فهرست مطالب

برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی - پیاپی 40 (پاییز 1398)

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 40 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی قائمی اصل*، محمد نصر اصفهانی صفحات 1-32

    خانواده به عنوان پایه گذار شخصیت و ارزش های فکری افراد یک جامعه، می تواند جایگاه بسیار مهمی در ایجاد شادی در افراد داشته باشد. در این پژوهش با بهره گیری از داده های آماری 11 کشور برخوردار از درآمد سرانه بالاتر از 20 هزار دلار و 25 کشور با درآمد سرانه پایین تر از 20 هزار دلار، در دوره زمانی 1981-2014، رابطه میان اهمیت دهی به خانواده در زندگی بر ادراک احساس شادمانی مورد بررسی قرار گرفته است. متغیرهای درآمد سرانه، بیکاری، امید به زندگی و نابرابری درآمدی نیز به عنوان متغیر کنترل، وارد الگوی داده های ترکیبی شده اند. نتایج نشان می دهد که در هر دو گروه کشور، متغیرهای بیکاری و نابرابری درآمدی، تاثیر منفی و معنا دار و متغیرهای اهمیت دهی به خانواده، امید به زندگی و درآمد، تاثیر مثبت و معنا داری بر ادراک شادمانی دارند. همچنین تاثیر اهمیت دهی به خانواده در زندگی بر ادراک احساس شادمانی در کشورهای با درآمد سرانه پایین، تفاوت معنا داری با تاثیر آن بر ادراک احساس شادمانی در کشورهای با درآمد سرانه بالا ندارد. بنابراین تاثیر مثبت ارزش فرهنگی خانواده در زندگی بر ادراک احساس شادمانی، وابسته به ارتقاء سطح درآمد سرانه در یک کشور نیست و درآمد سرانه کاتالیزور تاثیر بیشتر اهمیت دهی به خانواده بر ادراک احساس شادمانی، محسوب نمی شود.

    کلیدواژگان: شادی، خانواده، درآمد سرانه، داده های ترکیبی
  • حسین افراسیابی*، مریم بهارلوئی صفحات 33-62

    تورم و گرانی بر زندگی روزمره بازنشستگان به عنوان یکی از گروه های کم درآمد و آسیب پذیر فشار وارد می کند و کنش ها و تعاملات اجتماعی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف ما در این مطالعه، فهم تجربه بازنشستگان از تورم اقتصادی و پیامدهای آن در زندگی روزمره آنهاست. رویکرد پژوهش، کیفی و روش اجرای آن نظریه داده بنیاد برساخت گرا است. مشارکت کنندگان را با روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی انتخاب و برای گردآوری داده ها با 33 نفر از بازنشستگان سازمان های مختلف مصاحبه کردیم. با استفاده از تکنیک کدگذاری نظری، داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و 7 مقوله ساخته شد. این مقوله ها عبارتند از: سازگاری معیشتی، کاهش توان حمایت از فرزندان، دشواری انتظارات فرزندان، فرسایش روانی، کاهش همبستگی اخلاقی، محدودسازی تعاملات و فرسایش هنجاری. مجموعه این مقوله ها که بازنمای تجربه و تفسیر سالمندان بازنشسته از تورم است، نشان داد که زیست جهان مشارکت کنندگان در ابعاد مختلف ذهنی، عاطفی، هنجاری و تعاملی، تحت تاثیر تورم قرار گرفته است و آن را در قالب تنگنا تجربه می کنند.

    کلیدواژگان: تورم اقتصادی، گرانی، بازنشستگان، سالمندان، زیست جهان
  • محمدسعید ذکایی، جمال رشیدی * صفحات 63-113

    این پژوهش با محوریت محله «هرندی» در شهر تهران، کاووشی در حوزه فقر و مسایل اجتماعی شهری است. بر اساس روش مردم نگاری اتوبیوگرافیک، داده ها از طریق مشاهده، مصاحبه، آرشیو شخصی افراد، مصاحبه های انتشاریافته فعالان مدنی و نیز روش اسنادی (برداشت از رمان)، گردآوری شده و در 2 «روایت» عمده، سازماندهی شده اند. محله «هرندی» نمونه اکستریمی از پیوند بین مسایل اجتماعی و فقر شهری است و به همین دلیل نیز، به عنوان نمونه انتخاب شده است. یافته ها دال بر نظارت اجتماعی بسیار پایین، عدم احساس مالکیت بر فضا، کم رنگ بودن پیوندهای اجتماعی ساکنان محله با سایر اجتماعات شهر، فراهم بودن زمینه برای قانون گریزی و هنجارشکنی، شکل گرفتن قلمروهای نمادین توسط گروه های آسیب دیده، ضعف سیاست های حمایتی دولت در قبال اجتماعات ساکن محله، اجتماع ستیزی در بین برخی خرده گروه ها و میزان بالای طرد اجتماعی است. بر این اساس، درهم تنیدگی موارد یادشده با کالید و فضاهای شهری آسیب زا در سطح محله، می طلبد سیاستگذاری اجتماعی به گونه ای باشد که به متن حساس بوده و شرایط تمام گروه ها را در آن لحاظ نماید که این امر از طریق رویکردهای متکی به ملاحظات کمی و از بالا به پایین میسر نخواهد بود.

    کلیدواژگان: مردم نگاری اتوبیوگرافیک، فقر شهری، پیوندهای اجتماعی، مالکیت بر فضا، سیاست اجتماعی
  • محمود قدیری*، حسن حکمت نیا، زهرا رجبی صفحات 115-145

    نقطه اشتراک برنامه ریزی شهری و عدالت اجتماعی در شهر، عدالت توزیعی است. اساس توزیع عادلانه خدمات شهری نیز توجه به دو معیار قابلیت دستیابی و چگونگی پراکنش فضایی خدمات می باشد. هدف این پژوهش تحلیل تعادل فضایی دسترسی به خدمات شهری در شهر اقلید می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. داده های مورد نیاز با روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه گردآوری شد. جامعه آماری، شهروندان 15 محله شهر اقلید می باشند. حجم نمونه نیز با استفاده از فرمول کوکران، برابر با 381 خانوار تعیین گردید. برای تحلیل داده ها از آزمون t تک نمونه ای، آزمون فریدمن، ضریب همبستگی اسپیرمن، و تکنیک VIKOR و AHP استفاده شد. نتایج نشان داد که دسترسی به خدمات در سطح محلات بر اساس آزمون t تک نمونه ای دارای تفاوت معناداری است. بر حسب تکنیک ویکور، محله حسین آباد با مقدار 0004/0 بیشترین دسترسی به خدمات شهری و محله زینبیه با مقدار 971/0 کمترین دسترسی را داشته است. بر حسب ضریب همبستگی اسپیرمن نیز در شهر اقلید، مابین دسترسی فضایی به خدمات و کیفیت زندگی در سطح 99 درصد اطمینان، رابطه معنادار و مستقیمی وجود دارد. اما بر اساس همین ضریب مشخص گردید که در شهر اقلید بین دسترسی به خدمات و جمعیت رابطه معناداری وجود ندارد. بر حسب نتایج آزمون فریدمن نیز محله الیاسان با مقدار 96/11 دارای بالاترین سطح کیفیت زندگی می باشد. در مجموع نتایج بیانگر عدم تحقق تعادل فضایی در دسترسی به خدمات شهری در شهر اقلید می باشد.

    کلیدواژگان: عدالت توزیعی، دسترسی فضایی، خدمات عمومی، قابلیت دستیابی، نابرابری
  • محمد گنجی *، شیوا آقابزرگی زاده، فائزه یادگاری صفحات 147-175

    سلامت اجتماعی افراد از محورهای ارزیابی سلامت جوامع مختلف است. هدف اصلی پژوهش، تبیین عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر سلامت اجتماعی در بین شهروندان شهر کاشان است. روش تحقیق از نوع پیمایش و ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل شهروندان 18-64 ساله شهر کاشان است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 373 نفر به دست آمده است و برای دستیابی به نمونه های تحقیق، از روش نمونه گیری غیر احتمالی- سهمیه ای استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که میانگین سه متغیر مستقل (اعتماد اجتماعی، احساس امیدواری، نشاط اجتماعی) و نیز متغیر وابسته تحقیق (سلامت اجتماعی) بالاتر از حد متوسط طیف موردبررسی و میانگین سرمایه فرهنگی پایین تر از آن است. بین متغیرهای اعتماد اجتماعی، نشاط اجتماعی، احساس امیدواری، سرمایه فرهنگی و سلامت اجتماعی رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد؛ به طوری که نتایج ضریب رگرسیونی نشان می دهد که احساس شادی دارای بیشترین اثر بر سلامت اجتماعی است. همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان می دهد که بیشترین میزان تاثیر مستقیم و غیرمستقیم بر سلامت اجتماعی شهروندان شهر کاشان را به ترتیب احساس شادی، احساس امیدواری، اعتماد اجتماعی و سرمایه فرهنگی دارند. به نظر می رسد باوجود تاثیر کم سرمایه فرهنگی، سایر عوامل اجتماعی بررسی شده، زمینه روابط سالم اجتماعی و سلامت اجتماعی را فراهم می کنند.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، احساس امیدواری، احساس شادی، سرمایه فرهنگی، اعتماد اجتماعی
  • عرفان عبدی، احمد تقدیسی*، جعفر توکلی صفحات 177-216

    یکی از استراتژی های مورد توجه صاحب نظران و سیاستگذاران برای از بین بردن فقر، کاهش نابرابری ها و کاهش بیکاری در کشورهای مختلف، تخصیص «اعتبارات خرد» است. این پژوهش به منظور ارزیابی اثر اعتبارات خرد دولتی بر کارآفرینی و اشتغال و توسعه پایدار روستایی شهرستان جوانرود انجام گرفته است. پژوهش حاضر به لحاظ ماهیت و هدف، به ترتیب از نوع تحقیقات کاربردی و توصیفی- تحلیلی می باشد جامعه آماری را تمام افراد روستایی شهرستان جوانرود که طی سال های 1385-1395 از تسهیلات خرد اعتباری دولتی صندوق کارآفرینی امید و بانک کشاورزی استفاده کرده اند، (921N=) را تشکیل می دهند. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بوده است. نتایج تحلیل رگرسیون اعتبارات خرد روی متغیرهای مورد بررسی، با ضرایب 737/0، 336/0، 217/0، نشان می دهد که اعتبارات خرد بترتیب در رتبه اول روی بعد اقتصادی و رتبه دوم روی بعد اجتماعی- فرهنگی و در رتبه سوم بر روی بعد کالبدی تاثیرگذار بوده است. همچنین نتایج همبستگی پیرسون نشان می دهد که رابطه همبستگی مثبت و معناداری بین اعتبارات خرد دولتی با ابعاد توسعه پایدار روستایی وجود دارد. در واقع اعتبارات خرد دولتی توانسته است در ایجاد کارآفرینی و اشتغال پایدار و نهایتا توسعه پایدار روستایی، درسطح 95 درصد اطمینان، نقش مهمی ایفا کند.

    کلیدواژگان: اعتبارات خرد، کارآفرینی، خوداشتغالی، صندوق کارآفرینی امید، بانک کشاورزی
  • علی قنبری برزیان*، مژگان کاویان نسب صفحات 217-244

    ازدواج در فرهنگ ایرانی مهمترین و مقبول ترین راه برای تشکیل خانواده و ساماندهی بقای نسل و کسب آرامش روانی است.این پژوهش به بررسی کارکردهای ازدواج از منظر سه نسل از زنان اصفهانی توجه دارد و هدف آن تبیین و تحلیل بین نسلی عوامل موثر بر نگرش افراد نسبت به کارکردهای ازدواج است و به این سوال پاسخ می دهد که نگرش سه نسل از زنان اصفهانی نسبت به کارکردهای ازدواج تحت تاثیر چه عواملی است؟ در مبانی نظری از نظریه های اینگلهارت، گیدنز ، باومن استفاده گردید.روش تحقیق مورد استفاده در مقاله حاضر، پیمایش و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه است .جامعه آماری تحقیق هم زنان 25 تا 49 ساله مناطق یک، شش و چهارده شهر اصفهان می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری سهمیه ای 384 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.نتایج پژوهش نشان داد متغیر تعلق به نسل های گوناگون، میزان دینداری، میزان اعتماد اجتماعی و میزان فردگرایی رابطه ای معنادار با نگرش افراد نسبت به کارکردهای ازدواج دارد. رابطه بین رضایت از زندگی و پایگاه اقتصادی- اجتماعی با نگرش افراد نسبت به کارکردهای ازدواج در معادله رگرسیون معنادار نبوده است. براساس نتایج تحقیق، باوجود برخی تفاوت ها ، تضادی در ادراک نسل ها درمورد اهمیت و کارکرد ازدواج وجود ندارد.

    کلیدواژگان: اعتماد، نسل، نگرش، فردگرایی، کارکردهای ازدواج
|
  • Mohammad Nasr Isfahani Pages 1-32

    Family, which establishes the personality and intellectual values of individuals in a community, can have a vital role in creating happiness in individuals. In this study, using the statistical data of 11 countries with more than 20 thousand dollars per capita income and 25 countries with per capita income below 20 thousand dollars, over the period 1981-2014, the relationship between the family's importance in life and happiness has been studied. Per capita income, unemployment, life expectancy, and income inequality variables are entered as a control variable in the panel data regression. The results show that in both groups of the country, unemployment and income inequality variables have negative and significant effects, and variables of family importance, life expectancy and income have a positive and significant effect on happiness perception. Also, the family importance in life in countries with low per capita income, as compared to countries with high per capita income, hasn’t different impacts on perceptions of happiness. Therefore, the positive impact of the cultural value of the family's importance in life on the perception of happiness is not dependent on the promotion of per capita income in a country. Per capita income does not count as a catalyst for having a greater impact on the family's importance in life on the feeling of happiness.

    Keywords: Happiness, Family, per capita income, Panel Data
  • Hossein Afrasiabi *, Maryam Baharluoei Pages 33-62

    Economic inflation and expensiveness of goods and services can put pressure on retirees as a low income groups, and affected their social interactions. Our aim in this study was to understand the retiree’s experiences about economic inflation, and that is outcomes in their life. The research approach is qualitative and carried out with constructive grounded theory method. The research participants included 33 retired people from variant organizations that selected purposefully with snowball sampling method. The data gathered through semi-structured interview and the transcripts were analyzed through theoretical coding technique. According to coded data, 7 main categories constructed, included livelihood accommodation, decrease of support for children, difficulty of children expectations, burnout, decrease of moral solidarity, limitation of interactions and norms burnout. Finally the participant retirees experienced and interpreted inflation as straits in their relationships, mental and social life.

    Keywords: Economic Inflation, Expensiveness, Retirees, Elderly, life world
  • Pages 63-113

    The study, focusing on the Harandi neighborhood in Tehran, is a rummage of poverty and urban social issues. Based on the autobiographical ethnographic method, the data are collected through observation, interviews, personal archives, interviews published by civil activists, and documentary methods (from the novel), organized in the form of two major narratives. HarandiNeighbourhood is an extreme example that clearly illustrates the relationship between social issues and urban poverty, and for this reason, it has been selected as an example. Findings indicate very low social monitoring, lack of ownership of space, lack of social ties between residents of the neighborhood and other communities, provision of grounds for legislation and regulation, the formation of symbolic territories by the affected groups, weak support of the government towards the communities living in the neighborhood, socialization among some small groups and high social exclusion. Accordingly, the interpenetration of these factors with urban spaces at the district, requires that social policy be sensitive to the socio-economic-political context and take into account the conditions of all the groups, that through quantitative and up-down approaches will not be possible.

    Keywords: Autobiographical ethnography, Civil poverty, Social ties, Spatial ownership, Social politics
  • Mahmoud Ghadiri *, Hasan Hekmatnia Pages 115-145

    The point of shared urban planning and social justice in the city is distributive justice. Considering the two criteria, the accessibility and spatial distribution of services is the basis for the fair distribution of urban services. Therefore, the aim of this study is to analyze the spatial equilibrium of access to urban services in Eghlid. The research method is descriptive-analytic. Data were gathered using a survey method and a questionnaire. Citizens of neighborhoods in Euclid are the statistical population of the research. The sample size was determined using the Cochran formula 381. For data analysis, one sample T test, Friedman test, Spearman correlation coefficient, and VIKOR and AHP technique were used. The results of the study showed that access to services in Eghlid based on single sample t test has a significant difference. According to the Vikor technique, the Husseinabad neighborhood has the most access to urban services. According to Spearman's correlation coefficient, there is a significant and direct relationship between access to services and quality of life. However, based on this coefficient, there is no significant relationship between access to services and the population in Eghlid. According to the results of the Friedman test, the Elyassan neighborhood has the highest level of quality of life. In sum, the results indicate that the spatial equilibrium in access to urban services in Eghlid is not realized.

    Keywords: Distributed Justice, Spatial Access, public Services, Accessibility, inequality
  • Mohammad Ganji*, Faeze Yadegari Pages 147-175

    The social health of individuals is one of the core of health assessment of different societies. The main purpose of this study is to explain the social and cultural factors affecting social health among the citizens of Kashan. The research method was survey and the research tool was a researcher-made questionnaire. The statistical population of the study consisted of citizens aged 18-64 in Kashan. The sample size was 373 according to Cochran formula and non-probability-quota sampling method was used to obtain the research samples. The results show that the mean of three independent variables (social trust, feeling of hope, social vitality) and the dependent variable of research (social health) are higher than the average of the range studied, and the mean of cultural capital is lower than that. On the other hand, there is a direct and significant relationship between the variables of social trust, social vitality, hope, cultural capital and social health. The results of regression coefficient show that feeling of happiness has the greatest effect on social health. The results of path analysis also show that direct and indirect impacts on social health of Kashan citizens are respectively, Hope, Social trust and Cultural capital.In spite of the low impact of cultural capital, other social factors examined provide context for healthy social relationships and social health.

    Keywords: Social Health, Hope, Happiness, cultural capital, social trust
  • ERFAN ABDI, Jafar Tavakoli Pages 177-216

    Assigning “Microfinance’’ is one of the favorite strategies of scholars and politicians to liquidate poverty and reduce unemployment in different countries. This study was conducted to evaluate the effect of Government’s Microfinance on the Rural Entrepreneurship and Sustainable Employment in Javanrud. The present study is of an applied and descriptive-analytical nature in terms of nature and purpose.The research population consists of all rural people in Javanrud who have used government funds from the Karafariniomid Fund and the Agricultural Bank between 2006-2017 years(N:921). The main research tool was a questionnaire. The results of micro-credit regression analysis on the variables examined, with the coefficients 0.737, 0.336, 0.217 shows that micro-credit has been effected respectively on the economic dimension in the first rank, and the social, cultural aspect on the second rank also on the physical aspect on the third rank. Research findings also show that there is a positive and meaningful correlation between the government's micro-credit and sustainable rural development. In fact, the government’s micro-credit at the level of 95% of reliability has been playing an important role in creating entrepreneurship and sustainable employment and ultimatelysu stainable rural development

    Keywords: Microfinance, Entrepreneurship, SELF-EMPLOYMENT, Karafariniomid Fund, Agricultural Bank
  • Ali Ghanbari Barzain*, Mojgan Kaveannasb Pages 217-244

    Marriage in Iranian culture is the most important and acceptable way to form family and organize the survival of the generation and gain psychological peace. This study examines the functions of marriage from the perspective of three generations among of Isfahan women. It deals with the functions of marriage and answers the question of what factors influence the attitude of three generations of Isfahan women towards the functions of marriage? Theoretical foundations used the theories of Engelhard, Giddens, Bauman .The research method used in this article is survey and data collection tool, questionnaire. Using the sampling method, 384 people were selected as statistical samples. The results showed that the variable belonging to different generations, religiosity, social confidence and individualism have a significant relationship with people's attitudes towards marriage functions. The relationship between life satisfaction and socioeconomic status has not been significant with individuals' attitudes toward marriage functions in the regression equation. According to the results of the study, despite some differences, there is no contradiction in the perception of generations about the importance and function of marriage.

    Keywords: Trust, generation, Attitude, Individualism, Marriage functions