فهرست مطالب

نشریه فقه و مبانی حقوق اسلامی
سال پنجاه و دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرسول آهنگران*، سید محسن رضوی اصل صفحات 253-269

    سرقت رایانه ای جرمی است که از طریق رایانه انجام می شود و تنوع و پیچیدگی نحوه ارتکاب آن موجب شده تا این سوال مطرح شود که اگر تمامی شرایط سرقت مستوجب حد در یک سرقت رایانه ای وجود داشته باشد، آیا می توان حد سرقت را بر سارق رایانه ای نیز همچون سارقان فضای فیزیکی جاری نمود؟ در صورتی که در قانون جرایم رایانه ای ایران تنها ماده 12 به مسئله سرقت رایانه ای پرداخته است و این در حالی است که علاوه بر آن که مجازات های تعیین شده در این ماده از بازدارندگی لازم برخوردار نمی باشند، در مورد مسئله حد سرقت نیز سکوت شده است. اما بررسی های انجام شده در این مقاله نشان می دهد که این مجازات در این گونه سرقت ها قابل اجرا می باشد زیرا عناصر مادی، قانونی و معنوی تشکیل دهنده جرم سرقت در این گونه سرقت ها نیز موجود بوده و در نتیجه ماهیت سرقت های رایانه ای متفاوت با سرقت های سنتی نمی باشد و تنها تفاوت در محیط ارتکاب جرم، موجب تمایز این دو نوع سرقت شده است. لذا در این تحقیق که به شیوه کتابخانه ای و با بررسی منابع موجود انجام شده است چنین نتیجه به دست آمد که اگر تمامی شرایط اجرای حد محقق شود، می توان نسبت به مرتکب جرم سرقت رایانه ای نیز حد سرقت را جاری نمود.

    کلیدواژگان: جرایم رایانه ای، حد، سرقت رایانه ای، قطع ید، قوانین موضوعه
  • عبدالعلی توجهی*، مجید قورچی بیگی، سهراب بهادری صفحات 271-291
    یکی از مسایل مرتبط با جنایت بر دندان ها، مسئله ی رویش دندان مجنی علیه قبل و بعد از قصاص است. مسئله ای که فقهای امامیه دیدگاه های مختلفی درباره ی آن ارایه داده اند. در این راستا، قانون گذار در مواد 413 و 415 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 دو رویکرد و حکم متفاوت اتخاذ کرده است. وفق ماده ی 413 رویش دندان قبل از قصاص موجب سقوط قصاص و محکومیت مرتکب به پرداخت ارش می باشد و بر اساس ماده ی 415 روییدن دندان بعد از قصاص، مسیولیتی برای مجنی علیه در پی ندارد. این در حالی است که دیدگاه فقهی معیار در این دو ماده یکسان است و این اقتضا دارد که ماده های مورد اشاره منسجم باشند. این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی نگاشته شده، بیانگر آن است که بر پایه ی عدم انسجام بین ماده های 413 و 415 یکی از آن ها با موازین شرعی مغایرت دارد و در نتیجه اصلاح آن ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: رویش دندان، سقوط دندان، جبران قصاص، استرداد دیه
  • سید مسلم حسینی ادیانی* صفحات 293-312

    آیه چهارم سوره طلاق آخرین آیه در مورد عده مطلقه است. مشهور امامیه از آن استنباط عده اشهر برای یایسه مرتابه نموده اند و در یایسه غیرمرتابه هرچند مدخوله، قایل به عدم عده شده اند. در برابر سید مرتضی علم الهدی (ره)  قایل به وجوب عده طلاق بر یایسه مدخوله شده است؛ خواه در سن حیض دیدن باشند یا نباشند. قانون مدنی ایران به تبعیت از مشهور امامیه بر عدم عده طلاق بر یایسه مدخوله است. انفتاح باب اجتهاد در فقه امامیه فرصت ارزنده ای است که در این مساله بازپژوهی صورت گیرد. این نوشتار با بررسی ادله طرفین و ملاحظه دیگر آیات عده طلاق و روایت شان نزول به این نتیجه رسیده است که دیدگاه اقلیت، دیدگاهی استوار و مبتنی بر مبانی محکم فقهی است و می تواند به عنوان مستند قابل قبول، مبنا و اساس اصلاحاتی در مواد  قانون مدنی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حائل، عده اشهر، قانون مدنی، مرتابه، مطلقه، یائسه
  • محمدعلی راغبی*، مهدی گرامی پور، محمدجواد تاکی صفحات 313-332

    عقل عملی کاربردهای فراوانی در مباحث اصولی دارد، اما با توجه به هدف علم اصول و مقدمه بودن آن برای فقه، صرفا از یکی از کاربردهای عقل یعنی عقل مشرع سخن به میان آمده و ضوابط و لوازم آن مطرح شده است. درحالی که به اذعان برخی از علماء، کارکرد این درک عقل در علم فقه، نادر است و این کاربرد ناچیز، موجب کم اهمیت شدن مبحث عقل در بین مسایل علم اصول شده است درحالی که کارکرد عقل در سامان دادن به مسایل اصولی و تنظیم رابطه قانون گذار و مکلف، بسیار بااهمیت و البته دارای ضوابط و قواعد مختص به خود است. این مقاله بر آن است که با روش توصیفی - تحلیلی، ساختاری از عقل را با توجه به ظروفی که عقل در آن به ادراک می پردازد، ارایه دهد و ضوابط و قواعد هرکدام را بیان نماید.

    کلیدواژگان: حیطه فهم شریعت، حیطه قانون گذاری، عقل عملی، کارکرد عقل
  • محمدجواد سلمانپور، مهدی حمیدی* صفحات 333-352
    بحث از امکان و چگونگی تغییر احکام فقهی در دهه های اخیر مورد توجه جریان های فکری مختلفی قرار گرفته و متفکرانی با مبانی و انگیزه های متباین به آن پرداخته اند. مسئله ی اساسی در این تحقیق، تبیین دقیق معنای «تغییر حکم» و تحلیل سازکارهای وقوع آن است؛ به گونه ای که روشن شود آیا این نام گذاری، دقیق و حقیقی است یا تسامحی و مجازی؟ آثار نامطلوب برداشت های نادرست از معنا و عوامل تغییر احکام، به ویژه شبهه ی موقتی بودن احکام شرعی، ضرورت تحقیق در این مورد را روشن می سازد. طبق نتایج به دست آمده، عواملی چون تغییر ماهوی موضوع، تغییر اوصاف موضوع، تغییر عنوان ماخوذ در موضوع، تغییر علت حکم و... می توانند اصطلاحا منجر به تغییر حکم شوند؛ البته تمام این عوامل تحت عنوان جامع «تغییر موضوع» قرار دارند. بر این اساس، اصطلاح تغییر احکام دارای تسامح است و آنچه در واقع رخ می دهد این است که همه ی احکام ثابت شرع در پی تحقق کامل موضوع خود فعلیت می یابند و با خلل یافتن موضوع، حکم قبل از فعلیت افتاده و حکم ثابت دیگری فعلیت می یابد. نتیجه ی یاد شده افزون بر کاربرد کلامی در پاسخ گویی به برخی شبهات، درک روشن تری را از هم پوشانی تغییر حکم و تغییر موضوع، فراروی پژوهشگران قرار می دهد.
    کلیدواژگان: تغییر حکم، تغییر موضوع، موضوع حکم، فعلیت حکم
  • سعید شریعتی فرانی*، حسین قافی صفحات 353-370
    فقیهان امامیه، به رغم باطل دانستن قیاس، در مورد اعتبار مفهوم موافق و قیاس اولویت، تردید نکرده اند. حقوقدانان نیز، در قلمرو قوانین مدنی تسری حکم به موضوع غیر مذکور را بدلیل اولویت پذیرفته اند. اما در ساحت تفسیر قوانین کیفری، پرسش اساسی این است که با عنایت به اصل تفسیر مضیق و به نفع متهم و اصل قانونی بودن جرم و مجازات، مفهوم موافق تا چه میزان اعتبار دارد؟ به نظر می رسد هرجا مفهوم موافق به نظر عرف، جزء مدلول کنایی کلام باشد و انتساب آن به قانونگذار، نیازمند به "تامل در علت حکم" و "اولویت موضوع مسکوت در علت حکم" نباشد می توان مفهوم موافق را در قوانین کیفری پذیرفت. اما در مواردی که قاضی از راه کشف فلسفه مجازات و مصلحت مورد نظر مقنن، بخواهد حکم مذکور را با عنایت به اولویتی که خود درک کرده، به موارد مسکوت تسری دهد این امر با اصول مذکور، سازگاری نداشته و مفهوم موافق اعتباری ندارد.
    کلیدواژگان: اصل قانونی بودن جرم و مجازات، تفسیر به نفع متهم، تفسیر مضیق، قیاس اولویت، مفهوم موافق
  • سجاد شهباز قهفرخی*، محسن صفری، امین قاسمپور صفحات 371-394
    خیار حیوان از جمله احکام توقیفی در فقه شیعه است که شناسایی ابعاد آن با توجه به ضعف قانون مدنی و ابتنای قوانین بر موازین شرعی لازم است. این خیار مختص گونه ایی خاص از حیوانات نیست. در مورد حیوانات تاکسیدرومی و پرندگان آمپامپه شده که «شی» تلقی می شوند خیار حیوان راه ندارد. این خیار در بیع و برخی حالات معاوضه جریان دارد و مختص مشتری است. وجود خیار حیوان در مبیع کلی محل اختلاف نظر است. این خیار از جمله احکام تکمیلی بوده که با شرط ضمن عقد یا اسقاط بعد از عقد قابل اسقاط است و تصرف دال بر رضایت به عقد نیز باعث سقوط این حق خواهد شد. وجود خیار حیوان در عقد فضولی و همچنین تصور این حق برای وکیل و آثار و تبعات اعمال حق فسخ ناشی از آن نیز در مقاله حاضر مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: خیار حیوان، سقوط خیار، عقود مختلط، معاوضه
  • مهدیه غنی زاده*، علی تولائی صفحات 395-413
    ناتوانی جنسی به سبب فقدان آلت، نوعی اختلال جنسی است که در برخی موارد، احکام شخص مبتلا را تحت تاثیر خود قرار می دهد. یکی از احکام اختلافی در این رابطه، مربوط به جرم قذف است. فقها، در این زمینه دو دیدگاه متقابل، ارایه کرده اند؛ گروهی بر شرطیت وجود آلت جماع در مقذوف تصریح نموده و در فاقد آلت، قایل به عدم تحقق قذف شده اند. در مقابل گروهی، بدون لحاظ این شرط در ارتباط با فاقد آلت نیز قذف را محقق می دانند. این پژوهش به شیوه توصیفی - تحلیلی به بررسی اقوال فقهی این مسئله پرداخته است. یافته ها نشان می دهد در این مسیله، قول راجح، ارایه نظریه سومی است که مطابق آن عارضه فقدان آلت در مقذوف به نحو مشروط در تحقق جرم قذف، موثر است؛ بدین نحو که در فرض آشکار بودن وضعیت شخص بر دیگران و عدم احتمال فعل منسوب در رابطه با او فقدان آلت، قذف را منتفی و نسبت خلاف را مصداقی از سب می گرداند.
    کلیدواژگان: آلت جماع، قذف، مجبوب، مقذوف
  • الهام معزی*، عابدین مومنی صفحات 415-435
    مطابق تبصره ماده 1130 ق.م، ترک زندگی خانوادگی توسط زوج (با شرایطی)، از مصادیق عسر و حرج محسوب شده و به زوجه، حق طلاق می دهد؛ اما سوالی که مطرح می شود آن است که این موضوع صرفنظر از ایجاد حق طلاق برای زوجه، به لحاظ تکلیفی چه حکمی دارد؟ به نظر می رسد با توجه به وجود حق قسم برای زوجه، زوج در رها کردن غیر موجه زندگی خانوادگی، گنه کار و ناشز محسوب شده و زوجه می تواند از حاکم، اجبار او به رعایت حق قسم را بخواهد. وجود حق قسم برای زوجه (بیتوته نزد زوجه به شکل یک شب از چهارشب)، نظر مشهور فقهای امامیه و فقهای حنبلی و برخی فقهای حنفی و مالکی است که براساس روایات متعدد و قاعده لاضرر می توان آن را اثبات نمود.
    کلیدواژگان: ترک زندگی خانوادگی، قسم، نشوز زوج، زوجه منفرد، حق طلاق
  • مهدی منتظرقائم* صفحات 437-457
    بعضی از استنباط های فقها ممکن است با ارتکازات عقلایی سازگار نباشد، و یا احکام با موضوعات آن تناسب نداشته باشد و فقه و شریعت را نامتناسب و نامعقول جلوه دهد. در حالی که بررسی اجمالی فقه نشان می دهد بسیاری از فقها، و بیش از همه امام خمینی، لزوم «تناسب عقلایی مسایل شرعی» را پذیرفته ، آن را به عنوان «قرینه لبی» موجب «ظهور دلیل در حکم متناسب با موضوع» دانسته و در تعارض قرینه عقلایی با قراین لفظی، فهم عقلا را مقدم داشته اند. علاوه بر نقش «ظهور سازی»، که جایگاه این تناسب را در «اصول فقه» نشان می دهد، برای لزوم وجود تناسب بین موضوع و حکم شرعی به چهار دلیل نقلی نیز می توان تمسک کرد. امام خمینی در بسیاری از اجتهادهای خود برای «شناخت ویژگی های موضوع و حکم، توسعه حکم، اطلاق و انصراف بعضی از ادله لفظی « به «تناسب حکم و موضوع» استناد کرده است . کثرت این استنادها شبهه «عدم تناسب حکم و موضوع مسایل فقهی» را تضعیف می کند.
    کلیدواژگان: تناسب حکم، تناسب موضوع، تناسب عقلایی، امام خمینی
|
  • Mohammad Rasool Ahangaran *, Seyed Mohsen Razavi Asl Pages 253-269

    Computer theft is a crime which is done by a computer. Variety and complexity of that makes a question which is it possible to perform theft sharia law for computer theft like physical theft? In computer crime law only legal article 12 is about computer theft which is silent about sharia law of theft and has not sufficent deterrance. But studies of this article show that such these penalties are performable for computer theft. As the physical, spiritual and legal elements are the same so the nature of computer theft and traditional theft are the same and the only difference is about the crime environment. The conclusion of this article which is based on library method and existed sources is that if all conditions of sharia law happen we can perform sharia law of theft for computer theft.

    Keywords: Computer crime, sharia law, Computer theft, Cutting Hand, Subject Rules
  • Abdol Ali Tavajohi *, Majid Ghourchi Beiygi, Sohrab Bahadori Pages 271-291
    Eruption tooth of victim of crime before and after retaliation is one of issues concern to crime on teeth that Imamiyah Jurists express various theories about it. Hereupon, legislator has adopted two different attitudes in articles 413 and 415 Islamic Penal Code Act 1392.  According to article 413 eruption tooth before retaliation caused that retaliation not enforcement and condemn criminal to paying Arsh[PB1] [PB2]  and based on article 415 eruption tooth after retaliation entail not responsibility for victim of crime. Whereas juristic opinion – Fatwa - that considered as criteria is equal in them and it necessitate above – mentioned articles to be consistent. This research that writed through a descriptive – analytic method, disregard to contradict one of mentioned articles to criteria juristic opinion, consequently to be necessary it reform.
    Keywords: Eruption tooth, Avulsion of tooth, restitution of retaliation, restitution of blood money
  • Seyyed Moslem Hosseini Adyani * Pages 293-312

    The fourth verse of Sūrat aṭ-Talāq is about the divorcee’s iddah. Based on this verse, eminent Imamia jurists have inferred the number of iddah months for women with an uncertain menopause status and maintain that for women with a certain menopause status, albeit sexually penetrated, iddah does not need to be observed. This is while Sayyed Morteza Alamolhoda (RIP) argues that the iddah of divorce must be observed for post-menopausal women who have experienced sexual penetration, whether they are in the age of menstruation or not. Following eminent Imamia jurists’ opinion, the Civil Code of the Islamic Republic of Iran also states that for women with a certain menopause status, albeit sexually penetrated, iddah does not need to be observed. In this regard, opening the topic of ijtihad in Imamia Fqih provides a valuable opportunity for re-investigating[PB1]  this issue. Having examined both parties’ arguments as well as other verses of the Glorious Koran[PB2]  on divorce iddah in the light of the causes and contexts of their revelation, the present study found that the opinion of minority is ascertained and based on substantial jurisprudential fundamentals and it can be used as an acceptable well-documented basis for amending the provisions of the Civil Code of the Islamic Republic of Iran in this regard.

    Keywords: Civil Code, Post-menopausal women, Nonpregnant divorcee, Number of iddah months, Uncertain menopause status
  • Muhammad Ali Raghebi *, Mahdi Geramopour, Muhammad Javad Taki Pages 313-332

    Practical Intellect has many functions in Usul al-Fiqh (Principles of Jurisprudence), however, considering the purpose of Usul and its status as an introduction to Fiqh (the science of Islamic Jurisprudence), merely[PB1] [PB2]  one of the functions of intellect, i.e. legislative intellect, and its criteria has been discussed. While acknowledged by some scholars, the function of this kind of intellect in jurisprudence is rare, which leads to disparaging intellectual topics in Usul; the function of intellect in organizing the topics of Usul and regulating the relationship between the legislator and people is of great importance, although this requires its own rules and regulations. Having[PB3] [PB4]  a descriptive-analytical approach, this article tries to introduce a structure of intellect according to the circumstances in which it conceives, and also the rules and regulations of each circumstance.

    Keywords: Practical Intellect, The function of Intellect, The realm of Legislation, The realm of understanding Shariah
  • Mohammad Javad Salmanpour, Mahdi Hamidi * Pages 333-352
    The discussion on the possibility and how to change the juridical instructions has attracted the attention of different intellectual currents and scholars have investigated it through different basics and motivations. The basic issue in this study is to explain the accurate meaning of “changing instruction” and analyzing the mechanisms of its venue; so that it clarifies whether this nomination is accurate and real or it is tolerant or virtual? The undesired effects of incorrect understanding of meaning and factors of changing instructions, especially the doubt on religious instructions temporality clarify the necessity to conduct such study. According to the results, factors including changing subject substantially, changing subject descriptions, changing the title of derivative in subject, changing the reason of instruction and…may –idiomatically- lead to the change of instruction; but all these factors are under the comprehensive title of “changing subject”. Accordingly, the expression of instructions change has tolerance and what happens in reality is that all fixed instructions of sharia are activated following the comprehensive achievement of their subject and by subject being disrupted, the previous instruction becomes inactivated and another fixed instruction activates. The mentioned result besides the verbal application in answering some doubts, offers a clearer understanding of overlap between instruction change and subject change before researchers.
    Keywords: instruction change, subject change, instruction subject, instruction activation
  • Saeed Shariati *, Hossein Ghafi Pages 353-370
    Despite nullifying the concept of Qīyās (analogy),the jurists of Imamiya have no disagreement over the validity for “consistent meaning” and Qiyas al-awlawiyya (a fortiori qiyas) and believe it is permissible to generalize the ruling to non-specific issue because of its priority. However, regarding the interpretation of criminal laws, the main question which is raised here is: how valid is the concept of consistent meaning with regard to the legality of the crime and punishment principle and the interpretation in favor of the defendant?
    It seems that wherever this concept is believed by the common statutes  to be part of connotative meaning of the word and attributing it to the legislatures does not require contemplating upon the reason behind the ruling and the priority of the trifling issue in the reason for the ruling, we can accept the “consistent meaning” in criminal statutes  . However, in some cases where the judge tries to generalize the law to  trifling cases through discovering the philosophy of punishment and prudence meant by the legislator to escape punishment, this does not match the legality of the crime and punishment and interpreting the law to the benefit of the defendant and also the “consistent meaning”.
    Keywords: the legality of crime principle, the legality of punishment principle interpretation in favor of the defendant, priority analogy, specific interpretation “consistent meaning”
  • Sajjad Shahbaz Ghahfarrokhi *, Mohsen Safari, Amin Ghasempour Pages 371-394
    The option of rescission in sale of animal is one of the divinely-ordained laws (Ahkam-e Toghifee) in Shiite jurisprudence, it is essential to find its aspects given the inadequacy of civil code in this respect and also given the fact that the laws are religion-based in iran. This option is not restricted to one specific kind of animal. This option does not apply to taxidermy animals and birds which are considered as mere objects. This option typically applies to sale contracts and certain types of barter, and is the specific right of the buyer. The scholors agree on the option of rescission when it applies to a specific animal but they are divided on the applicabililty of the option when it comes to the sale of an animal in general. The option is a complementary rule of which the appertaining right can be waived if assertedly conditioned or separately waived by the buyer or when the buyer”s possession of the object of sale implies his/her consent. the present study also addresses the applicability of the option in unauthorized contracts, the conferred of the right to the attorney-in-fact, and the consequences of this option.
    Keywords: option of rescission in sale of animal, waiver of option, non conventional animals, mixed contract, Barter
  • Mahdiyeh Ghanizadeh *, Ali Tavallaei Pages 395-413
    Impotence due to lack of penis is a type of sexual disorder that in some cases affects the rulings of the infected person. One of the controversial rulings in this regard is related to the crime of Qazf. The jurists have offered two reciprocal views in this regard; Some have speculated on the condition of the presence of the penis in the vagina, and in the absence of the penis, they believe that the penis has not been fulfilled. On the other hand, a group, without considering this condition, also realizes Qazf in relation to the non-penis. This research has studied the jurisprudential sayings of this issue in a descriptive-analytical way. The findings show that in this case, the preferred word is to present a third theory according to which the complication of the lack of a penis in the removal of the condition is conditionally effective in the realization of the crime of Qazf; Assuming that the person's condition is obvious to others and that the lack of the verb attributed to him is unlikely, the lack of a tool eliminates Qazf and makes the opposite ratio an example.
    Keywords: penis, Qazf, Majboob, Maqzoof
  • Elham Moezi *, Abedin Mo&Amp, Rsquo, Meni Pages 415-435
    According to the note of 1130 article of the civil law,leaving family life by the husband (in some cases), is one of the examples of hardship conditions and therefore gives the wife divorce right. But the question that arises is what is the sentence of this issue regardless of giving the divorce right to the wife? It seems that according to the wifes' division[PB1] [PB2]  right, the husband must be sinful by leaving family life[PB3] [PB4]  and the wife can ask the sharia  governer to make him execute her right. Most imamiyya and hanbali and some of the hanafi and maleki jurists recognize the division [PB5] [PB6] right for the wife.This right can be proved according to several narrations and the principle of no harm.
    Keywords: leaving family life, Division right, Disobedience of husband, Single wife, Divorce right
  • Mahdi Montazerqaem * Pages 437-457
    Some of the rulings delivered by Faqihs may not be consistent with the common sense, the rulings may not be compatible with their subject matters, and thus, they make Fiqh and Sharia seem insensible and incompatible. But a short review of Fiqh shows that many Faqihs – and on top of them Imam Khomeini – have confirmed the necessity of a 'reasonable compatibility in religious rulings,' and as a 'non-verbal implication,' it increases the likelihood of a compatible ruling. They also believe that when verbal sources contradict the common sense, people's common understanding goes first. In addition to forming such a 'likelihood' – which shows the importance of this compatibility in Usul al-Fiqh – we could also use four narrations to prove the necessity of such compatibility between the ruling and its subject matter. In many cases, Imam Khomeini has referred his arguments to this reasonable proportionality, such as; understanding the characteristics of the subject matter, generalizing a ruling, and the generality or individuality of some verbal sources. The great number of such arguments weakens the idea of incompatibility between the ruling and its subject matter in Fiqh.
    Keywords: proportional Ruling, proportional subject matter, reasonable compatibility, Imam Khomeini