فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی پارس
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 52، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سالار معانی، مجتبی کاظمی، کاوس صلح جو، عنایت الله شادمند، حسن رضانژاد* صفحات 1-8
    مقدمه

    توکسوپلاسموزیس یکی از شایع ترین بیماری های عفونی در جهان است که توسط انگل توکسوپلاسما گوندی ایجاد می شود. انتقال این انگل از مادر به جنین در دوران بارداری، ممکن است به عوارض کلینیکی متفاوتی مانند سقط جنین یا عوارض مغزی و چشمی در نوزادان منجر شود. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی آنتی بادی های ضد توکسوپلاسما در زنان باردار جهرم انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، از 370 زن باردار که در سه ماهه اول بارداری بودند خونگیری شد. همزمان با نمونه گیری، داده های مربوط به ویژگی های اجتماعی و جمعیت شناختی شرکت کنندگان ثبت گردید. سپس سرم ها از نظر وجود آنتی بادی های IgG و IgM علیه توکسوپلاسما گوندی با روش الیزا  مورد بررسی قرار گرفتند. داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS v.16 مورد آنالیز آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    IgG و IgM ضد توکسوپلاسما به ترتیب در 109 (29/5  درصد) و 2 (5/. درصد) زن باردار مشاهده شد. بین آلودگی و  سن، میزان تحصیلات، محل زندگی، شغل، نوع آب آشامیدنی مصرفی، تماس با گربه، سابقه سقط جنین و سابقه تولد نوزاد ناهنجار ارتباط معناداری مشاهده نگردید (P>0.05) اما ارتباط آلودگی با تعداد فرزندان معنا دار بود (P=0.005).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، 70/5درصد از زنان باردار آنتی بادی ضد توکسوپلاسما در سرم نداشتند و در مقابل آلودگی به توکسوپلاسما مصون نبودند. بنابراین راهنمایی های پیشگیری از عفونت توکسوپلاسما، باید در برنامه های آموزشی زنان باردار گنجانده شود.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسموز، سرو لوژی، IgG، IgM، زنان باردار، جهرم
  • سعید جمالی برایجانی*، محمدحسین علیزاده، مارال امینی صفحات 9-18
    مقدمه

    ناهنجاری هایپرلوردوز کمری در نتیجه افزایش انحنای کمری به وجود می آید این وضعیت حاصل چرخش قدامی لگن و فلکشن ران است یکی از روش های اصلاح این ناهنجاری استفاده از پروتکل های ورزشی می باشد که جایگاه ویژه ای در اصلاح این ناهنجاری دارد از این رو، هدف پژوهش حاضر مروری بر پروتکل های حرکات اصلاحی در افراد دارای ناهنجاری گود پشتی می باشد.

    روش کار

    از موتورهای جستجو گر داخلی و خارجی Scopus, Semantic Scholar, Google Scholar, Pubmed, ISC, SID, Magiran, Irandoc Doaj با محدودیت زمانی 2013 تا 2020 و کلید واژه های Protocol, Hyperlordosis, Lumbar Lordosis, Corrective Exercises برای موتورهای جستجوگر خارجی و از کلید واژه های گودپشتی، هایپرلوردوز کمری، هایپرلوردوزیس، حرکات اصلاحی، پروتکل برای موتورهای جستجوگر داخلی استفاده گردید و مطالعه حاضر به روش مروری سیستماتیک PRISMA می باشد.

    یافته ها

     تعداد 10 مقاله براساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند این مطالعات به طور عمده به بررسی تاثیر پروتکل های حرکات اصلاحی بر میزان لوردوز کمری، تیلت لگن، میزان تحمل، انعطاف پذیری عضلات همسترینگ، انعطاف پذیری خم کننده های لگن، انعطاف پذیری عضلات کمری، قدرت و استقامت عضلات شکمی، قدرت عضلات همسترینگ، تعادل پویا، درد، ناتوانی عملکردی در افراد دارای ناهنجاری هایپرلوردوز کمری پرداخته بودند.

    نتیجه گیری

     پروتکل های ورزشی، بویژه تمرینات اصلاحی آکادمی ملی پزشکی ورزشی آمریکا به علت استفاده از یک روش منسجم همراه با انعطاف پذیری، ظرفیت افزایش میزان قدرت و کنترل عصبی عضلانی، تمرین در فضاهای متفاوت باثبات و بی ثبات و تمرین در صفحات مختلف حرکتی که اساس بکارگیری تمرین اصلاحی و مدل زنجیره ی تمرین اصلاحی آکادمی ملی پزشکی ورزشی آمریکا می باشد، می تواند به عنوان پروتکل اصلاحی ناهنجاری گودپشتی توصیه شود.

    کلیدواژگان: گودپشتی، هایپرلوردوز کمری، هایپرلوردوزیس، حرکات اصلاحی، پروتکل
  • کاوس صلح جو*، راحله افتخاری کنزرکی، زهرا بابایی، حسن رضانژاد، احمد ابوالقاضی صفحات 19-25
    مقدمه

    در بین آمیب های آزادزی، گونه های N.fowleri و N.australiensis علت مرگ ناشی از مننگوآنسفالیت آمیبی اولیه به حساب می آیند. از آن جا که آب استخرها منبع آمیب های آزادزی است، این مطالعه با هدف جداسازی آمیب نگلریا و شناسایی نگلریا آسترالینسیس از آب استخرهای شنای استان کرمان انجام شد.

    روش کار

    80 نمونه آب از 20  استخر استان کرمان در تابستان 1397 جمع آوری و میزان کلر باقی مانده، pH و دمای آن ها اندازه گیری شد. نمونه های آب فیلتر و کشت داده شدند. پس از شناسایی مورفولوژیکی آمیب، تعیین جنس به روش  PCR و تایید گونه با مقایسه توالی محصول PCR در بانک ژن انجام شد.

    یافته ها

    دما و باقیمانده کلر به ترتیب در 50% و 7/93 %  از استخرها به میزان استاندارد بود. به طورکلی 75/8 % از نمونه آب استخرها، آلوده به آمیب با مورفولوژی نگلریا بودند. نتیجه PCR حاکی از وجود نگلریا در هفت نمونه بود. درصد آلودگی در سانس آقایان و در یک متری کناره استخر  بیشتر بود. توالی محصول PCR درصد بالایی از هم پوشانی و شباهت با توالی های ثبت شده N.australiensis نشان داد که در بانک ژنی NCBI با شماره MT292609 به ثبت رسید.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که آب 25% از استخرهای شنا در استان کرمان به نگلریا آسترالینسیس آلوده هستند. با توجه به توانایی بیماری زایی این گونه آمیب در انسان و حیوان، لازم است تمهیدات لازم برای ضدعفونی هر چه بیشتر آب استخرهای شنا توسط دست اندرکاران مسایل بهداشتی برای جلوگیری از آلودگی احتمالی اتخاذ شود.

    کلیدواژگان: آمیب های آزادزی، نگلریا آسترالینسیس، استخر شنا، کرمان
  • المیرا ربانی، رودابه بهزادی، محمد مجدی زاده، بی بی فاطمه حقیرالسادات* صفحات 26-40
    مقدمه

    شیمی درمانی یکی از روش های رایج در سرطان درمانی است که همواره با چالشهایی روبرو بوده است. هدف از پژوهش حاضر ساخت نانوحاملهای حاوی داروی شیمی درماانی پاکلی تاکسل و بررسی سمیت آن بر رده سلولی MCF-7 سرطان پستان است.

    روش کار

    سه فرمولاسیون از نانو حاملهای لیپوزومی حاوی پاکلی تاکسل با غلظتهای متفاوتی از فسفاتیدیل کولین و کلسترول با استفاده از روش فیلم لایه نازک ساخته شد. سپس با توجه به میزان بارگذاری دارو، یکی از فرمولاسیونها انتخاب و پگیله گردید. درصد بارگذاری دارو درون نانولیپوزوم پگیله، الگوی رهایش دارو در شرایط سلول سالم و سرطانی، اندازه و بار سطحی نانو ذرات(با استفاده از DLS) و شکل ظاهری نانو ذرات (با استفاده از SEM) بررسی قرار گرفت. در پایان سمیت سامانه لیپوزومی حاوی دارو و داروی لیپوزومه نشده بر رده سلولیMCF-7 با استفاده از روشMTT  مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    درصد بارگذاری دارو، اندازه، پتانسیل زتا نانو حاملهای پگیله شده حاوی دارو به ترتیب 35/2±6/90 درصد، nm4/49 و mV55/5±74/46- میباشد. رهایش دارو از سامانه لیپوزومی طی 72 ساعت در شرایط سلول سالم و سرطانی آهسته میباشد. شکل ظاهری نانو ذرات صاف و کروی بوده و هیچ برهمکنش شیمیایی میان دارو و نانو حامل مشاهده نشد. همچنین داروی پاکلی تاکسل لیپوزومه در مقایسه با داروی لیپوزومه نشده سمیت بیشتری بر روی رده سلولی MCF-7 سرطان پستان داشته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، فرمولاسیون لیپوزومی حاصل از پژوهش حاضر را با توجه به برخورداری از ویژگیهای فیزیوشیمیایی مناسب،  میتوان چهت انجام تحقیقات بیشتر در زمینه سرطان پستان پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: لیپوزوم، پاکلی تاکسل، سلولهای MCF-7، سرطان، شیمی درمانی
  • فاطمه حاجی اربابی، سعید شاه حسینی*، مازیار صفاریان طوسی صفحات 41-48
    مقدمه

    اختلال اضطراب جدایی، شایع ترین اختلالات روانی در کودکان تلقی می شود که به طور جدی سلامت روان آنها را تحت تاثیر قرار می دهد، به همین دلیل اتخاذ رویکردهای درمان برای این اختلال از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی فیلم درمانی (فیلم درون برون) بر اضطراب جدایی کودکان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر مشهد می باشد. ابزار و

    روش ها

    روش پژوهش حاضر تک آزمودنی و طرح A-B-A می باشد. افراد نمونه 3 نفر از دختران11-12 ساله مبتلا به اضطراب جدایی شهر مشهد در سال تحصیلی 97-98 بودند که با شکایت اضطراب جدایی به کلینیک احیا مراجعه کرده بودند که و توسط روانپزشک تشخیص داده شده بودند. و به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در این پژوهش از مصاحبه نیمه ساختار یافته تشخیصی برای اختلالات DSM-IV و پرسشنامه اضطراب زانگ استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش ترسیم نمودار و محاسبه نرخ بهبودی و شاخص درصد داده های غیر همپوش (PAND) برای بررسی اندازه اثر استفاده شد.

    یافته ها

    نمرات اضطراب در پیش آزمون و پس آزمون در بیمار اول از 59 به 48 با نرخ بهبودی (23 0/0) در بیمار دوم از 52 به 44 با نرخ بهبودی (18 0/0) و در بیمار سوم از 50 به 40 با نرخ بهبودی (25 0/0) کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    از فیلم درون و برون بعنوان یک روش موثر در کاهش اضطراب جدایی در کودکان می توان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: فیلم درمانی، اضطراب جدایی، فیلم درون برون
  • معصومه حبیبیان*، فاطمه عباس زاده تالارپشتی صفحات 46-56
    مقدمه

    سطوح بالاتر فتویینA- و هیپوآدیپونکتینی با اختلال در تنظیم گلوگز و پاتوژنرز دیابت نوع 2 همراه است. لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی اثرات تمرین هوازی منظم بر سطوح پلاسمایی فتویین- A و آدیپونکتین در زنان یایسه مبتلا به دیابت نوع 2 دارای اضافه وزن بود.

    روش کار

      در این تحقیق نیمه تجربی، ابتدا به صورت در دسترس و هدفمند 20 زن یایسه مبتلا به دیابت نوع 2  انتخاب  و سپس به روش تصادفی ساده به گروه های تمرین و کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل 25 تا 40 دقیقه تمرین هوازی با شدت 50تا 70 حداکثر ضربان قلب، 3 جلسه در هفته و به مدت 8 هفته بود. سطوح پلاسمایی فتویینA- و آدیپونکتین به روش الایزا، و گلوگز به روش رنگ سنجی آنزیماتیک سنجیده شد. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون های t  زوجی و  tمستقل  در سطح معنی داری 05/0˂P  انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج 8 هفته تمرین هوازی با کاهش سطوح گلوگز (002/0=P)،  فتویین-A (001/0=P) و وزن بدن (001/0=P) و هم چنین افزایش آدیپونکتین (001/0>P) در گروه تمرین کرده در مقایسه با گروه کنترل بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد فعالیت ورزشی هوازی منظم می تواند برخی از اثرات مطلوب خود را در شرایط پاتولوژیکی دیابت نوع 2 را بواسطه کاهش سطوح پلاسمایی فتویینA- و  تنطیم مثبت آدیپونکتین میانجی گری کند.

    کلیدواژگان: آدیپونکتین، تمرین هوازی، فتوئین A-، دیابت نوع 2
  • محسن اکبرپور، فضل الله فتح الهی شورابه*، محمدرضا مرادپوریان، مهناز مردانی، سکینه خواجه حیدری صفحات 57-64
    مقدمه

    یکی از علل اصلی دیابت و گسترش آن افزایش عوامل التهابی و کاهش عوامل ضد التهابی می باشد. بنابراین هدف از این تحقیق تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی به همراه مصرف مکمل آب انار بر عوامل التهابی/ ضدالتهابی و برخی لیپوپروتیین ها زنان مبتلا به دیابت نوع دو می باشد.

    روش بررسی

    نمونه آماری  این پژوهش 40 نفر از زنان دیابتی نوع 2 با دامنه سنی 55-40 سال بودند که به صورت هدفمند گزینش شدند و به طور تصادفی در چهار گروه، گروه کنترل (10نفر)، گروه  تمرین مقاومتی (10نفر)، گروه مصرف آب انار (10نفر) و گروه تمرین مقاومتی و مصرف آب انار (10نفر) قرار گرفتند. گروه تمرین مقاومتی و گروه تمرین مقاومتی و مصرف آب انار  به مدت هشت هفته و هر هفته سه جلسه تمرین مقاومتی را با شدت 30 درصد حداکثر پیشنه تکرار انجام دادند و در پایان هفته هشتم به 80درصد حداکثر تکرار پیشینه رسید و گروه مصرف کننده های اب انار روزانه 100سی سی آب انار مصرف می کردند. جهت بررسی متغیرهای تحقیق 48 ساعت قبل و بعد از اجرای پروتکل های تحقیق و در حالت 12 ساعت ناشتا از نمونه های تحقیق 4سی سی خون گرفته شد.آنالیز با آزمون آنالیز واریانس یکطرفه  با سطح معنی داری (05/0˂p) در نظر گرفته شد.

    نتایج

    هشت هفته تمرین مقاومتی به همراه مصرف آب انار باعث افزایش معنی داری در سطوح IL-10،HDL و کاهش معنی داری در سطوح CRP،IL-6،TNF-α،HDL در زنان مبتلا به دیابت نوع گردید.

    نتیجه‏ گیری

     نتایج نشان داد که هشت هفته تمرین مقاومتی به همراه مصرف آب انار باعث کاهش برخی از عوامل التهابی و افزایش برخی از شاخص های ضدالتهابی در زنان مبتلا به دیابت نوع دو می شود.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، تمرین مقاومتی، التهابی، ضدالتهابی، آب انار
|
  • Salar Maani, Mojtaba Kazemi, Kavos Solhjoo, Enayatollah Shadmand, Hassan Rezanezhad* Pages 1-8
    Introduction

    Toxoplasmosis is one of the most common infectious diseases in the world caused by Toxoplasma gondii. Transmission of the parasite from mother to fetus during pregnancy, may lead to important clinical complications such as abortion or cerebral and ocular damages in neonatal. This study aimed to determine the prevalence of antibodies against T. gondii in the pregnant women in Jahrom.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, blood samples were collected from 370 pregnant women who were in the first trimester of pregnancy. Data on socio-demographic characteristics of the participants were recorded simultaneously with sampling. Then, the sera were examined for the presence of IgG and IgM antibodies against T. gondii using the ELISA method. The results were statistically analyzed using SPSS v.16.

    Results

    Anti-T. gondii IgG and IgM were detected in 109 (29.5%) and 2 (0.5%) pregnant women, respectively. There was no significant correlation between infection and age, education, place of residence, occupation, type of drinking water consumed, contact with cats, history of abortion, or history of abnormal birth (P> 0.05) but the association between infection and number of offspring was significant (P = 0.005).

    Conclusion

    According to the results, 70.5% of pregnant women had no anti-Toxoplasma antibody in the serum and they were not immune to Toxoplasma. Therefore, guidelines for the prevention of Toxoplasma infection should be incorporated into educational programs for the pregnant women.

    Keywords: Toxoplasmosis, Serology, IgG, IgM, Pregnant Women, Jahrom
  • Saeid Jamali Brayjani*, MohammadHossein Alizadeh, Maral Amini Pages 9-18
    Introduction

    Lumbar Hyperlordosis Anomalies are caused by increased lumbar curvature. This condition is the result of anterior rotation of the pelvis and flexion of the thigh. One of the ways to correct this anomaly is to use sports protocols, which have a special place in correcting this anomaly. Therefore, the aim of the present is to review the of corrective exercise protocols in people with lumbar lordosis disorders.

    Materials and Methods

    From internal and external search engines Scopus, Semantic Scholar, Google Scholar, Pubmed, ISC, SID, Magiran, Irandoc, Doaj with a time limit of 2013 to 2020 and the keywords Protocol, Hyperlordosis, Lumbar Lordosis, Corrective Exercises. The present study is a systematic review method (PRISMA).

    Results

    A total of 10 articles were selected based on the criteria for entering the study. These studies mainly examined the effect of corrective exercise protocols on lumbar lordosis, pelvic tilt, tolerance, hamstring muscle flexibility, pelvic flexor flexibility, and lumbar muscle flexibility, abdominal muscle strength and endurance, hamstring strength, dynamic balance, pain, functional disability in people with lumbar hyperlordosis abnormalities.

    Conclusion

    Exercise protocols, especially National Academy of Sports Medicine (NASM) corrective exercises due to the use of a coherent method with flexibility, capacity to increase strength and neuromuscular control, exercise in different stable and unstable spaces and exercise on different sides of the movement that is the basis of corrective exercise and model The National Academy of Sports Medicine (NASM) Correctional Training Chain can be recommended as a holistic lumbar lordosis disorders correction protocol.

    Keywords: Protocol, Hyperlordosis, Lumbar Lordosis, Corrective Exercises
  • Kavous Solhjoo*, Raheleh Eftekhari Kenzerki, Zahra Babaei, Hassan Rezanezhad, Ahmad Abolghazi Pages 19-25
    Introduction

    Among the free living amoeba, Naegleria fowleri and Naegleria australiensis are considered as the cause of death due to primary amoebic meningoencephalitis (PAM). As the water of swimming pools are the sources of free living amoeba, this study conducted to detection of Naegleria and identification of N.australiensis from swimming pools.

    Materials and Methods

    Eighty water samples were collected from 20 swimming pools of Kerman province in summer 2018 and the residual chlorine, pH and temperature were measured, then filtered and cultured. After morphological identification of amoeba, genus identification and species confirmation were performed by PCR and comparison of PCR product sequence in gene bank, respectively.

    Results

    The temperature and residual chlorine of water were at standard level in 50% and 93.7%, respectively. Overall 8.75% of water swimming pool samples were contaminated with amoeba with similar morphology to Naegleria. The results of PCR were confirmed the present of Naegleria in 7 samples. The contamination percent was higher in men timetable (10%) and in one meter of wall of swimming pools (12.5%). Comparison of PCR products showed the high percentages of Identity and Query Coverage with recorded sequences of N.australiensis and it was deposited in NCBI with accession number MT292609.

    Conclusion

    The present research showed that 25% of swimming pools in Kerman province are contaminated with N. australiensis. Regarding to the pathogenic potential of N. australiensis for human and animals, it is necessary, the health workers think about for more disinfection of swimming pools water for preventing of possible infection.

    Keywords: Free living amoeba, Naegleria australiensis, Swimming pool, Kerman
  • Elmira Rabani, Roudabeh Behzadi, Mohammad Majdizadeh, Bibi Fatemeh Haghiralsadat* Pages 26-40
    Introduction

    Chemotherapy is one of the most common methods in cancer therapy that has always faced challenges. The aim of the present study was to develop nano-carriers containing paclitaxel chemotherapy drug and to investigate its toxicity on MCF-7 breast cancer cell line.

    Materials and Methods

    Three formulations of liposomal nano-carriers containing paclitaxel with different concentrations of phosphatidylcholine and cholesterol were fabricated using the thin film method. Then according to the loading rate of drug, one of the formulations was selected and pegylated. Percentage of drug loading into pegylated nano liposomes, drug release pattern in healthy and cancerous cell conditions, size and surface charge of nanoparticles (using DLS) and appearance of nanoparticles (using SEM) was evaluated. At the end, the toxicity of liposomal system containing drug and non liposome drug on mcf-7 cell line was evaluated by MTT assay.

    Result

    The results showed that drug loading percentage, size, zeta potential of pegylated nano-carriers containing the drug were 90/6±2/35%, 49/4nm and -46/74±5/55mV, respectively. Release of the drug from the liposomal system is slow within 72 hours in normal and cancerous cell conditions. The appearance of the nanoparticles was smooth and spherical, and no chemical interaction was observed between the drug and the nano-carrier. Paclitaxel liposomal also had more toxicity to MCF-7 cell line breast than non-liposomal drug.

    Conclusion

    Based on the results, the liposomal formulation of this study can be recommended for further research in breast cancer with respect to its physicochemical properties

    Keywords: Liposome, Paclitaxel, MCF-7 cells, Neoplasm, Chemotherapy
  • Fatemeh Hajiarbabi, Saeid Shahhosseini Tazik*, Maziyar Saffarian Toosi Pages 41-48
    Introduction

    Separation anxiety disorder is considered to be the most common psychiatric disorder in children that seriously affects their mental health. So adopting treatment approaches for this disorder is very important. The purpose of this study was the effectiveness of filmtherapy (Inside-Out Film) on separation anxiety disorder (SAD) of Children Referred to Mashhad Counseling Centers.

    Materials and Methods

    The research method is single case study and A-B-A design. The sample people were 3 girls 11-12 years old with separation anxiety disorder in Mashhad in the academic year 2018- 2019 who referred to Ehya clinic with separation anxiety complaint that had been previously diagnosed by a psychiatrist. They were selected through purposive sampling method. The tools were Structured Clinical Interview (SCID-I) and Zang anxiety questionnaire. To analyze the data, the method of diagrams and calculating the recovery rate and percentage of all non-overlapping data (PAND) were used to evaluate the effect size.

    Results

    The anxiety scores from Pre-test and post-test was reduced from 59 to 48 with recovery rate (23%) in the first patient, in the second patient from 52 to 44 with recovery rate (18%) and in the third patient from 50 to 40 with a recovery rate (25%).

    Keywords: film therapy, separation anxiety disorder (SAD), inside-out film
  • Faremeh Abbaszadeh Talarposhti Pages 46-56

    Higher levels of fetuin-A and hypoadiponectinemia are associated with impaired glucose regulation and pathogenesis of type 2 diabetes. The aim of this study was to the survey of   effectiveness of Regular Exercise training on Fetuin-A and Adiponectin levels in overweight postmenopausal women with type 2 diabetes mellitus(T2DM).

    Materials & Methods

      This semi experimental research, twenty sedentary overweight postmenopausal women with T2DM were selected through convenience sampling and then randomly divided into control and exercise groups (n=10). Training program consisted of 25-40 minutes of aerobic exercise at 50-70 percent of maximal heart rate, 3 sessions per week for 8 weeks. The plasma levels of Fetuin-A and Adiponectin using ELISA method and glucose levels via enzymatic colorimetric method were measured. Data were analyzed by paired and independent t tests. The level of statistical significance was set at P< 0.05.

    Findings

    Based on the results, 8 weeks of aerobic exercise were associated with decreased glucose levels (P = 0.002), Fetuin-A (P = 0.001) and body weight (P = 0.001), and also increased adiponectin (P <0.001) in the trained group compared to the control group.

    Conclusion

    It seems that regular aerobic exercise can mediate some of its beneficial effects in the pathological conditions of type 2 diabetes by lowering plasma levels of Fetuin-A and up-regulating adiponectin.

    Keywords: Adiponectin, Exercise Trainig, Fetuin-A, Type 2 Diabetes
  • Mohsen Akbarpour, Fazlollah Fathollahi*, Dfghjk Rlrrrg Pages 57-64
    Introduction

    Eight weeks of resistance training with pomegranate juice supplementation on inflammatory / anti-inflammatory agents and some lipoproteins are for women with type 2 diabetes.

    Methods

    In this study, 40 type 2 diabetic women aged 40-55 years were selected by purposeful sampling and were randomly divided into four groups: control group (n = 10), resistance group (n = 10), water use group. Pomegranate (n = 10) and resistance training and water consumption group (n = 10). The experimental group performed resistance training three times per week for eight weeks at 30% of maximum repetition frequency and at the end of the eighth week reached 80% of maximum repetition frequency and the group consumed 100 cc pomegranate juice daily. Analysis was performed by one-way ANOVA with significance level (p˂0.05).            

    Results

    The results showed that eight weeks of resistance training with pomegranate juice consumption significantly increased IL-10 levels (P = 0.000) and significantly decreased TNF-a, IL-6, and CRP levels (P = 0.000). There was also a significant decrease in LDL levels (P = 0.000) and a significant increase in HDL levels (P = 0.000) in women with type 2 diabetes.

    Conclusion

    The results showed that eight weeks of resistance training combined with pomegranate juice intake reduced inflammatory factors and increased anti-inflammatory markers in women with type 2 diabetes.

    Keywords: Type 2 diabetes, Resistance training, Inflammatory, Anti-inflammatory, Pomegranate juice