فهرست مطالب

فصلنامه آموزش و اخلاق در پرستاری
سال نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقصود اسکندری، سمانه علی زاده* صفحات 1-9
    مقدمه

     پریشانی اخلاقی،یک مشکل جدی در سطح بین المللی برای متخصصان نظام سلامتی است؛ که دارای اثرات مضر برای بیماران، پرستاران و سازمانها می باشد.پرستاران بخشهای مراقبتهای ویژه،به دلیل برخورد روزانه با مشکلاتاخلاقی و فضای پر از تنش،آشفتگی های اخلاقی بیشتری را تجربه می کنند. هدف از این تحقیقانجام یک مرور یکپارچه و ترکیب تحقیقات موجود در زمینه پریشانی اخلاقی در پرستاران بخش های مراقبت ویژه می باشد.

    روشکار

    در بررسی متون در سال های 2444تا 2414، بانک های اطلاعاتی مختلف از جمله:SID ،Irandoc ،Google scholar ،PubMed ،Medline،Scopus ،Cochrane Library ،Science Directبا واژه های کلیدی پریشانی اخلاقی، پرستاری، بخش های مراقبت ویژه جستجو شد. نسخه اصلاح شده بر اساس مروریی کپارچه و پنج مرحله ای کوپر توسط Whittemore و Knalf برای این منظور مورداستفاده قرارگرفت.

    یافته ها

    نتایج در 0 قسمت اثرات، منابعپریشانی اخلاقی در پرستاران بخشهای مراقبت ویژه، واکنشهای روان شناختی آنان و نحوه مقابله آنها با پریشانی های اخلاقی ارایه شد.

    نتیجهگیری

    بر اساس مروری بر متون می توان گفت: پریشانی اخلاقی هرگز نمیتواند به طور کامل از بین برود، اما علل و اثرات آن می تواند کاهش یابد و با توجه به اینکه بروز این پدیده در میان پرستاران بخش های مراقبت ویژه به دلیل محیط پر چالش آن شایعتر است، باید بروز پریشانی اخلاقی در پرستاران شناسایی شده و راهکارهای پیشگیری یا درمان برای آن مد نظر قرار گیرد

    کلیدواژگان: پریشانی اخلاقی، پرستاری، بخش های مراقبت ویژه
  • محمدحسن دم شناس، نوید کلانی، شهره جوادپور، فاطمه مولایی، فرشته رحمانیان، یوسف حسینی، احمد رستگاریان* صفحات 10-17
    مقدمه

    دیسترس اخلاقی در پرستاری، به معنای انجام اعمالی متضاد با اعتقادات اخلاقی مربوط به پرستاران می باشد، که امروزه این موضوع به عنوان یکی از چالش های مهم نظام بهداشتی تبدیل شده است؛ زیرا با اثرات مخربی که بر پرستاران به جا می گذارد موجب آن شده که آنها به ترک خدمت بپردازند. بنابراین در این زمینه لازم است این عوامل را در کنار هم مورد بررسی قرار داد. از این جهت پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین دیسترس اخلاقی و تمایل بر ترک خدمت در پرستاران شاغل در دانشگاه علوم پزشکی جهرم در سال 1395 مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    این تحقیق به صورت توصیفی - مقطعی  در سال 1395 بر روی پرستاران شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام شد. همه پرستاران شاغل در بیمارستان های مرتبط به دانشگاه علوم پزشکی جهرم به صورت سرشماری وارد بررسی شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش مشتمل بر سه پرسشنامه نی باشد، که شامل: اطلاعات دموگرافیک، دیسترس اخلاقی Corley و تمایل پرستاران برای باقی ماندن در شغل پرستاری Need بود. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون های آماری توصیفی و  استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین سنی افرد شرکت کننده در این پژوهش 4/5±28 بود. نمره تمایل به ترک خدمت در پرستاران 10/1±:04/3 و نمره شدت دیسترس اخلاقی 72/. ±44/2 بود. بین تمایل به ترک خدمت با دیسترس اخلاقی از نظر شدت (337/0p-value>) و تکرار، ارتباط معنا داری وجود ندارد. (444/0p-value>)و میان متغیر جنسیت با متغیرهای تمایل به ترک خدمت، شدت دیسترس اخلاقی و تکرار دیسترس اخلاقی، ارتباط معنا داری وجود ندارد (05/0<p-value). همچنین بین متغیرهای سطح تحصیلات، بخش خدمت و نوع استخدام با متغیرهای تمایل به ترک خدمت، شدت دیسترس اخلاقی و تکرار دیسترس اخلاقی، ارتباط معنا داری وجود ندارد (05/0>p-value).

     نتیجه گیری

    میانگین دیسترس اخلاقی در دو بعد شدت و تکرار، با تمایل به ترک خدمت در پرستاران ارتباط معنا داری وجود ندارد. با وجود اینکه دیسترس اخلاقی در این بررسی در سطح متوسط گزارش شده است، ولی نمی توان کاملا این عدم ارتباط با ترک خدمت را در نظر گرفت بلکه گاهی اوقات به دلیل کمبود کار و شرایط اقتصادی سخت، پرستاران مجبور می باشند که تمایل به ترک حرفه را نداشته باشند. بنابراین پیشنهاد می شود که با توجه به شرایط موجود در جهت کاهش عوامل دیسترس زا اقدامات لازم صورت گیرد.

    کلیدواژگان: دیسترس اخلاقی، ترک خدمت، پرستاران شهرستان جهرم
  • کبری رشیدی*، اکرم ثناگو صفحات 18-22
    مقدمه

    به خطر انداختن ایمنی بیمار ، با تاخیر در ارایه مراقبت توسط اعضای تیم درمان می‎تواند آسیب‎ های جبران ناپذیری برای بیمار به دنبال داشته باشد. در این پژوهش یک مورد چالش اخلاقی ناشی از تاخیر در مراقبت بیمار معرفی گردیده است.

    معرفی بیمار

     مورد بررسی، آقایی 44 ساله با ترومای نافذ ناشی از فرز برقی دچار آسیب عصب و تاندون انگشتان دست با خونریزی فراوان بوده که به بخش اورژانس مراجعه کرده است. خدمات انجام شده، صرفا زخم پانسمان و بدون تزریق واکسن کزار و آنتی بیوتیک و ارایه آموزش‎ های لازم بوده است. مددجو بعد از 24 ساعت به صورت شخصی به بیمارستانی در تهران ارجاع داده می شود. به دلیل ازدحام مراجعین بعد از 42 ساعت ناشتا بودن تحت عمل جراحی قرار می گیرد و در نتیجه دچار عوارض تاخیر در جراحی عصب و تاندون می‎شود.

    یافته ها

     در این گزارش، سلامتی و ایمنی بیمار به خطر افتاده است. با قصور تاخیر در درمان به دلیل نداشتن ویزیت به موقع، بیمار توسط پزشکان متخصص آنکال، عدم اجرای دستورات دارویی پزشک (آنتی ‎بیوتیک و واکسن کزاز) با وجود دریافت هزینه از بیمار، انتقال ندادن اطلاعات و آموزش کافی جهت حمایت بیمار در تصمیم‎گیری برای اخذ رضایت شخصی و ترک بیمارستان، بروز عوارض تاخیر در جراحی و ناشتا بودن بیش از حد نیاز بیمار.

    نتیجه گیری

     قصور در حفظ ایمنی بیمار، عواقب جبران ‎ناپذیری برای بیماران و نظام ارایه خدمات در پی دارد. در نتیجه راه حل های مناسبی در جهت برنامه‎ ریزی دوره ‎های آموزشی ضمن خدمت توسط مسیولین جهت افزایش دانش حرفه‎ ای، تعهد، مسئولیت پذیری، پاسخگویی، حساسیت اخلاقی و شناخت چالش‎های اخلاقی توسط کادر درمان در جهت پیشگیری از قصور تاخیر در درمان بیماران است.

    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، تاخیر در درمان، اخلاق حرفه‎ای، گزارش مورد
  • فریبا بیکی*، احمد تقوی، زهرا مهر بخش، آسیه خلیلی صفحات 23-29
    مقدمه

    توانمندسازی کارکنان، تکنیک جدیدی است که برای افزایش بهره وری، از طریق بالا بردن تعهد کارکنان به سازمان و بالعکس مورد استفاده مدیران قرار گرفته است. این شیوه روش ارزشمندی است که بین کنترل کامل مدیریت و آزادی عمل کارکنان توازن برقرار می کند. تعهد سازمانی یک نگرش درباره وفاداری کارکنان به سازمان و یک فرآیند مستمر می باشد که به واسطه مشارکت افراد در تصمیمات سازمانی و توجه به موفقیت، پیشرفت و رفاه سازمان به وجود می آید. با توجه به اهمیت نقش پرستاران در نظام بهداشتی- درمانی، این تحقیق به منظور تعیین رابطه  توانمندسازی  و تعهد سازمانی  پرستاران مرکز آموزشی - درمانی شهید صیاد شیرازی گرگان(1397) انجام شد.

    روش کار

    پژوهش  از نوع  توصیفی-تحلیلی  با رویکرد مقطعی بوده که در (1397) انجام شده است. در این بررسی 180 نفر از  پرستاران مرکز آموزشی - درمانی شهید صیاد شیرازی گرگان به شیوه سرشماری  انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه توانمندسازی روانشناختی اسپریتزر (1995) و پرسشنامه تعهد سازمانی توسط آلن و مایر (2000) بود که توسط پرستاران تکمیل شد.در تجزیه و تحلیل داده ها نرم افزار 16 SSPS ، آمار توصیفی- تحلیلی بر اساس نرمال بودن یا نبودن داده ها از آزمون های (اسپیرمن ،پیرسون) استفاده گشت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که  بین توانمندسازی روانشناختی و تعهد سازمانی رابطه معناداری وجود دارد (619/0 r=0.000 p=). یافته های مربوط به تعهد سازمانی نشان داد که پرسنل پرستارای دارای تعهد سازمانی در سطح مطلوبی هستند و بالاترین میزان تعهد مربوط به تعهد هنجاری بود. نتایج  مربوط به توانمندی روانشناختی نشان داد بیشتر پرسنل پرستاری مرکز اموزشی - درمانی شهید صیاد شیرازی گرگان توانمندی بالایی داشتند (میانگین 972/64) و در تمام ابعاد توانمندسازی روانشناختی در سطح مطلوبی قرار دارند و بالاترین میانگین مربوط به بعد اعتماد بود.

    نتیجه گیری

    تلاش جهت بهبود توانمندسازی می تواند یک استراتژی ارزشمند برای بهبود تعهد سازمانی محسوب گردد و باید با استفاده از روش های تشویقی، دادن آزادی عمل، ارتقای انگیزش و توان خودمدیریتی، آموزش های ضمن خدمت و تقسیم کار بر اساس لیاقت و شایستگی موجب با ارزش بودن، احساس اعتماد، علاقمندی و شایستگی در پرستاران می شود.  افراد باید از جو حاکم بر سازمان احساس آزادی، اختیار، انگیزش و احترام کرده تا افزایش توانمندی و تعهد سازمانی محقق گردد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، تعهد سازمانی، پرستاران
  • سعیده دریازاده، مریم یاوری*، داوود خیرخواه، محمدرضا شریف، حسین اکبری، مصطفی دادگر صفحات 30-41
    مقدمه

    فعالیت های حرفه ای پزشکان به طور عمده، متمرکز در درمانگاه ها می باشد و توجه آموزش پزشکی به ارتقای کیفیت آموزش درمانگاهی معطوف گردیده است. بهبود آموزش درمانگاهی علاوه بر ارتقای مهارت های بالینی، به توسعه مهارت های دانشجویان در برقراری ارتباط با بیمار، نگرش حرفه ای و همدلی کمک می کند. این پژوهش به منظور ارزشیابی برنامه آموزش درمانگاهی بر اساس الگوی ارزشیابی مبتنی بر مشارکت کنندگان در (1397) انجام شد.

    روش کار

    این بررسی به صورت مقطعی و با مشارکت 111 نفر از دستیاران، کارورزان، پزشکان هیات علمی و غیر هیات علمی در بیمارستان شهید بهشتی کاشان انجام شد. نظر مشارکت کنندگان با استفاده از پرسشنامه برای بررسی کیفیت آموزش درمانگاهی شامل: سه بعد کیفیت خدمات آموزشی، فضای فیزیکی و محیط درمانگاه، و بازخورد فراگیران از وضعیت درمانگاه جمع آوری شد که پایایی آن با استفاده از شاخص همسانی درونی (95/ =r) محاسبه گشت. در این تحقیق  از آمار توصیفی - استنباطی برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    دیدگاه بیشتر کارورزان (%5/84) و دستیاران (%4/45) نسبت به کیفیت موجود آموزش درمانگاهی منفی بود در صورتی که دیدگاه بیشتر اساتید (%7/66) و پزشکان (%5/38) به آن مثبت بود. دیدگاه بیشتر مشارکت کنندگان در مورد مناسب نبودن وضعیت فیزیکی همسو بود. به طور کلی از نظر سطح کیفیت در سه بعد برنامه آموزش درمانگاهی در دیدگاه مشارکت کنندگان تفاوت هایی وجود داشت.

    نتیجه گیری

    دیدگاه کلی مشارکت کنندگان در مورد وضعیت موجود آموزش درمانگاهی به ویژه دیدگاه فراگیران منفی بود که می تواند به دلایل امکان کم فعالیت مستقل، نبود نظارت فعال اساتید، نبود آموزش نسخه نویسی و تشخیص های افتراقی و فضای فیزیکی نامطلوب باشد.

    کلیدواژگان: آموزش درمانگاهی، آموزش پزشکی، ارزشیابی برنامه، پزشکی
  • علیرضا نیکبخت نصرآبادی، سودابه جولائی، الهام نواب، مریم اسماعیلی، محبوبه شالی* صفحات 42-51
    مقدمه

    قرار گرفتن در موقعیت های استفاده از دروغ مصلحت آمیز تجربه  برانگیزترین چالش تیم درمان است. تعاریف مصلحت در استفاده از دروغ مصلحت آمیز با توجه به افراد مختلف، متفاوت است. شناخت این تعاریف گامی موثر در ارایه تمهیدات جهت ارایه حقیقت درمان به بیماران است. هدف از این پژوهش، مروری بر پژوهش های انجام شده در زمینه استفاده از دروغ مصلحت آمیز جهت بررسی مراقبت از بیمار می باشد.  

    روش کار

    در این پژوهش مروری - روایتی، با استفاده از کلمات کلیدی دروغ مصلحت آمیز، مراقبت، حقیقت گویی به زبان های فارسی و انگلیسی، بدون بازه  زمانی از پایگاه داده های بین المللی و فارسیMEDLINE SID ،PubMed ،Cochrane Library PsychINFO ،ProQuest ،Google scholar،Magiran ،  Scopus به روش search Tittle استفاده شد. مقالاتی که همراستا با هدف تحقیق نبوده و یا به صورت گزارش موردی و یا نامه به سردبیر چاپ شده بودند، از تحقیق حذف شدند. از 3114 مقاله جستجو شده، 12 مقاله مرتبط انتخاب شدند. جهت استخراج داده ها، تمام مقالات نهایی وارد شده به فرآیند بررسی، توسط چک لیست و دو نفر از محققین استخراج گشتند.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر 12 مقاله کیفی و توصیفی مورد بررسی قرار گرفت. یافته های این مقالات در دو قسمت مصلحت بیمار و مصلحت تیم درمان ارایه شد. محوریت استفاده از دروغ برای حفظ مصلحت بیمار در پیشگیری از آسیب به بیمار و در مصلحت تیم درمان مربوط به نبود مهارت های ارتباطی کافی تعیین گردید.

    نتیجه گیری

    بر طبق یافته ها، استفاده از دروغ مصلحت آمیز بنابر رسیدن به موقعیت مناسب برای ارایه حقیقت بوده است. در این زمینه ارایه دستورالعمل های مناسب بنابر فرهنگ بستر مراقبتی، هدف درمانی و با توجه به سطح درک بیماران می تواند در ارتقای مهارت های فردی مراقبین، برای ارایه اطلاعات استفاده گردد. در حیطه پژوهش، یافته های این تحقیق می تواند راهگشای انجام پژوهش های کمی و کیفی دیگری در ارتباط با استفاده از دروغ مصلحت آمیز و تبعات آن باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق، دروغ مصلحت آمیز، مراقبت، مرور روایتی
  • مرضیه فغانی آغوزی، ملیحه عامریان*، سروه محمدی، عباس یزدان پناه، سمیرا آذرآبادی صفحات 52-62
    مقدمه

    سالانه در دنیا حدود نیم میلیون زن در اثر عوارض ناشی از بارداری و یا عدم دریافت مراقبت های مامایی جان خود را از دست می دهند که 99 درصد آن در کشورهای در حال توسعه اتفاق می افتد. خدمت رسانی با کیفیت بالا، اغلب منجر به رضایت گیرندگان خدمت می شود. کارکنان ،نقش قابل توجهی در ارتقای کیفیت مراقبت ها انجام می دهند. با توجه به اهمیت این موضوع در بهبود شاخص های کلان کشوری و بین المللی بر آن شدیم تا مروری بر کیفیت مراقبت های مامایی ایران داشته باشیم.

    روش کار

    پس از جستجوی 950 مقاله با کلیدواژه های کیفیت، مراقبت ، مامایی و رضایت در موتورجستجوی Sciencedirect، Iranmedex،SID ، Magiran ،Google Scholar ،  Pubmed  و IranDoc ، حدود 28 منبع در نهایت انتخاب و نتایج آنها فیش برداری شد.

    یافته ها

     تحقیقات، کیفیت مراقبت های قبل از بارداری، دوران بارداری، پست پارتوم و تنظیم خانواده را در سطح متوسط گزارش نمودند به طوری که ضعیف ترین کیفیت در مرحله چهارگانه لیبر و زایمان مشاهده گشت. میزان رضایت از خدمات پره ناتال، لیبر و زایمان، پست پارتوم و تنظیم خانواده در سطح زیاد و خیلی زیاد عنوان شد و رضایت از دوره پره ناتال بیشتر از لیبر بود.

    نتیجه گیری

    کیفیت مراقبت های مامایی در حد متوسط و رضایت از آن در سطح بالا بود. بنابراین رضایت بالا همیشه به معنای کیفیت بالای خدمات نیست، زیرا اظهار رضایت مادران می تواند ناشی از سطح انتظار پایین آنان باشد. بنابراین جهت بررسی کیفیت خدمات مامایی باید علاوه بر کسب رضایت، همواره استانداردهای بین المللی را مد نظر داشت.

    کلیدواژگان: کیفیت، مراقبت، رضایت، مامایی
  • کبری رشیدی*، اکرم ثناگو، فروزان اکرمی، لیلا جویباری صفحات 63-69
    مقدمه و هدف

    امروزه با توجه به اهمیت کاربردی کردن اصول اخلاق پزشکی، از بیماران تازه در گذشته شده برای اهداف آموزشی کمتر استفاده می‎ شود. هدف از این گزارش موردی، تبیین چالش‎‎های اخلاقی استفاده از بیمار تازه درگذشته، در آموزش مهارت ‎های بالینی به دانشجویان است.

    گزارش مورد

    بیمارخانم 70 ساله با ایست قلبی تنفسی به بخش اورژانس منتقل می‎‎شود، عملیات احیای قلبی-ریوی وی ناموفق بوده و بیمار فوت می‎ کند و مربی آموزشی از جسد بیمار برای آموزش ماساژ قلبی و لوله‎ گذاری در راه‎ هوایی به دانشجویان پرستاری استفاده می ‎نماید. در این گزارش چالش‎های اخلاقی شناخته شده در آموزش مهارت‎های بالینی به دانشجویان عبارت از: نادیده گرفتن حقوق بیمار، عدم رعایت اصل اخلاقی احترام به استقلال فردی و کسب رضایت آگاهانه، استفاده ابزاری از جسد انسان و نادیده گرفتن حرمت و شان اخلاقی آن، عدم حفظ حریم خصوصی، غفلت از مراقبت‎های پایان حیات، فرایند سوگواری و نادیده گرفتن سلامت معنوی دانشجویان بودند.

    نتیجه‎ گیری

     تحلیل اخلاقی مورد نشان داد، با توجه به هدایت دانشجویان توسط مربی و علاقه‎مندی او به یادگیری در محیط واقعی، اصول اخلاقی، فقهی، حقوقی، آموزشی و مراقبتی در این مورد، نادیده گرفته شده است. بررسی‎ های بیشتر در زمینه ارجحیت استفاده از این بیماران در آموزش، منافع آن و تدوین استانداردهای اخلاقی آن به ویژه در زمینه وصیت بیمار و رضایت خانواده وی توصیه می‎ گردد.

    کلیدواژگان: دانشجویان، پرستاری، صلاحیت بالینی، رضایت آگاهانه، حقوق بیمار، جسد
  • ابوالفضل فرهادی* صفحات 70-82
    مقدمه و هدف

    ارتباط پزشک و پرستار شامل تعامل متقابل در امر مراقبت از بیمار برای دستیابی به یک هدف درمانی است. وجود ارتباطات حرفه ای بین پرستاران و پزشکان امری اجتناب ناپذیر است. مراقبت معنوی و اخلاقی در همه حرفه ها امری ضروریست. روابط حرفه ای مطلوب موجب بهبود مراقبت های بهداشتی و کسب موفقیت پزشکان و پرستاران می شود. این پژوهش با هدف تبیین تجارب پرستاران و پزشکان از خودمداقبتی اخلاقی در ارتباط حرفه ای آنان با یکدیگر انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه با رویکرد کیفی و از نوع پدیدارشناسی توصیفی انجام شد. در مجموع 15 شرکت کننده از پرستاران و پزشکان طبق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پس از کسب رضایت آگاهانه از آنان، داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختارمند جمع آوری گردیدند. مصاحبه ها تا رسیدن به مرحله اشباع ادامه یافت.کلیه ی مصاحبه ها ضبط  و روی کاغذ بازنویسی و مرور شدند. از روش Colaizzi برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده گردیده و درون مایه ها استخراج شدند.

    یافته ها

      با آنالیز مستمر داده ها و تجزیه و تحلیل دست نوشته های حاصل از مصاحبه ها، تعداد 317 کد، 19 مضمون اولیه و 4 مضمون اصلی پدیدار شد که یکی از این درون مایه ها، خودمراقبتی اخلاقی  بود. بر اساس این مضمون، ارتباط بین پزشکان و پرستاران توصیف گردید.

    نتیجه گیری

    براساس تجارب زیسته پرستاران و پزشکان از درک خودمداقبتی اخلاقی در ارتباط حرفه ای می توان گفت: ارتباط حرفه ای بین پزشک و پرستار پدیده ایست که با درک خودمراقبتی اخلاقی  نمایان می شود و برای ارتقاء کیفیت مراقبت و درمان بیماران و رضایت شغلی پرستاران و پزشکان لازم و ضروری است.

    کلیدواژگان: ارتباط حرفه ای، خودمراقبتی اخلاقی، پرستار، پزشک، پدیدارشناسی
  • سولماز هلاکو، لیلا جویباری*، غلامرضا محمودی، اکرم ثناگو، سهیلا کلانتری صفحات 83-92
    مقدمه

    آماده سازی دانشجویان مقطع دکترا در پرستاری با دانش علمی در این حرفه، مبتنی بر برنامه های درسی صحیح و کاربردی بسیار ضروری است. ارزیابی کیفیت آموزش دکتری پرستاری و مقایسه آن با برنامه های آموزشی قوی در جهان امری لازم است. در این میان دانشکده پرستاری دانشگاه پنسیلوانیا آمریکا در سال 2019، رتبه 1 مدرسه پرستاری در جهان را کسب کرده است. مطالعه حاضر با هدف تطبیق برنامه درسی دوره دکتری پرستاری  PhD ایران و دانشکده پرستاری دانشگاه پنسیلوانیا  است.

    روش کار

    این مطالعه یک پژوهش توصیفی- تطبیقی است. اطلاعات مورد نیاز در مورد جدیدترین برنامه آموزش دکتری پرستاری از طریق جستجوی کامپیوتری در اینترنت و با مروری بر برنامه درسی دوره دکتری پرستاری ایران وب سایت دانشگاه پنسیلوانیای آمریکا کسب شده است. الگوی مورد استفاده در پژوهش، روش بردی (Beredy)، شامل چهار مرحله اصلی توصیف، تفسیر، هم جواری و مقایسه است.

    یافته ها

    ساختار برنامه دانشگاه پنسیلوانیا شامل دو دوره اصلی و متمرکز و پایان نامه است که از لحاظ ساختاری مشابه دوره های اختصاصی اجباری و اختیاری دوره دکتری پرستاری ایران است. هدف کلی دوره دکتری پرستاری ایران تربیت دانشجو برای حوزه های آموزش، پژوهش، فناوری، مدیریت و خدمات پرستاری است. دانشگاه پنسیلوانیا با توجه به تخصصی بودن آن در زمینه پژوهش؛ ایجاد و رشد دانشمندان رشته پرستاری برای ساختن برنامه تحقیقاتی و پیشرفت دانش پرستاری است که انتظارات از این دانش آموختگان رهبری در دانشگاه ها، مراقبت های بهداشتی، مراکز دولتی و زمینه های مرتبط علاوه بر بعد تحقیقاتی است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد برنامه دکتری پرستاری ایران با توجه به تلفیق دو دوره عملکردی و پژوهشی انتظارات از دانش آموختگان دوره دکتری پرستاری کشورمان کاملا مشخص نمی باشد و نیاز به منظور تخصصی شدن بر اساس اهداف آن دارد.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، برنامه، آموزش، پرستاری، پنسیلوانیا، ایران
  • لیلی مصلی نژاد، سمانه عبیری، مجتبی زینی، ناصر حاتمی، نوید کلانی* صفحات 93-101
    مقدمه

     بسیاری از پرستاران با چالش های متعادل سازی نقش های شغلی و خانوادگی خود مواجه هستند. امروزه  اپیدمی ویروس کرونا به یکی از مهم ترین عوامل نگرانی در میان مردم و نیز سازمان جهانی بهداشت تبدیل شده است. کادر درمانی بدلیل شرابط شغلی از جمله تعداد نوبت های کاری، سختی کار و ساعت های طولانی کار بیشتر در معرض تعارض ناشی از کار و خانواده قرار دارند. هدف از انجام این مطالعه بررسی تعارض کار- خانواده در پرستاران و پزشکان مراقب از بیماران مبتلا به کوید 19 در شهرستان جهرم بود.

    روش کار

     این مطالعه توصیفی – مقطعی  در سال 99 بر روی 103 نفر از  پرستاران و پزشکان شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی جهرم که با بیماران مبتلا به کوید 19 در تماس بودند، انجام گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه مشتمل بر دو پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه تعارض کار و خانواده بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از  نرم افزار spss نسخه 21 و  آزمون های آماری توصیفی و استنباطی صورت گرفت.

    یافته ها

     5/16 درصد از پرستاران و پزشکان سابقه مسافرت در دوران کرونا و 2/42 درصد از آن‌ها دوره‌های اخلاق را شرکت کرده بودند. میانگین تعارض کار-خانواده 96/13±75/52 بود. میزان سطح تعارض کار-خانواده در اکثریت افراد پایین‌تر از حد متوسط (26/48%) قرار داشت. در میان ابعاد تعارض کار- خانواده، سطح تعارض مبتنی بر زمان بالاتر از حد متوسط (01/21±84/56) بود.  این در حالی است که سطح تعارض مبتنی بر رفتار (47/22±30/45) و فشار (72/23±33/43) پایین‌تر از حد متوسط بوده است. تعارض کار- خانواده در کادر درمانی شرکت‌کننده در دوره اخلاق به‌طور معنی‌داری کمتر از کادر درمانی دیگر بود (049/0 P-value=)؛ اما بین سایر متغیرهای دموگرافیک و تعارض کار- خانواده در کادر درمانی ارتباط معنی‌دار وجود نداشت (05/0 P-value<).

    نتیجه گیری

     تعارض کار- خانواده در پرستاران و پزشکان مراقب از بیماران مبتلا به کوید 19 در شهرستان جهرم در سطح پایین تر از متوسط میباشد. اطلاعات بدست آمده از این مطالعه میتواند زمینه ساز برای شروع مطالعات بعدی و انجام کارگاه های آموزشی جهت اعضای کادر درمانی باشد. این مسیله  همچنین یاری گر سیاست گذران درمانی جهت برنامه ریزی های موثر تر خواهد بود.

    کلیدواژگان: تعارض کار خانواده، کوید 19، پرستاران، پزشکان
  • لیلی مصلی نژاد، منصور تفویضی، علی خیمه صفحات 102-111
    مقدمه

    امروزه ابزارهای مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات در همه عرصه های علوم پزشکی به ویژه آموزش نفوذ چشمگیری یافته است. نوپا بودن بهره برداری های هدفمند و طراحی شده از این ابزارها در کشور ما از یک سو و قدمت مقیاس های نشانگر مدل پذیرش فناوری از سوی دیگر؛ مطالعاتی به روز با انگیزه توسعه کاربرد ابزارهای فناورانه در آموزش علوم پزشکی را ضرورت می بخشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی ادراک دانشجویان علوم پزشکی از یادگیری سیار در آموزش علوم پزشکی وعوامل موثر بر آن را در مقایسه با مدل های پذیرش فناوری سیار FRAME و TAM، در قالب یک مطالعه کمی کیفی (ترکیبی) انجام گردید.

    روش ها

    مطالعه به صورت ترکیبی و در دو بخش کمی و کیفی انجام شده است. در بخش اول یا کمی 120 پرسشنامه براساس مدل های TAM و FRAME که به صورت تصادفی طبقه ای بین دانشجویان علوم پزشکی جهرم از رشته های مختلف در اختیار داوطلبین شرکت کننده قرار گرفت. در بخش دوم یا کیفی بر پایه مصاحبه با دانشجویان از مصاحبه های نیمه ساختار یافته به صورت مبتنی بر هدف در زمینه شاخص های پذیرش فناوری با 30 نفر از دانشجویان علوم پزشکی جهرم از رشته های متفاوت که متمایل به شرکت در طرح بودند انجام شد و نتایج آن از طریق تحلیل محتوای کیفی گرانهایم و لاندمن 2004 با استخراج کدها، زیر تم ها و تم ها ادامه یافت و سپس با تطبیق شاخص های بخش کمی و کیفی با یکدیگر مدل جدید پذیرش فناوری از دانشجویان علوم پزشکی به دست آمد.

    یافته ها

    بر اساس روش کار انجام شده در بخش کمی در پرسشنامه TAM بیشترین میانگین مربوط به سودمندی درک شده از پذیرش فناوری (82/0±) 61/3 و در پرسشنامه FRAME بیشترین میانگین مربوط به بعد اجتماعی درک شده از پذیرش فناوری (76/0±) 06/4 بود. بر اساس دو مدل و بخش کیفی ، تعدادی از شاخص های به دست آمده در بخش کیفی با مدلهای مرسوم پذیرش فناوری منطبق بود. تم های جدید استخراج شده و موانع اشاره شده که با تطبیق دو مدل به دست آمد، مبین ضرورت تبیین مدل جدید مبتنی بر نیازهای احساس شده و ادراک شده بود که به لحاظ اجتماعی، روانی، بعد فرهنگی و محدودیت های دسترسی مدل پذیرش فناوری را در حوزه آموزش علوم پزشکی پوشش دهد.

    نتیجه گیری نهایی :

     مضامین جدید شناسایی شده در تلفیقی دو بخش کمی و کیفی و راهبردهای اتخاذ شده در این زمینه میتواند مورد استفاده سیاستگذاران و طراحان و مدیران مراکز آموزشی علوم پزشکی و در امر یادگیری قرار بگیرد و میزان کارایی آنها را به حداکثر برسانند.

    کلیدواژگان: یادگیری سیار، علوم پزشکی، مدل پذیرش فناوری، آموزش پزشکی، راهبرد ها
|
  • Maghsoud Eskandari, Samaneh Alizadeh* Pages 1-9
    Introduction

    Moral distress is a serious problem for health care professionalsall over the world; it has detrimental effects for patients, nurses and organizations. Nurses in ICUs experience more moral distress due to their daily dealing with ethical problems and the stressful atmosphere. The purpose of this study was to conduct an integrated review and a combination of existing studies on moral distress in Intensive Care Unit nurses.

    Methods & Materials

    In the literature review from 2000 to 2019, various databases including SID, Irandoc, Google Scholar, PubMed, Medline, Scopus, Cochrane Library, and ScienceDirect were searched with keywords of moral distress, nursing, Intensive Care Units. The modified version of Cooper's five-stage integrated review by Whittemore and Knalf was used for this purpose.

    Results

    Results were presented in four sections on theeffects and sources of moral distress on nurses in Intensive Care Units, their psychological reactions, and how they deal with moral distress.

    Conclusion

    Based on a review of the literature, we can say that moral distress can never be completely eliminated, but its causes and effects can be mitigated.As this phenomenon is more common among nurses in intensive care units due to its challenging environment, ethical distress should be identified in nurses and prevention or treatment strategies should be considered

    Keywords: Moral Distress, Nursing, Intensive Care Units
  • MohammadHasan Damshenas, Navid Kalani, Shohre Javadpour, Fatemeh Molaei, Feseshteh Rahmanian, Yousef Hosseini, Ahmad Rastgarian* Pages 10-17
    Introduction

    Nurseschr('39') ethical distress means acting in contradiction with their ethical beliefs, which today has become one of the challenges of health systems because it has devastating effects on nurses and can lead them to abandon their jobs. Therefore, these factors should be considered together. The purpose of this study was to determine the relationship between ethical distress and willingness to leave their work among nurses working in Jahrom University of Medical Sciences in 2016.

    Materials & Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on nurses working in hospitals affiliated to Jahrom University of Medical Sciences in 2016. All nurses working in hospitals affiliated to Jahrom University of Medical Sciences were enrolled. Data collection tools included three demographic information questionnaires, Corleychr('39')s ethical distress questionnaire and nurseschr('39') willingness to remain in the Nursing profession. Data were analyzed using SPSS software version 21 and descriptive and inferential statistical tests.

    Results

    The mean age of the participants was 28±5.4 years. Nurseschr('39') willingness to leave the service was 1.04±1.03 and ethical distress severity score was 0.72.±2.44%. Spearman test results showed that there was no significant relationship between tendency to quit work and moral distress in severity (p-value> 0.337) and repetition (p-value>0.444). Mann-Whitney test showed that there was no significant relationship between gender variables with variables of desire to quit, severity of moral distress and repetition of moral distress (p-value>0.05). The results of Kruskal-Wallis test showed that there was no significant relationship between educational level, service sector and type of employment with variables of tendency to quit, severity of moral distress and repetition of moral distress (p-value> 0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed that there was no significant relationship between mean moral distress in two dimensions of severity and repetition with the intention to quit nurses. Although the ethical distress reported in this study is moderate, this lack of relevance cannot be taken into account, but sometimes nurses have to be reluctant to quit due to lack of work and difficult economic conditions. Therefore, it is recommended that appropriate measures be taken to reduce the stressors due to the existing conditions.

    Keywords: Moral distress, Quitting, Nurses
  • Kobra Rashidi*, Akram Sanagoo Pages 18-22
    Introduction

    Endangering patient safety by delaying the care provided by members of the treatment team can cause irrecoverable harm to the patient. In this study, a case has been presented with the ethical challenge of delay in patient care.

    Case Report

    The patient was a middle-aged man suffering from Penetrating trauma to the nerve and tendon of the fingers hand with extensive bleeding by electric milling. He referred to the emergency department. The only Services performed for him included; wound dressing, without inject tetanus vaccine and antibiotics and providing necessary training. The client was referred personally to a hospital in Tehran after 24 hours. Eventually, the patient underwent surgery after 42 hours of fasting due to overcrowding of patients. As a result, the patient involved in complications due to delayed nerve and tendon surgery.

    Results

    In this report, patient safety was compromised with delay in treatment. This risk was due to the lack on time visits by specialist physicians, delayed surgical complications and prolonged fasting, failure to comply with physician orders (antibiotics and tetanus vaccine) despite payment by the patient, lack of transfer information and training Sufficient to support the patient in making a personal decision to leave the hospital.

    Conclusion

    Failure to maintain patient safety has irrecoverable consequences for patients and the service delivery system. As a result, the solution is to nurse managers; planning in-service education to the staff for increase professional knowledge, commitment, responsibility, accountability, ethical sensitivity and recognition of ethical challenges to prevent delays in patient treatment.

    Keywords: Patient Safety, Delayed Treatment, Professional Ethics, Case Report
  • Fariba Baiky* Pages 23-29
    Introduction

    Empowerment of employees is a new technique that it is used by managers to increase productivity by increasing employeeschr('39') commitment to the organization and vice versa. This is a valuable method that make balance between full control of management and the freedom of action the employees. Organizational commitment is an attitude about employee loyalty to the organization and as a continuous process creats from the participation of individuals in organizational decisions and attention to the success, development and welfare of the organization. Considering the important role of nurses in the health care system this, this study was performed to investigate the relationship between empowerment and organizational commitment in medical- educational Center martyr Sayyad Shirazi.

    Methods and Materials

    This research is a descriptive - Analytical sectional that was done in 2018. Subjects in this study included 180 nurses in medical- educational Center martyr Sayyad Shirazi that were selected by field method. The instruments were psychological empowerment questionnaire Spreaderchr('39')s (1995) and Organizational Commitment Questionnaire by Allen & Meyer (2000) that was completed by nurses. For analysing the data were used 16 SSPS software. Descriptive and Analytical statistics (Spearman).

    Results

    The results of this study showed that there is a significant relationship between psychological empowerment and organizational commitment (p=0.000, p=0.619). Findings of organizational commitment showed that nurses were at the desired level and have the highest commitment rate was related to normative commitment. The results of psychological empowerment showed that most of the nurses had high empowerment (mean 64/972) and in all dimensions of psychological empowerment were in the High Capability level and the highest mean was related to the dimension of trust.

    Conclusion

    Endeavor to improve empowerment can be considered as a valuable strategy to improve organizational commitment and encouraging and significant methods should be used. Individuals should feel the freedom, power, motivation and respect of the organizationchr('39')s atmosphere to Increase organizational commitment and commitment.

    Keywords: Empowerment, Organizational Commitment, Nurses
  • Saeideh Daryazadeh, Maryam Yavari*, Davood Kheirkhah, MohammadReza Sharif, Hosein Akbari, Mostafa Dadgar Pages 30-41
    Introduction

    Physicianschr('39') profession activities are mainly centered on clinics and the focus of medical education is on improving the quality of ambulatory education. Improving ambulatory education helps develop studentschr('39') communication skills, professional attitudes, and empathy in addition to enhancing clinical skills. This study was performed to evaluate the ambulatory education program based on the participant-oriented evaluation model in 2018.

    Methods and Materials

    This cross-sectional study was performed with the participation of 111 residents, interns, faculty and non-faculty physicians at the Kashan Shahid Beheshti Hospital. Participants chr('39')viewpoints were collected using the ambulatory education quality assessment questionnaire including three domains of quality of educational services, physical area and environment of the clinic, and learnerschr('39') feedback on the status of the clinic, whose reliability was calculated using the internal consistency index (r = 0.95). Descriptive and inferential statistics were used for data analysis.

    Results

    The majority of interns (84.5%) and assistants (45.4%) were negative about the quality of ambulatory education, while the majority of the faculty members (66.7%) and physicianschr('39') views (38.5%) were positive. Most of the participantschr('39') view was aligned that the environmental situation was inappropriate. In general, there were differences in the views of the participants in terms of quality in the three areas of the ambulatory education program.

    Conclusion

    Participantschr('39') general view of the current status of ambulatory education was particularly negative for learners, which could be due to the lack of independent activity, active supervision of teachers, prescription training and differential diagnostics, and poor environmental area.

    Keywords: Ambulatory Education, Medical Education, Program Evaluation, Medicine
  • Alireza Nikbakht, Soodabe Joolaee, Elham Navab, Maryam Esmailie, Mahboobeh Shali* Pages 42-51
    Introduction

    Being in a position to use white lies is the most experimental challenge for the treatment team. The definitions of expediency in using white lies vary from person to person. Understanding these definitions is an effective step in providing patients with the right treatment. The aim of this study was to review the research conducted on the use of white lies to examine patient care.

    Methods and Materials

    In this narrative review, by  using the keywords of  White lies, Care and Truth Telling for search in international and Persian database like MEDLINE, Cochrane Library, PsychINFO, SID, Magiran, Google scholar, PubMed, ProQuest and Scopus was designed by “Tittle search method” without time limiting. The articles which were not consistent with the purpose of study and were case report or letter to editor articles were excluded. Out of 3114 searched articles, 12 were selected. To extract data, all the final articles, included in the process of study, were extracted from a pre-made checklist.

    Results

    In the present study, 12 qualitative and descriptive articles were examined. The findings of these articles were presented in two parts: patient expediency and the expediency of the treatment team. The focus of the use of lies to maintain the patientchr('39')s interest in preventing injury to the patient and in the interest of the treatment team was determined by the lack of adequate communication skills.

    Conclusions

    According to the findings, the use of white lies was to achieve the right position to present the truth. In this regard, providing appropriate guidelines according to the culture of the care platform, therapeutic goal and according to the level of understanding of patients can be used to improve the individual skills of caregivers to provide information. In the field of research, the findings of this study can pave the way for other quantitative and qualitative research on the use of white lies and their consequences.

    Keywords: Ethics, white lie, care, narrative review
  • Marzieh Faghani Aghoozi, Malihe Amerian*, Serveh Mohammadi, Abbas Yazdanpanah, Samira Azarabadi Pages 52-62
    Introduction

    About half a million women worldwide die annually from complications of pregnancy or lack of midwifery care, 99% of which occur in developing countries. High-quality service often leads to customer satisfaction. Staff play a significant role in improving the quality of care. Given the importance of this issue in improving macroeconomic and international indicators, we decided to review the quality of midwifery care in Iran.

    Materials and Methods

    After searching 950 articles with these keywords: quality, care, midwifery and satisfaction in the search engines of Sciencedirect, Iranmedex, SID, Magiran, Google Scholar, Pubmed and IranDoc, about 28 articles were finally selected and the results were filmed.

    Results

    Studies reported the quality of prenatal care, pregnancy, postpartum and family planning at a moderate level, so that the weakest quality was observed in the fourth stage of labor. Satisfaction of pre-natal services, labor and childbirth, post-partum and family planning was stated at a high and very high level, and the satisfaction with the pre-natal period was higher than the labor.

    Conclusion

    The quality of midwifery care was at a moderate level and its satisfaction was high. Therefore, high satisfaction does not always mean high quality of service, as motherschr('39') satisfaction may be due to their low expectation. Therefore, in order to evaluate the quality of midwifery services, in addition to obtaining satisfaction, international standards must always be considered.

    Keywords: Quality, Care, Satisfaction, Midwifery
  • Kobra Rashidi*, Akram Sanagoo, Frozon Akrami, Leyla Jouybari Pages 63-69
    Introduction & Objective

    Today according to the importance of patient rights and autonomy and available educational tools, newly deceased patients are less used for educational purposes. The purpose of this study case report is to present used of new deceased patientchr('39')s teaching of clinical skills to students and to express their ethical challenges.

    Case Report

    The patient was a 70-year-old woman with cardiopulmonary arrest. She is referred to the emergency department. The patient dies due to the unsuccessful of her resuscitation operation. Instructor uses patient corpse for training in cardiac massage and intubation of nursing students. In this case, the ethical and educational challenges raised are to include: ignore of patient rights, the patientchr('39')s individual autonomy and obtain informed consent and used of cadaveric as educational tools.

    Conclusion

    The results showed that due to student guidance by the instructor and her interest in learning in the real environment, the ethical, religious, legal, educational and caring challenges in this case report were ignored.

    Keywords: Students, Nursing, Clinical Competence, Informed Consent, Patient Rights, Cadaver
  • Abolfazl Farhadie* Pages 70-82
    Background and purpose

    The relationship between the physicians and nurses involves their engagement in patient care to achieve a therapeutic goal. Professional relationship between physicians and nurses is inevitable. Ethics is essential in all professions. Effective communication between physicians and nurses has been shown to enhance patient care. Effective collaboration between nurses and physicians increases their successfully and satisfaction. The purpose of this study was to the exploration of nurses and physicians experiences of ethical self-care in their professional relationship with each other.

    Materials and methods

    This study is a qualitative research using phenomenology method. Fifteen semi-structured interviews were carried out with 8 nurses and 7 physicians. They described their experiences related to professional communication. The interviews were recorded and transcribed and the data were then analyzed by using the Colaizzi analysis method.

    Results

    Four themes emerged from data analysis in which influence the nurse-physicians relationship. One of them was perception of ethical self-care in their professional relationship. Professional relationships between physicians and nurses were described based on this theme.

    Conclusion

    Based on the experience lived by nurses and doctors to understand the professional relationship can be said professional relationship between physicians and nurses is a phenomenon that is understood by the ethical self-care perception and to improve the quality of patient care and nurseschr('39') job satisfaction and doctors is essential.

    Keywords: professional relationship, Nurses, Physicians, ethical self-care, Phenomenology
  • Solmaz Halakou, Leila Jouybari*, Gholamreza Mahmoodi, Akram Sanagoo, Soheyla Kalantari Pages 83-92
    Introduction

    It is essential to prepare doctoral students in nursing with scientific knowledge in this profession, based on correct and practical curricula; therefore, evaluating the quality of nursing doctoral education and comparing it with robust educational programs in the world is essential. The University of Pennsylvania School of Nursing, of the United States, is ranked No. 1 in the world in 2019. The purpose of this study was to compare the PhD Nursing curriculum of Iran and the University of Pennsylvania School of Nursing.

    Methods

    This study is a descriptive-comparative study. Information on the latest Nursing Doctoral Program is obtained through a computer search on the Internet and an overview of the Iranian Nursing Doctoral Curriculum at the University of Pennsylvania Web site. The model used in the research is the Beredy method, which comprises four main stages of description, interpretation, neighborhood, and comparison.

    Results

    The program structure of the University of Pennsylvania consists of focused courses and a dissertation that are structurally similar to the mandatory and optional specialty courses of the nursing PhD program in Iran. The overall goal of nursing PhD program in Iran is to train students in the fields of education, research, technology, management and nursing services. The University of Pennsylvaniachr('39')s goal is to specialize in the research, development of nursing scholars to build a research program and advance nursing knowledge. Expectations for these graduates are leadership in universities, health care, government centers and related fields in addition to the research dimension.

    Conclusion

    It seems that Nursing PhD program in Iran, due to the combination of the two practical and research courses, does not fully define the expectations of our Nursing PhD graduates and needs to be specialized according to its goals.

    Keywords: Comparative Study, program, Education, Nursing, Pennsylvania, Iran
  • Leili Mosalanezhad, Samaneh Abiri, Mojtaba Zeini jahromi, Naser Hatami, Navid Kalani* Pages 93-101
    Introduction

    Many nurses face the challenges of balancing their job and family roles. Today, the corona virus epidemic has become one of the most important causes of concern among the people as well as the World Health Organization. Medical staff are more exposed to work-family conflict due to job conditions such as the number of shifts, hard work and long working hours. The aim of this study was to investigate work-family conflict in nurses and physicians caring for patients with covid 19 in Jahrom city.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed in 2020 on 103 nurses and physicians working in hospitals affiliated to Jahrom University of Medical Sciences who were in contact with patients with covid 19. Data collection tools in this study included two questionnaires, demographic information and work-family conflict questionnaire. Data analysis was performed using SPSS software version 21 and descriptive and inferential statistical tests.

    Results

    16.5% of nurses and physicians had traveled in the corona and 42.2% of them had attended ethics courses. The mean work-family conflict was 52.75 13 13.96. The level of work-family conflict in the majority of people was below average (48.26%). Among the dimensions of work-family conflict, the level of time-based conflict was above average. However, the level of conflict based on behavior and pressure was lower than average.

    Conclusion

    Work-family conflict in nurses and physicians caring for patients with Covid 19 in Jahrom city is below average. The information obtained from this study can be a basis for starting further studies and conducting training workshops for members of the medical staff.

    Keywords: Family Work Conflict, Covid 19, Nurses, Physicians
  • Leili Mosalanejad, Mansour Tafvisi, Ali Kheymeh Pages 102-111
    Introduction

    Considering the influence of technology in all fields of medical sciences and its emergence in the country in this study, we evaluate the experiences of Jahrom University of Medical Sciences students in mobile learning in medical science education and its effective factors in comparison with FRAME model and admission model. TAM technology is a quantitative-qualitative and hybrid study.

    Methods

    The study was conducted in two parts: qualitative and quantitative. In the first or quantitative part, 120 questionnaires based on TAM / FRAME models were distributed randomly among Jahrom medical students from different disciplines and each questionnaire examined the dimensions and factors affecting education and Mobile learning, including the learner and social dimensions, and the interactive dimension of factors that make mobile education useful and easy to use, and perceived barriers, were analyzed using conventional content analysis. In the second or qualitative part, semi-structured and face-to-face interviews were conducted with the viewpoints of Jahrom medical science students on technology acceptance indices with 30 Jahrom medical students from different disciplines who were willing to participate in the project and the results were analyzed by descriptive statistics on different themes and subthemes up to saturation of each theme. Then, by applying the qualitative and quantitative indicators, a new technology acceptance model was obtained from Jahrom medical students.

    Results

    According to the quantitative method, in TAM questionnaire the highest mean was related to perceived usefulness of technology acceptance with 3.61 and standard deviation ± 0.82 and in FRAME questionnaire the highest mean was related to perceived social dimension of technology acceptance with number. The standard deviation was 4.06 ± 0.76. In the qualitative section, the highest percentage of codecs extracted from student interviews was devoted to the 30% cost reduction theme of the benefits of using e-learning tools. According to the results obtained from both quantitative and qualitative parts, this study can be used as a new model of technology adoption.

    Conclusion

    The new model obtained from this study can be used by policy makers, designers, and managers of medical education centers to enhance their learning efficiency.

    Keywords: Mobile learning, Medical Education, Strategies, Technology Acceptance Models