فهرست مطالب

Iranian journal of fuzzy systems
Volume:17 Issue: 5, Sep Oct 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/05/14
  • تعداد عناوین: 15
|
  • صفحات 1-12

    ر این مقاله با استفاده از مفهوم مشتق پذیری تعمیم یافته، سیستمهای کنترل خطی فازی زمان متغیر را مطالعه میکنیم و شکل کلی وضعیت و کنترلهای بهینه را معرفی میکنیم. مثالهایی برای نشان دادن نتایج ارایه شده اند.

  • صفحات 13-22

    نظریه ارگودیک منحصر بفرد روی ϭ-جبرها ساخته شده است. بعد از آن قضیه ارگودیک منحصر بفرد روی ساختارهای عمومی تر مانند MV-جبرها و ساختارهای کوانتم مورد مطالعه قرار گرفت. هدف از این مقاله، فرمولبندی قضیه ارگودیک منحصر بفرد برای مشاهده پذیره ای فازی شهودی با استفاده از m-تقریب همه جا همگرا، که m یک حالت فازی شهودی است. ساختار Kolmogorov برای مشاهده پذیره ای فازی را نیز نشان میدهیم.

  • صفحات 23-28

    در این مقاله، یک خانواده جدید از انتگرالهای غیرخطی را بر اساس انتگرالهای تجزیه تعریف میکنیم. انگیزه چنین انتگرالهایی، حریص بودن بسیاری از شرایط در زندگی واقعی است. نگرش دیگر در این خانواده جدید از انتگرالها، آنست که این انتگرالها تعمیمی از انتگرالهای Shilkret و PAN میباشند. بعلاوه، این انتگرال میتواند به عنوان یک انتگرال Shilkret تکراری دیده شود. همچنین، مثالی از آنالیز سریهای زمانی ارایه گردیده است.

  • صفحات 29-41

    در این مقاله، ایده اصلی بررسی روش Arrovian در زمینه فازی، توجه به گسترشهای متفاوت از مدل پیکانی کلاسیک، ناشی از انتخاب اجتماعی (Choice Social)ریاضی، به منظور تجمیع اولویتهایی است که نماینده ها روی مجموعه ای از گزینه ها تعریف میکنند. مجموعه ی وسیعی از گسترش ها موجودند. برخی از آنها مانند مدل کلاسیکی Arrovian به یک قضیه ناممکن منجر می شوند. اما بقیه به نتایج ممکن منجر میشوند. ما زمینه های اصلی را که به امکان ناپذیری منجر می شوند پیگیری میکنیم. در این بررسی، مثالهای بیانگری ظاهر میشوند. یکی از آنها متناظر با یک نتیجه ناممکن است، و دیگر مثالها، مجموعه اولویتهای منحصر بفرد فازی را به یک فرد منحصر بفرد می- دهند. برای برهانها تکنیکهای جدید معرفی میکنیم، بخصوص برای برهانهایی که به امکان ناپذیری منجر میشود.

  • صفحات 43-52

    برنامه ریزی احتمالی یا تصادفی، چارچوبی برای مدلسازی مسایل بهینه سازی است که با عدم اطمینان سروکار دارند. در این مقاله، تمرکز ما روی مسایل برنامه ریزی چند هدفه ای است که در آنها ضرایب قیود و بردار سمت راست، متغیرهای تصادفی فازی هستند. روش های متعددی در مقالات برای تبدیل این مسایل به مسایل فازی یا مسایل تصادفی وجود دارد. ما مسئله را با استفاده از نوع خاصی از نامساوی فازی، به یک مسئله تصافی ساده تبدیل میکنیم. سپس روش های متداول را برای بدست آوردن جواب بهینه به کار میگیریم. در انتها، مسئله چند هدفی معادل را با یک روش تعاملی حل می کنیم. یک مثال عددی برای فرایند مذکور آورده شده است.

  • صفحات 53-68

    در این مقاله، درباره همزمان سازی شبکه های دینامیکی مختلط تکین با پارامترهای جهشی Markovian و تاخیرات با تغییرات – زمانی جمعی از طریق کنترل الحاقی و با استفاده از نظریه S-T فازی Sugeno-Takagi بحث میکنیم. سیستمهای دینامیکی مختلط شامل mگره و سیستمها از یک طریق به طریق دیگر تعویض می شوند، یک زنجیر Markovian با احتمال انتقال شگرف استراتژیها براساس کنترل طراحی و شبکه های دینامیکی مختلط تکین همزمان سازی شده اند. یک خانواده جدید از تابع Krasovskii-Lyapunov که شامل عبارات انتگرال میباشد، جهت هدایت محک پایداری ساخته شدهاست. برخی از شرایط کافی برای همزمانسازی، به صورت روش نامساوی ماتریس خطی (LMI) ارایه گردیده و در پایان، جهت پشتیبانی نتایج اصلی این مقاله، مثالهای عددی ارایه شدهاست.

  • صفحات 69-80

    نمودارهای ریسک تعدیل شده به صورت گستردهای در فرایندهای صنعتی و همچنین علوم پزشکی به ویژه جهت نظارت بر عملکرد جراح و یا گروهی از جراحان قلب بر اساس ریسک قبل از عمل بیمار به کار گرفته میشوند. از آنجایی که این ریسک متغیری مبهم و نادقیق است و متخصصان بیهوشی آن را، پس از بررسی عاملهای خطری که بیمار دارد، قبل از عمل جراحی با عباراتی نظیر کم، متوسط و زیاد تعیین میکنند؛ بهتر است به عنوان یک عدد فازی در نظر گرفته شود و با مدلی نظیر رگرسیون لجستیک فازی تعیین گردد. در این حالت به نمودارهای خاصی جهت پایش عملکرد جراحان بر اساس این داده های فازی نیازمندیم. در این مقاله، نمودارهای ریسک تعدیل شده بر اساس دادهای فازی LR پیشنهاد و سپس نتایج بر روی داده های واقعی بررسی میشود

  • صفحات 81-95

    در این مقاله، مفهوم فضاهای متریک KM-فازی را به کار میگیریم و مفهوم نوین گرافهای متریک KM-فازی را روی فضاهای متریک KM-فازی معرفی میکنیم. این مطالعه، با توجه به مترهای عادی و مترهای KM-فازی روی فضاهای متریک KM-فازی متناهی تحقیق میکند و فضاهای متریک KM -فازی را روی مجموعه های ناتهی دلخواه میسازد. در این مقاله تالش میشود تا مفهوم فضاهای متریک KM-فازی را به رده بزرگتری از فضاهای متریک فازی مانند اجتماع و ضرب فضاهای متریک KM-فازی توسیع دهد و در این راستا روی رده ضربهایی از گرافهای متریک KM-فازی تحقیق میکند.

  • صفحات 97-107

    در این مقاله، یک برنامه کنترل سبک-لغزان فازی برای خانوادهای از سیستمهای فازی (Sugeno-Takagi(S-T  ارایه میدهیم، مشروط به عدم قطعیتهای کراندار نرم در هر یک از زیر سیستمها. روش تثبیت پیشنهادی میتواند جهت اکتشاف سیستمهای فازی عدم قطعیت (TSUFS) با داده های کنترل موضعی مختلف به خدمت گرفته شود. ابتدا، جهت تبدیل TSUFS به سیستمهای دینامیک سبک – لغزان یک طراحی جدید پیشنهاد شده است. بعالوه، شرط تثبیت پیشنهادی برای سیستم دینامیک سبک– لغزان میتواند با استفاده از توابع Lyapunov) LMIs) بر حسب نامساوی- های ماتریسی خطی فرمول بندی شود. باالخره، درستی ترفند طراحی از طریق شبیه سازی یک پاندول معکوس روی یک گاری نشان داده شده است. بر طبق نتایج شبیه سازی، اندیسهای اجراء روش پیشنهادی میتواند نتایج را با کمترین کوشش کنترل انرژی، پاسخ سریعتر، و خطای حالت دایمی صفر بدست دهد.

  • صفحات 109-126

    در این مقاله، سه نوع (فیلسوفانه، خوشبینانه و بدبینانه) از مدلهای مجموعه تقریبی پوشش مبنای مقایسه ناپذیر تک مقداری چنددانه ای (SVN) ارایه گردیده، و این سه مدل در مورد مسئله تصمیم گیری گروهی چند معیاره (MCGDM) بکار برده میشود. ابتدا، نوعی از مدل مجموعه تقریبی پوشش مبنا SVN پیشنهاد شده است. بر اساس این مدل مجموعه تقریبی، سه نوع از مدله ای مجموعه ی تقریبی پوشش مبنا SVN چنددانه ای تحت مفهوم فضای تقریب، β - پوشش SVN چنددانه ای پیشنهاد گردیده، که β یک عدد SVN است. بعلاوه، ارتباط بین این چهار مدل بررسی شدهاست. سپس، برخی از شرایط که تحت آنها فضاهای تقریب β-پوشش SVN چنددانهای متفاوت عملگرهای تقریب پوشش SVN چنددانه ای یکسانی را القاء میکنند، ارایه گردیده اند. بالاخره، برای مسایل MCGDM سه روش جدید تحت مدلهای مجموعه تقریبی پوشش مبنا SVN چنددانه ای ارایه گردیده اند. علاوه برآن، روش های MCGDM پیشنهاد شده از طریق یک مسئله مربوط به تشخیص نقصان مقاله، با روش های دیگر مقایسه شده اند.

  • صفحات 127-136

    ممکن است در آزمون فرضیه ها با مواردی روبرو شویم که داده ها به صورت مبهم / فازی ثبت شده باشند. در چنین شرایطی، روش های کلاسیک آزمون فرضیه ها قادر به حل این مسئله جدید نیستند و نیاز به تعمیم دارند. در حل مسئله آزمون فرضیه ها بر اساس داده های فازی، ابهام موجود در داده ها منجر به ایجاد ابهام در p-مقدار میشود. این مقاله به محاسبه p-مقدار فازی بر اساس داده های فازی-مقدار مبتنی بر اصل گسترش میپردازد. همچنین، با توجه به اینکه روش p-مقدار متداولترین روش آزمون فرضیه ها در بین کاربران علوم مختلف است، پس دو مطالعه موردی مبتنی بر p-مقدار فازی در این مقاله نیز ارایه شده است. اولین مطالعه موردی درباره «داده های فازی ثبت شده به وسیله یک دوربین سرعت سنج» و دومین مطالعه درباره »طول عمر باتریهای تولیدی یک کارخانه« است که هر دو با استفاده از رویکرد جدید مورد بررسی قرار گرفته اند.

  • صفحات 137-146

    این مقاله با استفاده از میانگین Heronian و عملگرهای میانگین Heronian تعمیمیافته رده بندی کننده های تشابه جدید را معرفی میکند. ما استفاده از این عملگرها در مرحله تجمع در ردهبندی کننده تشابه را بررسی میکنیم. رده بندی کننده تشابه اخیرا با عملگرهای دیگر، بخصوص با یک میانگین حسابی، میانگین تعمیم یافته، عملگرهای OWA و بسیاری دیگر مورد مطالعه قرار گرفتند. اینجا دو رده- بندی کننده روی چهار مجموعه از داده ها در دنیای واقعی امتحان شده اند، یعنی، اکو، باروری، قولنج اسب و سرطان ریه. سه رده بندی کننده تشابه مطالعه شده اخیر، به عنوان محک در روش های جدید بکار برده شده اند. ملاحظه میکنیم که رده بندی کننده تشابه با یک میانگین Heronian تعمیمیافته برای مجموعه های داده تست شده نتایج رده بندی خوبی ببار می آورد و بنابراین برای استفاده در اینگونه از مسایل رده بندی مناسبترند.

  • صفحات 147-164

    تصمیم گیری گروهی چند معیاره فرآیندی است که در آن تصمیم گیرنده ها کارایی گزین ها را بر اساس محک نامناسب جهت انتخاب شایستهترین گزینه به عنوان جواب برآورد میکنند. TOPSIS و ELECTRE روش های عمومی مورد استفاده جهت حل مسایل تصمیم گیری چند معیاره میباشند. هدف این تحقیق پیشنهاد دو مدل جدید، یعنی، روش TOPSIS فازی فیثاغورسی مختلط (TOPSIS-CPF)و روش I-ELECTRE فازی فیثاغورسی مختلط (CPF I-ELECTRE)به منظور حل مسایل تصمیم گیری گروهی چندمعیاره حاوی داده های فازی فیثاغورسی مختلط میباشد. در این روش ها، اعداد فازی فیثاغورسی مختلط را بر اساس توابع امتیاز آنها مقایسه میکنیم. در روش TOPSIS-CPF برای رتبه بندی گزینه ها، اندیس نزدیکی تجدید نظر شده را بکار میبریم. در مجموعه های هماهنگی و عدم هماهنگی فازی فیثاغورسی مختلط، گزینه ها را براساس برتری یا عدم برتری نسبت به دیگر گزینه ها براساس درجه امتیاز، درجه صحت و مجهول بودن آنها مقایسه میکنیم. در روش I-ELECTRE-CPF ،جهت بدست آوردن بهترین گزینه، گراف تصمیم برتر را بکار می بریم. به کمک نمودار گردش ساختار هر دو روش را شرح میدهیم. برای اثبات درستی روش پیشنهادی، یک مثال توضیحی جهت انتخاب بهترین طرح داخلی در یک نوسازی هتل ارایه می دهیم. با فراهم آوردن مختصری از تحلیل مقایسهای این روش ها با دیگر روش های موجود به روش های پیشنهاد شده رسمیت میبخشیم.

  • صفحات 165-181

    اعداد فازی ذوزنقه ای تعمیم یافته(GTFNs) بطور گستردهای در مسایل تصمیم گیری احتمالی به کار برده شده اند. تشابه بین GTFNs در حل چنین مسایلی نقش مهمی ایفا میکند، ضمن آنکه در موجودیت روش های اندازه تشابه محدودیتهایی وجود دارد و از این رو یک اندازه تشابه جدید از GTFNs ،براساس تشابه کسینوس گسترده داده شدهاست، که بعد از مطالعه محدودیتهای روش های قبلی، با مفاهیم فاصله هندسی، مرکز ثقل، ناحیه و پیرامون ترکیب شده است. سپس با اندازه ه ای تشابه موجود بررسی مقایسه ای بعمل می آید، که نتایج نشان میدهند اندازه تشابه جدید دارای قدرت تشخیص بهتر و نقصان کمتری است. عالوه برآن، یک فرایند کلی که اندازه تشابه جدید GTFNs را با روش های توافقی ترکیب میکند، به منظور برخورد با مسئله تصمیم گیری گروهی چند-جانبه ای گسترش داده می شود. نهایتا، تحت عنوان یک مثال روشنگرانه، VIKOR فازی را با فرایند کلی ترکیب میکنیم، که برتری اندازه تشابه گسترش یافته را در حل مسئله MAGDM نشان میدهد.

  • صفحات 183-196

    ارزیابی سرمایه گذاری در تکنولوژیهای تولید پیشرفته(AMTs) در سه دهه گذشته توجه زیادی را به خود جلب کردهاست. همانگونه که در بسیاری از مطالعات بیان گردیده، روش های اقتصادی مهندسی سنتی نمیتواند سرمایه گذاری در AMTs را بطور مناسب توجیه کند. از این رو، علاوه براین روش ها، برخی از راه حلهای دیگر در این، زمینه نیز پیشنهاد گردیده است. روش های بکار برده شده در ارزیابی AMTs میتواند به چهار گروه، شامل اقتصاد، استراتژی، روش های تحلیلی و کلی دسته بندی شوند. در این مقاله، برای ارزیابی AMTs یک مدل کلی ارایه گردیده است. این مدل بر اساس یک روند تصمیم گیری چند-معیاره فازی گسترش یافته است. فرض بر این است که یک گروه از تصمیم گیرنده ها، گزینه هایAMT متفاوت را براساس برخی از محکهای اقتصادی و استراتژیک ارزیابی کنند. اهمیت معیارها و وزن گزینه ها در مقایسه با معیارها با استفاده از مجموعه متغیرهای زبان شناختی تصمیم گیرنده ها بیان میشوند. برای محاسبه معیار اقتصاد هر گزینه، یک برنامه خطی با محدودیتهای شانس پیشنهاد میشود. بالاخره، با بکار بردن عملگرهای فازی متفاوت، گزینه های AMT رتبه بندی و ارزیابی میشوند. در این رابطه، مثالی ارایه گردیده تا عملکرد مدل را نشان دهد.

|
  • H. Zarei *, A. Khastan, A. Zafari Pages 1-12

    In this paper, we study linear fuzzy time-variant optimal control systems using the generalized differentiability concept and we present the general form of optimal controls and states. Some examples are provided to illustrate our results.

    Keywords: Fuzzy differential equations, fuzzy optimal control, variation of constant formula
  • K. Cunderlkova * Pages 13-22

    The classical ergodic theory hasbeen built on σ-algebras. Later the Individual ergodictheorem was studied on more general structures like MV-algebrasand quantum structures. The aim of this paper is to formulate theIndividual ergodic theorem for intuitionistic fuzzy observablesusing  m-almost everywhere convergence, where  m is anintuitionistic fuzzy state. We show the Kolmogorov constructionfor intuitionistic fuzzy observables, too.

    Keywords: The intuitionistic fuzzy event, the intuitionistic fuzzy observable, the intuitionistic fuzzy state, the product, the upper limit, the lower limit, the m-almost everywhere convergence, the m-preserving transformation, the Individual ergodic theorem, the Kolmogorov construction
  • A. Seliga * Pages 23-28

    In this contribution we define a new class of non-linear integrals based on decomposition integrals. These integrals are motivated by greediness of many real-life situations. Another view on this new class of integrals is that it is a generalization of both the Shilkret and PAN integrals. Moreover, it can be seen as an iterated Shilkret integral. Also, an example in time-series analysis is provided.

    Keywords: Decomposition integral, Shilkret integral, PAN integral, greediness
  • A. Raventos Pujol *, M. J. Campion, E. Indurain Pages 29-41

    Throughout this paper, our  main idea is to analyze the Arrovian approach in a fuzzy context, paying attention to different extensions of the classical Arrow's model arising in mathematical Social Choice to aggregate preferences that the agents define on a set of alternatives. There is a wide set of extensions. Some of them give rise to an impossibility theorem as in the Arrovian classical  model. But others lead to possibility results. We explore the main grounds that lead to impossibility or possibility. In this analysis,   representative examples arise. One of them corresponds to an impossibility result, and the other ones allow the aggregation  of fuzzy individual preferences to an individual one. We introduce new techniques for the proofs, specially for the one that leads to impossibility.

    Keywords: Mathematical social choice, fuzzy preferences, fusion of individual preferences, social aggregation rules, arrovian models in the fuzzy setting
  • S. S. Nabavi *, M. Souzban, M. R. Safi, Z. Sarmast Pages 43-52

    Probabilistic or stochastic programming is a framework for modeling optimization problems that involve uncertainty.In this paper, we focus on multi-objective linear programmingproblems in which the coefficients of constraints and the righthand side vector are fuzzy random variables. There are several methodsin the literature that convert this problem to a stochastic orfuzzy problem. By using a special type of fuzzy inequality, wetransform the problem into a convenient stochastic problem. Thensome known methods are applied to obtain the optimal solution.Finally, the equivalent multi-objective problem is solved by aninteractive approach. A numerical example is provided to illustrate the procedure.

    Keywords: Multi-objective programming, Stochastic programming, Fuzzy programming, interactive algorithm
  • M. Syed Ali *, M. Usha, M. S. Alhodaly Pages 53-68

    In this paper, we are discuss about the issue of synchronization for singular complex dynamical networks with Markovian jumping parameters and additive time-varying delays through pinning control by Takagi-Sugeno (T-S) fuzzy theory.The complex dynamical systems consist of m nodes and the systems switch from one mode to another, a Markovian chain with glorious transition probability. Based on the control strategies are designed, the singular complex dynamicalnetworks are synchronized. A new class of Lyapunov-Krasovskii functional, which contains integral terms is constructed to derive the stability criteria. Some sufficient conditions for synchronization in the form of linear matrix inequality(LMI) approach. Finally, numerical example is presented to support the main results of this paper.

    Keywords: Singular complex networks, additive time-varying delay, T-S fuzzy theory, Markovian jump, pinning control, LMIs
  • A. Rezaeifar *, B. Sadeghpour Gildeh, G. R. Mohtashami Borzadaran Pages 69-80

    Control charts are widely used in industrial processes as well as in health sciences and particularly for monitoring the performance of cardiac surgeon or a group of surgeons based on the preoperative risk of patients. Since the preoperative risk is a vague and nonprecise variable and the anesthesiologists after checking how many risk factors a patient has, determine the risk of mortality before the surgery as a linguistic term such as low, medium, high or others like that, it is better to be considered as a fuzzy number, which can be determined by using fuzzy regression models. In this condition, we need a special chart to monitor the performance of surgeons based on these fuzzy data. In this article, we propose risk-adjusted control charts based on LR-fuzzy data and then test our conclusions on real data.

    Keywords: Preoperative risk, surgical outcomes, monitoring performance, risk-adjusted control charts, Fuzzy logistic regression
  • M. Hamidi *, S. Jahanpanah, A. Radfar Pages 81-95

    This paper,  applies the concept  of KM-fuzzy metric spaces and  introduces a novel concept of KM-fuzzy metric  graphs based on KM-fuzzy metric spaces.  This study, investigates the finite KM-fuzzy metric spaces with respect to metrics and KM-fuzzy metrics and constructs KM-fuzzy metric spaces on any given non-empty sets. It tries to  extend   the concept of KM-fuzzy metric spaces to  a larger class of KM-fuzzy metric spaces such as  union and product of KM-fuzzy metric spaces and in this regard  investigates a class of  products of KM-fuzzy metric  graphs.

    Keywords: KM-Fuzzy metric space, t-norm, (derivable) KM-fuzzy metric graph, C-graphable
  • L. Chaouech, M. Soltani*, A. Chaari Pages 97-107

    This article presents a fuzzy sliding-mode control scheme for a class of Takagi-Sugeno (T-S) fuzzy which are subject to norm-bounded uncertainties in each subsystem. The proposed stabilization method can be adopted to explore T-S uncertain fuzzy systems (TSUFS) with various local control inputs. Firstly, a new design is proposed to transform TSUFS into sliding-mode dynamic systems.In addition, the proposed stabilization condition for the sliding-mode dynamic system can be formulated in terms of linear matrix inequalities (LMIs) using the Lyapunov functions. Finally, the validity of the proposed design strategy is demonstrated through the simulation of an inverted pendulum on a cart. According to simulation results, the performance indexes of the proposed method can achieve satisfactory results with minimum energy control effort, faster response, and zero steady-state error.

    Keywords: Takagi-Sugeno fuzzy model, Sliding mode control, Linear matrix inequality (LMI), Norm-bounded uncertainties, Scalar sign function
  • J. Q. Wang *, X. H. Zhang Pages 109-126

    In this paper, three types of (philosophical, optimistic and pessimistic) multigranulation single valued neutrosophic (SVN) covering-based rough set models are presented, and these three models are applied to the problem of multi-criteria group decision making (MCGDM).Firstly, a type of SVN covering-based rough set model is proposed.Based on this rough set model, three types of multigranulation SVN covering-based rough set models under the concept of multigranulation SVN $beta$-covering approximation space are proposed, where $beta$ is a SVN number.Moreover, the connections among these four models are investigated.Secondly, some conditions under which different multigranulation SVN $beta$-covering approximation spaces induced the same multigranulation SVN covering approximation operators are presented.Finally, three novel methods are presented to MCGDM problems under the multigranulation SVN covering-based rough set models.Furthermore, the proposed MCGDM methods are compared with other methods through a problem about paper defect diagnosis.

    Keywords: Covering-based rough set, single valued neutrosophic set, multigranulation, multi-criterion decision making, paper defect diagnosis
  • A. Parchami * Pages 127-136

    In testing hypotheses, we may confront with cases where data are recorded as non-precise (fuzzy) rather than crisp. In such situations, the classical methods of testing hypotheses are not capable and need to be generalized. In solving the problem of testing hypotheses based on fuzzy data, the fuzziness of the observed data leads to the fuzzy p-value. This paper has been focused to calculate fuzzy p-value based on fuzzy data using the extension principle. Also, considering that p-value method is the most widely used / popular approach for testing hypotheses among different sciences users, two fuzzy $p$-value-based case studies have been provided in this paper. The first case study is discussed on ″the fuzzy data from a speedometer camera" and the second is deliberate about ″the lifetime of produced batteries in a factory" and both of them have been solved by a novel approach considering other studies found in the literature.

    Keywords: Testing hypotheses, fuzzy decision, fuzzy p-value, extension principle, fuzzy significance level, fuzzy data
  • O. Kurama * Pages 137-146

    This paper introduces new similarity classifiers using the Heronian mean, and the generalized Heronian mean operators. We examine the use of these operators at the aggregation step within the similarity classifier. The similarity classifier was earlier studied with other operators, in particular with an arithmetic mean, generalized mean, OWA operators, and many more. The two classifiers here are tested on four real world data sets, i.e., echocardiogram, fertility, horse-colic, and lung cancer. Three previously studied similarity classifiers are used as benchmarks to the new approaches. We observe that the similarity classifier with a generalized Heronian mean produces good classification results for the tested data sets, and is therefore more suitable for use in these classification problems.

    Keywords: Similarity classifier, Heronian mean, Aggregation, Classification
  • M. Akram *, H. Garg, K. Zahid Pages 147-164

    Multi-criteria group decision-making is a process in which decision makers assess the performance of alternatives on the basis of conflicting criteria to opt the most worthy alternative as solution. TOPSIS and ELECTRE are effective and commonly used methods to solve multiple criteria decision-making problems. The aim of this study is to propose two new models, namely, complex Pythagorean fuzzy TOPSIS (CPF-TOPSIS) method and complex Pythagorean fuzzy ELECTRE I (CPF-ELECTRE I) method, to tackle multiple criteria group decision-making problems comprising complex Pythagorean fuzzy data. In these methods, we compare complex Pythagorean fuzzy numbers on the basis of their score functions. We use revised closeness index for the ranking of alternatives in CPF-TOPSIS method. {In complex Pythagorean fuzzy concordance and discordance sets, we compare the alternatives on being superior and inferior to other alternatives on the basis of score degree, accuracy degree and indeterminacy. In CPF-ELECTRE I method, we use outranking decision graph to obtain the best alternative.} We illustrate the structure of both methods with the help of flow charts. To verify the accuracy of {proposed methods}, we present an explanatory example for selection of best interior designer for a hotel renovation. {We authenticate the proposed techniques by providing a brief comparative analysis of these methods with existing methods}.

    Keywords: Complex Pythagorean fuzzy set, TOPSIS, ELECTRE I, normalized Euclidean distance
  • A. Wu *, H. Li, F. Wang Pages 165-181

    Generalized trapezoidal fuzzy numbers (GTFNs) have been widely applied in uncertain decision-making problems. The similarity between GTFNs plays an important part in solving such problems, while there are some limitations in existing similarity measure methods. Thus, based on the cosine similarity, a novel similarity measure of GTFNs is developed which is combined with the concepts of geometric distance, center of gravity, area and perimeter after analyzing the limitations of previous methods. Then comparative analysis is conducted with existing similarity measures, and the results show that the novel similarity measure has better distinguishability and lower invalidity. Furthermore, a general process, which combines the new similarity measure of GTFNs with compromise methods, is developed to deal with multi-attribute group decision making (MAGDM) problem. Finally, we combine fuzzy VIKOR with the general process as illustrated example, which proves the superiority of the developed similarity measure in solving MAGDM problem.

    Keywords: Generalized trapezoidal fuzzy numbers, Similarity measure, MAGDM, fuzzy VIKOR, cosine similarity
  • M. Olfati *, W. Yuan, S. H. Nasseri Pages 183-196

    Investment appraisal in advanced manufacturing technologies (AMTs) has been receiving considerable attention over the past three decades. As stated in numerous studies, traditional engineering economic methods cannot adequately justify investments in AMTs. Thus, beside these methods, some other solutions have been proposed in this field. The methods applied in the evaluation of AMTs can be classified into four groups including economic, strategic, analytical and integrated methods. In this paper, an integrated model is presented for the evaluation of AMTs. The model is developed according to a fuzzy multi-criteria decision making procedure. It is assumed that a group of decision makers evaluate different AMT alternatives according to certain strategic and economic criteria. The importance of the criteria and the weights of the alternatives versus the criteria are expressed using linguistic variables set by the decision makers. To compute the economic criterion of each alternative, a linear program with chance constraints is proposed. Finally, using different fuzzy operators, the AMT alternatives are scored and ranked. In this regard, an example is presented to show the performance of the model.

    Keywords: Advanced manufacturing technology, linguistic variable, Multi-criteria Decision Making, Linear programming, Stochastic programming, chance constraint