فهرست مطالب

Journal of Community Health Research
Volume:9 Issue: 2, Apr-June 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/03/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام حسینی*، فروزان زارع صفحات 66-68
  • عفت جبارپور، امین عابدینی*، عباسعلی کشتکار صفحات 69-80
    مقدمه

    پوکی استخوان بیماری است که با کاهش تراکم استخوان و از دست رفتن کیفیت ریزساختار استخوان شناخته می شود که خود منجر به افزایش خطر شکستگی می گردد. این بیماری یکی از دلایل مهم ناتوانی و مرگ در افراد مسن است. هدف این تحقیق تعیین عوامل تاثیرگذار در بروز پوکی استخوان و نیز ارایه مدل پیش بینی کننده ای برای تشخیص این بیماری، به منظور افزایش سرعت تشخیص و نیز کاهش هزینه های تشخیصی می باشد.

    روش

    اطلاعات فردی شامل اطلاعات شخصی ، شیوه زندگی و اطلاعات بیماری مورد بررسی قرار گرفت. یک مدل جدید بر اساس فرآیند استاندارد صنعت متقابل (CRISP) ارایه شده است. در این مقاله از الگوریتم های ماشین بردار پشتیبان یا (SVM)Support vector machines  و بیزین ساده درخت افزودنی یا Tree Augmented Naive Bayes (TAN) استفاده شده است.Clementine12 ابزار داده کاوی مورد استفاده در این تحقیق است.

    نتایج

    برخی از ویژگی ها موثر بر این بیماری شناسایی شدند. قوانینی استخراج گردید که می توانند به عنوان الگویی برای پیش بینی وضعیت بیماران استفاده شوند. دقت طبقه بندی برای ماشین بردار پشتیبان 88/39 درصد و برای بیزین ساده درخت افزودنی 91/29 درصد می باشد. دقت الگوریتم TAN در مقایسه با سایر روش ها از دقت بالاتری برخوردار بوده است.

    نتیجه گیری

    بیشترین عوامل تاثیرگذار بر پوکی استخوان شناسایی شده اند و می توان با توجه به عوامل به دست آمده برای یک نمونه ی جدید با ویژگی های مشخص احتمال ابتلای فرد به پوکی استخوان را پیش بینی کرد.

    کلیدواژگان: پوکی استخوان، روش بردار ماشین، روش بیزین، داده کاوی
  • محمدحسین سربی*، علی عیسی زادگان، اسماعیل سلیمانی، حمید میرحسینی صفحات 81-89
    مقدمه

    سندرم پاهای بی قرار یک اختلال حرکتی- نرولوژیک است که اغلب بیماران در طول خواب تمایل شدیدی به تکان دادن پاهای خود داشته و آن را احساس ناخوشایندی توصیف می کنند. هدف از این پژوهش تعیین شیوع سندرم پاهای بی قرار، ارتباط آن با ویژگی های جمعیت شناختی، افسردگی و بی خوابی و مقایسه متغیرهای نامبرده در دو گروه با و بدون سندرم پاهای بی قرار بود.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه مورد-شاهدی تحلیلی بود. نمونه پژوهش شامل 429 بزرگسال 17 تا 70 ساله بود که به کلنیک های روانپزشکی و عصب روانشناختی یزد (ایران) در سال 1398 مراجعه کرده بودند. شرکت کنندگان با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل فرم جمعیت شناختی، پرسشنامه افسردگی بک (BDI-II)، شاخص شدت بی خوابی (ISI) و پرسشنامه بین المللی سندرم پاهای بی قرار (IRLSQ) بود. داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS-21 و روش آماری خی دو، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t مستقل و رگرسیون خطی مورد تحلیل قرار گرفته شدند. سطح معناداری در حد 0.05 بود.

    یافته ها

    میانگین و انحراف استاندارد سنی افراد شرکت کننده در پژوهش 10.82± 34.43 بود. همچنین میانگین و انحراف استاندارد سنی گروه دارای سندرم پاهای بی قرار 10/95±36/07 و گروه بدون سندرم پاهای بی قرار 10.75±33.92 بود. میزان شیوع سندرم پاهای بی قرار در بزرگسالان 23.5% (101=n) بود که میزان شیوع در زنان 32% (66=n) و در مردان 28.7% (35=n) بود. نتایج t-test نشان داد بیماران سندرم پاهای بی قرار از میزان افسردگی و بی خوابی شدیدتری نسبت به افراد بدون سندرم پاهای بی قرار برخوردار هستند (0.05> p). رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که متغیرهای بی خوابی (0.36=β)، سن (0.13=β) و افسردگی (0.15=β) بیشترین توان پیش بینی سندرم پاهای بی قرار را دارند.

    نتیجه گیری

    نسبت شیوع سندرم پاهای بی قرار در بزرگسالان ایرانی بالا است. بی خوابی شدید، داشتن خلق افسرده و سن بالا در پیش بینی این بیماری جزو عوامل مهمی در نظر گرفته می شوند. این موضوع توجه به تشخیص زودهنگام، پیشگیری و درمان این اختلال را در بزرگسالان الزام می دارد.

    کلیدواژگان: سندرم پاهای بی قرار، افسردگی، بی خوابی، توزیع سنی، شاخص توده بدنی
  • فرین فاطمی، علیرضا دهدشتی*، بشارت زاده عباس، حسین کاشانی صفحات 90-99
    مقدمه

    حوادث و آسیب های ناشی از کار از عوامل مهم منجر به مرگ در جهان محسوب می شوند. تجزیه و تحلیل حوادث شغلی نقش کلیدی در اقدام های پیشگیرانه دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی, انواع و علل حوادث و آسیب های شغلی در صنایع استان سمنان اجرا شده است.

    مواد و روش ها

     طرح مطالعه حاضر پیمایشی و در مقطع زمانی 1394-1392 است. گزارش 721 حادثه در طی بازه مذکور از منابع داده های سازمان تامین اجتماعی بررسی شده است. در این پژوهش میزان شیوع حوادث در محیط کار تعیین و همچنین ارتباط بین صدمات شغلی با عوامل فردی و عوامل مرتبط با کار بررسی گردید.

    یافته ها

     میزان تکرار حوادث سمنان در سال های 1392، 1393 و 1394 به ترتیب 1.46 ، 1.54 و 1.40 است. اکثر حوادث سمنان در گروه مردان متاهل با رده سنی 45-24 سال و سطح تحصیلات دیپلم و پایین تر در نوبت کاری صبح به وقوع پیوسته است. بیشترین آمار ثبت شده در مورد نوع حادثه، نوع جراحت ایجاد شده و عضو حادثه دیده به ترتیب برخورد با اجسام تیز و موانع (%25)، ضربدیدگی (%30) و اندام حرکتی فوقانی (%44) است. نتایج نشان می دهد که ارتباط معناداری میان نوبت کاری و حوادث شغلی و همچنین بین نوع حوادث و آسیب های ایجاد شده وجود دارد (0.05>p).

    نتیجه گیری

    اقدامات پیشگیرانه حوادث شغلی باید بر سنجه های نوع و علل حوادث وآسیب ها متمرکز شود. در این راستا آموزش های لازم برای کارشناسان ایمنی و بهداشت کار با هدف اجرای فرایند تحقیق حادثه در محیط کار، گزارش دهی و چگونگی تجزیه و تحلیل حوادث  پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: حوادث شغلی، اعمال ناایمن، شرایط ناایمن، بخش تولید، شاخص های ایمنی
  • علیرضا موسوی*، جمال الدین الوانی صفحات 100-106
    مقدمه

    عملکرد معیار پیش بینی شده برای قضاوت در مورد اثر بخشی افراد، گروه ها و سازمانها می باشد این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین سازگاری شغلی و کنترل استرس کاری با عملکرد پرستاران  در سال 1398 انجام شده است.

    روش ها

     پژوهش حاضر به روش توصیفی همبستگی با ماهیت کاربردی  در سال 1398 انجام شده است .جامعه اماری شامل پرستاران شاغل در  بیمارستان های دولتی شیراز می باشد .حجم نمونه طبق فرمول کوکران 196 نفر ازپرستاران محاسبه و روش نمونه گیری به صورت طبقه ای انجام شده است. در این پژوهش، از پرسشنامه خود ساخته محقق با سه بخش اصلی و 13 سوال استفاده گردید.  ضریب آلفای کرونباخ  پایایی پرسشنامه77/4 محاسبه شده و روایی ان نیز با استفاده از نظر متخصصان بدست امده است . آنالیزهای آماری با استفاده از نرم افزار spss22  ، آزمون اسپیرمن و مدل رگرسیونی در سطح اطمینان 0/95 استفاده  شده است.

    یافته ها

    طبق تحلیل های اماری انجام شده میانگین وانحراف معیارمتغیر سازگاری شغلی 3/368 و 1/15 ، کنترل استرس کاری 3/084 ، 1/17 و عملکرد پرستاران 3/408 و 1/02 بود. بین سازگاری شغلی و عملکرد (0/731 = r ، p <0/001) و همچنین بین کنترل استرس شغلی و عملکرد (0/651 = r ، p <0.001)رابطه معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

     سازگاری شغلی منجر به اجرای موثر وظایف افراد و نگرش مثبت به سوی نقش کاری جدید می گردد واسترس زیاد، سطح بهره وری را کاهش داده و از لحاظ جسمی و روانی صدماتی به همراه دارد

    کلیدواژگان: سازگاری شغلی، کنترل استرس کاری، عملکرد پرستاران
  • معصومه رحیمی، مهسا جلالی*، ربابه نوری، مژگان رحیمی صفحات 107-118
    مقدمه

    همزیستی مشکلات بهداشت روان در بیماران دیابتی می تواند منجر به مدیریت ضعیف بیماری، عدم پیروی از درمان و کیفیت پایین زندگی شود. بنابراین ، این مطالعه با هدف بررسی نقش واسطه ای تاب آوری و پریشانی دیابت در رابطه بین افسردگی و تبعیت از درمان در دیابت نوع 2 در بیماران ایرانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این یک نوع مطالعه تحلیلی است که در دوره زمانی 2020-2019 انجام شده است. جامعه آماری این مطالعه شامل بیماران دیابتی در شهر تهران بود. افراد (200 نفر) پس از ارزیابی بالینی هدفمند و صلاحیت تحقیق انتخاب شدند. در این مطالعه از پرسشنامه افسردگی بک (BDI) ، نسخه فارسی مقیاس پایبندی به داروهای موریسکی ، مقیاس پریشانی دیابت (DDS)، مقیاس تاب آوری کانر و دیویسون  (CDRS) استفاده شده است. از آزمون همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار AMOS نسخه 22 برای تجزیه و تحلیل استفاده شد (0/05> p).

    یافته ها

    در مطالعه حاضر، بیشتر شرکت کنندگان (36/5٪) در گروه سنی 56-65 سال و 58/5٪ زن بودند. براساس نتایج ، متغیرهای افسردگی و دیابت پریشانی با تبعیت از درمان همبستگی منفی و معنی داری دارند (05 / 0P<، 0/408- = r)  تاب آوری با تبعیت از درمان رابطه مثبت و معناداری دارد (05 / 0P<، 0/414= r).   طبق نتایج ضرایب غیر استاندارد افسردگی با واسطه نقش تاب آوری و پریشانی دیابت، تاثیر غیر مستقیمی بر تبعیت از  درمان دارند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که بین افسردگی، دیابت نوع دو، تاب آوری و تبعیت از درمان رابطه وجود دارد. همچنین، تاب آوری و پریشانی دیابت بین افسردگی و تبعیت از درمان نقش واسطه ای دارند. بنابراین تاب آوری در بیماران ممکن است منجر به بهبود افسردگی و پریشانی دیابت در بیماران دیابتی شود و یک روش مفید برای افزایش تمایل بیمار در تبعیت از درمان باشد.

    کلیدواژگان: افسردگی، تبعیت از درمان، دیابت نوع 2، تاب آوری، پریشانی دیابت
  • جلال ایرانی زاده، حسن زارعی محمودآبادی*، سعید وزیری، سید علیرضا افشانی صفحات 119-128
    مقدمه

    امروزه،تحکیم خانواده یکی از مهمترین راهکارهایی است که  می تواند به غنی سازی و در نهایت استحکام زندگی زناشویی بیانجامد. بنابراین استفاده از رویکردهایی که  باعث تحکیم خانواده شود از اهمیت بسزایی برخوردار است.  لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی تدوین و اثربخشی مدل بومی مبتنی بر نظریه لازاروس  و تیوری برنامه ریزی رفتاری بر تحکیم خانواده می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی  از نوع پیش آزمون- پس آزمون  با گروه کنترل بود جامعه پژوهش شامل تمام زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره و روان درمانی سطح شهر یزد بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند  تعداد 34 نفر از زوجینی که شرایط ورود به پژوهش را داشتند  انتخاب  و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند.پرسشنامه تحکیم خانواده پور موحد و همکاران بر روی زوجین  اجرا گردید. گروه آزمایش، 11 جلسه مداخلات استخراج شده بر اساس مدل لازاروس و تیوری برنامه ریزی رفتاری که البته بومی شده بودند دریافت کرد. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS16  و آزمون های تحلیل کواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان  داد تفاوت معنی داری بین میانگین برآورد شده نمرات تحکیم بنیان خانواده آزمودنی های گروه آزمایش و کنترل وجود دارد. همچنین یافته ها نشان داد  نمرات پس آزمون متغیرهای عملکرد، حل مشکل، ارتباط، آمیختگی عاطفی، همراهی عاطفی، ایفای نقش، کنترل رفتار، رسانه و خرافات در گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه بهبود پیدا کرده است این تفاوت معنی دار است وتغییرات ناشی از مداخله آموزشی  است.  ولی متغیر باورهای مذهبی، تغییر چندانی پیدا نکرده است.

    نتیجه گیری

    آموزش ومداخله مبتنی برمدل تدوین شده براساس نظریه لازاروس وتیوری برنامه ریزی رفتاری می تواند باعث تحکیم بنیان خانواده در بین زوجین شود.

    کلیدواژگان: درمان چند وجهی لازاروس، تئوری برنامه ریزی رفتاری، تحکیم بنیان خانواده
|
  • Elham Hoseini*, Forouzan Zare Pages 66-68
  • Efat Jabarpour, Amin Abedini*, Abbasali Keshtkar Pages 69-80
    Introduction

    Osteoporosis is a disease that reduces bone density and loses the quality of bone microstructure leading to an increased risk of fractures. It is one of the major causes of inability and death in elderly people. The current study aims at determining the factors influencing the incidence of osteoporosis and providing a predictive model for the disease diagnosis to increase the diagnostic speed and reduce diagnostic costs.

    Methods

    An Individual's data including personal information, lifestyle, and disease information were reviewed. A new model has been presented based on the Cross-Industry Standard Process CRISP methodology. Besides, Support Vector Machine (SVM) and Bayes methods (Tree Augmented Naïve Bayes (TAN)) and Clementine12 have been used as data mining tools.

    Results

    Some features have been detected to affect this disease. The rules have been extracted that can be used as a pattern for the prediction of the patients' status. Classification precision was calculated to be 88.39% for SVM, and 91.29% for  (TAN) when the precision of  TAN  is higher comparing to other methods.

    Conclusion

    The most effective factors concerning osteoporosis are detected and can be used for a new sample with defined characteristics to predict the possibility of osteoporosis in a person.

    Keywords: Osteoporosis, Data mining, Support vector machine, Bayes network
  • MohammadHossein Sorbi*, Ali Issazadegan, Esmaeil Soleimani, Hamid Mirhosseini Pages 81-89
    Introduction

    Restless legs syndrome (RLS) is a neurological-motor disorder in which most patients tend to shake their legs during sleep and describe it as an unpleasant feeling. The aims of this study were to determine the prevalence of RLS, its relationship with demographic characteristics, depression, and insomnia and comparison of the mentioned variables in the group with and without RLS.

    Methods

    This was a case-control analytic study. The sample consisted of 429 adults aged 17-70 years who had referred all the psychiatric and neurological clinics of Yazd (center of Iran) in 2019. Participants were selected by cluster sampling method. Research tools included a demographic questionnaire, the Beck Depression Inventory (BDI-II), Insomnia Severity Index (ISI), and an International Restless Legs Syndrome Questionnaire (IRLSQ). The data were analyzed by SPSS-21, chi-square, Pearson correlation coefficient, independent t-test, and linear regression. Significant level was considered 0.05.

    Results

    The mean and standard deviation of the age of participants was 34.43± 10.82. Furthermore, the mean and standard deviation of the age group with RLS was 36.07± 10.95 while in group without RLS was 33.92± 10.75. Prevalence of RLS in adults was 23.5% (n= 101), in women was 32% (n= 66) and in men was 28.7% (n= 35). The t-test showed patients with RLS had a higher degree of depression and insomnia than those without RLS (p<0.05). Multiple linear regression also showed that insomnia (β= 0.36), age (β= 0.13), and depression (β= 0.15) had a significant effect on RLS score. 

    Conclusion

    The prevalence of RLS among adults in Yazd is high. Severe insomnia, depressed mood, and aging are considered as important factors in predicting this disease. According to what was mentioned early detection, prevention, and treatment of this disorder in adults is necessary.

    Keywords: Restless legs syndrome, Depression, Insomnia, Age distribution, Body Mass Index
  • Farin Fatemi, Alireza Dehdashti*, Besharat Zadehabbas, Hossein Kashani Pages 90-99
    Introduction

    Occupational accidents have been regarded as the third cause of mortality around the world. This study examined the rates, types, and causes of occupational accidents in industrial sites.

    Methods

    In a cross-sectional design, 721 accident reports were examined in the manufacturing sites in Semnan which is located in the central part of Iran from 2013 to 2015. This study used the Social Security Organization database on workplace accident investigation reports. Frequency and percentage were used for the prevalence, whereas Chi-Squarewere used to identify the predictors of occupational accidents. SPSS version 21 was used for data analysis and 0.01 was considered as a cutoff for the significant level.

    Results

    Accident Frequency Rates were 1.46, 1.54, and 1.40 in 2013, 2014, and 2015, respectively. Also, the Safe T-score was calculated between +3 and -3. The majority of accidents occurred in males in the age group 24-45, having the educational level of high school diploma or lower. Furthermore, most accidents occurred during the morning shift. Unsafe actions were determined as the major cause of accidents. The maximum reported statistics related to the type of accidents, injuries, and injured organs of the body were hitting sharp edges or obstacles (25%), bruising (30%), and upper limbs (44%). The results indicated a statistically significant relationship between shift work, accident type, inured organs, and injury type ( p =0.001).

    Conclusion

    This study revealed that workers’ behavior as a main contribution to accidents and injuries in the industry. Health and safety training should be designed according to worker duties.

    Keywords: Occupational accidents, Unsafe act, Unsafe condition, Manufacturing sector, Safety indices
  • Alireza Mosavi*, Jamaledin Alvani Pages 100-106
    Introduction

    Performance is the criterion for judging the effectiveness of individuals, groups, and organizations. The aim of this study was to investigate the relationship between job compatibility and control of job stress with nurses' performance in 2020.

    Methods

    The present study was performed by descriptive-correlation method with applied nature in 2020. The statistical population includes nurses working in Shiraz government hospitals. The sample size was calculated according to the Cochran's formula of 196 nurses and the sampling method was performed in Stratified Sampling. In this study, researchers’ self-made questionnaire with three main sections and 13 questions and 5-option Likert scale was used, from completely agreeing to completely disagreeing. Cronbach's alphas reliability was calculated 77.4 in the questionnaire and its validity was obtained using the opinion of experts. Statistical analysis was performed using SPSS22 software and Spearman ,correlation coefficient regression model were used at 0.95 confidence level.

    Results

    The mean and standard deviation of job compatibility variable were 3.368 and 1.15. Job Stress Control variable were 3.084, 1.17 And the performance of nurses variable were 3.408 and 1.02 .There was a significant relationship between job compatibility and performance (r=0.731, p<0.001) and also between stress control and performance (r=0.651 , p<0.001).

    Conclusion

    Job compatibility leads to effective performance of people's duties and a positive attitude towards the new job role which has a positive effect on performance and also reduces high stress and productivity and it causes physical and psychological damage, so by controlling Job stress, personal and organizational performance also improves.

    Keywords: Job compatibility, Stress management, Nurses' performance
  • Masoumeh Rahimi, Mahsa Jalali*, Rababeh Nouri, Mojgan Rahimi Pages 107-118
    Introduction

    The coexistence of mental health problems in diabetic patients can lead to poor disease management. This study aimed at investigating the mediating role of resilience and diabetes distress in the relationship between depression and treatment adherence in type 2 diabetes among Iranian patients.

    Methods

    It is a type of analytical study conducted from 2019 to 2020. The statistical population of this study consisted of all-diabetic patients in Tehran. The subjects (200) were selected after purposeful clinical evaluation and qualification of research. In this study, Beck Depression Inventory (BDI), the Persian Version of the Morisky Medication Adherence Scale-8, Diabetes Distress Scale (DDS), Conner & Davison Resilience Scale (CDRS) were used to collect the data. Pearson correlation test by SPSS version 24 and Confirmatory Factor Analysis in AMOS software version 22 were used for analysis (P<0.05).

    Results

    In the present study, most participants (about 36.5%) were in the age group of 56-65 and 58.5% of them were female. According to the results, the variables of depression and diabetes distress has a negative and significant correlation with adherence to treatment (r= -.408, p<0.05). The resiliency has a positive and significant correlation with adherence to treatment (r= 0.414, p<0.05).

    Conclusion

    The findings showed a link between depression, diabetes distress, resilience, and treatment adherence. Resilience and anxiety from diabetes play a mediating role between depression and adherence to care.  Paying attention to patient resilience may lead to improved depression and diabetes distress in patients with diabetes, to increase the patient’s involvement in treatment adherence.

    Keywords: Depression, Treatment adherence, Type 2 diabetes, Resiliency, Diabetes distre
  • Jallal Iranizadeh, Hassan Zarei Mahmoodabadi*, Saeed Vaziri, Seyed Alireza Afshani Pages 119-128
    Introduction

    Recently, consolidation of family functioning is considered as one of the most important solutions for elevating and strengthening marital life. Therefore, benefiting from family strengthening approaches is so truly significant. This research aims at investigating the effectiveness of the native model based on Lazarus theory and behavioral planning theory on the consolidation of family functioning.

    Method

    This research is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and control group. The population includes all the couples referring to counseling and psychotherapy centers of Yazd Province, in Iran, 2019. Purposive sampling was used to select 34 couples who have the inclusion criteria, and they were randomly assigned to experimental and control groups. The couples answered the family consolidation questionnaire designed by Movahed et al. The experimental group received 11 sessions of interventions extracted from the localized Lazarus model and behavioral planning theory. Finally, data analysis was done by SPSS version 16 and an analysis of covariance (ANCOVA). The significance level of research was considered to be α=0.05

    Findings

    The results showed that there is a significant difference between the estimated mean score of the family consolidation in the experimental and control groups. Also, the findings suggest that compared with the control group, the posttest scores of the performance, problem-solving, relationship, emotional involvement, emotional support, role play, behavioral control, media, and superstition have been improved in the experimental group. This significant difference results from the training intervention. However, the variable of religious beliefs has not changed significantly.

    Conclusion

    The training intervention done by the model has developed based on Lazarus theory and behavioral planning theory which can consolidate the family functioning.

    Keywords: Lazarus multifaceted treatment, Behavioral planning theory, Consolidation of family functioning
  • Dara Rasoal* Pages 129-138
    Introduction

    The provision of home health care services increases as a desirable option in the western society. Previous studies indicate that health care professionals encounter ethically difficult situations when providing home care services. There is a lack of studies describing ethically difficult situations through observation. This study aimed to explore ethical issues experienced by healthcare staff when providing community home care services.

    Methods

    Qualitative design, using ethnographical approach. Data gathered as fieldwork in terms of memos, non-participant observation and informal interview with registered nurses (n=8), and nurse-assistants (n=4) during three weeks (in total 148 hours, 7am -5pm)

    Results

    The result generated two main categories: 1) To balance stakeholders’ requirements, and, 2) Strategy to deal with ethical issues. Coxing was used as a strategy to deal with ethically difficult situations in patient care. The results showed that the complexity of the ethical issues is often related to personal values and organisational impact. The staff experienced need for a structured approach to assist them in identifying, analysing, and resolving ethical issues that arise in clinical practice. Health care organisations, personnel and patients are disagreed about values and choices that could lead to the best course of actions.

    Conclusion

    This study reveals that the ethically difficult situations in the context of community home care services are complex and are influencing the provision of care. The personnel enforced to find a balance between different expectations and from different stakeholders. To deal with these situations coaxing was used as a strategy for managing ethical issues.

    Keywords: homecare nursing, healthcare professional, ethics