فهرست مطالب

مجله پویش در آموزش علوم انسانی
پیاپی 3 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • رسول بهنام*، مهران بیغمی، محمدعلی ضیایی صفحات 1-18

    پیچیدگی و پردامنه بودن تعلیم و تربیت، می طلبد که ضمن بررسی این مهم از زوایای گوناگون، برای آن وقت زیادی صرف شود. یکی از این زاویه ها، چگونگی کاربرد اصول تربیت با توجه به دیدگاه اندیشمندان اسلامی در آثار شاعران پارسی گوی است. با بررسی آثار استاد شهید مرتضی مطهری، از اندیشمندان معاصر اسلامی، درخصوص تربیت، اصول و قواعدی را می توان ردیف نمود که رعایت آن ها، رسیدن به اهداف تربیت اسلامی را ممکن خواهد ساخت؛ یکی ازاساسی ترین این اصول، اعتدال است که در این مقاله از چند منظر به آن پرداخته شده است. در بخش نخست مقاله، معنا و مفهوم تربیت و اعتدال از دیدگاه های گوناگون مورد بررسی قرار گرفته و بعد از آن نقش تربیتی این اصل در قرآن و حدیث بیان گردیده، سپس در بخش پایانی چگونگی کاربرد این اصل به عنوان یک صفت برتر در آثار شاعران و نویسندگان بزرگ ادب فارسی، ذکر و به مقایسه گذاشته شده است.این تحقیق، با روش کیفی توصیفی انجام گرفته و روش گردآوری اطلاعات آن، کتابخانه ای و تحلیل محتوا می باشد. منابع تحقیق هم شامل کتاب ها، پایان نامه ها، مجلات، مقالات و پژوهش ها و تحقیقات مرتبط با موضوع بوده اند.

    کلیدواژگان: : تربیت اسلامی، اصول، اعتدال، مطهری، شاعران پارسی گو
  • حامد شکوفگی*، سکینه احمدیان صفحات 19-30

    از مواد ارزشیابی درس فارسی در پایه های مختلف، درک مطلب یا مهارت خواندن است. بنابراین یکی از اهداف مهم درس فارسی در پایه های مختلف تحصیلی این است که بیاموزند چگونه یک متن را صحیح بخوانند و سپس آن را بفهمند و از آن نتایجی استنباط کنند. اما بنابر آخرین آمار مطالعات بین المللی پیشرفت سواد خواندن (پرلز) که به ارزیابی میزان درک خوانداری دانش آموزان جهان در هر پنج سال می پردازد، دانش آموزان ایرانی در زمینه درک و فهم متن وضعیت نامناسب و ضعیفی دارند. هر دانش آموز برای فهم متن باید علاوه بر فهم کلمات و جملات تشکیل دهنده آن متن، بتواند بین این جملات روابط معنایی ایجاد کند. روابط منطقی معنایی بین جملات متن با نشانه هایی که نشانه های انسجام نام دارد، ایجاد می شود. خوشبختانه با رویکرد جدیدی که در تالیف کتب فارسی در سال های اخیر دیده می شود، مباحث متن و انسجام متن خصوصا بحث حروف ربط (پیوندی) و ضمیر به عنوان نشانه های انسجام (از پایه چهارم در بخش درک متن با زبانی ساده و بدون مباحث نظری پیچیده) آمده است و در پایه های بالاتر خصوصا در کتاب جدید نگارش سال دهم متوسطه، مباحث حروف ربط و ضمیر هم به صورت نظری و هم با تمرین های عملی در چهار بخش «هنجار نوشتار» گنجانده شده است. اگرچه از میان نشانه های انسجام بیشتر به حرف ربط، ضمیر و علایم نگارشی، قید و صفت ترتیبی در کتاب های فارسی پرداخته شده است، اما اگر همین مباحث با جدیت و به طور عملی در کلاس های نگارش به دانش آموزان آموزش داده شود، قطعا در سال های آینده شاهد رشد وضعیت فعلی نامناسب مهارت خواندن خواهیم بود.

    کلیدواژگان: مهارت خوانداری، درک مطلب، متن، انسجام، فارسی
  • محمد بهروزی* صفحات 31-49

    مطالعه حاضر با هدف بررسی فعالیت نهادهای فرهنگی از دیدگاه دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان مرکز شهید مطهری فارس انجام شده است. این پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری شامل 700 نفر از دانشجویان مرکز آموزش عالی شهید مطهری فارس بوده که یک نمونه 200 نفری از میان آن ها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. روایی پرسشنامه به روش صوری با نظر تعدادی از اساتید دانشگاه فرهنگیان و مسیولان فرهنگی دانشگاه مورد تایید قرارگرفت. پایایی پرسشنامه نیز از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به میزان 86/0 برآورد گردید. به منظور تحلیل داده های پژوهش از آمار توصیفی (درصد، فراوانی، میانگین و میانه) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تی) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که: 1) میزان شرکت دانشجو معلمان در برنامه های فرهنگی دانشگاه کمتر از حد متوسط بوده است، 2) میزان علاقه دانشجومعلمان نسبت به برنامه های فرهنگی دانشگاه در سطح خوبی قرار دارد، 3) بررسی میزان آگاهی دانشجو معلمان از برنامه های فرهنگی دانشگاه نشان حاکی از این بود که میزان آگاهی دانشجویان در حد پایینی قرار دارد، و 4) مقایسه ویژگی های جمعیت شناختی نشان داد که میان علاقه، آگاهی، ضرورت کسب اطلاع از فعالیت نهادهای فرهنگی و شرکت در نهادهای فرهنگی دانشگاه همبستگی معناداری وجود دارد. بنابراین ضرورت توجه بیش از پیش به انجام فعالیتهای فرهنگی در دانشگاه فرهنگیان مورد تاکید می باشد.نتایج این پژوهش ما را به درک بهتری از نهادهای فرهنگی دانشگاه شهید مطهری فارس و فعالیت های آن ها می رساند.

    کلیدواژگان: نهادهای فرهنگی، دانشجو معلمان، دانشگاه فرهنگیان، فعالیت های فرهنگی
  • امید شکرانه* صفحات 50-62
    نقش تربیتی بی بدیل خانواده ها در تربیت فرزندان در مکتب اسلام بسیار مورد توجه قرار گرفته است چنان که شاکله اولیه تربیت اسلامی فرزندان در دامان خانواده شکل می گیرد. تحت الشعاع قرار دادن حوزه تربیتی خانواده از برنامه های بلند مدت و تاثیرگذار شبکه های ماهواره ای جهت تسلط همه جانبه بر کشورها می باشد. از میان ابزارهایی که فرهنگ ها و تمدن های دیگر را به چالش های جدی کشانده، ماهواره است که با هدف تهاجم فرهنگی به دیگر کشورها در عرصه رسانه ها، جایی برای خود باز کرده است. ماهواره از جمله پدیده هایی است که وقتی پا در صحنه اجتماعی و سیاسی کشورمان گذاشت، عده ای را به طرفداران و مخالفان افراطی خود تبدیل کرد. با توجه به رشد و گسترش رسانه های ارتباط جمعی و استفاده روزافزون از این فناوری جدید، به ویژه شبکه های ماهواره ای، شاهد ورود عناصر فرهنگی جدیدی در میان خانواده ها و حریم خصوصی آنها هستیم که باعث پیدایش سلیقه ها، نگرش ها و باورهای متفاوتی در میان آنها شده است. اهمیت داشتن خانواده سالم از آن روست که خانواده از بنیادی ترین نهادهای موجود در جامعه و ضامن سلامت و بقای آن است. بنابراین، سلامت جامعه در گرو داشتن خانواده‏ای سالم و بهنجار است.ورود هر عامل بیگانه به این مناسبات باعث جا به جایی و معیوب شدن عناصر فرهنگی و اجتماعی خواهد شد و موجب آسیب هایی می شود که زندگی روزمره را دچار مشکل خواهد کرد.
    کلیدواژگان: ماهواره، خانواده، فرهنگ، سبک زندگی
  • علی صادقی* صفحات 63-79

    کشورها برای بقا در عرصه جهانی و تامین نیازها و آرمان های خود اهداف مختلفی را تعریف و مشخص می-کنند. در این عرصه کشوری موفق خواهد بود که متناسب با مقتضیات زمان و با بهره گیری از توان های مختلف در راستای تامین منافع و امنیت ملی خود گام بردارد. بدون شک تحقق این مهم در سه حوزه قدرت زمینی، هوایی و دریایی امکانپذیر خواهد بود. ایران به عنوان کشوری کهن و به واسطه برخورداری از سواحل طولانی، از اعصار گذشته به دریا توجه داشته است. حضور و حاکمیت ایران بر دریا از زمان های دور بر کسی پوشیده نیست؛ اما با گذر زمان و کوتاهی حاکمان در اعصار مختلف این حضور و حاکمیت دچار فراز و نشیب های زیادی شده است. با توجه به تغییرات بوجود آمده در سیاست های جهانی از جمله اقتصاد محوری و اهمیت نقش دریا در اقتدار ملی، جمهوری اسلامی ایران ضرورت توجه و بهره گیری به مقوله دریا بعنوان اهرمی کارآمد در سیاست خارجی و تحقق آرمان های ملی را در دستور کار خود قرار داده است. سیاست تاکید بر نیروی دریایی راهبردی، را باید تلاشی در جهت جبران غفلت تاریخی، تامین منافع، افزایش اقتدار ملی و عاملی برای سرعت بخشیدن به توسعه کشور به ویژه تحقق سند چشم انداز و توسعه ایران در افق 1404 دانست. یافته های تحقیق که با روش توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از منابع مختلف کتابخانه ای و اینترنتی به دست آمده؛ ضمن تشریح وضعیت و اقدامات نیروی دریایی، بیانگر اهمیت نقش دریا در اقتدار ملی و دقت نظر مسیولان نظام به بهره گیری هر چه بیشتر از این حوزه دارد.

    کلیدواژگان: مدار 10 درجه، نیروی دریایی راهبردی، جمهوری اسلامی ایران، آبهای آزاد
|
  • Rasool Behnam * Pages 1-18

    The complexity and far-reaching education demands that we review the matter from different angles, for it will take a long time.One of the angles, how to apply the principles of education according to Islamic scholars view the works of the Persian poet.The effects of martyr Morteza Motahhari professor of contemporary Islamic thinkers, about the training, principles and rules to the rows that follow them, will make it possible to achieve the objectives of Islamic education;One of the most basic of these principles, moderation in this article has been addressed in several aspects.Firstly, the meaning and concept of education and moderation, examined from different perspectives and then the educational role of the principle stated in the Quran and Hadith,In the final section how to apply this principle as a top attribute in the works of poets and writers of Persian literature, has been noted to CompareResearch resources including books, theses, magazines, articles and research studies were relevant.

    Keywords: : Islamic education, Principles, moderation, Motahari, Persian poets Interview
  • Hamed Shekufegi *, Sakine Ahmadian Pages 19-30

    One of the materials lessons Persian evaluation in different stages is comprehension. one of the important goals of Persian lessons in different stages of education is to learn how correctly read a text and understand it and infer the results. But according to the latest statistics (PRLS), wich pays to assess amount reading understand students of the world in the evry five years. Iranian students in the field of understanding text have poor and weak situation. Each student must to understand a text, in addition to the understanding words and sentences that make up the text,could create semantic relationships between words. Semantic logical relations be created between text sentences with signs that is caused integration symptoms. with the new approach in recent years can be seen in compile of Persian books, come topics text and integration text especially the conjunctions and pronoun as a sign of integrity (the fourth grade in part of understand text with simple language and without complex theoretical issues) And in the higher grades, especially in the new book written tenth year of secondary school included topics: conjunctions and pronouns also theory and also practical exercises in four sections entitled "norm of writing". Although from between of Signs of integrites been paid more conjunctions, pronouns and punctuation, adverb ordinal adjective in the persian books, but if these issues to be taught to students with seriously and practical in writing classes, certainly in the next years will be seen to advance current state of weak reading skill.

    Keywords: Reading skill, comprehension, text, Integration, Persian
  • Mohammad Behroozi * Pages 31-49

    This study aimed to investigate the activities of cultural institutions from the perspective of teachers, university students cultural center of the Persian martyr Motahhari is done. This research is descriptive survey. The population consisted of 700 students from Higher Education Center Persian martyr Motahhari that a sample of 200 was selected through stratified random sampling technique. A questionnaire was used to collect data. The validity of the formal procedure to consider a number of cultural officials, university professors and university teachers was approved. The reliability of the questionnaire was estimated by calculating Cronbach's alpha coefficient of 86/0. To analyze data, descriptive statistics (frequency, percentage, mean and median) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient and t-test) were used. The results showed that: 1) the company less than average university student teachers in cultural programs, 2) the amount of interest Danshjvmlman well located in relation to cultural programs at universities, 3) assessment of knowledge of student teachers from the University of cultural programs Therefore, more attention to cultural activities at the University. The results of this study emphasize academics us to a better understanding of cultural institutions and their activities leads the Persian martyr Motahhari University.

    Keywords: Cultural institutions, students, teachers, university educators, cultural activities
  • Omid Shokraneh * Pages 50-62
    Unmatched educational role of families in raising children in Islam is highly regarded Islamic education of children in the lap of the family as the basic configuration takes shape. Eclipse field of education, long-term plans and influential family of satellite TV channels to dominate all aspects of countries. Among the tools of other cultures and civilizations led to serious challenges, Satellite cultural invasion aimed at other countries in the field of media, has opened a place for himself. Satellite some of the occurrences when our country's social and political foot on the ground, some of them turned their extremist supporters and opponents. Due to the growth and spread of mass media and the increasing use of new technology, especially satellite channels, witnessed the arrival of a new cultural elements of their privacy within the family and that the rise of tastes, attitudes and beliefs among them, are different. The importance of having healthy families because the families of the fundamental institutions of society and guarantee its health and survival.  the most important long-term planning authorities should be located upstream up with comprehensive plans in order to reduce the adverse effects on the health of the family, the cause of Islam comprehensive control Iran.
    Keywords: Satellite, family, Culture, lifestyle
  • Ali Sadeghi* Pages 63-79

    Countries to survive in the global arena And provide for different goals and aspirations Inserts define virgin. In a muslim society, prayer is the cultural signs and faith symptoms. It is cultural forehead if Islamic community that facilitates making culture and shows spirituality culture and magnificent society of believers and with it, is formed culture safety in individual and society. Prayer is the main approach of cultural guidance that in Islam religion cultural objectives, social discipline and culture transmission is founded on it. Today, with the abundance of Islamic Revolution and Islamic awakening emanating from it, Iran and muslim communities have taken the path of progress and prosperity, western societies that for various reasons, have been unable directly to fight are determined by every possible means including psychological operations and soft war, while weakening Iranian-Islamic culture create the field of secular minds and anti-Islamic in these communities This researchis done with analytical method and using the library resources, shows that " Prayer " is an important factor in preventing this atention and also is a very important factor in the spread of Iranian-Islamic culture. The person every day five times stands in front of Almighty God and shows his slavery, how can be his fancy slavery and the person expressed his helplessness on Gods home, how can go to pevils home? Such the conscious prayer, man and society and promises high culture and utopia.

    Keywords: Orbit of 10 degree, Strategic Marine navy, Islamic Republic of Iran, High Seas