فهرست مطالب

فصلنامه روش شناسی علوم انسانی
پیاپی 100 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین غلامی*، حسین جوادی حسین آبادی صفحات 1-21

    مهم‏ترین موضوع مورد توجه جرم شناسی تلفیقی، کاربرد رویکرد تلفیق در نظریه پردازی جرم شناختی است. این رهیافت به دنبال آن است تا در پرتو توجه به مجموعه علل ارتکاب جرم (= رویکرد چند وجهی) از واقعیت پدیده مجرمانه ابهام‏ زدایی نموده، کاستی های نظریه های تک بعدی را جبران ساخته، ارایه کننده توصیفی جامع تر از جرم باشد؛ امری که در پرتو آن نه تنها  اعتبار نظریه ها افزایش می یابد، بلکه تحول و پویایی جرم شناسی را به همراه می آورد. به رغم نقاط قوت نظریه پردازی تلفیقی، پاره ای از جرم شناسان به دلایل گوناگون از جمله ابهام در روش ساخت، راهبرد ابطال را بر رویکرد تلفیق ترجیح داده، بر آن شدند که چون نظریه‏ پردازی تلفیقی از روش مشخصی جهت ساخت نظریه تبعیت نمی کند، از این رو در عمل، نظریه هایی را با نام نظریه تلفیقی تولید نموده است که واجد ساختار مشخصی نبوده و بسته به سلیقه نظریه‏ پرداز، واجد عنوان تلفیقی شده اند. مقاله پیش رو با توجه به انتقاد مطرح شده تلاش می کند ضمن گونه شناسی نظریه های تلفیقی و طبقه بندی آنها، الگویی را برای ساخت نظریه های تلفیقی پیشنهاد دهد که در آن به هدف، سطح و نوع ساخت نظریه تلفیقی توجه می شود و بر مبنای آن با تعیین گستره کاربرد(عام یا خاص)، سطح (خرد، میانه و کلان) و نوع ساخت نظریه (گزاره ای یا مفهومی) نظریه تلفیقی ساخته می شود.

    کلیدواژگان: جرم شناسی تلفیقی (همگرا طلب)، نظریه تلفیقی، روش نظریه پردازی تلفیقی
  • مرضیه عبدلی مسینان* صفحات 23-41

    تولید علم دینی یکی از مهم‏ترین مولفه‏ های نرم افزاری تمدن نوین اسلامی در گام نخست در گرو ارایه نظریه و مدلی منطقی و نظامند بر پایه روش شناسی اسلامی در تبیین علم اسلامی است. مدل اجتهادی-تجربی یکی از مدل های ممکن در مسیر تولید علم دینی است، که مبتنی بر یک چارچوب نظری و بر اساس روش شناسی اجتهادی و با التزام به داوری تجربی گزاره‏ ها، با بهره گیری از متون دینی به تولید علوم دینی اقدام می کند. این پژوهش  با اذعان به ضرورت معرفتی- فرهنگی و اخلاقی تولید علم دینی کوشیده است به روش توصیفی تحلیلی به بررسی مدل اجتهادی- تجربی بپردازد تا در سایه ارزیابی روش شناختی این مدل زمینه را برای رسیدن به مدلی کارآمد برپایه روش شناسی اسلامی فراهم نماید. تبیین مراحل نظریه ‏پردازی، حل مشکل گزاره ‏پردازی، تلاش برای تفاهم و رقابت با پارادایم‏های رقیب، توجه به ابعاد مختلف تولید علم از مهم‏ترین وجوه امتیاز این دیدگاه و ابهام در تلفیق پارادایم‏ها، اشکال در تفکیک و سطح بندی علم، ابهام در علم بودن بخش فراتجربی و ابهام در استفاده از گزاره‏ های انشایی و...از مهم‏ترین وجوه محدویت‏های این مدل است

    کلیدواژگان: علم دینی، علوم انسانی اسلامی، روش اجتهادی، روش تجربی، الگوی اجتهادی-تجربی
  • علی وحدتی دانشمند*، نرگس سجادیه صفحات 43-58

    بنابر تلقی رایج از روش پدیدارشناسی، میان خوانش هوسرلی و خوانش هایدگری از این روش، تمایز بنیادین وجود دارد. چنین تلقی منجر به آن شده است که پژوهش‏های انجام شده با این روش، خود را بر سر دوراهی توصیفی بودن بر اساس نسخه هوسرلی، یا تفسیری بودن بر اساس نسخه هایدگری بیابند. در این نوشتار، نویسندگان با استفاده از روش پژوهش فلسفی، نخست نشان می‏دهند چنین تمایزی ناشی از بررسی محدود آثار هوسرل بوده و او در دو دهه پایانی عمر خود، پدیدارشناسی تکوینی را با جنبه تفسیری بیشتر معرفی کرده است. همچنین تلاش می‏شود تا با کمک پدیدارشناسی مرلوپونتی، رویکردی جدید ارایه شود که اگرچه اشتراکاتی با هر دو خوانش دارد، اما فراتر از آنها قرار می‏گیرد. این رویکرد شامل سه ملاحظه اساسی: ضرورت در نظر گرفتن جهان؛ التفات کارکردی در مقابل التفات مصرح؛ و نیز توجه به ترکیب منفعلانه در پایان پدیدارشناسی است. بر این اساس، تلاش شده تا در پایان مقاله، راهبردهایی برای روش پدیدارشناسی پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، روش شناسی، هوسرل، هایدگر، مرلوپونتی، توصیف، تفسیر
  • کیوان الستی* صفحات 59-80

    تاثیر نوآوری ها تنها بر اقتصاد نیست. نوآوری ها هر فایده ای برای اقتصاد داشته باشند، (به واسطه نوآوری بودنشان)، تغییراتی در فرد، سازمان یا یک جامعه ایجاد می کنند. این تغییرات گاهی می تواند نتایج و تبعاتی (نه تنها اقتصادی، بلکه) اجتماعی و محیطی به جا بگذارند. از سوی دیگر، تبعات (اقتصادی و اجتماعی) همیشه الزاما مثبت نیست و ممکن است دارای ارزش منفی، یا برای برخی (افراد یا جوامع) دارای ارزش مثبت و برای برخی دیگر ارزش منفی داشته باشد. آنچه به عنوان «نوآوری و پژوهش مسوولانه» شناخته می‏شود در تلاش است در کنار توجه به توسعه به لحاظ اقتصادی مثبت نوآوری‏های تکنولوژیک، به کاهش تبعات منفی و رشد نتایج مثبت اجتماعی و اخلاقی نوآوری نیز توجه نشان دهد.این مقاله ، نه به جزییات هرکدام از این تفاسیر، بلکه با موشکافی در مفهوم و انواع مسوولیت، به تحلیل این موضوع می پردازد که چطور ایده های متفاوت مطرح شده می توانند مفهوم تقریبا واحدی از «نوآوری مسوولانه» باشند. برای رسیدن به این هدف ابتدا شرحی از دیدگاه موجبیت تکنولوژیک و دیدگاه مقابل آن ارایه خواهد شد؛ دو دیدگاهی که در امکان شکل دادن اجتماعی به مسیر نوآوری در مجادله هستند. سپس محدودیت های رویکردهای فنی رایج در امر پیش بینی و مهار تبعات منفی مورد بررسی قرار گرفته، در نهایت با ارایه تحلیلی از مفهوم مسوولیت، شرح جامع تری از مفهوم نوآوری مسوولانه ارایه خواهد شد.

    کلیدواژگان: نوآوری، نوآوری و تحقیق مسوولانه، تبعات فناوری، مسوولیت پیش‏نگر و پس‏نگر، مسوولیتپذیری مهندسان
  • محمدباقر سعیدی روشن، هادی موسوی، محمود رجبی، علیرضا محمدی فرد* صفحات 81-98

    مطالعاتی که تلاش دارند بر مبنای متون دینی وارد نظریه‏پردازی در حوزه علوم اجتماعی شوند، در ظاهر هویتی دوگانه دارند که حضور نظریه ها و مفاهیم علوم اجتماعی در آنها پررنگ است. مسئله اصلی این نوشتار، بررسی چگونگی تعامل مطالعات دینی، به محوریت قرآن، با نظریه ها و مفاهیم علوم اجتماعی است. برای دستیابی به این امر، دو نمونه از آثار تحقیقی به مثابه دو شیوه از کاربست نظریه های علوم اجتماعی در مطالعات قرآنی/ دینی بررسی و ارزیابی می‏شود. این امر، نیازمند یک روش تحلیلی قیاسی استقرایی مقایسه ای است که با تکیه بر الگوی نظریه سازی در علوم اجتماعی انجام می شود. نتیجه ارزیابی نمونه ها نشان می دهد مهم ترین کاربست مثبت رجوع به نظریه های علوم اجتماعی در مطالعات قرآنی/ دینی، غنی سازی پرسش های تحقیق و کمک به استنطاق از قرآن در راستای ارایه نظریه های بنیادین قرآنی است. همچنین مهم ترین آسیب، تحمیل آرای بیرونی بر قرآن و متون دینی است.

    کلیدواژگان: مطالعات قرآنی، علوم اجتماعی دینی، مطالعات میان رشته ای قرآن، نظریه پردازی قرآنی، نظریه دینی
  • میثم شیرخدایی، حسن دانایی فرد*، فرشته خلیلی پالندی، ندا طهماسبی روشن صفحات 99-115

    عکس به عنوان ابزار ایجاد تعامل بین تماشاگر و تصویر، حاوی معانی مختلفی است. این ابزار با بکارگیری نمادها و سمبل‌ها، بیانگر احساسات روانی افراد می‌باشد که می‌توان از آن در تفسیر یافته‌های تحقیق استفاده کرد. از این‏رو هدف نویسندگان در این مقاله معرفی کاربرد تصویربرداری در سازمان به عنوان یک روش پژوهش سازمانی می‌باشد. به همین منظور، چارچوب کلی از انواع روش‌های مختلف استفاده از تصویربرداری در مطالعات سازمان و مدیریت ارایه می‌گردد و در ادامه در راستای توجه و اهمیت بیشتر به مسیله، ضمن تشریح مبانی فسلفی تصویربرداری سازمانی، نحوه‌ اجرای آن به طور کامل شرح داده خواهد شد و در پایان نیز انتقادات وارده به این روش به طور مشخص تشریح می‌گردد تا از این طریق شناخت مناسبی از مفهوم تصویربرداری در مطالعات سازمان و مدیریت در اختیار محققان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تصویربرداری، مبانی فلسفی، تصویربرداری سازمانی، پژوهش بصری، روش کیفی
|
  • Hossein Gholami *, Hossein Javadi Hossein Abadi Pages 1-21

    Contemporary crime analysts aside from modern paradigms have now postmodern views and quantum paradigms to view the future of criminology in reconciling theories, regardless of the theoretical ones. The third generation of criminology, i.e., Integrative criminology, was born to align the criminology of the main and critical flow, develop criminological theories, discover new concepts, provide comprehensive comprehension of crime, eliminate unrealistic contradictions, and organize dispersed theories. Convergent criminology seeks to improve the theories’ efficiency and concepts by integrating a set of concepts or propositions in them. Although this approach has become a common paradigm for postmodern criminology, some of the criminologists still oppose this theorizing method due to the lack of a clear framework and roadmap for building an integrated theory of criminology. Removing the mentioned gap requires identifying the exact definition of this approach and recognizing the basic features, typology, and goals of the integrated theory. In this way, it will be possible to provide a template for the creation of integrated theories in the field of criminology. The present paper, while addressing the aforementioned issues, proposes a model that considers the basic assumptions of the theories and accordingly and identifies the method (conceptual or propositional integration), the level (micro, macro), and appropriate scope of the integration. Therefore, it will be a guide for theorists in constructing an integrated theory.

    Keywords: Integrative criminology, Integrated theory, Method of Integrated Theorizing
  • Marziyeh Abdoli * Pages 23-41

    The Ijtehdic-Empirical model is one of the presented models for producing religion-based sciences. This model is based on a theoretical framework and the ijtihadic methodology with the commitment to the empirical judgment of the propositions, using religious texts to produce religion-based sciences.This research, by acknowledging the epistemic-cultural and ethical necessity of the production of religion-based sciences, has tried to study the Ijtihadic-Empirical model in a descriptive analytical way. It seems that explanation the stages of theorizing, solving the problem of proposing, trying to understand and compete with the rival paradigms of social sciences and paying attention to the different dimensions of science production are the most important privileges of this model. In addition, the ambiguity in the synthesis of different paradigms, the problem in separation and rating in knowledge, the ambiguity in being knowledge of meta-exprimantal part of knowledge and the ambiguity in using of creative propositions are the most important shortcomings aspects of this model

    Keywords: Religion Based Science, Islamic sciences, Ijtihadic method, Experimental method, Ijtihdic- Empirical Model
  • Ali Vahdati Daneshmand *, Nargess Sajjadieh Pages 43-58

    It is commonly accepted that there is a significant difference between the most two prominent readings of phenomenology namely the Husserlian descriptive and Heideggerian interpretive ones. The present paper probes first to show that the aforementioned distinction arises from limited examination of Husserl's works. Besides, it is reflected that genetic themes with more hermeneutical elements in his last phase of thought have been neglected in the literature of the field. Second, a new approach is proposed, with the help of Merleu-ponty’s phenomenology, which in spite of similarities with both readings, goes beyond them. This new approach consists of three fundamental insights: (Re) considering the world, operative intentionality against thematized intentionality and considering passive synthesis at the final stage. Accordingly, some methodical suggestions include restricted and operative Epoche, description, imaginative variation, passive return to the phenomenon, and ongoing validation of the explanatione.

    Keywords: phenomenology, Methodology, Husserl, Heidegger, Merleau-Ponty, description, interpretation
  • Keyvan Alasti * Pages 59-80

    The impacts of technological innovations are (not only economical but also) social or environmental. The impacts’ value, whether Economic or social, are (not always positive, and) sometimes negative. The new emerged concept (or framework or approach) which is known as "Responsible Research and Innovation”, by keeping economically positive impacts in technological development, seeks to reduce negative and increase positive social, environmental and ethical impacts of innovations. The paper by analyzing the concept of normative responsibility, try to show that how the most known definitions of "responsible research and innovation" are different expressions of a unique and consistent concept.To this end, we will first provide a description of the idea of technological determinism and its opposite view known as social constructivism (i.e. two conflicting ideas about the possibility of social shaping of innovation process). This will continue by discussing the limitations of the received view about the control of negative social impacts of technological innovations, and finally, by providing an analysis of the concept of normative responsibility, a more comprehensive description of the concept of responsible innovation will be proposed

    Keywords: innovation, Responsible Research, Innovation, Technological Impacts, Ethics of technology, forward looking, backward looking responsibility
  • Mohammadbagher Saiedi Roshan, Hadi Mousavi, Mahmood Rajabi, Alireza Mohammadifard * Pages 81-98

    There is an ostensive dualism between religion and science in studies that are based on sacred texts of religion i.e. Quran and Sunnah. Theories and concepts of social sciences are apparently visible in these studies. The main goal of this article is the critique of interaction between religious studies based on text of Quran with theories and concepts of social sciences, which used in one inquiry.  For reaching this goal, two studies that are typical in using the theories of social sciences in Quranic studies, will be analyzed and evaluated. For obtaining this goal, we need an analytical deductive-inductive method for comparison between the mentioned studies based on standard theory making pattern in social sciences. The consequence of this article show us that the most important usage of referring to theories of social sciences in Quranic/religious studies is nutrition of the question of inquiry and helping for making dialogue with Quran  for reaching fundamental Quranic theories. The deficiency of using the theories of social sciences in Quranic studies is the imposition of its viewpoint on Quran and religious texts

    Keywords: Quranic studies, Islamic social sciences, Interdisciplinary Quranic studies, Quranic theory making, religious theory
  • Meyssam Shirkhodaee, Hassan Danaeefard*, fereshteh Khalili Palandi, Neda Tahmasbi Roshan Pages 99-115

    The Photo as a means of interaction between the viewer and the image has a different meaning. This means using icons and symbols, mental feelings which can then be used in interpreting the findings. Therefor, the authors of this paper introduce the use of photo as an organizational method. To this end, the general framework for the use of various techniques of photography are offered in organizational and management studies and more in the direction of greater importance to the problem describe the theoretical foundations of organizational Photography fully described and in the end, the critisicms of using this method is described to understand the concept of the photographic in organization and management studies is to provide researchers.

    Keywords: Photography, Philosophical Foundations, Organizational Photography, Visual Research, Quality Method