فهرست مطالب

سیاست دفاعی - پیاپی 109 (زمستان 1398)

نشریه سیاست دفاعی
پیاپی 109 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرشید فرهادی*، عنایت الله یزدانی صفحات 9-43
    تحول روابط بین الملل، به سمت سامانه های پیچیده و آشوبی، بنیان های نظری بازدارندگی کلاسیک را با تغییر و تحول روبه رو کرده است. این تغییر و تحولات سبب ناکارآمدی نظریه بازدارندگی کلاسیک در شرایط نوین شده است. دراین راستا، سوالی که مطرح می شود این است که تحول سامانه بین الملل درقالب سامانه های غیرخطی و آشوبی چه تاثیری در سازه فیزیکی و منطقی سامانه بازدارندگی خواهد داشت؟ در پاسخ، این فرضیه مطرح می شود که با تحول سامانه بین الملل به سمت پیچیدگی و آشوب، سازه منطقی و فیزیکی نظم منطقه ای نیز تغییر پیدا کرده است و آشوبناکی، شبکه و رژیم های بین المللی به عنوان سازه نوین نظم مطرح می شوند. متناسب با این سازه ها سامانه بازدارندگی نیز که تحت تاثیر سازه های سامانه قرار دارد، با تغییر و تحول روبه رو شده و شکل های نوینی ازجمله بازدارندگی شبکه ای و جمعی پیدا کرده است. مهم ترین یافته پژوهش این است که سامانه بازدارندگی از یکجانبه گرایی به سمت چندجانبه گرایی حرکت کرده است. این پژوهش با رویکردی اثبات گرایانه و استفاده از روش تحلیل آماری به دنبال اثبات رابطه متغیرهای پژوهش است.
    کلیدواژگان: نظریه های بازدارندگی، یکجانبه گرایی، چندجانبه گرایی، رژیم های بین المللی، سامانه پیچیده آشوبناک
  • احمد رشیدی*، رضا اختیاری، جواد شفقت نیا صفحات 45-72
    روسیه و رژیم صهیونیستی در حوزه های سیاسی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی، پیوندهای عمیق تاریخی دارند. نقش مهم روسیه در تحولات بین المللی به ویژه بحران سوریه، رژیم صهیونیستی را به گسترش روابط با روسیه واداشته است. فارغ از عوامل و انگیزه های شکل دهنده نزدیکی روسیه و رژیم صهیونیستی، سطح مناسبات دیپلماتیک فعلی بین آنها بیانگر وجود روابط شبه راهبردی بین مسکو   تل آویو است. ازسوی دیگر، جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از شرکای مهم سیاسی، نظامی و اقتصادی روسیه در منطقه مطرح است و سیاست روسیه در غرب آسیا و مداخله نظامی در بحران سوریه، همکاری دو کشور را افزایش داده است. با درنظرگرفتن ملاحظات فوق، این سوال مطرح می شود که راهبردی شدن روابط مسکو و تل آویو چه تاثیری بر منافع و پیشبرد اهداف جمهوری اسلامی ایران در سوریه داشته است؟ فرضیه ای که در پاسخ به این سوال در پژوهش حاضر مورد آزمون قرار گرفته این است که مناسبات گسترده و راهبردی مسکو و تل آویو و جایگاه مهم رژیم صهیونیستی در سیاست های منطقه ای و بین المللی روسیه باعث شده است تا روسیه موانعی در راه پیشبرد اهداف سیاسی، نظامی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در سوریه ایجاد کند. روش تحقیق در این مقاله تبیینی است و روش گرد آوری داده ها، کتابخانه ای  اینترنتی است و به منظور تحلیل علمی و نظری مسئله پژوهش از نظریه موازنه قوا در چارچوب مکتب نوواقع گرایی بهره گرفته شده است.
    کلیدواژگان: روسیه، جمهوری اسلامی ایران، بحران سوریه، رژیم صهیونیستی، موازنه قدرت
  • محمدهادی راجی*، اصغر افتخاری صفحات 75-111

    مفهوم جنگ با پیچیده ترشدن شرایط اجتماعی و ابزارهای ارتباطی به تدریج دچار تحولات بسیار زیادی شده است. شناخت و تبیین این موضوع برای جوامع مختلف از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف این نوشتار آن است تا با استفاده از تحلیل جنگ ترکیبی به تبیین اقدامات دشمن در مواجهه با جمهوری اسلامی ایران بپردازد. این تحقیق، توسعه ای می باشد و برای تحلیل داده ها از روش کیفی استفاده شده است. سوال اصلی این تحقیق آن است که مبتنی بر چارچوب جنگ ترکیبی چگونه می توان به تحلیل جنگ غرب علیه جمهوری اسلامی ایران پرداخت. یافته های این تحقیق بیانگر کاربست نوع خاصی از جنگ ترکیبی توسط غرب علیه جمهوری اسلامی ایران است. درنتیجه، در این نوع جنگ، مولفه های جنگ ترکیبی به مثابه واحدهای ابزاری و عینی و با فشار متراکم و طولانی مدت به همراه استفاده از شبکه های اجتماعی درپی تاثیر بر بسترهای ذهنی و شناختی جامعه هدف است.

    کلیدواژگان: جنگ ترکیبی، غرب، جمهوری اسلامی ایران
  • یعقوب یوسفوند*، حسین مهدیان، ایوب یوسفوند صفحات 113-137
    شناخت و درک درست از محیط بین المللی، در شکل دهی به سیاست های دفاعی و موفقیت در آنها، نقش بسزایی دارد. یکی از مواردی که می تواند به درک درست از محیط بین المللی کمک نماید، نظریه های ارایه شده در این خصوص است. «نظریه نظم بحرانی» ازجمله این نظریه هاست که در وصف دنیای پیچیده و آشفته امروزی مطرح شده است. در این پژوهش تلاش شده است پیامدهای راهبرد دیپلماسی دفاعی جمهوری اسلامی ایران در وضعیت نظم بحرانی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. برای این کار، با استفاده از روش میدانی (مصاحبه) داده ها و اطلاعات جمع آوری و ازطریق کدگذاری باز و محوری، داده ها مورد تحلیل کیفی قرار گرفته اند. جامعه آماری این تحقیق شامل تعداد 22 نفر از استادان، صاحب نظران و پژوهشگران مربوط به حوزه پژوهش است که با استفاده از روش تعیین نمونه گیری زنجیره ای انتخاب شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد، چنانچه جمهوری اسلامی ایران، از دیپلماسی دفاعی به عنوان یک راهبرد نرم در عرصه سیاست های دفاعی، بهره گیری بهینه به عمل آورد، آثار و پیامدهای مثبتی را در سطح ملی و بین المللی برای خود به دست می آورد و می تواند به حفظ تعادل نظام بین المللی کمک نماید. افزون براین، تحقق سیاست های دفاعی آسان تر خواهد شد و نشانه های آن را می توان در آرامش، بازدارندگی و امنیت در جامعه مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: نظم بحرانی، دیپلماسی دفاعی، راهبرد، سیاست دفاعی
  • علی فاطمی نسب* صفحات 139-168

    گرایش شهروندان به فرقه های انحرافی، اگرچه پدیده نوظهوری نیست، اما طی سال های اخیر، رویدادهایی با حضور برخی فرقه های انحرافی در جهت دهی به تنش ها و آشوب های اجتماعی، بازتاب نگران کننده ای در جامعه و نظام اجتماعی به وجود آورده است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان گرایش شهروندان به فرقه های انحرافی و اعتقادات فرقه بهاییت و عوامل موثر بر آن باتاکیدبر نقض امنیت اجتماعی در دو شهر استان اصفهان، با بررسی متغیرهایی چون، بی هویتی در دو بعد دینی و اجتماعی و نقض امنیت اجتماعی انجام شده است. این پژوهش به روش پیمایشی بین 600 نفر از شهروندان 18 تا 64 سال شهر "الف" و "ب"  با استفاده از سه شیوه نمونه گیری هدف مند، خوشه ای و تصادفی ساده، با کمک ابزار پرسشنامه مورد مطالعه قرار گرفته است. بالابودن ضریب آلفای کرونباخ برای متغیرها حکایت از مطلوبیت پایایی ابزار پژوهش دارد. یافته های تحقیق نشان داده است که میزان گرایش به اعتقادات فرقه بهاییت بین دو منطقه شهر "الف"و"ب"متفاوت است؛ به طوری که بیشترین میزان، متعلق به شهر"ب"می باشد، همچنین متغیر بی هویتی دینی بیشترین تاثیر را در گرایش به اعتقادات فرقه بهاییت دارد و بین گرایش به فرقه بهاییت و نقض امنیت اجتماعی، رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: امنیت، امنیت اجتماعی، بی هویتی دینی، بی هویتی اجتماعی، فرقه انحرافی بهائیت
  • محمدشتا بدرا* صفحات 169-214

    خوی فطری انسان در نفس الامر به سمت خیر و نیکی میل دارد که وقتی این میل به منطق جامعه سوق پیدا می کند، خیر فردی را به خیر جمعی مبدل کرده و تعامل و تسالم را برای همه طلب می کند؛ مقوله ای که بنا به کژی هایی که در عالم ناسوت و توسط بشر بنا به منافع شخصی روی می دهد، تقابل و مواجهه میان انسان ها ایجاد می کند که ریشه در تقابل تناقض حق و باطلی دارد که در نفس خلقت قرار داده شده است. دو واژه ای که حاکی از وجودی بودن حق و عدمی بودن باطل دارد و ظالم و مظلوم به تناسب همین تقسیم بندی، معنا و هویت می یابند که در مواجهه حق و باطل در رویکرد سیاسی و الاهیاتی، قبل از آنکه رویارویی به صورت عینی و عملی مصداق یابد، طرفین روی به ملاعنه می آورند. در این پژوهش، بنا به ضرورت شناخت ماهوی و کارکردی مرگ و لعن و نفرین با رویکرد بین رشته ای سیاسی و الاهیاتی، به روش تحقیق توصیفی از نوع بررسی موردی و اسناد با تمرکز تاریخی  تحلیلی به واکاوی مسئله پرداخته شد که باتوجه به اهمیت یکی از مصادیق پژوهش، شعار راهبردی «مرگ بر امریکا» درقالب مطالعه موردی و ذیل فلسفه سیاسی آن با 100 قرینه مورد فحص و غور قرار گرفت که نشان از عمق و معنای عقلایی این لعان است؛ لذا یافته های پژوهش موید رویکرد ایجابی و سلبی مرگ و لعن دشمن است که درمعنای «مرگ بر امریکا» قوامیت می یابد.

    کلیدواژگان: مرگ و لعن دشمن، شعار راهبردی «مرگ بر امریکا»، رویکردی سیاسی الاهیاتی
|
  • Farshid Farhadi *, Enayat Yazdani Pages 9-43
    The evolution of international relations towards chaotic and complicated systems has brought about a change and development in the theoretical foundations of classical deterrence theory. These developments have caused the classical theory of deterrence to be inefficient in modern times. Now, the question that arises is: What effects would the developments in international relations towards chaotic and non-linear systems have on the physical and logical structure of deterrence systems? To answer this question, the hypothesis is raised that as the international systems change for being more chaotic and complicated, the logical and physical structure of the regional order has changed as well, that has lead up to the representation of chaos as the modern structure of order. In accordance with these structures, the deterrence system, which is itself under the influence of the structures of the system, has undergone a change and development, emerging in modern forms including collective and network deterrence. The most important finding in this research is that the deterrence system has progressed from a unilateralism to a multilateralism. This research seeks to establish the correlations between the research variables via a positivist approach by using a statistical analysis method.
    Keywords: Theories of deterrence, Unilateralism, multilateralism, international regimes, chaotic, complicated system
  • Ahmad Rashidi *, Reza Ekhtiari, Javad Shafaghatnia Pages 45-72
    Russia and Israel enjoy deep historical ties in political, military, economic and cultural fields. Russia plays a key role in international developments, especially in the Syrian crisis that has led Israel to expand relations with Russia.  Regardless of the factors and incentives that shape Russia and Israel's convergence, the level of ongoing diplomatic relations between them indicates the existence of a semi-strategic relationship between Moscow and Tel Aviv. On the other hand, the Islamic Republic of Iran constitutes one of Russia's most important political, military and economic partners in the region, and Russia's policy in the Middle East and military intervention in the Syrian crisis have increased cooperation between the two countries. On the basis of the considerations above, the question arises as to how the strategic relations between Moscow and Tel Aviv have contributed to IRI's interests in Syria as well as to the advancement of its objectives, as the relations between Moscow and Tel Aviv become strategic. The hypothesis tested in this paper as a response to this question is that the broad strategic relations between Moscow and Tel Aviv and Israel's important position in Russia's regional and international policies has caused Russia to create obstacles to the advancement of the Islamic Republic's political, military and economic goals in Syria. The research method in this article is explanatory, the data collection method is library-internet based. Finally, the theory of equilibrium theory has been used within the framework of Neorealism in order to conduct a theoretical and scientific analysis of the problem of research.
    Keywords: Russia, Islamic Republic of Iran, the Syrian Crisis, the Zionist regime, the Balance of power
  • MohammadHadi Raji *, Asghar Eftekhari Pages 75-111

    The concept of war has gradually evolved as the social conditions and the means of communication have become more complex. Understanding and explaining this issue is of great importance for different societies. This article attempts to explain the enemy's actions in the face of the Islamic Republic of Iran by using a hybrid warfare analysis. This research is developmental and a qualitative method has been used for data analysis. The main question of this research is: how can the West's war against the Islamic Republic of Iran be analyzed based on the framework of the hybrid warfare? The findings of this study indicate that a particular type of hybrid warfare has been used on the part of the West against the Islamic Republic of Iran. It follows that in this type of war, the components of hybrid warfare as instrumental and objective units seek to influence the objective and cognitive contexts of the target community by using social networks through exerting a compressed and long-lasting pressure.

    Keywords: hybrid warfare, the West, the Islamic Republic of Iran
  • Yaghoob Yousefvand *, Hossein Mahdian, Ayoub Yousefvand Pages 113-137
    A proper appreciation and understanding of the international environment plays an important role in shaping defense policies and bringing them to success. One of the cases that can contribute to proper understanding of the international environment is the theories presented in this regard. The critical order theory is one of those theories that are being put forward to describe today's complex and turbulent world. This study attempts to analyze the consequences of I.R.I's defense diplomacy strategy in a critical order situation. For this purpose, the data were collected using field method (interview), which were analyzed qualitatively through open and axial coding. The statistical population of this study consisted of 22 professors, experts and researchers in the field of research who were selected by snowball sampling method. The results show that if the Islamic Republic of Iran leverages defense diplomacy as a soft strategy when pursuing defense policies, it will achieve positive effects at national, regional and international levels, hence being able to contribute to the preservation of the balance and order in the international system. In addition, it would facilitate the implementation of defense policies, the signs of which can be observed in peace, deterrence and security in the society.
    Keywords: Critical order, Strategy, defense diplomacy, defense policy
  • Ali Fateminasab * Pages 139-168

    Although not a nascent phenomenon, the tendency on the part of the citizens towards deviant sects has in the recent years lead up to events where some deviant sects have sought to add to social unrest and tensions which have created an alarming situation in the society and the social system. The present research has been conducted with the aim of comparing the extent of the tendency of the citizens towards the teachings of the Baha'i faith and the influential factors related to it with emphasis on the social security violations in two cities of the Province of Isfahan by examining variables such as social security violations and identitylessness in two dimensions, namely religious and social. This research has been carried out via conducting survey method among 600 citizens between 18 and 64 years old in cities A and B by using three sampling methods, namely Targeted, Cluster and Simple Random samples, using a questionnaire tool. A high coefficient of Cronbach's alpha for the variables indicates that the reliability of the research tool has been desirable enough. The findings of the research show that the extent of tendency towards the teachings of the Baháʼí Faith in two areas of the city A and B differ, so that the higher amount belongs to the city B. also, the variable of religious identitylessness has the greatest effects on the tendency towards the teachings of the Baháʼí Faith. There is a correlation between the social security violations and social security.

    Keywords: security, social security, religious identitylessness, social identitylessness, the deviant sect of Baháʼí Faith
  • MohammadSheta Badra * Pages 169-214

    The natural nature of human beings in Nafs-al-Amr tends to go towards goodness and good deeds, which turns individual goodness into common good only when the former is driven towards the logic running in the society and demands interaction and compromise for all alike. And this, supported by the fact that perversities are driven in the Nasut (the earthly world) by human beings according to their personal interests, creates a conflict or confrontation among human beings, which is rooted in the good and evil conflict embedded in the creation itself. These two concepts (good and evil) indicate that good is an existential entity and evil is an non-existent entity. It is in the very relation to this duality that the oppressor and the oppressed acquire their sense and identity. Further, if viewed from a political and theologian perspective, the parties to a conflict between the good and evil will turn to damn and curse each other, before the conflict proves to be an objective and practical case. In this research, as it is necessary to understand the identity and function of damnation with a political theological approach, the problem was explored with descriptive method of case study type and documentation with a historical analysis focus, where, considering the significance of one of the research applications, the down-with-America approach came to be contemplated in the form of a case study subjected to its political philosophy with 100 subjects, something that indicates an in-depth and rational way of damning. So, the findings of this research substantiate the positive and negative approach to damning and cursing enemies, a fact that is embodied in the meaning of “DOWN WITH AMERICA”.

    Keywords: cursing, damaging enemies, the strategic slogan of “down with America, theological-political approach