فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 59 (تابستان 1399)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 59 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احسان لشگری تفرشی * صفحات 1-20

    در فلسفه علم و به ویژه در علوم انسانی، تعریف و شناخت مفاهیم و موضوعات مورد مطالعه دارای مبانی هستی شناسانه و معرفت شناسانه متفاوت و حتی متضاد است؛ به عبارت دیگر، شناخت یک مفهوم در مکاتب مختلف می تواند دارای تعاریف متضاد باشد. از این جهت تعیین چارچوب نظری شناخت یک مفهوم بنیادین، یکی از مبنایی ترین اصول در مطالعه و شناخت مفاهیم و موضوعات است. در علوم جغرافیایی یکی از مفاهیم و پارادایم های تعیین کننده حوزه معرفتی جغرافیای فرهنگی است که تفسیر آن در مکاتب مختلف فلسفی از جمله در پدیدارشناسی متفاوت است؛ از این رو با توجه به بنیادین بودن نوع پژوهش، کوشش شده با مراجعه به مستندات معتبر نظری نوعی نگاه نقادانه در رابطه با شناخت جغرافیای فرهنگی در مکتب پدیدارشناسی ارایه شود. یافته های پژوهش بیانگر آن است که اصولا ساحت هستی شناسانه جغرافیای فرهنگی در زیرمجموعه علوم جغرافیایی ناشی از ادراک و شناخت ذهنی پدیده ها در ذهن انسان (دیزاین) در یک قلمرو فرهنگی- اجتماعی متمایز است. ضمن اینکه انسان در مکان خود به ایجاد و توسعه روابط اکولوژیکی می پردازد و پیوند خود را در ابعاد مختلف با آن مستحکم می کند و آنچنان به مکان وابسته می شود که از حد روابط مادی با مکان فراتر می رود و نوعی علاقه حسی، عاطفی و غیرمادی شکل می یابد. برحسب این دیدگاه، شکل گیری فرایند توسعه در یک قلمرو فرهنگی- فضایی مستلزم برانگیختن ارزش ها و سرمشق های رفتاری خاص میان عموم مردم است. از حیث روش شناسی نیز اصولا جغرافیای فرهنگی در مکتب پدیدارشناسی بر اساس روش شناسی کیفی، توسعه پیدا می کند که وابسته به شناخت دقیق احساس ها و اذهان مردم نسبت به فضای جغرافیایی است

    کلیدواژگان: جغرافیای فرهنگی، قلمرو، هستی شناسی، پدیدارشناسی
  • ایوب میرزایی حسنلو، هیراد عبقری*، مهدی عرفانیان صفحات 21-40

    دریاچه ارومیه، در طی سال های اخیر با نوسانات شدید بارندگی مواجه بوده است که رقوم ارتفاعی سطح تراز آب دریاچه ارومیه سیر نزولی پیدا کرده است که برخی از پژوهشگران کاهش بارندگی را یکی از دلایل اصلی آن می دانند که به نظر می رسد بررسی تغییرات روند بارش های ماهانه و سالانه حوضه دریاچه ارومیه از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد. در این پژوهش بارندگی ماهانه، فصلی، سالانه و همچنین شاخص تمرکز بارش  PCIدر مقیاس سالانه و فصلی در ایستگاه های سینوپتیک (تبریز، ارومیه، تکاب، مهاباد، اهر، سراب، سهند، میانه) درحوضه دریاچه ارومیه از سال (2013-1988) بررسی شد. سپس برای تحلیل روند بارندگی و تحلیل روند شاخص PCI از آزمون من-کندال و شیب- سن و آزمون من-کندال دنباله ای برای شناسایی نقاط جهش استفاده شد. نتایج نشان داد، در بین ایستگاه های سینوپتیک مورد مطالعه 7 ایستگاه، براساس آماره آزمون من-کندال روندکاهشی غیرمعنی دار و 2 ایستگاه (تبریز و سراب) دارای روند افزایشی غیرمعنی داری است. اکثر ایستگاه های سینوپتیک حوضه دریاچه ارومیه روند کاهشی بارندگی ماهانه در ماه های (ژانویه، نوامبر، دسامبر) و همچنین در ماه های (می، آگوست، سپتامبر) در بیشتر ایستگاه ها روند افزایشی مشاهده شده است. براساس آزمون سن- سیل و در سطح اطمینان 95 درصد، بیش ترین و کم ترین مقدار کاهش بارندگی سالانه به ترتیب در ایستگاه مهاباد و ارومیه اتفاق افتاده استو هیچ کدام از ایستگاه های سینوپتیک دارای توزیع زمانی یکنواخت نبوده(PCI<10) و فقط ایستگاه اهر مقدار بارندگی سالانه، دارای توزیع بارندگی متوسط است. تحلیلروندبارش فصلینشان داد کهدر فصلزمستانکهتامین کنندهبخشزیادی ازنیازآبیدریاچه ارومیهاست، بیشتر ایستگاه های سینوپتیک دارایروندکاهشیغیر معنی دار هستند.

    کلیدواژگان: شاخصPCI، تحلیل روند، حوضه دریاچه ارومیه
  • محمد ظاهری*، علی مجنونی توتاخانه، کیومرث خداپناه صفحات 41-66

    جایگاهجوامع روستاییدر توسعه همه جانبه کشور بر کسی پوشیده نیست. با وجود اهمیت توسعه روستایی، امروزه شناسایی و استفاده از توانمندی ها و پتانسیل های محلی در کنار یافتن راهکارهای عملی رفع موانع توسعه، یکی از راهکارهای عملی و تجربه شده موفق برای توسعه روستایی محسوب می شود؛ ازاین رو ضرورت شناسایی پیشران های محلی موثر بر توسعه روستایی و برنامه ریزی آگاهانه مبتنی بر آن ها می تواند راهگشای توسعه روستاها باشد. پژوهش حاضر با رویکرد آینده پژوهی، پیشران های کلیدی تاثیرگذار در توسعه روستاهای شهرستان بناب را شناسایی، استخراج و تحلیل کند. روشتحقیقمبتنی برروشدلفیاست.درابتدا،با نظرسنجی از 103 مدیر و کارشناسان حوزه روستا، 34 متغیر کلیدی مرتبط با ویژگی های 29 روستای شهرستان بناب شناسایی شد. در ادامه با استفاده از روش دلفی و با مشارکت 35 خبره روستایی، نتایج در محیط نرم افزار میک مک تحلیل شد. براساس نتایج به دست آمده، مهم ترین پیشران های کلیدی به ترتیب اهمیت، پیشران منطقی کردن قیمت محصولات و حذف دلال و واسطه ها، قطع اثرپذیری روستاها از تحریم ها، گرانی و رکود از طریق استفاده از توانمندی های محلی، توجه مسیولان محلی به الگوهای تنوع معیشتی مانند تغییر الگوی کشت، اصلاح آبیاری، ایجاد اشتغال و کارآفرینی متناسب با مشاغل روستایی، مقابله با خشک شدن دریاچه ارومیه، مقابله با فرسایش خاک متناسب با شرایط خاک هر روستا، کاهش مدت زمان اجرای طرح های عمرانی ازطریق استفاده از امکانات محلی، سرمایه گذاری دولتیدر روستاها، دسترسی به شاخص های رفاه اجتماعی از طریق استفاده از توانمندی های محلی هر روستا، برنامه های آموزش و ترویج در روستاها و توجه به دانش بومی روستایی. همچنین براساس نتایج، روستاهای پرجمعیت و نزدیک به مرکز شهرستان از شرایط مساعدتری برخوردار هستند. درنهایت با توجه به وضعیت روستاهای شهرستان بناب و متناسب با این پیشران ها پیشنهادهای در راستای توسعه روستایی ایران ارایه شده است.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، آینده پژوهی، پیشران محلی، شهرستان بناب
  • حبیب الله فصیحی*، طاهر پریزادی صفحات 67-86

    از زمان انقلاب صنعتی، صنعت یکی از اصلی ترین عواملی بوده که موجبات دگرگونی در ساختار و سازمان فضایی و کالبدی سکونتگاه ها را فراهم آورده است. این پژوهش با استفاده از داده های اسنادی و پیمایشی، جنبه های تاثیرگذاری صنعت بر ساختار فضایی کالبدی شهر 56 هزار نفری باقرشهر را که در 4 کیلومتری جنوب شهر تهران واقع شده، مورد تحلیل قرار داده است. در تحقیق ضمن بهره گیری از پارامترهای آمار توصیفی، از مدل های تحلیل ساختاری متقاطع نرم افزار میک مک، آزمون تک نمونه ای تی و آزمون فریدمن در نرم افزارSPSS، استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان دهنده نقش بی بدیل صنعت در ساختار فضایی کالبدی باقرشهر بوده است. صنعت از جهات مختلفی چون تغییر گسترده کاربری زمین، ایجاد و توسعه زیرساخت ها، توسعه مشاغل مستقیم و غیرمستقیم، تزریق درآمد به شهرداری، آلودگی، مصرف منابع و... موجد این تاثیرات شده است. نتایج تحلیل ساختاری متقاطع نشان داد که متغیرهای کلیدی و تاثیرگذار، آن هایی هستند که به صنعت ارتباط دارند. نتایج آزمون تی نیز نشان داد که در مجموع، پیامدهای صنعت واجد تاثیرات قوی و منفی بر ساختار شهر بوده اند. بیشترین تاثیرگذاری در بعد محیط زیستی شهر صورت گرفته و درجهت تاثیرگذاری نیز منفی بوده است. نتایج آزمون فریدمن نیز گویای اهمیت نسبی بالاتر متغیرهای مهاجرپذیری و ایجاد فرصت های شغلی مستقیم در مجموع متغیرهای تاثیرگذار بر ساختار کالبدی فضایی شهر است.

    کلیدواژگان: صنعت، ساختار فضایی کالبدی، تحلیل ساختاری متقاطع، آزمون تی، باقر شهر
  • احد فتاحی*، افسانه احمدی، ابوذر پایدار صفحات 87-108

    مسکن پایدار عبارت است از مسکنی که ازلحاظ اقتصادی متناسب، ازلحاظ اجتماعی قابل قبول و از نظر فنی و کالبدی امکان پذیر، مستحکم و سازگار با محیط زیست باشد. هدف این پژوهش، سنجش سطوح پایداری مساکن استان لرستان است. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. برای انتخاب روستاهای مورد مطالعه با توجه به وسعت منطقه مورد مطالعه، در گام نخست با استفاده از تحلیل عاملی، مناطق همگن اقلیمی مشخص شد؛ سپس با استفاده از روش تحلیل خوشه ای وارد، به خوشه بندی شهرستان ها پرداخته شد. براساس تحلیل خوشه ای، شهرستان های استان در 3 پهنه اقلیمی قرار گرفتند. در هر پهنه براساس اطلاعات خانوار، موقعیت طبیعی و فاصله هر روستا، فراوانی روستاها در هر دسته از پهنه های همگن مشخص شد که درمجموع تعداد 50 روستا به صورت نمونه انتخاب شد. جامعه آماری شامل خانوارهای ساکن در روستاهای استان لرستان است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 500 سرپرست خانوار انتخاب شد. به منظور تجزیه وتحلیل اطلاعات حاصل از مطالعات میدانی، از دو روش آمار توصیفی و استنباطی (آزمون T) استفاده شد. برای مشخص کردن سطوح پایداری در روستاهای مورد مطالعه از رادار پایداری استفاده شد. همچنین نتایج تحلیل حاصل از رادار پایداری نشان می دهد که در منطقه مورد مطالعه، 20 روستا در وضعیت ناپایداری، 26 روستا در وضعیت پایداری ضعیف و 4 روستا در وضعیت پایداری متوسط قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: مسکن روستایی، پایداری، ابعاد مسکن پایدار، رادار پایداری، استان لرستان
  • زینب حقی، مسعود یزدان پناه*، عباس عبدشاهی صفحات 109-128

    تعاونی های آب بران به منظور مشارکت کشاورزان در مدیریت منابع آب، تشکیل و ترویج شدند. هدف تحقیق حاضر تبیین عوامل موثر بر انگیزه ی کشاورزان جهت مشارکت در تعاونی های آب بران کارون بزرگ-شوشتر در استان خوزستان می باشد. جامعه ی آماری این تحقیق شامل کلیه اعضای تعاونی آب بران کارون بزرگ (671=N) است که از میان آن ها با استفاده از جدول بارتلت 183 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده های مورد نیاز پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخت گردآوری شد. روایی پرسشنامه توسط متخصصین تایید و پایایی ابزار پژوهش نیز با انجام مطالعه ی پیش راهنما از طریق تکمیل 30 پرسشنامه و محاسبه ضرایب آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف پرسشنامه (77/0 تا 92/0) تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS v24 صورت گرفت. در این راستا، به منظور بررسی رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته از آزمون تحلیل همبستگی پیرسون و به منظور تبیین عوامل موثر بر انگیزه کشاورزان از مشارکت در تعاونی آب بران از تحلیل رگرسیون به روش اینتر استفاده شد. نتایج آزمون همبستگی نشان داد، متغیر انگیزه با متغیرهای هویت خود، سرمایه اجتماعی، انتظار کارآمدی جمعی، تشویق به عمل، درک اهمیت مشارکت، خودکارآمدی، نگرش و هنجار اجتماعی رابطه ی مثبت و معنی داری دارد. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد، متغیرهای هویت خود و سرمایه اجتماعی از میان عوامل روانشناختی و متغیر تشویق به عمل از میان عوامل دانش و اطلاعات از عوامل موثر بر متغیر انگیزه هستند. متغیرها در مجموع قادرند 43 درصد از تغییرات انگیزه را پیش بینی کنند. در نهایت بر اساس یافته های تحقیق پیشنهاد هایی جهت افزایش انگیزه مشارکت کشاورزان در تعاونی های آب بران ارایه گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت آب، انگیزه، مشارکت، کشاورزان، تعاونی آب بران
  • شهریور روستایی*، ایرج تیموری، محمد نعمتی صفحات 129-148

    مسکن، سهم پایه ای در بسته مصرفی خانوارها را داراست. در حقیقت، برای اغلب خانوارها، خرید مسکن مهم ترین تراکنش مالی آن ها محسوب می شود. همچنین، مسکن سهم قابل توجهی از هزینه های خانوار و در برخی موارد حتی کل دارایی خانوارها را تشکیل می دهد. بازار مسکن، می تواند تحت تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی، تفاوت های فضایی، ویژگی های ساختاری جامعه و امکانات رفاهی محیط قرار گیرد. بدین سان که ناهمگن بودن مسکن و چگونگی رتبه بندی ویژگی های مختلف یک واحد مسکونی توسط خریداران سبب شده است تا قیمت مسکن دستخوش تغییرات و نوسانات گردد. پژوهش حاضر، به دنبال پاسخ گویی به این سوال است که «چه عواملی سهم بیشتری در تعیین قیمت مسکن در منطقه دو تبریز دارد؟». پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش و ماهیت همبستگی می باشد. از شبکه عصبی مصنوعی براس سنجش همبستگی بین متغیرهای استفاده گردیده است. اطلاعات مربوط به واحدهای مسکونی از طریق مراجعه مستقیم به مشاورین املاک جمع آوری شده است. جامعه آماری، واحدهای مسکونی منطقه دو تبریز به تعداد 56107 مسکن می باشد که با استفاده از فرمول کوکران 384 نمونه برآورد شد و برای برآورد مطلوب 400 واحد مسکونی به صورت تصادفی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردیده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که سهم متغیر های کالبدی در تعیین قیمت واحدهای مسکونی 8/53 درصد، سهم متغیر های دسترسی برابر با 2/39 درصد و سهم متغی های محیطی 7 درصد می باشد. از بین کل متغیر ها، متغیر های مساحت زیربنا با 4/28 درصد، فاصله از مراکز درمانی با 4/6 درصد، فاصله از مراکز بهداشتی با 1/5 درصد و نمای ساختمان با 6/4 درصد بیشترین سهم متغیر قیمت مسکن را به خود اختصاص می دهند. در این پژوهش از نرم افزارهای MATLAB 2013 و ArcMap 10.4 بهره گرفته شده است.

    کلیدواژگان: قیمت مسکن، شبکه عصبی مصنوعی، منطقه دو تبریز
  • نسرین نیک اندیش*، هدیه اکبری قمصری صفحات 149-170
    باد همچون سایر عوامل آب و هوایی جنبه های مختلف زندگی انسان ها را متاثر می سازد. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که با هدف بررسی روند تغییرات باد منجیل انجام شده است. پس از اخذ داده های روزانه سرعت باد ایستگاه منجیل طی دوره آماری 1993-2016، فراوانی سرعت باد حداکثر سالانه و ماهانه مورد بررسی قرار گرفت. از توزیع های لوگ نرمال، ویبول و کمترین مقدار حد به منظور تعیین توزیع چگالی احتمال سرعت باد استفاده و بمنظور بررسی تغییرات احتمال وقوع انواع باد در سری زمانی، میانگین و واریانس ها در منحنی های تابع چگالی احتمال مقایسه گردید. برای بدست آوردن معادله خط روند، مدل چند جمله ای درجه 3 برای سال و تمام ماه ها بهترین برازش را نشان داد. نتایج به دست آمده نشان داد تقریبا به جز ماه دسامبر تمام ماه های سال شرایط طوفانی را تجربه می کنند. مدل توزیع ویبول بر داده های ماه های آوریل، ژولای، اوت و سپتامبر، مدل توزیع کمترین مقدار حد بر داده های ژوین و مدل لوگ نرمال بر سایر ماه ها بهترین برازش را دارند. جهت باد غالب شمالی است. مقایسه میانگین و واریانس ها در دو مقطع زمانی 2004-1993 و 2016-2005 نشان داد کاهش میانگین در تمام ماه ها باعث کاهش احتمال وقوع تندبادها و افزایش وقوع نسیم در زمستان و پاییز و کاهش احتمال وقوع توفان ها و افزایش تندبادها در بهار و تابستان می گردد. از سوی دیگر افزایش واریانس در ماه های آوریل، ژوین، ژولای و نوامبر حاکی از افزایش احتمال وقوع فرین های زیاد و کم است. پیش بینی ها نشان داد سرعت باد دارای نوسانات دوره ای است. استیلای باد منجیل در بیش از 310 روز از سال می تواند سبب برخورداری منطقه از پتانسیل های لازم جهت هر گونه توسعه گردد.
    کلیدواژگان: سرعت باد، منجیل، تغییر اقلیم، لوگ نرمال، روند
  • داوود مختاری، شهرام روستایی، وحید امامی کیا* صفحات 171-184
    در صنعت گردشگری، انگیزش را اصلی ترین مفهوم در انتخاب مقصد می دانند. انگیزه ها مشخص می کنند که چرا گردشگران به سفر می روند و یا یک فعالیت خاص را در آن سفر انجام می دهند. ارزیابی انگیزه های گردشگران به ما اجازه می دهد که نیازها و ترجیحات گردشگران را بدانیم و درک کنیم. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین انگیزه ها و مقاصد گردشگری شهروندان کلانشهر تبریز در استان آذربایجان شرقی با رویکرد ژیوتوریسم می باشد. بدین منظور 28 مقصد مهم گردشگری در سطح استان آذربایجان شرقی انتخاب و رابطه آنها با انگیزه های گردشگری مورد تحلیل قرار گرفت. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش شهروندان کلانشهر تبریز بصورت تقریبی 1800000 نفر برآورده شده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر تعیین گردید. براین اساس 400 پرسشنامه توزیع شد که 384 پرسشنامه مورد قبول برگردانده شد. برای تجزیه تحلیل ویژگی های جمعیت شناختی از آمار توصیفی و در بخش آمار استنباطی از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. یافته های پژوهشی نشان می دهد که بین مقاصد گردشگری ژیوتوریستی و انگیزه های گردشگری شهروندان ارتباط مثبت و رابطه معنی د
    کلیدواژگان: انگیزه گردشگری، شهروندان کلانشهر تبریز، مقاصد گردشگری، ژئوتوریسم
  • علی مختاری کرچگانی، مرتضی توکلی*، زهرا احمدی پور صفحات 185-210
    موضوع این مقاله، مطالعه معرفت شناسی دستگاه های برنامه ریزی فضایی (عقلانیت کلاسیک، نسبی گرایی پست مدرن و عقلانیت کثرت گرا- انتقادی) است. هدف این مقاله تبیین عقلانیت کثرت گرا- انتقادی در برنامه ریزی فضایی است که برای رسیدن به این هدف ابتدا لازم است، جایگاه و نسبت عقلانیت در برنامه ریزی فضایی مورد واکاوی قرار گیرد. سپس سه رویکرد معرفت شناختی برنامه ریزی فضایی عقلانیت کلاسیک، نسبی گرایی پست مدرن و عقلانیت کثرت گرا- انتقادی مورد تحلیل انتقادی و مقایسه تطبیقی قرار گرفته اند. یافته های تحقیق نشان می دهد که مفهوم عقلانیت در برنامه ریزی فضایی گسترده تر از معنای دکارتی آن است و نسبی گرایان پست مدرن، عقلانیت کلاسیک را به کل عقلانیت نسبت می دهند. همچنین تعارضات معرفتی موجود در نسبی گرایی پست مدرن، برنامه ریزی فضایی را از ماهیت جمعی، عملی و واقع گرای خود دور می کند. در مقابل رویکرد عقلانیت کثرت گرا- انتقادی است که توانسته است ضعف های عقلانیت کلاسیک را رفع کند و به انتقادات نسبی گرایی پست مدرن نسبت به عقلانیت پاسخ دهد. این رویکرد معرفتی معتقد است که عقلانیت نوین مبتنی بر ظرفیت استدلالی و فراگیر است که امکان پذیرش و گردهم آوردن اندیشه ها، اهداف و ارزش های متفاوت ذی نفعان برنامه ریزی فضایی در سطوح مختلف فضایی فراهم می کند. تمامی این فرایند، در چارچوب یک فضای باز و دموکراتیک صورت می گیرد که می تواند ذی نفعان برنامه ریزی را متقاعد کند که پیرامون منفعت عمومی به یک توافق آگاهانه برسند.
    کلیدواژگان: دستگاه های معرفت شناسی، عقلانیت کلاسیک، نسبی گرای پسامدرنیسم، عقلانیت کثرت گرا - انتقادی، برنامه ریزی فضایی
  • کارن فتاحی*، اسفندیار محمدی صفحات 211-226
    در سال های اخیر گردشگری و گردشگرپذیری روستایی به عنوان راهکارهای جدید توسعه مناطق روستایی به منظور تامین نیازمندی-های روستاییان، جلوگیری از مهاجرت های بی رویه آنها، اشتغال زایی و... ارایه شده است. اما در مناطق روستایی موانعی وجود دارد که روند توسعه گردشگری را با مشکل مواجه می سازد. لذا هدف این پژوهش شناسایی موانع گردشگرپذیری روستای هدف گردشگری حیدرآباد سیوان است که با رویکرد کیفی - کمی انجام گرفته است. در روش کیفی 15 نفر از مسیولان و متخصصان گردشگری و توسعه روستایی به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب و از آنها مصاحبه به عمل آمد. پس از مشخص شدن موانع پرسشنامه ای از نتایج مصاحبه طراحی و در اختیار نمونه آماری در بخش کمی قرار گرفت. در مرحله کمی تعداد 236 نفر از ساکنان روستا با استفاده از فرمول کوکران، 100 نفر از گردشگران و 30 نفر از مسیولان به شیوه تصادفی ساده انتخاب و بین آنها پرسشنامه توزیع شد. روایی پرسشنامه مورد استفاده به شیوه صوری و پایایی آلفای کرونباخ به میزان 969/0 تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی به صورت تحلیل همزمان و تشخیص محقق و در بخش کمی، از آزمون t تک نمونه ای و فریدمن در نرم افزار آماری spss استفاده شده است. یافته های کیفی حاکی از استخراج دو مقوله مرکزی و 5 مقوله اصلی داشت. در مرحله کمی مقوله های مرکزی و اصلی به عنوان موانع گردشگرپذیری روستایی در دو دسته عوامل بیرونی (اقتصادی-مالی، اداری-ساختاری) و عوامل درونی (اجتماعی-فرهنگی، کالبدی-فضایی و زیرساختی-رفاهی) مورد تایید قرار گرفتند. همچنین عامل زیرساختی - رفاهی با میانگین رتبه (11/3) و عامل اجتماعی - فرهنگی با میانگین رتبه (86/2) به ترتیب به عنوان اثرگذارترین و کم اثرترین موانع شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگرپذیری، موانع، روستای حیدرآباد
  • نازنین فلاح مهرجردی، تکتم حنایی* صفحات 227-246

    امروزه جوامع در تلاش برای دستیابی به شرایطی هستند که در صورت وقوع بحران، بازگشت سریع آن ها را به وضعیت پیش از بحران (اولیه یا عادی) فراهم سازد. ازاین رو در سال های اخیر نهادهای فعال درزمینه کاهش سوانح، بیشتر فعالیت های خود را بر دستیابی به جامعه ی تاب آور در برابر سوانح متمرکز ساخته اند. لذا تاب آور نمودن جوامع شهری به ویژه محلات نابسامان دارای اهمیت خاصی است. هدف اصلی این پژوهش ارزیابی و سنجش میزان تاب آوری محله آب و برق مشهد با در نظر گرفتن مخاطرات طبیعی در محله آب و برق مشهد است تا با شناسایی مولفه های تاثیرگذار بر این موضوع میزان تاب آوری و میزان توانایی جامعه در پاسخگویی به بحران ها بالا ببرد. این تحقیق ازنظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت از روش پیمایشی استفاده شده است و همچنین ازنظر متغیرهای تحقیق کمی است. جامعه آماری با توجه به جمعیت 41852 نفری محله آب و برق مشهد، با استفاده از فرمول کوکران، تعداد نمونه ها 380 نفر محاسبه شده است. به منظور ارزیابی میزان اثرگذاری هر یک از شاخص های تحقیق بر میزان تاب آوری در محدوده موردمطالعه، از آزمون آماری تحلیل عاملی تاییدی با نرم افزار لیزرل استفاده شدنتایج پژوهش حکایت از آن دارد، از میان شاخص های موردمطالعه بیشترین تاثیر مربوط به شاخص های میزان توجه دولت به بازسازی شهرها بعد از وقوع حوادث در تاب آوری محله، منابع تخصیص یافته با رویکرد کاهش خطرپذیری بلایا و وجود امنیت در محله آب و برق است. همچنین در خصوص آسیب پذیری، شاخص آموزش مرتبط با کاهش خطرپذیری و شناخت آسیب های طبیعی در مدارس بسیار دارای اهمیت است، از سویی دیگر، کیفیت و قدمت ساختمان های محل سکونت در شرایط بسیار نامناسب ارزیابی شده است. به طورکلی با توجه به نتایج پژوهش محله آب و برق ازلحاظ معیارهای تاب آوری در وضعیت نامناسبی قرار دارد که می توان با تاب آور نمودن بافت محله، باعث کاهش اثر بحران و حفظ آن شد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، مدیریت سوانح، مخاطرات طبیعی، محله شهری، محله آب و برق
|
  • Ehsan Lashgari Tafaroushi * Pages 1-20

    In the human science, one concept may be having been some definition or even may be this narration was contradiction with each other in different philosophical schools. This research with theoretical approach is to clarify the concept of cultural geography and the causes of cultural territories changes in the constructivism school. This research has fundamental approaches in the philosophy of geography and for compilation of information has been referred to valid document and bibliography. In this regard, in first stage, was attempted the foundation of cultural geography concept in constructivism school were extracted. Then, are explained how to obtain knowledge and solve unknowns space in cultural geography Influenced by the school of constructivism. In this discourse, processes and icons in geographical space, were made by social structure and in analyzing the making space. Following this idea, geographers believe that the change in geographical space in various aspects is depend on social and cultural functions and the mentality of people is not distinct and separate from the dominant of structures values. Another functional consequences of constructivism in cultural geography, formation of Sovereignty and jurisdiction by the formation of a structural culture in a specific geographical space. According to this view, the formation of development process in a culture territory involves stimulating certain behaviors and values among the general public. As previously mentioned, basically in view of constructivism, dialectical (motion and contrast) formed in geographical space, comes from the ruling cultural structure.

    Keywords: Cultural geography, Territory, Ontology, phenomenology
  • Ayub Mirzayi, Hirad Abghari *, Mehdi Erfanian Pages 21-40

    The lake Urmia has been experiencing rainfall severe fluctuations in the recent years, as water level elevation of the lake Urmia has declined that some of the researchers rainfall reduction is one of the main reasons that it seems to be important to investigate the changes in the monthly and annual precipitation of lake Urmia basin. In this study, monthly, seasonal, annual rainfall and precipitation concentration index at annual and seasonal scale in synoptic stations (Tabriz, Urmia, Takab, Mahabad, Ahar, Sarab, Sahand, Mianeh) in lake Urmia basin from years (1988-2013) was investigated. Then to analysis the rainfall trend and PCI index of the Mann-Kendall and Slope-Sen test were used for identify mutation points. The results showed that among the synoptic stations seven studied, a non-significant reduction trend and stations two (Tabriz and Sarab) had a non-significant increasing trend. most of the synoptic stations of lake Urmia have been observed monthly precipitation in the months (january, november, december)as well as in the months (May, August, september) has been increased in most stations. Based on Sen - Thile test and at %95 confidence level, maximum and minimum amount of annual rainfall decrease occurred in mahabad and Urmia station, respectively. None of the synoptic stations had a uniform temporal distribution (PCI <10) and only the Ahar station has an average annual rainfall distribution. Seasonal precipitation trend analysis showed that in winter the supply of large part of lake Urmia water requirement, most of synoptic stations have reduction trend.

    Keywords: PCI Index, Trend Analysis, Lake Urmia Basin
  • Mohamad Zaheri *, Ali Majnoony Totakhaneh, Kiomars Khodapanah Pages 41-66

    The present study, with the future research approach, identifies extracts and analyzes key impacts on the development of villages in Bonab. The research method is based on the Delphi method. Initially, a survey of 103 managers and experts in the rural area identified 34 key variables related to the characteristics of 29 villages in Bonab. Using delphi method and with participation of 35 rural experts, the results were analyzed in the micro-macro software environment. According to the results, the most important key drivers are important in the order of magnitude: the logic of the price of products and the elimination of dealers and intermediaries, the disconnection of villages from sanctions, prices and stagnation through the use of local capabilities , Local authorities' attention to sustainable livelihoods, such as changing crop patterns, irrigation modifications, creating employment and entrepreneurship tailored to rural jobs, coping with the drying of Lake Urmia, tackling soil erosion in proportion to the soil conditions of each village, reducing the duration of implementation of plans Development through access to local indicators through the use of local facilities, government investment in villages Social welfare through the use of local capacities of each village, education and promotion programs in villages, and attention to rural native knowledge. Also, according to the results, populated villages and close to the city center have better conditions. Finally, with regard to the situation of the villages of Bonab, proposals for rural development are presented.

    Keywords: rural development, Future Studies, Local propulsion, Bonab County
  • Habibalah Fasihi *, Taher Parizadi Pages 67-86

    Since the Industrial Revolution, industry has been one of the main factors that have caused changes in spatial and physical structure and organization of settlements. In this study we have provided an analysis based on documental and survival data to analyze the role of industries on Baghershahr spatial and physical structures. The study area included Baghershahr, a town with a population of 56000 located in 4 km far from the south of Tehran city in Iran.In the study besides using a descriptive explanation, we use the structural intersecting analysis in Micmac, and one-Sample T-Test and Friedman Test in SPSS software. Finding show that industry cause many influences in Baghershahr spatial- physical structure through: extensive changes in land use, creating and extending infrastructures, developing direct and indirect jobs, increasing Baghershar municipality incomes, creating pollution, consuming resources, and etc. Structural Intersecting analysis results show that effective and key variables such as trade function of Tehran, establishing huge national industries, vicinity to main roads, Tehran consumer market, and tax fraude are related to industry in any way. Thus, the variable affect Baghershahr structural changes have a strength relation to each other. According to T-Test, industry consequences have had negative strength impacts on the town structures totally. The most influence is happen on environmental and physical dimensions and it has been negative. Friedman Test showed that immigration and creating direct jobs were more important variables.

    Keywords: Industry, Spatial, physical structures, Structural intersecting analysis, T-Test, Badershahr
  • Ahad Fatahi *, Afsaneh Ahmadi, Aboozar Paidar Pages 87-108

    Sustainable Housing is housing that is economically appropriate, socially acceptable, technically and physically feasible, environmentally friendly, feasible and environmentally friendly. The research method is descriptive-analytical. In order to select the villages under study according to the size of the study area, the first step was identified using factor analysis of homogeneous zones, then cluster analysis was used to cluster the cities. According to cluster analysis, the provinces were divided into 3 climatic zones. In each zone based on household information, natural location and distance of each village, abundance of villages in each of the homogenous zones was determined and a total of 50 villages were sampled. Statistical population includes households living in rural areas of Lorestan province. 500 heads of households were selected using Cochran formula. Descriptive and inferential statistics (T-test and ANOVA) were used to analyze the data from field studies. The results of single-sample T-tests show that overall the stability level of housing dimensions in different zones is low. The results of the analysis of stability radar also show that in the study area 20 villages were in instability, 26 villages were in poor stability and 4 villages were in moderate stability.

    Keywords: Rural housing, Sustainability, Sustainable Housing Dimensions, Sustainable Radar, Lorestan province
  • Zeynab Haghi, Masood Yazdanpanah *, Abas Abdshahi Pages 109-128

    water user associations were established for the participation of farmers in water resources management. The purpose of this study is to explain the factors affecting the motivation of farmers’ participation in the Great Karun-Shushtar water user association in Khuzestan province. The study population was all Members of the Great Karoon water user association (N=671). 183 people were selected as the statistical sample using the Bartlett table and a random sampling method was used to collect data from farmers using the questionnaire. The face validity of the questionnaire was confirmed by experts. The reliability of the main scales of the questionnaires’ was examined by Cronbach's alpha coefficients, which ranged from 0.77 to 0.92, indicating the tool of study is reliable. Data analyses were performed using SPSSv24 software. Pearson correlation was used to investigate the relationship between independent and dependent variables and Regression analysis with Inter method was used to explain the factors affecting farmers' participation in water user association. Results indicated a significant positive correlation between motivation and self-identity, social norm, social capital, collective efficiencies expectations, cues to action, perception of partnership, Self-efficacy, and attitude of farmers. The results also showed that the variables of self-identity, cues to action and social capital have effect on the variable of motivation. These variables are able to predict 43% of the variance of motivation. Finally, based on the findings of the research, suggestions were made to increase the incentive of farmers' participation in the water user association.

    Keywords: Water Management, Motivation, Participation, Farmers, Water Users association
  • Shahrivar Rostaei *, Irag Teimory, Mohammad Nemati Pages 129-148

    Housing is a fundamental component of the household consumption bundle. In fact, for most households, the purchase of a home is their single most important financial transaction. The housing market can be influenced by macro-economic variables, spatial differences, characteristics of community structure, and environmental amenities. Heterogeneity of house and how consumers rank different characteristics of a house led to price changes and fluctuations. So that, one house with similar physical attributes in different urban regions will show different prices. This research, looking for recognition effective factors on house Prices and estimating prices of housing units in the District two of Tabriz. This research based on applied and Correlational researches. The data were collected through survey and inquiry from real-estate agents. Statistical population is the houses in district two of Tabriz which is 56107. Cochran formula estimated 384 sample size and for desirable estimation 400 house were randomly selected as a sample of research. Artificial neural network (ANN) is employed in this paper to analyze housing values. In determining the house prices "physical variables" have 53.8 percent, "distance variable" has 39.2 percent and "environmental variables" has 7 percent. The findings of research indicate which "floor area" variable with 28/4 percent, "distance from treatment centers" variable with 4/4 percent, "distance from health centers" variable with 5.1 percent and "building facades" variable with 4.6 percent has the highest share of house prices. In this research, were used MATLAB 2013 and ArcMap 10.4.

    Keywords: Houses Prices, Artificial neural network, District Two of Tabriz
  • Nasrin Nikandish *, Hedeih Akbari Gamsari Pages 149-170
    Wind, like other climatic factors affect different aspects of human life. The research method is descriptive-analytic. The purpose of the study is to study the trend of wind changes in the manjil. The daily wind speed data of the Manjil Station was obtained from the Iranian Meteorological Organization during the statistical period of 1993-2016. Using the Beaufort scale, the frequency of maximum wind speed was measured annually and monthly. Log-normal distribution, Weibull and the lowest level was used to determine wind speed probability density distribution. Examine possible changes in the wind in time series, the mean and variance in the probability density function curves were compared. Using three-level polynomial model, for the year and all months, three periods of forecasting were performed. The results showed that almost all of the months of the year are experiencing stormy weather, except for December. The mean and variance in the two time periods 2004-1993 and 2016-2005 were compared. The results showed that the average decrease in all months reduces the probability of occurrence of gusts and increases the occurrence of the breeze in winter and autumn. Increased variance in April, June, July and November showed an increase in the occurrence of extreme high and low. Projections indicate that the wind speed has a periodic fluctuation.
    Keywords: Wind Speed, Manjil, climate change, Log-Normal, Process
  • Davood Mokhtari, Shahram Rostaei, Vahid Emami Kia * Pages 171-184
    In tourism industry, attitude is considered as the main concept in selecting destination. Motivation specifies the reason of the tourists for travel or doing a specific activity during trip. Evaluation of the tourists’ motivations allows us to know their needs and preferences. This research aimed at investigating the relationship between tourism motivations of the Tabriz metropolitans’citizens and their tourism destinations in East Azerbaijan by geo tourism approach. For doing so, 28 important tourism destinations in East Azerbaijan province were selected and their relationship with touristic motivations was analyzed. The research method was descriptive analytical and correlative. The statistical population consisted of approximately 1800000 citizens of Tabriz metropolitan. The research sample was determined 384 individuals via Cochran formula. Accordingly, 400 questionnaires were distributed and 384 acceptable questionnaires were returned. For analysis of the demographic characteristics descriptive statistics and in the inferential statistics, Pearson Correlation Test and multivariate regression were used. The results showed that there is a positive and significant relationship between the geo-touristic destinations and the citizens’ touristic motivation. Among the tourists’ motivation, circulation in the nature has the most powerful dimension relative to other motivations in the geo touristic destinations.
    Keywords: Tourism motivation, Tabriz metropolitan citizens, tourism destinations, Geo tourism
  • Ali Mkhtari Karchegani, Morteza Tavakoli *, Zahra Ahmadipour Pages 185-210
    The subject of paper is the study of the epistemology of spatial planning (classical rationality, postmodern relativism and pluralism - critical rationality). The main purpose of this paper is to explain the pluralist-critical rationality in spatial planning. First, it is necessary to determine the position and rationality ratio of spatial planning in order to achieve this goal. Then, three epistemological approaches to spatial planning of classical rationality, postmodern relativism and pluralist-critical rationality have been critically analyzed and comparative comparisons. Research findings show that the concept of rationality in spatial planning is wider than its Cartesian meaning, and postmodern relativists attribute classical rationality to total rationality. Also, the epistemic contradictions in postmodern relativism distract spatial planning from its collective, practical and realistic nature. In contrast, the pluralist-critique approach has been able to resolve the weaknesses of classical rationality and respond to the critique of postmodern relativism toward rationality. This epistemic approach holds that modern rationality is based on a comprehensive and argument capacity that allows the acceptance and aggregation of the ideas, goals and values of spatial planning stakeholders at different levels of space. All this process takes place within the framework of an open and democratic environment that can convince stakeholders that they will reach an informed consent about the public interest.
    Keywords: Epistemology schools, Classical rationality, Postmodern relativism, Pluralism- critical rationality, Spatial planning
  • Karen Fatahi *, Esfandyar Mohammadi Pages 211-226
    In recent years, tourism and rural tourism have emerged as new ways of developing rural areas in order to meet the needs of villagers, preventing their free migration, employment and .... But there are obstacles in the rural areas that make the development of tourism difficult. Therefore, the purpose of this study is to identify the tourist attractions of the tourist destination of Hyderabad Sivan, which has been carried out with a quantitative approach. In qualitative method, 15 officials and experts of tourism and rural development were selected by bullet sampling method and interviewed. After identifying the obstacles, a questionnaire was drawn from the interview results and was provided to the statistical sample in the quantitative section. In a small stage, 236 villagers were selected using Cochran formula, 100 tourists and 30 officials in a simple random sampling and distributed among them. Validity of the questionnaire was confirmed by the formal and reliability of Cronbach's alpha of 0.996. Data analysis in the qualitative section was performed as a simultaneous analysis and recognition by the researcher, and in the quantitative part, one-sample t-test and Friedman test were used in the statistical software of SPSS. The results indicated that there were five administrative, social, cultural, welfare infrastructure, economic and financial infrastructures and physical-spatial infrastructures as obstacles to rural tourism in Hyderabad. Infrastructure factor - welfare with average rating (3.11) and socio-cultural factor with average rating (2.86) were identified as the most important and least important barriers, respectively.
    Keywords: Tourism, Rural tourism, Barriers, Heydarabad village
  • Nazanin Falah Mehrgerdi, Toktam Hanaee * Pages 227-246

    Today, mostly towns and communities are built or built in places that are exposed to natural disasters as a result of natural hazards or because of technological advances. One of the most important and most commonly used concepts in the area of urban disaster management is the concept of resiliency in terms of thinking of measures for the rapid return of the city to the pre-crisis situation (normal and initial). Accordingly, the purpose of this study is to assess and measure the resilience of the urban area with regard to natural hazards. For this purpose, survey method has been used by using a questionnaire. The population of 41852 people is the population of Mashhad Ab-o-Bargh district, which was based on the Cochran formula, the number of samples was 380. They were selected by random sampling method. In order to evaluate the effectiveness of each of the research indicators on resilience in the study area, the confirmatory factor analysis test was used, It was found that among the indicators surveyed, the most important effect is the state's attention to the reconstruction of cities after the occurrence of accidents in the resilience of Ab-o-Bargh district. The results of the research indicate that the Ab-o-Bargh district is in poor condition in terms of resilience criteria, which can be reduced and kept the effect of the crisis with the resilience of the texture of the neighborhood.

    Keywords: Resiliency, Disaster Management, natural hazards, Urban Neighborhood