فهرست مطالب

طب کار - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار 1399)

نشریه طب کار
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم هاشمی، غلامحسین حلوانی، محسن عسکری شاهی، عبدالحمید تاجور، سیده فاطمه وحدانی، امیرهوشنگ مهرپرور* صفحات 1-12
    مقدمه

    مشاغل اداری از جمله مشاغلی هستند که شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در آن ها بالا می باشد. یکی از مهمترین ریسک فاکتورهای این اختلالات، پوسچر نامناسب کارکنان و شرایط محیطی نامطلوب  می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی شیوع  اختلالات اسکلتی-عضلانی و ریسک فاکتورهای مرتبط با آن در کارکنان اداری مراکز بهداشتی درمانی شهرستان میناب در سال 1397 انجام پذیرفت.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و به روش  مقطعی بر روی 104 نفر از کارکنان اداری مراکز بهداشتی درمانی شهرستان میناب در سال 1397  انجام شد. جهت تعیین  شیوع  اختلالات اسکلتی-عضلانی پرسشنامه نوردیک و برای ارزیابی سطوح مواجهه با ریسک فاکتورها از روش ROSA استفاده گردید. داده ها با استفاده از  آماره های توصیفی و آزمون آماری کای دو (Chi-Squre) و نرم افزارSpss   تجزیه و تحلیل شدند . از نرم افزار Excel  جهت رسم نمودار داده ها استفاده گردیده است.

    نتایج

    نتایج مطالعه نشان داد که نواحی کمر (5/63 درصد)، گردن (9/51 درصد) و قسمت فوقانی پشت (50 درصد) دارای بیشترین میزان فراوانی اختلالات اسکلتی-عضلانی در بین کارکنان اداری مورد مطالعه بوده است. ارتباط معناداری بین وجود اختلال اسکلتی-عضلانی با سن، جنس و BMI مشاهده نشد (05/0 ˃P) اما با سابقه کاری ارتباط معناداری (05/0 ˂P) را نشان داد. 6/36 درصد از کارکنان در اولویت اول اقدامات اصلاحی (یعنی لزوم هر چه سریع تر اقدامات ارگونومیکی) قرار گرفتند. ارتباط معناداری بین پوسچر نامناسب و وجود درد در گردن مشاهده گردید (05/0 ˂P).

    نتیجه گیری

     فراوانی اختلالات اسکلتی عضلانی در کارکنان اداری مراکز بهداشتی درمانی بالا بود و درد گردن با پوسچر نامناسب فرد ارتباط داشت.

    کلیدواژگان: شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی، ROSA، عوامل خطرارگونومی، کارکنان اداری اداری
  • سعید امامقلی زاده*، سید امیر حسینی صفحات 13-23
    مقدمه

    یکی از بخش های مهم اقتصاد کشور که ظرفیت بالایی در ایجاد فرصت های شغلی دارد، پروژه های ساختمانی می باشد. پروژه های ساختمانی به عنوان جزیی از مجموعه عظیم و استراتژیک پروژه های عمرانی بوده که متاسفانه به دلیل بی توجهی به مقوله ایمنی، سهم عمده ای از حوادث ناشی از کار را به خود اختصاص داده است. یکی از مهم ترین مسایلی که می تواند در ایجاد این حوادث در پروژه های ساختمانی دخیل باشد؛ ضعف یا فقدان مدیریت ارزیابی ریسک به صورت جامع و کارآمد می باشد. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی ریسک های ایمنی در پروژه های ساختمانی با رویکرد ترکیبی FUZZY FMEA و FUZZY TOPSIS می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی و از نظر هدف کاربردی محسوب می گردد. مطالعه به صورت موردی روی پروژه احداث شهرک قصردریا واقع در شهرستان محمودآباد در سال 1394 پرداخته شده است. جمع آوری داده ها از طریق میدانی روی جامعه آماری شامل مدیران پروژه، مهندسان ناظر و مجری و متخصصان در زمینه ایمنی ساختمان انجام گردید. سپس داده ها در نرم افزارهای MATLAB, EXCEL محاسبه شده و خروجی دو روش FUZZY FMEA و FUZZY TOPSIS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    ریسک های شناسایی شده، طی پرسش نامه در اختیار متخصصان و خبرگان در زمینه ی ایمنی ساختمان قرار گرفت. مهم ترین ریسک هایی که از روش FUZZY TOPSIS استخراج شده مربوط به برخورد بازوی جرثقیل با ساختمان و لغزیدن و سقوط افراد از روی رمپ راه پله می باشد. در روش FUZZY FMEA ریسک های مربوط به سقوط افراد از لبه گودبرداری، لغزیدن و سقوط از روی رمپ راه پله و سقوط از روی داربست و جایگاه های کار دارای بالاترین رتبه می باشند.

    نتیجه گیری

    مهم ترین ریسک های شناسایی شده صنعت ساختمان از دو روش، شامل سقوط افراد از لبه گودبرداری، لغزیدن و سقوط از روی رمپ راه پله و سقوط از روی داربست، جایگاه های کار، برخورد بازوی جرثقیل با ساختمان و لغزیدن و سقوط افراد از روی رمپ راه پله می باشد.

    کلیدواژگان: ریسک ایمنی، پروژه های ساختمانی، منطق فازی، FUZZY FMEA، FUZZY TOPSIS
  • ساغر سلاجقه، آفرین اخوان*، علیرضا حاجی حسینی صفحات 24-33
    مقدمه

    بدون تردید شناسایی مخاطرات شغلی و مدیریت ریسک های ایمنی و بهداشت، مهم ترین ماموریت و مسئولیت نظام مدیریت ایمنی و بهداشت در سازمان ها بوده است و اتخاذ برنامه های مدون جهت تحقق این مهم، کلید بهبود مستمر این نظام و ارتقای آن می باشد.

    روش بررسی

    این مقاله توصیفی- تحلیلی، به منظور تعیین روش بهینه ارزیابی ریسک در پروژه های عمرانی به رشته تحریر درآمده است. در این پژوهش با استفاده از مطالعات تحقیقات پیشین و جمع آوری نظرات خبرگان و پس ازآن با استفاده از 3 تکنیک پرکاربرد، یک فعالیت مهم در صنعت ساخت فولاد بررسی و ارزیابی ریسک گردید. سپس ماتریس تصمیم بر اساس نقاط قوت و ضعف مدل ها تشکیل شد و در انتها اولویت بندی این 3 روش با استفاده از روش تصمیم گیری تحلیل سلسله مراتبی صورت پذیرفته است.

    نتایج

    در این مطالعه 5 عامل کلیدی، میزان کاربرد در شناسایی خطرات، قابلیت استفاده در مراحل مختلف ارزیابی ریسک، قابلیت راستی آزمایی، سهولت کاربرد و نیاز آموزشی آن و هزینه، به عنوان مهم ترین معیارهای انتخاب یک تکنیک ارزیابی ریسک مشخص شده و روش FMEA به عنوان روش برتر ارزیابی ریسک عنوان گردیده است.

    نتیجه گیری

     روش FMEA با توجه به قابلیت هایی که دارد به عنوان روش بهینه ارزیابی ریسک پروژه های عمرانی معرفی شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، پروژه ساختمانی، FMEA، FTA، JSA، AHP
  • اعظم عسگری، علی اصغر پرچ*، سید جلیل میرمحمدی، امیرهوشنگ مهرپرور، الهه دانشیان، زهرا نکوفر صفحات 34-44
    مقدمه

    با توجه به استفاده روزافزون از روش های آنژیوگرافی و احتمال ابتلا به خطرات قطعی و تصادفی برای پرتوکاران این بخش نسبت به سایر روش های رادیولوژیکی، حفاظت پرتوی این پرتوکاران از اهمیت بالایی برخوردار است. این مطالعه بر آن است تا دوز موثر پرسنل بخش آنژیوگرافی را بدست آورده و با حد دوز استاندارد مقایسه گردد و راه کارهای کاهش دوز شغلی آنژیوگرافی بیان گردد.

    روش بررسی

    در این پژوهش گزارش فیلم بج افراد پرتوکار در اتاق آنژیوگرافی از 1394 تا 1397 بررسی گردید و دوز موثر دوره ای و سالیانه 34 پرتوکار به دست آمد. همچنین ارتباط بین دوز موثر و شاخص توده بدنی، سابقه پرتوکار و جنس و سن پرتوکار نیز مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که متوسط دوز موثر پزشکان، پرستاران و رادیوتکنولوژیست بخش آنژیوگرافی در مدت 2 ماه در هر دوره 2/0 میلی سیورت و متوسط دوز موثر سالیانه آن ها به ترتیب 6/1، 2/1 و 2/1 بوده است. همچنین ارتباط معناداری بین دوز موثر و سابقه، سن، جنس و شاخص توده بدنی یا BMI پرتوکاران مشاهده نشده است.

    نتیجه گیری

     دوز موثر پرتوکاران این مطالعه کمتر از حد دوز سالیانه می باشد. پایین بودن دوز موثر موجب نمی شود تا حفاظت پرتوی آن ها کم اهمیت باشد زیرا این کاهش می تواند به دلیل رعایت حفاظت پرتوی توسط پرسنل بخش باشد؛ بنابراین تا حد ممکن باید اقدامات حفاظتی جهت کاهش پرتوگیری پرتوکاران آنژیوگرافی صورت گیرد. در این پرتوکاران حفاظت از تیرویید، چشم، گنادها و اندام هایی که معمولا خارج از روپوش سربی قرار دارند از اهمیت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: آنژیوگرافی، دوز موثر، حفاظت پرتوی، کاردیولوژیست، دوز شغلی
  • سمیه مرادی بن توت، غلامحسین حلوانی، ناصر صدرا ابرقویی، سارا جام برسنگ، حسین فلاح*، ویداسادات انوشه، بابک صمصامی صفحات 45-54
    مقدمه

    سالانه در دنیا افراد زیادی در اثر سوانح جاده ای جان خود را از دست می دهند و یا دچار صدمات جبران ناپذیری می شوند. یکی از علل تصادفات عوامل شناختی رانندگان می باشد که رنگ وسیله ی نقلیه از جمله مواردی است که بر عملکرد شناختی رانندگان تاثیر دارد. لذا این پژوهش با هدف بررسی رابطه ی رنگ وسیله ی نقلیه با نوع تصادفات منجر به فوت و جرح است.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی و به روش مقطعی بر روی 300 مورد از تصادفات انتخاب شده به روش تصادفی ساده در کرمان انجام شد. اطلاعاتی شامل نحوه ی تصادف، نام و رنگ وسیله ی نقلیه، محل، علت، ساعت، حوزه استحفاظی، ایام هفته، فصل و نوع حادثه از آمار پلیس راه و اداره ی راهنمایی و رانندگی جمع آوری شده و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج مطالعه نشان داد که حوادث در روز (ساعات روشن) بیشتر رخ داده است. موتورسیکلت، وسایل نقلیه با رنگ مشکی و سفید بیشترین و وسایل نقلیه با رنگ زرد و بژ کمترین فراوانی تصادفات را داشتند. تفاوت معنی داری میان رنگ وسیله ی نقلیه (تیره و روشن) و سایر متغیرها با نوع تصادفات منجر به فوت و جرح رانندگان مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج این بررسی رابطه ی معنی داری میان متغیر رنگ وسایل نقلیه (تیره و روشن) با نوع تصادفات منجر به فوت و جرح رانندگان مشاهده نشد. به نظر می رسد یکی از دلایل آن تفاوت روش های تجزیه و تحلیل آماری می باشد. برای بررسی ارتباط نوع تصادفات و رنگ وسیله ی نقلیه نیاز به مطالعات بیشتری می باشد.

    کلیدواژگان: تصادفات، رانندگان، ارگونومی شناختی، وسیله ی نقلیه
  • رضا سلطانی شال*، فاطمه سعادت بین جواهری، عذرا زبردست صفحات 55-68
    مقدمه

    مشکلات سلامت روانی در بین پرستاران متداول است چراکه می بایست با تنیدگی های محل کار خود نظیر مشکلات چرخه استراحت-کار، مسئولیت پذیری بیش از حد، مشکلات مالی، فقدان اوقات تعطیلی، تنش های کاری، چارچوب های ارتباط با بیمار و مشاهده تجربیات رنج آور بیماران مواجه شوند. این عوامل می تواند سبب کاهش بهزیستی آنها شود، با این حال، در حال حاضر مقیاس مختصر و کاربردی برای ارزیابی توانمندی های پرستاران وجود ندارد. بنابراین، هدف مطالعه حاضر ارزیابی ویژگی های روان سنجی مقیاس بهزیستی پرستاران در محیط کار بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی، 194 پرستار مقیاس بهزیستی پرستاران در محیط کار را تکمیل کردند. مقیاس بهزیستی پرستاران در محیط کاراز 67 سوال متشکل است و ویژگیهای روانسنجی از طریق روایی صوری، روایی محتوایی، روایی همزمان، روایی سازه بررسی شد. تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS انجام شد.

    نتایج

    روایی صوری و محتوایی توسط پنج روانشناس مورد تایید قرار گرفت. شاخص KMO و کرویت بارتلت نشان دادند که ماتریس همبستگی به منظور انجام تحلیل عاملی اکتشافی مناسب است. تحلیل عامل با تحلیل مولفه اصلی یک عامل را با میزان تبیین 066/67 درصد واریانس کل استخراج کرد. همسانی درونی از طریق آلفای کرونباخ 957/0 بدست آمد. بر اساس یافته های پژوهش حاضر، 1/2 درصد از پرستاران بهزیستی خیلی کم، 7/6 درصد بهزیستی کم، 6/66 درصد بهزیستی متوسط و 7/22 درصد بهزیستی زیاد تجربه کردند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد که مقیاس بهزیستی پرستاران در محیط کار ویژگی های روانسنجی مناسبی دارد و شاخص غربالگری روا و پایایی در سنجش بهزیستی پرستاران است. این شاخص می تواند ارزیابی بهزیستی را به روشی مختصر و کاربردی در پرستاران تسهیل کند. بعلاوه بررسی و بهبود بهزیستی پرستاران در محیط کار می بایست مورد توجه جدی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کارکنان پرستار بیمارستان، روانسنجی، بهزیستی
  • احمد ذوالفقاری، عبدالرضا زارعی، مهرداد مستغاثی، حمیده میهن پور، محمدجواد زارع سخویدی* صفحات 69-75
    مقدمه

    بنزن، تولوین، زایلن و اتیل بنزن BTEX از جمله مهم ترین ترکیبات هیدروکربنی آروماتیک در فرآورده های نفتی می باشند. ترکیبات BTEX به علت داشتن فشار بخار بالا به راحتی به صورت گاز و بخار درآمده و با هوای محیط ترکیب می شوند. کارگران شاغل در سکوهای بارگیری با استنشاق ترکیبات BTEX در معرض مواجهه با این ترکیبات می باشند. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر مواجهه تنفسی با ترکیبات BTEX بر روی شاخص های عملکردی ریه بود.

    روش بررسی

    در یک مطالعه توصیفی- مقطعی که در بازه زمانی سال 1394 تا 1395 بر روی کارگران سکوهای بارگیری فرآورده های نفتی انجام گرفت. تعداد 18 نمونه هوا از منطقه تنفسی فرد برای تعیین میزان مواجهه کارگران به آلاینده های بنزن، تولوین، زایلن و اتیل بنزن تهیه شد. نمونه برداری با استفاده از جاذب زغال فعال انجام گردید. جهت تعیین و ارزیابی شاخص های عملکردی ریه از تست اسپیرومتری طبق دستورالعمل سازمان ایمنی و بهداشت شغلی آمریکا  OSHA استفاده شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از آنالیز نمونه های اخذ شده نشان داد که میانگین میزان مواجهه کارگران با بنزن بالاتر از حد مجاز مواجهه شغلی و میانگین مواجهه با اتیل بنزن، تولوین و زایلن پایین تر از حد مجاز مواجهه شغلی بوده است. همچنین نتایج حاصل از آزمون اسپیرومتری افت در شاخص های عملکردی ریه شامل ظرفیت حیاتی سریع FVC، ظرفیت حیاتی سریع در ثانیه اول FEV1، نسبت ظرفیت حیاتی در ثانیه اول به ظرفیت حیاتی سریع (FEV1/FVC) را نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد مواجهه با ترکیبات BTEX می تواند بر شاخص های عملکردی ریه اثر گذاشته و باعث کاهش آن ها شود.

    کلیدواژگان: بنزن، تولوئن، زایلن، اتیل بنزن، مواجهه تنفسی، اسپیرومتری
  • خسرو صادق نیت حقیقی، سحر افتخاری، فرزانه میرزاآقایی، زهرا بنفشه آل محمد* صفحات 87-97
    مقدمه

    خواب آلودگی بیش از حد با عوارض قابل توجه و افزایش خطر مرگ و میر در خود فرد و دیگران همراه است. تستMWT جهت سنجش پاسخ به درمان این اختلال با ارزیابی توانایی بیدار ماندن افراد در شرایط استاندارد تست، طراحی شده است. با توجه به وجود روش های مختلف جهت انجام و تفسیر تست MWT و اهمیت یکسان سازی روش انجام و تفسیر این تست در کشور، بومی سازی راهنمای استفاده بالینی تست MWT مد نظر قرار گرفت.

    روش بررسی

    در ابتدا راهنماهای بالینی موجود در زمینه تست MWT بررسی شد و یک راهنما به عنوان راهنمای اصلی انتخاب و توصیه های سایر راهنماها نیز مد نظر قرار گرفت. سپس به منظور استاندارد سازی خدمات بالینی ارایه شده به بیماران، با توجه به شرایط و امکانات موجود در کشور، بومی سازی راهنمای استفاده بالینی تست MWT انجام شد.

    نتایج

    این راهنما شامل توصیه های استاندارد جهت انجام تست MWT و تفسیر آن است. برای هر یک از توصیه ها "سطح شواهد موجود" نیز مشخص شده است که شامل سطوح standard، guideline و option می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع خواب آلودگی و اهمیت آن در ایمنی، حوادث شغلی و سوانح جاده ای و نقش تست MWT در ارزیابی آن، امید است که با ارایه هزینه-اثربخش ترین روش تشخیصی در این راهنما، گامی در جهت تخصیص بهتر منابع سلامت در کشور صورت گیرد.

    کلیدواژگان: خواب آلودگی، MWT، راهنمای بالینی، مشاغل حساس
|
  • Maryam Hashemi, GholamHossein Halvani, Mohsen Askari Shahi, Abdulhamid Tajvar, Sayyid Fatemeh Vahdani, AmirHoushang Mehrparvar* Pages 1-12
    Introduction

    Prevalence of musculoskeletal disorders (MSDs) is high among office workers. One of the most important risk factors of these disorders is awkward posture and inappropriate environmental conditions. So, this study was carried out to determine frequency of MSDS and its related risk factors among the office workers of Minab city healthcare centers in 2018.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 104 staff in Minab city health care centers. Nordic musculoskeletal disorders questionnaire was applied to determine the prevalence of MSDs and Rapid Office Strain Assessment (ROSA) method was used for posture analysis. The data were analyzed by SPSS version 21 using descriptive statistics and chi-square test. Excel software was used to plot the graph.

    Results

    The highest prevalence rates of MSDs were reported in low back (63.5%), neck (51.9%) and upper back (50%). There was no significant difference between MSDs and age, sex and BMI (P˃0.05) but there was a significant relationship with work experience (P˂0.05). Totally, 36.6% of employees were placed in the first priority of corrective actions (i.e. the need for ergonomic interventions as soon as possible). There was a significant correlation between awkward posture and neck pain (P <0.05).

    Conclusion

    The frequency of MSDS in health center office workers was high and neck pain was related to awkward posture.

    Keywords: Office workers, Ergonomic risk factors, Musculoskeletal disorders, ROSA Technique
  • Saeid Emamgholizadeh*, Seyed Amir Hoseini Pages 13-23
    Introduction

    Construction projects are one of the most important sectors of the economy of the country, which has a high capacity for job creation. Construction projects as part of a huge and strategic set of construction projects that unfortunately have a large share of work-related accidents due to the lack of attention to safety. One of the most important issues that can contribute to these events in construction projects is the weakness or lack of comprehensive and efficient risk management. The purpose of the present study was to identify and rank safety risks in construction projects with the combined approach of FUZZY FMEA and FUZZY TOPSIS

    Materials and Methods

    This study is descriptive-survey research in terms of purpose and terms of data collection The research was conducted by case study in the case of Qasrdaria town project in Mahmudabad city in 2015. Data collection was through a field study on the statistical population, including project managers, supervising and executive engineers, and building safety experts. The data were calculated in MATLAB and EXCEL software and the output of FUZZY FMEA and FUZZY TOPSIS methods were analyzed. This method for subsequent stages of risk assessment and risk control based on their priority, as well as cost savings.

    Results

    The identified risks were given to the building safety specialists in the form of a questionnaire. The most important risks extracted from the FUZZY T.O.P.S.I.S method were related to the colliding crane arm with the building and then slipping and falling off the people from the stair ramp. In the FUZZY F.M.E.A method, the risks associated with falling from the edge of the pit, slipping and falling off the stair ramp, as well as falling from the scaffolding and workstations are the highest.

    Conclusion

    The most important identified risks in the construction industry based on these two ways are as follows: falling off the edge of a pit, slipping and falling from a stair ramp falling from a scaffold, workstations, colliding of crane arm with the building and slipping and falling people from the stair ramp

    Keywords: Construction projects, Fuzzy logic, FUZZY FMEA, FUZZY TOPSIS, Safety risk
  • SAGHAR SALAJEGHEH, Afarin Akhavan*, Alireza Hajihosseini Pages 24-33
    Introduction

    Identifying occupational hazards and managing occupational safety and health risks has been the most important mission and responsibility of the health and safety management system in organizations and adopting coded plans to achieve this is the key to continuously improving this system and promoting it. The aim of the present study was to determine the optimal risk assessment methodology in development projects.

    Materials and Methods

    This was a descriptive-analytic research In this research, using previous research studies and collecting expert opinions, the most important criteria for selecting a specific risk assessment methodology, and then using one of the three most-used techniques is an important activity in the steel making industry and risk assessment. Then, the decision matrix is based on the strengths and weaknesses of the models. The prioritization of these three methods is done using the hierarchical analysis decision method.

    Results

    In this paper, five key factors, the degree of application in identifying hazards, usability in different stages of risk assessment, reliability, ease of use, and training needs and costs, are identified as the most important criteria for choosing a risk assessment technique and the FMEA method was considered as the best  Risk Assessment Method.

    Conclusion

    FMEA methodhas been introduced with regard to its capabilities as an optimal risk assessment method for contruction projects.

    Keywords: Risk assessment, Construction projects, Hazard, FMEA, JSA, AHP
  • Azam Asgari, Aliashghar Parach*, Jalil Mirmohamadi, AmirHoshang Mehrparvar, Elahe Daneshian, Zahra Nekoofar Pages 34-44
    Introduction

    Due to the increasing use of angiography procedures and the higher risk of deterministic and stochastic effects for radiation workers of these sections than other radiological procedures, radiation safety is very important among angiography staff. Therefore, this study aimed to obtain the effective dose of angiography staff, compare them with the standard dose limit, and finally outline the strategies for occupational dose reduction in angiography.

    Methods

    In this study, the report of film dosimetry of angiography staff was studied and the effective periodic and annual doses of 34 radiographs were reported from the year 2015 to 2018. The relationship between effective dose and body mass index, work experience, gender and age of staff was also evaluated.

    Results

    The results showed that the average effective dose of the physicians, nurses and radiographers in 2 months period were 0.2 mSv and their average annual effective dose were 1.6, 1.2 and 1.2, respectively. In addition, there were no significant relationship between effective dose and work experience, age, sex and BMI of the radiation workers.

    Conclusion

    The effective dose of radiation in this study is less than the annual dose.. Low effective doses do not make their radiation protection less important because this reduction can be due to radiation protection by personnel in this ward. Therefore, as far as possible, radiation protection measures should be taken to reduce the radiation exposure of catheterization lab staff. In these radiologists thyroid protection, eyes, gonads, and the organs that are usually outside the lead apron is of great importance.

    Keywords: Angiography, Effective Dose, Radiation protection, Cardiologist, Occupational dose
  • Somayeh Moradi Bontoot, GholamHossein Halvani, Naser Sadra Abarghouei, Sara Jambarsang, Hossein Fallah*, Vida Sadat Anoosheh, Babak Samsami Pages 45-54
    Introduction

    Annually, many people die or suffer from irreparable injuries in road accidents worldwide. One of the causes of accidents is drivers, cognitive factors and the vehicle color is one of the factors that affect the cognitive performance of the drivers. Therefore, this study aimed to investigate the relationship between vehicle color and type of accidents leading to death and injury.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 300 randomly selected cases of accidents in Kerman. Information including the manner of accident, name and color of vehicle, location, cause, time, area of protection, weekday, season and type of accident were collected from traffic police and traffic department statistics and analyzed by using SPSS software.

    Results

    The results of the study showed that most of the accidents occurred during daylight hours. Motorcycle, black and white vehicles had the highest and yellow and beige vehicles had the least frequency. There was no significant difference between vehicle color (dark and light) and other variables with the type of accidents leading to the driver's death and injury.

    Conclusion

    According to the results of this study, no significant relationship was observed between vehicle color (dark and light) and the type of accidents leading to death and injury on. One of the reasons seems to be the difference between the methods of statistical analysis. Further studies are needed to investigate the relationship between the type of accidents and vehicle color.

    Keywords: Accidents, Drivers, Cognitive ergonomics, Vehicle
  • Reza Soltani Shal*, Fatemeh Saadatbin Javaheri, Azra Zebardast Pages 55-68
    Introduction

    Mental health problems is common among nurses, because they have to deal with to workplace stresses such as work-rest cycle problems, overload responsibility, financial problems, lack of vacation time, pressures of work, patient communication frameworks  and painful experiences of patients. These factors can decrease their wellbeing, but there is not brief and practical scale to assess psychological resiliency among nurses. Therefore, the aim of the present study was to evaluate the psychometric properties of the hospital nurses’ well-being at work scale.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 194 nurses. The hospital nurses’ well-being at work was administered. The hospital nurses’ well-being at work is composed of 67 items and psychometric properties were examined through the Face validity, Content Validity, Concurrent validity, Construct validity. The data were analyzes by SPSS software.

    Results

    Face and content validity were approved by five psychologists. The KMO index and Bartlett's Cruity Index indicated that correlation matrix was suitable for performing exploratory factor analysis. Factor analysis with Principal Component Analysis extracted one factor with 67.06% total variance. Internal consistency was confirmed by a Cronbach’s alpha of 0.957. According to the findings of the present study, 2.1% of nurses experienced very low well-being, 6.7% experienced low, 66.6% experienced moderate and 22.7% experienced high one.

    Conclusion

    This study showed that the hospital nurses’ well-being at workplace had appropriate psychometric properties and is a valid and reliable screening index to measure well-being of nurses. This index could facilitate the assessing Well-Being in brief and practical way among nurses.

    Keywords: Hospital Nursing Staff, Psychometrics, Well-Being
  • Ahmad Zolfaghari, Abdoreza Zarei, Mehrdad Mostaghaci, Hamide Mihanpour, MohammadJavad Zare Sakhvidi* Pages 69-75
    Introduction

    Benzene, toluene, xylene and ethylbenzene (BTEX) are the most important aromatic compounds in petroleum products. Due to high vapor pressure, BTEX compounds easily change to gas form and mixed with ambient air. Petroleum products loading workers are exposed to these compounds by the inhalation of BTEX compounds. The aim of this study was to evaluate the effects of respiratory BTEX exposure on lung function indicators .

    Materials and Methods

    A cross sectional study was conducted on petroleum products loading workers in 2015 until 2016. there were process of inclusion and exclusion in working tasks. 32 people participated in this study consciously. Eighteen samples of air was gotten in the breathing zone of workers. Sampling was performed by  indivial sampling pump 222-4 model by use of activated charcoal were taken to determine the workers' exposure to benzene, toluene, xylene and ethyl benzene. Method of sampling was 1501 NIOSH.To determine and evaluate the lung function, spirometry tests were performed according to OSHA protocols.

    Results

    The results of analysis of samples showed that the average exposure to benzene was above the occupational exposure limit and the average exposure to ethyl benzene, toluene and xylene were below the occupational exposure limit. Lung functions indices, including FVC, FEV1, FEV1 / FVC  were reduced.

    Conclusion

    The results showed that exposure to BTEX compounds could affect lung function indices, and reduced Lung functions indices.

    Keywords: Benzene, Toluene, Xylene, Ethyl Benzene, Inhalation exposure, Spirometry
  • Khosro Sadeghniiat Haghighi, Sahar Eftekhari, Farzaneh Mirzaaghaee, Zahra Banafsheh Alemohammad* Pages 87-97
    Introduction

    Excessive daytime sleepiness is related to significant morbidity and mortality in either the patients or others. Maintenance of Wakefulness Test (MWT) is designed to evaluate the ability to maintenance of wakefulness in standard conditions of the test. Due to the existence of different methods for performing and interpreting the MWT test and the importance of unifying the method of performing and interpreting this test in Iran, the localization of the clinical use guide of the MWT test was considered.

    Materials and Methods

    Initially, it was studied the available guidelines, and one of them was chosen as the main guideline. Then, to standardize the clinical services provided to patients, according to the conditions and facilities in Iran, the localization of the clinical guideline of MWTtest was performed. .

    Results

    This guideline contained recommendations for implementation and interpretation of MWT. For each recommendation, the level of evidence including “standard”, “guideline” and “option” was specified.

    Conclusion

    Given the prevalence of drowsiness and its importance in safety, occupational accidents and road accidents and the role of MWT testing in its evaluation, it is hoped that by providing the most cost-effective diagnostic method in this guide, a step will be taken to better allocate health resources in the country.

    Keywords: Sleepiness, MWT, Clinical Guideline, Safety Sensitive Jobs