate to the mood of the day, according to the context of society and the themes, themes and events that have taken place. The purpose of this article is to study the Circumstancing in the poetry of Mousavi Garmaroudi, one of the prominent poets of the revolution. For this purpose, his collections have been studied based on the course of poetic spaces and the elements that have shaped the space in his poetry, and have shown the most important reasons for the freshness and dynamism. And the effect of his poetry is its different spaces; Thus, in some of his books dealing with a subject such as Ritual poetry, Garmaroodi has obstructed the uniformity of his poetry. He has used elements such as description, semantic and literal rhetoric, vocabulary, implicit and symbol to create the space of his poetry, and has been able, in his free poems, to extend the integration of these elements into a coherent space in his poetry, which ultimately enhances the objective visualization of experience and enhancement. Force has been on the audience to instill emotion and meaning.
    Keywords: Revolutionary Poetry, Circumstancing, Mousavi Garmaroudi, Meaning, Sacred Defense
  • Milad Saeidi *, Ebrahim Naeimi, Somaye Kazemian Pages 101-114
    Today, improving the quality of life has introduced a newer concept of health that is related to the scientific aspects as well as the psychological, social, functional, physical and health aspects. Unlike in the past, it is not only evaluated in quantitative terms. One of the family events is deciding on the number of children. Because this decision affects the lifestyle and more importantly the quality of life of the family. Depending on the subject of the research, the correlation method is used. The study population was single couples with more than two children in Haft Shahr area of ​​Tehran. In this study, sampling was done purposefully and available with maximum diversity, so that single-child couples and couples with more than two children of different ages, educational levels and different economic and social classes will be selected. Sampling method is a simple random method. In our study, 300 people were selected as a sample. The 36-question quality of life questionnaire (SF-36) is the most popular and widely used tool for measuring quality of life, which we also use in this study. Test results showed that there was a relationship between physical function, emotional well-being, general health and social functioning with the number of children for both groups. The results of our study showed that there is a relationship between physical function and the number of children, and of course this relationship has been established between both single-child couples and couples with more than a few children.
    Keywords: Physical dimensions, psychological dimensions, couples