فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده
سال چهاردهم شماره 50 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فهیمه کلباسی اصفهانی، بهزاد هاشمیان*، ایمان احمدی سرابی، سهیلا نیکبخش صفحات 7-26
    یکی از مشکلات فرهنگی کشورهای جهان سوم در حوزه مسایل جامعه و جمعیت شناختی، موضوع نگرش جنسی ترجیح مند است. منظور از نگرشهای جنسی ترجیحی، قایل بودن به برتری ذاتی، حقوقی یا نهادی یک جنس نسبت به جنس دیگر است. در حال حاضر با تغییرات اجتماعی و اقتصادی جامعه و بویژه شهرهای بزرگ، ‏شاهد کمرنگ شدن و حتی بیرنگ شدن این سنتها هستیم. این مطالعه با روش تحقیق کیفی و راهبرد گراند تیوری (GT) انجام شده است. داده های این تحقیق از طریق مصاحبه های عمیق جمع آوری شده است. جامعه مطالعاتی این پژوهش 21 نفر از زنان و مردان شهرستان محمود آباد استان مازندران است. حجم نمونه پس از این تعداد مصاحبه به اشباع نظری رسیده است. نتایج شناسه گذاری چند گانه به شکل گیری الگوی نظری تحقیق با محوریت نگرش جنسی ترجیح مند منجر شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که در میان خانواده های مورد بررسی، نگرش آنها به برتری جنسی فرزندان خود بیشتر به سمت جنس پسر است تا دختر؛ هرچند این نگرش در حال کمرنگ شدن است. براساس یافته های تحقیق، مهمترین دلایل و ریشه های این نگرش در میان خانواده های مورد بررسی در عوامل مختلفی چون عوامل تاریخی و فرهنگی، عوامل اجتماعی، عوامل روانشناختی و عوامل اقتصادی حقوقی است. هم چنین یافته های این تحقیق نشان می‏دهد که اصلی ترین و محوریترین مقوله در پژوهش، اقتصادی است.
    کلیدواژگان: نگرش والدین در فرزندآوری، برتری فرزند پسر، ترجیح جنسی براساس نظریه GT فرزندآوری در جامعه ایران
  • سارا محمدی*، محمدرضا عابدی، پریسا نیلفروشان، حمیدرضا عریضی صفحات 27-43
    پژوهش با هدف مشاوره مسیر شغلی مبتنی بر تعهد و پذیرش بر دغدغه‌های خانوادگی زنان شاغل در ذوب‌آهن اصفهان اجرا شد. در این پژوهش از روش تحقیق نیمه تجربی پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش تمام کارکنان زن شاغل تحصیل کرده و متاهل در ذوب آهن اصفهان بودند که براساس نمونه گیری در دسترس 30 نفر انتخاب، و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه 15 نفر آزمایش و 15 نفر گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش در هشت جلسه پی درپی مشاوره گروهی و هر جلسه به مدت 120دقیقه شرکت کردند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته دغدغه‌های خانوادگی زنان شاغل است. اطلاعات تحقیق با نرم افزار (spss21) و با استفاده از تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد مشاوره مسیر شغلی مبتنی بر تعهد و پذیرش بر دغدغه‌های خانوادگی زنان شاغل در صنعت با سطح معناداری 05/0 تاثیر معناداری داشته است و می تواند به عنوان مداخله موثر در جهت مدیریت دغدغه های خانوادگی زنان شاغل در صنعت مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زنان شاغل در صنعت، مشاوره مسیر شغلی، دغدغه‌های خانوادگی، درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش
  • سمیرا هاشمی*، معصومه اسمعیلی، محمد عسگری، سمیه کاظمیان صفحات 45-66
    در دنیای امروز نوجوانان با مسایل و چالشهای زیادی روبه رو هستند از جمله رویارویی با سبکهای گوناگون فکری و رفتاری، فاصله گرفتن از ارزشهای دینی و بومی، دسترسی سهل و آسان به انواع و اقسام اطلاعات، روابط بی حد و مرز با جنس مخالف در سنین پایین و غیره. در این راستا راهبردهای انطباقی مادران شیوه هایی است که مادران  آن را در رویارویی با این چالشها به کار می گیرند. این مطالعه با هدف تعیین و تدوین  الگوی راهبردهای انطباقی مادران در رویارویی با مسایل نوپدید نوجوانان در شهر تهران انجام شده است. پژوهش با روش کیفی زمینه ای صورت گرفت. داده های کیفی با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته از نمونه ها استخراج شد. نمونه گیری به صورت هدفمند و تا اشباع نظری ادامه یافت و به ده مورد رسید و پس از آن تحلیل داده ها با روش نظریه زمینه ای و چگونگی شناسه گذاری اشتراوس و کوربین انجام شد. در این شناسه گذاری مقوله مرکزی، تحت عنوان کلی راهبردهای واقعیت مدار مبتنی بر رابطه همگرا انتخاب شد که در سه دسته کلی راهبردهای آماده ساز والدینی، راهبردهای همگراساز و راهبردهای ایمن ساز ارایه شده است. هم چنین راهبردهای آماده ساز به عنوان عوامل زمینه‌ای و راهبردهای همگراساز به عنوان عوامل علی مشخص شد. طبق تجربیات زیسته مادران، آن دسته از روش ها و راهبردهایی که اساس آن را کاوش، تحلیل و پذیرش واقعیات فردی و اجتماعی روز تشکیل می دهد و مادران با شیوه های مختلف برآنند تا تماس خود و فرزندانشان را با این واقعیات بر قرار سازند تا آنان بتوانند فرصتها و آسیبهای واقعی را تشخیص دهند به شرطی که در رابطه ای همگرا، قوی و صمیمی صورت گیرد، راهبردهای انطباقی و کارآمد به شمار می رود و می تواند باعث کاهش آسیبهای مسایل نوپدید شود.
    کلیدواژگان: راهبردهای انطباقی مادران، مسائل نوپدید نوجوانان
  • مرضیه شعربافچی، سهیلا صادقی فسایی*، هاجر آذری، عزت سادات میرخانی صفحات 67-92
    حقوق جنسی از جمله حقوق مشروع زوجین می باشد که فقه اسلامی تدابیر قابل توجهی را برای رعایت آن و حفظ حدود زوجین و تمتع حداکثری و مطلوب آنان اندیشیده است. در همین راستا و به منظور تحکیم بنیان خانواده، شرع مقدس سرباز زدن هر یک از زوجین از این وظایف را نپذیرفته و با تشریع احکام کیفری و ضمانت اجراهای غیرکیفری و توصیه های اخلاقی، ضمانت اجرای رعایت حقوق هر یک از زوجین را فراهم آورده است. از جمله این موارد توجهی است که فقه شیعه به مساله نشوز زوج کرده که البته در حقوق جمهوری اسلامی ایران منعکس نگردیده است. بدین ترتیب نه تنها در قانون مدنی، بلکه در قانون حمایت خانواده سال 1391 نیز ضمانت اجرایی برای نشوز زوج در نظر گرفته نشده، اساسا عنوان نشوز زوج هم در قوانین مربوطه مطرح نگردیده است. بنابراین عدم توجه قانون به حق جنسی زن، از سویی سبب حداکثر انگاری حقوق جنسی مرد، و از سوی دیگر موجب نادیده یا کمینه گرفتن حقوق جنسی زن در عرف شده است. قایل نشدن حق جنسی برای زن و نیز یکسان در نظر گرفتن تمام زنان در این مورد، در موارد دیگری نظیر حق قسم و حق مواقعه هم مشکل آفرین خواهد بود. این مطالعه با روش تحلیل محتوای متون فقهی و حقوقی از طریق فرایندهای طبقه بندی، شناسه بندی و تم سازی به تبیین این مسئله می پردازد که نشوز اگرچه در متون فقهی برای هر دو جنس تعریف و ویژگیهای آن بیان شده است، در متون حقوقی به اشاره و تنها برای زنان به کار رفته است؛ و با اینکه با شواهدی از مواد قانونی یا ادله فقهی می توان به راحتی نیاز جنسی زن را اثبات کرد، ضمانت اجرایی برای برآورده شدن این نیاز که تامین آن تنها از طریق همسر ممکن است در نظر گرفته نشده است.
    کلیدواژگان: نشوز، متون فقهی، متون حقوقی، حق جنسی، اصل کرامت، اصل عدالت
  • لیلا شمخالی* صفحات 93-106
    این پژوهش با هدف مقایسه شخصیت جامعه پسندی و باور به دنیای عادلانه و واکنش روانی گروه نوجوانان دختر کار حمایتی و خیابانی تهران انجام شد. تحقیق برحسب هدف، کاربردی، و براساس شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه مورد بررسی در این پژوهش مراکز نگهداری نوجوانان دختر کار تهران بزرگ در سال 1397، است. نمونه گیری به روش چند مرحله ای این گونه صورت پذیرفت که ابتدا شهر تهران به سه منطقه جغرافیایی (شمال مرکز و جنوب) طبقه بندی، و سپس به صورت تصادفی یک مرکز نگهداری نوجوانان کار در هر منطقه انتخاب شد و در نهایت سه مرکز خیریه یاوران ایتام، موسسه خیریه بنیاد و موسسه خیریه معاک انتخاب گردیدند. از مراکز مورد بررسی نوجوانان دختر، که دارای معیارهای ورود به پژوهش بوده اند و در همان منطقه نوجوانان دختر دعوت به همکاری شد که به صورت خود محور به کارهایی مشغول بودند که در معیارهای ورود به پژوهش بودند و پرسشنامه های جامعه پسندی، باور به دنیای عادلانه و واکنش روانی را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از روش تحلیل مانوا با نرم افزار آماری SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که شخصیت جامعه پسندی و باور به دنیای عادلانه و واکنش روانی گروه نوجوانان دختر کار حمایتی و خیابانی باهم تفاوت دارد و تمام فرضیه های مقاله تایید شد.
    کلیدواژگان: شخصیت جامعه پسندی، باور به دنیای عادلانه، واکنش روانی، نوجوانان دختر کار حمایتی، نوجوانان دختر کار خیابانی
  • حانیه محمدی*، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد صفحات 107-124

    هدف پژوهش، بررسی نقش تمایزیافتگی خود در پیش بینی خودشکوفایی زوجین با میانجی گری تفکر خلاق است. این پژوهش به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد و جامعه آماری آن تمام زوجین شهر مشهد بودند که از این جمعیت، 75 زوج (150 نفر) به روش نمونه گیری خوشه ای یک مرحله ای به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند و پرسشنامه های خودشکوفایی اهواز (ASAI)، تفکر خلاق و تمایزیافتگی خود (DSI) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار 24spss- تحلیل، و از آزمونهای آماری متناسب با نوع متغیرها شامل ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد که بین تمایزیافتگی خود و خودشکوفایی، همبستگی مثبت معناداری وجود دارد (0/001=P) و تفکر خلاق می تواند نقش میانجی گری را در رابطه این دو متغیر ایفا کند به طوری که تمایزیافتگی خود در مسیر مستقیم (0/21=b) و تفکر خلاق در مسیر غیرمستقیم (0/31=b) پیش بینی کننده خودشکوفایی زوجین است.

    کلیدواژگان: تفکر خلاق، تمایزیافتگی خود، خودشکوفایی
  • کریم سواری*، محمد امین بیستون، عبدالکاظم نیسی، سحر صفرزاده صفحات 125-148
    هدف این پژوهش، تعیین اثر علی جهتگیری دینی و شوخ طبعی بر فشار روانی با میانجیگری خوش بینی در دانش آموزان بود. جامعه آماری پژوهش تمام دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر اهواز را تشکیل داده بودند که در سال تحصیلی 95 96 مشغول به تحصیل بودند به طوری که از بین آنها، 308 نفر، تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه جهتگیری دینی آرین (1377)، شوخ طبعی سواری (1396)، جهتگیری زندگی شییر، کارور و بریگز (1994) و فشار روانی لاویبوند و لاویبوند (1995) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد ضمن اصلاح برخی از روابط در الگوی پیشنهادی، مسیر جهتگیری دینی و شوخ طبعی بر خوش بینی اثر علی مثبت و همین متغیرها بر فشار روانی اثر علی منفی ندارد و مسیر جهتگیری دینی و شوخ طبعی از طریق خوش بینی بر فشار روانی اثر علی منفی غیرمستقیم دارد؛ ضمنا خوش بینی بر فشار روانی اثر علی منفی مستقیم داشت. یافته های پژوهش نشاندهنده تاثیر جهتگیری دینی و شوخ طبعی در کاهش فشار روانی از طریق خوش بینی بود؛ لذا با افزایش جهتگیری دینی، شوخ طبعی و خوش بینی افراد تلاش شود تا از این رهگذر بتوان آینده ای موفق و سالمتر با فشار روانی کمتر برای افراد بویژه دانش آموزان رقم زد.
    کلیدواژگان: جهتگیری دینی، اثر شوخ طبعی بر رفتار، تأثیر فشار روانی بر رفتار، اثر خوش بینی بر رفتار
|
  • Fahime Kalbasiisfahani, Behzad Hashemian *, Iman Ahmadi Sarayi, Soheila Nikbakhsh Pages 7-26
    One of the cultural problems of Third World countries in the field of social and demographic issues is preferential gender preference. What preferential gender preference denotes is belief in the inherent, legal or institutional superiority of one gender over the other. At present, with social and economic changes in the society especially in big cities, we are witness to the weakening and even eradication of these traditions. This study has been conducted using the qualitative research method and Grounded Theory (GT) strategy. The research data were collected through in-depth interviews. The population consisted of 21 men and women from Mahmoudabad in Mazandaran province, Iran. The sample size reached theoretical saturation after 21 interviews. The results of multiple coding led to the formation of the theoretical model of the research with a central role of preferential gender preference. The findings show that, among the surveyed families, a masculine child tends to be preferred to a feminine child although this attitude is getting waned. According to the research findings, the most important reasons and roots of this attitude among the studied families are related to various factors such as historical and cultural factors, social factors, psychological factors and economic-legal factors. The findings further reveal that economic factor is the main and most central issue.
    Keywords: parents' attitude towards childbearing, superiority of a masculine child, gender preference based on GT theory, childbearing in Iranian society
  • Sara Mohammadi *, Mohammad-Reza Abedi, Parisa Nilforoshan, Hamid-Reza Arizi Pages 27-43
    This study was conducted with the aim of finding out the impact of commitment- and acceptance-based career path counseling on the family concerns of women working in Esfahan Steel Company. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest and control group. The statistical population included all the educated married women working in Esfahan Steel Company. A group of 30 subjects was selected from this population using the availability sampling method and was randomly divided into experimental and control groups each including 15 subjects. The experimental group participated in eight consecutive 120-minute counseling sessions. The data collection instrument was a researcher-made questionnaire dealing with the family concerns of working women. The collected data were analyzed using SPSS statistics 21 and analysis of covariance. The results of covariance analysis showed that the impact of commitment- and acceptance-based career path counseling on the family concerns of women working in industry was significant at 0.05 level. Hence, it can be used as an effective intervention to manage family concerns of women working in industry.
    Keywords: women working in industry, career path counseling, Family concerns, commitment-, acceptance-based therapy
  • Samira Hashemi *, Masoumeh Esmaili, Mohammad Asgari, Somaye Kazemian Pages 45-66
    In today's world, adolescents face many problems and challenges, including dealing with a variety of intellectual and behavioral styles, finding distance from religious and indigenous values, easy access to all kinds of information, limitless relationship with the opposite sex at an early age, etc. In this regard, mothers' adaptive strategies are the methods that they use to deal with these challenges. This study was carried out to determine and develop the model of adaptive strategies of mothers in dealing with emerging problems of adolescents in Tehran. The research was conducted using a qualitative method. The qualitative data were extracted using semi-structured interviews from the sample. Sampling was purposively continued until it reached ten cases following theoretical saturation, and then data analysis was performed using field theory and Strauss and Corbin coding method. In this coding, the central category was selected under the general title of reality-oriented strategies based on convergent relations, which are presented in three general categories: parental preparation strategies, convergent strategies and immunization strategies. Also, preparation strategies were identified as background factors and convergent strategies are identified as causal factors. According to the life experiences of mothers, the methods and strategies which are based on exploration, analysis and acceptance of the individual and social realities of the day, and mothers seek to help themselves and their children to come into contact with these realities using different methods so that they can identify real opportunities and harms as long as this is accomplished in a convergent, strong and intimate relationship, they are considered adaptive and efficient strategies and can reduce the harms of emerging problems.
    Keywords: mothers’ adaptive strategies, emerging problems of adolescents
  • Marzieh Sharbafchy, Soheila Sadeqi Fasaei *, Hajar Azari, Ezatullah Sadat Mirkhani Pages 67-92
    Sexual rights are among the legitimate rights of the husband and wife, and Islamic jurisprudence has devised considerable measures to fulfill their observance, their maximum and desirable enjoyment and the maintenance of the boundaries of the husband and wife. In order to strengthen the foundation of the family, the holy Shariah does not allow the husband or wife to violate any of these duties and guarantees the fulfilment of their rights by legislating criminal and non-criminal rulings and giving moral advice. Among these cases, we can refer to the attention that Shiite jurisprudence has paid to the husband’s violation of marital duties, which, of course, is not reflected in the law of the Islamic Republic of Iran. Thus, not only in the Civil Code, but also in the Family Protection Law of 2011, there is no executive guarantee of the husband’s violation of marital duties, and basically no mention has been made of the husband’s violation of marital duties in the relevant laws. Thus, the lack of attention of the law to women's sexual rights, on the one hand, has led to the maximization of men's sexual rights, and on the other hand, has led to the negligence or minimization of women's sexual rights in common culture. Failure to grant sexual rights to women, as well as considering all women equal in this regard, will be problematic in other cases, such as the right to sleeping with the husband and the right to copulation. Analyzing the content of jurisprudential and legal texts through classification, coding and thematization processes, this study explains that although, in jurisprudential texts, nushuz (violation of marital duties) has been defined for both sexes and its characteristics have been introduced, it briefly refers only to women in legal texts; and although woman's sexual needs can be easily proved based on legal material or jurisprudential evidence, there is no executive guarantee of meeting these needs which can only be satisfied by the husband.
    Keywords: nushuz (violation of marital duties), jurisprudential texts, legal texts, sexual right, principle of dignity, principle of justice
  • LEILA SHAMKHALY * Pages 93-106
    The aim of this study was to compare prosocial personality and belief in a just world and the psychological reaction of Tehran’s adolescent supported and street working girls. In terms of purpose, this is an applied research work, and with regard to data collection method, it is descriptive research of survey type. The target population of the study was the care centers for adolescent girls working in Tehran in 2017. Multi-stage sampling was done by first classifying the city of Tehran into three geographical areas (north, center and south) and then randomly selecting a working youth care center from each area. Eventually, the three centers Yavaran-e Itam Charity Center, Bonyad Charity Institute and Ma'ak Charity Institute were selected. From the centers under study, a group of self-employed adolescent girls who met the criteria for entering the survey were invited to answer the prosocial personality, belief in a just world and psychological reaction questionnaires. Statistical analysis of the data was performed using MANOVA method with SPSS statistical software. The results indicated that the prosocial personality, belief in a just world and psychological reaction of the adolescent supported and street working girls are different, and all the hypotheses of the article were confirmed.
    Keywords: prosocial personality, belief in a just world, Psychological reaction, supported adolescent working girls, adolescent girls working in the street
  • Haniyeh Mohammadi *, Mohammad-Javad Asghari Ibrahimabad Pages 107-124

    The aim of this study was to explore the role of self-differentiation in predicting couples' self-actualization with the mediation of creative thinking. This study was conducted using the descriptive correlational method, and the statistical population included all the couples in Mashhad. From among this population, 75 couples (150 people) were selected through the one-stage cluster sampling method, and they completed the Ahwaz Self-Actualization Inventory (ASAI), the Creative Thinking Questionnaire and the Differentiation of Self Inventory (DSI). The data were analyzed using SPSS 24 software and the statistical tests matching the types of variables including Pearson correlation coefficient and path analysis. The results showed that there is a significant positive correlation between self-differentiation and self-actualization (P = 0.001), and creative thinking can play a mediating role in the relationship between these two variables such that self-differentiation in a direct path (b= 0.21) and creative thinking in an indirect path (b= 0.31) predict couples' self-actualization.

    Keywords: Creative Thinking, Self-Differentiation, Self-Actualization
  • Karim Savari *, Mohammad-Amin Bistun, Abdul-Kazem Neisi, Sahar Safarzadeh Pages 125-148
    The present study was aimed at determining the effect of religious orientation and sense of humor on psychological stress with the mediation of optimism in students. The statistical population consisted of all the female senior high school students of Ahwaz, Iran who were studying in the academic year 2015-2016. From among them, 308 students were selected using the multistage random sampling method. The required data were collected using the Arian Religious Orientation Questionnaire (1998), the Sevari Sense of Humor Questionnaire (2016), the Shearer, Carver and Briggs Life Orientation Questionnaire (1994) and the Lovebound and Lovebound Psychological Stress Questionnaire (1995). The collected data were analyzed using Pearson correlation coefficient and path analysis. The results revealed that, while modifying some of the relationships in the proposed model, the religious orientation and sense of humor have a positive causal effect on optimism, and the same variables do not have a negative causal effect on psychological stress. It was further revealed that religious orientation and sense of humor have an indirect negative causal effect on psychological stress through optimism, and optimism has a direct negative causal effect on psychological stress. The findings were indicative of the effect of religious orientation and sense of humor on the reduction of psychological stress through optimism. Hence, a more prosperous and healthy future with less stress can be created for individuals, especially students, by enhancing religious orientation, sense of humor and optimism.
    Keywords: religious orientation, effect of sense of humor on behavior, effect of psychological stress on behavior, effect of optimism on behavior