فهرست مطالب

فرهنگ یزد - سال یکم شماره 3 (پاییز 1398)

نشریه فرهنگ یزد
سال یکم شماره 3 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه مکی زاده*، اسماعیل بیگدلو صفحات 8-27

    کتابخانه تنها نهاد اجتماعی شناخته شده ای است که زمینه کتابخوانی را فراهم و امر مطالعه را ترویج می کند و موجودیت آن خود به خود هدف نبوده، بلکه هدف اصلی، خدمت به اجتماع است. تحلیل زمینه های پژوهشی این حوزه می تواند اطلاعات مفیدی در اختیار پژوهشگران قراردهد. هدف مطالعه حاضر بررسی مقالات مرتبط با حوزه کتابخانه و یزد می باشد . روش پژوهش از نوع توصیفی و علم سنجی می باشد که به بررسی مقالات حوزه کتابخانه و یزد که در محدوده سالهای 1372 تا 1398 در پایگاه مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناور ی نمایه شده اند ازطریق فنون تحلیل شبکه های اجتماعی و تحلیل هم رخدادی واژگان پرداخته است. از نرم افزارهای اکسل، راور پریمپ، یوسی نت برای تحلیل داده ها بهره برده شد . نتایج نشان داد موضوع کتابخانه های عمومی، کتابخانه های دانشگاهی، کیفیت خدمات، کتابداران از نظر شاخص های مرکزیت درجه، نزدیکی و بینابینی به نسبت سایر موضوعات رتبه بالاتری دارند. به برخی مقوله های در حوزه « سواد اطلاعاتی » و « بازاریابی کتابخانه ها » ،« تعاملات اجتماعی کتابخانه ها » پژوهشی نظیرکتابخانه ها کمتر توجه شده است. به طور کلی رویکردهای کمی در مطالعات علمی به سیاست گذاران و برنامه ریزان شناختی کلی می دهد تا با آگاهی از وضعیت کنونی بتوانند واقعی ترتصمیم بگیرند و کارآمدتر عمل کنند.

    کلیدواژگان: کتابخانه، یزد، علم سنجی
  • مصطفی زمانی فر* صفحات 28-47

    دانش آموزان دبیرستانی نقش مهمی در فراگیری، حفظ و اشاعه فرهنگ عامه هر شهر یا روستادارند. بنابراین دستیابی به میزان آگاهی و پایبندی آنان نسبت به این مقوله برای برنامه ریزی های بعدی از ضروریات است. در این تحقیق از نوع کاربردی با یک روش توصیفی و پیمایشی با استفاده از ابزار پرسشنامه تلاش شده است تا میزان آگاهی و پایبندی دانش آموزان دبیرستان های شهر یزد به فرهنگ عامه سنجیده شود. جامعه آماری در این تحقیق دانش آموزان دختر و پسر مدارس شاهد متوسطه (دبیرستان) دوره دوم شهر یزد هستند که تعداد آنها 1738 نفر (825 نفر دختر و 913 نفرپسر) است. همچنین حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 314 نفر است که از این تعداد 166 نفر را دانش آموزان پسر و 148 نفر را دانش آموزان دختر تشکیل می دهند. روش نمونه گیری،تصادفی طبقه ای است. این تحقیق از نظر جمع آوری داده ها، از نوع تحقیقات توصیفی است که بهروش پیمایشی انجام شده و از نظر هدف کاربردی است. نتایجی که از این پژوهش به دست آمدنشان داد که در دو بعد مادی و شفاهی سطح آگاهی پسران بالاتر از دختران و میزان آگاهی دانش آموزان دختر و پسر در مولفه های شفاهی و معنوی بالاتر از مولفه های مادی است. بطور کلی میزان آگاهی از فرهنگ عامه در حد مطلوبی قرار دارد. پایبندی به مولفه های فرهنگ عامه در بیندانش آموزان پسر در حد قابل قبول و دانش آموزان دختر به طور کلی پایین تر از حد قابل قبول قراردارد. همچنین میزان پایبندی به فرهنگ عامه به  طور کلی پایین تر از حد قابل قبول است.دانش آموزان دبیرستانی اطلاعات خود در زمینه فرهنگ عامه را بیشتر از طریق خانواده و آشنایان به دست می آورند. همچنین بین جنسیت و میزان استفاده از فرهنگ عامه ، رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: یزد، جوانان، فرهنگ عامه، سنت، فرهنگ مادی، فرهنگ شفاهی
  • شیوا مطلبی*، بهرام احمدی صفحات 48-68

    مشکلات زیست محیطی یکی از دغدغه های جهان معاصر است، در سال های اخیر در ایرانبرخی از هنرمندان با استفاده از رسانه های هنری نوین و با هدف به چالش کشیدن مخاطب، به بیان و شناخت این مشکلات پرداخته اند. هنر شهری علاوه بر ارایه جنبه های زیبایی شناسانه، به واسطه نزدیکی ماهیت خود به هنر تعاملی و با در نظر گرفتن مخاطبان شهروند به عنوان مخاطب اصلی چنین اثر هنری، می تواند نقش موثرتری در ارتقاء سطح آگاهی مردم نسبت به مساله حفظ محیط زیست داشته باشد. در این پژوهش با مطالعه و بررسی توصیفی تحلیلی با رویکرد زیست محیطی،دلایل توجه هنرمندان به رسانه های نوین در فضاهای شهری ایران بررسی شده است تا میزان حضوراین رسانه ها در بستر شهری و چگونگی موفقیت آنها در انتقال مفاهیم زیست محیطی ارزیابی گردد. به نظر می رسد وجوه مشترک فراوان میان رسانه های هنری جدید با هنر شهری موجب شده است که هنرمندان با استفاده از این رسانه ها در شهر، بتوانند بیش از پیش با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنند. همچنین مطالعه و شناخت آثار هنری زیست محیطی در فضاهای شهری ایران نشان گرآن است که در میان رسانه های جدید، هنر محیطی به دلیل برقراری ارتباط سریع و آسان با محیط ومخاطب، با اهداف هنرمند و بیان دغدغه های زیست محیطی در شهر، هم سوتر بوده و نسبت به رسانه های دیگر مورد اقبال هنرمندان قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: هنر شهری، رسانه های هنری جدید، هنر زیست محیطی، مخاطب اثر هنری
  • زهره حدادی*، سید محمدباقر کمال الدینی صفحات 69-84

    ساده نویسی و بازآفرینی قصه ها و حکایات کهن از جمله حکایات دلنشین کلیله و دمنه از دیربازدر تاریخ ادبیات معاصر رایج بوده است. آثار مهدی آذریزدی نمونه برجسته ای از اینگونه آثار است.در این مجال در می یابیم که به غیر از استاد آذر هیچ نویسنده دیگری موفق نشده است چنین پیوندی را بین ادبیات کهن و ادبیات معاصر ایجاد کند. آذریزدی با توجه به اهمیت تداوم فرهنگی و نگهداری میراث ادبی گذشتگان متن را تنها از نظر زبانی و لغوی و اندکی تغییر در جزییات رویدادهای داستانی و حوادث فرعی به گونه ای بازنویسی می کند که به متن اصلی شباهت داشته باشد. او بیان سینه به سینه بسیاری از افسانه ها را به شیوه موجود در زمانه نگارش کتاب رواج خرافه پرستی و هذیان دانسته و شیوه بیان آنها را اساسا فاقد هرگونه تازگی و انتخاب مناسب می داند و لذا در انتخاب داستانهای کلیله و دمنه ضمن حفظ اصل امانت داری از اصل داستان سعی دارد تا با استفاده از شیوه های ساده نویسی و ایجاد کشش های منطقی در نگارش برای مخاطبان خود داستانی ماندگار و جذاب فراهم آورد. که انصافا موفق هم بوده و مزایای آن به چند مورد کم و کاستی آنغلبه دارد.

    کلیدواژگان: کلیله و دمنه، بازنویسی، قصه، آذریزدی
  • فهیمه زارع زاده* صفحات 85-104

    خوانش عرصه هنر شهری نیازمند ادراک قوانین و شرایط حاکم بر آن یا به عبارتی دانش حاکم بر زمانش است. این دانش که در پژوهش حاضر مورد بحث و بررسی قرار می گیرد چنین تعریف شده: دانش در هر زمان مبتنی بر نوعی ژرف اندیشی، تبادل نظر و آموزش پدید می آید، نشانگر تلقی و تفسیر آن دوره از مسایل، پدیده ها، ارزشها و بینش های آینده نگر است که منجر به افزایش توان بالقوه برای اقدامات و تصمیمات اثربخش از سوی دولت و هنرمند می شود و شهروندان آن زمان رابا پردازشی ذهنی تحت تاثیر قرار داده و به آنها پاسخ می دهند. بر این اساس، پژوهش حاضر بر آن است تا بدین سوال پاسخ دهد که: مولفه های دانش حاکم بر عرصه هنر شهری که سبب تعاملمیان دولت، هنرمند و شهروند می شوند؛ چیست؟بر اساس مطالعات انجام گرفته بر روی برخی از آثار هنری نصب شده درسطح شهر یزد این چنین به نظر میرسد که نوعی دانش آگاهی خشی بر هنر شهری حاکم است که به واسطه مولفه هایش برگرفته از اوضاع و شرایط حال حاضر جوامع شهری مشارکت و تعامل دولت، هنرمند و شهروند را ضرورت می بخشد. به نحوی که هنرمند با لحاظ کردن چنین مولفه هایی در خلق آثارش از سویی امکانی برایش میسر می گردد تا آنها را به مثابه هنرهای جدید ارایه نماید؛ از سوی دیگر می تواند اهداف دولت را در توسعه خلاقانه شهری تحقق بخشد و آنها را به شیوه ای تمثیلی به دانایی اثربخش و پذیرش اطلاعات از سوی شهروندان تبدیل کند. مطالعه ای گذرا بر روی برخی آثار هنری نصب شده درسطح شهر یزد حاکی از آن است که تاکنون هنرمند مولفه های دانش را ضعیف مورد بهره برداری قرار داده یا از آنها آگاهی نداشته، نتوانسته ضامن تحقق اهداف و رسالت های مدنظردولت برای شهروندان یزدی گردد و صرفا اثرش را در پوسته ای نسبتا تهی طرح نموده است.

    کلیدواژگان: دانش هنری، اثر هنری، اثر هنری یزد
  • حسین مسرت* صفحات 105-116

    استان کهن و دیرپای یزد، به دلیل ویژگی اقلیمی خود که سرزمینی گرم و خشک است، اسناد وکتب خطی در آن کمتر مورد هجوم حشرات، آفتها و رطوبت ،همچنین بلایای طبیعی مانند: زلزله، سیل و آب دیدگی قرار می گیرند. ازین رو خوشبختانه جزء استانهایی است که دارای کتاب های پرشمارتاریخی، جغرافی و اجتماعی برای شاخت خود است و هرچه به زمان حال نزدیک می شویم، این منابع فزونی می یابد. در این مقاله، براساس برآوردهای فرهنگی و تاریخی شهر یزد از لحاظ منابع به چهار دوره تاریخی مهم تقسیم شده و منابع آن نیز معرفی گشته است.

    کلیدواژگان: منابع تاریخی، محلی، یزد، دوره صفوی
|
  • Fatemeh Makkizadeh *, Esmaeil Bigdelu Pages 8-27

    ‎ The library is the only well-known social institution that promotesreading, and its existence is not an end in itself, but the main purpose is toserve the community. Investigating and analyzing the research on thisfield and discovering the relationships between the terms can provideuseful information for researchers. Therefore, the purpose of this studywas to evaluate and review articles related to library and Yazd. Themethod of this research is descriptive and scientometrical. This research isbased on the articles on library and Yazd that were indexed in theRegional Center for Information, Science and Technology throughsocial network analysis techniques and co-word analysis. Data analysiswas performed using Excel, Rover Primp, and UseiNet softwares. Theresults showed that the number of articles published in the period 1372-1998 was 37, which has been declining since 1396. According to theCloseness and Betweeness Centrality Indicators of terms on the maps, themost active research areas in the field are as follows: publiclibraries, academic libraries, quality of service and librarians. Someresearch topics such as "social interactions of libraries", "marketing oflibraries" and "information literacy" in the field of libraries have receivedless attention. Results of co-word analysis revealed outstanding topics ofthe field under study, which is useful for policy makers to learn about theresearch status and make appropriate decisions for the promotion ofscholarly products.

    Keywords: library, Yazd, Scientometrics
  • Mostafa Zamanifar * Pages 28-47

    High school students play an important role in preserving andspreading the culture of every society. Therefore, achieving their level ofawareness and adherence to this category of necessities is essential. In thisapplied research, a descriptive and survey method using questionnaire andlibrary studies has been attempted to measure the awareness andadherence of Yazd high school students to popular culture. Popular culturehas both material and oral components. The results of this study showedthat in both physical and verbal dimensions the level of knowledge of boyswas higher than those of girls, and the level of knowledge of boys andgirls in oral and spiritual components was higher than materialcomponents. In general, the level of awareness of popular culture is at agood level. Adherence to the components of popular culture among malestudents is acceptable and female students generally lower thanacceptable. Also, the level of adherence to popular culture is generallylower than acceptable. High school students gain more information aboutpopular culture through family and acquaintances. Gender also influencesthe use of popular culture in life.

    Keywords: Yazd, the young, public culture, Tradition, Material Culture, Oral culture
  • Shiva Motalebi *, Bahram Ahmadi Pages 48-68

    Ecological problems are among the concerns of the contemporaryworld. In recent years some artists in Iran have been using the new artmedia to express and understand these problems in order to challenge theaudience. Urban art, in addition to providing aesthetic aspects, can play amore effective role in raising public awareness of the issue of ecologyprotection through its proximity to interactive art and by consideringcitizen audiences as the primary target of such artwork. In this regard, itseems that the many commonalities between the new art media and theurban art have made it possible for artists in this city to reach theiraudiences more than ever. Studying and recognizing the ecologicalartworks in urban spaces of Iran shows that among the new media,environmental art is more aligned with the artist's goals and expressingecological concerns in the city because of its quick and easycommunication with the environment and the audience. Other media havebeen favored by artists. In this descriptive-analytical study, an ecologicalapproach is used to examine the reasons for artists' attention to new mediain Iranian urban spaces by evaluating the extent of their presence in theurban context and how they succeed in conveying the ecological conceptsin their creative works.

    Keywords: Urban Art, New Art Media, Ecological Art, Artwork Audience
  • Zohre Haddadi *, Sayyed MohammadBagher Kamal Addini Pages 69-84

    Simplifying and recreating ancient stories and anecdotes, including thepleasant anecdotes of Kelileh and Demneh, has long been common in thehistory of contemporary literature. Mehdi Azar Yzadi is an outstandingfigure who has attempted such works. I have realized that, except for AzarYazdi, no other writer has succeeded in creating such a connectionbetween ancient literature and contemporary literature. Due to theimportance of cultural continuity and the preservation of the literaryheritage of the past, he has simplified and rewritten the text only in termsof language and vocabulary and a slight change in the details of fictionalevents and sub-events in a way that resembles the original text. Hebelieved that the current oral recitation of many myths is the prevalence ofsuperstition and delusion at this printing time, considering it to have nonovelty and proper choice, and therefore he tried to choose the stories ofKelileh and Demneh while remaining faithful to the story in order toprovide an impressive story for the audience by using simple writingtechniques and creating logical pulls in writing. He has been quitesuccessful in doing it.

    Keywords: Kelileh, Demneh, story, Mehdi Azar Yazdi
  • Fahimeh Zarezadeh * Pages 85-104

    Reading the field of city art requires understanding the laws andconditions that govern it, or the knowledge that governs its time. Theknowledge discussed in the present paper is defined as: the knowledge thatemerges from a deep reflection at any time, dialogue and education,representing and interpreting that period of issues, phenomena, values andinsight, showing prospects that increase the potential for effectivegovernment and artist action and decision-making, affecting andresponding to citizens' mental processing of the time. Accordingly, thispaper seeks to answer the following question: What are the components ofknowledge governing the field of city art that interact between the state,the artist, and the citizen. Studies show that there is a kind of awareness ofcity art that, through its components, derived from the current state ofurban societies, necessitates the participation and interaction of the state,the artist, and the citizen. In such a way that the artist is given theopportunity to present them as new art by considering such components inthe creation of his/her works. On the other hand, he/she can fulfill thegovernment's goals of creative urban development and transform theminto allegorical ways of effective knowledge and citizen acceptance. But arecent paper of some of the artworks of Yazd indicates that because theartist has poorly utilized or lacked knowledge of the components ofknowledge, he/she has not been able to guarantee the realization of thegovernment's intended goals and missions for citizens

    Keywords: Knowledge, artwork, City, artist, State, citizen
  • HOSSEIN MASARRAT * Pages 105-116

    Old document and manuscript in the ancient and long-standing province of Yazd, due to its climate, which is a hot and dry land, are less attacked by insects, pests, moisture and natural disasters such as earthquakes and floods. Therefore, fortunately, it is one of the provinces that has preserved a large number of books on history, geography and social construction. As we get closer to the present, these resources increase in number. In this article, based on cultural and historical estimates of Yazd city, in terms of resources, it has been divided into four important historical periods and its sources are introduced

    Keywords: Historical Sources, Local, Yazd, Safavid Era