فهرست مطالب

فلسفه و کلام اسلامی - سال پنجاه و سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

مجله فلسفه و کلام اسلامی
سال پنجاه و سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حمزه کرمی، علی اکبر احمدی افرمجانی* صفحات 7-31

    موضوع حقوق طبیعی از بحث های مهم و قدیمی در اندیشه متفکران و فیلسوفان بوده است. اولین سوال این است که مفهوم و جایگاه حقوق طبیعی در نزد مطهری و جان لاک چیست؟ دیدگاه های این دو حکیم درباره چهار موضوع مهم حقوق طبیعی (آزادی، عدالت، مالکیت، حقوق بشر) و اختلافات و اشتراکات آن ها چیست؟در این مقاله تلاش شده است که مبانی این دو متفکر در زمینه حقوق طبیعی و حقوق بشر بررسی شود. همچنین در این مقاله به مبانی این دو متفکر نیز پرداخته می شود و درباره مبانی آن ها، که خداشناختی است یا انسان شناختی و یا هر دو، بیشتر می نویسیم. در ادامه، افتراقات و اشتراکات این دو حکیم را که متعلق به دو سنت فلسفی هستند، در مورد حقوق طبیعی و حقوق بشر و تاثیرات و پیامدهایی که می تواند در جامعه بشری داشته باشد، بیان می کنیم. در نتیجه گیری مقاله خواهیم دید که اختلافات دو حکیم و دو سنت فلسفی می تواند به ارایه دو مسیر متفاوت برای تکامل و پیشرفت بشریت منجر گردد.

    کلیدواژگان: آزادی، جان لاک، حقوق بشر، حقوق طبیعی، عدالت، مالکیت، مطهری
  • محمدرضا ارشادی نیا* صفحات 33-48
    توحیدمحوری و توحید باوری عیار ناب بینش اسلامی است. آقاعلی مدرس طهرانی در اهتمام به توحیدنگاری جایگاه ویژه دارد و مهارت فنی خود را در آثار پراثر خود در «رساله فی التوحید» و «بدایع الحکم» به ویژه در پاسخ به پرسش دوم آن، که ناظر به توحید شخصی وجود است، نشان داده است. هرچه حکیم در پاسخ تفصیل داده، بیشتر مورد سوء برداشت و پژواک وارون برخی مقالات قرار گرفته است. بازخوانی نظریه آقاعلی مدرس در مسئله وحدت شخصی وجود و واکاوی ادعاهای مقاله «نظریه وحدت شخصی وجود در اندیشه ابوالحسن طباطبایی جلوه و آقاعلی مدرس طهرانی» ثابت می کند این مقاله در مقام گردآوری و داوری نسبت به دیدگاه حکیم طهران، دچار اشتباهات بنیادین است. این مقاله با تحویل نگری به دو اصل بنیادین اصالت وجود و تشکیک وجود و تقطیع عبارات و برداشت دلخواه از آنها در حکمت متعالیه مصمم است اثبات کند آقاعلی مدرس وحدت شخصی وجود را به کلی نفی کرده است. عمده نواقص روشی و محتوایی مقاله عبارت است از: عدم توجه به اصل «گذر از بدایات به نهایات» در حکمت متعالیه، به ویژه در گذر از تشکیک در مراتب به تشکیک در مظاهر و از تشکیک خاص به تشکیک خاص الخاص و فراتر به تشکیک اخص، نیز عدم توجه به گذر از علیت مرسوم به تطور و تبیین مبسوط در جمع بینونت وصفی با بینونت عزلی و غفلت از تاکید حکیم بر آموزه ظهور و بطون وجود و رابطه ظاهر و مظهر و از همه پر نمودتر نادیده گرفتن استفاده مکرر از واژگان و ادبیات قایلان به وحدت وجود در بیان مراتب توحید از توحید عامی تا توحید خاصی و خاص الخاصی و اخص الخاصی. همه این روند گویای برداشت های اشتباه و شتاب زده مقاله پیش گفته است که ایجاب می نماید برای شبهه زدایی، دیدگاه توحیدی این حکیم متعالی را با استناد مستقیم به عبارات صریح وی واکاوی کرد.
    کلیدواژگان: آقاعلی مدرس طهرانی، آموزه ظاهر و باطن، تطور وجود، وحدت شخصی وجود
  • غلامرضا بنان، علی محمد ساجدی* صفحات 49-64
    وحدت وجود به عنوان اساسی ترین رکن عرفان وحکمت متعالیه، همواره محل تبادل آراء اندیشمندان این دو علم بوده است، مساله ای که مقاله حاضر بدان می پردازد این است که آیا وحدت شخصی وجود قبل از ملاصدرا توسط فیلسوفان قبل از ایشان در فلسفه به صورت مستدل مطرح گشته است یا خیر؟ یکی از اندیشمندانی که این مبحث را مطرح نموده و برآن برهان اقامه نموده است شمس الدین محمد بن احمد خفری از اندیشمندان قرن نهم ودهم ه.ق است ما در این مقاله با بیان دو استدلال از خفری که یکی از آنها بر تحلیل علیت و دیگری بر تحلیل وحدت مفهوم وجود، مبتنی است بیان می کنیم که محقق خفری قبل از ملاصدرا مبحث وحدت شخصی وجود را با پی ریزی مباحثی بنیادین همچون: اصالت وجود، تشکیک خاصی وجود، وجود ربطی و در نهایت انتقال از وجود ربطی به بحث تشان، این مبحث را به صورت مستدل در خلال مباحث فلسفی خود بیان نموده است.
    کلیدواژگان: محقق خفری، ملاصدرا، وحدت، وجود، وحدت شخصی وجود
  • محمد بنیانی* صفحات 65-80
    تقسیمات مفاهیم کلی و اقسام معقولات به عنوان یکی از مهمترین مسایل فلسفی دارای جایگاهی ممتاز و تاثیرگذار در تفکر فلسفی است. بنا بر نظر مشهور در نگاه فیلسوفان مسلمان، معقولات به سه دسته معقولات اولی و معقولات ثانیه فلسفی و منطقی تقسیم می گردند. تقسیم بندی مشهور جامع و کامل نیست و به نظر می رسد این تقسیم بندی با ابهامات و اشکالاتی روبرو باشد، مانند ناسازگاری با بحث مفاهیم قدسی، واضح نبودن ارتباط آنها با مسئله اصالت وجود و جایگاه مبهم برخی مفاهیم؛ در این نوشتار ابتدا نظر مشهور را تبیین و ترسیم نموده و سپس از رهگذر نقد و بررسی آن، سعی می شود تقسیم جدیدی ارایه گردد که اشکالات و ابهامات تقسیم مشهور را به دنبال نداشته باشد. در نهایت با مقسم قرار گرفتن مفهوم وجود، اقسام مفاهیم ذیل آن طبقه بندی گردیده و  تقسیم مشهور دچار تغییراتی اساسی می گردد.
    کلیدواژگان: معقول اول، معقول ثانی فلسفی، معقول ثانی منطقی
  • عباس دهقانی نژاد*، عسکر دیرباز صفحات 81-92
    شکاکیت به عنوان رویکردی همیشگی در تفکر بشر مورد توجه قاضی عبدالجبار معتزلی نیز بوده است . او به نقد شکاکیت فراگیر و حیطه ای پرداخته و سعی کرده به اشکالات سوفسطاییان ، ذهنیت گرایان ، منکران معرفت عقلی و منکران متواترات پاسخ دهد . در مواجهه با سوفسطاییان ضمن ناصواب دانستن رویکرد ابوعلی جبایی و بلخی در برخورد با آن ها ، روش استاد خویش ابوهاشم مبنی بر عدم بحث را پیش گرفته و راهکار را تنبه و توجه دادن آن ها به واقعیات می داند . همچنین او با رد دیدگاه ذهنیت گرایی، این دیدگاه را متضمن تناقض صریح دانسته و دیدگاه منکران معرفت عقلی و منکران متواترات را نیز دارای ناسازواری می داند و معتقد است که این دیدگاه ها در نهایت، به انکار کلیه منابع معرفتی می انجامد . او با به رسمیت شناختن معرفت عقلی و همچنین دانشی که از راه گواهی و متواترات حاصل می شود ، سعی دارد نشان دهد که هیچ یک از انواع شکاکیت، جز شکاکیت دستوری، نمی تواند مورد پذیرش عقلا باشد.
    کلیدواژگان: قاضی عبدالجبار معتزلی، معرفت شناسی، شکاکیت، ذهنیت گرایی، متواترات
  • محسن رضوانی، محمد مهدی مشکاتی*، محمد بیدهندی صفحات 93-108

    از آنجا که ملاصدرا دلایلی مبنی بر تباین وجودی دنیا از آخرت ارایه می دهد و معتقد به عدم امکان تقرر این دو عالم در سلک واحدی می باشد، چگونه می توان تقابل آن را با اصل تشکیک، توجیه و آخرت را امتداد دنیا دانست؟ هدف پژوهش حاضر، حل مساله فوق به روش توصیفی تحلیلی، ضمن تبیین نظرات نهایی ملاصدرا می باشد. نتیجه تحقیق، حاکی از آن است که اگر وحدت سنخی یا وحدت شخصی وجود در سایه تشکیک خاص الخاصی را پذیرا باشیم، تقابلی در کار نخواهد بود. چرا که تباین دنیا و آخرت در دید ملاصدرا از سنخ تباین در مراتب هستی است و بین این مراتب، اتحادی از نوع «حقیقت و رقیقت» و «کلیت و اطلاق سعه وجودی» تحقق دارد. دنیا و آخرت شیونات، تعینات و ظهوراتی اند که هیچ تباینی با یکدیگر ندارند و بازگشت همه این ها به ذات واحد و یگانه است؛ یعنی وجود در عین وحدت دارای کثرتی است که آن کثرت مخل وحدت نیست.

    کلیدواژگان: تشکیک وجود، عالم آخرت، عالم دنیا، ملاصدرا، وحدت وجود
  • محمدهادی سلیمانی، سید محمدعلی حجتی* صفحات 109-128

    تیوری معنای فرگه در جملات گرایشی و این موضوع که sinn مستقیم عبارت، bedeutung همان عبارت در جمله گرایشی محسوب می شود، وقتی جملات گرایشی تو در تو را مدنظر قرار دهیم می تواند سلسله مراتبی از sinn هایی را پدید آورد که در یک متن، sinn و در متن دیگر bedeutung خواهد بود. نامتناهی بودن این سلسله مراتب می تواند منجر به مخدوش شدن تیوری معنای فرگه و ناسازگار جلوه کردن آن شود. در این مقاله با تمرکز بر جملات گرایشی، این نتیجه حاصل می گردد که اولا تیوری فرگه در جملات گرایشی نیازمند اصلاح است و ثانیا مبتنی بر این اصلاح، در این جملات، سلسله مراتب نامتناهی امکان فعلیت نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: تئوری معنای فرگه، جملات گرایشی، معنی، مدلول، سلسله مراتب نامتناهی
  • عبدالله صلواتی*، زهرا لطفی، اصغر پوربهرامی صفحات 129-161

    به نظر می رسد روح حاکم بر اندیشه های کی یرکگور در باب مولفه های معنابخش بر پایه باورهای دینی بنا شده است. به عقیده او هر انسانی از رهگذر ظهور فردیت، دست به گزینش یکی از سپهرهای زیبایی شناختی، اخلاقی و دینی می زند و زندگی معنادار را در یکی از این سه جستجو می کند. پرسش پایه جستار حاضر این است که چگونه می توان بر اساس سه سپهر هستی داری در اندیشه کی یرکگور معنای زندگی را تحلیل کرد؟ دستاوردهای این جستار به قرار زیر است: در مقابل سوال از اینکه زندگی انسان در کدام سطح معنای بیشتری دارد، سه  سبک مختلف زندگی ارایه می شود؛ به  این صورت که فرد طالب زیبایی به  دنبال بیرون راندن امر اخلاقی و دینی است، در حالی که زندگی اخلاقی شامل زندگی زیبایی شناسانه هم می شود و زندگی دینی شامل  امور زیبایی شناسی و اخلاقی می شود؛ مهم این است که کدام یک از سپهرهای سه گانه حقیقتا می تواند معنادار باشد؟ چنین به نظر می رسد که کی یرکگور سپهر دینی را کامل ترین سپهر می داند. برغم معناداری زندگی دینی، کی یرکگور ترسیم این زندگی معنادار را فارغ از تعالیم وحیانی مسیحیت و در راستای ظهور فردیتی که در مواجهه با خدا حاصل می شود، قابل تبیین می داند که با انتخاب یکی از این انحاء می توان معنایی برای زندگی جعل کرد گرچه بدون پیشرفت در سپهر دینی، زندگی هایمان فاقد معنای حقیقی است. بنابراین، از آنجایی که خود تصریح دارد که بدون معنا ما در وضعیت نا امیدی و ضعف وجودی قرار داریم، نتیجه می گیریم  که زندگی معنادار از دیدگاه کی یرکگور همخانه با زندگی دینی است و معنا را باید در این سپهر جست.

    کلیدواژگان: سپهر اخلاقی، سپهر دینی، سپهر زیبایی شناسی، کی یرکگور، معنای زندگی
  • مهدی عظیمی* صفحات 163-200
    مخطوط فاضل احمد پاشا 1618، کهدر کتابخانه ی کوپریلی استانبول نگاه داشته می شود دربردارنده ی چهار رساله از اثیرالدین مفضل بن عمر ابهری (؟656-؟597) است، به نام های بیان الاسرار، تلخیص الحقایق، کتاب المطالع، و زبده الحقایق، که هر یک مشتمل است بر منطق، فیزیک، و متافیزیک. این رساله ها را کاتبی قزوینی از نسخه ی اصل برای خود رونویسی کرده و ابهری به خط خویش بر آغاز همه آن ها یادداشت إنهاء با تاریخ و توقیع نوشته است. آنچه در پی می آید تقدیم و تحقیق بخش منطق کتاب المطالع است. منطق ابهری در این رسایل، از جمله در رساله المطالع، بر خلاف آثار بعدی اش تقریبا به کلی تابع منطق ابن سینا است. به اقتضای تک نسخه بودن مخطوط، روش قیاسی را برای تصحیح آن برگزیده ایم.
    کلیدواژگان: ابهری، اثیرالدین، کتاب المطالع، منطق ابهری، فاضل احمد پاشا 1618
  • ناصر گذشته*، ویدا کلوندی صفحات 201-223

    این مقاله در پی یافتن پاسخی برای این پرسش است که آیا می توان برای انگاره «زمان انفسی» یا «زمان لطیف» تفسیری فلسفی و خردپسند به دست داد؟ البته این پرسش سرآغاز طرحی بود که هانری کربن شیعه شناس و پدیدارشناس معاصر دیرزمانی آن را دنبال می کرد و سخت در پی پیدا کردن رهیافتی در فلسفه مارتین هایدگر بود که از رهگذر آن، از افق تاریخمندی دازاین که حاصل واشکافی های پدیدارشناسانه های دگر از هستی دازاین بود، نقبی به افق های فراتاریخی این «بود و باش» بزند. حکیمانی چون شهاب الدین سهرودی، شیخ جعفر کشفی، سید احمد علوی و قاضی سعید قمی خیلی پیشتر از این بزرگواران به افقهایی از این دست پی برده بودند و کوششهای فلسفی خود را برای بازنمود و بازگو کردن آنها به خرج داده بودند. به منظور پیکربندی کردن چنین مبحثی، مقاله پس از صورت بندی مسیله، به سراغ انگاره زمان انفسی در آثار حکیمان مسلمان رفته ودر پی آیند آن، پدیده تاریخمندی را در کتاب هستی و زمان هایدگر دنبال می کند، آنگاه نوشته های هانری کربن را می کاود تا نشان دهد که او چگونه از فلسفه هایدگر کلیدی برای فهم و تفسیر ایده زمان لطیف بهره برده است. این موارد از بروندادهای این مقاله است:گفت و گوی فلسفی حکیمان خاور و باختر زمین چیزی که برخی آن را فلسفه تطبیقی می خوانند؛ پیگیری کوششهای پدیدارشناسانه مارتین هایدگر و دست پیدا کردن به افقهایی ورای تاریخمندی دازاین؛ به دست دادن رهیافتی معقول و فلسفی برای فهمیدن برخی داده های دشوار فهم و پیچیده متنهای مقدس خاصه قرآن کریم.

    کلیدواژگان: زمان انفسی، زمان آفاقی، دازاین، فراتاریخیت، مارتین هایدگر، هانری کربن، تاریخمندی
  • سید امیررضا مزاری* صفحات 225-242
    روایت یکی از مهم ترین گفتمان های عصر امروز در حوزه زبانشناسی که به دنیای فلسفه و الهیات نیز ورود پیدا کرده است. سنت الهیات مسیحی چند دهه است که تلاش می کند اهمیت روایت را در بازخوانی قرایت خود از کتاب مقدس نشان دهد. این بازخوانی از کتاب مقدس ریشه در جهان شمولی روایت در همه ابعاد زندگی دارد. از جمله این تاثیر بازخوانی ایجاد تجربه همزیسته برای مومنان است تا بتوانند همراه با عیسی مسیح فهم غیرانتزاعی از آموزه ها داشته باشند. در این مقاله ضمن اشاره مختصر به الهیات روایی تلاش می کنیم تا نشان دهیم بستر روایت بر حکمای مسلمان همچون سهروردی مترتب بوده است. سهروردی با تاکید بر حضور خویشتن در رسایل خود مانند عقل سرخ تلاش می کند تا سنت ایران زمین را به مولفه های اسلامی پیوند زند. او با مرافقت خویش با جهان شمولی گفتمان روایی در آثار منثور خود، مخاطب را آماده تجربه همزیسته ای می کند که در این تجربه او بتواند از فهم نظری آموزه ها اسلامی به درک رخداد مترتب بر خویش گذر کند.
    کلیدواژگان: الهیات روایی، رساله عقل سرخ، روایت، سهروردی
  • علی مطهری* صفحات 243-257

    در فلسفه کندی، به عنوان اولین فیلسوف مسلمان، مسئله وجود به سبک مخصوص به خود مطرح بوده است. لفظ «وجود» در فلسفه کندی کم به کار رفته و به جای آن بیشتر از کلمه «کون» یا «ایس» در مقابل «لیس» و یا از کلمه «إنیه» استفاده شده است؛ البته گاهی نیز کلمه «وجود» در آثار کندی به معنی ادراک و وجدان به کار رفته است. کندی میان شیء و ذات آن تفکیک می کند و این بی شباهت به تفکیک میان وجود و ماهیت بین متاخرین نیست. همچنین، از مجموع سخنان او در باب حقیقت خداوند، مسئله آفرینش و جعل و به خصوص تحلیل حقیقت وحدت چنین برمی آید که وی اصالت و واقعیت داشتن را از آن وجود می داند و ذات و ماهیت را امری اعتباری می شمارد؛ به همین خاطر می توان او را پیش از فارابی و بوعلی نخستین فیلسوف وجودی جهان اسلام دانست، اگرچه در آن زمان اصالت وجود یا ماهیت به عنوان یک مسئله مطرح نبوده است.

    کلیدواژگان: وجود، کون، ایس، إنیه، شیئیت، ذات، واقعیت، اصالت، ماهیت
  • سید محمدحسین میردامادی*، محمد بیدهندی، مجید صادقی حسن آبادی صفحات 259-282

    تاویل، صورت عمیقی از تفکر است که از راه قابلیت های ادراکی انسان در پی کشف نانوشته های متن است. گاهی تاویل های عرفا و حکیمان مورد نقد واقع شده و آن ها را تفسیر به رای و تحریف معنوی قرآن و یا تاویل هایی ذوقی و بدون منطق عقلانی شمرده اند. هدف این مقاله بررسی این انگاره است و برای بررسی آن در پی استنباط منطقی از تاویل متن و استخراج برخی قواعد تاویلی با تکیه بر آراء صدرالمتالهین است..روش تحقیق، توصیف و تحلیل و استنباط قواعد با محوریت تاثیر مبانی شناخت(شناخت قرآن، هستی و انسان) بر تاویل است. بر مبنای قرآن شناختی دو قاعده صحت استناد به همه لوازم کلام خداوند و نیز نظریه روح معنی و بر مبنای هستی شناختی و تطابق عوالم هستی و حجیت قالب وحی (علاوه بر محتوای آن)، قاعده تغییر زمینه متن و بازسازی الفاظ در زمینه متناظر وبر مبنای اصالت وجود و اعتباریت ماهیت، و نیز مراتب وجود،قاعده توجه به اعتبارات عالم عقل و بر مبنای معرفت شناختی قوای ادراکی انسان، لزوم ضابطه مندی تاویل، از جمله قواعدی است که منطق تاویل را در فهم آموزه های دینی شکل می دهد. توجه به این قواعد می تواند تا حد زیادی، اتهام تفسیر به رای و ذوقی دانستن و بی اعتنایی علمی به تاویل ها را برطرف کند و به فهم عمیق تر آموزه های دینی یاری رساند.

    کلیدواژگان: قواعد تاویل، قرآن، روح معنی، ضابطه تاویل، ملاصدرا
  • عباس یزدانی*، محمدعلی باقری صفحات 283-300
    در اوایل قرن بیستم هم زمان با سیر تحولات جدید علم فیزیک، پارادایمی مطرح شد که از آن به عنوان فیزیک کوانتوم یاد می شود که یکی از اصول حاکم بر آن اصل عدم قطعیت است. اهمیت آن از این جهت است که برخی از تفاسیر آن منجر به انکار اصل فلسفی علیت خواهد شد و متعاقب آن براهین کیهان شناختی اثبات وجود خدا که همگی به نوعی بر اصل علیت استوار است از ناحیه علم تجربی به چالش کشیده می شود. در این نوشتار ضمن بررسی فیزیک کلاسیک و فیزیک کوانتوم، چالش هایی که از سوی تیوری مکانیک کوانتومی متوجه براهین کیهان شناختی می شود واکاوی خواهد شد. ادعای ما این است که می توان تعبیری از مکانیک کوانتومی ارایه کرد که با اصل علیت سازگار باشد. در نتیجه فیزیک کوانتوم و اصل عدم قطعیت چالشی برای براهین کبهان شناختی نخواهد بود. گرچه هنوز نقدهای فلسفی ای که به اصل علیت از دیدگاه های مختلف وارد شده است جای کاوش و تامل دارد.
    کلیدواژگان: اصل عدم قطعیت، اصل علیت، برهان کیهان شناختی، فیزیک کوانتوم، هایزنبرگ
|
  • Hamzeh Karami, AliAkbar Ahmadi * Pages 7-31

    The issue of natural rights is one of the old subject matters discussed by theologians and philosophers. My question in this essay is what John Locke and Morteza Motahhari’s views on the meaning and role of natural rights, especially, what their views on four central aspects of natural rights, namely freedom, justice, ownership, and human rights, are, and in what respects their views are resemble and in what others are different. The present study addresses critically the foundations of these two thinkers on natural right and consider whether or not these foundations are rooted in theology or anthropology or both? Then, shedding light on resemblances and differences between the two thinkers, who belong to different philosophical traditions, we assess the effects and consequences of their perspective towards natural rights concerning human society. Ultimately, we show that Motahhari and Locke’s perspectives towards human rights based on their distinct philosophical traditions introduce different horizons to human development and progress.

    Keywords: natural rights, Freedom, Justice, Private Ownership, human rights, John Locke, Mortaza Motahhari
  • Mohammadreza Ershadinia * Pages 33-48
    The foundation of Islamic insights is monotheism. Aqa Ali Modarres has an outstanding commitment to monotheism, and it is clearly reflected in his impactful works, the “Rasalah fi Al-Tawhid” and “Badayeá ol-Hekam”, especially in his answer to the question regarding personal unity of existence. The more he has elaborated on the answer, the more it has been subjected to misinterpretations. Reviewing the theory of Aqa Ali Modarres of personal unity of existence and scrutinizing the claims of the article “Abu al-Hassan Tabatabaei (Jelveh) and Aqa Ali Modarres on The Theory of Personal Unity of Existence” reveals the fundamental errors this article has made in the review and judgment of the Tehran Sage’s viewpoint. By reducing the fundamental principle of primacy of existence as well as interpreting transcendental wisdom statements out of their context, this article tries to prove Aqa Ali Modarres has completely denied the personal unity of existence. The main methodological and contextual shortcomings of this article are overlooking the transcendental wisdom principle of “transition from Bedayat to Nehayat” especially the transition from graduation to manifestation of existence and from specialized to more specialized as well as the most specialized graduation; not paying enough attention to move form causality to evolution; inadequate elaboration on similarities between difference of attributes and difference of complete separation; failure to notice the Sage’s emphasis on doctrine of exterior and interior; and most importantly neglecting the frequent terminology used by believers in unity of existence in describing levels of unity form public unity to unification, specialized unification, and more specialized unification. This will expose the misinterpretations in aforementioned article and highlights the importance of investigating the transcendental Sage’s view point merely in its context.
    Keywords: Aqa Ali Modarres, Personal Unity of Existence, doctrine of exterior, interior, modes of existence
  • Gholamreza Banan, Ali Mohammad Sajedi * Pages 49-64
    The unity of being, as the most fundamental pillar of mysticism and transcendent Wisdom, has been the locus of exchanging views among scholars in these two fields of sciences. The present study tries to investigate whether or not the individual unity of existence was reasonably proposed by philosophers before Mulla Sadra in philosophy. Shams al-Din Muhammad Ibn Ahmad Khafari is one of the philosophers of the ninth and tenth centuries AH who has raised this issue and presented an argument for it. Proposing two arguments from Khafri, including the analysis of the causality and the analysis of the unity of the concept of existence, we come to the conclusion that he has expressed the individual unity of existence in a reasoned manner during his philosophical discussions, through declaring subjects like principality of existence, particular gradation, copulative existence, and so on, long time before Mulla Sadra.
    Keywords: Unity, Existence, Khafri, Mulla sadra, individual unity of existence
  • Mohammad Bonyani * Pages 65-80
    The classification of general concepts and types of intelligibles is one of the most important philosophical issues that has had an important position and influence on philosophical thinking. According to some Muslim philosophers, the intelligibles are divided into three categories: primary intelligible and philosophical secondary intelligible and logical secondary intelligible. This famous division is not complete and seems to be confusing and is faced with some difficulties such as incompatibility with holy concepts and its vague relationship to the primacy of existence and some other concepts; in this article, at first, the famous narrative is described, and then we address it critically. A new division is proposed that does not include flaws and ambiguities of the famous division. Finally, the concept of existence is considered as the source of division and other concepts are considered the its branches and, in this way, the popular division of general concepts changes fundamentally.
    Keywords: primary intelligible, philosophical secondary intelligible, logical secondary intelligible
  • Abbas Dehghaninejad *, Askar Dirbaz Pages 81-92
    Abd-al- Jabbar was interested in skepticism as an inherent part of human thought. He made some debates on both global and local skepticism trying to answer the sophists and subjectivists’ objections. He also challenged the ideas of the ones who denied the knowledge by reason. Facing with sophists, Abd-al-Jabbar rejects the Balkhi and Abu Ali’s methodologies. He prefers his master’s, Abuhashim, method and says that, we should not discuss with sophist; in contrast we only must attract their attentions to the reality. He rejects the subjectivism and claims that this point of view is paradoxical.  In addition, he shows that rejecting other sources of knowledge, such as reason and testimony is inconsistent in that it finally will lead to denying all the sources of knowledge. He regards reason (the human ability for understanding the world) and testimony as sources of knowledge and holds that the only type of skepticism that can be accepted is the normative skepticism
    Keywords: Qadi-Abd-al- Jabbar, Epistemology, Skepticism, subjectivism, Testimony
  • Mohsen Rezvani, Mohammadmehdi Meshkati *, Mohammad Bidhendi Pages 93-108

    Since Mulla Sadra offers some reasons of the existential difference of this world and Hereafter and believes in the impossibility of the existence of these two worlds in the same platform, how could we justify its opposition to the principle of analogical gradation and with considering the Hereafter to be the extension of this world? The objective of the current study is solving the abovementioned problem based on a descriptive-analytic method and through explication of the final ideas of Mulla Sadra in this regard. The results of this research show that if we accept the typical unity or personal unity of existence under the shadow of ultra-special analogical gradation, there will be no opposition, since the difference of this world and the Hereafter from the viewpoint of Mulla Sadra is a type of difference in existential degrees. This world and the Hereafter are manifestations, status and emergences that are not different with each other, and they all return to a unique essence; this is to say that existence is diverse while it is unique and this diversity does not impede the unity.

    Keywords: the Hereafter, analogical gradation of existence, Mulla sadra, transcendent unity of existence
  • MohamadHadi Soleimani, Seyyed MohammadAli Hodjati * Pages 109-128

    In his theory of meaning, Frege introduces sinn (=sense) as mode of presentation of bedeutung (=referent). Since, in propositional attitudes, ordinary sinn, according to Frege, is itself a bedeutung, there is another sinn, called “indirect sense”, in which the mode of presentation of ordinary sinn is contained. Now in nested propositional attitudes the relation between sinn and bedeutung leads to infinite regress which is not acceptable in a theory of meaning. In the present article, we have examined this regress and concluded that Frege’s theory needs to be amended and that the infinite regress does not arise as a result of such amendment.

    Keywords: Frege’s theory of meaning, propositional attitudes, sinn, bedeutung, infinite regress
  • Abdollah Salavati *, Zahra Litfi, Asghar Pourbahrami Pages 129-161

    It seems that the spirit governing Kierkegaard's ideas about meaningful components is based on religious beliefs. In his view, every human being, through the emergence of individuality, chooses one of the aesthetic, moral, or religious spheres and seeks meaningful life in one of these three. The basic question of the present paper is how to analyze the meaning of life based on the three spheres in Kierkegaard’s thought. The achievements of this research are as follows: encountering the question of what sphere of human life has more meaning, three different lifestyles are presented: the person seeking aesthetic wants to eliminate ethical and religious matters, while ethical sphere includes aesthetic, and religious sphere includes aesthetic and ethical matters. The important thing is that which of these three spheres can truly be meaningful. It seems that Kierkegaard considers the religious sphere to be the most complete sphere. Despite the meaningfulness of religious life, Kierkegaard sees this meaningful life as independent of the Biblical teachings of Christianity, and is explainable by the emergence of individuality in the face of God. Human beings can make their lives meaningful by choosing one of these spheres, though, without progress in the religious sphere, their lives have no real meaning. Since he, himself, states that without meaning we are in a state of despair and existential weakness, we conclude that meaningful life from Kierkegaard’s point of view is synonymous with religious life, and meaning must be sought in this sphere.

    Keywords: ethical sphere, religious sphere, aesthetic sphere, Kierkegaard, Meaning of life
  • Mahdi Azimi * Pages 163-200
    Athīr al-Dīn al-Abharī (d. ca. 656/1258) was an outstanding Iranian polymath who wrote numerous treatises including Bayān al-Asrār, Talkhiṣ al-Ḥaqa’iq, Kitāb al-Maṭāliʿ, and Zubdat al-Ḥaqa’iq. Each treatise contains three subjects: logic, physics, and metaphysics. They were copied by Kātibī al-Qazwīnī. Al-Abharī, himself, has written ijāza at the beginning of them. The four handwritings are reserved in MS Fazil Ahmed Pasha 1618, in the Library of Kuprili, at Istanbul. In this study I have edited the Logic of Kitāb al-Maṭāliʿ. Abhar’s logic in this work is purely Avicennan.
    Keywords: Athir al-Abhari Kitāb al-Maṭāliʿ, MS Fazil Ahmed Pasha 1618, al-Abhari’s Logic
  • Naser Gozashte *, Vida Kalvandi Pages 201-223

    Time in philosophy is a quantity abstracted from movement. However, in the Quran and Islamic culture, there is another concept of time dealing with phenomena regardless of their own material movement. All phenomena have two aspects of being Molk and Malakoot. By referring to Malakoot (sovereignty) of everything, the Quran leads us to another aspect of meta-time. Glory be to Him Whose hand holds sovereignty over everything! To Him will you return. (Yasin: 83) Thus when we study the Holy Quran, we confront two kinds of time: one is the afaghi time, a quantified time in which the time and space of events are identified and phenomena are studied chronologically and sequentially, and the other is anfosy time in which historical and linear look is set aside and all phenomena are in the same place in a metahistorical horizon. The synchronic order of forms replaces the sequence of the forms. This kind of time is the very “delicate time” of the sovereignty world. The distinction between afaghy time and anfosy time has a determining and meaningful role in the interpretation of the Quranic verses, because we can read and understand many verses based on the anfosy idea of time. The interpretation of the anfosy verses entails the attendance of the interpreter in the field of Malakoot, as interpretation is to reveal the internal meaning and the meaning hidden in anecdote of the afaghy events.  This research examines many examples of the Holy Quran including the verse “Alast”, the event of the prophet’s Me’raj, addressing the prophet in the Joseph’s story, the verses of resurrection, the conversation of the Heaven and Hell dwellers, and so on, where the role of distinction between afaghi and anfosy time in understanding them is so determining that the interpretation is not possible regardless of the anfosy time.

    Keywords: Quran, afaghi time, anfosy time, meta-historicity, history, historicism, phenomenology, Hermeneutics
  • Seyed Amirreza Mazari * Pages 225-242
    Narrative, as one of the main discourses of linguistics in the contemporary world, has been introduced to the realm of philosophy and theology too. The tradition of Christian theology has tried to highlight the significance of narrative in its re-reading the Holy Book. This re-reading has its roots in the universality of narrative in all aspects of life. Through this re-reading, believers share an experience with Jesus to reach an objective understanding of theses doctrines. This article aims to briefly describe narrative theology to show that Muslim philosophers, such as Suhrawardi, also applied it in their works. He, in his essays, such as The Red Intellect, tries to link traditions of Iran with Islamic elements. Having shown his agreement with authority of narrative in his prose works, he prepares his audiences for coexistence experiences, during which he could turn theoretical understanding to concrete manifestation of Islamic doctrine.
    Keywords: Narrative, narrative theology, Suhrawardi, The Red Intellect
  • Ali Motahari * Pages 243-257

    Al-kindi, the first muslim philosopher, has raised the problem of "existence" in the manner of his own. In Al-kindi's works, the term of existence is used infrequently, and instead of it, the term of "cawn" or "ays" in contradiction with "lays" or "enniah" often is employed.In Al-kindi's writings, of course, the term of existence sometimes means perception and conscience. He distinguishes between thing and its essence, and this distinction bear resemblance to the distinction which late-comers draws between existence and essence. According to the total of his writings, it seems that Al-kindi considers thingness and existence as the real and authentic, and that he regards the essence as the abstract, unreal, and mental construct. Although, during the time of Al-kindi, the problem of the reality of existence or essence, as a problem, yet had not become propounded.

    Keywords: Al-Kindi, Existence, kawn, ays, enniah, thingness, Essence
  • S.MohammadHossain Mirdamadi *, Mohammad Bidhendi, Majed Sadeghi Hasan Abadi Pages 259-282

    Interpretation is a profound form of thinking seeking to discover the underlying layer of the text through human perceptual abilities. Interpretations of mystics and theologians have been sometimes criticized and considered as the eisegesis and spiritual distortion of Quran, or tasteful interpretations without rational logic. This article aims to examine the mentioned idea by providing a logical inference from text interpretation and the extraction of some interpretational rules based on Mulla Sadra’s Views. The research method is describing, analyzing, and inferring the rules, focusing on the effect of the bases of cognition on interpretation. The two rules of authenticity of all the words of God, the theory of spirit of meaning, the ontology and the conformity of the worlds of existence, the authority of the form (in addition to its content) of revelation, the rule of changing the context of the text, reconstructing the words in the parallel context, the originality of existence and the levels of existence, the rule of attention to the credits of the world of wisdom, the epistemology of human perceptual powers, and the need for standardized interpretation are the rules that shapes the logic of interpretation in understanding religious lessons. Attention to these rules can mostly remove the charge of eisegesis, tasteful interpretations, and scientific disregard to the interpretations and contribute to a deeper understanding of religious teachings.

    Keywords: interpretation rules, Quran, spirit of meaning, interpretation criteria, Mulla sadra
  • Abbas Yazdani *, Mohammad Bagheri Pages 283-300
    In the early twentieth century, along with the course of the new developments in physics, a paradigm, called quantum physics, was introduced, one principle of which is the principle of uncertainty. Its significance is in that some of its interpretations will lead to the denial of the philosophical principle of causality, and, subsequently, the challenges to the Cosmological Arguments for the existence of God, which are based on the principle of causality. In this article, although we benefit from the bases of empirical sciences, our method of studying is a philosophical one. Our claim is that we can provide a concept of quantum physics that is consistent with the principle of causality. As a result of quantum physics, uncertainty would not be a challenge for cosmological argument. Though, from different perspectives, the philosophical critique of the principle of causality has yet to be addressed.
    Keywords: quantum physics, Cosmological Argument, Uncertainty principle, causality principle, Heisenberg