فهرست مطالب

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 57 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس منوریان*، علی دیواندری، سعید یعقوبی، هادی سپانلو صفحات 403-423
    به دلیل پویایی بالای بانکداری الکترونیک، تغییرات مداوم کسب وکارهای وابسته به بانک، و ظهور فناوری های دگرگون کننده خط مشی گذاری در این حوزه با چالش های متعدد روبه رو شده و بهره گیری از مدل های رایج خط مشی گذاری را دشوار کرده است. از آنجا که خط مشی گذاری به فرهنگ عمومی جامعه و ساختارهای اجرایی کشور و ذی نفعان متعدد داخلی وابستگی فراوان دارد هدف از این پژوهش ارایه چارچوبی برای خط مشی گذاری در بانکداری الکترونیک با لحاظ کردن همه ملاحظات و شرایط یادشده بود. روش تحقیق کیفی و به طور مشخص فراترکیب بود. بدین منظور ابتدا همه مدل های رایج خط مشی گذاری در متون و پیشینه خط مشی گذاری شناسایی شد تا از طریق تجزیه مدل های گذشته به اجزای آن ها و ترکیب آن ها یک چارچوب توسعه یافته جدید خلق شود. بر این اساس از بین بیست و شش مدل بررسی شده پنج مدل آشفته، سیستمی، فرایندی، سیگنال های ضعیف، و نظریه بازی ها با توجه به معیارهایی مانند عدم قطعیت، عدم جامعیت موضوع، عدم یکپارچگی بازیگران، رویکرد خارج به داخل انتخاب شد. سپس، با استفاده از تجزیه اجزای این مدل ها و ترکیب اجزا به روش کدگذاری باز، چارچوب نهایی خط مشی گذاری برای بانکداری الکترونیکی ارایه شد.
    کلیدواژگان: بانکداری الکترونیک، چارچوب، خط مشی گذاری، خط مشی گذاری در سطح صنعت
  • سیده جمیله مدرسی سریزدی، عباس عباس پور*، کمال سخدری، سعید غیاثی ندوشن صفحات 425-456
    این تحقیق با هدف ارایه تصویری جامع از عوامل سازمانی موثر بر دانشگاه کارآفرین از طریق ترکیب تحقیقات پیشین انجام شد. روش پژوهش کیفی با رویکرد فراترکیب بود. بدین منظور پس از جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی، در فاصله زمانی 1998 تا 2017، تعداد 325 مقاله در حوزه دانشگاه کارآفرین ارزیابی و در نهایت 65 مقاله، که به صورت مستقیم موضوع دانشگاه کارآفرین را بررسی کرده بودند، به روش هدفمند، انتخاب و وارد مرحله تحلیل شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش کدگذاری استفاده شد. پس از تحلیل یافته های محققان قبلی و ترکیب نتایج حاصله، تعداد 21 کد و 10 مفهوم و 5 مولفه شناسایی و اعتبار آن ها از طریق آزمون کاپای کافمن تایید شد. سپس، میزان اهمیت و اولویت کدهای شناسایی شده با روش آنتروپی شانون تعیین شد. بر اساس یافته های تحقیق، کدهای رهبری قوی و همه جانبه و پشتیبان ساختار منعطف و متمایز و روحیه و نگرش کارآفرینانه اعضا و فرهنگ سازمانی کارآفرینانه بیشترین ضریب اهمیت را در توسعه دانشگاه کارآفرین داشتند. در نهایت، پس از طی مراحل پژوهش، الگوی مولفه های سازمانی موثر بر دانشگاه کارآفرین ترسیم شد. نتایج موید نقش رهبری و فرهنگ در تحول دانشگاه ها در جهت کارآفرینی بود. این پژوهش، با اتخاذ رویکردی جامع، بینش هایی ارزشمند در زمینه دانشگاه های کارآفرین ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: آنتروپی شانون، دانشگاه کارآفرین، رهبری، فراترکیب، فرهنگ
  • توحید سلطانی، سیاوش صلواتیان*، سمیه لبافی صفحات 457-483

    دانش در سازمان های رسانه ای در ذهن نیروی انسانی خلاق قرار دارد. تسهیم دانش در این سازمان‏ها در خلا فرهنگ و سیستم حمایتی از کار می‏افتد. بازی وارسازی یکی از روش های جدیدی است که سازمان ها برای افزایش انگیزه و فرهنگ مشارکتی کارکنان به کار می گیرند. هدف از این پژوهش طراحی سیستم بازی وار متناسب با نیازهای اصلی کارکنان سیما برای خلق سیستم حمایتی انگیزشی در تسهیم دانش بود. این پژوهش در دو مرحله صورت گرفت. هدف از اجرای این دو مرحله اول شناسایی نیازهای انگیزشی کارکنان و دوم بازی وار کردن فرایند تسهیم دانش بود. بنابراین، در مرحله اول با پانزده نفر از کارکنان سیما مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. برای تحلیل مصاحبه ها روش تحلیل مضمون به کار رفت. سپس، دلفی اجماع با حضور هجده نفر از مشارکت کنندگان برگزار شد و در این مرحله نیز از ابزار پرسشنامه کمک گرفته شد. اجزای مدل طراحی شده برای سیستم تسهیم دانش بازی وار در سازمان رسانه ای دربرگیرنده نیازهای انگیزشی، مکانیک های بازی، رفتار و احساسات تسهیم دانش بود. نیازهای انگیزشی دو دسته اند؛ درونی و بیرونی. بر اساس نیازهای انگیزشی، انواع کاربر در چهار دسته کمال طلب، اجتماعی، کاشف، و مبارزه طلب جای می گیرند. رفتار و احساسات تسهیم دانش نیز دو دسته اند؛ رفتار و احساسات اهداکننده دانش و رفتار و احساسات دریافت کننده دانش.

    کلیدواژگان: بازی وارسازی، تسهیم دانش، صداوسیما، فرهنگ، کارکنان رسانه ای
  • محمد مهدی خداوردی، محمدباقر گرجی*، مجید نصیری، عبدالغنی رستگار صفحات 485-515
    پیشگیری، به منزله یک استراتژی عملیاتی، باعث می شود سازمان در مقابل پدیده های مخرب، همچون قلدری محیط کار، واکنش های پویا و انعطاف پذیرداشته باشد و در نتیجه از نهادینه شدن رفتارهای مخرب جلوگیری شود. هدف از این پژوهش ارایه الگوی اولویت های پیشگیری از قلدری سازمانی بر اساس رویکرد فراگیر تفسیری ساختاری بود. پژوهش ترکیبی و مبتنی بر روش شناسی کیفی و کمی است. جامعه آماری بخش کیفی شامل پانزده نفر از متخصصان دانشگاهی بود که در زمینه مدیریت رفتار و منابع انسانی تخصص داشتند. جامعه آماری بخش کمی شامل سی مدیر منابع انسانی سازمان بنیاد شهید و امور ایثارگری سه استان سمنان و کرج و تهران بود که در بخش تحلیل ماتریسی مشارکت کردند. در این پژوهش ابتدا گزاره های مربوط به شیوه های پیشگیری از قلدری سازمانی از طریق مطالعه وسیع مطالب مرتبط با آن آغاز شد و پس از دسته بندی شصت و چهار مقاله محققان مقاله های دسته بندی شده را پایش و در نهایت سیزده پژوهش را وارد تحلیل فراترکیب کردند. پس از طی مراحل مربوط به تحلیل فراترکیب، هجده گزاره در قالب دو مولفه شناسایی شد که پس از تحلیل دلفی به یازده گزاره تقلیل یافت. در بخش تحلیل ساختاری تفسیری فراگیر (TISM)، که به دلیل پیچیدگی ریاضی و عملیاتی سرآمد بر تحلیل ساختاری تفسیری (ISM) است، در قالب مدل ارایه شده مشخص شد یازده گزاره شناسایی شده در پنج سطح، از تاثیرگذارترین تا کم اثرترین شیوه های پیشگیری از قلدری سازمانی، تفکیک شدند و مشخص شد تاثیرگذارترین گزاره جلوگیری از تبعیض و تعارض به منزله یک گزاره مولفه تقویت سازه مدیریتی است و کم اثرترین گزاره توزیع برابر اختیارات و مسئولیت ها به منزله گزاره مولفه تقویت سازه ساختاری است.
    کلیدواژگان: سازه های ساختاری پیشگیری از قلدری سازمانی، قلدری سازمانی، سازه های مدیریتی پیشگیری از قلدری سازمانی
  • فرزاد فشارکی*، حامد دهقانان صفحات 517-537
    نگاشت میمتیک روشی برای کشف میم ها و دسته بندی آنان در قالب یک مدل چندسطحی است. میم به معنای یک عنصر فرهنگی تکثیرپذیر است که با الهام از مفهوم ژن در زیست شناسی تکاملی ابداع شده است. ابتدا، به کمک نگاشت میمتیک، توصیفی جامع از فرهنگ فعلی گوگل به دست آمد. با کدگذاری متون کتاب ها، مقالات، مصاحبه ها، مستند ها، و منابع آن لاین در باب گوگل 134 میم استخراج و به 40 میمکول (واحدی بزرگ تر، شامل چند میم هم خانواده) تقلیل داده شد. میمکول ها در شش سطح قرار گرفتند؛ شامل مفروضات بنیادین، ارز ش ها، هنجارها، جلوه های بیرونی، رویه های کاری، رویه های منابع انسانی. سپس، با هدف درک چگونگی شکل گیری فرهنگ گوگل در سیر تاریخ، از روش تبارشناسی بهره گرفته شد. در این شیوه با تشخیص پدر هر میم (فرهنگی که از آن اقتباس شده) یک نمودار شجره نامه ای از تبار فرهنگ سازمان ترسیم می شود. تا کنون 85 فرهنگ تاثیرگذار بر گوگل از یونان و هند شناسایی شده اند. پژوهشگران در پژوهش حاضر توانستند مفهوم تیوریک میم را عملیاتی سازی کنند و در یک تحقیق تجربی به کار گیرند. نگاشت میمتیک ابزاری قدرتمند در دست مدیران و مشاوران و پژوهشگران سازمانی، به منظور واکاوی پدیده فرهنگ و تغییر آن، است. مهندسی میمتیک با تشخیص میم معیوب می تواند برای اصلاح آن اقدام کند.
    کلیدواژگان: تبارشناسی، فرهنگ سازمانی، گوگل، میم، نگاشت میمتیک
  • فاطمه سلیمی، مصطفی هادوی نژاد* صفحات 539-560
    هدف از این پژوهش کاوش ادراکات کارکنان یک سازمان دولتی در زمینه پیروی هواخواهانه با استفاده از فن استخراج استعاره‏ای زالتمن برای نیل به شناختی عمیق‏تر از آن بود. مشارکت‏کنندگان پژوهش از میان کارکنان سازمان با استفاده از روش نمونه‏گیری مفهوم به تعداد هجده نفر انتخاب شدند. ماخذ داده‏ها تصاویری بود که مشارکت‏کنندگان پژوهش در ارتباط با پدیده مورد مطالعه یافته بودند. در جلسه مصاحبه، مطابق پروتکل، پرسش‏هایی مربوط به تصاویر مطرح و سپس پاسخ‏ها، به منظور کشف مفاهیم و ساختارها، تحلیل شد. در مجموع سی و پنج ساختار استخراج شد که به ترتیب ساختارهای پیروی کورکورانه پیرو هواخواه از رهبر، ماکیاولیسم پیرو هواخواه و تعصب کور او به رهبر، رفتارهای زهرآگین پیرو هواخواه و پیامدهای کژکارکردی برای سازمان، چاپلوسی پیرو هواخواه از رهبر، و نفاق و بی‏کفایتی رهبر واجد حد آستانه انتخاب برای نقشه اجماعی بودند. مطابق نقشه اجماعی، ماکیاولیسم و نفاق پیرو هواخواه و تعصب کور او در قبال رهبر ساختارهایی از نوع علت و دیگر ساختارها، به جز پیروی کورکورانه پیرو هواخواه از رهبر، که نقشی میانجی را در مدل ایفا می‏کرد ، از نوع معلول شناخته شدند.
    کلیدواژگان: پیروی، پیروی هواخواهانه، فن استخراج استعاره‏ای زالتمن، هواخواهی
  • الهام ابراهیمی*، شقایق شمالی صفحات 561-584
    تنهایی در محیط کار حسی ناخوشایند تعریف شده است که شبکه‏ روابط اجتماعی فرد را از نظر کیفیت و کمیت به طور قابل توجهی کاهش می دهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین تنهایی در محیط کار در قالب محرومیت عاطفی و عدم همراهی اجتماعی با بیگانگی از کار و کناره گیری فیزیکی یا روانشناختی از کار بود. در این رابطه، نقش تعدیلگر سرریز مثبت خانواده بر کار نیز آزمون شد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ نحوه‏ گردآوری داده‏ها توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه‏ هدف این پژوهش کارکنان شعب یکی از بانک های دولتی در شهر تهران بودند. روش نمونه‏گیری خوشه‏ای تصادفی بود و برای جمع‏آوری داده‏ از پرسشنامه‏ های استاندارد استفاده شد. داده‏ها به روش مدل‏سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم‏افزار Smart PLS3.2.6 تحلیل شدند. یافته‏های پژوهش نشان داد تنهایی در محیط کار صرفا به صورت غیرمستقیم و از طریق بیگانگی از کار بر کناره گیری فیزیکی یا روانشناختی از کار تاثیرگذار است. نتیجه قابل ملاحظه دیگر این تحقیق معنادار بودن نقش تعدیلگر سرریز مثبت خانواده بر کار در رابطه میان بیگانگی و کناره گیری از کار بود. به عبارت دیگر، تاثیر بیگانگی از کار بر کناره گیری از کار در سطوح پایین تر سرریز مثبت خانواده بر کار قوی تر بود و عکس این رابطه در سطوح بالای سرریز مثبت خانواده بر کار مشاهده شد.
    کلیدواژگان: بیگانگی از کار، تنهایی در محیط کار، سرریز مثبت خانواده بر کار، کناره گیری از کار
  • افسانه فدایی تهرانی، مهدی سلیمی، مینا مستحفظیان*، شهرام عروف زاد صفحات 585-611
    هدف از پژوهش حاضر ارایه الگوی پارادایمی توسعه سرمایه اجتماعی در سازمان های ورزشی بود. این پژوهش از نوع کیفی است که با به کارگیری نظریه داده بنیاد انجام شد. محدوده مطالعات ادارات ورزش و جوانان استان اصفهان و جامعه آماری پژوهش خبرگان آگاه به حوزه تحقیق بودند که نمونه گیری از آن ها به صورت هدفمند و با روش گلوله برفی انجام پذیرفت. ابزار گردآوری داده در این پژوهش مصاحبه از نوع نیمه ساخت یافته بود. در این تحقیق، داده ها بعد از انجام دادن بیست و سه مصاحبه به مرحله اشباع نظری رسیدند. با این حال، جهت اطمینان از کفایت، یک مصاحبه دیگر نیز به انجام رسید. جهت تعیین روایی از معیار مقبولیت و لینکلن و گوبا و جهت تعیین پایایی از روش حسابرسی فرایند و توافق درونی استفاده شد. داده ها طی سه مرحله کدگذاری باز و محوری و انتخابی تحلیل شدند. در سه مرحله کدگذاری، مقوله های اصلی و فرعی شناسایی و به یک دیگر مرتبط شدند که عبارت بودند از شرایط علی (ساختاری، ارتباطی، شناختی)، شرایط زمینه ای (ایجاد گروه های حرفه ای و سازماندهی گروه های حرفه ای)، شرایط مداخله گر (مدیریت منابع انسانی، فرهنگ سازمانی، عدالت سازمانی)، راهبردها (راهبردهای جذب و راهبردهای آموزشی)، و پیامدها (توانمندسازی کارکنان، خلاقیت و کارآفرینی، تعهد سازمانی، سلامت سازمانی، فرهنگ شهروندی سازمانی، کیفیت زندگی کاری، مدیریت دانش). در نهایت نیز پارادایم کدگذاری تشریح شد و مدل نهایی شکل گرفت. توجه به مدل ارایه شده می تواند زمینه ساز توسعه سرمایه اجتماعی در سازمان های ورزشی و بهره گیری از مزایای آن شود.
    کلیدواژگان: ادارات ورزش و جوانان، الگوی پارادایمی، رویکرد داده بنیاد، سازمان های ورزشی، سرمایه اجتماعی
|
  • Abbas Monavvarian *, Ali Divandari, Saeed Yaghoubi, Hadi Sepanloo Pages 403-423
    Due to its dynamic nature, the emergence of evolutionary technologies, and the constant changing of the bank-related businesses, policy making in electronic banking has faced numerous challenges and has made it difficult to apply the common policymaking models to this arena. Since the policymaking process highly depends on the public culture, the administrative structure of the country, and the stakeholders’ needs, the purpose of this paper is to present a meta-model for electronic banking with regard to these considerations. The research method is qualitative in general and a meta-synthesis in particular. To this end, at first, all common policymaking models in the relevant texts and literature were identified so that, by decomposing the past models into their components and then recombining them, a new meta-model could be developed. After Analyzing 26 policy making models, the five models of “Garbage Can”, “Systematic Model”, “Process Model”, “Weak Signals” and “Game Theory” were selected according to the criteria of uncertainty, non-comprehensiveness of the topic, the lack of integrity among actors, and outside-in approach. At the end, by decomposing the components of these models and recombining them through open coding method, the developed policymaking meta-model for banking was achieved.
    Keywords: Policymaking, Policymaking across at the industry level, Electronic banking, Framework
  • S. Jamileh Modarresi Saryazdi, Abbas Abbaspour *, Kamal Sakhdari, Saeed Ghiasi Pages 425-456
    The purpose of this study was to provide a comprehensive picture of the organizational factors affecting the entrepreneurial university through the synthesis of literature. The research method was qualitative with a meta-synthesis approach. To this end, after the exploration of the databases in the period 1998-2017, 325 articles were collected in the field of entrepreneurial university, and finally 65 articles that directly examined the subject of entrepreneurial university were selected through a purposive sampling method and were included in the analysis phase. To analyze the data, coding method was used. Analyzing the findings of previous researchers and synthesizing the results, 21 codes, 10 concepts, and 5 factors were identified and validated through Kappa coefficient and the importance and priority of the identified codes were determined by Shannon's entropy method. According to the research findings, strong, comprehensive, and supportive leadership, flexible and distinctive structure, entrepreneurial spirit and attitude of members, and entrepreneurial organizational culture had the strongest coefficients of importance in the development of entrepreneurial university. Finally, after the research process was completed, the model of effective organizational components for the entrepreneurial university was generated. The results confirm the important role of leadership and culture in the transformation of universities toward entrepreneurship. By adopting a comprehensive approach, this research provides valuable insights into entrepreneurial universities.
    Keywords: Culture, Entrepreneurial University, Leadership, Meta-synthesis, Shannon Entropy
  • Tohid Soltani, Siavash Salavatian *, Somayeh Labafi Pages 457-483

    Knowledge in media organizations exists in the creative mind of the human resource. Knowledge sharing in these organizations stops in the absence of supportive culture and system; Gamification is one of the new techniques that organizations use to enhance employees’ motivation and collaborative culture. The purpose of this research was to design a supportive-motivational system tailored to the needs of IRIB TV Employees to increase their participation in knowledge sharing. This study was done in two phases to identify the motivational needs of the TV staff to gamify the knowledge sharing process. To this end, in the first phase, we conducted a semi-structured interview with 15 staff members. The obtained data was analyzed using the thematic analysis method. In the second phase, the Delphi method was applied with the participation of 18 experts using a questionnaire. The components of the designed model for the gamified knowledge sharing system in the media organization are motivational needs, game mechanics, behavior, and knowledge sharing emotions. Motivational needs can be internal or external. Depending on the motivational needs, the users are categorized into four types: perfectionists, socializers, explorers, and combatants. The behaviors and emotions of knowledge sharing in the gamified system also are different for the knowledge provider and the knowledge recipient.

    Keywords: knowledge sharing, gamification, IRIB organization, Culture, Media employees
  • Mohammad Mehdi Khodaverdi, Mohammad Bagher Gorji *, Majid Nasiri, Abdolghani Rastgar Pages 485-515
    Prevention as an operational strategy will allow the organization to have a dynamic and flexible response to destructive phenomena such as workplace bullying, and will help prevent the institutionalization of malicious behaviors such as bullying. The purpose of this research is to provide a model of organizational bullying prevention priorities based on a Total Interpretive Structural Model (TISM). This research is a mixed one and is based on both qualitative and quantitative methodologies. The statistical population of the quantitative section consisted of 15 academic specialists who specialized in behavior management and human resources. The statistical population of the quantitative section consisted of 30 human resources managers of the Bonyad Shahid Organization in the three provinces of Semnan, Karaj, and Tehran who participated in the matrix analysis section. In this study, propositions about organizational bullying prevention methods were first studied through extensive study of the previous studies and their related content. After the classification of 64 articles, these articles were deeply examined; as a result, 13 articles were included in the meta-synthesis. After the meta-synthesis steps, 18 propositions were identified in the form of two factors, which were reduced to 11 propositions after the application of Delphi analysis. In the analysis section (i.e. TISM), which is superior to Structural-Interpretative Analysis (ISM) due to its more mathematical and operational complexity, it was revealed that in the presented model that the 11 identified propositions could be classified into five levels (from the most effective to the least effective method for the prevention of organizational bullying. In particular, it was found that the most effective proposition is the prevention of discrimination and conflict as a proposition that enhances the management construct, while the least effective proposition is the equal distribution of authority and responsibilities as a component of structural construct reinforcement.
    Keywords: Organizational bullying, Managerial constructs of organizational bullying prevention, Structural constructs of organizational bullying prevention
  • Farzad Fesharaki *, Hamed Dehghanan Pages 517-537
    The memetic mapping is a method to identify memes and categorize them in the form of a multilevel model. Meme is a reproducible cultural element and has been adapted from the concept of gene in the evolutionary biology. The purpose of this study was to describe the current culture of Google using memetic mapping. To this end, the printed and online texts published about Google were coded for memes. This way, 134 memes were extracted and reduced to 40 Memecules (a higher unit comprised of several related memes). Memecules were placed into 6 levels of organizational culture, namely fundamental assumptions, values, norms, artifacts, work procedures, and human resources procedures. Then, in order to understand the formation of Google’s culture in the course of history, cultural genealogy method was applied. In this approach, the father of each meme (the culture from which the meme is adopted) is identified, and then the children are connected to their parents with an arrow. The outcome is a cultural genealogy model in shape of a family tree graph. In this study, 85 Greek and Indian cultures with impacts on the emergence of Google’s culture were recognized and analyzed. This study successfully operationalized the meme concept and employed it in an empirical research. Memetic mapping is a powerful tool available for managers, consultants, and organizational researchers to explore the cultural phenomenon and to change it. Memetic engineering is capable of diagnosing and correcting a defective meme in a human community.
    Keywords: Meme, Memetic mapping, genealogy, Organizational Culture, Google
  • Fatemeh Salimi, Mostafa Hadavinejad * Pages 539-560
    The purpose of this study was exploring the perceptions of employees in a public organization about partisan followership using Zaltman’s metaphor elicitation technique (ZMET) to achieve a deeper understanding of it. To this end, 18 research participants were selected from among the employees of an organization using conceptual sampling. The data sources were images that the research participants had identified in relation to the phenomenon of interest. During the interview session, questions related to the images were posed according to the protocol and later the responses were analyzed to discover concepts and structures. In sum, 35 structures were extracted, out of which the blind followership of partisan follower from leader, Machiavellianism of partisan follower and his/her blind fanaticism for leader, the toxic behaviors of partisan follower, the dysfunctional consequences of partisan followership in organization, the partisan follower’s flattery of the leader, and the hypocrisy and incompetence of the leader met the threshold of choice for the consensus map. According to the consensus map, the Machiavellianism and hypocrisy of partisan follower and his/her blind fanaticism for leader were recognized as causal structures and the other constructs were effects, except for the blind followership of partisan follower from leader which played a mediating role in the model.
    Keywords: Followership, Partisan followership, Partisanship, Zaltman’s Metaphor Elicitation Technique (ZMET)
  • Elham Ebrahimi *, Shaghayegh Shomali Pages 561-584
    Workplace loneliness is defined as an unpleasant feeling that significantly impairs the quality and quantity of a person's social network. The purpose of the present study is to investigate the relationship between workplace loneliness (in the form of emotional deprivation and the lack of social companionship) and work alienation and physical or psychological job withdrawal. In addition, the moderating role of family to work positive spillover has also been tested. This research was an applied study in terms of purpose and a descriptive survey with regard to data collection method. The population of this study was the staff of one of the branches of a state bank in Tehran. Random cluster sampling was used to select participants, while standard questionnaires were used for data collection. The data was analyzed by structural equation modeling using Smart PLS3.2.6 software. The findings showed that workplace loneliness affects the physical or psychological job withdrawal only indirectly and through work alienation. Another notable result of this study was the significance of the moderating role of family to work positive spillover in the relationship between work alienation and job withdrawal. In other words, the effect of work alienation on job withdrawal at lower levels of positive family to work spillover was stronger, and the opposite was observed at high levels of family to work positive spillover.
    Keywords: Workplace loneliness, work alienation, Job withdrawal, Family to work positive spillover
  • Afsaneh Fadaie Tehrani, Mehdi Salimi, Mina Mostahfezian *, Shahram Aroofzad Pages 585-611
    The purpose of this research was to present a paradigmatic model of social capital development in sports organizations. The study was conducted through the qualitative grounded theory approach. The study scope was Isfahan province’s Sports and Youth Offices, while the experts of the sports field of study constituted the statistical population.  Purposive snowball sampling was used to select the participants. The data collection tools tool in this study was semi-structured interview. The data saturation was achieved after 23 interviews; however, one additional interview was also done to ensure adequacy of the interviews. To confirm the validity of the instrument, Lincoln and Guba’s criteria of credibility, dependability, confirmability, and transferability were taken into account, and to assess the reliability, process auditing and internal agreement methods were used. The data was analyzed in three coding levels, namely open, axial, and selective. In the three levels of coding, the primary and secondary categories were identified and were related to each other. These included causal conditions (structural, communicative, and cognitive), contextual conditions (creating the professional groups and organizing the professional groups), moderating conditions (human resource management, organizational culture, and organizational justice), strategies (recruitment strategies and educational strategies), and consequences (employee empowerment, entrepreneurship and creativity, organizational commitment, organizational healthfulness, organizational citizen culture, work life quality, and knowledge management). Ultimately, the coding process was explained and the final model was formed. The consideration of the presented model can set the grounds for the development of social capital in sport organization and using its advantages.
    Keywords: Paradigmatic Model, Grounded theory, Social capital, sports organization, Sports, Youth Offices