فهرست مطالب

دانش پیشگیری و مدیریت بحران - سال دهم شماره 2 (پیاپی 36، تابستان 1399)

فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران
سال دهم شماره 2 (پیاپی 36، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرشته اصلانی، سعیده اسدی*، علی شرقی، یاشل کاکاوند صفحات 115-125
    زمینه و هدف

    تاب آوری در برابر سانحه، مفهومی پیچیده و دارای ابعاد متعدد است که جنبه های اجتماعی-روانی آن در ارتباط با بازسازی کالبدی، ابعاد نامشخص بیشتری می یابد. از آنجا که یکی از مهم ترین تاثیرات سانحه، پیامدهای اجتماعی-روانی است که سبب اختلالاتی در زندگی فردی و جمعی بازماندگان می گردد، مقاله حاضر به بررسی تاثیر ابعاد مختلف بازسازی محلات و ارتباط آن با التیام یا کاهش این پیامدها پس از زلزله، می پردازد.

    روش

    برای ارزیابی، محله خواجه مراد پس از زلزله بم، به عنوان مورد مطالعاتی انتخاب شد. فرضیات تحقیق، شامل یک فرضیه اصلی و سه فرضیه فرعی، با رویکرد کمی و از طریق تدوین پرسش نامه  در دو بخش ارزیابی ابعاد مختلف بازسازی محله و پرسشنامه استاندارد اختلال استرس پس از سانحه و پیامدهای اجتماعی ناشی از آن، مورد سنجش قرار گرفته اند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصل از تحلیل ها، بین ابعاد مختلف بازسازی محله و پیامدهای اجتماعی-روانی ناشی از زلزله، رابطه معنادار و معکوس وجود دارد. بنابراین با افزایش کیفیت و تاب آوری بازسازی کالبدی، پیامدهای اجتماعی-روانی پس از زلزله نیز کاهش می یابند. همچنین بر اساس یافته های حاصل از فرضیات فرعی،کیفیت بازسازی کالبدی محیط مسکونی و مناظر طبیعی و خاطرات جمعی نیز با پیامدهای اجتماعی-روانی سانحه رابطه معنادار و معکوس دارند. در مقابل، این رابطه در بازسازی خدمات عمومی و زیرساختهای محله، در مورد مطالعاتی دیده نشد.

    نتیجه گیری

    در التیام یا کاهش پیامدهای اجتماعی-روانی سانحه، مقیاس بازسازی محله سطح تاثیر متفاوتی بر بازماندگان دارد. همچنین مولفه های ملموس در این مقیاس ها دارای تاثیر متفاوتی از مولفه های ناملموس اند. مشخص شد، تاب آوری اجتماعی-روانی جوامع با تاب آور سازی مسکن، محله و مناظر جمعی و اکولوژیکی در ارتباطی مستقیم می باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، بازسازی محله، پیامدهای اجتماعی- روانی سانحه، زلزله 1382 بم
  • امید مهدیه* صفحات 126-141
    پیش زمینه و هدف

    شرایط محیطی متغیر امروزی، کشورها و سازمان ها را از مواجهه با بحران های مختلف ناگزیر ساخته است. در نتیجه، شناسایی عوامل موثر بر موفقیت اقدامات مدیریت بحران می تواند مفید واقع شود. از جمله عواملی که می تواند موفقیت در عملکرد بحران را تحت تاثیر قرار دهد، مشارکت مردمی است که در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش

    تحقیق حاضر به صورت کاربردی و در قالب روش توصیفی (پیمایشی) انجام شده است. جامعه آماری از دانشجویان و کارکنان دانشگاه زنجان و کاربران شبکه های اجتماعی مرتبط با آنها تشکیل شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد که روایی و پایایی آن به ترتیب با استفاده از روایی محتوا و آزمون آلفای کرونباخ تایید شد. پرسشنامه ها بصورت الکترونیکی توزیع گردید و در نهایت 295 پرسشنامه در تحلیل ها مورد استفاده قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار آموس استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد همبستگی معنی داری بین مشارکت مردمی و عملکرد مدیریت بحران وجود دارد. همچنین مشارکت مردمی تاثیر مثبت و مستقیمی بر عملکرد مدیریت بحران دارد. به علاوه، تاثیر مشارکت نظری بر مشارکت عملی معنی دار بود. همچنین تاثیر عملکرد قبل از بحران بر عملکرد بعد از بحران نیز معنی دار بود. تاثیر مشارکت نظری بر هیچ یک از ابعاد عملکرد مدیریت بحران معنی دار نبود. به علاوه، مشارکت عملی تاثیر معنی داری بر عملکرد بعد از بحران داشت.

    نتیجه گیری

    یکی از مهمترین عواملی که می تواند به موفقیت اقدامات مدیریت بحران کمک کند، مشارکت مردمی می باشد. با استفاده از اطلاع رسانی و آگاه سازی از طریق رسانه های جمعی و اجتماعی می توان بر مشارکت نظری و عملی مردم تاثیر گذاشت. با انجام اقدامات قبل از وقوع بحران (اطلاع رسانی و آمادگی) می توان عملکرد بعد از وقع بحران را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: بحران، مشارکت مردمی، مشارکت نظری، مشارکت عملی، عملکرد مدیریت بحران
  • صدف عزت پور*، مبین قادری صفحات 142-151
    پیش زمینه و هدف

    فضاهای آموزشی با توجه به تعداد بالای کاربران، قدمت زیاد و ناپایداری سازه ای، از آسیبپذیری بالایی در برابر زلزله و آتشسوزی برخوردار است. در میان فضاهای آموزشی، دانشگاه ها به دلیل وجود تعداد بالای کاربران و همچنین اسناد و مطالعات منحصر به فرد در هنگام مواجهه با خطر، در معرض آسیب های مهمی قرار دارند. نابسامانی غیر سازهای و نیز کمبود آگاهی اساتید، دانشجویان و کارکنان دانشگاه ها از شرایط بحرانی و نحوه واکنش صحیح در برابر بحران، از دیگر عواملی هستند که نشان از اهمیت موضوع دارند. در این پژوهش به منظور تقلیل آسیبپذیری در برابر خطر زلزله و آتش سوزی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی  به عنوان نمونه موردی انتخاب شده است.

    روش

    روش بکار رفته توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایشی می باشد. در این راستا از روش های آماری، توصیفی و استنباطی بهره گرفته شده است. جهت دستیابی و شناسایی راهکارهای اجرایی و برنامه ریزی آسیب شناسی به جمع آوری اطلاعات کتابخانه ایی و اینترنتی و برای جمع آوری داده  ها از مشاهده میدانی و تصویر برداری و بررسی نقشه ها و توزیع پرسشنامه بین دانشجویان، اساتید و کارمندان دانشکده بهره گرفته شده است. جهت شناسایی میزان آگاهی مسیولین و مدیران در رابطه با مدیریت بحران در دانشکده و جمع آوری اطلاعات از ایشان مصاحبه انجام گرفت.

    یافته ها

    براساس یافته های حاصل از اطلاعات کتابخانه ایی، مشاهدات، پرسشنامه ها و مصاحبه ها، خطرات احتمالی در ابعاد تشکیلاتی و غیر سازه ای شناسایی و پیش بینی شد و بر این اساس سیستم فرماندهی سانحه طراحی شده و تمهیداتی جهت کاهش خطر و نیز پیشنهاداتی برای آمادگی در مقابل سانحه ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    براساس مطالعات انجام شده، جهت کاهش آسیب پذیری دانشکده ی مورد مطالعه اقدام هایی از جمله برگزاری مانور و کلاس های آموزشی، تهیه بروشور، تهیه و نصب نقشه های خروج اضطراری جهت افزایش خوانایی پلان، سازماندهی سامانه ی فرماندهی سانحه، چیدمان مناسب مبلمان، استفاده از ویندو فیلم روی شیشه ها و جابه جایی بوفه ی مقابل در خروجی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: زلزله، کاهش آسیب پذیری، کردستان، مدیریت بحران، آگاهی بخشی، مقاوم سازی غیرسازه ای
  • زینب کرکه آبادی*، سید مرتضی میرنژاد صفحات 152-162
    پیش زمینه و هدف

    بافت فرسوده شهری، کل یا آن بخشی از فضای شهری است که نظام زیستی آن، هم از حیث ساخت و هم از حیث کارکرد اجزای حیاتی خود، دچار اختلال و ناکار آمدی شده است. در این پژوهش سعی بر آن شد تا با آشنایی در خصوص بافت فرسوده و میزان آسیب پذیری در برخورد با حوادث غیر مترقبه، مواردی مطرح و پس از شناسایی عوامل به بررسی آن جهت کاهش میزان آسیب وارده پرداخت. به همین منظور با مطالعات میدانی به عمل آمده و استفاده از تجربیات گذشته و همچنین تهیه و توزیع پاسخنامه بین دست اندرکاران امر مدیریت سوانح، اقدام به سنجش راهبردهای کنونی چرخه مدیریت بحران گردید تا با تجزیه و تحلیل آنها راهکارهای مناسب اتخاذ گردد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع  تحقیق، کاربردی و از نظر روش تحقیق توصیفی-آماری می باشد. جامعه آماری مورد پژوهش 60 نفر از دست اندرکاران و کارشناسان خبره امر مدیریت بحران، دستگاه ها، ارگان های خدماتی و امدادرسان در سوانح و حوادث از قبیل مدیریت بحران، آتش نشانی و خدمات ایمنی می باشد.

    یافته ها

    هر یک از  عوامل موثر در آسیب پذیری بافت های فرسوده یعنی شبکه معابر، مسکن، فضای سبز، مراکز درمانی و امدادی، پل ها و زیرگذرها، شبکه های برق، آب، گاز و مخابرات، از یک توزیع نرمال برخوردار هستند، زیرا (05/0 =α<sig< span="">) می باشد.

    نتیجه گیری

    بررسی ها نشان داد که هر یک از عوامل فوق الذکر در آسیب پذیری بافت فرسوده موثر می باشند و در تجزیه و تحلیل ترتیب اثرگذاری نشان داده که تاثیرگذاری هر یک از عوامل موثر در آسیب پذیری بافت فرسوده، متفاوت است. بنابراین، در رتبه بندی عوامل موثر در آسیب پذیری مسکن (بامیانگین رتبه ای: 57/4) بالاترین و فضای سبز (بامیانگین رتبه ای: 32/2) پایین ترین اولویت را دارا می باشند. </sig<>

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، بافت فرسوده، آسیب پذیری بافت فرسوده، شهر فریدونکنار
  • یوسف محمدی فر*، محسن اعظمی، پریا فیض اقایی صفحات 163-176
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت مدیریت بحران در سوانح گسترده طبیعی به دلیل دامنه گسترده تاثیرات و خسارت های بالقوه احتمالی آن، مقاله پیش رو به ارایه مدلی بومی برای مدیریت بحران در سوانح گسترده طبیعی می پردازد.

    روش

    روش مورد استفاده در این پژوهش، داده بنیاد است و برای طراحی مدل، 18 مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند با نمونه ای متشکل از خبرگان دانشگاهی، کارشناسان و مدیران حوزه مدیریت بحران در استانداری، هلال احمر و همچنین سازمان های مردم نهاد که به صورت مستقیم و غیرمستقیم با بحران پیش آمده زلزله اخیر کرمانشاه درگیر بودند، صورت پذیرفت.

    یافته ها

    به صورت خلاصه نتایج این مطالعه نشان داد که: توجه به حجم و گستردگی خسارات جانی و مالی، نیاز به سازمان دهی مناسب، ضرورت تسریع در امداد، ضرورت هماهنگی بین نیروهای مردمی و نهادهای دولتی و نیاز به نظارت، کنترل و حفظ نظم عمومی؛ مجموعا پدیده محوری مدل یعنی "مدیریت بحران وقایع گسترده طبیعی " را ایجاب می کند؛ این پدیده متاثر از فرهنگ، زیرساخت ها و تاسیسات عمومی خاص آن منطقه بوده و عواملی چون نیروی انسانی آموزش دیده، تجهیزات و امکانات تخصصی بحران، بودجه، رسانه های اجتماعی در شکل گیری آن مداخله می کنند.

    نتیجه گیری

    اجرای راهبردهایی مانند بهبود تغییرات ساختاری در سازمان های متصدی، اعتمادسازی، مقاوم سازی تاسیسات، برنامه ریزی، تخصیص وظایف و هماهنگی بین نهادی، بهبود نظام مدیریت اطلاعات و ارتباطات زلزله، ذخیره سازی تدارکات و کمک های اولیه و آموزش و فرهنگ سازی می تواند موجب کاهش خسارات مالی و جانی در زمان بحران شود. در پایان پژوهش نیز به ارایه راهکارهایی در جهت بهبود مدیریت بحران در این گونه سوانح پرداخته شد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، نظریه بنیانی، وقایع گسترده طبیعی، زلزله کرمانشاه
  • تورج دانا*، بهاره لله آهی زاده، امیرهومن حمصی، حسین آقامحمدی صفحات 177-186
    زمینه و هدف

    هدف از نگارش مقاله حاضر بررسی میزان آسیب پذیری نواحی منطقه هشت شهرداری تهران می باشد. در این پژوهش شاخص های فاصله از گسل، شتاب بیشینه ی زمین، نفوذپذیری خاک، زمین لغزش، روانگرایی، تراکم جمعیت، کاربری اراضی، مساحت طبقه همکف، نوع مصالح ساختمانی و قدمت ساختمان ها مورد شناسایی، بررسی، آنالیز آماری و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    روش

    در این مطالعه با استفاده از نرم افزار10 ARCGIS10 اطلاعات شاخص های تحقیق استخراج گشته و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و به کارگیری نرم افزار Expert choice11، نسبت به وزن دهی شاخص ها از نظر آسیب پذیری، پرداخته شده است. در نهایت ناحیه آسیب پذیر تعیین شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد، شاخص های فاصله از گسل و تراکم جمعیت دارای، بیشترین ضریب اهمیت هستند و بیشترین تفاوت در شاخص تراکم جمعیت در نواحی منطقه هشت بود. زیرشاخص تراکم جمعیت در ناحیه سه با درصد 92/59، اختلاف بسیار زیادی با دو ناحیه دیگر دارد.

    نتیجه گیری

    در انتها نقشه آسیب پذیری نشان می دهد که ناحیه3 آسیب پذیرترین ناحیه است و قسمت عمده ی بافت های فرسوده در این ناحیه وجود دارد. از نظر آسیب پذیری ناحیه3 با ضریب اهمیت 39/51 در رتبه ی اول، ناحیه1 با ضریب اهمیت 19/27 در رتبه ی دوم و ناحیه2 با ضریب اهمیت 42/21 در رتبه سوم قرار دارد.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، زلزله، پرسشنامه AHP، گسل
  • حسام عقبایی*، غلامرضا نبی بیدهندی، امیر محمودزاده صفحات 187-199
    زمینه و هدف

    سکونتگاه های غیررسمی، سکونتگاه های خودرو و خود انگیخته با حداقل و ناچیزترین امکانات هستند که با وضعیتی اسف بار در گوشه و کنار شهرها شکل گرفته اند و به روند گسترش روزافزون خود ادامه می دهند. قطعا یکی از وجوه بارز این وضعیت اسف بار، کالبد نامناسب و فقر اجتماعی و اقتصادی ساکنان این سکونتگاه ها است. لذا جهت تعدیل وضعیت نامناسب و توانمندسازی این مناطق، آگاهی از وضعیت گذشته و حال این سکونتگاه ها یکی از ضروریات است. این تحقیق با این هدف به بررسی شاخص های  کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی سکونتگاه های غیررسمی کلانشهر تهران پرداخته است.

    روش

    روش تحقیق در این بررسی مبتنی بر روش توصیفی-تحلیلی است. در گردآوری داده ها و اطلاعات، از مطالعات کتابخانه ای-اسنادی و میدانی استفاده شده است. در تحلیل داده ها از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی بهره گیری شده است. جامعه آماری پژوهش شامل ساکنین 6 سکونتگاه غیررسمی واقع در حاشیه کلان شهر تهران می باشد.

    یافته ها

    شاخص اقتصادی سکونتگاه های غیررسمی تهران با 99 درصد اطمینان از نقطه نظر قوت(با میانگین97/3) بالا تر از حدمتوسط و فرصت(با میانگین15/2) پایین تر از حدمتوسط می باشد. همچنین شاخص اقتصادی سکونتگاه های غیررسمی از نقطه نظر ضعف(با میانگین 50/4) و تهدید(با میانگین 58/4) با 99 درصد اطمینان بالاتر از حدمتوسط می باشد.

    نتیجه گیری

    در تعیین استراتژی های مربوط به مدیریت بحران سکونتگاه ها، عوامل درونی و بیرونی شاخص اجتماعی، تهدیدات و نقاط قوت و ضعف شاخص محیط زیستی، عوامل بیرونی (فرصت و تهدید) و نقاط ضعف شاخص اقتصادی، باید در اولویت قرار گیرد. بنابراین به منظور مدیریت بحران سکونتگاه های غیررسمی شهر تهران این استراتژی ها پیشنهاد می گردد: عدم تمرکز برنامه ها و احیاء دوباره برنامه ریزی مشارکتی ساکنان هماهنگ با سنن و فرهنگ، بکارگیری تیم های تخصصی متشکل از متخصصان برنامه ریز محیط زیست، کارشناسان جامعه شناسی و اقتصادی و با تجربه برای ساماندهی محله، تامین امنیت و به رسمیت شناختن حق سکونت برای ساکنان، پژوهش در خصوص نوآوری برای اصلاح باز زنده سازی محله و برخی سکونتگاه ها، تدوین ضوابط و مقررات شهری و ساختمانی متناسب با کم درآمدها، برقرای امنیت ساکنین، استفاده بهینه از فضاهای خالی درون بافت، افزایش خدمات آموزشی و فنی در محله های این سکونتگاه ها.

    کلیدواژگان: اسکان غیر رسمی، حاشیه نشینی، کلانشهر تهران، SWOT
|
  • Fereshteh Aslani, Saeedeh Asadi*, Ali Sharghi, Yashel Kakavand Pages 115-125
    Introduction

    Disaster resilience is a complex and multi-dimensional concept whose psychosocial aspects become more uncertain in relation to physical reconstruction. Since one of the most important effects of a disaster is the psychosocial consequences that lead to disruptions in the survivors' individual and collective lives, this article investigates the impact of different aspects of neighborhood reconstruction and its relationship with the traumatic socio-psychological consequences after the earthquake.

    Methodology

    For evaluation, Khajeh Murad Neighborhood after the 2003 Bam Earthquake was selected as the case study. The research hypotheses, including one main hypothesis and three sub-hypotheses, were measured by a quantitative approach through the formulation of a two-part questionnaire assessing different aspects of neighborhood reconstruction and the standard questionnaire of post-traumatic stress disorder and its associated social consequences.

    Findings

    According to the results of the analysis, there is a significant and inverse relationship between different aspects of neighborhood reconstruction and psychosocial consequences of the earthquake. Thus, with the increasing quality and resilience of reconstruction, the psychosocial consequences of the earthquake also heal or reduce. Also, based on the findings of sub-assumptions, increasing the quality of physical reconstruction of residential environment, natural landscapes and collective memories have significant and inverse relationship with social-psychological consequences of the earthquake. In contrast, this relationship was not seen in the case of public utilities and neighborhood infrastructure.

    Conclusion

    In the healing or decreasing psychosocial consequences of disaster, the scale of neighborhood reconstruction has a different impact on survivors. Also, tangible components at these scales have a different effect than intangible components. It turned out that the socio-psychological resilience of communities depends on resilience reconstruction of housing, neighborhood and social and ecological landscapes.

    Keywords: Resilience, Neighborhood Reconstruction, Social-Psychological Consequences, the 2003 Bam Earthquake
  • Omid Mahdieh* Pages 126-141
    Background and Objectives

    In todays changing environmental conditions, nations and organizations have to face with different crisis. Identifying factors affecting the success of crisis management activities will be helpful. Among affecting factors, public participation is one that can affect the success of crisis performance and its research aims to investigate it.

    Method

    This applied research was conducted in descriptive (survey) method. Statistical population is consist of University of Zanjan’s staff and students as well as their contacts in social media networks. For data collection, questionnaire was used which its content validity and reliability (by using Alpha Cronbach test) was validated. The questionnaires were distributed electronically and total of 295 questionnaires were collected. Data analysis performed by using SPSS and path analysis with AMOS

    Results

    Findings show that there is a significant correlation between public participation and crisis management performance. Public participation has also a positive direct impact on crisis management performance.  In addition, the effect of cognitive participation on practical participation was significant. The impact of pre-crisis performance on post-crisis performance was also significant. However, the effect of cognitive participation on any dimension of crisis management performance was not significant. Finally. The effect of practical participation on post-crisis performance was significant.

    Conclusion

    One of the most important factors that can help the success of crisis management performance is public participation. Through information transition and increasing the public awareness via mass and social media it is possible to effect cognitive and practical of people participation. With pre-crisis activities (informing and preparing) it is possible to improve post-crisis performance.

    Keywords: Crisis, public participation, cognitive participation, practical participation, crisis management performance
  • Sadaf Ezatpoor*, Mobin Ghaderi Pages 142-151
    Background and objective

    Educational areas, due to their high number of users, obsolescence and structural instabilities have a high vulnerability to earthquake and fire. Among educational centers, universities are more vulnerable when encountered hazards because of the high number of users as well as unique documents and studies. Non-structural disorders and also lack of awareness of university professors, students and staffs about disaster situation and their functions are among the others causes that prove the importance of this issue. In the present research, Faculty of Law at Shahid Beheshti University has been chosen as a case to investigate and provide strategies to reduce vulnerability against earthquakes.

    Method

    The research method used is a descriptive-analytical survey method. In this regard, statistical, descriptive and inferential methods have been used. In order to achieve and identify executive solutions and pathological planning to collect library and internet information and to collect data, field observation and imaging and review of maps and distribution of questionnaires among students, professors and staff of the faculty have been used. In order to identify the level of awareness of officials and managers regarding crisis management in the faculty and collect information from them, an interview was conducted.

    Findings

    Based on the findings of library information, observations, questionnaires and interviews, the potential risks in organizational and non-structural dimensions were identified and predicted. Therefore, the disaster command system has been designed and measures have been taken to reduce the risk, as well as suggestions for preparedness for the accident.

    Conclusion

    According to the studies, to reduce the vulnerability of the faculty, measures such as holding maneuvers and training classes, preparing brochures, preparing and installing emergency exit plans to increase the readability of the plan, as well as Incident Command System Proper arrangement of furniture, use of Window Film on the glass and moving the buffet near the exit are proposed.

    Keywords: Earthquake, Vulnerability Reduction, Kurdistan, Crisis Management, Awareness, Non-structural reinforcement
  • Zeinab Karkehabadi*, Sayyed Morteza Mirnejad Pages 152-162
    Background and Objective

    The worn-out urban structure is the whole or that part of the urban space whose biological system has been disrupted and dysfunctional both in terms of construction and the function of vital components. In this study, an attempt was made to get acquainted with the worn-out structure and the degree of vulnerability in dealing with unexpected events, and after identifying the factors, to investigate it to reduce the amount of damage. For this purpose, field studies were performed and the use of past experiences as well as preparing and distributing responses among those involved in disaster management measures to assess the current strategies of the crisis management cycle to analyze them to adopt appropriate strategies.

    Methods

    The present study is an applied and descriptive-statistical work. The statistical population composed of 60 people and experts involved in crisis management and services and organs and services in disasters and accidents such as crisis management, fire and safety services.

    Results

    Each of the factors affecting the vulnerability of worn-out structures, such as the network of passages, housing, green space, medical and relief centers, bridges and underpasses, water, gas and telecommunication electricity networks, have a normal distribution, because (0.05 = α <sig).

    Conclusion

    Studies have shown that at the 99% confidence level (α = 0.01), each of the above factors are effective, and in the analysis, the order of effectiveness showed that at the confidence level, 99% (= 0.01) α). The order of influence of each of the factors affecting the vulnerability of worn-out tissue is different, because (α = 0.01 = Sig = 0.0001). Therefore, in ranking the factors affecting housing vulnerability (Bamyangin Rating: 4.57) the highest and green space (Bamyangin Rating: 2.32) have the lowest priority.
     </sig).

    Keywords: Vulnerability, Worn structures, Areas, Urban Areas, Fereydunkenar city
  • Yousef Mohammadifar*, Mohsen Azami, Paria Feizaghaei Pages 163-176
    Purpose

    Based on the importance of crisis management in broad natural events because of: wide range of impacts and its potential for severe damages, this article provided an indigenous model for disaster management in natural disasters.

    Method

    The method used in this study is grounded theory. To design the model, 18 semi-structured in-depth interviews were conducted with a sample of academic experts, experts and managers in crisis management in the governorate, the HELAL AHMAR as well as NGOs that were directly and indirectly involved with the recent Kermanshah earthquake.

    Results

    In summary, the results of this study showed that: Factors like: the extent of casualties, the need for proper organization, the need for speed in rescue, the need for coordination between NGO and government agencies, the need for supervision, maintaining public order are conditions affecting managing natural disaster crisis in Iran".
    This phenomenon is influenced by: the culture, infrastructure, and public facilities specific to that region, and factors such as trained manpower, specialized equipment, facilities, budgets, and social media interfere with its formation.

    Conclusion

    Implementation of strategies such as improvement of structural changes in operating organizations, trust building, facility retrofitting, planning, task allocation and inter-institutional coordination, improvement of earthquake information and communication management system, logistics and first aid storage, and education and culture can reduce financial and environmental lose. In end of this article solutions were presented to improve crisis management in such incidents.

    Keywords: Kermanshah earthquake, crisis management, fundamental theory, widespread natural events
  • Tooraj Dana*, Bahare Lelahizade, Amirhooman Hemmasi, Hossein Aghamohammadi Pages 177-186
    Background and Objective

    This study aims at investigating the vulnerability of areas in the eighth municipal district of Tehran. In this research, the indices of distance from fault, maximum earth acceleration, soil permeability, landslide, liquefaction, population density, land use, ground floor area, type of building materials, and age of buildings were identified, examined, and analyzed statistically.

    Method

    In this study, ARCGIS 11 software was used to extract the information pertaining to the research indices. Then, analytical hierarchy process (AHP) was run and Expert Choice 11 software was utilized to weight the indices in terms of vulnerability. Finally, the vulnerability of the areas was revealed.

    Findings

    The results of this study showed that distance from fault and population density held the highest importance coefficients and the highest difference was observed in population density index in areas of the Eighth district. The sub-index of population density index in area three with 59.92% took up a large difference with the other two districts.

    Conclusion

    At the end, the vulnerability map shows that area 3 is the most vulnerable one and a large portion of worn-out contexts exists in this area. In terms of vulnerability, area 3 with the importance coefficient of 51.39, area 1 with the importance coefficient of 27.19, and area 2 with the importance coefficient of 21.42 have taken up the first, second, and third ranks, respectively.

    Keywords: vulnerability, earthquake, AHP questionnaire, fault
  • Hesam Oghbaee*, Golamreza Nabi Bidhendi, Amir Mahmoudzadeh Pages 187-199
    Background and objective

    Informal settlements are self-motivated settlements with minimal and insignificant facilities that have been formed in a deplorable situation in the corners of the cities and continue to expand. Certainly, one of the obvious aspects of this deplorable situation is the inappropriate body and social and economic poverty of the residents of these domiciles. Therefore, in order to moderate the unfavorable situation and empower these areas, it is obligatory to be aware of the past and present situation of these domiciles. For this purpose, this study has examined the physical, social, economic, and environmental indicators of informal domiciles in the metropolis of Tehran.

    Method

    The research method in this study is based on a descriptive-analytical method. In collecting data and information, library-attributive and field studies have been used. In the analysis of the data, descriptive and inferential statistical tests have been used. The statistical population of the study includes residents of 6 informal domiciles located on the outskirts of the metropolis of Tehran.

    Findings

    The economic index of informal domiciles in Tehran with 99% confidence in the strong point of view (with an average of 3.97) is higher than the average and the opportunity (with an average of 2.15) is lower than the average. Also, the economic index of informal domiciles is higher than the average in terms of weakness (with an average of 4.50) and threat (with an average of 4.58) with 99% confidence.

    Conclusion

    In determining strategies related to crisis management of settlements, internal and external factors of the social index, threats and strengths and weaknesses of the environmental index, external factors (opportunities and threats) and weaknesses of the economic index should be given priority. Therefore, in order to manage the crisis in informal settlements in Tehran, these strategies are proposed: decentralization of programs and revival of participatory planning of residents in accordance with traditions and culture; Using specialized teams consisting of environmental planners, sociological and economic experts, and experienced to organize the neighborhood; Ensuring security and recognition of the right of residence for residents; Research on Innovation to Improve Neighborhood Rebuilding and Some Settlements; Development of urban and construction rules and regulations appropriate to low incomes; Establishing the security of the residents; Optimal use of empty spaces within the tissue; Increase educational and technical services in the neighborhoods of these settlements.

    Keywords: Unofficial Accommodation, Marginalization, Tehran Metropolitan, SWOT