فهرست مطالب

مطالعات زن و خانواده - سال هفتم شماره 3 (زمستان 1398)

نشریه مطالعات زن و خانواده
سال هفتم شماره 3 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهره روشنی*، خدیجه برزگر، مریم شاهچراغیان، رقیه سادات مومن صفحات 9-50

    برای اولین بار در ایران رشته مطالعات زنان، در سال 1380 در مقطع کارشناسی ارشد آغاز به کار نمود و پس از گذشت ده سال نیز در 1390 در مقطع دکتری به جذب دانشجو پرداخت. گذشت زمان قابل توجه از تاسیس این رشته و حیات پرفراز و نشیب آن اقتضا می کرد تا وضعیت آن مورد بررسی قرار گیرد. هدف مقاله حاضر بررسی چالش های رشته و راهکارهای رفع آن بوده است و در این راستا با رویکرد کیفی، به جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه با بیست نفر از متخصصان، و سپس تحلیل داده ها با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا و کدگذاری مصاحبه ها پرداخته است. بر اساس یافته ها طراحی غیراصولی رشته، ضعف و نقص برنامه درسی، بازنگری های غیرتخصصی و ناکارآمد، کمبود اساتید متخصص، شرایط نادرست پذیرش دانشجو، ضعف تخصص علمی و کارآمدی فارغ التحصیلان، نبود جایگاه شغلی مناسب برای فارغ التحصیلان، تضاد رویکردی دست اندرکاران، فقر نظریه پردازی، گسست دانشگاه و دولت در مطالعات زنان، ضعف کارآمدی رشته در حل مسایل زنان و تاثیرپذیری همه جانبه رشته از سیاست، از چالش ها بوده که راهکارهای متخصصان برای رفع آن اصلاح ساختار رشته، بازنگری تخصصی برنامه درسی، استفاده از اساتید دغدغه مند و دارای تخصص نظری، تجربی و بومی، اصلاح نحوه پذیرش دانشجو، تقویت بنیان نظری رشته، تقویت ارتباط دانشگاه با نهادهای موثر حوزه زنان و پیوند نحله های مختلف فکری مطالعات زنان است.

    کلیدواژگان: رشته مطالعات زنان، ایران، چالش ها، راهکارها
  • نیره آرین فر، سیمین حسینیان* صفحات 51-82

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی زوج درمانی ره حل مدار- روایتی و زوج درمانی کوتاه مدت خود تنظیمی بر سرزندگی و کنترل عواطف زوجین آشفته بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری، مراجعین مراکز کیمیا، بشارت، تماشا و توحید شهر اصفهان در سال 1396 بودند که به دلیل مشکلات ارتباطی و زناشویی به این مراکز مراجعه کردند. از میان آنها تعداد 24 زوج (48 نفر) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. و سپس به گونه تصادفی تعداد 8 زوج در سه گروه گمارده شدند و زوجین گروه-های آزمایش به صورت زوجی هر هفته در مداخله های جداگانه زوج درمانی راه حل مدار- روایتی(8 جلسه) و زوج درمانی کوتاه مدت خود تنظیمی (8 جلسه) شرکت کردند. داده های آزمودنی ها به وسیله ی مقیاس های کنترل عواطف ویلیامز و چامبلس (1997) و سرزندگی دسی و رایان (1997)، جمع آوری شد. برآیند تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که تفاوت میان گروه ها معنادار است. نتایج آزمون تعقیبی بنفرونی نشان داد که بین گروه های زوج درمانی راه حل مدار- روایتی و کوتاه مدت خود تنظیمی در افزایش سرزندگی و کنترل عواطف زوجین و نیز زیر مقیاس های آن (خشم، عاطفه مثبت، خلق افسرده و اضطراب) تفاوت معنادار وجود ندارد. یافته های پژوهش بیانگر این است که زوج درمانی راه حل مدار- روایتی و کوتاه مدت خودتنظیمی هر دو در افزایش سرزندگی و کنترل عواطف زوجین آشفته کارساز می باشند.

    کلیدواژگان: زوج درمانی راه حل مدار- روایتی، زوج درمانی کوتاه مدت خودتنظیمی، سرزندگی، کنترل عواطف
  • غفار بهارلو، کورش محمدی*، رضا فلاح چای، موسی جاودان صفحات 83-107

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی زوج درمانی مثبت گرا و زوج درمانی رفتاری تلفیقی بر سازگاری زناشویی بود. پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با "پیش آزمون- پس آزمون - پیگیری" با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره در استان چهارمحال و بختیاری در سال 1396 بودند. نمونه شامل 30 زوج (60 نفر) با رعایت شرایط ورود به پژوهش با روش در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی به گروه های آزمایش(40N=) و گروه گواه(20N=) گمارده شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه سازگاری زوجی اصلاح شده (RDAS) بود و آزمون آماری تحلیل کواریانس برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها نشان داد هر دو روش زوج درمانی بر سازگاری زناشویی اثرگذار بودند و در مرحله پیگیری نیز تاثیر هر دو روش ماندگار بود؛ همچنین نتایج نشان داد که در مراحل پس آزمون و پیگیری دو روش درمانی از نظر میزان اثرگذاری بر سازگاری زناشویی تفاوت معناداری نداشتند. بنابراین با توجه به اثربخشی هر دو روش زوج درمانی مثبت گرا و زوج درمانی رفتاری تلفیقی، می توان از این دو روش جهت بهبود سازگاری زناشویی زوجین، استفاده کرد. با این حال به خاطر کمبود پژوهش در زمینه زوج درمانی مثبت گرا و جدید بودن این روش، پژوهش های بیشتری در این حوزه باید انجام شود.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، مثبت نگر، تلفیقی، رفتاری، سازگاری زناشویی
  • حمید رضائیان*، بهاره توتونچی صفحات 109-128

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی هویت دینی فرزندان از طریق متغیرهای الگوهای ارتباطی خانواده ،دینداری والدین وگرایش به تفکر انتقادی نوجوان انجام شده است. روش پژوهش توصیفی و به لحاظ رابطه بین متغیرها از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر سال اول و دوم دبیرستانهای دولتی شهر قم است.نمونه شامل 447 نفر از دانش آموزان رشته های علوم انسانی، ریاضی و تجربی است که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای چند مرحله ای انتخاب شدند.جهت جمع اوری داده ها از پرسشنامه مذهبی بودن والدین (گرنکوییست،1998) ، الگوهای ارتباطی خانواده ، (ریچی وفیتزپاتریک،1990) ،گرایش به تفکر انتقادی(ریکتس،2003) وهویت دینی(لطف آبادی،1381)استفاده شد.برای تجزیه و تحلیل دادها از همبستگی پیرسون وتحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که به ترتیب متغیرهای دینداری پدر ، بعد خلاقیت از تفکر انتقادی نوجوان ،نگرش مذهبی مادر وجهت گیری گفت شنود از الگوی ارتباطی خانواده توان پیش بینی هویت دینی فرزندان را دارد.سایر متغیرها شامل بعد کمال وتعهد از متغیر تفکر انتقادی وبعد جهت گیری همنوایی وارد معادله نگردید.

    کلیدواژگان: هویت دینی، الگوهای ارتباطی والدین، دینداری والدین، تفکر انتقادی، نوجوانان
  • علی حسینائی*، محمد کاویانی صفحات 129-151

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی طلاق عاطفی بر اساس سبک های تصمیم گیری و ساختار قدرت در خانواده در زنان شاغل شهر شاهرود می باشد. در این پژوهش توصیفی- همبستگی، کلیه زنان شاغل شهر شاهرود به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند که از میان آن ها با استفاده از جدول مورگان و نیز به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، تعداد 384 نفر به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شدند. جهت جمع آوری داده ها نیز از پرسشنامه های استاندارد سبک های تصمیم گیری اسکات و بروس (1995)، ساختار قدرت مهدوی و صبوری خسروشاهی (1382) و همچنین طلاق عاطفی گاتمن (1995) بهره برده شد. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، داده های خام با استفاده از آزمون های آماری همبستگی و رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که از میان ابعاد مختلف سبک های تصمیم گیری، سبک های تصمیم گیری شهودی و عقلانی، از مهم ترین پیش بینی کننده های طلاق عاطفی می باشند و ضریب بتا برای سبک های تصمیم گیری آنی، اجتنابی، شهودی و وابستگی مثبت، اما برای سبک تصمیم گیری عقلانی منفی می باشد. همچنین، هر سه بعد «شیوه اعمال قدرت»، «ساخت روابط قدرت» و «حوزه ها و قلمرو اعمال قدرت» توانایی پیش بینی طلاق عاطفی را دارند. با توجه به اینکه سبک های تصمیم گیری و ساختار قدرت در خانواده، طلاق عاطفی را پیش بینی می کنند، می توان با بهبود وضعیت تصمیم گیری و اصلاح ساختار قدرت در خانواده به کاهش طلاق عاطفی در زنان شاغل شهر شاهرود کمک کرد.

    کلیدواژگان: سبک های تصمیم گیری، ساختار قدرت، طلاق عاطفی
  • محسن صفاریان، علی مرادی* صفحات 153-192

    عاملیت سازه ای متشکل از رشد سه حوزه شرایط اقتصادی و سایر تصمیم گیری ها نسبت به خانواده و خصوصا مردان، آزادی جابجایی در فضاهای عمومی و بیان دیدگاه های فرد نسبت به برابری نقش ها نسبت به مردان را شامل می شود. علیرغم مفروضات گسترده نسبت به توانمندسازی و عاملیت زنان در ایران، پژوهش های جامعه شناسی نسبت به این سازه ها در سطح محدودی قرار دارند. هدف این مطالعه شناخت عوامل اقتصادی اجتماعی مرتبط با عاملیت زنان در جامعه با تاکید بر شهر کرمانشاه می باشد. این مطالعه با روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه محقق ساخته بر روی 400 نفر از زنان شوهردار شهر کرمانشاه انجام گرفت. جهت برآورد پایایی ابزار پژوهش از آلفای کرونباخ و برای روایی از اعتبار صوری، هم چنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های مقایسه میانگین ها و ضرایب همبستگی استفاده به عمل آمد. جهت آزمون مدل تجربی پژوهش از رگرسیون چند متغیره استفاده به عمل آمد. نتایج حاصل از آن نشان می دهد که متغیرهایی مثل سن (26/0=r)، میزان عزت نفس (177/0 =r)، میزان استفاده از رسانه های جمعی (33/0 =r)، وضعیت شغلی همسر (13/5 =f)، محل تولد (512/5 =f)، نگرش به فرزندآوری (25/0- =r) و محرومیت نسبی (19/0- =r) بر روی عاملیت زنان تاثیر معناداری دارد. لازم به ذکر است که عاملیت زنان می تواند منجر به توانمندی، میزان قدرت و انتخاب سبک مناسب زندگی و افزایش سرمایه فرهنگی زنان در جامعه منجر گردد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی زنان، عاملیت زنان، قدرت تصمیم گیری، استقلال و آزادی
  • ریحانه شیخان، محمدعلی سپهوندی*، فیروزه غضنفری صفحات 193-209

    سرطان سینه عامل اصلی مرگ ناشی از سرطان در زنان است. غربالگری ماموگرافی می تواند در پیشگیری و تشخیص زودهنگام سرطان سینه کمک کند. در افزایش نرخ انجام غربالگری ماموگرافی متغیرهای متعددی دخیل هستند از این رو هدف از پژوهش حاضر تغییر نگرش، هنجار ذهنی، کنترل رفتاری ادراک شده و سازه خودکارآمدی ماموگرافی به منظور ایجاد قصد و رفتار غربالگری ماموگرافی با استفاده از یک برنامه مداخله ایی در میان زنان بود. از میان 300 زن در بازه سنی 40 تا 60 که به مرکز بهداشت ناحیه 1 و 2 شهر اراک مراجعه داشتند بر اساس نمره دریافتی در پرسشنامه های تیوری رفتار برنامه ریزی شده و خودکارآمدی ماموگرافی، 30 زن انتخاب شدند و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم گردیدند. گروه ازمایش 3 جلسه آموزشی دریافت کرد (هر جلسه 60 دقیقه). در اخر پس آزمون برای دو گروه اجرا شد و شرکت کنندگان طی دو ماه از لحاظ انجام ماموگرافی پیگیری شدند. مطابق با نتایج بعد از مداخله، تغییرات معناداری در گروه آزمایش در خودکارآمدی ماموگرافی، نگرش، هنجار ذهنی، کنترل رفتاری ادراک شده، قصد و رفتار غربالگری ماموگرافی به دست آمد. همچنین گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل تغییر معناداری در نمرات متغیرها نشان داد. به طور کلی پژوهشگران می توانند سازه خودکارآمدی ماموگرافی را در کنار مدل تیوری رفتار برنامه ریزی شده به همراه متغیرهای دموگرافیک به منظور ارتقای رفتارهای مربوط به سلامتی به کار ببرند.

    کلیدواژگان: تئوری رفتار برنامه ریزی شده، خودکارآمدی ماموگرافی، مداخله آموزشی، غربالگری ماموگرافی
|
  • Shohre Rowshani *, Khadije Barzegar, Maryam Shahcheraghian Pages 9-50

    Women's studies degree has been established in Iran as a master degree in 1380, after ten years Ph.d program was approved. The ups and downs of academic process of women's studies was required to examine its scientific status. In this regard, this paper attempts to discover the challenges and approaches of women's studies by a qualitative method and interviewing twenty experts. At next step, we analyze the data through content analysis techniques and coding all interviews. Our findings indicate that some of the challenges are as follow: unstructured academic discipline, curriculum problems and defects, non-expert and inefficient reviews, lack of qualified professors, incorrect admission, lack of scientific expertise and graduates' efficiency, lack of suitable jobs for graduates, opposite Approaches, lack of theorizing, dissemination of university-government interaction in women's studies, the inefficiency of the field in providing solutions for women's issues and its full impact from politics. The experts had some suggestions on approaches and solutions, some of them are: Specialized review of the curriculum, improve the academic structure of discipline, experienced professors, systematic admission process, interaction between university and effective institutions on women's issues and link between different intellectual schools in women studies.

    Keywords: women studies, Iran, challenges, solutions
  • Nayere Arianfar, Simin Hoseinian * Pages 51-82

    The purpose of this research was to examine the efficacy of solution- focused narrative couple therpay and brief self- regulation couple therapy on liveliness and affectons control of couples. The research method was uasi-experimental with Pretest , Posttest and cotrol group. The statistical society consisted of the clients of the centers: kimia, besharat, tamasha and tohid of Isfahan city in 1396 who referred to these centers due to communication and marital problems. Among them, 24 couples (48 persons) were selected through available sampling from among couples. Then, 8 couples (16 persons) were randomly assigned to three groups and the couples of the experimental groups were paired separatly every week solution focused- narrative couple therpay (8 weeks) and brief self- regulation couple therapy (8weeks).). The subjects' data were collected by the scales of affections control of Williams & Chambles (1997) and liveliness of Deci & Ryan (1997). Results of covariance analysis indicated that the differences among the groups were significant. Results of BENFERONY follow-up test indicated that there is not a significant difference betwen the solution-focused narrative couple therapy and the brief self- regulation couple therapy to increase the liveliness and affections control of couples and its sub-scales (anger, positive affection, depressed mood and anxiety). The results indicated that the solution- focused narrative couple therapy and the brief self- regulation couple therapy were effective in increasing of liveliness and affections control of couples.

    Keywords: solution- focused narrative couple therapy, brief self- regulation couple therapy, liveliness, affections control
  • Ghafar Baharloo, Korosh Mohammadi *, Reza Fallahchai, Mosa Javdan Pages 83-107

    The purpose of this review is to compare the differential effectiveness of the positive couple therapy and the integrative behavioral couple therapy on marital adjustment. This was a semi-experimental study with pretest, post-test, and follow-up assessments. The statistical population included all couples referring to counseling centers in Chaharmahal and Bakhtiari province in 1396. A total of 30 couples (60 individuals) were selected using convenience sampling method considering inclusion criteria; they were then randomly assigned into experimentals (N = 40) and control (N = 20) groups. The research tools were Revised Dyadic Adjustment Scale (RDAS). Data were analyzed using analysis of covariance. The findings showed that both methods of couple therapy had been effective on marital adjustment and also in the follow-up phase. The results showed that in the post-test and follow up stages, there were no significant differences between the effects of these two therapeutic methods in marital adjustment. Therefore, considering the effectiveness of both positive couple therapy and integrated behavioral couple therapy, these two methods can be used to improve marital adjustment of couples. However, due to the lack of research on positive couple therapy and the novelty of this method more research is needed in this topic.

    Keywords: couple therapy, positive, integrative, Behavioral, Marital Adjustment
  • Hamid Rezaeian *, Bahareh Tutunchi Pages 109-128

    The purpose of this study was to investigate the relationship between family communication patterns, parental religiosity and tendency to cognitive thinking in children. The statistical population of the first and second grade girls was high school students in Qom. The sample included 447 students of humanities, mathematics and experimental, which were selected by available sampling method. The research method is descriptive and in terms of the relationship between variables is a correlation type. For collecting data, the Parental Religious Questionnaire (Grankvist 1998), Family Communication Patterns (Richie Fitzpatrick, 1990), Critical Thinking (Rickets, 2003), and Religious Humor (Lotf Abadi, 2002) were used .Pearson correlation analysis and stepwise regression were used to analyze the data.The results showed that the variables of parenting religiosity, the dimension of creativity from critical thinking and conservation orientation, has the potential of predicting the religious identity of adolescence. Other variables include the dimension of perfection and commitment of the critical thinking variable and the dimension of the alignment orientation no entered into the equation .

    Keywords: religious identity, parental communication patterns, parental religiosity, Critical thinking
  • Ali Hosseinaei *, Mohamad Kaviani Pages 129-151

    The aim of current study was predicting emotional divorce based on decision- making styles and power structure of the family among employed women of the Shahrood city. In this descriptive-correlational study, all employed women in Shahrood city were considered as statistical population and among them 384 people were considered as statistical sample using Morgan table and also multi-stage sampling. Data were collected using standard questionnaires of decision making styles of Scott and Bruce (1995), Power Structure of Mahdavi and Khosroshahi (2003), as well as Gottman's emotional divorce (1995). After collecting questionnaires, data was analyzed using correlation and regression tests. The results of this study showed that The results of this study showed that the beta coefficient for immediate, avoidance, intuitive and dependent decision making styles is positive, but negative for rational decision making style. Also, the outcomes revealed that among the various dimensions of decision making styles, intuitive and rational decision-making styles are one of the most important predictors of emotional divorce. It was also founded that there is a meaningful relationship between the subsystems of power structure and emotional divorce, and all three dimensions of "method of exercising power", "building power relations" and "domains and scope of power" have ability of predicting emotional divorce. Considering the high average score in emotional divorce, appropriate measures are needed to reduce the effects and symptoms of emotional divorce to improving the marital relationships of employed women in Shahrood

    Keywords: decision- making styles, power Structure, emotional divorce
  • Mohsen Safarian, Ali Moradi * Pages 153-192

    Agency is multifunctional instruments include the growth of three areas of economic conditions and other decisions about the family, especially men, the freedom of movement in public spaces and the expression of individual views about the equality of roles towards men. Despite broad assumptions about the empowerment and empowerment of women in Iran, sociological research is limited to these structures. The purpose of this study was to identify factors related to the agency of women in the community with emphasis on the city of Kermanshah. This study was conducted by survey method and a researcher-made questionnaire on 400 married women in Kermanshah. In order to estimate the reliability of the research tool, Cronbach's alpha, and for the validity of face validity, also used for analyzing the data, the means of comparison tests and correlation coefficients were used. To test the experimental model, multiple regression was used. The results show that variables such as age (r = 0.26), self-esteem (r = 0.177), mass media use (0.33) = r), place of birth (f = 512.5), attitude toward childbirth (r = -0.25), and relative deprivation (R = -0.19) has a significant effect on women's agency. It should be noted that women's empowerment can lead to empowerment, the amount of power, and the choice of a suitable lifestyle and increase the cultural capital of women in society.

    Keywords: empowerment of women, women's agency, decision-making power, independence, freedom
  • Reyhane Sheykhan, Mohammadali Sepahvandi *, Firoozeh Ghazanfari Pages 193-209

    Breast cancer stands as the leading cause of cancer related mortality in women. Mammography screening can improve prevention and early detection of breast cancer. increasing of rates of mammography screening includes different variables. So the purpose of This article changing Attitude, Subjective Norm, Perceived Behavioral Control, and mammography self-efficacy construct in order to increase intention and behavior of screening mammogram by an educational intervention in women. Among the women referred to the health centers of 1 and 2 areas in Arak, 300 women (40 – 60 year old) answered Mammography Self-Efficacy Scale and planned behavior theory questioner. Then 30 women were selected and divided into two groups of experimental and control. Experimental group received 3 sessions of training (60 minute in per session). then post test had performed for two groups and participants were followed up for mammography in two months. After the intervention, significant changes were detected in the intervention group in Mammography Self-Efficacy, attitude, Subjective norm, perceived behavioral control, intention and behavior of mammography during the time and experimental group compared to the control group showed significant difference in the scores of variables. Researchers may want to include self-efficacy mammography in addition to the TPB and other demographic characteristics in future applications to improvement health behavior.

    Keywords: planned behavior theory, Mammography Self-Efficacy, Educational Intervention, Mammography screening