فهرست مطالب

فرهنگ یزد - سال یکم شماره 2 (تابستان 1398)

نشریه فرهنگ یزد
سال یکم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوالفضل مرشدی*، منوچهر علی نژاد صفحات 8-26

    در این مقاله، ضمن مرور بر مولفه های اصلی اخلاق اقتصادی یزدی ها، عوامل مو ثر برشکل گیری این نوع خلق و خوی اقتصادی در مردم یزد معرفی میشود. سپس میزان پایداری عوامل قبلی و عوامل نوظهور موثر بر اخلاق اقتصادی یزدیها در دنیای جدید نیز مرور می شود. و درآخر، راهکارهایی برای بهره برداری از ابعاد مثبت این اخلاق در راستای تحقق توسعه پایدار و اقتصاد درونزا در این استان ارایه می گردد. روش مورد استفاده در این تحقیق، روش تاریخی وخرد » تحلیلی و اسنادی است. این مقاله با اتکا به میراث پرورش یافته در یزد به عنوان تجلیکه مهمترین ویژگی آن همزیستی با طبیعت و انسانهای دیگر و تعادل) « خرد کویری » و « ایرانیو « توسعه صرفا اقتصادی و سود محور » میان ابعاد مادی و معنوی انسان و جهان است)، در دوراهی گزینه دوم را برای یزد تجویز می کند و در حوزه فرهنگ، به جای ،« توسعه پایدار و انسان محور »حفظ یکدستی فرهنگی شهر، تلاش برای تقویت خودباوری و خودآگاهی فرهنگی یزدی ها و نیز تقویت فرهنگ همزیستی با فرهنگ های دیگر را توصیه می کند.

    کلیدواژگان: اخلاق اقتصادی در یزد، سازگاری فعالانه، خرد ایرانی، خرد کویری، توسعه پایدار، همزیستی فرهنگی
  • آمنه مرزبان*، آزاده نجارزاده صفحات 27-40

    جوانان در هر جامعه ای پیشگام استقبال از تغییرات فرهنگی و الگوهای زندگی هستند. نتایج تحقیقات نشان می دهد که وضعیت دینداری در تمام جنبه های زندگی بشر تاثیرات بسزایی دارد. این پژوهش با هدف، بررسی وضعیت دینداری دانشجویان جدید الورود دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام گرفت. این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی است که در مهر ماه 1396 بر روی 180 نفر از دانشجویان جدید الورود دانشکده بهداشت انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه نگرش مذهبی استاندارد جمع آوری شد و با استفاده از آزمون آماری t و ANOVA تجزیه و تحلیل گردید. شرکت کنندگان در این مطالعه 36 درصد پسر و 64 درصد دختر بودند. میانگین و انحراف معیار نمره دینداری کل برای دانشجویان مورد بررسی 486.41 ± 51.36 بود. میانگین نمره نگرش مذهبی پسران و دختران به ترتیب 459.32 ± 45.21 و 493.50 ± 48.14 بود. همچنین بین متغیرهای جنس، سن و رشته تحصیلی با نگرش مذهبی ارتباط معنی دار آماری وجود داشت (P < 0.05) . تقویت جاذبه های دینی با برگزاری برنامه های آموزشی، مذهبی و فرهنگی جهت ارتقاء نگرش دینی این عزیزان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: نگرش، مذهب، دانشجویان، دینداری
  • نذیر احمد، ترجمه :لیلا عبدی خجسته* صفحات 41-81

    وحشی بافقی از مشهورترین شاعران قرن دهم هجری است. به ویژه جزو شاعران ایرانی استکه به هندوستان نیامده است. وحشی از جایگاه والایی برخوردار بود.(زنده یاد دکتر نذیر احمد 2008-1915  از نسخه شناسان برجسته هندوستانی سال ها پیش در دو مقاله در مجله معارف) (اعظمگر، هندوستان) درباره وحشی به زبان اردو نوشته بود که در اینجا ترجمه فارسی مقاله آوردهشده است. وی با مراجعه به نسخه های خطی تذکره ها در کتابخانه های هندوستان دربار ه زندگی،زادگاه، تخلص و شعرهای وحشی این مقاله مبسوط را نگاشته بود که در اینجا ترجمه آن دو مقالهبه فارسی آورده شده است.

    کلیدواژگان: وحشی بافقی، نسخه های خطی در هندوستان، زندگی وحشی
  • یاسر منتظری هدشی* صفحات 82-95

    عدم وقایع نگاری و مستندسازی در بسیاری از دوره های تاریخی موسیقی ایران، مسبب چالشی است که منجر به عدم امکان بهره گیری از تجربیات گذشتگان، به دلیل کمبود آگاهی از اقتضایات زمانی و مکانی و برخورد آن ها در تقابل با این مسایل و در نهایت عدم پیشروی جریان موسیقی وابتلای آن به یک دور باطل می گردد. شاید بتوان گفت کمترین سوژهای که در شهر یزد مورد توجه هنرمندان و پژوهشگران قرار گرفته است در زمینه موسیقی است. موسیقی سنتی شهر یزد به عنوان بخشی از حیات موسیقیایی این شهر و بخش جدایی ناپذیر از فرهنگ و هنر یزد، به واسطه هنرمندانی که با دغدغه های مختلف و با قرار گرفتن در معرض فرصت ها و تهدید های متفاوت دست به آفرینش و اجرا در این شهر زدند، هر روز در حال پیشروی و ترتیب دادن تجربه های جدید برای این شهر و ساکنان آن است که در مواجهه با موسیقی سنتی قرار می گیرند. در این میان ساز اربونه جایگاه خاصی در نزد اهالی یزد دارد که از قدیم مورد توجه بوده و تقریبا در اکثر منازل بوده است. این پژوهش سعی دارد با توجه به مباحثی در مورد اربونه که قبلا هم توسط هنرمندان و پژوهشگران جمع آوری شده، مطالب را یکدست و به معرفی اربونه بپردازد.

    کلیدواژگان: سازهای سنتی، اربونه، موسیقی محلی یزد
  • فروغ خبیری*، زهرا رهبرنیا صفحات 96-110
    در برخی از هنرهای جدید محل عرضه ی اثر هنری منجر به ایجاد فضایی پویا می شود که نتیجه ی آن تعامل بیشتر مخاطبان با اثر هنری است. هنر مکان ویژه گونه ای از هنر است که ماهیت آن در فرم و معنا با مکانی که در آن قرار گرفته است گره خورده است. در سمپوزیوم مجسمه سازی خشت خام یزد، شهر به عنوان مکان اجرای اثر با هنر پیوند خورده است. بررسی سمپوزیوم مجسمه سازی خشت خام نشان می دهد که علاوه بر نمایش ویژگی های فرهنگی و اقلیمی شهر یزد، مخاطب اثر خود را به چالشی فکری برای ادراک جدیدی از آثار تاریخی شهر یزد دعوت می کند. این آثار می توانند در دسته ی هنر مکان ویژه قرار گیرند، چرا که آثار و محل ارایه شان به کمک یکدیگر معنای اثر را منتقل می کنند. این مقاله به دنبال بررسی این مساله است که که چگونه مکان اجرای سمپوزیوم مجسمه سازی یزد می تواند ویژگی های این آثار را به عنوان آثار مکان ویژه تحت تاثیر قرار دهد. نتیجه ی بررسی مولفه های هنر مکان ویژه نشان می دهد که بسیاری از ویژگی های سمپوزیوم خشت خام با هنر مکان ویژه مطابقت دارد. بنابراین، با ترکیبی از گونه های هنری جدید در فضاهای شهری و شکل-گیری کنش و واکنش میان مخاطب و مکان ، می توان فضاهای ساکن شهرهای تاریخی را به بسترهای تعاملی تبدیل کرد.
    کلیدواژگان: هنر مکان ویژه، مجسمه سازی، یزد، سمپوزیوم مجسمه سازی خشت خام
  • علی اکبر جعفری ندوشن* صفحات 111-122

    شهر یزد در چشم انداز توسعه خود با موانع طبیعی فراوانی روبه روست و تجربه توسعه شتابندهو ناپایدار دهه های اخیر آن حاکی از این است با روش های موسوم به توسعه صنعتی، توسعه پایدارآن در معرض تهدید است. تاریخ دامنه دار این شهر حاکی از نوعی فرهنگ سازگاری با اقلیم و نوآوری های ساکنان آن در توسعه متوازن و متناسب با محدودیتهای اقلیمی است. معماری و شهرسازی و نظامواره آب و قنات و فرهنگ همزیستی مسالمت آمیز به عنوان مهم ترین تجلیات ممتاز این شهر که از سوی یونسکو به ثبت جهانی بافت تاریخی انجامیده است. در کنار خرده فرهنگ های گوناگونی که این زیست بوم چند هزار ساله را تاکنون پاسداری نموده است می تواند دست مایه توسعه فرهنگ محور این شهر برای بهره برداری بهینه از دارایی های فرهنگی خود در مسیرتوسعه پایدار گردد. اشاره به این میراث ماندگار تاریخی و ارایه چشم انداز توسعه مبتنی بر فرهنگ در این مقاله بررسی شده است.

    کلیدواژگان: یزد، معماری یزد، قنات، توسعه فرهنگی
|
  • Abolfazl Morshedi*, Manochehr AliNejad Pages 8-26

    In this article, while reviewing the main components of the economic ethics of people in Yazd, the factors affecting the formation of this type of behavior among the people are introduced. Then, the stability of previous factors and emerging factors affecting the economic ethics of people in the new world will also be examined. Finally, some approaches will be introduced to take advantage of the positive aspects of these ethics in order to achieve sustainable development and economics in isolation in this province. The method used in this research is historical, analytical and documentary. By relying on the heritage inherited in Yazd as a manifestation of Iranian wisdom and desert wisdom (the most important feature of which is coexistence with nature and other human beings and the balance between the material and spiritual dimensions of man and the world), this article on the junction of " purely economic development and profit-oriented" and sustainable and human-centereddevelopment, prescribes the second option for Yazd and in the field of culture, instead of preserving the cultural unity of the city, recommends efforts to strengthen the cultural self-confidence and self-awareness of people and also strengthen the coexistence with other cultures.

    Keywords: Economic Ethics in Yazd, Active Adaptation, Iranian Wisdom, Desert Wisdom, Sustainable Development, Cultural Coexistence
  • Amene Marzban *, Azadeh Nadjarzadeh Pages 27-40

    Youth in every society are pioneers in embracing cultural change andlife patterns. Research has shown that the status of religiosity has aprofound effect on all aspects of human life. The purpose of this study wasto evaluate the religiosity of new students of Shahid Sadoughi Universityof Medical Sciences in Yazd. This is a descriptive cross-sectional studythat was performed on 180 new students in the Faculty of Health inSeptember 2016. Data were collected using standard religious attitudequestionnaire and analyzed by independent t-test and one-way ANOVA.The participants were 36% male and 64% female. The mean and standarddeviation of the total religiosity score for the studied students was 486.41± 51.36. The mean scores of religious attitudes of boys and girls were459.32 ± 45.21 and 493.50 ± 48.14, respectively. There was also asignificant relationship between variables of sex, age and field of studywith religious attitude (P <0.05). It is recommended to strengthen religiousattractions by organizing educational, religious and cultural programs topromote students' religious attitudes.

    Keywords: Attitude, Students, Religion
  • Nazir Ahmad, Laila Abdi Khojaste * Pages 41-81

    VAḤŠI BĀFQI, Kamāl-al-Din (or Šams-al-Din Moḥammad), a well-known Persian poet of the Safavid period . According to Dr Nazir Ahmed , Vahshi never lived in Hindoostan despite the famous poets on those years. Dr Nazir Ahmad (1915-2008) one of the prominent Persian scholar in Hindoostan wrote a scholar article in Vahshi in which he has brought some new poitns about Vahshi's life: early life, death, his hometown, Takhalus, his travels to Bafq, Kashan, Qazvin, Iraq and other cities. Dr Nazir Ahmad studied on rare manuscripts of Persian Tazkaras ( Khazine Ganj Ilahi; Khulasatul Ahar va Zubdatul Afkar; Safine Khuhgu) and Vashi's Divan. Dr Nazir's article was published in Ma'rif(a recognized journal ) in 1952 in Urdu Language. Here the Persian translation of this article has presented. Dr Nazir's article was published in Ma'rif(a recognized Urdu journal ) in 1952 in Urdu Language. Here the Persian translation of this article has presented.

    Keywords: Vahshi'BAFQI. Hindoostani Expert in Perisan Manuscripts, Vahshi's life
  • Yaser Montazeri Hedeshi * Pages 82-95

     Lack of recording and documenting in many historical periods of Iranian music is a challenge that leads to the inability to make use of past experiences due to lack of awareness of temporal and spatial requirements and their confrontation with these issues and ultimately lack of progress. The flow of music and its occurrence become vicious. It is perhaps the least popular subject in Yazd for artists and researchers in the field of music. Yazd's traditional music as part of Yazd's musical life and an integral part of Yazd's culture and art, created and performed by artists who, through various concerns and exposure to different opportunities and threats, As the day progresses and arranges new experiences for the city and its inhabitants in the face of traditional music. I present songs and ballads in a number of researches in Yazd's Culture Quarterly for everyone to use. Of the professors and the dead

    Keywords: Araboneh, Music, Yazd
  • Forough Khabiri *, Zahra Rahbarnia Pages 96-110
    In some of the new arts, the place where the artwork is displayed becomes a dynamic space in which the audience interacts more with the artwork. An examination of the symposium of Adobe sculpture in Yazd invites the audiences to challenge for a new comprehension of Yazd's historical monuments in addition to displaying the cultural and climatic features of Yazd. These Artworks can be defined in the Site-specific art category because the Artworks and their place of presentation convey the meaning of the work together. Site-specific art is a type of art whose nature is tied to the form and meaning of the place where it is located. A significant feature of sculpture art is its general nature. The city has been linked to art as a place of presentation in The Symposium of Adobe sculpture. The cultural nature of Yazd is evident in the sculptures. The purpose of this study is to investigate the relationship between the public domain of Yazd city as a place of performing The Symposium of Adobe sculpture and the nature of these Artworks. The question posed in the research is how location affects the characteristics of an Artwork. The result of the examination of the components of Site-specific art shows that it corresponds many of the features of The Symposium of Adobe sculpture. The artist can transform existing living spaces into interactive platforms by combining new types of art in urban spaces and shaping the actions and reactions of audiences and places.
    Keywords: Site-Specific Art, Sculpture, Yazd, The Symposium of Adobe Sculpture in Yazd
  • AliAkbar Jafarinadoushan * Pages 111-122

    A study on the development of Yazd-based culture Yazd faces many natural obstacles in its development prospects and the experience of accelerated and unstable development of recent decades indicates that its sustainable development is threatened by methods known as industrial development. The city's long history suggests a climate of climate adaptation and the innovations of its inhabitants in balanced development that are commensurate with climate constraints. Architecture, urban planning, the water system of the aqueduct and the peaceful coexistence of culture, as the most prominent manifestations of this city, which has led the UNESCO World Register of Historic Context, alongside the diverse subcultures that have preserved this ecosystem for many thousands of years. The city's culture-based development tool can be used to optimally utilize its cultural assets in the path of sustainable development. Referring to this lasting historical legacy and presenting the prospect of culture-based development is studied in this article.

    Keywords: culture, Yazd, Architecture, aqueduct, Development