فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال سی و ششم شماره 2 (پیاپی 100، خرداد و تیر 1399)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال سی و ششم شماره 2 (پیاپی 100، خرداد و تیر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • روح الله رحیمی*، عباس گرجی چاکسپاری، بهلول عباس زاده، محمدکاظم عراقی صفحات 183-194

    استقبال بالای تولیدکنندگان محصولات کشاورزی به تولید گیاهان دارویی سبب تامل در راستای افزایش عملکرد این محصولات شده که این امر به طور مشخص با مکانیزه کردن تولید و نیز صرف انرژی بیشتر قابل دستیابی است؛ بنابراین ارزیابی های انرژی در تمامی مراحل تولید این محصولات لازم و ضروری می باشد. این تحقیق به صورت میدانی و با تهیه پرسشنامه و مصاحبه با تولیدکنندگان در مناطقی از استان های تهران و البرز در سال 1397 و بر روی چهار گیاه دارویی نعناع فلفلی (Mentha piperita L.)، ترخون (Artemisia dracunculus L.)، ریحان (Ocimum basilicum L.) و مرزه (Satureja hortensis L.) انجام شد. نتایج نشان داد که در بین تمامی نهاده های مصرف شده در این طرح دو نهاده کودهای شیمیایی و الکتریسیته با اختلاف بالای 80%، بیشترین درصد مصرف انرژی را در بین تمامی نهاده های مصرفی به خود اختصاص داده اند. پس از برآورد شاخص های انرژی، شاخص بازده انرژی برای تمام محصولات مورد مطالعه، بیشتر از یک بدست آمد که این موضوع بیانگر انرژی ده بودن سیستم های تولید این محصولات می باشد. همچنین گیاه دارویی مرزه با بازدهی انرژی 3.37 مناسب ترین محصول از نظر مصرف و تولید انرژی شناخته شد. از نظر شاخص انرژی خالص نیز گیاه مرزه با تولید خالص انرژی 281457 مگاژول در هکتار بیشترین بازگشت انرژی را در بین تمام محصولات مورد مطالعه به خود اختصاص داد. برآورد شاخص مکانیزاسیون در مصرف انرژی نشان داد که در تولید هر چهار محصول نسبت کمی از مصرف انرژی مرتبط با مکانیزاسیون است (0.23 تا 0.26) و این موضوع لزوم افزایش مکانیزاسیون در تولید این محصولات را بیش از پیش نمایان کرد.

    کلیدواژگان: شاخص مکانیزاسیون، شاخص های انرژی، عملکرد محصول، گیاهان دارویی
  • نوید سعیدی، حوریه صادری، الهه تقیان، فاطمه سفیدکن، ایرج رسولی، رضا محمد صالحی، پرویز اولیاء* صفحات 195-208
    سودوموناس آیروجینوزا یکی از شایع ترین باکتری های فرصت طلب در عفونت های بیمارستانی است که مقاومت قابل توجهی در برابر مواد ضدمیکروبی دارد. با توجه به محدودیت های استفاده از آنتی بیوتیک ها، گرایش به جایگزینی آنها با فرآورده های طبیعی افزایش یافته است. در این مطالعه اثر ضدمیکروبی اسانس 4 گونه گیاه مرزه (Satureja mutica، S. bachtiarica، S. rechingeri، S. khuzistanica) بر عوامل بیماری زایی سودوموناس آیروجینوزا ارزیابی شد. حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس های گیاه مرزه در سویه های استاندارد سودوموناس آیروجینوزا PAO1 و سودوموناس آیروجینوزا 8821M به روش میکرودایلوشن براث تعیین گردید. در ادامه اثر غلظت های پایین تر از حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد (sub-minimum inhibitory concentration; sub-MIC) اسانس ها بر عوامل بیماری زایی این باکتری شامل حرکت، تشکیل بیوفیلم و تولید آلژینات، الاستاز و آلکالین پروتیاز این دو سویه بررسی شد. هر 4 اسانس مرزه دارای اثرهای ضدمیکروبی علیه سویه های استاندارد سودوموناس آیروجینوزا بودند، همچنین غلظت های sub-MIC اسانس ها موجب کاهش معنی دار تولید عوامل بیماری زایی این سویه ها شدند. در این مطالعه اثرهای مطلوب آنتاگونیستی اسانس های گیاه مرزه در برابر سویه های استاندارد سودوموناس آیروجینوزا مشاهده شد. با انجام مطالعات بیشتر می توان از این اسانس ها به عنوان یک ترکیب ضد میکروبی علیه این باکتری استفاده کرد
    کلیدواژگان: اسانس، سودوموناس آئروجینوزا، عوامل بیماری زایی، مرزه (Satureja)
  • محمد زینالی*، بهرام ملکی زنجانی، پرویز مرادی، فرید شکاری، سید محسن نیازخانی صفحات 209-226
    تنش های زیستی ازجمله خشکی بر میزان تولید متابولیت های ثانویه به ویژه استرول های گیاهی (فیتواسترول ها) اثر می گذارد. در بین فیتواسترول های موجود در کدوی تخم کاغذی، بتاسیتوسترول از مهمترین مواد موثره در آن است که خواص دارویی زیادی نیز دارد. در این مطالعه، اثر پنج سطح تنش خشکی بر روی میزان تولید روغن بذر و فیتواسترول های موجود در آن در سه ژنوتیپ و رقم استریاکای کدوی تخم کاغذی (Cucurbita pepo L.) مطالعه شد. تجزیه فیتواسترول ها با استفاده از GC/MS نشان داد که افزایش میزان تنش خشکی اثر منفی بر میزان تولید روغن حاصل از بذر رسیده کدوی تخم کاغذی داشت ولی فیتواسترول های تشکیل دهنده روغن به ویژه بتاسیتوسترول افزایش یافتند و این افزایش در رقم استریاکا (Styriaca) از بقیه ژنوتیپ ها بیشتر بود. برای تایید این نتایج، 30-15 روز بعد از گلدهی دانه های آن برداشت و میزان بیان ژن های SQS، PP2A، SMT2، ERG26 و Cycloartenol synthase درگیر در مسیر سنتز فیتواسترول ها بررسی شد. نتایج مشخص کرد که در بین سطوح مختلف تنش خشکی و ژن های مورد مطالعه، در سطح دیم کاری ژن ها بالاترین میزان بیان را داشته و در آن بازه زمانی، عمده فعالیت مسیر سنتز استروییدها در کدوی تخم کاغذی مسیر سنتز بتاسیتوسترول و استیگماسترول است.
    کلیدواژگان: بتاسیتوسترول، کدوی تخم کاغذی (Cucurbita pepo L، )، تنش خشکی، بیان ژن، فیتواسترول، رقم استریاکا
  • اکرم رهبری، حمیده فاطمی*، بهروز اسماعیل پور صفحات 227-244
    اخیرا روش های مختلفی برای کاهش اثرهای مخرب آلاینده ها مورد استفاده قرار می گیرد که کاربرد کودهای زیستی با اثرهای مثبت آنها بر خصوصیات خاک و محیط زیست می توانند جایگزینی مناسب برای بسیاری از این روش ها باشند. به منظور بررسی اثر دو سویه باکتری سودوموناس فلورسنس بر شاخص های رشد، فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاه شوید (Anethum graveolens L.) در شرایط تنش سرب، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1394 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل تنش سرب در دو سطح (صفر و ppm600) و تیمار تلقیح با باکتری در سه سطح (تلقیح با سویه های 150 و 159 سودوموناس فلورسنس به صورت جداگانه و بدون تلقیح یا شاهد) بود. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که صفات رشدی تعداد برگ، تعداد ساقه، ارتفاع بوته، وزن تر و خشک اندام هوایی و وزن تر و خشک ریشه به طور معنی داری تحت تاثیر آلودگی سرب قرار گرفت و صفت وزن تر و خشک بوته، تعداد برگ و ارتفاع گیاه به ترتیب 22، 31، 19 و 9 درصد کاهش یافتند. محتوی پرولین و کربوهیدرات گیاه شوید تحت تاثیر حضور سرب افزایش معنی داری نشان داد، همچنین تلقیح با باکتری نیز محتوی پرولین و کربوهیدرات گیاه را افزایش داد که میزان این افزایش در تلقیح با سویه 150 چشمگیرتر بود. فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی به صورت معنی دار تحت تاثیر سرب و باکتری قرار گرفت و حضور سرب به ترتیب موجب افزایش و کاهش فعالیت آنزیم پراکسیداز و کاتالاز شد، اما تلقیح با باکتری سودوموناس به ویژه سویه 150 سبب افزایش معنی دار فعالیت هر دو آنزیم شد. علاوه براین باکتری ها توانستند میزان سرب گیاه شوید را کاهش دهند. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که تلقیح با باکتری سودوموناس با افزایش رشد و بهبود فعالیت های آنزیمی در کاهش اثرهای تنش سرب بر گیاه شوید کارآمد بودند.
    کلیدواژگان: پرولین، عناصر سنگین، کودهای زیستی، وزن خشک
  • عبدالباسط محمودی، محمدتقی عبادی، مهدی عیاری* صفحات 245-258
    در این مطالعه، گیاه Eryngium thyrsoideum Boiss. از سه منطقه رزجرد (Rz) (استان قزوین)، صلوات آباد (Sv) (سنندج، استان کردستان) و پایگلان (Py) (مریوان، استان کردستان) به ترتیب با ارتفاع 1700، 1780 و 1840 متر از سطح دریا جمع آوری و محتوای ترکیب های فرار آن ارزیابی شد. نمونه های گیاهی خشک شده در سایه، توسط دستگاه کلونجر به مدت 3 ساعت اسانس گیری شد. شناسایی ترکیب های اسانس به وسیله دستگاه گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC-MS) و کمیت ترکیب ها، توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC-FID) تعیین گردید. محتوای اسانس بدست آمده به ترتیب 0.06، 0.05 و 0.07 درصد وزنی/وزنی برای Rz، Py و Sv بود. ترکیب های اصلی اسانس 6،3،2-تری متیل-بنزالدهید (6/18، 5/11 و 0/34 درصد)، 6،4،2-تری متیل-بنزالدهید (0.3، 1.0 و 4.1 درصد)، جرماکرن D (5/2، 6/12 و 0/6 درصد)، اتیل لینولیات (7.6، 8.7 و 5.1 درصد)، سسکویی سینیول (0.3، 5.8 و 3.0 درصد) و ترانس- کاریوفیلن (5.6، 2.5 و 1.9 درصد) به ترتیب برای Rz، Py و Sv بدست آمد. در همین راستا، ترکیب های فرار محلول در آب این گیاهان نیز استخراج و در نهایت با استفاده از حلال اتیل استات جداسازی شد و مشابه ترکیب های اسانس مورد آنالیز قرار گرفت. جزء آلی عرق از سه نمونه Rz، Py و Sv به ترتیب در بازده 0.017، 0.02 و 0.04 گرم در 100 میلی لیتر آب حاصل شد. ترکیب های عمده شناسایی شده از این اجزا شامل 6،3،2-تری متیل-بنزالدهید (69.8، 54.5 و 58.6 درصد)، پارا-وینیل-گوایاکول (12.0، 26.7 و 24.7 درصد)، 6،4،2-تری متیل-بنزالدهید (9.7، 5.8 و 4.4 درصد) و ترانس-آنتول (4.0، 4.1 و 5.0 درصد) به ترتیب برای Rz، Py و Sv بودند. با وجود اینکه E. thyrsoideum درصد اسانس بالایی ندارد، اما گستره وسیعی از ترکیب ها در آن مشاهده می شود. این گونه دارای مقادیر بالایی از ترکیب های خانواده تری متیل-بنزالدهید می باشد. براساس اطلاعات موجود، ترکیب های اسانس گونه E. thyrsoideum Boiss. برای اولین بار منتشر می شود.
    کلیدواژگان: اسانس، عرق، Eryngium thyrsoideum Boiss، GC-MS، ضد دیابت
  • یاسمین سپاهی سرجو، سید محسن موسوی نیک، محمد گلوی، احمد قنبری، عبدالشکور رئیسی*، فاطمه نصرتی صفحات 259-273
    درختچه دیه دار با نام علمی Euphorbia tirucalli L. از خانواده Euphorbiaceae درختچه ای چند ساله شاداب با ساقه های منشعب و شاخه های گسترده و گرد است. عوامل محیطی یکی از مهمترین عوامل موثر بر صفات کمی و کیفی در گیاهان دارویی مطرح می باشد. در این تحقیق گیاه دیه دار در رویشگاه های مختلف استان سیستان و بلوچستان از نظر برخی خصوصیات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی، خاکی و فیتوشیمیایی بررسی شد. این تحقیق در قالب طرح آشیانه ای و آزمون حداقل اختلافات معنی دار دانکن در سطح 5% به صورت کاملا تصادفی با سه تکرار و شامل شهرستان های: 1- نیکشهر بخش هیچان (روستاهای کلات، حصارک و هشتیک)، 2- شهرستان راسک (روستاهای فیروزآباد، جنگل و پارود) و 3- شهرستان سرباز (روستاهای حیط، کیشکور و پیردان) با استفاده از پیمایش صحرایی اجرا گردید. نتایج نشان داد بین تمام صفات مورد بررسی اختلاف معنی داری بین شهرستان ها و مناطق وجود دارد. در این پژوهش صفات مورفولوژی در شهرستان نیکشهر بیشترین میزان را داشتند و کمترین ارتفاع و تعداد شاخه مربوط به شهرستان سرباز بود که نشان می دهد با افزایش ارتفاع از سطح دریا رشد رویشی این درختچه کم می شود. خاک مورد بررسی مناطق شهرستان نیکشهر از نظر عناصر شاخص مانند فسفر و پتاسیم نسبت به سایر مناطق وضعیت مطلوب تری نشان داد. بیشترین میزان کلروفیل a، b و کاروتنویید در فصل بهار، پرولین و فلاونویید در فصل تابستان و آنتوسیانین در شهرهای مختلف به صورت متغیر مشاهده شد. بیشترین میزان کلروفیل a، b در شهرستان سرباز و کاروتنویید و آنتوسیانین در شهرستان راسک اندازه گیری شد. ترکیب های شیرابه نشان داد که بیشترین مقدار و تعداد مواد موثره در فصل تابستان در این گیاه وجود دارد.
    کلیدواژگان: درختچه دیه دار (Euphorbia tirucalli L، )، عوامل محیطی، مورفولوژی، فیزیولوژی، فیتوشیمی
  • عبدالله جوانمرد*، پریسا کریمی کرمجوان، مصطفی امانی ماچیانی، علی استادی، صادق شهبازی دورباش صفحات 274-290
    به منظور بررسی اثرهای کاربرد تلفیقی و جداگانه نانو کودهای ماکرو و میکرو به همراه کودهای شیمیایی بر صفات کمی و کیفی گیاه دارویی Lallemantia iberica (MB) Fischer & Meyer، آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با هفت تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه مراغه در سال 1396 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل کاربرد 100% کود شیمیایی مرسوم (اوره و سوپرفسفات تریپل به ترتیب با مقادیر 150 و 100 کیلوگرم در هکتار)، 100% نانو کود ماکرو، 100% نانو کود میکرو، 50% نانو کود ماکرو+ 50% نانو کود میکرو، 50% کود شیمیایی+ 50% نانو کود ماکرو، 50% کود شیمیایی+ 50% نانو کود میکرو و 50% کود شیمیایی+ 25% نانو کود ماکرو+ 25% نانو کود میکرو بودند. نتایج نشان داد که بیشترین (3/73) و کمترین (1/59) شاخص کلروفیل به ترتیب با کاربرد 50% کود شیمیایی+ 25% نانو کود ماکرو+ 25% نانو کود میکرو و کاربرد جداگانه 100% نانو کود میکرو حاصل شد. همچنین بیشترین میزان تعداد شاخه جانبی، طول گل آذین ساقه، تعداد دانه در بوته و ساقه اصلی، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و وزن هزاردانه با کاربرد تلفیقی 50% کود شیمیایی+ 25% نانو کود ماکرو و 25% نانو کود میکرو بدست آمد. آنالیز شیمیایی اسانس نشان داد که ترکیبات لینالول، منتول، ژرانیول، ژرانیال، منتیل استات، بتا بوربونن، ژرانیل استات، کاریوفیلن، جرماکرن D، اسپاچولنول و کاریوفیلن اکسید جزء ترکیب های غالب اسانس بودند. بیشترین میزان بتا-بوربونن، کاریوفیلین اکسید، کاریوفیلین، منتول و ژرانیول با کاربرد تلفیقی 50% کود شیمیایی+ 25% نانو کود ماکرو+ 25% نانو کود میکرو بدست آمد. به طور کلی، می توان کاربرد تلفیقی کودهای شیمیایی و نانو کودهای ماکرو و میکرو را در شرایط دیم به دلیل افزایش عملکرد دانه و صفات کیفی بالنگو توصیه کرد.
    کلیدواژگان: بالنگو (Lallemantia iberica (MB) Fischer & Meyer)، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، موسیلاژ، اسانس
  • محمدامین شهرکی، عباسعلی امام جمعه*، محرم ولی زاده، لیلا فهمیده صفحات 291-304
    کنگر فرنگی (Cynara scolymus L.) به عنوان یک گیاه دارویی دارای ارزش اقتصادی، با سطح گسترده ای از زمین های کم آب و شور روبرو می باشد. بنابراین شناسایی روش مناسب کشت بافت برای این گیاه، می تواند به منظور گزینش ارقام متحمل به شوری مفید باشد. این پژوهش با هدف شناسایی ریزنمونه و روش مناسب برای کشت بافت این گیاه به عنوان گام اول در پژوهش های آینده به منظور تولید ارقام مقاوم به شوری کنگر فرنگی انجام شد. در این پژوهش، ابتدا اقدام به تهیه گیاهچه های سترون از بذرهای گیاه گردید. سپس مریستم انتهایی به عنوان ریزنمونه مناسب طی یک پیش آزمایش، انتخاب و ارزیابی درون شیشه ای برای تحمل به شوری با پنج غلظت مختلف کلرید سدیم (صفر، 20، 40، 60 و 80 میلی مولار) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. این آزمایش در مرکز پژوهشی گیاهان دارویی دانشگاه سیستان و بلوچستان در سال 1396 انجام شد. شوری باعث کاهش برخی از خصوصیات مورفولوژیکی (طول ساقه، طول ریشه، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه) گیاهچه های رشد کرده از ریزنمونه مریستم انتهایی گردید. با افزایش غلظت کلرید سدیم به 60 و 80 میلی مولار، میزان قندهای محلول و پرولین روند افزایشی نشان داد. کمترین میزان قندهای محلول (33 میلی گرم بر گرم وزن خشک) و پرولین (50 میکرومول) مربوط به غلظت های صفر و 20 میلی مولار کلرید سدیم بود. نتایج حکایت از آن دارد که این گیاه نسبت به سطوح مختلف شوری حساس می باشد، هرچند که تا حدودی نسبت به سطوح کم و متوسط شوری مقاومت نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مریستم انتهایی، تنش محیطی، ریزنمونه، کشت بافت، کلرید سدیم
  • سمیرا حسین جعفری*، امیر سعادت فر صفحات 305-316
    Bunium persicum (Boiss.) B. Fedtsch. متعلق به تیره چتریان از مهمترین گیاهان دارویی کشور محسوب می شود. در این مطالعه روابط ژنتیکی و فیتوشیمیایی برخی جمعیت های این گیاه با نشانگر ISSR و روش GC-MS در رویشگاه های یزد و کرمان بررسی شد. به منظور مطالعه ژنتیکی با استفاده از 10 آغازگر ISSR، نمونه برداری از برگ های تازه گیاه انجام گردید. استخراج DNA به روش CTAB انجام شد. برای بررسی فیتوشیمیایی، استخراج اسانس از بذرهای زیره به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر انجام شد. نتایج حکایت از عملکرد بهتر آغازگر ISSR-13 با تعداد 40 باند، بیشترین میزان PIC (0.39) و شاخص نشانگری (15.6) داشت. تجزیه خوشه ای با ضریب تشابه جاکارد و الگوریتم UPGMA چهار جمعیت زیره کرمانی مربوط به دو استان را در 6 گروه قرار داد. در تجزیه به مختصات اصلی 60.56% از واریانس کل توسط سه مولفه بیان شد و جمعیت ها را به طور کامل از یکدیگر جدا نمود. نتایج این آنالیز با تجزیه خوشه ای و پراکندگی جغرافیایی نمونه ها مطابقت داشت. براساس نتایج GC-MS، به ترتیب تعداد 13 و 16 ترکیب در هریک از رویشگاه های یزد و کرمان شناسایی شد. ترکیب های آلفا-پینن، بتا-پینن، پارا-سیمن، لیمونن، گاما-ترپینن و کومین آلدیید به عنوان ترکیب های مشترک و اصلی بین رویشگاه های یزد و کرمان شناسایی شدند. براساس نتایج تجزیه خوشه ای پارامترهای فیتوشیمی و قرار گرفتن رویشگاه های سیرجان (استان کرمان)، مهریز و اردکان (استان یزد) در یک خوشه و رویشگاه سیرچ در خوشه جداگانه می توان نتیجه گرفت که گروه بندی براساس ترکیبات اسانس با گروه بندی ژنتیکی و فاصله جغرافیایی موجود در رویشگاه های طبیعی مطابقت ندارد.
    کلیدواژگان: زیره کرمانی (Bunium persicum (Boiss، ) B، Fedtsch، )، ارزیابی ژنتیکی، نشانگر ISSR، فیتوشیمی، آنالیز خوشه ای
  • حسین مشکوه، فاروق شریفیان*، عادل حسین پور، علی محمد نیکبخت صفحات 317-328
    طی سالیان اخیر پژوهش در زمینه گیاهان دارویی به عنوان مکمل درمانی افزایش چشمگیری یافته است. عصاره (Lavandula stricta Del.) با توجه به داشتن خواص ویژه درمانی، کاربرد گسترده ای در بین فرآورده های گیاهان دارویی دارد. نظر به اهمیت کیفیت فیزیکی پودر عصاره تولید شده از گیاهان دارویی در صنعت غذا و دارو، در این پژوهش عملکرد دستگاه خشک کن پاششی در تولید پودر از عصاره اسطوخودوس در سه سطح دمای ورودی 150، 180 و 210 درجه سلسیوس، سه سطح نرخ جریان هوای ورودی 6، 8 و 10 لیتر بر دقیقه و نسبت های 0، 25 و 50 درصد به کمک خشک کن مالتودکسترین نسبت به جرم ماده خشک عصاره به روش سطح پاسخ مطالعه شد و خواص فیزیکی پودر تولید شده بررسی گردید. محتوای رطوبت، فعالیت آبی، چگالی توده ای، چگالی ذرات و تخلخل نمونه های پودر به ترتیب در محدوده های 8.70-5.10%، 0.30-0.26%، 0.60- 0.45 گرم بر میلی لیتر، 2.50-0.99 گرم بر میلی لیتر و 87-47% متغیر بود. حداکثر عملکرد خشک کن در تولید پودر اسطوخودوس در دمای ورودی 210 درجه سلسیوس و نرخ جریان هوای 8 لیتر بر دقیقه و نسبت جرمی 50% به کمک خشک کن برابر با 89% تعیین گردید. با در نظر گرفتن تمامی فاکتورهای فیزیکی مورد ارزیابی، نقطه بهینه در فرآوری عصاره اسطوخودوس، دمای هوای ورودی 29/177 درجه سلسیوس و نرخ پاشش 10 لیتر بر دقیقه و نسبت مالتودکسترین به جرم ماده خشک عصاره 67% بود که در این حالت محتوای رطوبت 6/6%، فعالیت آبی 0.28، چگالی توده ای 0.58 گرم بر میلی لیتر، چگالی ذرات 1.46 گرم بر میلی لیتر و تخلخل پودر 60.95% حاصل شد.
    کلیدواژگان: پودر اسطوخودوس، فعالیت آبی، چگالی توده، عملکرد خشک کن، مالتودکسترین، بهینه سازی
  • شکوفه قیدرلویی، راحله خادمیان، سودابه مفاخری* صفحات 329-347
    به منظور بررسی تاثیر تلقیح مایکوریزا بر افزایش مقاومت گیاه دارویی شوید (Anethum graveolens L.) به تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) انجام شد. فاکتور اول اکوتیپ در دو سطح (اصفهان و ورامین) فاکتور دوم شوری در سه سطح (0، 5 و 10 دسی زیمنس بر متر) و فاکتور سوم قارچ مایکوریزا در سه سطح (0، 75 و 150 گرم قارچ) بود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تلقیح میکوریزایی کلیه صفات کمی مورد مطالعه را در تحقیق بهبود داد. به طوری که گیاهان تلقیح شده با میکوریزا در شرایط شوری، رشد بهتری نسبت به گیاهان تلقیح نشده داشتند. بیشترین وزن خشک، ارتفاع بوته، تعداد دانه در بوته، وزن هزاردانه از گیاهان اکوتیپ اصفهان، سطح شوری 5 دسی زیمنس و 150 گرم مایکوریزا حاصل گردید. یازده ترکیب در اسانس شوید شناسایی شد. بیشترین درصد لیمونن (7.5%) از گیاهان اکوتیپ ورامین، شوری 5 دسی زیمنس و 150 گرم مایکوریزا استخراج گردید. بیشترین درصد کاروون (36.31%) در گیاهان تیمار شده با 150 گرم مایکوریزا، شوری صفر و اکوتیپ اصفهان بدست آمد.
    کلیدواژگان: تنش، کود زیستی، ماده موثره، مایکوریزا
  • آزاده عالم زاده گرجی، غلامعلی حشمتی، احسان زندی اصفهان*، جواد معتمدی صفحات 348-357
    شناسایی و کشت دانه های روغنی جدید گامی مهم در جهت تامین روغن مورد نیاز در کشور است. با توجه به گستردگی مناطق شور، کشت و بهره برداری از گیاهان مقاوم به شوری در شرایطی که هم آب و هم خاک شور است، می تواند گزینه ای مناسب در زمینه تولید و استحصال روغن های گیاهی از گیاهان مقاوم به شوری باشد. هدف از این پژوهش، بررسی درصد روغن قابل استحصال و تعیین ترکیب های اسیدهای چرب در دو گونه شورروی Salicornia europaeae و Halocnemum strobilaceum در حاشیه دریاچه ارومیه بود. بدین منظور، اقدام به جمع آوری بذر گونه ها در فصل پاییز 1395 شد. استخراج اسیدهای چرب، توسط حلال انجام شد. مخلوط حلال و روغن، توسط دستگاه تقطیر در خلا گردشی جدا گردید و بعد از تهیه متیل استر و تزریق به دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC)، آنالیز اسیدهای چرب انجام شد. برای شناسایی اسیدهای چرب، از مخلوط استاندارد اسیدهای چرب، ساخت شرکت سیگما با مقایسه زمان های بازداری استفاده گردید. اطلاعات حاصل، با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری t مستقل تجزیه وتحلیل شد. میانگین بازده روغن بدست آمده از دو گونه S .europaeae و H. strobilaceum به ترتیب 18.58% و 9.28% محاسبه شد. درمجموع، 12 اسید چرب شامل لوریک اسید (C12:0)، مریسیتیک اسید (C14:0)، میریستولییک اسید (C14:1n5)، پالمیتیک اسید (C16:0)، پالمیتولییک اسید (C16:1n7)، استیاریک اسید (C18:0)، اولییک اسید (C18:1n9)، لینولییک اسید (C18:2n6cis)، آلفا-لینولنیک اسید (C18:3n3)، گاما-لینولییک اسید (C18:3n6)، استیاریک اسید (C18:0) و آراشیدیک اسید (C20:0) در پروفیل این دو گونه ثبت شد. لینولییک اسید به ترتیب با 56% و 54.7% در S. europaeae وH. strobilaceum اسید چرب غیراشباع بود. پالمیتیک اسید نیز با 11.4% و 9.7% درصد به ترتیب در S. europaeae و H. strobilaceum، اسید چرب اشباع غالب بود. نتایج نشان داد که با توجه به بازده روغن (18.58%) و درصد اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع شناسایی شده، بذر گونه S. europaeae می تواند به عنوان یک منبع روغن خوراکی مورد ارزیابی و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استفاده چند منظوره، روغن های گیاهی، رویشگاه های شور، شورورزی، گونه های هالوفیت
|
  • R. Rahimi *, A. Gorji Chakespari, B. Abaszadeh, M.K. Araghi Pages 183-194

    The high tendency of agricultural producers to the production of medicinal plants has raised concerns about increasing the yield of these products, which can be achieved by mechanizing production and spending more energy. Therefore, energy flow analysis is essential throughout the production process. This research was implemented in the field in 2018 by questionnaires and face to face interview with farmers in some areas of Tehran and Alborz provinces on the four medicinal herbs Mentha piperita L., Artemisia dracunculus L., Ocimum basilicum L. and Satureja hortensis L. The results showed that among all the inputs consumed in this project, two inputs of chemical fertilizers and electricity with a difference of more than 80%, had the highest percentage of energy consumption. After estimating the energy indices, the energy efficiency index was more than one for all the studied products, indicating the energy efficiency of the production systems of these products. Also, the medicinal plant savory with an energy efficiency of 3.37 was considered the most suitable product for energy consumption and production. In terms of net energy index, savory with a net energy production of 281457 MJ ha-1 had the highest energy return. The estimate of the mechanization index in energy consumption showed that a small proportion of energy consumption was related to mechanization (0.23 to 0.26) in the production of all four products and this issue showed the need to increase mechanization in the production of these products more than before.

    Keywords: Mechanization index, Energy Indices, product yield, Medicinal herbs
  • N. Saidi, H. Saderi, E. Taghian, F. Sefidkon, I. Rasooli, R. Mohammad Salehi, P. Owlia * Pages 195-208
    Pseudomonas aeruginosa is one of the most common opportunistic bacteria in nosocomial infections, which has a significant resistance to antimicrobials. Due to the restrictions in the use of antibiotics, the tendency to replace them with natural products has increased. In this study, the antimicrobial effect of four species of Satureja essential oils (S. mutica, S. bachtiarica, S. rechingeri and S. khuzestanica) on virulence factors of P. aeruginosa was evaluated. The minimum inhibitory concentration of Satureja essential oils was determined by microdilution broth method against standard strains of P. aeruginosa including PAO1 and 8821M. In the following, the effect of sub-minimum inhibitory concentrations (sub-MIC) of essential oils was investigated on virulence factors of this bacterium including motility, biofilm formation and alginate, elastase, and alkaline protease production of these two strains. All four Satureja essential oils had antimicrobial effects against the standard strains of P. aeruginosa, and also sub-MIC concentrations of the essential oils significantly reduced the virulence factors production of these strains. In this study, the suitable antagonistic effects of Satureja essential oils were observed against P. aeruginosa standard strains. By further study, these essential oils can be used as an antimicrobial compound against this bacterium.
    Keywords: Essential oils, Pseudomonas aeruginosa, Virulence Factors, Satureja
  • M. Zeynali *, B. Maleki Zanjani, P. Moradi, F. Shekari, S.M. Niazkhani Pages 209-226
    Biological stresses such as drought affect the production of secondary metabolites, especially plant sterols (phytosterols). Among the phytoestrols found in pumpkin seeds, betasitosterol is one of the most important components which also have many medicinal properties. In this study, the effect of five levels of drought stress on seed oil production and its phytosterols was studied in three genotypes and Styriaca variety of pumpkin (Cucurbita pepo L.). Analysis of phytosterols using GC/MS showed that increasing drought stress had a negative effect on oil production from pumpkin ripe seeds, but oil phytosterols, especially betasitosterol, increased and this increase was higher in Styriaca than other genotypes. To confirm these results, the seeds were harvested 15-30 days after flowering and the expression of SQS, PP2A, SMT2, ERG26 and Cycloartenol synthase genes involved in the phytosterol biosynthesis pathway was investigated. The results indicated that, among the different levels of drought stress and genes studied, highest expression level was observed at the rainfed level and at that time, betasitosterol and stigmasterol pathway had the main activity in steroid biosynthesis pathway in pumpkin.
    Keywords: Beta sitosterol, Cucurbita pepo L, Drought Stress, Gene expression, phytosterol, styriaca variety
  • A. Rahbary, H. Fatemi *, B. Esmailpour Pages 227-244
    Recently, various methods have been used to alleviate the detrimental effects of pollutants. The application of biofertilizers with respect to their positive impacts on soil characteristics and environment can be served as a suitable alternative to many of these methods. In order to investigate the two-way effect of bacterium Pseudomonas fluorescens on plant growth, physiological and biochemical characteristics of dill (Anethum graveolens L.) under Pb stress conditions, a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications was conducted at Mohaghegh Ardabili University. Experimental treatments included Pb stress at two levels (0 and 600 ppm) and bacterial inoculation at three levels (inoculation with Pseudomonas fluorescens strains150 and 159 separately and without inoculation (control)). The results of this study showed that the growth characteristics such as leaf number, plant height, and shoot fresh and dry weight were significantly affected by Pb contamination and shoot fresh and dry weight, leaf number and plant height decreased by 22, 31, 19 and 9%, respectively. The content of proline and carbohydrates in dill showed a significant increase under the influence of lead. Bacterial inoculation also increased the content of proline and plant carbohydrates, which was more pronounced in inoculation with strain150. The activity of antioxidant enzymes was significantly influenced by Pb contamination and bacterial inoculation. Pb increased peroxidase but decreased catalase activity, but inoculation with Pseudomonas bacteria, especially strain 150, significantly increased the activity of both enzymes. In addition, the bacteria were able to reduce the amount of Pb in dill. In general, the results of this experiment indicated that Pseudomonas bacterial inoculation was effective in alleviating the effects of Pb stress on dill via growth promotion and improving enzymatic activity.
    Keywords: Proline, Heavy metal, biofertilizers, Dry weight
  • A. Mahmudi, M.T. Ebadi, M. Ayyari * Pages 245-258
    In this study, Eryngium thyrsoideum Boiss. was collected from three regions Razjerd (Rz) (Qazvin province), Salavatabad (Sv) (Sanandaj, Kurdistan province), and Paygelan (Py) (Marivan, Kurdistan province) at 1700, 1780, and 1840 m above the sea level, respectively, and their volatile components were evaluated. The shade-dried plant materials were hydrodistillated by Clevenger-type apparatus for three hours. The analysis of essential oils composition was carried out by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) and quantified by GC-FID. The essential oil content was obtained 0.06, 0.05, and 0.07% (w/w) for Rz, Py and Sv, respectively. The main components of essential oils were 2,3,6-trimethyl benzaldehyde (18.6, 11.5 and 34.0%), 2,4,6-trimethyl benzaldehyde (3.0, 1.0 and 4.1%), germacrene D (2.5, 12.6 and 6.0%), ethyl linoleate (7.6, 8.7 and 5.1%), sesquicineole (0.3, 5.8 and 3.0%), and trans-caryophyllene (5.6, 2.5 and 1.9%) (the numbers in parentheses for Rz, Py and Sv, respectively). In this regard, the water-soluble volatile components of these plants, as distilled water components obtained from the Clevenger side part, were also extracted and finally separated using ethyl acetate solvent and analyzed similarly to essential oil compounds. The amount of these components, as the organic fraction (Of) of distilled water, was 0.017, 0.02, and 0.04 gram per 100 ml of distilled water in Rz, Py, and Sv samples, respectively. The main identified components of these fractions were, 2,3,6-trimethyl-benzaldehyde (69.8, 54.5 and 58.6%), p-vinyl-guaiacol (12.0, 26.7 and 24.7%), 2,4,6-trimethyl-benzaldehyde (9.7, 5.8 and 4.4%), and trans-anethole (4.0, 4.1 and 5.0%) for OfRz, OfPy, and OfSv, respectively. Although E. thyrsoideum does not have a high essential oil percentage, it has a wide range of components. This species has a high content of trimethyl-benzaldehye family compounds. To the best of our knowledge, this is the first report of volatile components of E. thyrsoideum.
    Keywords: essential oil, distilled water, Eryngium thyrsoideum Boiss, GC-MS, antidiabetic
  • Y. Sepahi Sarjo, S.M. Mousavu Nik, M. Galavi, A. Ghanbari, A.Sh. Raissi *, F. Nosrati Pages 259-273
    Didar (Euphorbia tirucalli L.) from the family Euphorbiaceae, is a perennial succulent shrub with broad branched and round branches. Environmental factors are one of the most important factors affecting qualitative and quantitative traits in medicinal plants. In this study, Didar was studied in different habitats of Sistan and Baluchestan province in terms of some morphological, physiological, soil, and phytochemical characteristics. This study was conducted as a nested design and Duncan's least significant differences test at 5% level with completely randomized design with three replications using field survey and included some cities: 1- Hichan district from Nikshahr city (Kalat, Hesarak and Hashtik villages), 2- Rask city (Firoozabad, Jangal and Parood villages) and 3- Sarbaz city (Hit, Kishkour and Pirdan villages). The results showed that there was a significant difference between all the studied traits among cities and regions. In this study, morphological traits had the highest amount in Nikshahr city and the lowest height and number of branches belonged to Sarbaz city, indicating that the vegetative growth of this shrub decreases with increasing altitude. The soil studied in Nikshahr city regions was more favorable than other areas in terms of key elements such as phosphorus and potassium. The highest levels of 1- chlorophylls a and b and carotenoids and 2- proline and flavonoids were measured in spring and summer, respectively, but the highest amount of anthocyanin was observed in different cities variably. The highest amounts of 1- chlorophylls a and b and 2- carotenoids and anthocyanin were measured in Sarbaz and Rask cities, respectively. The highest amount and number of active ingredients of leachates of this plant were observed in summer.
    Keywords: Euphorbia tirucalli L, environmental factors, Morphology, Physiology, Phytochemistry
  • A. Javanmard *, P. Karimi Karamjavan, M. Amani Machiani, A. Ostadi, S. Shahbazi Doorbash Pages 274-290
    In order to investigate the effects of combined and separate application of macro and micro nano fertilizers with chemical fertilizers on quantitative and qualitative traits of medicinal plant dragon’s head (Lallemantia iberica (MB) Fischer & Meyer), a field experiment was performed based on the randomized complete block design (RCBD) with seven treatments and three replications on the research farm of Maragheh University in 2017. Experimental treatments included the use of 100% conventional chemical fertilizer (urea and triple superphosphate with values of 150 and 100 kg ha-1, respectively), 100% macro nano fertilizer, 100% micro nano fertilizer, 50% macro nanofertilizer+50% micro nano fertilizer, 50% chemical fertilizer+50% macro nano fertilizer, 50% chemical fertilizer+50% micro nano fertilizer, and 50% chemical fertilizer+25% macro nanofertilizer+25% micro nano fertilizer. The results showed that the highest (73.3) and lowest (59.1) chlorophyll indices were obtained by applying 50% chemical fertilizer+25% macro nano fertilizer+25% micro nano fertilizer, and separate application of 100% micro nano fertilizer, respectively. Also, the highest values of number of lateral branches, main stem length, number of flower cycles per plant, number of seeds per plant, biological yield, seed yield, 1000-seed weight and seed mucilage content were obtained in 50% chemical fertilizer+25% macro nanofertilizer+25% micro nanofertilizer treatment. Chemical analysis of the essential oils demonstrated that linalool, menthol, geraniol, geranial, menthyl acetate, β-bourbonene, geranyl acetate, (E)-caryophyllene, germacrene D, spathulenol and caryophyllene oxide were the main constituents of essential oils. The highest content of β-bourbonene, caryophyllene oxide, (E)-caryophyllene, menthol, and geraniol was obtained with the combined use of 50% chemical fertilizer+25% macro nanofertilizer+25% micro nano fertilizer. In general, based on the results of the present research, the combined use of chemical fertilizers and macro and micro nano fertilizers can be recommended due to the increased seed yield and dragon’s head qualitative traits under rainfed conditions.
    Keywords: Lallemantia iberica (MB) Fischer & Meyer, Grain yield, Biological yield, mucilage, essential oil
  • M.A. Shahraki, A. Emamjomeh *, M. Valizadeh, L. Fahmideh Pages 291-304
    Cynara scolymus L. is an economically valuable medicinal plant, but salinity can limit the regions under cultivation of this crop. Therefore, identifying the appropriate tissue culture method for this plant can be useful for selecting salinity tolerant cultivars. This research was carried out with the aim of identifying the appropriate explant and method for tissue culture of this plant as the first step to produce tolerant cultivars in future projects. In this study, firstly, sterile seedlings of plant seeds were prepared. Then, the terminal meristem was selected as a suitable explant during a pre-test and evaluated in vitro to study salinity tolerance with five different concentrations of sodium chloride (0, 20, 40, 60, and 80 mM) in a completely randomized design with three replications. This research was performed in the medicinal plants research center of Sistan and Baluchistan University in 2017. Salinity reduced some morphological traits (stem length, root length, shoot and root fresh and dry weight) of seedlings grown from terminal meristem explant. As the concentration of sodium chloride increased to 60 and 80 mM, the amount of soluble sugars and proline increased. The lowest amount of soluble sugars (33 mg g-1 dry weight) and proline (50 µM) was related to zero and 20 mM sodium chloride concentrations, respectively. The results indicate that this plant is sensitive to different levels of salinity, although it is somewhat tolerant to low and moderate levels of salinity.
    Keywords: Terminal meristem, environmental stress, explant, Tissue culture, NaCl
  • S. Hossein Jafari *, A. Saadatfar Pages 305-316
    Black caraway, Bunium persicum (Boiss.) B. Fedtsch., belonging to the Apiaceae family, is one of the most important medicinal plants in Iran. In this study, genetic and phytochemical relationships were investigated among some populations of this plant using ISSR markers and GC-MS method in Yazd and Kerman habitats. In order to study genetics using 10 ISSR primers, sampling of the fresh plant leaves was done. DNA was extracted using CTAB method. To investigate phytochemicals, the essential oil was extracted from black caraway seeds using hydrodistillation method and Clevenger apparatus. According to the results, ISSR-13 primer had better performance with 40 bands, the highest amounts of PIC (0.39), and Marker Index (15.6). Cluster analysis using Jacquard's coefficient and UPGMA algorithm divided the four black caraway populations of the two provinces into six groups. Principal coordinates analysis showed that three components explained 60.56% of total variance and completely separated the populations. The results of this analysis were consistent with cluster analysis and geographical distribution of samples. Based on the GC-MS results, 13 and 16 compounds were identified in Yazd and Kerman habitats, respectively. The compounds α-pinene, β-pinene, ρ-cymene, limonene, γ-terpinene, and cuminaldehyde were identified as the same and main compounds between Yazd and Kerman habitats. Based on the results of cluster analysis of phytochemical parameters and location of the habitats Sirjan (Kerman province), Mehriz and Ardekan (Yazd province) in one cluster and Sirch in a separate cluster, it can be concluded that grouping based on essential oil compounds does not correspond with genetic grouping and geographical distance in the natural habitats.
    Keywords: Bunium persicum (Boiss.) B. Fedtsch, genetic assessment, ISSR marker, Phytochemistry, cluster analysis
  • H. Meshkat, F. Sharifian *, A. Hosainpour, A. Mohammad Nilkbakht Pages 317-328
    In recent years, research on medicinal plants as therapeutic supplements has increased dramatically. Lavender (Lavandula stricta Del.) extract due to its special therapeutic properties is widely used in natural products. Due to the importance of physical quality of powder extract produced from medicinal plants in the food and pharmaceutical industry, in this research the performance of spray dryer in powder production of lavender extract at three levels of input temperatures including 150, 180, and 210 °C, three levels of input air flow rate including 6, 8, and 10 L min-1 and the ratios of 0, 25, and 50% maltodextrin drying aid to the dry matter mass of the extract were studied using the response surface method and physical properties of the produced powder were investigated. The moisture content, aqueous activity, bulk density, particle density, and porosity of powder samples varied in the range of 5.10-8.70%, 0.26-0.30%, 0.45-0.60 g mL-1, 0.99-2.50 g mL-1, and 47-87%, respectively. The maximum dryer yield in the production of lavender powder was determined to be 89% at a temperature of 210 °C and an air flow rate 8 L min-1 and a mass ratio 50% of dryer aid. Taking into account all the physical factors evaluated, the optimum point in processing lavender extract was obtained at input air temperature of 177.29 °C and input air flow rate of 10 L min-1, and ratio of maltodextrin to dry matter mass of extract of 67, in which moisture content, aqueous activity, bulk density, particle density, and powder porosity were 6.6%, 0.28, 0.58 g mL-1, 1.46 g mL-1, and 60.95%, respectively.
    Keywords: Lavender powder, aqueous activity, mass density, dryer performance, Maltodextrin, optimization
  • Sh. Gheidarlouei, R. Khademian, S. Mafakheri * Pages 329-347
    To investigate the effect of mycorrhiza inoculation on increasing the resistance of medicinal plant dill (Anethum graveolens L.) to salinity stress, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications at the research greenhouse of Imam Khomeini International University, Qazvin province, Iran. The first factor was ecotype at two levels (Isfahan and Varamin), the second factor was salinity at three levels (0, 5 and 10 dS/m), and the third factor was mycorrhiza at three levels (0, 75 and 150 g fungi). The results showed that mycorrhizal inoculation improved all the quantitative traits studied so that under salinity conditions, the plants inoculated with mycorrhiza showed better growth than non-inoculated plants. The highest dry weight, plant height, number of seeds plant-1, and 1000-seed weight were obtained in ecotype Isfahan, salinity level 5 dS/m and 150 g of mycorrhiza. Eleven compounds were identified in dill essential oil. The highest percentage of limonene (7.5%) was obtained from ecotype Varamin plants treated with 5 dS/m salinity and 150 g mycorrhiza. The highest percentage of carvone (86.3%) was obtained in ecotype Isfahan treated with 150 g mycorrhiza and non-salinity.
    Keywords: Stress, Biofertilizer, secondary metabolite, mycorrhiza
  • A. Alemzadeh Gorji, Gh. Heshmati, E. Zandi Esfahan *, J. Motamedi Pages 348-357
    Identification and cultivation of new oilseeds is an important step in supplying the oil needed in the country. Regarding the vastness of saline areas in the country, the cultivation and exploitation of salinity-resistant plants under saline conditions of both water and soil can be an appropriate option in the field of production and extraction of oils from salinity-resistant plants. The aim of this study was to determine the percentage of extractable oil and the compounds of fatty acids in two halophyte species Salicornia europaeae and Halocnemum strobilaceum on the shores of Lake Urmia. For this purpose, the seeds of the species were collected in autumn of 2016. Fatty acids were extracted by solvent. The solvent-oil mixture was separated by rotary vacuum distiller, and after methyl ester preparation and injection into the gas chromatography (GC), fatty acids were analyzed. To identify the fatty acids, a standard mixture of fatty acids (Sigma Co.) and their inhibition times were used. Data were analyzed by SPSS software using independent t-test. The mean oil yields of two species of S. europaeae and H. strobilaceum was obtained 18.58 and 9.28%, respectively. In total, 12 fatty acids including lauric acid (C12: 0), merisitic acid (C14: 0), myristoleic acid (C14: 1n5), palmitic acid (C16: 0), palmitoleic acid (C16: 1n7), stearic acid (C18: 0), oleic acid (C18: 1n9), linoleic acid (C18: 2n6cis), α-linolenic acid (C18: 3n3), g-linoleic acid (C18: 3n6), and arachidic acid (C20: 0) were recorded in the profiles of these two species. Linoleic acid was the most major unsaturated fatty acid in S. europaeae and H. strobilaceum, at 56 and 54.7%, respectively. Palmitic acid was also predominant saturated fatty acid in S. europaeae and H. strobilaceum, at 11.4 and 9.7%, respectively. The results showed that according to the oil yield (18.58%) and percentage of saturated and unsaturated fatty acids identified, S. europaeae seeds could be evaluated as a source of edible oil.
    Keywords: Multiple use, Vegetable oils, saline habitats, Salinity, halophyte species