فهرست مطالب

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 43، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/22
  • تعداد عناوین: 14
|
  • هادی مرادی*، احمدرضا موحدی، محدثه عربی صفحات 1-8
    مقدمه

    اختلال طیف اوتیسم یک اختلال عصبی است که به وسیله اختلال در تعاملات اجتماعی و ارتباطات به همراه رفتارهای کلیشه ای و تکراری مشخص می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر یک دوره تمرینات ادراکی -حرکتی بر کارکردهای اجرایی (کارکردهای عصبی شناختی توجه) در کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم در گروه سنی 7 تا 12 ساله بود.

    مواد و روش ها

    روش انجام تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی بود. از بین کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم مراجعه کننده به مراکز نگهداری از کودکان اوتیسم در شهر اصفهان 30 نفر با استفاده از آزمون های غربالگری انتخاب و پس از سنجش کارکردهای عصبی شناختی توجه، به وسیله آزمون عصب روانشناختی کانرز به عنوان پیش آزمون، به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. در گروه آزمایش تمرینات ادراکی -حرکتی به مدت 12 هفته و هر هفته 3 جلسه انجام شد. در انتها برای کلیه افراد پس آزمون به عمل آمد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که تمرینات ادراکی -حرکتی در گروه آزمایش یک اقدام موثر در بهبود کارکردهای عصبی شناختی توجه کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم بود. همچنین کارکردهای عصبی شناختی توجه به طور معنی داری در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل بهتر بود.

    نتیجه گیری

    تمرینات ادراکی -حرکتی همراه با موسیقی ممکن است یک مداخله مناسب برای بهبود کارکردهای عصب شناختی توجه در کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم فراهم کند.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، ورزش، توجه
  • جهانبخش بختیاری، عباس حقایق* صفحات 9-17
    مقدمه

    هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین مشکلات خواب، حافظه فعال و نگهداری توجه کودکان واجد اختلال نقص توجه -بیش فعالی بود.

    مواد و روش ها

    یک پژوهش همبستگی در این بررسی استفاده شده است. جامعه آماری این مطالعه کلیه دانش آموزان واجد تشخیص اختلال نقص توجه -بیش فعالی مقطع ابتدایی اداره آموزش پرورش منطقه 3 اصفهان که در سال تحصیلی 97-1396 مشغول به تحصیل بودند، تشکیل می دادند. به 200 نفر از والدین دانش آموزان 11-7 سال پرسشنامه حاوی سوالات مربوط به مقیاس درجه بندی مشکلات رفتاری و کیفیت خواب ارایه شد. بعد از حذف پرسشنامه های فاقد اعتبار، بر اساس نمره برش خرده مقیاس بیش فعالی پرسشنامه کانرز، آزمون حافظه فعال ان-بک و عملکرد پیوسته در 65 دانش آموز مبتلا به اختلال نقص توجه -بیش فعالی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین کیفیت خواب با حافظه فعال دانش آموزان نقص توجه -بیش فعالی رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. اما بین کیفیت خواب و نگهداری توجه رابطه معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که مشکلات خواب می تواند عملکرد حافظه فعال را کاهش داده و بر عملکردهای شناختی کودکان تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه -بیش فعالی، خواب، مقیاس درجه بندی مشکلات رفتاری
  • حسین حسین پور، مهدی اکبری*، جعفر حسنی، فاطمه زرگر صفحات 18-28
    مقدمه

    سردردهای میگرنی یکی از شایع ترین انواع سردرد می باشد که باعث افت عملکرد قابل توجهی می شود. آشفتگی خواب از نشانه های رایج و یکی از عوامل محرک میگرن است. هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی دارودرمانی ترکیب شده با درمان کوتاه ‏مدت ذهن آگاهی و دارودرمانی در کاهش ناتوانی ناشی از میگرن و بهبود کیفیت خواب زنان مبتلا به میگرن بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون -پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام زنان مبتلا به سردرد میگرنی مراجعه کننده به کلینیک سایکوسوماتیک اصفهان طی ماه های مرداد تا مهر سال 1397 بود. 28 بیمار مبتلا به میگرن به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (دارودرمانی ترکیب شده با درمان کوتاه مدت ذهن آگاهی) و گروه کنترل (دارودرمانی) قرار گرفتند. به منظور جمع آوری داده ها از مقیاس های سنجش ناتوانی ناشی از میگرن و کیفیت خواب پیتزبورگ استفاده شد.

    یافته ها

    دارودرمانی ترکیب شده با درمان کوتاه مدت ذهن آگاهی به طور معنی داری سبب کاهش ناتوانی ناشی از میگرن و شدت آن، بهبود کارایی و کیفیت خواب، کاهش تاخیر در به خواب رفتن و اختلال در عملکرد روزانه در مقایسه با گروه کنترل گردید. اگرچه فراوانی سردرد و سایر مولفه های کیفیت خواب بین گروه ها تفاوتی نداشت.

    نتیجه گیری

    این یافته ها نشان می دهد که درمان کوتاه مدت مبتنی بر ذهن آگاهی علاوه بر دارودرمانی می تواند در بهبودی اختلال میگرن و کیفیت خواب بیماران مبتلا به میگرن اثربخش باشد.

    کلیدواژگان: سردرد، اختلالات میگرن، خواب، ذهن آگاهی، دارودرمانی
  • زهرا امینی روشن، مرتضی عظیم زاده*، مهدی طالب پور، مجید قشونی صفحات 29-38
    مقدمه

    تبلیغات بی فایده خواهند بود اگر نتوانند توجه مخاطبان را به خود جلب کنند. هدف از این تحقیق بررسی تغییرات ناحیه فرونتال و پری فرونتال مغز در ارتباط با توان باند آلفا در حین تماشای تبلیغات بازرگانی بود.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش نیمه تجربی بود و 30 شرکت کننده (15 مرد و 15 زن) دو تبلیغ (ورزشی و غیر ورزشی) را تماشا کردند. در این تحقیق نرم افزار نوروگاید برای تبدیل داده های الکتروآنسفالوگرافی به داده های کمی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که قدرت آلفا در زمان مشاهده تبلیغات ورزشی در میان تمامی افراد و در اکثریت کانال ها کاهش داشته است. این کاهش در هنگام مشاهده تبلیغات غیر ورزشی مشاهده نشد. این اختلاف از لحاظ تاثیر جنسیت بررسی شد و نتایج نشان داد که بین زنان و مردان اختلاف معنی داری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    داده های ما نشان می دهد که استفاده از عناصر ورزشی ممکن است توجه را به سمت تبلیغات جلب کند و باعث ماندگاری و یادآوری بهتر حافظه شود.

    کلیدواژگان: علوم اعصاب، الکتروآنسفالوگرافی، توجه، ورزش، بازاریابی
  • فرزانه ترابی مهر، محمدرضا کردی*، رضا نوری، جعفر آی، بهنام بختیاری مقدم، صادق شیریان صفحات 39-46
    مقدمه

    پیشنهاد شده است که مولکول های چسبان عصبی یکی از فاکتورهای مهمی هستند که در پیشرفت یا کنترل بیماری های تحلیل برنده عصبی همانند مالتیپل اسکلروز نقش دارد. اخیرا نشان داده شده است که فعالیت ورزشی بیان NCAM در فیبرهای عضلانی را افزایش می دهد. هدف از این مطالعه بررسی اثر تمرین اجباری و اختیاری بر تجمع NCAM-PSA در محل اتصال عصب به عضله بعد از تزریق در مدل حیوانی آنسفالومیلیت خود ایمن تجربی بر عضلات پیش و پس سیناپسی سولیوس بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 40 موش ماده C57BL/6 به صورت تصادفی به 4 گروه کنترل، گروه EAE بدون ورزش، مدل EAE با ورزش اجباری و مدل EAE با ورزش اختیاری تقسیم شدند. پپتید گلیکوپروتئین الیگودندروسیت میلین 35-55 (200 میکروگرم در سالین) در ناحیه دم هر موش به صورت زیرجلدی تزریق شد. آموزش ورزش اجباری و اختیاری به ترتیب با استفاده از برنامه شنا و تردمیل انجام شد. موش ها یوتانایز شدن و سپس عضلات سولیوس جهت بررسی بیان پروتئین با استفاده از IHC جدا شدند.

    یافته ها

    افزایش معنی داری در میانگین درصد بیان پروتئین PSA- NCAM در عضله پیش و پس سیناپسی سولیوس در گروه کنترل بدون القاء EAE در مقایسه با مدل EAE با و بدون ورزش و همچنین مدل EAE بدون گروه مداخله مشاهده شد. میانگین بیان سطح پروتئین PSA- NCAM در عضله پیش و پس سیناپسی سولیوس در گروه تردمیل در مقایسه با گروه شنا افزایش معنی داری را نشان داد. کمترین بیان در گروه EAE بدون ورزش مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ورزش اختیاری سبب افزایش سطوح بیان پروتئین NCAM-PSA در محل اتصال عصب به عضله در عضلات سولیوس می شود. مطالعات بیشتری برای بررسی اثر تغییرات بیان پروتئین NCAM-PSA به دنبال ورزش بر عملکرد عضلانی در MS مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: ورزش، عضلات، آنسفالومیلیت
  • مینا وصال*، مریم قائمی، محمدعلی نظری نیا صفحات 47-54
    مقدمه

    روماتیسم مفصلی یک بیماری التهابی مزمن است که با الگوی تخریب استخوان ها و مفاصل مشخص می شود. کیفیت زندگی، یک از عوامل مهم روانشناختی در حوزه بهداشت عمومی است. هدف از این پژوهش تعیین شاخص های روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه کیفیت زندگی روماتیسم مفصلی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی، 93 بیمار مبتلا به روماتیسم مفصلی مراجعه کننده به کلینیک روماتولوژی بیمارستان حافظ وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز از طریق روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به پرسشنامه های کیفیت زندگی روماتیسم مفصلی و پرسشنامه افسردگی، اضطراب و تنیدگی -21 پاسخ دادند. روایی همگرا با اندازه گیری همبستگی بین کیفیت زندگی و افسردگی، اضطراب و تنیدگی محاسبه شد.

    یافته ها

    پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای 0/88 مورد تایید قرار گرفت و نشان از همسانی درونی بالای آن دارد. در بررسی میزان روایی همگرا، پایین ترین کیفیت زندگی با علایم افسردگی (0/75- =R)، تنیدگی (0/67- =R) و اضطراب (0/59- =R) در سطح معنی داری 0/01 مشاهده شد.

    نتیجه گیری

     یافته های ما نشان می دهد که نسخه فارسی پرسشنامه RAQOL از پایایی و روایی لازم برخوردار است و به تغییرات ناشی از RA در موقعیت های بالینی حساس است. علاوه بر این می تواند به عنوان یک ابزار خودسنجی مفید برای تحقیقات و مشاوره ها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، روماتیسم مفصلی، بیماران
  • سجاد بشرپور*، نسیم ذکی بخش محمدی، محمد نریمانی، مسلم کرد صفحات 55-63
    مقدمه

    شیوع اختلال شخصیت مرزی نسبت به سایر انواع اختلالات شخصیت بیشتر است. نشان داده شده است که برخی نقایص عصب شناختی در افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی از قبیل نقص در بازداری شناختی و رفتارهای خودآسیب رسان وجود دارد، ولی مطالعاتی با هدف مداخله در این نقایص کمتر انجام شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش حافظه کاری هیجانی بر عدم تقارن EEG در باند بتا در بین دو نیمکره مغزی افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر از نوع آزمایشی و طرح آن پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. تمامی دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی با اختلال شخصیت مرزی در سال تحصیلی 96-97 جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. 40 نفر از آن ها به روش غربالگری با استفاده از مقیاس اختلال شخصیت مرزی و مصاحبه بالینی ساختاریافته SCID-II انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند. گروه آزمایش 10 جلسه مداخله آموزش حافظه کاری هیجانی دریافت کردند ولی برای گروه کنترل هیچ مداخله ای ارایه نشد. برای ثبت فعالیت الکتریکی مغز از مناطق لوب پیشانی (Fp1, Fp2, F3, F4, F7, F8) از دستگاه EEG استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمرات عدم تقارن بتا بین دو نیمکره راست و چپ برای آزمودنی های گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون افزایش یافته است. آموزش حافظه کاری هیجانی می تواند باعث افزایش عدم تقارن بتا در بین دو نیمکره شود. این روش مداخله می تواند با افزایش موج بتا در نیمکره چپ نسبت به نیمکره راست عدم تقارن بتا را افزایش دهد.

    نتیجه گیری

    آموزش حافظه کاری هیجانی می تواند محور اصلی بهبود عدم تقارن بتا دو نیمکره مغزی افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی باشد.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، بیماران، الکتروآنسفالوگرافی
  • مریم صف آراء*، مینو خانبابایی، مینا خانبابایی صفحات 64-71
    مقدمه

    تولد یک کودک کم توان ذهنی ممکن است تاثیرات نامطلوبی بر مادران داشته و امید به زندگی آن ها را کاهش دهد. در این میان برنامه آموزش مهارت های معنوی ممکن است توانایی سازگاری در موقعیت های بحرانی را ارتقا بخشد و روابط بین فردی و مهارت های حل مسئله را بهبود بخشد که در نهایت این گروه از مادران را توانمند می کند. از این رو هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش مهارت های معنوی بر امید به زندگی مادران دارای کودک کم توان ذهنی بود.

    مواد و روش ها

    این یک مطالعه آزمایشی از نوع پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل بود. برای ارزیابی امید از پرسشنامه امید اسنایدر استفاده شد. اطلاعات ارایه شده در اینجا از 20 نفر از مادران دارای کودک معلول ذهنی به دست آمده است. آن ها به روش نمونه در دسترس انتخاب شدند. 10 مادر در گروه آزمایش و 10 مادر در گروه کنترل به طور تصادفی قرار گرفتند. گروه آزمایش مداخلات آموزشی را طی 8 جلسه (90 -120 دقیقه) دریافت کردند. پس آزمون بعد از مداخله انجام شد.

    یافته ها

    برنامه آموزش مهارت های معنوی امید به زندگی مادران دارای کودک کم توان ذهنی را به طور معنی داری بهبود بخشید.

    نتیجه گیری

    برنامه ریزی یک برنامه آموزشی برای مادران دارای کودکان کم توان ذهنی می تواند در جهت بهبود امید به زندگی آن ها استفاده شود.

    کلیدواژگان: معنویت، امید به زندگی، کم توان ذهنی
  • دلارام احمدی، محسن زرگر، محمدرضا ذوالفقاری، منیره کاظمی منش، امیر قائمی* صفحات 72-81
    مقدمه

    امروزه یکی از موانع ژن درمانی در درمان بیماری های سیستم اعصاب مرکزی، نبود سیستم های حامل مناسب و ایمن برای عبور از سد خونی مغزی است. وایروزوم ها ذرات شبه ویروسی بوده که اگر از ویروس های نوروتروپیک ساخته شوند، می توانند در مغز مورد استفاده قرار گیرند. هدف از این مطالعه ساخت وایروزوم کاتیونیک مشتق شده از ویروس وزیکولار استوماتیتیس با استفاده از فسفولیپید کوتاه زنجیر با قابلیت دیالیز و لیپید کاتیونیک در شرایط آزمایشگاهی می باشد.

    مواد و روش ها

    ویروس وزیکولار استوماتیتیس در رده سلولی Vero تکثیر شد. متعاقبا، ویروس تولید شده با استفاده از اولترافیلتراسیون و اولتراسانتریفیوژ تغلیظ و تخلیص گردیده و در نهایت، وایروزوم توسط دترجنت DCPC و افزودن لیپید کاتیونیک، سنتز شد. توزیع سایز نانوذرات وایروزوم، میزان سمیت سلولی و پروتئین VSV-G به ترتیب توسط اندازه گیری پراکندگی نور دینامیک با استفاده از دستگاه زتا سایزر، روش زنده مانی سلولی و سدیم دو دسیل سولفات پلی آکریل آمید ژل الکتروفورز (SDS-PAGE) آنالیز شد.

    یافته ها

    ویروس های تولید شده با روش اولترافیلتراسیون و اولتراسانتریفیوژ تغلیظ گردیده و غلظت نهایی وایروزوم 0/8 میلی گرم در میلی لیتر شد. سایز وایروزوم کاتیونیک 186/6 نانومتر بود و بقای سلولی پس از 48 ساعت درمان با غلظت های مختلف وایروزوم کاتیونیک در مقایسه با گروه کنترل، کاهش معنی داری داشت. پروتئین VSV-G با وزن مولکولی 63 کیلودالتون نیز از طریق SDS-PAGE تایید گردید.

    نتیجه گیری

    استفاده از فسفولیپید کوتاه زنجیر یک روش موثر در حل کردن و بازآرایی پوشش ویروس وزیکولار استوماتیتیس بوده و در گلیکوپروتئین سطحی ویروس (VSV-G) تغییری ایجاد نمی کند. این وایروزوم کاتیونیک به دلیل دارا بودن پروتئین VSV-G و تروپیسم وسیع سلولی، می تواند کاندید امیدوارکننده ای برای عبور از سد خونی مغزی جهت تحویل موثر ژن و درمان بیماری های سیستم اعصاب مرکزی باشد.

    کلیدواژگان: وایروزوم، سیستم اعصاب مرکزی، روش های کشت سلولی
  • زینب نجمی، سهیل قاسمی، روح الله قلندری، فتاح ستوده نژاد نعمت اللهی* صفحات 82-92
    مقدمه

    استافیلوکوک اوریوس یک میکروارگانیسم مهم است که با ترشح فاکتورهایی که به عنوان سوپر آنتی ژن استافیلوکوک شناخته می شوند، باعث ایجاد بیماری های مختلف در انسان می شود. انتروتوکسینB  استافیلوکوکوس اوریوس یک آنتی ژن باکتریایی است که مسیول مسمومیت غذایی در انسان می باشد. برای تولید آنتی بادی های پلی کلونال، آنتی ژن مربوطه به یک حیوان حساس تزریق می شود و سرم محتوی آنتی بادی از آن استخراج می شود. سوپر آنتی ژن های باکتری که فعال کننده سلول های T قوی هستند می توانند بر روی سیستم عصبی مرکزی اثرات حاد یا مزمن داشته باشند. این تحقیق با هدف تولید آنتی بادی پلی کلونال موشی علیه انتروتوکسین B استافیلوکوکوس اوریوس انجام شده است.

    مواد و روش ها

    برای تعیین غلظت پروتئین از روش بردفورد استفاده شد. برای ارزیابی و شناسایی آنتی ژن، نمونه ها از ژل SDS-PAEG بر روی غشاء نیترو سلولزی انتقال داده شد و توسط وسترن بلات آنالیز صورت گرفت. ایمن سازی موش ها در فواصل صفر، دو هفته و چهار هفته به صورت تزریق داخل صفاقی انجام شد. تیتر آنتی بادی در آنتی سرم جدا شده از حیوان به روش الایزا اندازه گیری شد.

    یافته ها

    غلظت های مختلف پروتئین (32-0 میکروگرم) با جذب های مختلف با فرمول y = 0.0279x + 0.1222 محاسبه شد. در ژل آکریل آمید پروتئین باند اضافه دیده نشد. در تجزیه و تحلیل وسترن بلات باندهای حاصل همگی بیانگر تطابق کامل با نمونه استاندارد بوده و عاری از هر گونه پروتئین ناخواسته بود. نتایج آزمایش الایزا در نوبت دوم در 0/05> P معنی دار بود. در آزمایش دابل دیفیوژن بین نمونه شاهد و آنتی ژن باند وجود داشت.

    نتیجه گیری

    توکسویید تهیه شده خاصیت کشندگی خود را به طور کامل از دست داده و بنابراین می تواند برای ایمن سازی و تولید آنتی بادی پلی کلونال علیه انتروتوکسینB  استافیلوکوکوس استفاده شود.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس، آنتی بادی، سیستم عصبی مرکزی
  • علی سپهری نژاد، جواد مومنی، علی گرجی، سجاد سحاب نگاه* صفحات 93-106
    مقدمه

    محققین سایکونوروایمونولوژی با تمرکز بر تحقیقات پایه و بالینی به دنبال این هستند که چگونه عوامل استرس زا و احساسات منفی آن ها می توانند بر شرایط فیزیولوژی و سلامتی اثر بگذارند. مطالعات بالینی نشان می دهند که سیستم عصبی مرکزی با سیستم اندوکرین و ایمنی ارتباطی دو طرفه دارد. اختلال سیستم ایمنی ناشی از استرس توسط پاسخ های ایمنی سلولی و هومورال رخ می دهد. علاوه بر این استرس مزمن با القای تولید سایتوکاین های پیش التهابی از قبیل اینترلوکین -6 می تواند منجر به افزایش انواع بیماری های مزمن شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به پیامدهای سلامتی پس از استرس، به نظر می رسد بهبود دانش ما در روش های پیچیده اثرات استرس بر عملکرد ایمنی بدن و همچنین عوامل روانشناسی که ممکن است اثرات استرس بر پاسخ های ایمنی را مختل یا بهبود بخشد، ضروری باشد. هدف از این مطالعه، مروری بر یافته های جدید در مورد تاثیرات استرس بر سیستم ایمنی و عوامل روانشناسی است که ممکن است این اثر را تنظیم کند.

    کلیدواژگان: سیستم ایمنی، سایکونوروایمونولوژی، سلامتی
  • ملیحه بابازاده، محمدرضا ذوالفقاری، صادق شیریان، امیر قائمی* صفحات 107-118
    مقدمه

    گلیوبلاستوما مولتی فرم یک نوع شدیدی از تومور مغزی با پیش آگهی بسیار ضعیف و مدت زمان بقاء حدود 15 ماه می باشد. به منظور شناسایی نشانگرهای زیستی جدید و راهکارهای درمانی، روش های جدید برای درمان گلیوبلاستوما بر اساس ماهیت بیولوژیک و مولکولی این تومورها بسیار مهم می باشد. اخیرا ریز  RNAها به طور گسترده با هدف توسعه درمان مولکولی دقیق بخاطر نقش آن ها در تنظیم ژن های وابسته به سرطان مورد استفاده قرار گرفته اند. ریز RNA ها یک دسته از RNA های غیر کدکننده کوچک، در فرایندهای گوناگون بیولوژیکی نقش های حیاتی دارند که ممکن است به عنوان ابزارهای تشخیصی و پیش آگهی در گلیوبلاستوما بکار گرفته شوند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه مروری نشان داد که شاخص های ریز  RNAها، می توانند برای توسعه روش های درمانی مولکولی جدید برای تقویت بقای بیماران مبتلا به گلیوبلاستوما مولتی فرم مورد استفاده قرار گیرند. از طرف دیگر ریز  RNAها طیف گسترده ای از عملکردهای سلولی، به آن ها اجازه می دهد بسیاری از مسیرهای ضروری برای پیشرفت سرطان از جمله تکثیر، مرگ سلولی، متاستاز، آنژیوژنز و مقاومت دارویی را تنظیم کنند.

    کلیدواژگان: گلیوبلاستوما، ریزRNA ها، مرگ سلولی
  • شیوا نعمت گرگانی، زهرا قلی، سوده رازقی جهرمی، منصوره تقا، فریبا کریم زاده* صفحات 119-129
    مقدمه

    میگرن یک بیماری شایع، دردناک و به طور بالقوه ناتوان کننده است که با حملات مکرر، یکطرفه و ضربان دار با شدت متوسط تا شدید مشخص می شود. علت اصلی وقوع میگرن ناشناخته است. به نظر می رسد گروه ویتامین B بر علایم بالینی سردرد میگرنی تاثیر می گذارد. در این مطالعه به بررسی اثرات برخی از ویتامین های گروه B در بهبود علایم سردردهای میگرنی و مکانیسم های عملکرد احتمالی آن ها خواهیم پرداخت. در این مطالعه مقالاتی را که بین سال های 2002 تا 2018 منتشر شده است در این زمینه درScopus ،Science Direct ،PubMed  و Google Scholar ارزیابی کردیم.

    نتیجه گیری

    نتایج چندین مطالعه نشان می دهد که برخی ویتامین های گروه B می توانند سردردهای میگرنی به خصوص دفعات و شدت آن ها را بهبود بخشند. مکمل های غذایی ویتامین های گروه  Bمی توانند به طور موثر مانع علایم مختلف سردرد میگرنی و یا کاهش آن شوند.

    کلیدواژگان: اختلالات میگرن، تیامین، اسید فولیک، پیریدوکسین، ویتامین B12
  • افشین منتظری، میلاد اخلاقی*، احمدرضا براهیمی، علی جهانبازی جهان آباد، رضا جباری صفحات 130-146
    مقدمه

    فلزات به عنوان اجزاء جدایی ناپذیر پوسته زمین، آب، هوا و انواع اکوسیستم ها همواره ماهیت خود را به اثبات رسانده اند. فلزات کمیاب معمولا به عنوان کوفاکتور آنزیم ها و برای تنظیم عملکرد سلول ها عمل می کنند. انباشته شدن فلزات در مغز بیانگر نقش مهم این مواد در سیستم عصبی می باشد. کمبود این فلزات با انواع بیماری های عصبی همراه است. به عبارت دیگر افزایش سطوح فلزات ممکن است حوادث داخل سلولی مضر مختلف، از جمله استرس اکسیداتیو، اختلال در میتوکندری، قطعه قطعه شدن DNA، تاخوردگی اشتباه پروتئین، استرس شبکه آندوپلاسمی، اختلال در نظم اتوفاژی و فعال شدن القاء آپوپتوز را به همراه داشته باشد. تا به امروز، عوارض ناشی از اختلال فلزات با بیماری های متعدد در انسان همانند بیماری آلزایمر، اسکلروز جانبی آمیوتروفیک، اختلالات طیف اوتیسم، بیماری گیلن باره، سندرم جنگ خلیج فارس، بیماری هانتینگتون، مالتیپل اسکلروز، بیماری پارکینسون و بیماری ویلسون گزارش شده است. نقش برخی از این یون های فلزی به ویژه در عملکرد مغز مهم است و منجر به معرفی اصطلاح متالونوروشیمی به منظور توصیف مطالعه یون های فلزی در سیستم عصبی در سطح مولکولی گردیده است.

    نتیجه گیری

    فلزات متعدد در تنظیم فرایندهای حیاتی سلول های عصبی نقش مهمی دارند. کمبود و یا افزایش سطح هر کدام از این فلزات تاثیرات مضری بر روی سیستم عصبی انسان دارد که ممکن است بیماری های تخریب کننده سیستم عصبی را به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: مسمومیت با فلزات سنگین، سیستم عصبی، ناهنجاری های عصبی
|
  • Hadi Moradi*, Ahmadreza Movahedi, Mohadeseh Arabi Pages 1-8
    Introduction

    Autism Spectrum Disorder is a neurodevelopmental disorder characterized by impairment in social interaction and communication, accompanied by stereotyped and repetitive behavior. The purpose of the present study was to investigate the effect of a perceptual-motor exercise period on executive functions (neurocognitive functions of attention) of children with autism disorder in the age group of 7-12 years.

    Materials and Methods

    The method of conducting the present study was semi-experimental. Among children with autism disorder referring to autistic children's care centers in Isfahan, 30 patients were selected using screening tests and after measuring neuro-cognitive functions of attention by neuropsychological Conner's questionnaire as a pretest, randomly divided into two experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. In the experimental group, perceptual-motor exercises were performed for 12 weeks and 3 sessions weekly. Finally, a post-test was performed for all of the subjects.

    Results

    The results have shown that perceptual-motor exercise in the experimental group was an effective measure to improve the neurocognitive functions of the attention of children with autism disorder. Besides, neuro-cognitive functions of attention were significantly better in the experimental group compared to the control group.

    Conclusion

    Perceptual-motor exercises with music may provide appropriate intervention for improving the neurocognitive functions of the attention of children with autism disorder.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Exercise, Attention
  • Jahanbakhsh Bakhtiari, Abbas Haghayegh* Pages 9-17
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the relationship between sleep problems, working memory, and sustained attention of children diagnosed with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD).

    Materials and Methods

    A correlation study has been used for this investigation. The statistical population of this study was all students who have been diagnosed with ADHD in the elementary school of the Department of Education in District 3 of Isfahan, who studied in the school year of 2017-2018. A questionnaire containing questions about Behavioral Rating Scale and Sleep Quality was provided to the parents of 200 students aged 7-11 years old. After removing unskilled questionnaires, based on the cut-off score, the Acne Scale of the Conner Questionnaire consisted the active memory of Beck and the Continuous Performance Test were performed in 65 students with ADHD.

    Results

    The results have shown a negative and significant relationship between sleep problems and active memory of children with ADHD. However, there was no significant relationship between sleep problems and sustained attention.

    Conclusion

    The results suggest that sleeping problems can reduce the performance of active memory and affect the cognitive functions of children.

    Keywords: Attention Deficit Disorder with Hyperactivit, Sleep, Behavior Rating Scale
  • Hossein Hosseinpour, Mehdi Akbari*, Jafar Hassani, Fatemeh Zargar Pages 18-28
    Introduction

    Migraine headaches are one of the most common types of headaches that can cause significant dysfunction. Sleep disturbances are common symptoms and one of the stimulating factors of migraine. The goal of this study was to the comparison of the efficacy of pharmacotherapy combined with short-term mindfulness-based therapy and pharmacotherapy on the reduction of migraine disability and improvement of sleep quality in women with migraines.

    Materials and Methods

    The research was a quasi-experimental pretest-posttest design with the control group. The statistical population of this study included all women with migraine attending to a psychosomatic clinic in Isfahan city from August to November of 2018. Twenty-eight patients who were diagnosed with migraines were randomly assigned to the experimental group (pharmacotherapy combined with short-term mindfulness-based therapy) and control group (pharmacotherapy). Migraine Disability Assessment (MIDAS) and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) were administered to collect data.

    Results

    Pharmacotherapy combined with short-term mindfulness-based therapy led to a significant reduction of migraine disability and intensity, improvement of sleep efficiency and quality, reduction of sleep latency, and daytime dysfunction compared to the control group. However, migraine frequency and other domains of sleep quality did not differ between the groups.

    Conclusion

    These data suggest that short-term mindfulness-based therapy besides pharmacotherapy could be effective for improving migraine disorder and sleep quality in patients with migraines.

    Keywords: Headache, Migraine Disorders, Sleep, Mindfulnes, Drug Therapy
  • Zahra Aminiroshan, Morteza Azimzade*, Mehdi Talebpour, Majid Ghoshuni Pages 29-38
    Introduction

    Advertising will be useless if they fail to attract the attention of the audience. The purpose of this study was to investigate the changes in the frontal and prefrontal area in connection with the power of the alpha band while watching commercial advertisement.

    Materials and Methods

    The research design was semi experimental and 30 participants (15 men and 15 women) watched two advertises (sports and non-sports). In this research, the Neuro Guide software was used to convert electro-encephalographic data to quantitative data.

    Results

    The results of the study showed that alpha power decreased in most of the channels among all individuals during watching the sports advertisements. This decrease was not observed when watching non-sports advertisements. This difference was also examined in terms of gender effect and the results showed that there was no significant difference between male and female.

    Conclusion

    Our data suggested that the use of sport elements may enhance attention toward advertisement and lead to a long-lasting and efficacious memory retention.

    Keywords: Neurosciences, Electroencephalography, Attention, Sports, Marketing
  • Farzaneh Torabimehr, MohammadReza Kordi*, Reza Nouri, Jafar Ai, Behnam Bakhtiari Moghadam, Sadegh Shirian Pages 39-46
    Introduction

    It has been suggested the neural cell adhesion molecules (NCAM) are one of the main factors that play a role in progress or control of neurodegenerative diseases, such as multiple sclerosis (MS). It has been recently shown that exercises increase the NCAM expression in myofibres. This study aimed to investigate the effect of forced and voluntary training on the accumulation of NCAM-PSA in the neuromuscular junction in soleus muscles in pre and post-induction periods of an experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE) mice model.

    Materials and Methods

    A total of 40 female C57BL/6 mice were randomly divided into four groups including, induced control groups without EAE induction, induced EAE without training, induced EAE with forced, and voluntary training groups. Myelin oligodendrocyte glycoprotein peptide 35-55 (200 μg in saline) was injected subcutaneously at the base of the tail of each mouse. Forced and voluntary pieces of training were done using a swimming program and treadmill, respectively. The mice were euthanized and the soleus muscles were then isolated for investigation of protein expression using IHC. 

    Results

    In the control group, a significant increase in the mean percentage expression of NCAM-PSAin pre and post-soleus muscle was detected compared to the EAE with and without training as well as EAE without intervention group. The mean expression level of NCAM-PSA in the pre and post-soleus muscle were significantly increased in rat with treadmill group compared to the swimming group. The lowest expression was detected in EAE without intervention.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that voluntary training increases the expression levels of NCAM-PSA in the neuromuscular junction of the soleus muscle. Further studies are needed to investigate the effect of NCAM-PSA expression changes following exercise on muscular function in MS.

    Keywords: Exercise, Muscles, Encephalomyelitis
  • Mina Vesal*, Maryam Ghaemi, MohammadAli Nazarinia Pages 47-54
    Introduction

    Rheumatoid arthritis (RA) is a chronic inflammatory disease characterized by a pattern of destruction of bones and joints. Quality of life is one of the important psychological factors in the field of public health. The purpose of this study was to determine the psychometric indices of the Persian version of the Rheumatoid Arthritis Quality of Life questionnaire (RAQoL).

    Materials and Methods

    In this descriptive study, 93 patients with RA referred to Hafez hospital Rheumatology Clinic of Shiraz University of Medical Sciences were selected through a purposive sampling method and they responded to the RAQoL and the Depression Anxiety Stress Scales (DASS-21). Convergent validity was calculated by measuring the correlation between the quality of life and depression, anxiety, and tension.

    Results

    The reliability of the scale was confirmed by an Alpha factor of 0.88, indicating a high internal consistency. In assessing convergent validity, the lowest quality of life was associated with depression symptoms (R = -0.75) stress (R = -0.67) and anxiety (R = -0.59) at the 0.01 level of significance.

    Conclusion

    Our findings indicate that the Persian version of the RAQOL questionnaire has reliability and validity and is sensitive to changes in RA in clinical situations. Furthermore, it can be used as a useful self-assessment tool for research and counseling.

    Keywords: Quality of Life, Arthritis, Rheumatoid, Patients
  • Sajjad Basharpoor*, Nasim Zakibakhsh Mohammadi, Mohammad Narimani Pages 55-63
    Introduction

    The prevalence of borderline personality disorder is more than other type of personality disorders. It has been shown that there are some neurological deficits in patients with borderline personality disorder such as cognitive inhibition and self-injury, but the few studies aimed to decrease this deficit have been conducted. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of emotional working memory training on the EEG asymmetry index in the beta band between two hemispheres in people with borderline personality disorder.

    Materials and Methods

    The method of the current study was experimental and its design was pretest-posttest with the control group. All students of the University of Mohaghegh Ardebili with borderline personality disorder in 96-97 academic years comprised the statistical population of this study. Forty people selected by screening method via scale of borderline personality disorder trait and the structural clinical interview for mental disorders (SCID-II) and assigned to two experimental and control groups. The experimental group received 10 sessions of emotional working memory training, but no intervention was provided for the control group. The EEG device was used to record the electrical activity of the brain from the frontal lobe (Fp1, Fp2, F3, F4, F7, F8).

    Results

    The results showed that the mean scores of the interhemispheric beta asymmetry have increased in the experimental group compared to the control group at the post-test stage. The emotional working memory training can lead to increased interhemispheric beta asymmetry. This intervention can increase the beta asymmetry by enhancing the beta wave in left hemisphere rather than right.

    Conclusion

    the emotional working memory training can be the main axis to improve interhemispheric beta asymmetry in people with borderline personality disorder.

    Keywords: Borderline Personality Disorder, Patients, Electroencephalography
  • Maryam Safara*, Minoo Khanbabaee, Mina Khanbabaee Pages 64-71
    Introduction

    The birth of children with intellectual disability may exert adverse effects on mothers and reduce their state of hope. In the meantime, a spiritual skill training program may promote the adaptation ability in critical situations and improve interpersonal relationships and problem solving skills, which ultimately empower this group of mothers. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of spiritual skills training on the state of hope in mothers with intellectual disabled children.

    Materials and Methods

    This is a pretest- posttest control group experimental research. For the assessment expectancy, Snyder’s hope scale was applied. The data presented here was obtained from 20 mothers having children with intellectual disability. They were selected via a convenience sampling method. 10 mothers in the experimental and 10 mothers in the control group were assigned randomly. The experimental group received the educational interventions through eight sessions (90-120 minute). The post-test was taken after the intervention.

    Results

    Spiritual skill training program significantly improved the state of hope in mothers with intellectual disabled children.

    Conclusion

    Planning a training program for mothers with intellectual disabled children could be used to improve their state of hope.

    Keywords: Spirituality, Life Expectancy, Intellectual Disability
  • Delaram Ahmadi, Mohsen Zargar, MohammadReza Zolfaghari, Monireh Kazemimanesh, Amir Ghaemi* Pages 72-81
    Introduction

    Nowadays, one of the barriers of gene therapy in the treatment of the CNS diseases is the lack of proper and safe carrier systems to cross the blood brain barrier (BBB). Virosomes are virus like particles which can be used in brain if made from neurotropic viruses. The aim of the study was to construct cationic virosomes derived from vesicular stomatitis virus using dialyzable short chain phospholipid (DCPC) and cationic lipid (DOTAP) in-vitro.

    Materials and Methods

    The vesicular stomatitis virus was propagated in Vero cell line. Subsequently, the harvested virus was concentrated and purified using ultrafiltration and ultracentrifugation and finally, the virosome was synthesized by DCPC detergent and the addition of cationic lipid. Particle size distribution of virosome nanoparticles, cellular cytotoxicity and glycoprotein of vesicular stomatitis virus (VSV-G) were determined by measuring dynamic light scattering using zetasizer, MTT assay and sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE), respectively.

    Results

    The harvested viruses were concentrated and purified by ultrafiltration and ultracentrifugation and the final concentration was 0.8 mg/ml. The cationic virosome mean size was 186.6 nm and, the cell viability was significantly decreased after 48 hours of treatment with different concentrations of virosome compared to the control group. The VSV-G protein with molecular weight of 63 kDa was approved by SDS-PAGE.

    Conclusion

    The use of DCPC is an efficient method for solubilization and reconstruction of vesicular stomatitis virus envelope and does not alter the surface VSV-G. Due to the VSV-G protein and its wide range cell tropism, this cationic virosome can also be a promising candidate for crossing the BBB in order to efficient gene delivery and therapy of CNS diseases.

    Keywords: Virosomes, Central Nervous System, Cell Culture Techniques
  • Zeinab Najmi, Soheil Ghasemi, Rohollah Ghalandari, Fattah Sotoudehnejad Nematalahi* Pages 82-92
    Introduction

    Staphylococcus aureus is an important microorganism that causes the development of various diseases in humans by secretion of factors that are known as supra-antigen of staphylococci. Enterotoxin B of Staphylococcus aureus is a bacterial antigen responsible for food poisoning in humans. To produce the corresponding polyclonal antibody, an antigen is injected into a susceptible animal and the serum of antibody content is extracted. Bacterial superantigens are potent T cell activators that can have acute or chronic effects on the central nervous system. This study aimed to develop a mouse polyclonal antibody against enterotoxin B of Staphylococcus aureus.

    Materials and Methods

    The Bradford method was used to determine protein concentration. For evaluation and identification of the antigen, the samples were transferred onto a nitrocellulose membrane by SDS-PAEG gel and analyzed by western blot analysis. Mice immunization was performed at intervals of zero, two, and four weeks using intraperitoneal injection. Antibody titer was measured in antisera isolated from the animal by the ELISA method.

    Results

    Different concentrations of protein (0-32 μg) with different adsorption were calculated with the formula y = 0.0279x + 0.1222. There was no excess protein in the acrylamide gel. In the western blot analysis, the resulting bands represent complete conformance with the standard sample and are free from any unwanted protein. The results of the ELISA test were significant for the secretion of the second time at p <0.05. In the double diffusion test, there was a bond between the control and the antigen.

    Conclusion

    Prepared toxoid has completely lost its fecundity and therefore could be used to immunize and produce polyclonal antibodies against enterotoxin B of Staphylococci.

    Keywords: Staphylococcus, Antibodies, Central Nervous System
  • Ali Sepehrinezhad, Javad Momeni, Ali Gorji, Sajad Sahab Negah* Pages 93-106
    Introduction

    Psychoneuroimmunology researchers have focused on experimental and clinical investigations to figure out how stressors and their negative emotions can affect the physiological alterations and impact on health. Clinical investigations show that the central nervous system interacts with the endocrine and immune systems in a bidirectional manner. Stress-induced immune dysregulation is occurred by the humoral and cellular immune responses. Furthermore, chronic stress can promote the production of proinflammatory cytokines, such as interleukin (IL)-6, which leads to an increase of a variety of chronic diseases.

    Conclusion

    Given the impact of stress on health outcomes, it is necessary to improve our knowledge on the implicated pathways in which stress affects immune functioning, as well as the psychological factors that may impair or improve the effects of stress on immune responses. The aim of this study was to review the recent investigations on the role of stress on immune system and the psychological factors that may regulate this effect.

    Keywords: Immune System, Psychoneuroimmunology, Health
  • Maliheh Babazadeh, MohammadReza Zolfaghary, Sadegh Shirian, Amir Ghaemi* Pages 107-118
    Introduction

    Glioblastoma multiforme (GBM) is a severe type of brain tumors with very poor prognosis and a median survival time of about 15 months. To identify new biomarkers and therapeutic approaches, novel methods are crucial to treat GBM, based on the biological and molecular nature of these tumors. Recently, microRNAs (miRNAs) have been extensively used with the aim of developing accurate molecular therapies, due to their emerging role in the regulation of cancer-related genes. miRNAs, a class of small non-coding RNA species, have vital roles across various biological processes, which may serve as diagnostic and prognostic tools in GBM.

    Conclusion

    This review indicated that miRNAs signatures could be used for developing new molecular therapies to enhance the survival of GBM patients. On the other hand, miRNAs regulate a wide range of cellular functions, allowing them to modulate many pathways critical to GBM progression, including proliferation, cell death, metastasis, angiogenesis, and drug resistance.

    Keywords: Glioblastoma, MicroRNAs, Cell Death
  • Shiva Nematgorgani, Zahra Gholi, Soodeh Razeghi Jahromi, Mansoureh Togha, Fariba Karimzadeh* Pages 119-129
    Introduction

    Migraine is a common, painful and potentially debilitating disease that is characterized by frequent, unilateral, pulsating attacks of moderate to severe severity. The main cause of migraine is unknown. It seems the B vitamins affect clinical symptoms of the migraine headache. In this study, we reviewed the effects of some vitamins B on improving the symptoms of migraine headaches and their possible mechanism of action. In this study, we evaluated the articles published between 2002 and 2018 on this topic in Scopus, Science Direct, PubMed, and Google Scholar.

    Conclusion

    The findings of several studies suggest that some of vitamins B can improve migraine headaches, particularly their frequency and severity. Dietary supplementation of vitamins B could efficiently prevent or alleviate different symptoms of the migraine headache.

    Keywords: Migraine Disorders_Thiamine_Folic Acid_Pyridoxine_Vitamin B 12
  • Afshin Montazeri, Milad Akhlaghi*, AhmadReza Barahimi, Ali Jahanbazi Jahan Abad, Reza Jabbari Pages 130-146
    Introduction

    Metals have always proved their nature as integral parts of the Earth's crust, water, air and various ecosystems. Rare metals are commonly used as enzyme cofactors and act to regulate the cell functions. The accumulation of metals in the brain indicates the important role of these substances in the nervous system. The lack of these metals is associated with a variety of neurological diseases. On the other hand, enhancement of metal levels may lead to various harmful intracellular events, including oxidative stress, mitochondrial dysfunction, DNA fragmentation, protein falsity, endoplasmic endothelial stress, disturbance in autophagy and induction of apoptosis. To date, adverse effects of metal imbalances with multiple human diseases, such as Alzheimer's disease, amyotrophic lateral sclerosis, autism spectrum disorders, Guillen-Barre disease, Persian Gulf War syndrome, Huntington's disease, multiple sclerosis, Parkinson's disease, and Wilson's disease, have been reported. The role of some of these metal ions, especially in brain function, is important, which led to the introduction of the term metalloneurochemistry to describe the study of metallic ions in the nervous system at the molecular level.

    Conclusion

    Various metals play an important role in the regulation of multiple vital processes of neurons. Deficiency or elevated levels of any of these metals have harmful effects on the human nervous system, which may contribute to different neurodegenerative diseases.

    Keywords: Heavy Metal Poisoning, Nervous System, Nerve Degeneration