فهرست مطالب

پژوهش و توسعه جنگل - سال ششم شماره 2 (تابستان 1399)

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال ششم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/31
  • تعداد عناوین: 11
|
  • پرهام پهلوانی*، حمیدرضا صحرائیان، بهناز بیگدلی صفحات 165-183
    در این پژوهش عامل های موثر بر آتش سوزی جنگل های پارک ملی گلستان مشخص شد و سپس با استفاده از این عامل ها، مدل سازی توسعه آتش سوزی جنگل بر مبنای اتوماتای سلولی انجام شد. برای تعیین عامل های موثر بر آتش سوزی جنگل های پارک ملی گلستان، از رگرسیون چندگانه خطی به همراه الگوریتم ژنتیک استفاده شد. برای بررسی مقدار تاثیر توان تفکیک مکانی نقشه های مورد استفاده بر روی نتایج حاصل از مدل سازی، عامل های موثر در توان های تفکیک مکانی مختلف تولید می شوند و از این داده ها به عنوان ورودی الگوریتم پیشنهادی، استفاده شد. همچنین از فیلترهای همسایگی 3×3، 5×5 و 7×7 برای بررسی تاثیر فیلتر همسایگی در فرآیند توسعه آتش سوزی جنگل به کار گرفته شد. برای مدل سازی توسعه آتش سوزی جنگل های پارک ملی گلستان از اتوماتای سلولی استفاده می شود که برای کالیبره کردن آن از الگوریتم بهینه سازی زنبورعسل، بهره گرفته شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که استفاده از الگوریتم پیشنهادی با فیلتر همسایگی 3×3 دارای دقت بالاتری نسبت به دیگر فیلترهای همسایگی است. در بهترین حالت شاخص کاپا، دقت کلی و شاخص عامل نسبی به ترتیب برابر با 92/0، 96/0 و 94/0 به دست آمده است که این نتایج برای آتش سوزی تاریخ 26 آبان 1389 با توان تفکیک مکانی 30 متر است.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، بهینه سازی زنبورعسل، آتش سوزی جنگل، رگرسیون چندگانه خطی
  • محمد ساغری*، مسلم رستم پور، مژگان روستا، یاسین هلال بیگی صفحات 185-202

    تاثیر متقابل کاشت گونه های گیاهی و محیط جزء بررسی های پایه بوم شناختی است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر کاشت گونه های سماق و بادام کوهی بر برخی خصوصیات شیمیایی خاک سطحی در اراضی جنگلکاری شده منطقه کاخک گناباد واقع در جنوب استان خراسان رضوی انجام شد. تعداد 20 نمونه از خاک جنگلکاری سماق و بادام کوهی و 10 نمونه از خاک سطحی به صورت تصادفی از عمق 0-20 سانتی متری برداشت شد. خصوصیات شیمیایی خاک شامل: اسیدیته، شوری، ازت، مواد آلی، کربن، پتاسیم، کلسیم، سدیم، منیزیم، سولفات، بیکربنات و کلر با روش های استاندارد اندازه گیری شد. برای بررسی تاثیر کشت دو گونه مورد بررسی بر برخی ویژگی های شیمیایی خاک و تعیین موثرترین عامل خاکی به ترتیب از تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) و تحلیل مولفه های اصلی (PCA) استفاده شد. نتایج تجزیه وتحلیل واریانس نشان داد که اثر کشت دو گونه سماق و بادام کوهی، بر همه خصوصیات شیمیایی خاک (به جز اسیدیته) در سطح احتمال 01/0 معنی دار شده است. نتایج تحلیل مولفه های اصلی نشان داد که به ترتیب، نسبت کربن به ازت، پتاسیم و کلسیم، بیشترین تاثیر را در پوشش گیاهی رویشگاه سماق دارند. نتایج پژوهش نشان داد محتوای ویژگی های شیمیایی خاک (به جز کلر و منیزیم) در جنگلکاری درختچه سماق بیشتر از بادام کوهی بود.

    کلیدواژگان: جنگلکاری در مناطق خشک، خصوصیات شیمیایی خاک، تحلیل عاملی
  • پژمان پرهیزکار*، بیت الله امان زاده، مجید حسنی، محمدحسین صادق زاده حلاج صفحات 203-218

    این پژوهش در پارسل های مدیریت شده و مدیریت نشده (شاهد) از سری نه رزه در جنگل های شفارود انجام شد. مشخصه های روشنه شامل سطح، تعداد روشنه در هکتار، نسبت سطح روشنه ها به منطقه و همچنین مشخصه های درختان روشنه ساز شامل قطر برابرسینه، تعداد روشنه ساز در هر روشنه و درجه پوسیدگی آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سطح روشنه ها در قطعه های شاهد و مدیریت شده به ترتیب 06/9 و 5/13 درصد از سطح کل منطقه مورد بررسی بود. میانگین سطح روشنه ها، قطر برابرسینه و تعداد درختان روشنه ساز در هر روشنه اختلاف معنی داری را در قطعات مورد بررسی نشان دادند. الگوی پراکنش مکانی روشنه ها در هر دو قطعه مورد بررسی مشابه بود. پراکنش روشنه ها تا شعاع حدود 25 متر تصادفی و بعد از آن حالت کپه ای داشته است. با توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش، کاهش تعداد روشنه در هکتار و همچنین افزایش فراوانی و حجم خشکه دارها به عنوان درختان زیستگاهی از مواردی هستند که باید در مدیریت های آتی موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جنگل شناسی نزدیک به طبیعت، خشکه دار، درجه پوسیدگی، درختان روشنه ساز
  • سعیده اسکندری*، مصطفی خوشنویس صفحات 219-245
    پژوهش پیش رو برای ارزیابی و نقشه برداری خطر وقوع آتش سوزی در جنگل ها و مراتع سیراچال در استان البرز، با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی انجام شد. معیارهای مورد استفاده شامل چهار معیار اصلی فیزیوگرافی، زیست شناختی، اقلیمی و انسان ساخت و زیرمعیارهای مربوط به آنها هستند. نقشه های کلیه این عوامل، با استفاده از مدل رقومی ارتفاع منطقه، تصاویر ماهواره ای، نمونه برداری زمینی و اطلاعات موجود تهیه شدند. همچنین نقشه آتش سوزی های گذشته طی یک دهه گذشته با استفاده از اطلاعات موجود و نمونه برداری زمینی با GPS تهیه شد. سپس وزن معیارهای موثر در وقوع آتش سوزی با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی محاسبه و با استفاده از ترکیب وزنی نقشه های معیارهای موثر، نقشه پتانسیل خطر آتش سوزی تهیه شد. در پایان نقشه پتانسیل خطر آتش سوزی با استفاده از آتش سوزی های گذشته اعتبارسنجی شده و دقت آن در شناسایی مناطق حساس به آتش سوزی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که از بین معیارهای اصلی، معیار انسان ساخت بیشترین تاثیر را در خطر وقوع آتش سوزی داشت. همچنین زیرمعیارهای شیب و فاصله از رودخانه، نوع و تراکم پوشش گیاهی و فاصله از جاده دارای بیشترین اهمیت (وزن) در خطر وقوع آتش سوزی بر اساس فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی محاسبه شدند. بر اساس نتایج به دست آمده از نقشه پتانسیل خطر آتش سوزی، 55/58 درصد منطقه پتانسیل خطر زیاد داشت.
    کلیدواژگان: البرز جنوبی، معیار انسان ساخت، نقشه پتانسیل خطر آتش سوزی، نمونه برداری زمینی
  • سارا عباسی، سید محسن حسینی*، نعمت الله خراسانی، عبدالرضا کرباسی صفحات 247-263

    در این پژوهش شکل، ساختار و ترکیب عنصری ذرات ترسیب شده روی برگ درختان نارون، چنار و اقاقیا در مناطق آزادی و چیتگر در تهران با آنالیز ذرات با روش SEM-EDX بررسی شد. ویژگی های 128 ذره با SEM-EDX تحلیل و 34 عنصر شناسایی شد. قطر ذرات در آزادی بیشتر از چیتگر بود. میانگین قطر ذرات 26/7 میکرون بود. میانگین قطر ذرات به ترتیب در چنار 92/13، نارون 72/10 و اقاقیا 39/3 میکرومتر بود. 45 درصد ذرات قطر کمتر از 5/2 و 31 درصد ذرات قطری بین 5/2 تا 10 و 23 درصد ذرات بالای 10 میکرومتر بود. توزیع اندازه ذرات فلزی در کل نمونه ها نشان داد که میانگین قطر ذرات فلزی 05/14 و قطر 28/14 درصد ذرات زیر 5/2 و 85/42 درصد بین 10-5/2 و 85/42 درصد بالای 10 میکرومتر بود. ساختار های متنوعی از ذرات در نمونه ها مشاهده شد. ریخت شناسی ذرات نشان داد که منشا تولید آنها منابع طبیعی و انسان ساز است. به طور کلی میانگین قطر ذرات ترسیب شده بر چنار و نارون بیشتر از اقاقیا بود. هم چنین توزیع قطر ذرات نشان داد که در چنار و نارون ذرات با ابعاد مختلف ترسیب شده است و در اقاقیا این تنوع ابعاد ذرات کمتر است.

    کلیدواژگان: شکل، اندازه، ترکیب عنصری، SEM-EDX، تهران
  • کیومرث سفیدی*، سید محمدمعین صادقی، امید فتحی زاده، علی رسولزاده، حامد نظام دوست صفحات 265-276

    این پژوهش با هدف شناخت مشخصه های اکوهیدرولوژی تاج پوشش و تنه درختان در توده های طبیعی راش و دست کاشت نویل در جنگل سیاهکل استان گیلان طی یک سال انجام شد. در توده راش مقادیر نقطه اشباع آب تاج پوشش برآوردی و محاسباتی به ترتیب 81/1 و 63/1 میلی متر، ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش 44/0 میلی متر، ضریب تاج بارش مستقیم 57/0، نسبت تبخیر به شدت باران در زمان بارندگی 16/0، ظرفیت نگهداری آب تنه 21/0 میلی متر، ضریب ساقاب 13/0 و نقطه اشباع آب تنه 61/1 میلی متر به دست آمد. مقادیر یادشده در توده نویل به ترتیب 19/3 میلی متر، 87/1 میلی متر، 94/0 میلی متر، 34/0، 17/0، 19/0 میلی متر، 07/0 و 74/2 میلی متر به دست آمد. بر اساس مقادیر مشخصه های اکوهیدرولوژی تاج پوشش و تنه درختان می توان اظهار داشت که ورود آب باران به جنگل در توده راش بیشتر از نویل است. با توجه به زمان بر و هزینه بر بودن اندازه گیری تاج بارش، ساقاب و باران ربایی به ویژه در ایران که امکان به کارگیری سامانه های خودکار وجود ندارد و اندازه گیری ها به صورت دستی با حضور در عرصه بعد از وقوع هر رخداد بارندگی باید انجام گیرد، تعیین مشخصه های اکوهیدرولوژی درختان گامی موثر در پیش بینی مقادیر تاج بارش، ساقاب و باران ربایی در هر رخداد باران است.

    کلیدواژگان: اکوهیدرولوژی جنگل، باران ربایی، تاج بارش، ساقاب
  • ایرج عطائی گیکلو، احمد علیجانپور*، عباس بانج شفیعی صفحات 277-293
    جنگل های کران رودی از نظر ترکیب جوامع گیاهی، خاک، توپوگرافی و ویژگی های هیدرولوژیکی از مناطق هم جوار خود متمایزند. هدف از این پژوهش بررسی برخی از مشخصات ساختاری توده های جنگلی کران رودی ارس در محدوده شهرستان پارس آباد مغان است. در این بررسی 20 خط نمونه با طول متغیر عمود بر محور اصلی رودخانه ارس به فواصل 200 متر پیاده شد. در هر خط نمونه، نوع گونه، فاصله درختان از یکدیگر، قطر برابرسینه درختان، قطر تاج، منشا، سلامت، تقارن تاج، تمایل، حضور گورچه و تعداد جست برای تمامی درختانی که تنه یا تاج آنها خط نمونه را قطع می کرد، ثبت شد. بر روی هر خط نمونه به فواصل 50 متر یک قطعه نمونه دایره ای شکل به مساحت 100 متر مربع برای بررسی زادآوری (در طبقات مربوطه) برداشت شد. نتایج نشان داد، در این توده ها سفیدپلت (Populus caspica Bornm.) بیشترین (9/70) و گونه های بید، توت و انجیر در مجموع کم ترین (2/4) درصد آمیختگی را به خود اختصاص داده اند. میانگین مشخصات قطر برابرسینه، ارتفاع و درصد تاج پوشش درختان نسبت به تغییر فاصله از رودخانه تغییرات معنی داری نشان داد. همچنین بین فاصله از رودخانه و درصد تاج پوشش، درصد دانه زادی و تعداد جست همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت. پژوهش پیش رو نشان داد که جنگل های کران رودی ارس از توده های ناهمسال نامنظم تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: رودخانه ارس، جنگل های کران رودی، ویژگی های کمی و کیفی
  • بهمن زمانی کبرآبادی، سید محمد حجتی، فرهاد رجالی، مسعود اسماعیلی شریف*، حمیدرضا رحمانی صفحات 295-311

    در این آزمایش نهال‏های یک ساله محلب با شش تیمار قارچ میکوریز (Diversispora versiformis، Claroideoglomus etunicatum، Rhizophagus irregularis، Funneliformis mosseae، یک تیمار ترکیبی) گونه‏های مذکور تلقیح شده و همراه با تیمار شاهد در پنج نوع خاک (شاهد یا بدون آلودگی، آلوده طبیعی، آلوده شده با سرب، آلوده شده با روی و آلوده شده با سرب و روی) کاشته شدند. بیشترین مقدار کلونیزاسیون در تیمار سویه ترکیبی به مقدار 51 درصد و کمترین مقدار در تیمار شاهد 24 درصد بود. رویش قطری، ارتفاع نهال و شاخص سطح برگ در تلقیح با سویه ترکیبی به ترتیب 42/1 میلی‏متر، 91/11 سانتی‏متر و 01/19 واحد نسبت به شاهد افزایش یافت. بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی در تیمار سویه ترکیبی به‏ترتیب 04/42 و 36/21 گرم و کمترین مقدار آن در شاهد به ترتیب 34/22 و 33/11 گرم بود. تیمار سویه ترکیبی و تیمار خاک غیر آلوده موجب بیشینه رشد در گونه محلب شد. در گیاهانی که با قارچ میکوریز تلقیح شده بودند، میانگین همه متغیرهای اندازه گیری شده در مقایسه با گیاهان شاهد به‏طور معنی‏داری بیشتر بود. تیمار سویه ترکیبی در تجمع ماده خشک بیشترین تاثیر را داشته است.

    کلیدواژگان: آربوسکولار، آلودگی خاک، زیست پالایی، ویژگی‏های مورفولوژیکی
  • اکرم افشارصدر، وحید اعتماد*، احسان عبدی، پدرام عطارد، آزاده دلجویی صفحات 313-327
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر شیب بر ویژگی های سیستم ریشه ای نهال بلوط بلندمازو است. به این منظور در نهالستان گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، آزمایشی در سه تیمار زمین مسطح، شیب های 25 و 45 درصد در سه تکرار اجرا شد. پس از آماده سازی زمین، بذرها در کرت ها کشت شدند و پس از سبز شدن بذور کشت شده و استقرار آن ها، در چهار دوره زمانی (96، 124، 152 و 201 روزه)، به صورت تصادفی در هر دوره، هفت اصله نهال از هر تیمار انتخاب و از خاک خارج شدند. در نهایت ویژگی های چون تعداد، طول ریشه و مقاومت کششی ریشه ها بررسی و ثبت شد. نتایج آزمون واریانس نشان داد که شیب تاثیر معنی داری بر تعداد ریشه ها دارد و بیشترین تعداد ریشه ها مربوط به تیمار مسطح و کمترین تعداد ریشه در شیب 45 درصد بوده است. درحالی که بیشترین مجموع طول ریشه ها مربوط به شیب 45 درصد است. مطابق با نتایج به دست آمده، با افزایش قطر ریشه، مقاومت کششی به صورت توانی کاهش می یابد و ریشه های کم قطر بیشترین مقاومت را دارند. همچنین دوره های رشد، تاثیر معنی داری بر مقاومت کششی نداشت ولی قطر ریشه ها تاثیر معنی داری بر مقاومت دارد.
    کلیدواژگان: تعداد ریشه، زیست مهندسی، شیب، طول ریشه
  • علی امیدی، ایرج حسن زاد ناورودی*، اسماعیل قجر، رسول یوسف پور صفحات 329-345

    مدیریت جنگل های هیرکانی با توقف بهره برداری از سال 1396، اولین دوره تنفس بهره برداری را تجربه می نماید. در این دوره عبور از جنگلداری سنتی به جنگلداری نوین، پرداختن به نوع مدیریت و تعیین استراتژی های آن، اقدامی ضروری است تا از روند بی برنامگی طرح های جنگلداری جلوگیری شود تا تصمیمات برنامه ریزان سازمان جنگل ها مفید واقع شود. در این پژوهش با هدف برنامه ریزی استراتژیک، عوامل موثر بر جنگلداری از نگاه خبرگان و به کمک مهندسی ارزش شناسایی و از طریق روش دلفی فازی غربال شدند. حاصل تلاقی امتیازهای موزون ماتریس ارزیابی عوامل داخلی و خارجی SWOT، ناحیه استراتژی های تدافعی WT را انتخاب کرد. نتایج سنجش مقدار جذابیت استراتژی های تدافعی با عوامل منتخب SWOT در ماتریس QSPM از نگاه خبرگان نشان داد که تاثیر عوامل بیرونی بر مدیریت جنگل بیشتر از عوامل درونی بوده و استراتژی های اولویت دار با رویکرد توجه به ذینفعان اصلی و نگاه اجتماعی به جنگلداری انتخاب شدند. همچنین استراتژی ضرورت افزایش سازگاری جنگل به تغییرات اقلیمی به عنوان اولویت اول انتخاب شد که بیانگر ضرورت دخالت کارشناسی در این جنگل ها است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، تحلیل سوات، تغییرات اقلیمی، جنگل های هیرکانی، ذینفعان
  • یاسین دومانی، سید محمد مهدی مرتضویان*، علی ایزدی دربندی، حسین رامشینی، مسلم بهمنکار صفحات 347-366

    پالونیا شان تونگ (Paulownia shantong) درختی تند رشد، صنعتی و زینتی با خواص دارویی است. به دلیل مشکلات جوانه زنی ضعیف بذر و تکثیر دشوارتر قلمه های ساقه، تکثیر آن از طریق کشت بافت ضروری است. پژوهش حاضر به منظور بررسی پینه زایی، جنین زایی رویشی و باززایی غیرمستقیم این گیاه صورت گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تکرار اجرا شد. عامل های مورد بررسی شامل نوع ریزنمونه و ترکیبات مختلف محیط کشت MS بود. اثر متقابل دوگانه ریزنمونه و محیط کشت برای بیشتر صفات اندازه گیری شده از جمله زمان القای پینه، درصد القای پینه، مساحت پینه و درصد پینه های جنین‍زا معنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که حداکثر باززایی جنین های رویشی در ریز نمونه دمبرگ و محیط کشت mg/l GA3 30/0 mg/l BAP +4mg/l KIN + 2mg/l 2.4-D +  3/0MS +  ½&A/4به دست آمد. آزمایش بررسی القای این پژوهش برای بررسی پینه زایی، جنین زایی رویشی و باززایی غیرمستقیم پالونیا شان تونگ (Paulownia shantong) انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تکرار اجرا شد. عامل های مورد بررسی شامل نوع ریزنمونه و ترکیبات مختلف محیط کشت MS بود. اثر متقابل دوگانه ریزنمونه و محیط کشت برای بیشتر صفات اندازه گیری شده مانند زمان القای پینه، درصد القای پینه، مساحت پینه و درصد پینه های جنین‍زا معنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشینه باززایی جنین های رویشی در ریز نمونه دمبرگ و محیط کشت ½&A/4 MS + 0.3 mg/l 2.4-D + 2 mg/l KIN + 4 mg/l BAP + 0.30 mg/l GA3 به دست آمد. آزمایش بررسی القای ریشه زایی در گیاهچه‎های باززایی شده به صورت فاکتوریل برمبنای طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تکرار انجام شد. عامل های آزمایش شامل غلظت نمک ها در محیط کشت پایه (MS کامل و ½ MS) و نوع تنظیم کننده رشد (IBA، NAA و IAA) بود که بیشترین درصد ریشه زایی در ترکیب تیماری ½ MS + 1.5 mg/l IBA مشاهده شد. نتایج نشان داد که باززایی جنین های رویشی در محیط کشت پایه MS کامل نسبت به دیگر محیط های مورد بررسی ضعیف تر بوده است. در گیاهچه‎های باززایی شده به صورت فاکتوریل برمبنای طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تکرار انجام شد. عامل های آزمایش شامل غلظت نمک ها در محیط کشت پایه MS) کامل و ½ MS) و نوع تنظیم کننده رشد (IBA، NAA و IAA) بود که بیشترین درصد ریشه زایی در ترکیب تیماری IBAmg/l 5/1½ MS+   مشاهده شد. نتایج نشان داد که باززایی جنین های رویشی در محیط کشت پایه MS کامل نسبت به دیگر محیط های مورد بررسی ضعیف تر بوده است. به طور کلی نتایج نشان داد با کاهش چهار برابری عناصر ماکرو و کاهش دو برابری عناصر میکرو، ویتامین ها و آهن، درصد باززایی، مساحت پینه و درصد پینه های جنین‍زا نسبت به محیط کشت MS کامل، افزایش یافت. همچنین درصد ریشه زایی در محیط کشت ½ MS نسبت به محیط کشت MS کامل افزایش یافت.

    کلیدواژگان: القای پینه، محیط کشت، ریزنمونه، ریشه زایی
|
  • Parham Pahlavani *, Hamidreza Sahraiian, Behnaz Bigdeli Pages 165-183
    In the present study, firstly, the effective factors of Golestan national park forests fire have been identified. Then, by using these factors, forest fire development modeling is performed based on cellular automata. Multiple linear regression and genetic algorithm are used to determine the effective factors on Golestan national park forests fire. In order to investigate the effect of spatial resolution of the maps are used on the results of modeling, effective factors have been generated in different spatial resolution and these data are used as the input of the proposed algorithm. Also, the neighboring filters 3×3, 5×5, and 7×7 are used to investigate the effect of the neighboring filter in the forest fire development process. Cellular automata is used for modeling Golestan national park forests fire development, and the artificial bee colony is proposed to calibrate it. The results of this study show that using the proposed algorithm with 3×3 neighboring filter is more accurate than the other neighboring filters. In the best case, the Kappa index, the overall accuracy, and the relative operating characteristic are 0.924, 0.960, and 0.494, respectively that these results are for spatial resolution of 30 meters on November 17, 2010.
    Keywords: Artificial bee colony, Forest fire, Genetic algorithm, Multiple linear regression
  • Mohammad Saghari *, Moslem Saghari, Mozhgan Roosta, Yassin Helalbaky Pages 185-202

    This study aimed to investigate the effect of Rhus coriaria and Amygdalus scoparia plantation on some chemical properties of understory soil in rangelands of Kakhk region in Khorasan Razavi province. For this purpose, two regions including has been improved area and has not been improved area (control area) were determined. Treatments including understory soil of Rhus coriaria area, Amygdalus scoparia area and control area. Soil sampling by Random systematic method was performed at depths of 0-20 cm in understory soil from each area. The number of samples consisted of: 20 samples from restoration area and 10 samples from control area (30 samples). The soil chemical properties including EC, pH, nitrogen, organic matter, carbon, potassium, calcium, sodium, magnesium, sulfate, bicarbonate and chlorine were measured. In order to study the effect of Rhus coriaria and Amygdalus scoparia plantation on some chemical properties and determine the most effective soil factors, one-way Analysis of Variance (ANOVA) and Principal Components Analysis (PCA) were used respectively. The results of ANOVA showed that, the effect of plantation of Rhus coriaria and Amygdalus scoparia on all soil chemical properties (except pH) were significant (p≤0.01). The results of PCA showed that carbon-to-nitrogen ratio (C/Nratio), potassium and calcium, respectively, had the most effect on the vegetation cover of Rhus coriaria habitat. According to these results, the soil chemical properties from understory of Rhus coriaria (except chlorine and magnesium) were higher than understory of Amygdalus scoparia.

    Keywords: Aforestation in arid-lands, Factor Analysis, Soil Chemical Properties
  • Pejman Parhizkar *, Beitollah Amanzadeh, Majid Hassani, MohammadHosein Sadeqzadeh Hallaj Pages 203-218

    This research was carried out in an unmanaged (934) and a managed (923) comportments of the Shafaroud region of northern old- growth beech forests of Iran. Gap characteristics such as gap area, gap fraction, gap frequency per hectare, DBH of gapmakers, frequency of gapmakers per gap and decay class of gapmakers were measured. Results showed that gap fraction of managed and unmanaged gaps were 13.5% and 9.06%, respectively. There were significant differences in frequency distributions of gap areas, DBH and gapmaker per gap between two study sites. Spatial pattern of gaps was random for both areas in 25m radius and beyond this distance aggregate pattern was determined. Based on this research, decrease of number of gap per hectare and increase of dead wood frequency and volume should be implemented in the next management practices.

    Keywords: Close-to-nature silviculture, Dead wood, Decay class, Gapmaker
  • Saeedeh Eskandari *, Mostafa Khoshnevis Pages 219-245
    The current research was performed to evaluate and to map the fire risk occurrence in the forests and rangelands of Sirachal in Alborz province using fuzzy analytic hierarchy process. The used criteria included four main criteria (physiographic, biologic, climatic and human-made) and their sub-criteria. The maps of all these factors were provided using digital elevation model, satellite images, ground sampling and available data. Also, the map of past fires during past decade was prepared by existence data and GPS sampling. Then, the weight of the effective criteria in fire occurrence was calculated using fuzzy analytic hierarchy process. The fire risk potential map was prepared using the weighted combination of the effective criteria maps. Finally, the fire risk potential map was validated using the past fires and its accuracy was evaluated in identifying the fire high-risk areas. The results showed that among the main criteria, human-made criterion had the most impact (weight) on the fire occurrence risk in the area. Also, the sub-criteria slope and distance from river, type and density of vegetation and distance from the road had the highest importance (weight) in the fire occurrence risk based on fuzzy analytic hierarchy process. According to the results of the fire risk potential map, 58.55 percent of the study area has the high-risk potential for fire.
    Keywords: Fire risk potential map, Ground sampling, Human-made criterion, Southern Alborz
  • Sara Abbasi, Seyed Mohsen Hosseini *, Nematollah Khorasani, Abd AlReza Karbasi Pages 247-263

    In this study, the shape, structure and elemental composition of the deposited particles on the leaves of Ulmus Carpinifolia, Platanus Orientalis, and Robinia Pseudacasia in Azadi and Chitgar areas in Tehran was investigated through individual particles analysis with SEM-EDX. The properties of 128 particles were analyzed through SEM-EDX. Thirty-four elements were identified in all the samples. The diameter of particles in Azadi was greater than Chitgar. The average diameter of particles was 7.26 microns. The average diameter of particles was 7.51 microns in Platanus Orientalis, 6.88 microns in Ulmus Carpinifolia, and 4.42 microns in Robinia Pseudacasia, respectively. The diameter of 45% of the particles was smaller than 2.5, 31% of the particles between 2.5 to 10, and 23% of the particles bigger than 10 microns. The distribution of metal particle size in all samples showed that the average diameter of the metal particles was 14.05 microns and the diameter of 14.28% of the particles was below 2.5, 42.85% between 2.5 to 10, and 42.85% was above 10 microns. Various structures of the elements were observed in the areas. Particles morphology showed that the origin of particles production is natural resources and they are man-made. In general, the average diameter of deposited particles on Platanus Orientalis and Ulmus Carpinifolia was more than those on Robinia Pseudacasia. Moreover, the particles diameter distribution showed that in Platanus Orientalis and Ulmus Carpinifolia particles are deposited with different sizes while in Robinia Pseudacasia there is less variation in particles size.

    Keywords: Elemental composition, SEM-EDX, Shape, Size, Tehran
  • Kiuomars Sefidi *, Seyed MohammadMoein Sadeghi, Omid Esmaielzadeh, Ali Rasoulzadeh, Hamed Nezamdoost Pages 265-276

    The aims of the study were to estimate the canopy and trunk ecohydrological parameters of a Fagus orientalis natural stand and a Picea abies plantation in Siahkal (Gilan province) during one-year measurements. The results showed that the estimated canopy saturation point, canopy saturation point, canopy storage capacity, free throughfall coefficient, the ratio of mean evaporation rate from canopy to the mean rainfall intensity, trunk storage capacity, stemflow partitioning coefficient, and trunk saturation point were 1.81 mm, 1.63 mm, 0.44 mm, 0.57, 0.16, 0.21 mm, 0.13, and 1.61 mm in a F. orientalis stand, respectively. For the P. abies stand, the corresponding values were 3.19 mm, 1.87 mm. 0.94 mm, 0.34, 0.17, 0.19 mm, 0.07, and 2.74 mm. Based on the amounts of canopy and trunk ecohydrological parameters, it can be stated that rain water entering the forest in a F. orientalis stand is more than that in P. abies stand. Due to the time consuming and costly measurements of throughfall, stemflow, and rainfall interception, especially in Iran where there is no possibility of using automated systems, and also because the measurements have to be performed manually in the field after each rain storm, determination of the canopy and trunk ecohydrological parameters is an effective step for predicting throughfall, stemflow, and rainfall interception for each rain storm.

    Keywords: Forest ecohydrology, Rainfall Interception, Stemflow, Throughfall
  • Iraj Ataei Giklou, Ahmad Alijanpour *, Abbas Banj Shafiei Pages 277-293
    Riparian forests in terms of plant communities, soil, topography and hydrological features are distinct from their adjacent areas. The aim of this research is to study some structural characteristics of Aras River riparian stand forests in Pars Abad Moghan region. For this purpose, 20 line samples (transect) with variable length perpendicular to the main axis of the Aras River within 200 meters interval, and to study regeneration on each line samples circular plots of 100 square meters at 50-meter intervals were established. In each transect, these characteristics for the trees that trunk or crown of them cut the sample line were measured: species type, trees distance from each other, diameter at breast height or DBH, crown diameter, origin (coppice or seedling), trees health, crown symmetry, tree tendency, buttress root presence and number of sprout. Also, regeneration of woody species were recorded in the relevant classes. Results showed that Populus caspica Bornm played the most important role in terms of abundance (i.e. 70.9%) in forest composition in the area. On the other hand, other species (Salix, Morus and Ficus) with 4.2%, had the lowest percentage of composition. DBH, height and crown percentage of trees have had significant changes in relation to the distance from the river. Also, there was a positive and significant correlation between distance from the river and crown percentage, seedling percentage and number of sprout. This study showed that riparian forests of Aras in Parsabad can be considered as uneven aged and irregular age.
    Keywords: Aras River, Riparian forests, Quantitative, Qualitative characteristics
  • Bahman Zamani Kebrabadi, Seyyed Mohammad Hojati, Farhad Rejali, Masoud Esmaeili Sharif *, HamidReza Rahmani Pages 295-311

    In this experiment, one year old Cerasus mahaleb seedlings were inoculated with six treatments of mycorrhizal fungus (Diversispora versiformis, Claroideoglomus etunicatum, Rhizophagus irregularis, Funneliformis mosseae, and a combination of these species) and control, then were planted in five soil treatments (control or No contamination, normal contaminated, contaminated with lead, zinc contaminated and contaminated with lead and zinc) were cultivated. The highest amount of colonization in combination treatment was 51% and lowest in control treatment was 24%. Diagonal growth, Seedling height and leaf area index in inoculation with combination strain were 1.42, 11.9 and 19.01, respectively. The highest fresh and dry weight of shoot in the treatment of strain Recipes were 42.04 and 21.36 grams and the lowest in the control were 22.34 and 11.33 grams, respectively. Combination strains and non-contaminated soil treatment caused maximum growth in Mahleb, in plants grown with mycorrhizal fungi were inoculated, mean of all measured variables was significantly higher than that of control plants. Combined strain treatment had the highest effect on dry matter accumulation.

    Keywords: Arbuscular, Soil pollution, Bioremediation, morphological treats
  • Akram Afsharsadr, Vahid Etemad *, Ehsan Abdi, Pedram Attarod, Azade Deljouei Pages 313-327
    The aim of this study is to evaluate the effect of slop on root system characteristics of Q. castaneifolia. For this purpose, an experiment was conducted in the nursery of Forestry and Forest Economics department, Natural Resources faculty, University of Tehran with three treatment including flat area, area with 25 percent slope, and area with 45 percent slope with three replicates for each treatment. After preparing seeds, they were grown in pre-prepared plots. Seeds were cultivated after germination, in four periods (96, 124, 152, and 201 days). In each period, seven seedlings were selected randomly from each treatment and extracted carefully from soil. The characteristics of root system like number of roots, root length and root tensile strength were recorded. The results of the ANOVA showed that the slope had a significant effect on the number of the roots and the highest number was related to the flat treatment and the lowest was belonged to the treatment with 45 percent slope. While the maximum total length of the roots related to the 45 percent slope. The results showed that tensile strength decreased with increasing root diameter which the relation was power-law regression. The various growth periods had not a significant effect on tensile strength, however, root diameter as a covariate factor was significant.
    Keywords: Number of roots, Bioengineering, Slope, Root length
  • Ali Omidi, Iraj Hasanzad Navroodi *, Esmaeel Ghajar, Rasoul Yousefpour Pages 329-345

    The management of Hyrcanian forests is experiencing the first period of logging ban since 2017. The transition from traditional forestry to modern forestry and the suitable management strategies is an indispensable step to prevent the forestry plans from mismanagement. Aiming at strategic planning, this study deals with factors affecting forestry with the aid of value engineering and including experts' viewpoints and study records screened through fuzzy Delphi. The result of the concurrency of the scores of the internal and external factors in the evaluation matrix of SWOT could select the strategies countering weaknesses and threats. The results of the measurement of the attractiveness of defense strategies with selected SWOT factors in the QSPM matrix from experts' viewpoints showed that the impact of external factors on forest management was more than internal factors; hence prioritized strategies were reselected regarding the main stakeholders and the social view of the forest. Based on the weighted average of internal factors, the strategy of the necessity of increasing forest adaptability to climate change was chosen as the first priority, indicating the necessity of science-based management in the Hyrcanian forests.

    Keywords: Climate change, Stakeholders, Strategic Planning, SWOT Analysis, Hyrcanian forests
  • Yasin Dumani, Seyed MohammadMahdi Mortazavian *, Ali Izadi Darbandi, Hossaien Ramshini, Moslem Bahmankar Pages 347-366

    The present study was carried out to investigate callus induction, vegetative embryogenesis and indirect regeneration of Paulownia shangtong. This experiment was conducted as a factorial experiment in a completely randomized design with five replications. The studied factors were explants and different compositions of the Murashik-Skogh medium. The interaction effect of explant and medium was significant for callus production rate, callus production percentage, callus area and vegetative embryogenesis percentage. The results of the mean comparison showed that the highest regeneration rate of vegetative embryos was obtained with petiole explant and medium of½&A/4 MS + 0.3 mg/l + 2mg/l KIN + 4 mg/l BAP + 0.30 mg/l. To test the root induction of regenerated seedlings a factorial experiment was conducted based on a randomized complete block design with five replications. The factors were different mediums (MS medium and 1/2MS medium) in combination with hormones of IBA, NAA and IAA. The highest percentage of rooting was observed in ½MS supplemented with 1.5 mg / l IBA. The regeneration of vegetative embryos in MS base medium was less than other mediums.

    Keywords: Callus induction, explant, Medium, Rooting