فهرست مطالب

نشریه مطالعات تاریخی جنگ
سال چهارم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم آقا محمدی* صفحات 1-26
    جنگ‌ ویتنام یکی از مهم ترین حوادث دوران نظام دوقطبی است که تاثیرات گسترده‌ای بر طرفین درگیری گذاشت. این جنگ فرسایشی نه تنها منجر به شکل‌گیری واکنش‌های بین‌المللی شد، بلکه موجب التهاب در فضای سیاسی داخلی کشورها، به‌ویژه ایالات‌ متحده گردید. در این جنگ، برای اولین بار، تصاویری باورنکردنی از خشونت عریان با استفاده از فناوری‌های نوین، زودتر از گزارش‌های مکتوب تهیه‌شده از خط مقدم جبهه، در سراسر جهان منتشر شد. انتشار این تصاویر، زمینه روایتی پساساختارگرا از این جنگ را فراهم نمود که یکی از آن‌ها را می‌توان در فیلم‌های سه‌گانه الیور استون مشاهده کرد. سوال این است که روایت پساساختارگرا از جنگ ویتنام، حاوی چه مضامینی است و آیا می‌توان سه‌گانه استون را در این صورت‌بندی قرار داد؟ هدف این نوشتار، تحلیل جنگ ویتنام از منظر پساساختارگرایی با تاکید بر نظریه بودریار و مفاهیم فراواقعیت، وانمودگی، و انفجار درون ریز و جستجوی آن در سه‌گانه استون است.
    کلیدواژگان: جنگ‌ ویتنام، پساساختارگرایی، ژان بودریار، ایالات ‌متحده آمریکا، اتحاد جماهیر شوروی، الیور استون
  • وحید باصری* صفحات 27-48

    عبدالله بن عباس شاخص ترین چهره خاندان عباس بن عبدالمطلب و یکی از نخبگان صحابه است. باوجود اخبار فراوانی که در فضل و دانش این چهره مشهور بازتاب یافته، اما بخش هایی از زندگی او همچنان با ابهاماتی روبروست. مهم ترین این ابهام ها عدم همراهی او با امام حسین (ع) در واقعه کربلاست. برخی منابع از معذور و یا ماذون بودن او سخن گفته اند، که درست به نظرنمی رسد. در این پژوهش از دیدگاهی دیگر، اندیشه و تفکر عبدالله بن عباس نسبت به برنامه امام حسین (ع) در آستانه واقعه کربلا بررسی و تحلیل شده است. برای این کار، زیست سیاسی ابن عباس در دوران خلفا و حکومت امام علی (ع) مورد واکاوی انتقادی قرارگرفته است. پرسش اصلی این پژوهش به این شکل مطرح می شود که گفتمان خلفا چه تاثیری بر رویکرد ابن  عباس به نهضت امام حسین (ع) داشت؟ این پژوهش با روش توصیف و تحلیل تاریخی و با کمک سه مولفه عقیده، غنیمت و منفعت و مفهوم گفتمان انجام شده است. نتیجه این پژوهش حاکی است تاثیرپذیری ابن  عباس از گفتمان خلفا سبب می شد که او در عین پایبندی کلی که به گفتمان اهل بیت (ع) داشت، برخی وقایع ازجمله نهضت و حرکت امام حسین (ع) را با رویکرد و اندیشه ای متفاوت از ایشان تحلیل و ارزیابی کند.

    کلیدواژگان: نهضت امام حسین(ع)، عبدالله بن عباس، گفتمان خلفا، قبیله، منفعت
  • فریده مروتی، جهانبخش ثواقب*، محسن رحمتی، شهاب شهیدانی صفحات 49-77
    حمزه آغا سرکرده ایل منگور بود که در سده 13 ق./ 19 م. در نابسامانی اوضاع اقتصادی و سیاسی ایران در عصر ناصری و نارضایتی مردم کرد از حکام قاجاری و فشارهای مالیاتی، شورشی را در میان ایلات و قبایل کرد دامن زد. هم زمان، در عثمانی نیز کردها به رهبری شیخ عبیدالله شمدینانی از شیوخ فرقه نقشبندیه، علیه حکومت ناصرالدین شاه شورش کردند. این دو با استفاده از عقاید مذهبی و فرقه ای، با گردآوردن لشکری عظیم از ایلات کرد، شهرهای مرزی ایران و عثمانی را مورد تاخت و تاز قراردادند و شمار زیادی از مردم را از دم تیغ گذراندند. هدف این مقاله، با رویکرد جامعه شناسی و روش توصیفی _ تحلیلی، بررسی و تحلیل دو شورش مزبور و نقش حمزه آغا به عنوان طراح تبدیل این دو شورش به یک قیام، با فرمان جهاد مذهبی از نوع ناسیونالیستی است. یافته های پژوهش نشان  می دهد که حمزه آغا منگور نقش اصلی را در برانگیختن شیخ به یک قیام مذهبی علیه حکومت ناصری ایفا کرده است.
    کلیدواژگان: حمزه­ آغا، شیخ­ عبیدالله، قاجاریّه، عثمانی، کُردها
  • حسین سپیدنامه، احمد صالحی کاخکی*، سید هاشم حسینی، ابراهیم رایگانی صفحات 79-114
    جایگاه استراتژیک کوره ارجان در جنوب غربی ایران طی دوره ساسانی تا پایان سلجوقی، منجر به شکل گیری قلاع زیادی در این منطقه گردید. بررسی قلعه های تاریخی کوره ارجان به‌منظور شناخت جایگاه و کارکرد آن‌ها در جغرافیای سیاسی _ اداری، عوامل موثر بر شکل گیری و پراکنش، پی بردن به موقعیت معابر و پهنه های ژیوپولیتیک و ژیواستراتژیک منطقه، از مهم ترین اهداف این پژوهش است. پژوهش پیش رو بر این فرض استوار است که با توجه به موقعیت جغرافیایی کوره ارجان و ارتباط آن با بنادر ساحلی خلیج فارس و مراکز حکومتی فارس و اصفهان، این منطقه از نظام منسجمی از قلاع و دژهای دفاعی، برخوردار بوده است. نتایج این پژوهش با بهره گیری از منابع تاریخی، بررسی میدانی باستان شناختی و روش توصیفی  تحلیلی حاصل شده است. تحلیل موقعیتی پراکنش قلاع نشان می دهد به ترتیب، تنگه های ارتباطی، گردکوه‌های طبیعی، دره های کوهستانی و تپه ماهورهای منطقه، در موقعیت گزینی آن‌ها تاثیر بسزایی داشته است. کارکرد چندگانه استحکامات این کوره در ابعاد مختلفی چون حفاظت از منابع زیستی، سازه های مرتبط با کشاورزی، حفاظت از مراکز جمعیتی و راه های ارتباطی بوده است. بررسی و مطالعه این قلاع در جهت تبیین مسایل مهمی چون شناخت شبکه قلاع اسماعیلی این کوره، اهمیت زیادی دارد.
    کلیدواژگان: کوره اَرجان، کوه­گیلویه، جغرافیای اداری، استحکامات، اسماعیلیان
  • الهام ملک زاده*، کامران حمانی صفحات 115-137
    جنگ جهانی اول برای مردم ایران گرفتاری‌های بی‌شماری را در پی داشت؛ مناطق وسیعی از کشور در اثر جنگ تخریب شد، ده‌ها هزار نفر دچار قحطی شدند و یا بر اثر بیماری از بین رفتند. در پی این شرایط، ناامنی و قتل و غارت‌های روزانه در همه مناطق کشور به امری عادی در طول جنگ تبدیل شد. این بحران‌های اجتماعی از علل داخلی و خارجی نشات گرفته بود. در این پژوهش، با بررسی بحران‌های اجتماعی ایران در دوره مورد بحث و براساس روش توصیفی  تحلیلی، ریشه‌ها و علل واقعی این بحران‌ها بر پایه بررسی مطبوعات و روزنامه های آن روزگار، واکاوی و مورد مداقه قرارگرفته است. بر این اساس، نگارندگان در پی پاسخ به این سوال هستند که چه عواملی در شکل گیری بحران‌های اجتماعی ایران، در جنگ جهانی اول نقش داشته است؟ نتایج حاکی است برخلاف دیدگاه برخی از محققان، عوامل داخلی ازجمله دولت، محتکران و خبازخانه‌ها در شکل گیری و تشدید بحران‌های اجتماعی ایران در جنگ جهانی اول، نقش مهم تر و مخرب تری داشتند؛ هرچند که نمی توان نقش دول متجاوز خارجی را در این بحران‌ها نادیده گرفت.
    کلیدواژگان: ایران، جنگ جهانی اول، بحران‌های اجتماعی، متّفقین
  • نرگس شاه نظری، علی اصغر میرزایی* صفحات 139-160

    جنگ ماراتن، نخستین رویارویی مستقیم پارسیان و یونانیان در سال 490 پ. م. نقطه عطفی در مناسبات امپراتوری هخامنشی و دنیای یونانی بود. این جنگ، به مرور زمان، به جنگی حماسی در دفاع از آزادی یونان تبدیل شد. با وجود الهام بخش بودن این جنگ، به چگونگی روایت آن و برداشت مورخان یونانی و مخاطبانشان از آن، کمتر پرداخته شده است. این نوشتار با روش تحلیل روایت، به دنبال پاسخ به این پرسش است که منابع یونانی، به ویژه هرودوت، براساس چه پیرنگی به روایت جنگ ماراتن و ذهنیت مخاطبان یونانی خود پرداخته اند؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که مهم ترین راوی نبرد، هرودوت، با اینکه در قیاس با جنگ های خشایارشا، توجه کمتری به نبرد ماراتن نشان داده ، اما با قرار دادن آن در رشته جنگ های پارسی، ماراتن را از یک سو، به نقطه پایانی شورش ایونی و از سوی دیگر، مقدمه جنگ های خشایارشا تبدیل کرده است. وی با این کار خواسته این باور را در ذهن مخاطب ایجاد کند که جنگ های میان ایرانیان و یونانیان ریشه در چیرگی پارسیان بر ایونیان، همکاری خودکامگان ایونی با پارسیان و شورش ایونی داشت. از دید هرودوت، ماراتن نتیجه شورش ایونی و سالامیس نتیجه نبرد ماراتن بود؛ بنابراین، ماراتن حلقه پیونددهنده رشته جنگ های پارسیان و یونانیان بود.

    کلیدواژگان: ماراتن، هرودوت، روایت، پارسیان، شورش ایونی
|
  • Ebrahim Aghamohammadi * Pages 1-26
    The Vietnam War is one of the most important events of the bipolar era, which had a profound impact on both sides of the conflict. This war of attrition not only provoked international reactions, but also inflamed the domestic political climate of countries, especially the United States. In this war, for the first time, incredible images of naked violence using new technologies from the front lines were published around the world earlier than written reports. The release of these images set the stage for a poststructuralist account of the war, one of which can be seen in Oliver Stone's trilogy. The question is what does the poststructuralist account of the Vietnam War contain, and can Stone's Trilogy be included in this formulation? The aim of this paper is to analyze the Vietnam War from the perspective of poststructuralism chiefly drawing on Baudrillard's theory and the concepts of hyper-reality, simulation, and implosion searching it in the Stone Trilogy. The results show that although the Stone Trilogy can be considered a poststructuralist account of the Vietnam War, it incorporates some structural elements from the US society.
    Keywords: Vietnam War, Poststructuralism, Jean Baudrillard, USA, Soviet Union, Oliver Stone
  • Vahid Baseri * Pages 27-48

    Abdullah Ibn Abbas is the most prominent figure in the family of Abbas ibn Abd al-Muttalib and one of the noted Sahabi of Prophet Muhammad (UHBP). Despite the much information reflecting the grace and knowledge of this famous figure, some parts of his life are still unclear. The most important of these ambiguities is his failure to accompany Imam Hussein (AS) in the incident of Karbala. Some sources suggest that he had legitimate excuses, or alternatively was excused to do so, which are not true. In this study, from a different point of view, Abdullah Ibn Abbas's ideas about Imam Hussein's (AS) plan on the eve of the Karbala incident have been studied and analyzed, and to this end, Ibn Abbas's political life during the caliphs and Imam Ali's rule has been critically analyzed. The main question of this historically descriptive and analytic study that implemented a historical description and analysis using the three elements of faith, booty, and benefit, as well as the concept of discourse, concerns how the discourse of the caliphs affected the approach of Ibn Abbas to the movement of Imam Hussein (AS). The results show that despite having a general commitment to the discourse of the Ahl al-Bayt (AS), Ibn Abbas was influenced by the discourse of the caliphs, which caused him to analyze and evaluate some events, including the movement of Imam Hussein (AS) from a different perspective than Imam's.

    Keywords: Imam Hussein's (AS) movement, Abdullah Ibn Abbas, discourse of caliphs, Tribe, Benefit
  • Farideh Morovati, Jahanbakhsh Savagheb *, Mohsen Rahmati, Shahab Shahidani Pages 49-77
    Hamza Agha was the chief of the Mangour tribe who amid Iran's economic and political disorder during Nasseri era, Kurds' dissidence from Qajarid rulers and tax pressures provoked a rebellion among the tribes of Kurds in Iran. In the Ottomans, Kurds revolted with similar goals led by Sheikh Ubaidullah Shemdinani against the rule of Nasir al-Din Shah. Their leader was the one of the Sheikhs of the Naghshbandi order. Using religious and sectarian beliefs, Hamza Agha and Sheikh Ubaidullah gathered a huge army of Kurdish tribes and invaded the border towns of Persia and the Ottomans and killed a large number of people. This research, adopting a sociological approach and employing a descriptive-analytical method, aims to investigate the two riots and the effect of the presence of Hamza Agha as the theorist to transform the riots into an uprising with a religious order of a nationalist type. The findings show that Hamza Agha Mangour played a major role in provoking Sheikh to a religious uprising against Nasseri's reign.
    Keywords: Hamza Agha Mangour, Sheikh Ubaidullah, the Qajar Dynasty, the Ottoman Empire, Kurds
  • HOSSEIN Sepidnameh, Ahmad Salehi Kakhaki *, Hashem Hosseini, Ebrahim Raigani Pages 79-114
    The strategic position of Koureh Arrajan located in South-Western Iran during the Sassanian Dynasty until the end of Seljuq Dynasty led to the establishment of many castles in the region. This study chiefly aims at analyzing the historical castles of Koureh Arrajan in order to shed light on their status and roles in the political-administrative geology, factors effective in their formation and spread, as well as realizing the location of geopolitical and geo-strategic passages and zones of the region. This study is founded on the hypothesis that given the geographical position of Koureh Arrajan and its association with Persian Gulf's seaports and the governmental centers of Fars and Isfahan, the region enjoyed a coherent system of castles and fortresses. The results of this descriptive-analytical study were obtained using historical sources and archeological field research. Location analysis of the spread of the castles show that connecting straits, natural gerdkuhs, mountain valleys, and the region's mounds have had a considerable effect on their location-allocation. The multi-functionality of the fortifications of this koureh has manifested itself in various aspects such as protecting the environmental resources, agriculture-related structures, protecting centers of population, and communication paths. Studying these forts is highly important in explicating critical issues such as appreciating the network of Isma'ili castles.
    Keywords: Koureh Arrajan, Mount Gilouyeh, Administrative geography, fortifications, Isma'ilism
  • Elham Malekzadeh *, Kamran Hamani Pages 115-137
    The aftermath of World War I for the Iranian people was extensive: several vast regions of the country were destroyed while tens of thousands of people perished due to famine and the outbreak of infectious diseases. As a result, the country became very unsecure, and criminal acts such as murder and looting became widespread during the war around the country. These social crises originated from domestic and international causes. This descriptive-analytical study investigated these social crises by looking into Iran’s written media of this period to find out the real causes of the crises as its main question. One the main findings of this research was that contrary to the some researchers’ views, the domestic factors played a more significant and destructive part in these predicaments than the international ones. For instance, the government policies, hoarders, and bakeries contributed more to the creation and worsening of the crises although the destructive role of the foreign invading countries cannot be underestimated.
    Keywords: Iran, World War I, social crises, the Allies
  • Narges Shahnazari, AliAsghar Mirzaei * Pages 139-160

    The Battle of Marathon, the first direct confrontation between the Persians and the Greeks in 490 BC, was a turning point in the relations between the Achaemenid Empire and the Greek world. Over time, this battle become an epic in defense of Greek freedom. However, less attention, despite the inspirational feature of the battle, has been paid to its narration and the perception of Greek historians and their audiences of it. This article seeks to answer the question of the motif the Greek sources, especially Herodotus, used in the narration of the Battle of Marathon and the subjectivity of their Greek audiences. Research findings show that Herodotus, the most important narrator of the battle, paid less attention to the Marathon than to the Xerxes wars, but by placing it in the field of Persian wars, on the one hand, he has made the Marathon the end point of the Ionian uprising and on the other hand, the introduction of the Xerxes wars, by which he has intended to make his audience believe that the catastrophic wars between the Persians and the Greeks were rooted in the Persians' overthrow of the Ionians, the collaboration of the Ionian tyrants with the Persians, and eventually the Ionian uprising. From Herodotus's point of view, the Marathon was the result of the Ionian uprising, and Salamis was the result of the Battle of Marathon. Thus, the Marathon was a link between the string of Persian and Greek wars.

    Keywords: Marathon, Herodotus, narrative, Persians, Ionian uprising