فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
پیاپی 88 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدجواد اعتمادی گلریز*، حبیب الله عباسی، رسول رسولی پور صفحات 7-36

    مسئله شناخت در زندگی انسان موضوعی دیرینه و محوری است که از سرآغاز تفکر بشر درباره هستی به میان آمده است. مجموعه اندیشه های مطرح شده در این زمینه دانش معرفت شناسی را پدید آورده است. در میراث عرفانی مولانا نکات بدیع و عمیقی درباره مقوله شناخت به دست می آید و بخش مهمی از آرای او به بحث خطاها و محدودیت های شناختی انسان مربوط است. این بحث در سنت فلسفی غرب نیز از جهات گوناگون طرح شده و پاسخ ها و تبیین هایی یافته است. در این پژوهش کوشش شده، با روش تحلیلی توصیفی و با رویکردی تطبیقی، ابعاد چندگانه موضوع خطاها و محدودیت های شناختی انسان نزد مولانا بررسی شود و برای رسیدن به مقصود نگاهی نیز به سیر موضوع در سنت فلسفی غرب شده است. از این رهگذر، به مقولاتی همچون عقل، تجربه، توهم، تصور و بود و نمود جهان پرداخته شده و پس از روایت سیر تکاملی موضوع در فلسفه غرب، اشارات مولانا در این زمینه نقل و بررسی شده است. درنهایت، نشان داده شده که چگونه مولانا نیز سویه های چندگانه خطاها و محدودیت های شناخت را کاوش و بیان کرده و آرای او چه شباهت هایی با سنت فلسفی غرب دارد. همچنین، تفاوت ها و شباهت های نگرش فیلسوفان و عارفان در چیستی و چگونگی امر شناخت نیز بررسی شده است. میان فیلسوفان و عارفان درباره موضوع شناخت شباهت ها و تفاوت هایی وجود دارد. مهم ترین تفاوت ها را می توان به نقش محوری عقل نزد فیلسوفان و بی اعتباری آن در مقابل بعضی ابعاد دیگر شناخت نزد عارفان نسبت داد. ازسوی دیگر، تمثیل سایه ها در فلسفه افلاطون و مسئله بود و نمود و نقش تصور در مواجهه با جهان در دیدگاه فیلسوفان ایده آلیست قرن هجدهم، شباهت زیادی با مبانی شناخت شناسی در آرای مولانا دارد. در بیان شبا هت ها، درمی یابیم که بخشی از دیدگاه مولانا در توصیف جایگاه عقل و محدودیت های شناختی انسان، به آرای عقل گرایان معرفتی قرن هفدهم شباهت دارد، و در زمینه جایگاه ویژه تجربه در شناخت و کاستی های آن، به آرای تجربه گرایان قرن هجدهم پهلو می زند.

    کلیدواژگان: شناخت، انسان، خطا، محدودیت، مولانا، معرفت شناسی غربی
  • حسین اکبری*، حبیب جدیدالاسلامی قلعه نو، مصطفی سالاری صفحات 37-62

    فرهنگ عامه بخش مهمی از منظومه فکری شاعران است و شناختن مولفه های آن در سرعت بخشیدن به فرآیند تشریح ذهنیات شاعران اثر برجسته ای دارد. محمدحسین کبریایی، ابن حسام خوسفی و نزاری قهستانی از شاعران برجسته منطقه قهستان (جنوب استان خراسان) هستند که با تکیه بر عناصر فرهنگ عامه، موضوعات مختلف معرفت شناختی، غنایی و اخلاقی را در اشعار خود بازتاب داده اند. در این مقاله، با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی، زمینه های کاربست فرهنگ عامه در چهار بخش کلی «باورها»، «آداب و رسوم (با تکیه بر مشاغل)»، «کنایه و تمثیل» و «واژگان محلی» در شعر کبریایی بررسی شده است. همچنین، در اشعار نزاری و ابن حسام ذیل چندین مولفه از این موضوع سخن به میان آمده است. به نظر می رسد شاعران قهستان، با به کارگیری این عناصر، در فرآیند طرح و شرح مقولات تعلیمی و عرفانی، و محسوس جلوه دادن اغراض خود موفق عمل کرده اند. ازآنجاکه بخش اعظم مخاطبان این شاعران مردم عامی بوده اند، به کاربردن عناصر فرهنگ عامه در منظورشناسی سخنشان و برقراری ارتباط استوار گروه هدف با اشعارشان موثر بوده است. کبریایی با استفاده از این شگرد سطح کیفی سخن خود را آگاهانه تنزل داده است تا ارتباطی سه وجهی میان او، متن تولیدی و گروه هدف به وجود آید. نزاری و ابن حسام نیز غالبا مسایل غنایی را منعکس کرده اند.

    کلیدواژگان: شعر خراسان جنوبی، شاعران قهستان، کبریایی، ابن حسام، نزاری، فرهنگ عامه
  • منوچهر اکبری*، سارا مشایخی صفحات 63-87

    بررسی انسجام متن ابزاری زبان شناختی برای درک ساختار آثار ادبی فارسی مبتنی بر توصیفات عینی و دقیق و بر مبنای الگویی واحد است. در این مقاله ابیاتی از حدیقه سنایی با استفاده از نظریه انسجام متن هلیدی و حسن در زبان شناسی ساختگرا بررسی و نتایج آن به صورت نمودارهای کمی ارایه شده است. از این دیدگاه، انسجام عوامل دستوری، واژگانی و پیوندی دارد و هرکدام از این عوامل دربردارنده عوامل جزیی تر هستند. هدف این مقاله بررسی هریک از این عوامل انسجام در حدیقه سنایی است. روش پژوهش توصیفی است و هرکدام از عوامل انسجام با ذکر نمونه بیت و بسامد تکرار تحت بررسی قرار می گیرد. نتیجه نشان می دهد که در میان گونه های متنوع انسجام، انسجام واژگانی، به خصوص تضاد، و انسجام پیوندی، به ویژه ارتباط سببی یا علی، بیشترین تاثیر را در پیوستگی و یک پارچگی بیت های حدیقه به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: سنایی، حدیقه، انسجام دستوری، انسجام واژگانی، انسجام معنایی
  • احمد تمیم داری*، شیوا دولت آبادی، شهناز عبادتی صفحات 89-115

    مطالعات میان رشته ای ادبیات فارسی و روان شناسی نقش موثری در تبیین و انتقال مفاهیم در این دو حوزه دارد. این نوشتار با توجه به نقش امثال فارسی در عینی سازی مفاهیم انتزاعی و بازنمایی نیازها و خواسته های درونی مشترک اقوام ایرانی، بر آن است تا کارکرد این بخش از ادبیات عامه را در تبیین مفاهیم واقعیت درمانی بررسی کند. ویلیام گلسر (1925) مبدع واقعیت درمانی، این رویکرد نوین روان شناسی را مبتنی بر نظریه انتخاب تبیین کرد. واقعیت درمانی بر خودارزیابی، با تکیه بر واقعیت پذیری و رفتار هنجارمند استوار است و در نهایت انسان را به مسئولیت پذیری برای نیل به خشنودی و نیک بختی دعوت می کند. مقاله حاضر به روش تحلیل کیفی، پی گیر پاسخگویی به این پرسش ها است که با چه روشی می توان امثال فارسی را با رویکردهای روان درمانی جدید بازخوانی کرد؟ و چگونه می توان از امثال فارسی در تبیین مفاهیم واقعیت درمانی بهره گرفت؟ و آیا به کارگیری امثال فارسی در فرآیند مشاوره و روان درمانی با هدف تبیین مفاهیم واقعیت درمانی کارآیی دارد؟امثال برگزیده، با توجه به تاکید گلسر بر سه اصل بنیادین واقعیت درمانی، یعنی واقع گرایی، مسئولیت پذیری و هنجارمندی رفتار بررسی شده اند. یافته ها نشان می دهد امثالی که بیان کننده رفتار موثر با هدف برآورده سازی نیازهای اساسی در بلندمدت هستند، ضمن دارندگی معیار مسئولیت پذیری، فاقد سویه غیراخلاقی اند و امثالی که مفاهیم رفتار غیر موثر را دربردارند، از سویه اخلاقی برخوردار نیستند و بیانگر رفتار مسئولیت گریزانه هستند؛ اما دوسویگی اخلاقی که نشانه نامعلوم و پنهان بودن انگیزه بروز شماری از رفتار هاست، در هر دو گروه از امثال مذکور دیده می شود.. به نظر می رسد امثال فارسی با ویژگی هایی مانند جنبه های پند و اندرزی، روشنی و درستی معنی، حسن تاثیر، تکیه بر تجربه، انعکاس اندیشه و... می توانند در انتقال مفاهیم واقعیت درمانی موثر باشند.

    کلیدواژگان: امثال فارسی، واقعیت درمانی، رفتار موثر و ناموثر
  • محمدحسن جمشیدی*، علی محمد موذنی صفحات 117-140

    هدف این پژوهش، شناخت محرک اصلی گردیزی در نگارش تاریخ زین الاخبار است. ازآنجاکه هدف مورخ از نگاشتن تاریخ، در ساختار تاریخ او نمود پیدا می کند و روایت گردیزی از حوادث تاریخی، روایت معناداری است که باعث شکل گرفتن نتیجه ای ویژه در ذهن خواننده و ترویج، تایید و مستندسازی یک اندیشه سیاسی می شود، نویسندگان به دنبال کشف و رمزگشایی معنا و اندیشه سیاسی نهفته در ساختار روایی تاریخ زین الاخبار هستند. برای رسیدن به هدف پژوهش، از نظریه زمان روایت ژرار ژنت، هماهنگ با فضای تاریخ گردیزی، استفاده شده است. در این روش، عناصر برجسته ساز زمان روایی انتخاب شده اند و درنهایت پاره هایی از متن، که به لحاظ زمانی برجسته بوده اند، از نظر اندیشه ای تحت بررسی قرار گرفته اند. در نتیجه این روش، دو عنصر محوری ساختار روایتگری گردیزی، یعنی بوطیقای روایتگری زوال و حلقه های واسط روایتگری، طرح و تبیین شده اند. از تحلیل این دو عنصر چنین برمی آید که مرکزی ترین هدف گردیزی در نگارش زین الاخبار ایجاد انگیزه در غزنویان برای دست یابی دوباره به حکومت خراسان است و محرک او به سمت تاریخ نگار ی، ریشه یابی علت زوال حکومت های گوناگون برای یافتن راهی جهت رهاندن حکومت غزنویان از نابودی و بازگرداندن آن به روزگار اوج حکومت محمود غزنوی است.

    کلیدواژگان: زین الاخبار، گردیزی، تاریخ نگاری، روایت شناسی، اندیشه سیاسی، ژرار ژنت، زمان روایی
  • احمد خاتمی*، قدرت الله طاهری، یعقوب خدادادی صفحات 141-175

    هدف مقاله حاضر بررسی وضعیت تاریخی خاصی است که در آن نسبتی تازه میان «متون ادبی» و «تربیت ملت» برقرار شد و صورت بندی متفاوتی برای «ادبیات» رقم خورد. برای رسیدن به این منظور از روش تبارشناسی استفاده شد. از منظر تبارشناختی، پدیده ها ذاتی فراتاریخی ندارند و در پی رخ دادهای تاریخی و در درون مناسبات پیچیده قدرت برساخته می شوند. یافته های پژوهش نشان می دهد، «شعر» و «تربیت» در گفتمان قرون میانی تعریف، کارکرد و صورت بندی خاصی داشتند و در پیوند با سازوکار قدرت وصولگر و ساخت سلسله مراتبی جامعه، نسبتی با یکدیگر می یافتند. مواجهه حاکمیت قاجار و جامعه ایران با بحران های متعددی همچون جنگ، وبا و قحطی، قدرت وصولگر را با مانع مواجه کرد. با فعال شدن سازوکار های جدید قدرت (انضباطی و زیست سیاست) و شکل گیری پیش فرض برابری، ساخت سلسله مراتبی جامعه آرام آرام سست شد و مسئله تعلیم و تربیت عمومی همچون راه نجات دولت و ملت مسئله مند شد. صورت بندی گفتاری نقد ادبی، «خلقیات مردم ایران» و «متون ادبی» را به ابژه تبدیل و نسبتی تازه میان این دو برقرار کرد. دراین میان، مجموعه ای از متون و موقعیت های اجتماعی متفاوت ذیل دال واحد «ادبیات» گرد آمدند. نتایج پژوهش نشان می دهد که با تغییر سازوکارهای قدرت در دوره قاجار، گسستی اساسی در هستی تاریخی ایرانیان پدید آمد و نسبت های تازه ای میان امور برقرار شد؛ «ادبیات» و «تربیت» تعریف، کارکرد و مفصل بندی تازه ای یافتند و نسبتی تازه با یکدیگر برقرار کردند.

    کلیدواژگان: شعر، ادبیات، تربیت، قدرت وصولگر، زیست سیاست، تبارشناسی
  • مریم دزفولیان راد*، غلامعلی فلاح، فرزاد بالو صفحات 177-200

    تاکنون متفکران بسیاری با رویکردهای گوناگون به بررسی  مفهوم «دیگری» و مصادیق آن در ابعاد گوناگون زندگی پرداخته اند. ادبیات نیز به منزله بستری برای بازنمایی مصادیق «دیگری»، در کانون توجه محققان و دیگری پژوهان قرار گرفته است. بررسی مصادیق «دیگری» در خوانش متون ادبی، علاوه بر  شناخت جایگاه دیگربودگی در جهان بینی افراد در اعصار مختلف، تحدید قلمرو «من» را نیز ممکن ساخته است. در این نوشتار، به روشی تحلیلی و با رویکرد تلفیقی، ظرفیت های مثنوی مولوی در بازنمایی انواع «دیگری» و تحقق سطوح دیگربودگی «دیگری» و جایگاه «دیگری» در جهان بینی عرفانی بررسی می شود تا با درک سطوح تحقق دیگربودگی، شناختی نسبی از ساختارهای حاکم بر اندیشه های عرفانی حاصل شود. بدین منظور، پس از تببین مفهوم «دیگری» در سه نظام فکری فلسفی: تقابلی، دیالکتیکی و بین سوژه ای، با ذکر نمونه هایی از مصادیق «دیگری» در ابیات مثنوی، خوانشی از سطوح تحقق دیگربودگی «دیگری» و شروط امکان آنها در این متن ارایه می شود.  ازمنظری کلی، به جهت  وجود ساختار تقابلی حاکم بر جهان بینی عرفانی و تعریف «دیگری» به منزله یک «غیر»، تحقق سطوح بالای دیگربودگی را در متن مثنوی نمی توان انتظار داشت، اما روایت تجربه وصال و به تصویرکشیدن عجز «من» از درک «دیگری نامتناهی» را بازنمایی بالاترین سطح از دیگربودگی می توان تلقی کرد. ضمن اینکه در فاصله «غیر» تا « دیگری نامتناهی» و به واسطه گفت وگو، سطحی از دیگربودگی نیز در ارتباط میان شخصیت های داستان هایی از مثنوی بازنمایی می شود.

    کلیدواژگان: دیگری، دیگربودگی، مثنوی، گفتمان عرفانی
  • نرگس صالحی*، محمدرضا حاجی بابایی صفحات 201-228

    پاورقی نویسی گونه ای نوشتاری است که با شکل گیری مطبوعات پدید آمده است و دلایل پیدایی آن را می توان جبران کمبود نشر کتاب، بهره گیری از شیوه ای تازه برای ارایه مطالب طولانی، و نیز حفظ و افزایش تعداد خوانندگان دانست. در این مقاله، با استفاده از روش تاریخ ادبیات پژوهی، به بررسی این گونه نوشتاری و کاربرد آن در مطبوعات ایران از آغاز تا سال 1320 پرداخته ایم. هرچند که داستان های پاورقی بیشترین سهم از پاورقی نویسی مطبوعات را به خود اختصاص داده است، موضوعات گوناگون دیگری همچون نمایش نامه، سفرنامه، شرح حال و متون تاریخی نیز به صورت پاورقی منتشر شده است. در نخستین مطبوعات ایرانی، اصطلاحات گوناگونی همچون قسمت تحتانی، فیتون و ذیل برای این گونه نوشتاری استفاده شده است. نخستین بار روزنامه اتحاد اسلام اصطلاح پاورقی را به کار برد و اندک اندک این اصطلاح در دیگر نشریات نیز به کار رفت. نخستین پاورقی ها را اعتمادالسلطنه در روزنامه ایران منتشر کرده است که عمدتا دارای موضوعات تاریخی هستند. نخستین داستان پاورقی ایرانی، رمان نیرنگ سیاه یا کنیزان سفید، اثر ملک الشعرای بهار است که در سال 1298 در نشریه ایران منتشر شده است و این موضوع که عده ای از پژوهشگران، رمان های تهران مخوف یا ده نفر قزلباش را نخستین رمان های پاورقی ایران دانسته اند، فاقد دقت پژوهشی است. مهم ترین ویژگی های این گونه نوشتاری، دنباله داربودن و تنوع موضوعی آن است. از نظر سبک نوشتاری نمی توان ویژگی زبانی خاصی را برای این گونه در نظر گرفت. سبک زبانی این گونه، تابع سبک نوشتاری نویسندگان یا مترجمان آن است.

    کلیدواژگان: گونه شناسی ادبی، مطبوعات، پاورقی نویسی
  • حمید عبداللهیان*، سمیرا شفیعی، عاطفه زندی صفحات 229-251

    یکی از رویکردهایی که در نقد داستان از منظر زبان شناختی بسیار متحول شده، نظریه راجر فالر است. این نظریه آمیزه ای از نظریات دستورزبان گشتاری چامسکی و زبان شناسی نقش گرای هالیدی است. ازآنجاکه داستان «خانه روشنان» گلشیری به شیوه جریان سیال ذهن نوشته شده و فالر نیز معتقد است، در چنین داستان هایی، روساخت به فهم ژرف ساخت کمک می کند، در مقاله حاضر، با روش توصیفی تحلیلی و ابزار کتابخانه ای و با رویکرد زبان شناختی برمبنای نظریه زبان شناختی فالر، داستان «خانه روشنان» تحلیل شده است. نتایج این تحقیق حاکی است نوع گشتار و شیوه جریان سیال در این اثر باعث به هم‎ریختگی ساختار نحوی جملات، عدم پیروی از قواعد دستوری، تکرار مرجع ضمایر، ایجاد ضرباهنگ و موسیقی در کلام، کاربرد تضادهای تداعی گر و تکرارهای مبتنی بر تاکید، سردرگمی مخاطبان، و ایجاد تعلیق و تعویق در کلام می شود. شخصیت اصلی این اثر، کنشگر و راویان جمع، همگی، منفعل و حسی ادراکی اند. گویی، نباید کلامی ضدایدیولوژی غالب متن بر زبان رانند که باعث برهم خوردن فضای تک صدای متن شود. گلشیری در این اثر نیز خواسته مانند بقیه آثارش به مشکلات جامعه نقب بزند و قضاوت های مداخله جویانه اش را در متن حاکم کند. از حیث نگاه به متن، نویسنده گاه از منظر بیرونی به متن پرداخته و خود را قادر به فهم ادراکات اشخاص داستان ندانسته و گاه از منظر درونی متن را کاویده و گرایش های شناختی خود را با متن همگام کرده است. از حیث بازنمود گفتار و اندیشه نیز این اثر هم از گفتار باواسطه (مستقیم آزاد) استفاده کرده است و هم از گفتار بدون واسطه و مستقیم. هردوی این شیوه ها توانسته تا حد امکان مکنونات درونی و کلامی شخصیت های اصلی و فرعی را بازنماید.

    کلیدواژگان: گفتمان، متن، راجر فالر، گلشیری، «خانه روشنان»
  • رویین تن فرهمند* صفحات 253-277

    منزوی در غزل پردازی و سخن پیرایی، به منظور آفرینش صور خیال و گسترش دایره معنا و مضامین سروده هایش، از میراث ادب غنایی، حماسی و تصاویر شاعرانه، داستان واره ها، تلمیحات و اشارات دینی بهره برده است. دیوان حافظ یکی از سرچشمه های آشکار شعر منزوی در صورت، معنا و انسجام موسیقایی است. منزوی از وام گرفتن ترکیبات، وزن غزل های حافظ و تضمین مصراع ها و ابیات حافظ دریغ نکرده است. مفهوم عشق و دشواری های طریق عشق، عهد امانت، شادخواری و مسایل اجتماعی از مفاهیم غزل های منزوی است که تاثیر حافظ در آفرینش آنها آشکار است. شیوه تصویرآفرینی منزوی در زمینه عشق و اطوار آن همانندی هایی با شعر حافظ دارد. در این جستار، تاثیرپذیری منزوی را از حافظ، به شیوه توصیفی و تحلیلی، در صورت شعر، وزن، معانی، عشق، سیمای معشوق و صور خیال بررسی کرده ایم. یافته ها نشان داد که منزوی در حدود دویست بار از مفردات، اوزان و مفاهیم اشعار حافظ بهره برده است.

    کلیدواژگان: ادبیات مقابله ای، حافظ، منزوی، تاثیر و تاثر، عشق، صور خیال
  • سعید کریمی قره بابا* صفحات 279-302

    نظامی گنجوی از جمله گویندگان پرآوازه ای است که حضوری همه جانبه در تاریخ فرهنگی ایران دارد و این حضور حتی در دوره معاصر نیز کم رنگ نشده است. دراین میان، صحنه «آب تنی شیرین در چشمه» از منظومه خسرو و شیرین یکی از تصاویر پرجاذبه ای است که همواره در کانون توجه شاعران هم روزگار ما بوده است. مقاله پیش رو، به روش تحلیل محتوا، می کوشد کیفیت و دلایل تاثیرگذاری این تصویر را در شعر معاصر بررسی کند. تاثیرپذیری از این تصویر به دو شیوه انجام گرفته است: در شکل نخست و مهم تر آن، کل شعر به این تصویر اختصاص یافته است و در نوع دیگر نیز شاعران تنها در بخشی از اشعار خود نیم نگاهی به این تصویر انداخته اند. در ادامه مقاله، این بحث را پیش کشیده ایم که تصویر شیرین در چشمه با مشخصات یک تصویر رمانتیک هم خوان است و ازاین رو برخی شاعران که در مقطعی از فعالیت حرفه ای شان تحت تاثیر رمانتیسم بوده اند، به این تصویر نظامی اقبالی تام نشان داده اند. عصیان، عدول از مرزهای اخلاق، توجه به افسانه های محلی، تجلی مثالی و اسطوره ای زن/ معشوق، استعاره گرایی، پویایی و بالندگی تصویر، بیان آراسته و پرجلوه، زمان و مکان محو و رنگ باخته و نامشخص، و طبیعت گرایی همگی از مشخصات شعر و تصویر رمانتیک به شمار می آید که اغلب آنها در تصویر شیرین در چشمه نیز دیده می شود. یکی دیگر از دلایل جذابیت این تصویر را جسمانی بودن آن دانسته ایم. این تصویر کلاسیک، با جنبه های ملایم اغواگرانه اش، استعداد آن را داشته است که هم کشش های تنانه و زنانه روزگار ما را بازتاب دهد و هم به شعر مدرن هویتی بومی ببخشد.

    کلیدواژگان: نظامی، شیرین در چشمه، شعر معاصر، تصویر رمانتیک
  • عفت نقابی*، مهناز اکبری صفحات 303-323

    نشانه شناسی یکی از رویکردهای پژوهشی است که به بررسی نشانه ها در جهت درک معانی نهفته در متن می پردازد. این رویکرد که از زبان شناسی، جامعه شناسی، نقد ادبی و... بهره می گیرد، روشی کارآمد برای تجزیه و تحلیل است. تحلیل نشانه شناختی سفرنامه ها فرصتی برای خوانشی تازه و فهم بهتر از آنها فراهم می کند. به علاوه، می تواند نقش سفرنامه ها را در ترسیم و بازنمایی اوضاع اجتماعی و فرهنگی جوامع روشن کند. در این مقاله تلاش شده است تا با بررسی نشانه های اجتماعی سفرنامه حاج سیاح، که طولانی ترین سفرنامه یک فرد عادی ازلحاظ بعد زمانی و مکانی در عصر ناصری است، با استفاده از نشانه شناسی پیر گیرو، زوایای پنهانی از هویت، فرهنگ و آداب و رسوم اجتماعی سرزمین های سیاحت شده روشن شود. این پژوهش، که با روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته است، به مقایسه و گاه نشان دادن تقابل فرهنگ ایرانی اسلامی با فرهنگ اروپایی و تقابل انسان ها با خود و نیز با محیط زندگی می پردازد. یافته ها نشان می دهد که مسایل و اعتقادات دینی، به مثابه یکی از نشانه های هویت، مهم ترین دغدغه نویسنده است که هم در داخل و هم در خارج از ایران با دیدی نقادانه بدان پرداخته است. توجه بیش از حد او به مکان های مقدس همچون مساجد، معابد و کلیساها حاکی از هویت دینی او در جایگاه طلبه ای جوان است.

    کلیدواژگان: سفرنامه حاج سیاح، نشانه شناسی اجتماعی، پیر گیرو، سفرنامه نویسی، تقابل فرهنگی و اجتماعی
|
  • Mohammad Javad Etemadi Golriz *, Habib-Allah Abbasi, Rasoul Rasoulipour Pages 7-36

    The question of cognition in human life is a long-standing and central issue that has arisen from the beginning of human thought about existence. The set of ideas presented in this regard has created the field of epistemology. There are original and interesting points about cognition in Rumi’s mystical heritage and an important part of his views on this subject is related to the discussion of human cognitive errors and limitations. This question has also been proposed in various ways in the Western philosophical tradition and has received answers and explanations. In this research, using a descriptive-analytical method and adopting a comparative approach an attempt has been made to investigate the multiple dimensions of human cognitive errors and limitations from Rumi’s perspective. To that end, we have also reviewed the evolutionary course of the subject in the Western philosophical tradition. Therefore, categories such as reason, experience, illusion, imagination, existence and appearance of the world have been dealt with followed by quotations and analyses of Rumi’s views on this subject. Finally, it is shown how Rumi also explored and expressed the multiple aspects of errors and limitations of human cognition and what similarities his views bear to the Western philosophical tradition. Moreover, the differences and similarities between the attitudes of philosophers and mystics towards the nature and quality of cognition have been studied. The most important differences can be seen in the pivotal role of reason among philosophers and its invalidity for some other aspects of cognition among mystics. On the other hand, the allegory of the cave in Plato’s philosophy and the question of existence and appearance of the world, and the role of imagination in investigating the world in the eyes of eighteenth-century idealist philosophers are very similar to the fundamentals of epistemology in Rumi’s views. It is found that part of Rumi’s views on describing the position of reason and human’s cognitive limitations is similar to the views of seventeenth-century rationalist epistemologists, and in terms of the special position of experience in cognition and its limitations, it is close to those of eighteenth-century empiricists.

    Keywords: Cognition, Human, Error, Limitation, Rumi, Western Epistemology
  • Hossein Akbari *, Habib Jadad-al-Eslami, Mostafa Salari Pages 37-62

    Popular culture is an important aspect of poets’ intellectual system and knowledge of its components has a significant effect on facilitating the description of poets’ thoughts and mentalities. Mohammad Hossein Kebriayi, Ibn-e-Hesam Khusfi and Nizari Quhestani are among the Quhestan region (Southern part of Khorasan Province) poets who relied on elements of popular culture to reflect various epistemological, lyrical and moral issues in their poems. In the present paper, using the descriptive-analytical method, the areas of application of popular culture are investigated in four general categories of “beliefs”, “customs (focusing on occupations)”, “irony and allegory” and “local words” in Kebriayi’s poetry. Moreover, several components of this subject are mentioned in the poems of Nizari and Ibn Hussam. It seems that by using these elements Quhestan poets have succeeded in the process of expressing and describing instructional and mystical categories and in making their intentions more tangible. Since the majority of readers of these poets have been the common people, the use of popular culture has been effective in the pragmatics of their words and in creating a powerful link between the target group and their poetry. Using this technique, Kebriayi has knowingly downgraded the level of his speech to create a three-dimensional relationship among himself, the produced text and the target readers. Nizari and Ibn-e-Hesam have mostly portrayed lyrical issues in their poetry.

    Keywords: South Khorasan Poetry, Quhestan Poets, Kebriayi, Ibn-e-Hesam, Nizari, Popular Culture
  • Manoochehr Akbari *, Sara Mashayekhi Pages 63-87

    The study of text cohesion is a linguistic tool for understanding the structure of Persian literary works based on objective and accurate descriptions using a single model. In this paper, verses from Sanai’s Hadiqat al-Haqiqah (The Walled Garden of the Truth) were studied using the theory of text cohesion by Halliday and Hassan in systemic linguistics and the results were presented in diagrams. According to this theory, cohesion has grammatical, lexical and relational devices each of which includes more detailed devices. The purpose of this paper is to analyze each of these cohesive devices in Sanai’s Hadiqat. The research method is descriptive and each of the cohesive devices is investigated by mentioning couplet samples and their repetition frequencies. The results show that among the various types of cohesion, lexical cohesion, especially contrasts, and relational cohesion, especially causal relationships, have the greatest effect on the cohesion and integrity of the verses of Hadiqat.  

    Keywords: Sanai, Hadiqat al-Haqiqah, Grammatical Cohesion, Lexical Cohesion, Semantic Cohesion
  • Ahmad Tamimdari *, Shiva Dowlatabadi, Shahnaz Ebadati Pages 89-115

    Interdisciplinary studies of Persian literature and psychology have played an effective role in explaining and conveying concepts in these two fields. Considering the role of Persian proverbs in objectifying abstract concepts and representing the common internal needs and desires of Iranian ethnic groups, this paper intends to study the function of this part of folklore literature in the process of reality therapy. William Glasser (1925), the developer of reality therapy, explained this new psychological approach based on choice theory. Reality therapy is based on self-evaluation, relying on realism and morality, and ultimately a call for responsibility to achieve happiness and well-being. Using qualitative analysis, the present paper seeks to answer the questions of how to re-read Persian proverbs with new approaches to psychotherapy? And, is the use of Persian proverbs effective in the process of counseling and psychotherapy? Selected proverbs have been studied with regard to Glasser’s emphasis on the effectiveness and moral nature of human behavior. The findings show that proverbs which express effective behavior, while having the criterion of responsibility, lack an immoral aspect, and those which talk about avoiding general ineffective behavior do not have a moral aspect, and refer to irresponsible behavior. However, moral duality is evident in both groups of proverbs. It seems that Persian proverbs with aspects such as advice and counsel, clarity and correctness of meaning, good effect, reliance on experience, reflection of thought, etc. can be effective in conveying the concepts of reality therapy.

    Keywords: Persian Proverbs, Reality Therapy, Effective, Ineffective, Behavior
  • Mohammad Hasan Jamshidi *, Ali Mohammad Moazzeni Pages 117-140

    The purpose of this study is to identify Gardizi’s main motivation for writing the history of Zayn-al-Akhbar.
    As the historian’s aim of writing history is reflected in the structure of his text, and Gardizi’s narrative of historical events is a meaningful narration that forms a distinct result in the mind of the reader and promotes, confirms and documents a political thought, the present researchers sought to discover and decipher the meaning and political thought underlying the narrative structure of the history of Zayn-al-Akhbar. To achieve the purpose of the research, Gerard Genette's theory of narrative time was used in harmony with the atmosphere of Gardizi’s history. In this method, the highlighting elements of the narrative time were selected and finally, parts of the text, which were prominent in terms of time, were examined regarding the ideas. As a result, two vital elements of the narrative structure of Gardizi, namely “decline narrative poetics” and “narrative interface loops” were proposed and explained. The analysis of these two elements indicated that the main aim of Gardizi while writing Zina al-Akhbar was to motivate the Ghaznavids to regain control of Khorasan, and his motivation for writing a historiography was to discover the root causes of the decline of various governments to find a way to save the Ghaznavids’ reign from destruction and revive it to the height of Mahmoud Ghaznavi’s rule.

    Keywords: Zayn-al-Akhbar, Gardizi, Historiography, Narratology, Political Thought, Gerard Genette, Narrative Time
  • Ahmad Khatami *, Ghodrat Taheri, Yaghub Khodadadi Pages 141-175

    The purpose of the present paper is to study the specific historical conditions in which a new relationship between “literary texts” and “public education” was established. This created a different formulation of “literature”. To that end, the genealogical method was used. From a genealogical point of view, phenomena have no meta-historical nature and are constructed following historical events and within complex power relations. The findings show that “poetry” and “education” in the mid-centuries discourse had a specific definition, function and formulation and that they established a relationship with each other in connection with the mechanism of the collector power and the construction of the hierarchy of society. The confrontation of Qajar rule and Iranian society with numerous crises such as war, cholera, and famine challenged the collector power. With the activation of new mechanisms of power (disciplinary and bio-power) and the formation of the assumption of equality, the hierarchical structure of the society was gradually weakened and the issue of public education as a way to save the state and the nation became problematic. The discourse of literary criticism turned the “Iranian people’s manners” and “literary texts” into issues and established a new relationship between the two. Meanwhile, a collection of texts and various social situations came under the umbrella of “literature”. In sum, the results indicate that the change of power mechanisms in the Qajar period marked a fundamental shift in the historical existence of Iranians and a new state of affairs was established; “Literature” and “education” bore new definitions, functions, and connections, and they established a new relationship with each other.

    Keywords: Poetry, Literature, Education, Collector Power, Bio-power, Genealogical Method
  • Maryam Dezfoulian Rad *, Qolam Ali Fallah, Farzad Baloo Pages 177-200

    So far, many thinkers with different approaches have studied the concept of “the other” and its examples in various aspects of human life. Literature has also attracted the attention of researchers and interested scholars as a platform for representing examples of “the other”. In addition to recognizing the place of “otherness” in the worldview of individuals in different eras, studying examples of “the other” in the literary texts has also made it possible to delimit the realm of “I”. In this paper, using an analytical method and adopting an eclectic approach, the researchers studied the potentials of Rumi’s Mathnavi in ​​representing the types of “the other” and in realizing the levels of otherness of “the other” and its place in the mystical worldview so as to gain a relative knowledge of the structures that govern mystical thoughts. To that end, we first explained the concept of “the other” in three intellectual-philosophical systems, namely contrastive, dialectical and intersubjective, and mentioned examples of “the other” in verses of Mathnavi. Then, we presented a reading of the levels of realization of otherness of “the other” and the conditions of their possibility in this text. From a general point of view, due to the contrastive structure of the mystical worldview and the definition of “the other” as an “alien”, the realization of high levels of otherness in the text of Mathnavi cannot be expected, but the narrative of the experience of union and depicting the inability of “I” to understand “the infinite other” can be regarded as representation of the highest level of otherness. Meanwhile, in the distance from the “alien” to “the infinite other” and through dialogue, a level of otherness is also represented in the relationship between the characters in some stories of Mathnavi.

    Keywords: The Other, The Otherness, Mathnavi, Mystical Discourse
  • Narges Salehi *, Mohammad Reza Haj Aghababaie Pages 201-228

    Feuilleton is a writing genre which came into existence after the emergence of the press and the reasons behind its creation can be listed as compensating for the shortage of book publications, providing a new way to present long texts, and keeping and increasing the readership. Taking a history of literature research approach, we investigated this writing genre and its applications in the Iranian press from the outset up to the year 1320 SH (1941). While serialized stories have comprised the majority of feuilletons in the press, various topics such as plays, travelogues, biographies, and historical texts have also appeared as feuilletons. In the early Iranian press, various terms were used for this genre, such as ‘ghesmat-e tahtāni’ [bottom section], ‘fiton’ [feuilleton], and ‘zeyl’ [appendix / footnote]. It was Ettehad-e Eslam Newspaper that first used the term pāvaraghi [~footer / footnote / = feuilleton] which was gradually picked up by other publications. The first feuilletons were published by Etemad al-Saltanah in Iran Newspaper and mostly had historical themes. The first fiction feuilleton was the novel neyrang-e siyāh ya kaizāne sefid [The Black Deception or White Maids] by Mohammad-Taqi Bahar which was published in Iran Magazine in 1298 SH (1919), and the naming by certain researchers of the novels tehrāne makhōf [The Dreadful Tehran] or dah nafar qezelbāš [The Ten Qizilbash] as the first fiction feuilletons lacks scientific rigor. The most important feature of this genre is its serialization, and variety in its topics. Considering its style of writing, no particular linguistic feature can be attributed to this genre; rather, the style of writing in this genre follows the style of its authors or translators.

    Keywords: Literary Typology, Iranian Press, Feuilleton Writing
  • Hamid Abdollahian *, Samira Shafiee, Atefeh Zandi Pages 229-251

    One of the approaches to the criticism of fiction that has changed a lot from a linguistic point of view is Roger Fowler’s linguistic theory. This theory is a mixture of Chomsky’s transformational grammar and Halliday’s functional linguistics theories. The story of Golshiri’s “Khaneh-ye-Roshanan” was written in the mode of stream of consciousness, and Fowler believed that in such stories, the surface structure helps to understand the deep structure. The present paper analyzed the story of “Khaneh-ye-Roshanan” based on Fowler’s linguistic approach using the descriptive-analytical method along with library research tools. The results of the study indicate that the types of transformations and the mode of stream of consciousness in this work cause shifts in syntactic structure of sentences, non-compliance with grammatical rules, repetition of pronoun references, creation of rhythm and music in speech, application of associative contrasts, repetitions based on emphasis, confusion in the readers’ minds, and creation of suspension and postponement in speech. The main characters of this work, the actor and alternating narrators, are all passive and sensory-perceptive. It is as if they should not utter a word against the dominant ideology of the text, which would disrupt its monotonous atmosphere. In this work, like the rest of his works, Golshiri wanted to delve into the problems of society and to dominate his interventionist judgments in the text. In terms of looking at the text, the author sometimes dealt with the text from an external perspective and did not consider himself to be able to understand the perceptions of the characters in the story, while he sometimes explored the text from an internal perspective and assimilated his cognitive tendencies into the text. In terms of representation of speech and thought, both direct and indirect speech were used in this work. Both methods could reveal as much as possible the internal and verbal secrets of the main and secondary characters.

    Keywords: Discourse, Text, Roger Fowler, Golshiri, Khaneh-ye-Roshanan
  • Rooyintan Farahmand Pages 253-277

    In his lyricism and eloquence, Hussein Monzavi benefited from the great heritage of lyrical and epic literature, poetic images, fictions, and religious allusions in order to create imagery and expand the meaning and themes of his poems. The Divan of Hafiz is one of the main sources of influence on Monzavi’s poems in terms of form, meaning, and musical coherence. He also benefited from borrowing Hafiz’s clauses, rhythm, allusions, verses, and sonnets. Love and the hardship in its path, pledge of trust, drinking merrily, and social issues are the themes in Monzavi’s poems which were under direct influence of Hafiz. Monzavi’s imagery of love and its manifestations has similarities with Hafez’s poetry. The present paper is an endeavor to investigate the influence of Hafiz on Monzavi in terms of form, rhythm, meaning, love, the image of the beloved, and imagery. The findings indicate that Monzavi benefited from Hafiz’s single elements, rhythms, and themes in about two hundred instances.

    Keywords: Contrastive Literature, Hafiz, Monzavi, Influence, Love, Imagery
  • Saeed Karimi Qarababa Pages 279-302

    Nizami Ganjavi is a well-known literary figure in Iranian cultural history whose influence has not been diminished in contemporary era. The scene of “Shirin bathing in a fountain” is one of the most prominent scenes of Khosrow and Shirin poem which has been the focus of attention for many modern poets. Following a content analysis approach, this study attempts to explain why such a scene has been so rich and influential in contemporary poetry. The scene has been impressive in two ways: In the first, and the most important type, the whole poem is dedicated to this scene, and in the other type, the poets have only partially referred to the scene. In this paper, it is argued that the scene of Shirin bathing in a fountain is a romantic theme and since some poets were influenced by romanticism – at some points in their professional career – they were fascinated by this scene. Rebellion, violation of moral boundaries, attention to local legends, mythological manifestation of a woman/the beloved one, metaphorism, dynamism and maturity of the scene and its vivid expression, the vague location and time of the event as well as the naturalism of the scene have been parameters of the romantic poems and images most of which are represented in the studied scene. Another attraction of the scene is its eroticism. This classical image has the potential to arouse sensual attraction and to reflect both physical and feminine tensions of our time and to give an indigenous identity to modern poetry. 

    Keywords: Nizami Ganjavi, Shirin in a Fountain, Contemporary Poetry, Romantic Image
  • Effat Neghabi *, Mahnaz Akbari Pages 303-323

    Semiotics is a research approach which evaluates the signs to understanding the hidden meaning in the context. This approach which utilize linguistics, sociology, and literary criticism, is an efficient way of analysis. Semiotic analysis of travelogues provides an opportunity to a new reading and better understanding of them. Moreover, semiotic analysis can clarify the role of travelogues in delineating and representing the social and cultural status of societies. Based on Pierre Guiraud’s theory, this paper attempts to reveal the hidden aspects of identity, culture and social customs of explored lands by reviewing the social signs in Haj Sayyah travelogue, which is the longest travelogue of an ordinary person with regard to time and place during the Naseri Era. Using a descriptive-analytic method, this study compares and sometimes contrasts the Iranian-Islamic culture with the European culture and the confrontation of human beings with themselves and the environment. The findings show that religious beliefs and issues, as signs of identity, are the most important concern for the writer who dealt with them critically both inside and outside of Iran. As a young clergyman, his excessive attention to holy places like mosques, temples and churches suggests his religious identity.

    Keywords: Haj Sayyah Travelogue, Social Semiotics, Pierre Guiraud, Writing Travelogue, Social, Cultural Contrast