فهرست مطالب

مطالعات مدیریت گردشگری - پیاپی 50 (تابستان 1399)

نشریه مطالعات مدیریت گردشگری
پیاپی 50 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا فرزین*، محمود حسن پور، سید مجتبی محمودزاده، علی عرب مازار صفحات 1-34

    تحلیل کیفیت فضای کسب و کار و کارآفرینی گردشگری یکی از مهمترین مقدمات بهبود فضای کسب و کار گردشگری است. در این خصوص اقتصاد نهادگرای جدید که بر محیط نهادی تمرکز دارد، روابط بازیگران گردشگری را در چارچوب محیطی تفسیر میکند که تاثیر دولت، قوانین و ساختار حاکمیت در آن غیر قابل انکار است. در این پژوهش تلاش شده است تا با مفهوم نهادگرایی و با رویکرد کیفی (روش تحلیل مضمون یا تم) تبیینی پایه ای از عوامل موثر در محیط نهادی بازار بخش گردشگری ارایه شود. لذا با استفاده از مصاحبه عمیق با 24 نفر از خبرگان اقتصادی و گردشگری،عوامل نهادی موثر بر فضای کسب و کار و کارآفرینی گردشگری شناسایی و تبیین شد.نتایج تحقیق سه تم اصلی،سیستم قانونی،سیاستهای دولت و علم و فناوری با تمهای فرعی آنها،شناسایی شد که محیط کسب و کار گردشگری متاثر از آنها است و مدیریت و سازماندهی این عوامل میتواند در بهبود و...

    کلیدواژگان: گردشگری، نهادگرایی جدید، فضای کسب و کار گردشگری، کارآفرینی، نهادگرایی
  • اسماعیل علی اکبری*، نفیسه مرصوصی، لیلا جلال آبادی صفحات 35-60

    این مقاله سناریوهای آینده گردشگری شهر کرمان در افق 1410 را با رویکرد آینده پژوهی شناسایی و تدوین کرده است. داده ها با روش های اسنادی و پیمایشی تهیه شده و در پردازش آنها از روش دلفی، تحلیل ساختاری و Scenario Wizard استفاده شده است. جامعه آماری شامل پانزده نفر از نخبگان علمی و اجرایی شهر کرمان است که پس از جلسات بحث اولیه 15 وضعیت محتمل عوامل پیشران  در تدوین سناریوها را وزن دهی و شناسایی کرده اند. نتایج نشان می دهد 80 درصد وضعیت های گردشگری کرمان در آینده مطلوب و 20درصد ثابت و بحرانی است. شهر کرمان با سه گروه از سناریوهای توسعه گردشگری در آینده روبروست. مطلوب ترین سناریو گروه اول است که بر شالوده رقابت پذیری، برنامه محوری و توسعه متوازن استوار است.

    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، آینده پژوهی، سناریونویسی، کرمان، ScenarioWizard
  • صادق صالحی*، جعفر بهاری، سمیرا محمدی صفحات 61-94

    تحقیق حاضر با هدف تاثیر کیفیت رابطه با مشتری بر وفاداری مشتریان در صنعت رستوران داری انجام شده است. افراد مورد مطالعه با استفاده از روش نمونه گیری غیر تصادفی و از بین مشتریان رستوران های زنجیره ای اکبر جوجه در سه شهر گرگان، ساری و تهران انتخاب شدند. این تحقیق، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع پیمایشی بوده که ابزار جمع اوری اطلاعات آن، پرسشنامه بوده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart pls استفاده شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که کیفیت رابطه با مشتری و هر یک از ابعاد آن تاثیر مثبت و معناداری بر وفاداری مشتریان دارند. علاوه بر این، نتایج تحقیق نشان داد که در مقایسه با سایر متغیرها، متغیر رضایت مشتری، بیشترین تاثیر را بر وفاداری مشتریان بیشتر داشته است.

    کلیدواژگان: کیفیت رابطه با مشتری، وفاداری مشتری، صنعت رستوران داری
  • زهره دهدشتی شاهرخ* صفحات 97-127

    امروزه کسب وکارها و مدیریت بازاریابی روندی به سمت داده محور شدن را می پیمایند و در این مسیر بسیاری از آن ها نیازمند داده های مفید و البته روش های تحلیل درست داده ها هستند، متن کاوی یکی از فنون نوین تحلیل داده ها می باشد که برای تحلیل داده های متنی به کار می رود، داده های متنی برای سال های طولانی به علل مختلفی چون حجم زیاد و بی ارزش تلقی شدن و یا نبود ابزار مناسب برای تحلیل، بی استفاده باقی مانده اند، درحالی که این داده ها می توانند اطلاعات مناسبی را از روندهای موجود ارایه دهند. در این تحقیق با هدف بررسی ساختار محتوایی فصلنامه مطالعات مدیریت گردشگری از متن کاوی استفاده کرده ایم و مقالات از سال 1382 تا پایان سال 1397 موردبررسی قرار داده ایم. نزدیک به 70 مجله که مشتمل بر تعداد حدودی 250 مقاله می شدند و تعداد 43100 واژه که بیش از 100000 هزار بار تکرار داشتند مورد تحلیل قرار گرفتند و حوزه های مطالعاتی این فصلنامه در 15 سال اخیر ارایه شده است.

    کلیدواژگان: فصلنامه مطالعات گردشگری، متن کاوی، مدیریت گردشگری، مقاله های گردشگری، تحقیقات گردشگری
  • علی شالبافیان* صفحات 129-155

    اتحادهای استراتژیک به عنوان ابزاری برای ادامه بقا در دنیای رقابتی امروز به امری رایج در میان صنایع مختلف تبدیل شده است. در این میان، انتخاب شریک، از جمله کلیدی ترین مراحل در شکل گیری هرگونه اتحادی به شمار می رود. از این جهت، مطالعات متعددی پیرامون انتخاب شریک و ویژگی های آن صورت پذیرفته است. نظر می رسد که طرح این موضوع در صنعت گردشگری بخصوص در حوزه هایی نظیر گردشگری پزشکی از تازگی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر شناسایی شبکه مضمامین مرتبط با انتخاب شریک در اتحادهای استراتژیک گردشگری پزشکی در کشور بود. 17 نفر از خبرگان صنعت با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی شناسایی، داده ها از طریق مصاحبه نیمه-ساختاریافته گردآوری و با استفاده از نرم افزار Maxqda10 براساس روش تحلیل مضمون، تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد 3 مضمون فراگیر شناخت و ارتباطات، بررسی کردن و ویژگی های شریک در انتخاب شریک در هنگام شکل گیری اتحاد استراتژیک میان کسب و کارهای گرشگری پزشکی، موثر است

    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، اتحادهای استراتژیک، انتخاب شریک، تحلیل مضمون
  • پروانه پرچکانی*، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، سید سعید هاشمی صفحات 157-195

    این پژوهش، خبره محور بوده و با هدف آینده نگاری و ارایه سناریو مطلوب برندسازی پایدار در مقصدهای گردشگری ساحلی به روش توصیفی- تحلیلی در منطقه ساحلی چابهار انجام شده و درصدد پاسخگویی به این سیوال است که الگوی مطلوب برندینگ پایدار مقصدهای گردشگری ساحلی کدام است؟ لذا پس از استخراج و بومی سازی شاخص ها و پیشران های مورد نیاز، متغیرها و روابط بین آن ها مورد بررسی قرار گرفته، متغیرهای کلیدی شناسایی و میزان سازگاری عوامل تاثیرگذار و تاثیرپذیر استخراج گردیده است. متغیرهای تعیین کننده یا تاثیرگذار، دووجهی، ریسک، هدف، نتیجه، مستنثنی و تنظیم کننده برندسازی پایدار استخراج و بر مبنای آن ها سناریوهای متعددی تدوین و در سه سطح محلی، ملی و بین المللی معماری و برای یک بازه زمانی بیست ساله، سه الگوی «گذار با رویکرد بازسازی و بهبود»، «میانی با رویکرد بازآفرینی حداقلی» و «مطلوب با رویکرد بازآفرینی حداکثری» ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، برندسازی پایدار، مقصدهای گردشگری ساحلی، چابهار
  • امین عارفی، داود فیض*، بهار بیشمی، عظیم زارعی صفحات 197-220
    هدف این پژوهش شناسایی ویژگی های ملموس و مزایای منطقی برند هتل بیمارستان حلال می باشد. روش پژوهش مبتنی بر مبنای فلسفی تفسیری، جهت گیری بنیادی، رویکرد استقرایی و شیوه انجام آن کیفی می باشد. جامعه آماری در این پژوهش کارمندان و مدیران هتل بیمارستان گاندی و مجتمع هلال ایران می باشد. نمونه گیری از طریق نمونه گیری قضاوتی صورت پذیرفت و برای استخراج ویژگی های ملموس و مزایای منطقی با 15 نفر از کارمندان و مدیران، مصاحبه به عمل آمد. داده های مصاحبه نیز به وسیله تکنیک تحلیل مضمون با استفاده از نرم افزار MAX QDA مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج این پژوهش بر اساس مدل هرم برند شامل 14 ویژگی ملموس (دارایی ها و ارزش های هتل بیمارستان حلال)، 67 مزیت منطقی (شواهد و حقایقی که تایید می کند، ویژگی ملموس وجود دارد و گردشگر می تواند از آن منتفع گردد) می باشد.
    کلیدواژگان: برند، حلال، گردشگری درمانی، هتل بیمارستان
  • یزدان شیرمحمدی*، غزاله دارابی، زینب هاشمی باغی صفحات 221-252
    این مطالعه با ادغام تیوری ارزش عقیده هنجار استرن و تیوری انتظار وروم به دنبال تعیین مدل رفتار محیط زیستی گردشگران دربند و درکه می-پردازد. جامعه آماری پژوهش، گردشگران درکه و دربند تهران می باشد. در اینپژوهش از نرم افزار اس، پی اس، اس و آموس انجام شده است. یافته ها پژوهش حاکی از آن است جهت گیری ارزشی محیط زیست و جهت گیری ارزشی نوع دوستی اجتماعی بر پارادایم اکولوژیکی نوین تاثیرگذار است همچنین آگاهی از عواقب بر حفظ محیط زیست بی تاثیر می باشد در واقع نتایج تحقیق حاضر نشان داد که ارزش ها نقش مهمی در شکل دهی رفتارهای گردشگری محیط زیستی در سطح جامعه ایفا می کنند، اما باید توجه داشت که ارزش یگانه متغیر هدایت کننده رفتار گردشگر نیست و در کنار آن بایست به نقش متغیرهایی همچون عوامل موقعیتی، نگرش افراد، دانش و آگاهی افراد از موضوع و درک اهمیت آن نیز توجه کرد.
    کلیدواژگان: آگاهی محیط زیست، ارزش های محیط زیست، رفتارهای حافظ محیط زیست، رضایت از گردشگری محیط زیست، رفتار گردشگری محیط زیستی دوستانه
  • میرمحمد اسعدی*، مهدی باصولی، مهناز السادات راسخی صفحات 227-297

    یکی از انواع گردشگری، گردشگری سلامت است. دسترسی مناسب به زیرساخت های گردشگری، در جذب گردشگر سلامت و افزایش ماندگاری آن ها تاثیر بسزایی دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تحلیلی زیرساخت های گردشگری سلامت در شهر یزد می باشد. جامعه آماری تحقیق خبرگان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، مدیران دفاتر خدمات مسافرتی و پزشکان حوزه ی گردشگری سلامت هستند. با بررسی ادبیات موضوع و نظرات خبرگان 45 متغیر در قالب 11 عامل شناسایی گردید. در ادامه مدل مفهومی پیشنهادی از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته ایجاد گردید. سپس از تکنیک نگاشت شناختی و نرم افزارهای Cognizer،Spss،Ucinet استفاده گردید. درنهایت زیرساخت های:1. امنیت 2. اطلاع رسانی بازاریابی و تبلیغات 3. قوانین و مقررات 4. آموزشی 5. دفاتر خدمات مسافرتی مهم ترین عوامل شناخته شدند. خروجی نهایی این پژوهش، الگوی مفهومی جهت بررسی و ارتقاء زیرساخت های گردشگری سلامت است.

    کلیدواژگان: زیرساخت، گردشگری سلامت، تکنیک نگاشت شناختی، یزد
  • امیرمحمد کلابی*، سیمین کریمی راد صفحات 253-276

    امروزه بهترین راه پویایی برای مقابله با تغییرات محیطی که باعث ایجاد شکاف عمیق بین نیازهای کشور و عملکرد شرکت ها می شود، بازطراحی مدل های کسب و کار است. با توجه به اهمیت بازطراحی مدل های کسب و کار در کسب مزیت رقابتی و افزایش عمر شرکت ها ، هدف این پژوهش شناسایی آمیخته بازطراحی مدل های کسب و کار با رویکرد کارآفرینی سازمانی می باشد. رویکرد این پژوهش کیفی و پژوهش بر حسب هدف توسعه ای است. نمونه آماری شامل 13 نفر از مدیرانی است که تجربه کارآفرینی در شرکت های فعال در صنعت گردشگری را داشته اند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه می باشد که به منظور تجزیه و تحلیل دقیق داده ها، شیوه تحلیل محتوا اتخاذ شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که 4 مولفه اصلی آمیخته بازطراحی مدل کسب و کار شرکت ها با تمرکز بر فرایندها، ساختاراصلی و براساس مدل سود دهی، در چارچوب 4Cs عبارتند از: فرهنگ سازمانی، مسئولیت اجتماعی شرکتی، خلق ارزش مشترک و ظرفیت ها.

    کلیدواژگان: بازطراحی مدل کسب و کار، کارآفرینی سازمانی، صنعت گردشگری
|
  • MohammadReza Farzin *, Mahmoud Hassan Pour, Seyed Mojtaba Mahmoud Zadeh, Ali Arab Mazar Pages 1-34

    The analysis of the quality of the business environment and tourism entrepreneurship is one of the most important preconditions for improving the tourism business environment. In this regard, the new institutional economy, which focuses on the institutional environment, interprets the relations of tourist actors, which undeniable influence of government, laws and governance structure is undeniable. In this research, an explanation of the factors influencing the institutional environment of the tourism sector has been attempted with the concept of institutionalism and a qualitative approach (thematic analysis). Therefore, through in-depth interviews with 24 economic and tourism experts, institutional factors affecting the business environment and tourism entrepreneurship were identified and explained. The results of the research identified three main themes: the legal system, government policies and science and technology with their sub-themes, It was identified that the business environment of tourism is affected by them and the management and organization...

    Keywords: Tourism, New Institutional, Tourism business environment, Entrepreneurship, Institutionalism
  • Esmaeil Aliakbari *, Nafese Marsousi, Leila Jalalabadi Pages 35-60

    This article has identified and compiled the future scenarios of tourism in Kerman in the perspective of 1410 with a future studies approach. The data has been developed with documentary and survey methods and in processing those from the Delphi method, structural analysis and Startup Wizard have been used. The statistical population includes fifteen scientific and executive elites of Kerman who, after the initial discussion sessions, weighing and identified 15 contingent status of the propellant factor in formulating scenarios.The results show that 80 percent of Kerman tourism situations in the future are favorable and 20 percent are stable and critical. Kerman city is facing three groups of tourism development scenarios in the future. The most desirable scenario is the first group, which is based on the foundation of competitiveness, axial plan and symmetrical development

    Keywords: sustainable tourism, Futures Studies, Scenario writing, Kerman, ScenarioWizard
  • Sadegh Salehi *, Jafar Bahari, Samira Mohammad Pages 61-94

    This study aimed to study the impact of quality relationship with the customer on customers’ loyalty in three branches of Akbar joojeh restaurants chain (Gorgan, Sari and Tehran). A non-random sampling method was utilized to select some customers of Akbar joojeh restaurants chain and the required data was collected by questionnaire. This study applied survey method and structural equation modeling through the Smart PLS software to analyze data. The statistical population of this research includes all customers of Akbar joojeh restaurants chain. The result of the study shows that the quality relationship with the customer has a positive and significant effect on customers’ loyalty. The results also revealed that of different dimensions of quality rwelationship with the customer, the variable of customer satisfaction has the largest amount of path coefficient and its impact on customers’ loyalty is higher than other variables.

    Keywords: Quality Relationship with the Customer, Customer Loyalty, Restaurant Industry
  • Zohreh dehdashti Shahrokh* Pages 97-127

    Today, businesses desire to be managed by data driven marketing, in this way, many of them need useful data and of course they need methods for accurate data analysis, text mining is one of the new data analysis techniques used to analyze textual data, textual data For many years, they have remained unused for many reasons, such as large volume and worthlessness or lack of tools for analysis, while these data can provide relevant information from existing trends. In this research, we aimed to investigate the content structure of the Journal of Tourism Management Studies from the Institute of Technology and reviewed the articles published in this research journal from the beginning of 1382 to the end of 1397. Approximately 70 journals containing approximately 250 articles, including 43,100 words that included more than 100,000 times, were analyzed, and the study areas of this quartet in the last 15 years reported.

    Keywords: journal of tourism management studies, Text Mining, tourism management, tourism papers, tourism researches
  • AliAsghar Shalbafian * Pages 129-155

    Strategic alliances have come to prove instrumental across various industries owing to rapidly evolving and competitive world. Partner selection plays core and key role in any strategic alliance formation and its outcome. Though voluminous studies targeted partner selection in general, the subject has rarely investigated in tourism industry particularly in the context of a tourism type i.e. medical tourism and a specified market i.e. Iran. To this end, 17 medical tourism experts have been recognized by snowball sampling. Data have been gathered through semi-structured interviews and analyzed with Maxqda 10 software based on theme analysis. Findings show that 3 main themes including prior relation and cognition, probing about partner and partner characteristics can affect on medical tourism alliance formation in Iran.

    Keywords: Medical Tourism, strategic alliance, partner selection, Thematic network
  • Parvaneh Parchekani *, Abdolreza Roknedin Eftekhari, Seyed Saeed Hashemi Pages 157-195

    This research was Expertise-Oriented and is conducted with aim of foresight sustainable branding of coastal tourism destinations via an illustrative-analyzing method. This research makes an effort to response this question that what is the best scenario for the sustainable branding of coastal tourism destination? To do so, after extracting and customizing required indexes and propulsions, variables and the relationships among them were checked, key variables were detected and adoption degree of influential and impressive items was extracted. Then deterministic or effective and two-sided variables, risks, objectives, results, exceptions and sustainable branding adjustment variables were extracted and main scenarios authored according to them and architectured in three local, national and international levels. Also, 3 scenarios are presented with topics of “A transition with a reconstruction and improvement approach”, “Medium with a minimalistic retrieval approach” and “Optimal with a maximum retrieval approach”.

    Keywords: Foresight, Sustainable Branding, Coastal Tourism Destinations, Chabahar
  • Amin Arefi, Davood Feiz *, Bahar Beishami, Azim Zarei Pages 197-220
    The purpose of this research is identifying the specific characteristics and the logical benefits of hotel Hospital with Halal brand. The research methodology is based on the philosophical interpretation, fundamental orientation, deductive approach and method of doing is qualitatively. The statistical population in this research was the staff, managers and patients of Gandi Hotel Hospital and Helal Complex of Iran. Sampling was done by judiciary and to extract tangible features and logical benefits with 15 employees and managers and for the extraction of emotional features, 20 patients were interviewed by this hotels hospital. The interview data was analyzed by thematic analysis technique using MAX QDA software. The results of this research are based on the Pyramid brand model which includes 14 tangible features and 67 Logical benefits.
    Keywords: brand, Halal, Hotel Hospital, Medical Tourism
  • Yazdan Shirmohammadi *, Ghazaleh Darabi, Zainab Hashemi Baghi Pages 221-252
    This study integrates the theory of values ​​of the belief in the stern norm and the theory of expectation, and seeks to determine the model of the environmental behavior of tourists who are busy and dying. The statistical population of the study is tourists in Dareh and Durand in Tehran. In this study, S, PS, S and AMOS software was developed. Findings of the research indicate that the value orientation of the environment and the value orientation of social friendship affect the new ecological paradigm and also the awareness of the consequences on the conservation of the environment is unaffected. In fact, the results of this study showed that the value Play an important role in shaping ecological tourism behaviors at the community level,
    Keywords: Environmental Awareness, Environmental Values, Environmental Conservation Behaviors, Environmental Tourism Satisfaction, Environment Friendly Tourism Behavior
  • MirMohamad Asadi *, Mehdi Basoli, Mahnaz Alsadat Rasekhi Pages 227-297

    Health tourism is a form of tourism. The convenient access to the tourism infrastructures have a great effect on absorbing the health tourists and increasing their settlement in the destination. The current study aims to analyse the health tourism Infrastructure in the city of Yazd. The sample includes: cultural Heritage and Tourism Organization experts, managers of travel agencies and respective doctors. by studying the literature review and experts’ opinions 45 variables in the form of 11 factors were identified. Following, the proposed conceptual model was developed through semi-structured interviews. Then, Cognitive Mapping modeling and Ucient and Cognizer software were used. Finally, the infrastructure including: security, Marketing and Advertising notifications, rules and regulations, Training and travel agencies were considered as the most important factors. The final output was the conceptual model for evaluate and improve the infrastructure of health tourism.

    Keywords: Infrastructure, Health Tourism, Cognitive Mapping Technique, Yazd
  • AmirMohammad Colabi *, Simin Karimirad Pages 253-276

    Today, the best method to be dynamic to confront the environmental changes, which lead to a deep gap between country’s needs and operation of corporations, is reconstructing the business models. Regarding the importance of reconstruction of business models, acquiring the advantage of competitiveness, the goal of this investigation is identifying the reconstruction of business models mix. The investigation approach is qualitative and developmental in terms of purpose. The statistical sample includes 13 directors who have had the experience of entrepreneurship within the tourism industry. The tool to collect data is interview; to analyze such data, method of content analysis has been selected. What is presented as the result of the investigation is that four main factors of reconstruction corporation’s business models mix with concentration on processes, the major structure and based on profit models, within the framework of 4Cs are corporate culture, corporate social responsibility, creating shared values and capabilities.

    Keywords: Reconstruction of Business Model, Corporate Entrepreneurship, Tourism Industry