فهرست مطالب

دانشور پزشکی - پیاپی 147 (تیر 1399)

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 147 (تیر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم شکیبا، فاطمه اشرفی* صفحات 1-13
    مقدمه و هدف

    امروزه برخی از سویه های استافیلوکوک که به سویه های استافیلوکوکی مقاوم به متیسیلین و یا به اختصار MRSA معروف هستند، عفونت هایی را ایجاد می کنند که به روش های درمانی و آنتی بیوتیک های مرسوم مقاوم هستند. یکی از مهمترین دلایل این مقاومت وجود پمپهای افلاکس مقاومت دارویی در این سویه ها است. هدف از انجام این پروژه بررسی میزان شیوع ژنهای پمپ افلاکس NorA، NorC، MdeA و MepA در سویه های بالینی استافیلوکوکوس اوریوس بود.

    مواد و روش ها

    250 نمونه بالینی از بیمارستانهای شهر تهران جداسازی گردید و با استفاده از روش های میکروب شناسی سویه های استافیلوکوک اوریوس شناسایی شدند. نتایج جداسازی میکروبی نشان داد که 50 نمونه (20%) از نمونه های جداسازی شده متعلق به ایزوله های استافیلوکوکوس اوریوس است. سپس با استفاده از روش های دیسک دفیوژن میزان مقاومت سویه های استافیلوکوکوس اوریوس به آنتی بیوتیک های مختلف بررسی شد. استخراج DNA از سویه ها صورت گرفت و واکنش PCR جهت بررسی وجود ژنهای NorA، NorC، MdeA و MepA انجام گردید.

    نتایج

    68 درصد سویه ها مقاوم به متی سیلین (MRSA) و 56 درصد از سویه های MRSA به سیپروفلوکساسین هم مقاوم هستند. همچنین نتایج PCR نشان داد که میزان شیوع ژنهای NorA، NorC، MdeA و MepA در سویه های مقاوم به سیپروفلوکساسین استافیلوکوکوس اوریوس به ترتیب 60 درصد، 16 درصد، 6 درصد و 10 درصد است.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع ژنهای پمپ افلاکس در سویه های مقاوم به سیپروفلوکساسین و متیسیلین، می باید از راهکارهایی بهتر در مورد پیشگیری و درمان عفونت های مرتبط با سویه های مقاوم به متیسیلین استفاده کرد.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، NorA، NorC، MdeA، MepA
  • مهری قهرمانی درشگی، عبدالعلی بنائی فر*، سجاد ارشدی، شهرام سهیلی صفحات 14-27
    مقدمه و هدف

    تنظیم ژن های گلوکونیوژنز کبدی، یکی از سازوکارهای مهم برای درمان دیابت نوع 2 است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر تمرینات هوازی بر بیان ژن های HNF-4α و G6Pase در بافت کبد موش های صحرایی نر دیابتی نوع 2 ناشی از نیکوتین آمید- استرپتوزوتوسین است.

    مواد و روش ها

    این طرح به صورت مطالعه مداخله ای تجربی روی 18 سر موش صحرایی نر با میانگین وزن 20±220 گرم، در گروه های کنترل دیابتی و دیابتی هوازی به مدت 10 هفته انجام شد. آزمودنی ها ابتدا با نیکوتین آمید- استرپتوزوتوسین دیابتی شدند سپس در دو گروه کنترل دیابتی و دیابتی هوازی به صورت تصادفی جایگزین شدند. برنامه تمرینی 10 هفته و پنج روز در هفته، به مدت 50-15 دقیقه و سرعت 26-16 متر/دقیقه، با افزایش تدریجی زمان و سرعت بود. موش های صحرایی، 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، بی هوش و جراحی شدند. خون گیری و اندازه گیری شاخص های تحقیق صورت گرفت. میزان بیان پروتئین های HNF-4α و G6Pase کبدی موش ها با روش RT-PCR انجام شد. مقایسه با آزمون تی مستقل و در سطح معنی داری 05/0<P انجام پذیرفت.

    نتایج

    تغییرات بیان پروتئین های HNF-4α و G6Pase بین دو گروه دیابتی هوازی و کنترل دیابتی تفاوت معنی داری نداشت. همچنین تمرین هوازی باعث کاهش معنی دار گلوکز سرمی، افزایش معنی دار سطوح انسولین و کاهش شاخص مقاومت به انسولین در گروه تمرین هوازی نسبت به گروه کنترل شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تحقیق، ساز و کارهای درگیر در بهبود نیم رخ گلیسمیک با تمرینات هوازی در شرایط دیابتی را نمی توان به تغییر در بیان ژن های HNF-4α و G6Pase نسبت داد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، دیابت نوع 2، ژن HNF-4α، ژن G6Pase، نیکوتین آمید- استرپتوزوتوسین
  • لادن صدیق نژاد، بتول رحمتی*، مهرداد روغنی، شکوفه عظیمی صفحات 28-39
    مقدمه و هدف

    صرع لوب گیجگاهی صرع کانونی مقاوم به طیف وسیعی از داروهای ضد صرعی است. هیچ گزارشی در مورد اثرات ضد صرعی اسطوخودوس (lavandula dentata) بر تشنجات (Status Epilepticus) ناشی از اسیدکاینیک وجود ندارد در حالی که تحت عنوان اسطوخودوس استفاده می شود. از این رو این مطالعه اثرات رفتاری و بیوشیمیایی عصاره اسطوخودوس را بر صرع لوب گیجگاهی ناشی از تجویز داخل هیپوکمپی اسیدکاینیک بررسی کرده است.

    مواد و روش ها

    75 سر موش بزرگ آزمایشگاهی نر نژاد ویستار، محدوه وزنی 200-250 گرم به پنج گروه شامل: 1- شم 2- شم پیش درمان شده با عصاره 3- صرعی شده با اسیدکاینیک 4-  µg/rat 1 صرعی پیش درمان شده با تک دوز عصاره اسطوخودوس (mg/kg 200 یک ساعت قبل از جراحی) 5- صرعی پیش درمان شده با دوزهای مکرر عصاره اسطوخودوس (تزریق یک روز در میان به مدت 2 هفتهmg/kg 200) تقسیم شدند. تمامی تزریقات عصاره به صورت داخل صفاقی، در حجم  ml 3/0 بود.

    نتایج

    پیش درمانی کرونیک عصاره ضمن کاهش زمان بروز SE، طول مدت و دفعات وقوع آن را افزایش داد (p<0.05)، لیکن میزان مرگ و میر را تقلیل بخشید. گروه کاینات به طور معنی داری مالون دی آلدهید را افزایش داد (p<0.05)، در حالیکه پیش درمان تک و تکراری عصاره، آن را کاهش داد (p<0.05). گلوتاتیون هیپوکمپی در همه گروه ها 24 ساعت پس از تزریق کاینات تغییر نکرد.

    نتیجه گیری

    علیرغم تشدید پارامترهای SE توسط پیش درمان مکرر با عصاره، احتمالا عصاره توانست از طریق کاهش MDA، میزان مرگ و میر را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: اسطوخودوس، اسیدکاینیک، صرع لوب گیجگاهی، موش بزرگ آزمایشگاهی، استرس اکسیداتیو
  • جلیل فتح آبادی، مریم حاجی قربانی دولابی، علی اکبر ارجمندنیا، حسین ادیبی، بیتا شلانی، سعید صادقی* صفحات 40-49
    مقدمه و هدف

    دیابت یک بیماری مزمن است که شیوع بالایی در جوامع مختلف دارد. پژوهش های گذشته نشان داده اند که عوامل روان شناختی در ابتلاء افراد به دیابت نقش دارند. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی میزان کنترل قند خون از طریق طرحواره های ناسازگار اولیه در بیماران دیابتی نوع 2 انجام شد.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران دیابتی نوع 2 مراجعه کننده به دو مرکز آزمایشگاه موسسه خیریه درمانی مکتب الزهرا (س) و پژوهشکده دیابت دانشگاه علوم پزشکی تهران بود که 300 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه طرحواره یانگ (YSQ) گردآوری شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از روش های تحلیل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که از میان طرحواره های ناسازگار اولیه، طرحواره های انزوای اجتماعی/ بیگانگی، نقص/ شرم، آسیب پذیری نسبت به بیماری، اطاعت، بازداری هیجانی، معیارهای سرسختانه/ بیش انتقادی و خویشتن داری/ خود انضباطی ناکافی به طور معنی دار کنترل ضعیف قند خون را به طور معنی دار پیش بینی می کند 01/0<P.

    نتیجه گیری

    طرحواره های ناسازگار اولیه به عنوان یکی از ویژگی های روان شناختی افراد توانایی پیش بینی میزان کنترل قند خون بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 را دارد و پیشنهاد می شود در مداخلات پیشگیرانه و درمانی به این کیفیت روان شناختی نیز توجه ویژ ه ای شود.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، قند خون، طرحواره های ناسازگار اولیه
  • سمیرا حیدری، مریم طهرانچی، فریال طالقانی*، فرشته شانه ای صفحات 50-60
    مقدمه و هدف

    بیماری پریودنتال به عنوان یک ریسک فاکتور برای زایمان زودرس و عوارض نامطلوب بارداری محسوب می شود. این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی مادران باردار از بیماری های پریودنتال و ارتباط آن با عوارض نامطلوب بارداری انجام گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در سال 1397 در تهران انجام شد. 240 زن باردار که به مراکز جامعه سلامت نقاط مختلف تهران مراجعه کرده بودند به صورت تصادفی وارد مطالعه شدند. میزان آگاهی زنان از بیماری پریودنتال و علل آن و ارتباط آن با عوارض نامطلوب بارداری به همراه اطلاعات دموگرافیک با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی گردید. سطح معنی داری 05/0>P در نظر گرفته شد.

    نتایج

    میانگین سنی شرکت کنندگان این مطالعه 3/5 ± 16/28 سال به دست آمد. به طور کلی میانگین نمرات آگاهی زنان باردار در رابطه با علل بیماری پریودونتال 22/1± 53/2 از 6 نمره (1/42 درصد)، میانگین نمرات آگاهی زنان باردار در رابطه با ارتباط میان بیماری پریودنتال و عوارض نامطلوب بارداری 72/0 ± 84/0 از 2 نمره (42 درصد) و میانگین نمرات نگرش 84/0± 57/1 از 3 نمره (3/52 درصد) است. میان سطح تحصیلات و مشاغل علوم پزشکی مادران با میزان آگاهی و نگرش آنها ارتباط مثبتی نشان داده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، آگاهی و نگرش مادران باردار در رابطه با ارتباط میان بیماری های پریودونتال با عوارض نامطلوب بارداری مطلوب نیست، لذا پیشنهاد می گردد بهداشت دهان و دندان و همچنین ارتباط بیماری های دهان و دندان با عوارض نامطلوب بارداری به آنان آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: بیماری پریودنتال، زایمان زودرس، آگاهی، نگرش
  • روناس فریادی، ماندانا غلامی*، خسرو ابراهیم صفحات 61-75
    مقدمه و هدف

    تمرین استقامتی و مکمل ال آرژنین نقش موثری در کنترل پرفشاری خون دارند؛ بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر یک دوره تمرین استقامتی و مکمل یاری ال آرژنین بر عوامل مرتبط با سیستم انعقادی در زنان یایسه مبتلا به پرفشاری خون اجرا شد.

    مواد و روش ها

    تعداد 40 زن یایسه دارای پرفشاری خون (56/2±26/55 سال، شاخص توده بدن: 18/1±61/28 kg/m2) در گروه های دارونما، ال آرژنین، تمرین و تمرین+ال آرژنین قرار گرفتند. برنامه تمرین استقامتی به مدت 12 هفته با 75-60 درصد ضربان قلب بیشینه اجرا شد. مصرف ال آرژنین نیز روزانه 6 گرم بود. خون گیری در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون (48 ساعت بعد از جلسه آخر تمرین یا مصرف ال آرژنین) انجام و سطوح پلاسمایی بازدارنده فعال کننده پلاسمینوژن 1 (PAI-1)، فیبرینوژن و مولکول چسبان بین سلول (ICAM-1) اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل یافته ها با آزمون آنالیز کوواریانس و در سطح معناداری 05/0>p انجام شد.

    نتایج

    سطوح PAI-1 در گروه ال آرژنین، تمرین و تمرین+ال آرژنین در مقایسه با گروه دارونما و همچنین در گروه تمرین و تمرین+ال آرژنین در مقایسه با گروه ال آرژنین کاهش یافت. سطوح فیبرینوژن و ICAM-1 نیز در گروه تمرین و تمرین+ال آرژنین در مقایسه با گروه دارونما و ال آرژنین کاهش معناداری نشان داد. کاهش فشار خون سیستولی در گروه-های ال آرژنین، تمرین و تمرین+ال آرژنین در مقایسه با گروه دارونما، در گروه تمرین نسبت به گروه ال آرژنین و همچنین در گروه تمرین+ال آرژنین در مقایسه با گروه تمرین معنادار بود. علاوه بر این، کاهش فشار خون دیاستولی در گروه های تمرین و تمرین+ال آرژنین در مقایسه با گروه دارونما مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    ال آرژنین علاوه بر اینکه به تنهایی نیز می تواند در کاهش فشار خون سیستولی و PAI-1 موثر باشد، می تواند تاثیر تمرین ورزشی در کاهش فشار خون سیستولی را افزایش دهد. به نظر می رسد که 12 هفته مصرف ال آرژنین نمی تواند تاثیری بر فیبرینوژن و ICAM-1 داشته باشد و کاهش فشار خون مستقل از این عوامل اتفاق می افتد.

    کلیدواژگان: پرفشاری خون، سیستم انعقادی، تمرین، یائسگی، ال آرژنین
  • فرزانه فریدونی، زهرا کیاسالاری*، انسیه آزادی احمدآبادی، شهرام جلال زاه اوجور، مهرداد روغنی صفحات 76-84
|
  • Maryam Shakiba, Fatemeh Ashrafi* Pages 1-13
    Background and Objective

    Today some Staphylococcus strains are known as methicillin-resistant Staphylococcus aureus or MRSA causes infections which are resistant to conventional therapies and antibiotics. One of the most important reasons for this resistance is the presence of efflux pumps in these strains. The purpose of this project was to investigate the prevalence of NorA, NorC, MdeA and MepA germs in clinical strains of Staphylococcus aureus.

    Materials and Methods

    250 clinical samples were isolated from Tehran hospitals and identified by Staphylococcus aureus strains using microbiological methods. Results of microbial isolation showed that 50 samples (20%) out of them belong to Staphylococcus aureus isolates. Continuously, the resistance of Staphylococcus aureus strains to different antibiotics was investigated by using diffusion disk method. DNA extraction of strains was performed and in order to investigate presence of NorA, NorC, MdeA and MpeA genes by using PCR method.

    Results

    68% of strains were methicillin resistant (MRSA) and 56% of MRSA strains were also resistant to ciprofloxacin. Also, the results of PCR assay demonstrated that the prevalence level of NorA, NorC, MdeA and MpeA genes in the staphylococcus resistance to ciprofloxacin were 60%, 16%, 6% and 10%, respectively.

    Conclusion

    According to the prevalence of the efflux pump genes in resistant strains to ciprofloxacin and methicillin, better approaches should be utilized to prevent and treat the infections associated with methicillin-resistant strains.

    Keywords: Staphylococcus aureus, NorA, NorC, MdeA, MepA
  • Mehri Ghahramani Dereshki, Abdol Ali Banaeifar*, Sajad Arshadi, Shahram Soheily Pages 14-27
    Background and Objective

    Regulation of hepatic gluconeogenesis genes is one of the important mechanisms for the treatment of type 2 diabetes. The purpose of the present study was to investigate the effects of aerobic training on the expression of HNF-4α and G6Pase genes in the liver tissue of Streptozotocin-Nicotinamide induced type-2 diabetic rats.

    Materials and Methods

    This experimental study was performed on 18 male rats weighing mean 220±20 gr in  aerobic diabetic and diabetic control groups for 10 weeks. Subjects became initially diabetic with Streptozotocin-Nicotinamide and then randomly assigned to either the diabetic control or aerobic diabetic groups. The training program was 5 times in week/10 weeks/for 15-50 minutes at a speed of 16-26 m/min, with a gradual increase in time and speed. The rats were anesthetized and operated 48 hours after the last training session. Blood sampling and measurement of research indicators were performed. The expression of HNF-4α and G6Pase proteins in liver rats was performed using RT-PCR method. Comparison with independent t-test was performed at the significant level P <0.05.

    Results

    The expression changes of HNF-4α and G6Pase proteins between the two groups showed no significant difference between diabetic aerobic and control. Aerobic training also decreased serum glucose, significantly increased insulin levels and reduced HOMA-IR in the aerobic training group compared to the control group.

    Conclusion

    According to the results of this study, the mechanisms involved in improving glycemic profile with aerobic training in diabetic conditions can not be attributed to changes in the expression of HNF-4α and G6Pase genes.

    Keywords: Aerobic exercise_HNF-4α_G6Pase_Type 2 diabetic_Streptozotocin-Nicotinamide
  • Ladan Sedighnejad, Batool Rahmati*, Mehrdad Roghani, Shekoofe Azimi Pages 28-39
    Background and Objective

    Temporal lobe epilepsy (TLE) is a widespread antiepileptic drug-refractory focal epilepsy. There is no report about antiepileptic effects of Lavandula dentata on kainic acid induced status epilepticus (SE) while it is used as Ustukhuddoos. This study evaluated the behavioral and biochemical effects of Lavandula dentata extract in intrahippocampal kainate-induced model of TLE.

    Materials and Methods

    75 male wistar rats weighing 200-250 gr was divided into 5 groups including: 1. Sham 2. Extract pretreated sham 3. Kainic acid (1µg/rat) 4. Extract single dose (200 mg/kg one hour before surgery) pretreated kainic acid 5. Extract repeated (200 mg/kg every other day for 2 weeks) pretreated kainic acid. Extract injections were i.p at a volume of 0.3 ml.

    Results

    Chronic extract pretreatment reduced SE latency, enhanced total duration and occurrence of SE (p < 0.05) but also reduced mortality rate. The kainate group significantly elevated malondialdehyde (MDA) (p < 0.05), while single and repeated extract pretreatment decreased it (p < 0.05). Hippocampal glutathione (GSH) did not change in all groups 24 hours after kainate injection.

    Conclusion

    In spite of SE parameters intensification by chronic extract pretreatment, it seems that extract could reduce mortality rate through MDA reduction.

    Keywords: Lavandula dentata, Kainic acid, Temporal lobe epilepsy, Rat, Oxidative stress
  • Jalil Fathabadi, Maryam Haji Ghorbani Doulabi, Ali Akbar Arjmandnia, Hossein Adibi, Bita Shalani, Saeid Sadeghi* Pages 40-49
    Background and Objective

    Diabetes is a chronic disease that is increasing in prevalence globally. Previous studies have shown that psychological factors play a role in diabetes. This research aimed to predict blood glucose control by the use of early maladjusted schemas in patients with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    The research population consisted of all type 2 diabetic patients referring to the two centers of Alzahra school of charity hospital and Diabetes Research Institute of Tehran University of Medical Sciences and 300 patients were chosen as sample by convenience sampling method. Data gathered by the use of Young Schema questionnaire and analyzed by regression.

    Results

    The results showed that among the early maladaptive schemas of social isolation/alienation, defect/shame, vulnerability to disease, obedience, emotional inhibition, endurance/over-critical criteria and inadequate self-discipline/self-discipline were significantly controlled poor blood glucose levels are significantly predicted (P <0.01).

    Conclusion

    Early maladaptive schemas as one of the psychological characteristics of individuals can predict the level of blood glucose control in patients with type 2 diabetes and it is suggested that in preventive and therapeutic interventions for diabetes pay attention to this psychological quality.

    Keywords: Type 2 diabetes_Blood glucose_Early maladaptive schemas
  • Samira Heidari, Maryam Tehranchi, Ferial Taleghani*, Fereshteh Shanei Pages 50-60
    Background and Objective

    Periodontal disease (PD) is considered as a risk factor for preterm labor and adverse effects of pregnancy. The aim of this study was to evaluate the knowledge of pregnant mothers about PD and its relationship with adverse pregnancy outcomes.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was carried out in Tehran, 2018. 240 pregnant women who referred to the health centers of different areas of Tehran were randomly assigned to study. Knowledge of women about PD and its causes and their relationship with adverse pregnancy outcomes, along with demographic data were evaluated using a researcher-made questionnaire. P<0.05 was considered as significant.

    Results

    The mean age of the participants was 28.16 ± 5.3 years. In general, the mean knowledge scores of pregnant women about the causes of PD were 2.53 ± 1.22 out of 6 (42.1%), the mean knowledge of pregnant women about the relationship between PD and adverse effects of pregnancy was 0.84±0.72 out of 2 (42%) and the mean score of attitudes was 1. 57 ± 0.84 out of 3 (52.3%). There was a positive relationship between mothers' education and medical sciences and their knowledge and attitude.

    Conclusion

    According to the results of this study, the knowledge and attitude of pregnant mothers regarding the relationship between PD and adverse pregnancy outcomes is not desirable, therefore it is suggested that oral hygiene and the relationship between oral and dental diseases with adverse pregnancy outcomes to be trained.

    Keywords: Periodontal disease, Preterm labor, Knowledge, Attitude
  • Ronas Faryadi, Mandana Gholami*, Khosrow Ebrahim Pages 61-75
    Background and Objective

    Endurance training and L-arginine supplement play important role in hypertension management. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of one course endurance training and L-arginine supplementation on the coagulation system related factors in post-menopausal women with hypertension.

    Materials and Methods

    The 40 post-menopausal women’s (55.26±2.56 years old, body mass index: 28.61±1.18 kg/m2) with hypertension divided in placebo, L-arginine, training and training+L-arginine groups. Endurance training program conducted for 12 weeks with 60-75 percent of maximum heart rate. L-arginine consumption was 6 gr daily. Blood sampling performed in pre and post test (48 hours after last training session or L-arginine consumption) and plasma levels of plasminogen activator inhibitor-1 (PAI-1), fibrinogen and intercellular adhesion molecule 1 (ICAM-1) levels were measured. Data were analyzed by analysis of covariance test at the P<0.05 significance level.

    Results

    The levels of PAI-1 in L-arginine, training and training+L-arginine groups compared to placebo group, also in training and training+L-arginine groups compared to L-arginine group significantly decreased. The levels of fibrinogen and ICAM-1 were also decreased significantly in training and training+L-arginine groups compared to placebo and L-arginine groups. Systolic blood pressure decreased significantly in L-arginine, training and training+L-arginine groups compared to placebo group, in training group compared to L-arginine group and in training+L-arginine group compared to training. Moreover, significant decrease in diastolic blood pressure in training and training+L-arginine groups compared to placebo group were observed.

    Conclusion

    L-arginine in addition to being effective in reducing systolic blood pressure and PAI-1 alone, can increase the effect of exercise training in decreasing systolic blood pressure. It seems that 12 weeks of L-arginine ingestion has no effect on the fibrinogen and ICAM-1 and decrease in blood pressure occurs independently of these factors.

    Keywords: Hypertension, Coagulation system, Training, Post-menopausal, L-arginine
  • Farzane Fereidouni, Zahra Kiasalari*, Ensie Azadi-Ahmadabadi, Shahram Jalalzade-Ojour, Mehrdad Roghani Pages 76-84
    Background and Objective

    Safranal is the main component of crocus sativus. It has wide variety of properties. Until now, many studies have been performed to determine the effect of safranal on CNS. In this study, we investigated the effect of safranal in lipid peroxidation and histological changes of the hippocampus following intracerebroventricular injection of colchicine in the rat.

    Materials and Methods

    40 male rats were randomly divided into 5 groups as follows: 1-Sham, 2-Sham+Safranal at a dose of 50 mg/kg, 3-Colchicine, 4-Colchicine+Safranal at a dose of 10 mg/kg, and 5- Colchicine+Safranal at a dose of 50 mg/kg. Model of injury was created by injection of colchicine bilaterally into the brain ventricles through stereotaxic surgery. Then, safranal was administered 2 days before till 7 days after the surgery. In the third week after surgery, malondialdehyde (MDA) was evaluated in hippocampal homogenate. The number of neurons was also evaluated by nissl staining in CA1 and CA3 regions.

    Results

    The results showed safranal treatment at a dose of 50 mg/kg significantly reduces hippocampal MDA versus untreated colchicine group. However, histopathological assessment of the hippocampus did not show any significant changes between the groups.

    Conclusion

    The findings of this study indicate the effect of safranal in reduction of hippocampal MDA as a lipid peroxidation by-product following intracerebroventricular colchicine.

    Keywords: Safranal, Colchicine, Malondialdehyde, CA1