فهرست مطالب

مطالعات میان فرهنگی - پیاپی 39 (تابستان 1398)

فصلنامه مطالعات میان فرهنگی
پیاپی 39 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پوراندخت تقدسی*، نادر محقق، اسماعیل کاوسی صفحات 9-44
    مهاجرت در مقیاس وسیع آن می تواند بعضی از ساختارهای کشور میزبان و پذیرنده را تغییر دهد. به خاطر همین مهاجرت ها، جوامع مختلف در جهان دارای الگوهای فرهنگی چندگانه منتسب به اقوام متفاوت هستند. از سوی دیگر، این پدیده بر هویت فرهنگی دیاسپوراها و سبک زندگی آنان نیز تاثیر می گذارد. دیاسپوراها گروهی از انسان ها هستند که در جایی دورتر از کشور خود زندگی می کنند.الگوی سبک زندگی خود را می سازند و این الگوی سبک زندگی خاص خود را انتشار می دهند.از این رو، تحقیق حاضر با هدف تاثیر متغیرهای زمینه ای بر سیک زندگی دیاسپورای ایرانی مقیم استان بریتیش کلمبیا به انجام رسیده است. در این پژوهش از نظریه های بری و گیدنز استفاده شده است. روش تحقیق طرح متوالی-تبیینی است. مرحله اول کمی(پرسشنامه) و مرحله دوم کیفی(مصاحبه) بوده است. جامعه آماری برای این پژوهش شامل مهاجران ایرانی ساکن در استان بریتیش کلمیبا در سال 2018 بوده است(37166 نفر). جامعه نمونه با توجه به فرمول کوکران 380 نفر برآورد شده است. برای انتخاب نمونه های مورد مطالعه در مرحله اول و دوم پژوهشگر مجبور گردید از روش نمونه گیری غیراحتمالی از نوع هدفمند و گلوله برفی استفاده کند. روایی و پایایی ابزار اندازه گیری مورد تایید قرار گرفت. با استفاده از نرم افزار spss و نرم افزار Amos و معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج نشان داد، الگوی قالب در بین ایرانیان مقیم بریتیش کلمبیا، الگوی یکپارچگی/سازگاری سبک زندگی است و کلیه متغیرهای زمینه ای به ویژه مدت اقامت و وضع تاهل نقش متغیر میانجی را در الگوی بکپارچگی/سازگاری سبک زندگی  مهاجران داشته اند.
    کلیدواژگان: مهاجرت، دیاسپورا، یکپارچگی، همانندسازی، برتیتیش کلمبیا، سبک زندگی
  • آیدا باقری بهشتی، فرح حبیب*، زهرا سادات سعیده زرآبادی صفحات 45-68
    منظر شهر به عنوان سطح تماس انسان و محیط، بر عینیت مکان و در ارتباط با ذهنیت ناظر، قابل تشخیص است و دارای ویژگی های ارزشمندی است که سبب شکل گیری خاطرات می گردد. گرچه مجموعه ای از خاطرات ذهنیات فردی است اما می توان با تاکید بر وقایع مشترک سبب گسترش و توسعه خاطرات جمعی شد .در این مقاله هدف مقایسه تطبیقی منظرشهر برلین وخرمشهر است بر اساس معیارهای بدست آمده از نظریات متخصصین و دستیابی به میزان همبستگی معیارها نسبت به یکدیگر مورد تحلیل قرارگرفته است. این تحقیق در زمره تحقیقات کاربردی است همچنین در فرایند این پژوهش از روش های مختلف تحقیق تاریخی، مقایسه، تحلیل محتوایی، مطالعات متون تخصصی و آزمون همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSSاستفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است پنج معیار موثر منظر بر ارتقا خاطرات جمعی شامل نامهای تاریخی، عملکردهای گذشته، نشانه ها (طبیعی و مصنوعی) ، باورهای جمعی و مراسم بوده و با مطالعه در دو شهر برلین و خرمشهرو  بررسی توسط متخصصین  نشانه ها و عملکردها دارای بالاترین میزان تاثیر می باشد و با توجه به آزمون پیرسون میزان همبستگی این دومعیار بیشترین مقدار را  نسبت به سایر معیارها دارا می باشد و نهایتا بر همین مبنا راهکارهایی جهت ارتقا هویت منظر خرمشهر با تاکید بر خاطره جمعی، ارایه شده است.
    کلیدواژگان: منظر، خاطره جمعی، برلین، خرمشهر
  • مریم رویین تن، ژیلا مشهدی میقانی*، مریم یارمحمد توسکی صفحات 69-94
    هویت قومی و ملی امری طبیعی و ثابت نیست که پایه های مشخص و تغییرناپذیر داشته باشد بلکه پدیداری است که گذشته از عناصر عینی و آفاقی، ریشه در تجربه های مشترک و خاطرات و تصورات جمعی مردم دارد. وجود احساس تعارض یا همسازی بین هویت ملی و هویت قومی نقش موثری در چگونگی پیگیری حق تعیین سرنوشت و سرانجام همبستگی ملی دارد. این پژوهش به بررسی و مقایسه همگرایی هویت قومی و ملی در شهرهای کرمانشاه، سرپل ذهاب، صحنه و پاوه میپردازد. روش پژوهش پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است. روایی و پایایی با اعتبار صوری و آلفای کرونباخ 0/74 حاصل شد. جامعه آماری پژوهش را جوانان 15-29 ساله تشکیل میدهد. حجم نمونه چهار شهر، کرمانشاه 383 ،سرپل ذهاب 378 ،صحنه 375 و پاوه 374 نفر از طریق فرمول کوکران و با روش نمونه گیری خوشهای انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس استفاده شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار spss تحلیل شد. نتایج نشان میدهد مقایسهی همگرایی هویت ملی و قومی در بین جوانان شهرهای کرمانشاه، سرپل ذهاب، پاوه و صحنه با یکدیگر دارای تفاوت معناداری نمیباشند و میانگینها دارای مقادیر متفاوتی و معناداری با یکدیگر نبوده و سطح معناداری نیز برابر با 96.0 گزارششده که از سطح بحرانی 05.0 بزرگتر گزارش شده است
    کلیدواژگان: همگرایی، هویت، هویت ملی، هویت قومی، همبستگی ملی
  • جواد مویزچی*، سید خدایار مرتضوی صفحات 95-120
    «خود» و «دیگری» از جمله تعابیر خصم ساز است که  در ازمنظر مطالعات سیاسی و بین فرهنگی، به فاصله گذاری بین اجتماعات و هویت های مختلف منجر می گردد. این مفهوم در نظریه ی گفتمانی لاکلا و موف، با تعاریف خاص، به عنوان موتورهای پیش برنده ی یک گفتمان تعبیرشده اند و وجه گریزناپذیری از کارکرد مقاومت و خصم سازی را نشان می دهند. جستجوی این دو مفهوم، در رمان حاجی بابای اصفهانی نوشته ی جیمز موریه، موضوع محوری این مقاله است، به ویژه آنکه با توجه به نگاه مستشرقی نویسنده (موریه)به جامعه ی ایرانی(نگاه از بیرون) زمینه های قابل توجهی را در قضاوت و انگاره سازی یک بیگانه، نسبت به فرهنگ و مناسبات ایران را نشان می دهد.  دراینجا پس از ارایه ی تعاریف و تعابیر مختلف «خود»و«دیگری»، جایگاه و اهمیت کتاب حاجی بابای اصفهانی به عنوان مدخلی برای مطالعه ی خلقیات و اخلاق سیاسی-اجتماعی ایرانیان مورد اشاره قرارگرفته است. بعد از طرح این دو مبحث، اضلاع و نسبت های مختلف خود و دیگری از کتاب مذکور استخراج و باتوجه به رهیافت گفتمانی، برخی اغراض و نسبت سازی های این داستان تمثیلی-تخیلی، با کردار و خلقیات ایرانیان عصرقاجار،ارزیابی شده است؛ . نتایجی این بررسی،که حکایت از تشدید  عمق شکاف بین خود و برخی خود دگرهای  مطرح در داستان دارد  که ضرورت عبور از انگاره های فاصله ساز تعمیق مناسبات خصمانه در قالب اثر مذکوردارد و بازنمایی این تضادها، ضمن حکایت از فاصله انداختن در فهم مشترک بین فرهنگی، ضرورت عبور از انگاره های کتاب و دقت بیشتر در بازخوانی این اثر آن را مورد تاکید قرار داده است می دهد.
    کلیدواژگان: حاجی بابای اصفهانی، خود، دیگری، گفتمان، غرب و فرنگ، دوره قاجار
  • ابوالفضل احمدی*، ابوالفضل ذوالفقاری صفحات 121-148
    این پژوهش تلاش دارد، ضمن مروری برنظرات سبک زندگی ازنظر جامعه شناسان، گفتمان سبک زندگی اسلامی در اندیشه ی مقام معظم رهبری را به صورت اکتشافی بررسی نموده و ضمن شناسایی دال های آن، چگونگی مفصل بندی این گفتمان را مشخص نماید. این مقاله از روش کیفی تحلیل گفتمان استفاده نموده و جامعه ی آماری آن نیز کلیه ی آثار مکتوب و شفاهی 23 ساله ی رهبر انقلاب اسلامی از سال 1368 تا 1391 می باشد؛ به طوری که با استفاده ازروش تحلیل گفتمان لاکلا و موفه، ابتدا مفهوم سبک زندگی اسلامی ازمنظر معظم له تعریف شده و سپس با شناسایی روش مند دال های این گفتمان، به چگونگی مفصل بندی گفتمان سبک زندگی اسلامی ایشان پرداخته است. ازیافته های این پژوهش می توان دال های گفتمان سبک زندگی اسلامی ازمنظر مقام معظم رهبری اشاره نمود که عبارتنداز: دال مرکزی: منش اسلامی؛ دال های برتر: معنویت، الگوداشتن، عقلانیت و حفظ مناسک و دال های فرعی: رفتارهای فردی (مدیریت بدن، پوشاک و و ورزش کردن)، مد و نوگرایی، و مصرف؛ ازدیگر یافته های این پژوهش، بررسی وجوه تمایز و تشابه سبک زندگی اسلامی ازمنظر معظم له با سبک زندگی از نظر جامعه شناسان می باشد و هم چنین، ازسایر یافته های آن، می توان به شناسایی شاخصه های «سبک زندگی اشرافی» ازنظر مقام معظم رهبری نیز اشاره نمود.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، سبک زندگی اسلامی، گفتمان، شاخص های سبک زندگی، مصرف
  • نیره السادات مبینی پور، محمدرضا شریف زاده*، محمدعلی خبری صفحات 149-187
    نقاشی جنگ که تاثیر بسزایی در روند شکل گیری جریان های پس از خود دارد، در یک متن گفتمانی خاصی پدید آمده است. در این مقاله به صورت توامان «متن» و «بافت» مورد مطالعه قرار گرفته اند. به جهت مناسب بودن موضوع و قابلیت فوق العاده نظریه گفتمان لاکلاوموف در تبیین تمامی امور و پدیده های سیاسی اجتماعی این نظریه به عنوان چارچوب نظری در نظر گرفته شده و نقاشی های دفاع مقدس و بازنمایی جنگ در آنها و تولید گفتمان جدید پرداخته شده است. از آنجا که نقاشی ها به عنوان منبع مهمی برای بازنمایی وضعیت دوره جنگ هستند، تعدادی از آثار هنرمندان در طول دوران دفاع مقدس و پس از آن تحلیل گفتمان شده و با انتخاب نمونه هایی مشخص از نقاشی های دوره جنگ و پساجنگ اقدام به خوانش بافت و متن شده است. داده های این پژوهش نقاشی های دوران جنگ و پساجنگ هستند که از بین آن ها چند نمونه انتخاب شده است. برای انتخاب نمونه ها از گردآوری اطلاعات مبتنی بر اسناد تحلیل گفتمان و تحلیل متن و در انتخاب جمعیت نمونه از شیوه نمونه گیری هدفمند استفاده شد. این پژوهش نشان می دهد که مفاهیم ولایت، شهادت، شهید، دفاع، مقاومت، جهاد و... در فرهنگ ایرانی که آمیخته با فرهنگ اسلامی است به شکل مقدس در جنگ مورد توجه قرار گرفته و توسط گفتمان بار تولید شده است. همچنین با اشاره به این مفاهیم و المان ها نشانه های اسطوره ای موجود در تصاویر، چگونگی بازتولید مفهوم مقدس و تحلیل دال های مرکزی آثار برخی هنرمندان کلیدی در این دو دوره در روند این پژوهش آشکار شد.گفتمان نقاشی انقلاب در طی گذار به گفتمان جنگ تحت تاثیر عوامل سیاسی اجتماعی و جابجایی روابط قدرت با تحولات بنیادینی در شیوه بازنمایاندن جنگ و پیرامون آن مواجه است.
    کلیدواژگان: گفتمان، نقاشی جنگ، نقاشی دفاع مقدس، مقاومت، انقلاب
|
  • Pourandokht Taghaddosi *, Nader Mohaghegh, Esmaeil Kavousy Pages 9-44
    Migration, in its large scale, can alter some of the host country structures. Because of these migrations, different societies around the world have multiple cultural patterns attributed to different ethnicities. On the other hand, this phenomenon also affects the cultural identity of the Diaspora and their lifestyle.  Diasporas are a group of people who live far from their home country. They create their own lifestyle patterns and propagate it. Therefore, this study aims to investigate the effect of contextual variables on the Iranian diaspora lifestyle living in British Columbia. In this study, we use Barry and Giddens' theories. The research method is sequential-explanatory design. The first stage was quantitative (questionnaire), and the second stage was qualitative (interview). The target population for this study was Iranian immigrants residing in British Columbia in 2018 (37166 people). The sample population was 380 of immigrants. In order to select the studied samples in the first and second stages, the researcher had to use a "Purposive" and "Snowball" sampling method. The validity and reliability of the instrument were confirmed. SPSS software and Amos software were used to model the structural equations.  The results showed that the role model among Iranians residing in British Columbia is the lifestyle integration/adaptation model, and all underlying variables, especially length of stay and marital status, played a mediating role in this model.
    Keywords: British Columbia, Diaspora, Immigration, integration, lifestyle, separation
  • Aida Baghery Beheshty, Farah Habib *, Zahra Sadat Saeedeh Zarabadi Pages 45-68
    The townscape as a level of relation between human and the environment is recognizable by the objectivity of the place and according to the observer`s mentality has valuable specifics that shapes the memories. Although it is a collection of individual memories, also by emphasize on shared events be a reason to expand collective memories the purpose of this paper is to compare between the townscape of Berlin and Khorramshahr based on criteria driven from expert ideas and to achieve a degree of correlation between them. This research is in the field of applied research. In the process of this research different methods of historical research, comparison, content analysis, professional literature studies and Pearson correlation test have been used by SPSS software. The results of the study shows that there is five effective criteria to promote collective memory including historical names, past functions, signs (natural and artificial), collective beliefs, and rituals. According to Pearson test, the correlation coefficient of these criteria have the highest value compared to the other criteria. Finally, some strategies have been proposed to enhance the physical identity of Khorramshahr townscape with emphasis on collective memory.
    Keywords: Townscape, collective memory, Berlin, Khorramshahr
  • Maryam Rointan, Jila Mashhadi Miqani *, Maryam Yar Mohammad Tosaki Pages 69-94
    The divergent trend of science and technology has begun almost 300 B.C. and continued until the middle of the twentieth century. The gradual separation of science from philosophy and then the creation of academic disciplines are two historical evidences of this claim. The industrial revolution and its consequences, the factory system, the professionalization approach in science and technology, and the analytic thinking, are the most important factors in creation the divergent trend of science and technology. Since the middle of the twentieth century, with the advent of two flows of "interdisciplinaries" and "emergent technologies", the convergence of science and technology has begun. The domination of "systemic thinking" instead of "analytic thinking" and as well as the "deprofessionalization" approach, instead of the "professionalization" approach, are two factors that influence this change of paradigm. In this paper, with a cultural-historical approach and the use of existing documents, we seek to explain the claim that the trend of science and technology has been diverging for several hundred years and gradually, in the mid-twentieth century, evidence of its convergence has been observed.
    Keywords: science, technology divergence, academic disciplines, analytic thinking, professionalization, deprofessionalization
  • Javad Mavizchi *, Seyed Khodayar Mortazavi Pages 95-120
    "self" and "other" are hostile Interpretation that in political and intercultural studies, lead to the separation between different communities and identities. In Laclau E and Mouff C's Discourse theory, this concept has been interpreted by specific constraints, as the engines that drive a discourse, they show the inevitability of the function of resistance and hostility.The search for these two concepts in James Morier's novel is a central theme of this article.Especially that according to the author's oriental viewpoint of Iranian society (external look), this book points to considerable contexts in judging and culturing an alien image of Iranian culture and relationships. In this article, after defining and interpreting of "self" and "other", the position and importance of "The Adventures of Hajji Baba of Ispahan" are mentioned as an entry on study of Iranian political and social morals and ethics. After discussing these two topics, the different sides and proportions of "self" and "other" were extracted from the book and according to discursive approach, some of the exaggerations and attributions of this allegorical-fantasy story were evaluated by the actions and morals of the Iranians of the Qajar era. The results that explain intensification of some "self" and "other" and deepening hostile relationships in the form of this book. Representing these contradictions, while pointing to gap in cross-cultural understanding, has emphasized the need to cross over the concepts in the book and more accuracy in readout.
    Keywords: Hajji Baba of Ispahan, Self, other, Discourse, occidental, Qajar Era
  • Abolfazl Ahmadi *, Abolfazl Zolfaghari Pages 121-148
    The divergent trend of science and technology has begun almost 300 B.C. and continued until the middle of the twentieth century. The gradual separation of science from philosophy and then the creation of academic disciplines are two historical evidences of this claim. The industrial revolution and its consequences, the factory system, the professionalization approach in science and technology, and the analytic thinking, are the most important factors in creation the divergent trend of science and technology. Since the middle of the twentieth century, with the advent of two flows of "interdisciplinaries" and "emergent technologies", the convergence of science and technology has begun. The domination of "systemic thinking" instead of "analytic thinking" and as well as the "deprofessionalization" approach, instead of the "professionalization" approach, are two factors that influence this change of paradigm. In this paper, with a cultural-historical approach and the use of existing documents, we seek to explain the claim that the trend of science and technology has been diverging for several hundred years and gradually, in the mid-twentieth century, evidence of its convergence has been observed.
    Keywords: science, technology divergence, academic disciplines, analytic thinking, professionalization, deprofessionalization
  • Nayere Mobinipour, Mohammadreza Sharifzadeh *, Mohammadali Khabari Pages 149-187
    Having a profound effect on the process of the formation of post-war currents, the painting of war has emerged in a particular discourse context. In this paper, both text and context are studied. Due to the exceptional subject matter and ability of LaclauMov's theory of discourse in explaining all socio-political phenomena, this theory has been considered as a theoretical framework and the paintings of holy defense and their representations of war and the production of new discourse have been discussed. Since paintings are an important source of representation of the state of war, a number of artists' works during the holy defense were subsequently analyzed by discourse and read text and context through selected samples of war and postwar paintings. The war and post-war paintings constitute this research data, and several samples are selected from. The selection was based on discourse analysis and textual analysis and purposive sampling was used to choose the statistical society. The following research indicates that the concepts of guardianship, martyrdom, martyr, defense, resistance, jihad, etc. in Iranian culture mixed with Islamic culture have been considered sacred in the war and reestablished by discourse. Referring to these concepts and elements, the mythical symbols in the images, reestablishing of the concept “holy”, and the central signification of some of the key artists’ works in these two periods became apparent in this research. The discourse of the revolution painting is encountered with that of war under the influence of socio-political factors and the shift of relations’ power with fundamental changes in the way in which the war is represented
    Keywords: Discourse, painting of war, painting of holy defense, Resistance, Revolution