فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی - پیاپی 40 (بهار 1399)

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 40 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرضیه قنبری*، محمدتقی دیاری بیدگلی صفحات 5-27

    بطن و تاویل آیات قرآن، از دیرباز یکی از مسایل بحث برانگیز و مورد توجه اندیشمندان بوده که حجم گسترده ای از روایات ذیل آیات را به خود اختصاص داده است. تطبیق بخش عمده ای از روایات بر امامت، دوستان و دشمنان آن ها در تاویلات شیعه، دستاویز برخی مخالفان شده است؛ ذهبی از جمله نویسندگان منتقد معاصر اهل سنت در کتاب «التفسیر و المفسرون»، شیعه را به تاویلات ناصحیح و افراطی آیات بر اهل بیت (ع) درراستای تحمیل آرایشان بر قرآن، متهم نموده که آیت الله معرفت از شخصیت های بارز معاصر قرآن پژوهی شیعه کتاب «التفسیر و المفسرون فی ثوبه القشیب» را درراستای نقد و پاسخ به ذهبی در دفاع از شیعه نگاشته است. این پژوهش در راستای انتقادات ذهبی بر تاویلات شیعه، با تبیین مفهوم صحیح بطن و تاویل، و یافتن ضوابط صحیح در تبیین لایه های درونی قرآن، به بررسی و نقد اتهامات ذهبی با تاکید بر آرای آیت الله معرفت پرداخته است. یافته های حاصل از پژوهش این است که تفاوت نگرش ذهبی در تبیین ماهیت بطن و تاویل، منجر به انتقاداتی بر تاویلات شیعه شده و آیت الله معرفت در پاسخ به این انتقادات، باتوجه به جاودانگی و جهان شمولی قرآن، بطن را همتای تاویل، مفهوم عامی دانسته که با الغای خصوصیات از آیه، قابل انطباق بر مصادیق نوظهور است. تطبیق مفهوم عام بر مصادیق مختلف مطابق با معیارهای صحت تاویلی است که مورد قبول ذهبی نیز می باشد.

    کلیدواژگان: آیت الله معرفت، التفسیر و المفسرون، بطن و تاویل، ذهبی
  • امان الله ناصری کریموند*، عباس مصلایی پور یزدی، سید علی اسدی صفحات 28-49

    این پژوهش پس از مطالعه ی تفسیر المیزان و بررسی چگونگی برخورد علامه طباطبایی نسبت به نظرات مولفان المنار با روشی توصیفی-تحلیلی و با هدف کشف مبانی و معیارهای علامه طباطبایی در نقد تفسیر المنار به نگارش در آمده است. اهمیت و اعتبار تفسیر المنار از طرفی و بررسی و نقد گسترده ی علامه نسبت به این تفسیر از طرف دیگر، سبب شد تا این سوال پیش بیاید که مولف المیزان با چه مبانی و دلایلی به بررسی و نقد نظرات صاحبان این تفسیر پرداخته است؟ که نگارنده با تتبع در سراسر تفسیر المیزان مولفه ها و معیارهای علامه طباطبایی در نقد نظرات مولفان المنار را استخراج، دسته بندی و بیان نموده و نمونه هایی از آیاتی که ذیل آن به نقد آراء مولفان المنار پرداخته شده را به عنوان شاهد مثال آورده است. نتیجه این که: مهم ترین دلایل و مبانی علامه طباطبایی در نقد نظرات مولفان المنار را می توان در مواردی از جمله: شناخت ناکافی مولفان المنار نسبت به اصول تفسیر، بی توجهی به سیاق آیات و تفسیر موضوعی، نظرات بی پایه و بدون استدلال، ناتوانی و ضعف در استناد و بهره گیری از روایات و ناسازگاری دیدگاه آن ها با روایات صحیح فریقین، دیدگاه تعصب آمیز و همراه با پیش فرض و مخالف با قرآن، ضعف در به کارگیری ادبیات عرب (عدم تشخیص صحیح حروف، ضمایر و...)، معناشناسی نادرست واژگان و مفاهیم آیات قرآنی، عدم تشخیص صحیح مخاطب آیات و مصادیق قرآنی، مخالفت با آموزه های مسلم دینی و... بیان نمود.

    کلیدواژگان: محمدرشید رضا، علامه طباطبایی، المیزان فی تفسیر القرآن، نقد مولفان المنار
  • فروزان رستمی، فاطمه کاظم زاده * صفحات 50-69

    یکی از موثرترین راه‏ های پرورش، هدایت و جذب مخاطبان، بیان موضوعات در قالب داستان است. قصص قرآن که همگی در خدمت اغراض دینی هستند از لحاظ فنون و عناصر ادبی نیز در عالی ترین سطح قرار دارند. گفتگو به عنوان یکی از مهم ترین عناصر داستان های قرآن در خدمت پیرنگ، اغراض، شخصیت ها و... است. یکی از انواع گفتگو، تک‏ گویی (صحبت یک نفره) است که به حدیث نفس، تک‏ گویی نمایشی و تک‏ گویی درونی تقسیم می‏ شود. در این مقاله سعی شده تا به تک ‏گ ویی درونی به عنوان یکی از وجوه بازنمایی گفتمان در داستان‏ های قرآن کریم پرداخته و ضمن توضیح چگونگی بکارگیری این روش، نحوه‏ ی شکل‏ گیری انواع آن نیز تحلیل شود. همچنین غرض خداوند از به کارگیری این روش نشان داده و ابعاد هنری و تربیتی کاربست این تکنیک آشکار شود. نتیجه تحلیل نمونه‏ های تک‏ گویی‏ های درونی در داستان‏ های قرآن نشان می‏دهد مفاهیم بلندی از فضایل و رذایل در قالب جملاتی اندک گنجانده شده و این شیوه بیانی به زیباترین شکل ممکن، به تشریح الگوهایی زیستی بشری در قالب شخصیت‏ های حقیقی می ‏پردازد.

    کلیدواژگان: قصص قرآن کریم، گفتگو، مونولوگ، تک گویی درونی
  • سمیه کاظمی نجف آبادی*، الهام آقادوستی صفحات 70-87

    ابهام یا «چندمعنایی» در قرآن کریم زمینه را برای آفرینش معانی متعدد و گسترش سطوح معنایی مختلف فراهم ساخته است. چندلایگی معنا و تاویل پذیری ناشی از آن را در قرآن کریم می توان در سطوح مختلف واژگانی و نحوی به وضوح مشاهده کرد. «شبه جمله» از جمله ساخت های زبانی است که در متن قرآن کریم، گستره ای از احتمالات معنایی را در هر دو سطح واژگانی و نحوی پدید آورده است، به همین دلیل در این پژوهش سعی بر آن است با روش توصیفی تحلیلی به بررسی آیاتی پرداخته شود که در آن شبه جمله تحت تاثیر دو عامل تعدد متعلق شبه جمله و یا تعدد معنایی حروف جر زمینه برداشت های متفاوت را فراهم کرده است. بررسی چنین عواملی از نظر مفسران که به تشکیل لایه های معنایی چندگانه می انجامد و تبیین دشواری های ترجمه آن هدف اصلی این مقاله به شمار می رود. بررسی تفاسیر و ترجمه های قرآن کریم نشان می دهد که چندلایگی معنایی شبه جمله ها تاثیر بسزایی در فهم آیات قرآن کریم دارد و گاهی با تکیه بر بافت و سیاق کلام وحی می توان به وحدت معنایی رهنمون شد، ولی در مواردی، تعیین معنی قاطع و یگانه بسیار دشوار است و در این راستا مترجم با تکیه بر ابزار تفسیر می تواند در بیشتر موارد از تنگنای ابهام بگریزد.

    کلیدواژگان: شبه جمله، قرآن کریم، ابهام واژگانی، چندمعنایی
  • حمزه علی بهرامی* صفحات 88-106

    مسئله نسخ یکی از مسایل بسیار مهم در علوم قرآنی است که میان صاحب نظران در تعریف و مصادیق آن اختلافات فراوانی وجود دارد. قرآن مجید خود در چند آیه به وقوع نسخ در قرآن تصریح فرموده است (بقره: 106؛ نحل: 101؛ رعد: 39). نوع مواجهه با مسئله نسخ می تواند موجب پذیرش یا انکار حجیت ظاهریی آیات قرآن باشد. جریان سلفی- تکفیری فرقه ای منسوب به اهل سنت با گرایش و رویکردی خاص در تفسیر و علوم قرانی برداشتی متفاوت تر از سایر فرق اسلامی در موضوع نسخ دارد. به نظر، دیدگاه این فرقه در حوزه تفسیر و نسخ یکی از موجبات شکل گیری اختلافات است. پژوهش پیش روی با روش توصیفی- تحلیلی ورویکرد اسنادی ونیز با اگاهی از ضروت شناخت مبانی فکری جریان سلفی- تکفیری به مطالعه و تحلیل نسخ در دیدگاه آنان می پردازد؛ و در پایان به این نتیچه می رسد که سلفیان برداشتی عام تر از معنای نسخ دارند به طوری که نسخ در این فرقه شامل تخصیص، تقیید، مطلق، استثناو...هم می شود. عدم توجه به این نکته می تواند موجب خطا در قضاوت های ما باشد.

    کلیدواژگان: قران، نسخ، سلفیان، نسخ در مذهب سلف، ابن تیمیه
  • جواد سلمان زاده* صفحات 107-128
    نظر به اهمیت ترتیب نزول در دو دانش علوم قرآنی و تفسیر، کشف ترتیب نزول قرآن کریم، مطالعه ای شایسته می نماید. این نوشتار با روش توصیفی - تحلیلی بر آن است که با بکارگیری روشمند از همه شاخص های دخیل و موثر در ترتیب نزول، روشی جامع و کارآمد را جهت کشف ترتیب نزول ارایه نماید. این روش در دو مرحله «بررسی درونی روایات ترتیب نزول» و «بررسی بیرونی روایات ترتیب نزول» طراحی شده است. در این روش، جدای از روایات ترتیب نزول به عنوان شاخص کانونی، شاخص های موثر دیگری چون شهرت عملی، روایات سبب نزول، روایات ناسخ و منسوخ، روایات آیات مستثنی، تاریخ، آیات تاریخ دار، تناسب بیرونی و تناسب درونی نیز حضور فعال دارند. بنابراین تمرکز روش بر روایات ترتیب نزول و جامعیت و روشمندی آن در بکارگیری از همه شاخص های موثر، آن را از دیگر روش-ها متمایز می کند. در این روش، جدای از روایات ترتیب نزول به عنوان شاخص کانونی، شاخص های موثر دیگری چون شهرت عملی، روایات سبب نزول، روایات ناسخ و منسوخ، روایات آیات مستثنی، تاریخ، آیات تاریخ دار، تناسب بیرونی و تناسب درونی نیز حضور فعال دارند. بنابراین تمرکز روش بر روایات ترتیب نزول و جامعیت و روشمندی آن در بکارگیری از همه شاخص های موثر، آن را از دیگر روش-ها متمایز می کند.
    کلیدواژگان: روش شناسی، روش، ترتیب نزول، روایات ترتیب نزول
  • محمد نصیری* صفحات 129-149

    نماز یکی از مظاهر عبادت در ادیان مختلف و بارزترین عمل عبادی در ادیان الهی است. آنچه از نظر اسلام حایز اهمیت بسیار است، از یک سو جایگاه رفیعی است که این عبادت در این دین دارد و از سوی دیگر، لایه های معنایی و رازهای درونی و عرفانی آن است. در یک نگاه کلی به ظاهر قرآن، خداوند در بیش از 40 سوره و بیش از 100 آیه در قرآن درباره نماز سخن گفته است و عرفای مسلمان نیز بر سر این سفره گسترده، از اسرار آن پرده برداشته اند. در پژوهش پیش رو به روش تحلیلی به ابعادی چند لایه های باطنی این فریضه بی بدیل از افق خوان اولیای الهی تاکید و از این میان به اسرار طهارت ، تلاوت، قیام و دیگر ارکان و اجزای نماز، از رهگذر آیات قرآن اهتمام شده است تا مرتبه ای از حقیقت نماز و قرآن در دسترس قرار گیرد . از نظر عرفا در تحت هر هییتی از هیآت های صلاه، خدای متعال را سر و حکمتی است که در غیر آن نمی توان یافت. و در واقع نماز عقدی است که در آن، جوهرهای رنگارنگ است، هر رنگی از حال پیامبری و لذا اقامه دو رکعت نماز با حضور، قرب به مراتب کمالی بسیاری از انبیا (ع) است. از نظر عرفا بنده مادام که در نماز است، به صفات همه فرشتگان متصف است؛ چراکه فرشتگان یا به تلاوت اند، یا تسبیح، یا تحمید یا استغفار، یا دعا و یا درود بر پیامبر (ص). بنده نیز در هییت نماز از این شش صفت خارج نیست.

    کلیدواژگان: نماز، اسرار نماز، عرفان اسلامی، تاویل نماز، عبادات
|
  • Marziyeh Ghanbari *, MohammadTaqi Diari Bidgoli Pages 5-27

    The Quranic verses’s Intervention and Ventilation has long been a controversial issue for scholarsThat has a large volume of narrations in the following verses. For the Shia, much of the traditions have been applied to the Imamate and their friends and enemiesAnd this has been the pretext for some dissidents. Zahabi is one of the Sunni contemporary writers and critics That in the book, Altafsyrvalmofasserun have accused the Shia of misrepresenting and extolling the verses of the Ahlul-Bayt in order to impose their beliefs on the Qur'an That Ayatollah Ma'rifat of Contemporary Shiite Qur'anic scho in the book, Altafsyrvalmofasserun Fi Thouba al-Qashib has written for criticizing and responding to Zhabi in defense of Shia. This research, based on a descriptive-analytical approach to the criticism of Shi'ite interpretations, has elaborated on the correct concept of the ventricle and its interpretation to answer the allegations based on Ayatollah Ma'rifat's view. The findings of the study show that the differences in Zahabi’s attitude in explaining the nature of ventricle and interpretation lead to criticism of Shia interpretations. Ayatollah Ma’rifat In response to these criticisms, given the immortality and universality of the Qur'an, Vent has regarded the interpretation of the verse as a universal concept that, by removing the characteristics of the verse, is applicable to emerging standards, in accordance with Ted's accuracy criteria, which is also acceptable.

    Keywords: Ayatollah Ma’rifa, Altafsyrvalmofasserun, Intervention, Ventilation, zahabi
  • Amanallah Naseri Karimvand *, Abas Musalaei, Sayed Ali Asadi Pages 28-49

    This research, after studying interpretation of Al-Mizan's and examining how Allameh Tabatabai's views on the views of the authors of Al-Manar are written in a descriptive-analytical way and with the aim of discovering the principles and criteria of Allameh Tabatabai's criticism of Interpretation of Al-Manar's. The importance and validity interpretation of al-Manar's on the one hand, and the extensive criticism Allameh toward this interpretation on the other hand, led to the question, on what basis and for what reason, did the author of al-Mizan examine and criticize the views of the authors of this interpretation? That the author has extracted, categorized, expressed with research throughout of interpretation of al-Mizan components and criteria of Allameh Tabatabai in criticism of views the authors of Al-Manar, and has cited examples of the verses below that criticize the views of al-Manar's authors as an example. Conclusion Allameh Tabatabai most important reasons and principles for criticizing the views of the authors of Al-Manar can be: inadequate knowledge of the authors of Al-Manar's interpretation of the principles of interpretation, disregard for the style of the verses and thematic interpretation, baseless and unreasonable comments, Inability and weakness to cite and use narrativesand their inconsistency with Farragin's correct narratives, fanatical view with the default and opposite of theQuran, weakness in using Arabic literature(misidentification of correct letters, pronouns, etc.), incorrect semantics of the words and meanings of theQuranic verses, misidentification correct of the audience of the Quranic verses and instances expressed as opposed to certain religious teachings and etc.

    Keywords: Mohammad Rashid Reza, Allameh Tabatabai, Al-Mizan in interpretation of al-Quran, criticism of Al-Menar's authors
  • Frouzan Rostami *, Fatemeh Kazemzadeh Pages 50-69

    One of the effective ways for training, leading and attracting the contacts, is declaring the subject in the form of story. Stories of the holy Quran which, all of them are at the service of the religious goals, are technically and literally at a high level and degree. Conversation as one of the most important elements of the holy Quran, is at the service of the goals, characters and etc. One kind of conversation is monologue which divides into, Hadith of the self, Dramatic monologue and Inner monologue. In this article, have attempted to reveal the goal of God from applying these methods by addressing the inner monologue and reveal the artistic and educational aspects of this application of this technique. Conclusion of analyzing the inner monologue instances in the stories of the holy Quran shows that, great concepts of virtues and vices are fit into it in the form of minor sentences and this type of declaration, describing human biological pattern in the form of real characters. Investigation and research about this technique in holy Quran emphasizes that, this holy book is a miracle and unique.

    Keywords: Stories of the Holy Quran, Conversation, Monologue, Inner monologue
  • Somayye Kazemi Najafabady *, Elham Aqadoosty Pages 70-87

    The discussion of likeness of verbs, which is a known and useful one in syntax have been referred to the adverb of time or place or a combination of prepositions and complements after it that for the sake of a complete meaning requires a verb or likeness of verb which is idiomatically called attachment. Sometimes, with the consideration of the content, some of the prepositions have shown a number of meanings, and on the other hand, sometimes, some of these likeness of verbs have numerous attachments which catalyze different meanings in relation to each of attachments and form many meanings. In this research, it is attempt to search about Ayat in a descriptional – analytical method that likeness of verb would be affected by two keys: diversity of attachment and meaning which one of them is grammatical and the other one is vocabulary. The research of such keys that leads to the formation of layers of meaning and the statement of translation difficulties and the translators' viewpoints in turning such multiple layers in Koran and at the end the introduction of the best and exact translation with the help of content of Ayya is the major aim of this essay.

    Keywords: Koran, translation, likeness of verb, diversity of meaning
  • Javad Salmanzade * Pages 107-128
    Considering the significance of the order of descent in the two knowledge of the Quranic sciences and the interpretation, the discovery of the ordinance of the revelation of the Holy Qur'an is a worthy study. This paper uses descriptive-analytic method to provide a comprehensive and efficient method for revealing descending order by systematically using all indices that are involved and effective in the order of descent. This methodology is designed in two stages: "Internal review of descending order narratives" and "external examination of descending order narratives". In this method, apart from the descending order narrations as the focal point, other effective indicators such as pragmatic reputation, descendants, aboriginal and obsolete narrations, exceptions, dates, historical verses, exterior fit and inner fit are also present. Therefore, the focus of the method on narrative descending order and its comprehensiveness and methodology in the use of all effective indicators differentiates it from other methods.Therefore, the focus of the method on narrative descending order and its comprehensiveness and methodology in the use of all effective indicators differentiates it from other methods.
    Keywords: methodology, method, descending order
  • Muhammad Nasiri * Pages 129-149

    Prayer is one of the manifestations of worship in different religions and the most prominent practice of worship in divine religions. What is of great importance to Islam is, on the one hand, the supreme status that this worship has in this religion, on the other hand, its layers of meaning and mystical and mystical secrets. In a glance at the Qur'an's appearance, God has spoken about prayer in more than 40 suras and more than 100 verses in the Qur'an, and Muslim mystics have revealed the secrets of this vast table. In the present study, in an analytical way, the esoteric aspects of this exegesis emphasize the unparalleled aspect of Divine Paradise Hieroglyphics, and in this regard, the secrets of purity, recitation, rebellion and other elements of prayer are sought through the Quranic verses to Make the order of the truth of prayer and the Koran availableFor the mystics, under any delegation of salat, the almighty God is a mystery and wisdom that cannot be found otherwise. And in fact prayer is a complex in which the colors are colorful, every color of the prophetic and therefore the two prayers of prayer in attendance, is very much the perfection of many prophets. In mysticism, as long as he is in prayer, he is committed to the attributes of all angels.

    Keywords: Prayer, Secrets of Prayer, Islamic mysticism, Interpretation of Prayer, Prayers