فهرست مطالب

International Journal of Agricultural Management and Development
Volume:10 Issue: 2, Jun 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/04/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید داود حاجی میررحیمی*، مجید ولدان صفحات 113-133

    بخش کشاورزی محور توسعه اقتصادی ایران است و قابلیت تبدیل این کشور به یک کشور صنعتی را دارد. این امر منوط به دانش بنیان شدن این بخش است که پیش نیاز آن تجاری سازی دستاورهای فناورانه و نتایج پژوهش های کشاورزی و تسهیل ورود آنها به مزرعه می باشد. با هدف شناسایی سازه های موثر بر استقرار نظام تجاری سازی دستاوردهای تحقیقات کشاورزی در ایران، پژوهشی به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری شامل اعضای هیات علمی و مدرسین مراکز تحقیقات کشاورزی ایران بود. حجم نمونه تحقیق 190 نفر تعیین شد و با بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی با انتساب متناسب تحقیق اجرا شد. برای تایید اعتبار ظاهری ابزار سنجش از دیدگاه 10 نفر از متخصصین تجاری سازی یافته های تحقیقاتی و برای تایید پایایی آنها نیز از آزمون کرونباخ آلفا استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که به ترتیب سه سازه "انگیزشی- رفتاری"، "ساختاری- تشکیلاتی" و "زمینه ای- محیطی" در فرایند ایجاد و توسعه نظام تجاری سازی دستاوردهای تحقیقات کشاورزی موثر می باشند. عضویت در شرکت های دانش بنیان، عضویت در انجمن های علمی و حضور در استارتاپ ها تاثیر معنی داری بر دیدگاه آزمودنی ها داشته است. از طرفی، میزان دانش و مهارت دست اندرکاران فرایند تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی کمتر از حد متوسط ارزیابی شده است. همچنین بر اساس نتایج تحقیق پاسخگویان نیاز دارند تا با مباحث انتقال فناوری، فنون کار تیمی، شبکه سازی ملی و بین المللی فناوری، پارکها و مراکز رشد علم و فناوری و مباحث مالکیت فکری و نحوه تجاری سازی موفق دستاوردهای پژوهشی بیشتری پیدا کنند.

    کلیدواژگان: تجاری سازی فناوری، دستاورد پژوهشی کشاورزی، تحقیقات کشاورزی ایران
  • لقمان رشیدپور صفحات 135-147

    هدف از این مطالعه تبیین موانع تبدیل به کشاورزی ارگانیک در استان آذربایجان غربی بود. پژوهش حاضر یک تحقیق توصیفی – پیمایشی، بر مبنای هدف از نوع تحقیقات کاربردی، و بر اساس گردآوری داده ها یک تحقیق میدانی است. برای دستیابی به اهداف مطالعه، گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه های عمیق از دو گروه کشاورزان ارگانیک کار و کشاورزان متداول کارانجام شد. جامعه آماری شامل 400 نفر از کشاورزان بودند که با استفاده از جدول مورگان انتخاب شدند. برای تعیین نمونه از روش نمونه گیری خوشه ای استفاده شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن توسط یک گروه متخصص شامل متخصصان کشاورزی و توسعه و توسعه روستایی مورد تایید قرار گرفت. از ضریب آلفای کرونباخ برای اندازه گیری پایایی بخش های مختلف استفاده شد و مقدار آن 87/0 تعیین شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که موانع بازگشت به کشاورزی ارگانیک را می توان در 5 فاکتور شامل، موانع اقتصادی، موانع اجتماعی، موانع حمایتی سیاستی ، موانع اطلاع رسانی و آموزشی و موانع طبیعی طبقه بندی کرد، که این فاکتورها در مجموع 47.8٪ واریانس موانع تبدیل به کشاورزی ارگانیک را تبیین نمودند.

    کلیدواژگان: استان آذربایجان غربی، تبدیل، کشاورزی ارگانیک، کشاورزی متداول، موانع
  • مسعود احمدی نژاد صفحات 149-166

    هدف از این مطالعه تحلیل تجارسازی دانش در آموزش عالی کشاورزی استان خوزستان بود. برای اجرای آن از روش تحقیق پیمایشی استفاده شد. اعضای هییت علمی دانشکده های کشاورزی استان خوزستان ، از جمله دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین و دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شد(417 =N). ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط یک هییت متخصص تعیین شد و از ضریب آلفای کرونباخ نیز برای تعیین پایایی پرسشنامه استفاده شد (0/86 =a) براساس تحلیل رگرسیون ، محققان موثر ، ارتباط موثر دانشگاه با صنعت و جامعه ، حمایت مادی و معنوی از تجاری دانش ، خدمات دولتی ، قوانین و مقررات و پارکها و مراکز توسعه علم و فناوری 61/4 درصد از تغییرات در سطح تجاری سازی دانش در آموزش عالی کشاورزی را تبیین نمودند.SEM نشان داد که اثر عوامل خارجی (EF) و عوامل داخلی (IF) بر تجاری سازی دانش مثبت (KC) است. همچنین خدمات دولتی (GS) ، محرک اقتصادی (ES) ، قوانین و مقررات (RR) و پارک ها و مراکز توسعه علم و فناوری (PC) تاثیر قابل توجهی در EF دارند. یافته ها حاکی از آن است که محققان موثر (ER) ، ارتباط موثر دانشگاه با صنعت و جامعه (ERU) ، حمایت مادی و معنوی از تجارت دانش در دانشگاه ها (MS) ، استفاده از مشاوران تخصصی در زمینه تجاری سازی دانش (SC) و کیفیت تحقیق (RQ) تاثیر قابل توجهی در IF دارد. یافته ها نشان داد که این 9 سازه GS، ES، RR، PC، ER، ERU، MS، SC و RQ 73 درصد از واریانس KC را تبیین کردند. همچنین نتایج نشان داد که بی اعتمادی بین صنعت و دانشگاه اولویت اول موانع تجاری سازی دانش در آموزش عالی کشاورزی است.

    کلیدواژگان: موانع تجاری سازی دانش، آموزش عالی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • ندا شریفی، مریم امیدی*، مریم محمودی صفحات 167-174

    هدف اصلی  این تحقیق توصیفی-همبستگی بررسی عوامل موثر بر خودکارایی زنان روستایی در شهرستان ملارد ایران می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل 23636 نفر از زنان روستایی شهرستان ملارد می باشد که از میان آنان 613 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری تحقیق، پرسشنامه ای ساختارمند بود که روایی آن براساس نظر متخصصان و پایایی آن از طریق آزمون آلفای کرونباخ تایید گردید. تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS  انجام شد. نتایج تحقیق بر اساس ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین عوامل ترویجی-آموزشی، شرکت در فعالیت های تصمیم گیری خانوار، عوامل اجتماعی، پویایی فضایی، عوامل اقتصادی، عوامل مرتبط با عزت نفس و ظرفیت سازگاری با شوک ها و استرس ها با خودکارآمدی زنان روستایی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که رابطه منفی و معناداری بین سن و خودکارآمدی زنان روستایی وجود دارد. تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که عامل اقتصادی (R2 = 0.437)، عامل آموزشی و ترویجی (R2 = 0.507)عزت نفس (R2 = 0.539)و عوامل اجتماعی (R2 = 0.545) مهم ترین متغیرها در پیشگویی متغیر وابسته (خودکارآمدی زنان روستایی) بودند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی زنان روستایی، عزت نفس، پویایی و تحرکات مکانی، ظرفیت مقابله با شوک ها و استرس ها، شهرستان ملارد
  • رضا موحدی *، سارا جلیلیان صفحات 175-188

    پژوهش حاضر با هدف تحیل شایستگی های کارآفرینانه ی مدیران تعاونی های زنان استان همدان انجام شده است. روش انجام تحقیق به صورت پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام پذیرفت. گردآوری داده ها با تکمیل پرسشنامه ها توسط  105 نفر از مدیران تعاونی ها به عنوان نمونه های تحقیق صورت گرفت. روایی پرسشنامه بر اساس نظر کارشناسان و متخصصان امر بررسی و تایید گردید و پایایی نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 94/0= α محاسبه و مورد تایید قرار گرفت. شایستگی های کارآفرینانه مدیران تعاونی های مورد مطالعه در هشت عامل قرار گرفتند. این عوامل عبارت بودند از "داشتن اهداف راهبردی"، "توانایی نظارت و سازماندهی افراد"، "ریسک پذیری"، "توانایی ایجاد انگیزه و اعتماد در افراد"، "برخورداری از نگرش مثبت و انتقادپذیر"، "توانایی شناسایی و درک نیاز مشتریان"، "مهارت در روابط عمومی و کسب و بکارگیری مهارت و انرژی". به منظور بررسی برازش مدل اندازه گیری مربوط به سازه شایستگی های کارآفرینانه مدیران تعاونی های مورد مطالعه، از مدل معادلات ساختاری  با نرم افزار LISREL8.8  استفاده شد. نتایج مدل نشان دهنده برازش مناسب برای هشت سازه ذکر شده در بالا بود. همچنین سه نوع شاخص برازش مدل شامل شاخص نیکویی برازش (85/0PNFI= و90/0CFI=)، شاخص تطبیقی (99/0NNFI= ، 94/0 NFI=) و شاخص های برازش مقتصد (027/0 = RMSEA  و 078/1 =) برازش عالی و مناسب مدل اندازه گیری شایستگی های کارآفرینانه ی مدیران تعاونی های زنان را با داده های مشاهده شده تایید نمودند.

    کلیدواژگان: تعاونیهای زنان روستایی، شایستگیها، زنان کارآفرین، کارآفرینی
  • سعید صحت*، محمدتقی تقوی فرد، رضا سلامی، مجتبی افشاریان صفحات 189-206

    هدف مطالعه ارایه یک مدل مدیریت استعداد در شرکتهای مبتنی بر دانش فعال در حوزه کشاورزی استان گیلان است. این یک مطالعه کاربردی و توصیفی با روش تحقیق ترکیبی است. در بخش کیفی، مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با 30 کارشناس مورد استفاده قرار گرفت و همچنین مبانی نظری و مطالعات پیشین تحقیق برای جمع آوری داده های کیفی مورد استفاده قرار گرفت. برای جمع آوری داده ها در بخش کمی، از روش بررسی استفاده شده است. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه محقق ساخته تهیه گردید. جمعیت هدف 150 نفر از مدیران متوسط، ناظران و معاونان سازمان های مبتنی بر دانش در رشت بود که 108 نفر از آنها به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه ای از این مطالعه انتخاب شدند. اندازه نمونه گیری از طریق جدول کرجسی و مورگان تعیین شد. نرم افزار SPSS19 و نرم افزار هوشمند PLS3 برای تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ابعاد شناسایی شده در زمینه مدیریت استعداد در شرکت های مبتنی بر دانش عبارت بودند از: شناسایی استعدادهای درونی، شناسایی استعداد خارجی، اجتماعی سازی (ایجاد اجتماعی)، توسعه و حفظ استعدادها. دو جزء شناسایی شده برای شناسایی استعدادهای داخلی شامل شناسایی کارکنان با استعداد و انتخاب کارکنان با استعداد است. سه عامل از رهبری تحول گرا، فرهنگ سازمانی و نام تجاری کارفرمایان به عنوان عوامل زمینه ای و موثر در مدیریت استعداد در شرکت های دانش بنیان بخش کشاورزی در شهر رشت شناسایی شده است. سبک رهبری تحول آمیز بیشترین تاثیر را در مدیریت استعداد دارد و برند تجاری کارفرمایان در رتبه بندی بعدی از نظر میزان اثربخشی مدیریت استعداد است.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، شرکت های دانش بنیان، شهر رشت
  • علی سردار شهرکی *، سمیه امای صفحات 207-218

    کمبود آب، به ویژه در ایران و در دوره خشکسالی های اخیر، بر اهمیت دستیابی به یک سیاست عملیاتی بهینه برای مخازن بزرگ اهمیت پیدا کرده است. در دو دهه گذشته، بهینه سازی سالانه مخازن در شرایط کنترل شده و همچنین شرایط آب و هوایی توجه بسیاری از محققان و کارشناسان را به خود جلب کرده است. در این مطالعه، رویکرد جدیدی برای پیش بینی ذخیره مخزن ارایه شده است. الگوریتم رقابت استعماری (ICA) یک رویکرد جدید در زمینه محاسبات تکاملی است که راه حل بهینه را در مشکلات مختلف بهینه سازی محاسبه می کند. این الگوریتم با مدل سازی ریاضی فرآیند تکامل اجتماعی روانشناختی، رویکرد جدیدی را برای حل مشکلات بهینه سازی ریاضی ارایه می دهد و در مقایسه با سایر الگوریتم ها، سرعت مناسب و سرعت همگرایی بالایی را در یافتن پاسخ بهینه دارد. در این تحقیق از الگوریتم رقابتی امپریالیست برای بهینه سازی سالانه مخزن کهیر برای به دست آوردن سیاست های بهینه استفاده شده است. عملکرد هدف از جهت دستیابی به آب در پایین دست نیاز به ایجاد روابط براساس استمرار وجود دارد. عملکرد هدف از جهت دستیابی به آب در پایین دست نیاز به ایجاد روابط براساس استمرار دارد. مقایسه مدل ICA در جمع 100 نشان داد که الگوریتم ICA با میانگین بهترین ارزش تابع هدف 125، 6/114 و 60/85 با تعدادی از ارزیابی های بیشتر تابع هدف برای دستیابی به ظرفیت بالاتر، پاسخ بهینه است. نتایج حاکی از خطای 1/6 درصدی در اجرای الگوریتم ICA بین انبارهای مشاهده شده و پیش بینی شده است. نتایج استفاده از الگوریتم رقابتی امپریالیست برای مسئله بهینه سازی سالانه بیانگر توانایی روش پیشنهادی است.

    کلیدواژگان: عملکرد بهینه الگوریتم، رقابت استعماری، پیش بینی ذخیره‌سازی سد مخزن، سد کهیر
|
  • Seyed Davood Hajimirrahimi *, Majid Valadan Pages 113-133

    The agricultural sector is the centerpiece of Iran's economic development and is capable of turning the nation into an industrial country. But, this requires agriculture to become knowledge-intensive whose prerequisites are the commercialization of technological achievements. The present study was carried out by a survey design to identify the effective constructs underpinning the commercialization system of the agricultural research achievements in Iran. The statistical population was composed of faculty members and instructors of institutes for agricultural research and education (IAREs) in Iran. The sample size was determined as 190 people that were taken by the proportional random sampling technique. The face validity of the research instrument was confirmed by 10 experts of research commercialization, and its reliability was estimated by Cronbach’s alpha. The results showed the involvement of three constructs in the process of the establishment and development of commercialization: i.e. ‘motivational-behavioral’, ‘structural-organizational’, and ‘contextual-environmental’. Different groups of membership in knowledge-intensive firms, membership in scientific associations, and participation in startups were significantly distinctive based on the participants’ opinions about commercialization. The level of knowledge and skills of those involved in the process of commercializing research achievements was found to be lower than average. Also according to the results, the respondents needed to be more familiar with technology transfer topics, teamwork techniques, national and international networking technology,science and technology growth parks and centers, intellectual property issues, and methods of successful commercialization of research achievements.

    Keywords: Agricultural research findings, Iranian agricultural research, technology commercialization
  • Loghman Rshidpour * Pages 135-147

    The present study aimed to explain the barriers of conversion to organic farming in West Azarbaijan Province, Iran. To achieve the goals of the study, data were collected from both certified organic farmers and conventional farmers using a questionnaire and in-depth interviews. The sample population consisted of 400 people out of whom farmers were selected by the cluster sampling method by using Morgan’s table. The research instrument consisted of a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by an expert panel consisting of specialists in agriculture and development and rural development. Cronbach's alpha coefficient was used to measure the reliability of different sections of the questionnaire and its value was determined to be 0.87. The results of factor analysis showed that the barriers of conversion in organic farming can be classified into five main factors; i.e., economic, social, policy support, informational and educational, and natural barriers. They altogether captured 47.8 percent of the variance in barriers.

    Keywords: barriers, Conventional Agriculture, Converting, Organic farming, West Azarbaijan province
  • Masoud Ahmadinejad * Pages 149-166

    The purpose of this study was to analyze knowledge commercialization in agricultural higher education of Khuzestan province. To end it a survey research method was applied. Faculty members of agricultural colleges of Khuzestan province, Iran including Shahid Chamran University, Ramin Agricultural and Natural Resources University, Islamic Azad University are considered as statistical of population of study (N=417). The main instrument of research was questionnaire which validity was determined by a panel of experts and also Cronbach’s Alpha coefficient was used for determining of reliability (α=0.86). Based on regression analysis, effective researchers, effective relationship of university with industry and society, material and spiritual support of knowledge commercialization, government services,  rules and regulation and parks and centers of science and technology development may well explain for 61.4 percent variations (R2=0.614) in level of knowledge commercialization in agricultural higher education. The SEM indicated that the predictive positive effect of external factors (EF) and internal factors (IF) to knowledge commercialization (KC). Also government services (GS), economic stimulus (ES), rules and regulation (RR) and Parks and Centers of science and technology development (PC) have a significant impact on EF. The findings indicated effective researchers (ER), effective relationship of university with industry and society (ERU), material and spiritual support of knowledge commercialization in universities (MS), use of specialized consultants in the field of knowledge commercialization (SC) and research quality (RQ) also have a significant impact on IF. The findings showed that these nine construct (GS, ES, RR, PC, ER, ERU, MS, SC and RQ) determinants accounts for 73 percent of the variance in the KC. The results showed that mistrust between industry and university has first priority of barriers to knowledge commercialization in agricultural higher education.

    Keywords: barriers, Higher Education, knowledge commercialization, structural equation modeling
  • Neda Sharifi, Maryam Omidi *, Maryam Mahmoudi Pages 167-174

    The main purpose of this quantitative research was to determine the effective factors on rural women's self-efficacy in Malard County. The statistical population consisted of all rural women in Malard County (N=23636). The sample size was determined using Cochran's formula (n=613) who were selected through stratified random sampling method .The data for the study were gathered through a structured questionnaire. Content validity of the questionnaire was determined based on inputs by experts in the field and a review of the relevant literature. Cronbach's alpha test was used to assess the reliability of the questionnaire. The data analysis was performed using SPSS v.18. The results of Pearson correlation coefficient showed that there were positive and significant correlation between educational and extension factors, participation in family decision-making , social factors, spatial dynamics, economic factors, self-esteem factors, capacity to deal with shocks and stresses with self-efficacy of rural women . There was also a negative and significant relationship between age and self-efficacy of rural women. Stepwise multiple regression analysis showed that economic factor (R2= 0.437), educational and extension factor (R2= 0.507), self-esteem factor (R2= 0.539) and social factor (R2= 0.545) respectively were the most important contributing factors to the dependent variable (rural women self-efficacy).

    Keywords: Rural women's self-efficacy, self-esteem, Spatial dynamics, Capacity to deal with shocks, stress, Malard County
  • Reza Movahedi *, Sara Jalilian Pages 175-188

    The main purpose of this study was to analyze entrepreneurial competences of rural women’s cooperative managers in Hamedan province. The study used a surveying method with the questionnaire as a main tool. Data gathering was done by a sample of 105 managers. The validity of questionnaire was verified by a panel of expert and its reliability was measured using Cronbach's alpha coefficient (α=0.94). Entrepreneurial competencies of managers were classified in eight factors. These factors were “having strategic goals”, “ability to monitor and organize subordinates”, “risk taking”, “ability to motivate and trust people”, “having a positive attitude and criticism”, “ability to identify and understand the needs of customers”, “public relation ability” and “earn and apply skills and energy”. Structural equations modeling (SEM) by LISREL8.8 software was used for estimating a model for entrepreneurial competences of rural women’s cooperative managers. Results of SEM showed a good fit of model with eight factors described before. Fit indices are placed into three main groups including: Goodness of Fit index, Comparative Fit Index, and Parsimonious Goodness of Fit index. The results showed an excellent fit of selected indices to measure entrepreneurial competencies of rural women’s cooperative managers with observed variables in Hamedan province.

    Keywords: entrepreneurship, Competencies, Female Entrepreneur, Rural Women's Cooperatives
  • Saied Sehhat *, MohammadTaghi Taghavifard, Reza Salami, Mojtaba Afsharian Pages 189-206

    The study aims at providing a model for talent management in active knowledge-based companies in agricultural domain of Guilan Province. This applied and descriptive study with a mixed research method. In the qualitative part, an in-depth semi-structured interview with 30 experts was used and also the theoretical foundations and research background study were applied for qualitative data collection. For collecting data in the quantitative part, the survey study was used. The survey research data were collected through a researcher-made questionnaire. The target population consisted of 150 intermediate managers, supervisors, and deputies of knowledge-based organizations in Rasht, of which 108 participants were selected via purposeful sampling as the sample size of this study. The sampling size was determined via the table of Krejcie and Morgan. SPSS19 software and Smart PLS3 software were used to analysis the data. The results showed that the dimensions identified in the field of talent management in the knowledge-based companies were include: internal talent identification, external talent identification, socialization (making socialized), development and talents retention. Two components identified for internal talent identification include identification of talented employees and the selection of talented employees. Three factors consist of transformational leadership, organizational culture and employer brand have been identified as the underlying and effective factors on talent management in the knowledge-based companies of agriculture section in Rasht city. The transformational leadership style has the greatest impact on the talent management and the employer brand is in next ranking in terms of the effectiveness level on the talent management.

    Keywords: Talent Management, Knowledge-Based Companies, Rasht City
  • Ali Sardar Shahraki *, Somayeh Emami Pages 207-218

    Water scarcity, especially in Iran and during the recent droughts, emphasizes the importance of achieving an optimal operation policy for large dam reservoirs. In the last two decades, the annual optimization of dam reservoirs under the controlled conditions, as well as climatic and real conditions has attracted many researchers and engineers. In this paper, a new approach is proposed to predict the reservoir dam storage. The imperialist competitive algorithm (ICA) is a new approach in the field of evolutionary computation which calculates the optimal solution in different optimization problems. This algorithm, by mathematical modeling of the social-psychological evolution process, provides a new approach for solving mathematical optimization problems, and in comparison with other algorithms, has appropriate speed and high convergence rate in finding an optimal response. In this research, the imperialist competitive algorithm was used for annual optimization of the Kahir reservoir to derive the optimal policies. Objective function downstream water issue needs to establish relationships based on continuity were selected. Comparison of ICA model in population 100 showed that the ICA algorithm with average best objective function value of 125, 114.6 and 85.60 with a number of further evaluations of the objective function to achieve higher capacity is the optimum answer. The results showed a 6.1% error in the implementation of the ICA algorithm between the observed and predicted storages. The results of applying the imperialist competitive algorithm to the annual optimization problem indicate the capability of the proposed method.

    Keywords: Optimal Operation, Imperialist Competitive Algorithm, Prediction of Reservoir Dam Storage, Kahir Dam